לא רק ספארי – טיולי הרפתקה בטנזניה
מאת: רונית הרשקוביץ
כשאומרים ספארי חושבים על ג'יפים. אך ספארי ג'יפים בסוואנות האדירות של יבשת אפריקה, בין חיות הבר והטורפים הגדולים, היא רק דרך אחת מבין אין ספור דרכים לצאת למסע ספארי בטנזניה. לחובבי ההרפתקה וטיולי האתגר, מגוון אפשרויות ודרכים לצאת למסע ספארי.
ספארי - מסע בטבע
אכן, אין מילה מתאימה מ'ספארי' לתאר את התחושה של חופשה באפריקה. זהו מסע של מראות, טעמים וריחות, תחושה שאין דומה לה. בספארי באפריקה הטבע הוא השחקן הראשי, עם כל הפראות והעדינות שבו. במסע הזה למדתי להקשיב לשקט של הטבע, לעצור לרגע ולראות קרנף שחור לועס את ענפי עץ האקקיה, או לעקוב אחרי פרפר במעופו. להתנתק ולהתחבר מחדש ליופי הראשוני הזה.
כתבה על עונות מתאימות לטיול וספארי בטנזניה
זוג זברות בסוואנה, להתחבר ליופי הראשוני (באדיבות: ספארי קומפני)
טנזניה מעל ומתחת פני הים
גם עבור מי שחשקה נפשו בהרפתקה מתונה יותר ומאתגרת קצת פחות, מציעה אפריקה שלל אפשרויות, החל מספארי בכדור פורח מעל שמי הסרנגטי ועד ספארי הליכה בשמורות הטבע הפראיות, הדרך הקדומה והראשונית ביותר לצאת למסע באפריקה.
יעדים המוזכרים בכתבה:
הר קילימנג'רו
ספארי בבלון פורח - לרחף בשמי הסרנגטי
טיסות בכדור פורח יוצאות מוקדם בבוקר, בסביבות השעה 05.00, לפני עלות החמה, על מנת להספיק לראות את הזריחה מהאוויר. חלק מהטיסה מתבצעת בגובה נמוך, ממש מעל צמרות העצים, על מנת לאפשר מבט מקרוב על חיות הבר ולזכות בזוויות צילום מרשימות, כמו שרואים רק במגזינים. בחלקים אחרים ירחף הבלון עד לגובה 1,000 רגל מעל הקרקע, על מנת לאפשר מבט פנורמי על השמורה ולהתפעם מגודלה ועוצמתה של הסוואנה.
לפי החוק בטנזניה, טיסה בבלון פורח, נחשבת כמו כל טיסה מסחרית אחרת, ולהפעלתה נדרשים רישיונות טייס. לפני שמזמינים טיסה, חשוב להתייעץ עם גורם מנוסה ולבחון שהחברה המפעילה היא חברה וותיקה, בעלת רישיונות מתאימים. המחירים נעים סביב 500 דולר לאדם, חוויה יקרה אמנם - אך מדהימה.
לראות את השמורות ממעוף הכדור הפורח (
ספארי הליכה בטבע - להרגיש כמו ד"ר ליווינגסטון
החוויה שהיא אולי הכי דומה למה שחוו ראשוני האירופאים שהגיעו לחקור את היבשת, היא ספארי הליכה בין פילים, אנטילופות ואריות, לגלות את טנזניה דרך הרגליים. לשמוע את העשב היבש מתבקע מתחת לרגליים, לחפש את עקבות החיות באדמה, להיות ערניים למפגשים בלתי צפויים. דרך נהדרת לחוות את הטבע באופן האינטימי והמסעיר ביותר.
ההליכה בטבע מאפשרת לתפוס כל פרט, להתעמק ולגלות עניין אפילו ביצורים הקטנים ביותר, שלא מרגישים בהם במהלך נסיעה ברכבי ספארי. החיבור לקולות של הטבע, הצלילים של חיות הבר הגדולות, הצועדות מסביב, ציוצי הציפורים שמרחפות מעל, תחושה של הרפתקה שאין שני לה.
בעוד שספארי הליכה היא פעילות מאוד פופולארית בזמביה השכנה, בטנזניה ההליכה בטבע מותרת במספר מועט יחסית של שמורות ואזורי שימור. שני אזורים בהם ניתן לצאת לסיורי הליכה בטבע, הם אגם מניארה (
ספארי הליכה, להתקרב לחיות ולשמוע את הקולות (צילום: Singita)
ספארי אופניים - מחוץ לשבילים המוכרים
בטנזניה מספר מסלולי אופניים מהם ניתן לבחור, לפי דרגות כושר ועניין. גם כאן, חשוב להתלוות למדריך בקיא בדרכים וברזי הספארי. לרוכבים שאינם מנוסים, אפשרי ומומלץ לבחור בטיול קצר בדרגות קושי נמוכות. מידע על מסלולי אופניים בטנזניה, ניתן לקבל דרך חברות ספארי מקומיות וחברות טיולים ישראליות. כמובן, ממולץ לעשות שיעורי בית לפני כן: מי החברה, מוניטין והמלצות, איכות האופניים והמדריכים.
מסלולי אופניים בטנזניה, בשמורות הטבע ומחוץ לדרכים המוכרות (צילום: Singita)
ספארי תרבויות – לגעת באפריקה
עד היום חיים בטנזניה שבטים בעלי מסורת רבת שנים, ממנה אולי ניתן ללמוד כיצד חיו אבות אבותינו הקדומים. אחד מהם הוא שבט הדזבה (
במסע כזה מתלווים לחיי היום יום של השבט. למסעות הצייד, לטקסים, לארוחות, ואם מוכנים להיות מקומיים עד הסוף, גם לינה בבקתות מסורתיות בכפר.
בכפר המסאי קיבלו את פנינו הגברים של השבט בשירה וקפיצות לגבהים מפתיעים. 'ריקוד הקפיצות', כפי שמכנים אותו המערביים, הוא חלק מטקס ההתבגרות המסורתי שעוברים בני המסאי בצעירותם. הגברים מזנקים לאוויר מעמידה ישרה, כדי להפגין את חוזקם וזריזותם. בילוי של יום שלם בקרב חברי השבט, איפשר לנו לשאול שאלות, לגעת, להתאמן בנשיאת כדים על הראש, להדליק אש בחיכוך ענפי שיטה על צואת בקר, לבדוק חניתות ומגינים, וללבוש גלימות, שמיכות ותכשיטים. לעת ערב התכנסנו, האורחים והמארחים, לארוחה מסאית טיפוסית עם שיפודים מעולים, אל מול המדורה ועם שירים לתוך הלילה.
ספארי שבטים מומלץ במיוחד למשפחות עם ילדים ונוער, עבורם המפגש עם המציאות האפריקאית, הקהילה והאנשים, הוא מסע התבגרות אמיתי. גם עבור המבוגרים, זהו מסע יוצא דופן, שלא משאיר אף אחד אדיש.
נער ישראלי וואשה מסאית, מפגש שלא משאיר אף אחד אדיש (צילום: