www.goTravel.co.il
הכתבה מעניינת? שלחו אותה בדואר למי שתרצו

הקש בתיבה את רצף האותיות המופיע למטה:

דרום אפריקה: ספארי קולינרי


דרום אפריקה - ספארי קולינרי
מאת: נועה פרטוק


דרום אפריקה היא בליל של צבעים, צלילים, ריחות וטעמים המספקים את בעלי החך המשובח והטעם הטוב. היא מתאימה לכולם ובמיוחד לחובבי בשר, דגים, פירות ים ויין מצוין הנמכר ברחבי העולם. המסע הקולינרי והצבעוני במדינה המרגשת הזו – מתחיל עכשיו.


רבים מזהים את דרום אפריקה עם טיולי ספארי, ואכן צילומים מהקרוגר פארק מככבים בתכניות טבע בינלאומיות (ובאלבומי התמונות של כמעט כל מי שמבקר במדינה...). אולם המטיילים אוהבי האוכל, יודעים כי הקולינריה והיין הם חלק בלתי נפרד מהטבע והתרבות של המקום, כפי שאפרט בכתבה.



מפת דרום אפריקה, הערים והיעדים המתוארים בכתבה

(להגדלה לחצו על הפינה השמאלית העליונה)


אפריקה ספארי




 

"אירופה קטנה בשיק אפריקאי"

כך, עם הרבה חיבה, אנחנו מכנים את דרום אפריקה, הממוקמת בקצה הדרומי של יבשת אפריקה. בין שכנותיה - לסוטו, סוואזילנד, מוזמביק, בוצואנה ונמיביה, בולטת דרום אפריקה ב"מערביות" שלה, המתבטאת באדריכלות קולוניאלית, בערים ובעיירות קטנות המזכירות לעתים סמטאות באירופה, בגנים הבוטניים וכמובן – באלמנטים הקולינריים.
 
בדרום אפריקה נופים מגוונים וקיצוניים: מצדה המזרחי של המדינה – האוקיינוס ההודי החם וחופיו הטרופיים, וממערב – האוקיינוס האטלנטי הקר. נקודת המפגש בין שני האוקיינוסים הללו נמצאת כשעה נסיעה דרומה מהעיר קייפטאון (Cape Town). כאן גם נקודת תצפית מרהיבה בשם כף התקווה הטובה (Cape of Good Hope). נופים "אירופאיים" כיערות עבותים ואגמים פסטורליים, מצויים בדרום אפריקה בשפע, לצד סוואנות צחיחות מקושטות בעצי באובב, ומדבר קלהרי (kalahari) – המשתרע על עשרות קילומטרים.
 
האוכלוסייה הדרום אפריקאית מורכבת ממגוון מרתק של אנשים ושבטים. שביל הסחר עם ארצות המזרח וההגירה לדרום אפריקה מכלל היבשת, הביאה עמה עושר של תרבויות, השפעות מוזיקליות ואמנויות. בעיר יוהנסבורג (Johannesburg) תמצאו את התחכום המודרני, אנשי העסקים והמפעלים הגדולים. דרבן (Durban) היא אבן שואבת לגולשים, לחובבי חופים יפים ולמי שאוהבים שווקים בהשפעות הודיות. בקייפטאון – עיר החופש הנצחי – תוכלו להיכנס לאווירה צעירה ודינאמית, שתשבה את לבכם, כפי ששבתה את לבי.
כתבה עם טיפים לספארי מוצלח באפריקה
לינה ואירוח בדרום אפריקה 
 
טיול קולינרי בדרום אפריקה
ארכיטקטורה קולוניאלית עם טאץ' אפריקאי  (צילום: רונית הרשקוביץ)
 
 

מהשדה אל השוק – הכי טרי וטעים בדרום אפריקה

השילוב המנצח בין שטחים רחבי ידיים המוקדשים לגידולים חקלאיים ולמרעה, לבין קרקע טובה ואקלים מצוין, הם אחת הסיבות לכך שדרום אפריקה הפכה למוקד קולינרי. גידול חומרי גלם טריים ואיכותיים, ירקות ופירות נפלאים לאורך כל השנה – בזכות האקלים הנוח והממטרים הטבעיים, מאפשרים אספקה זמינה וזולה יחסית.

הדרום אפריקאים, במיוחד ה"קייפטאוניים" (כינוי למקומיים הגרים בקייפטאון), ידועים בשווקי האיכרים הצבעוניים שלהם, המציעים פירות וירקות אורגניים - החל מתפוח אדמה ועד לאננס, זהו בילוי נהדר לסוף שבוע שמשי. הצמחונים והטבעונים שבחבורה ייהנו מאוד בדרום אפריקה, אשר אימצה באהבה ושידרגה את התפריטים הטבעונים והצמחונים – לרמה של אמנות ממש. מסעדות וברי מיצים מצויים בכל רחבי העיר, עם מבחר תפריטים יצירתי ומעורר תיאבון. העונתיות והטריות הם שם המשחק.

בנוסף על גידולים חקלאיים, קיימת גם תעשיית דייג מפותחת, המבוססת על מיני דגים רבים החיים באזור, היישר מהים אל הצלחת.

לינה בקייפטאון
 
טיול קולינרי בדרום אפריקה
הכי טרי שאפשר, חתוך גס וישר לשולחן  (צילום: רונית הרשקוביץ)
 

400 גרם על הצלחת

אי אפשר לדבר על קולינריה בדרום אפריקה מבלי להזכיר את הגאווה הגדולה של הדרום אפריקנים – הבשר.

מגוון רחב של בשר, זמין ברוב חלקי המדינה. בכל עיר גדולה, פרוור או עיירה תמצאו את מסעדת הבשרים, ה"סטייק-האוס" האהוב המקומי, אשר מגיש בשר באיכות גבוהה, יין משובח ובירה קרה ותוססת. הדרום אפריקנים מתמחים גם בנקניקיות, במאפים בסגנון פאי בשר ועוף, ובבשר מיובש הנקרא בילטונג (Biltong).

אני תמיד מזמינה מקום במסעדת הבשרים המוצלחת, "הבוטשר שופ אנד גריל" (The Butcher Shop and Grill) – מסעדה עם וותק של מעל 20 שנה, עם שני סניפים, אחד בלב רובע הקניות של יוהנסבורג והשני בקייפטאון, ממש מול האוקיינוס. במסעדה תפריט עשיר של בשר מעולה וכמובן – המנה הפופולרית – סטייק על העצם.
 
טיול קולינרי בדרום אפריקה
בישול וצליית בשר זו אחת ההתמחויות הדרום אפריקאיות ומקור לגאווה רבה  (צילום: רונית הרשקוביץ)
 

שווקים, אוכלים ונהנים

אם תשאלו אותי – ביקור בשווקי איכרים זו הדרך הטובה ביותר להכיר ולטעום את המקום שבו מטיילים, וזה נכון גם לדרום אפריקה. המפגש עם המקומיים, הנלהבים לפתח שיחה קלה ולהתגאות במרכולתם, הצבעים, הריחות והטעמים – הם אלו שנצרבו בזיכרוני בביקוריי התכופים בשווקי סוף השבוע.

כשמבקרים בקייפטאון, לא כדאי לפספס את שוק השבת, בשכונה הבוהמיינית וודסטוק (Woodstock), שם מתגלה עולם צבעוני של אמנות קירות וגרפיטי, המשקף את הלך הרוח העכשווי ואת ההיסטוריה המרתקת של דרום אפריקה. בשוק תוכלו לטעום בשר, דגים ומאכלי ים בכל מיני צורות הגשה, בטעמים עזים. בנוסף על השוק, יש פה חנויות בוטיק אופנתיות, גלריות אמנות, בתי קפה ודוכני אוכל עם מאכלים מקומיים, איטלקיים, אסייתיים – בליל טעמים ומעדנים. השפעות העמים שעברו במסעותיהם ביבשת ניכרות במטבח המקומי, המהווה שילוב בין המטבח האירופאי והאסייתי (הודו, אינדונזיה).
כתבה עם יעדי טיול בקייפטאון וסביבתה הקרובה
 

שף תאכל – מסעדות ושפים מפורסמים בדרום אפריקה

בדרום אפריקה מספר מסעדות שף אשר זכו להיכנס לרשימת המסעדות הטובות ביותר בעולם, לפי מדד סן פלגרינו.

אחד השפים שהפך את הביקור האחרון שלי לטעים במיוחד, הוא השף פטר ג'ון ואדאס (Peter John Vadas), דור שלישי למשפחת שפים דרום אפריקאים, אשר מנהל כיום את ה"הוגהאוס" (Hoghouse brewing company). לאחר שעבד לצדו של השף המפורסם גורדון רמזי ואף פתח את הסניף של גורדון בניו יורק כסו-שף ראשי, הוא המשיך להסתובב ולספוג השראה ממקומות שונים בעולם. המסעדה שפתח לאחר שחזר לארץ מולדתו עוצבה כמבשלת בירה קולוניאלית תוססת. החלל הפנימי אינטימי ומואר והחצר החיצונית רחבת ידיים. באוויר הפתוח שולחנות ארוכים, אורות קטנים מנצנצים מעל, כלי הגשה פשוטים ומנות ברביקיו נהדרות. המסעדה מגישה בירות מהעולם וממבשלות מקומיות.

טיול קולינרי בדרום אפריקה טיול קולינרי בדרום אפריקה
אוכל פרוע ויפה, מזון לנפש ולגוף - מסעדות שף בדרום אפריקה  (צילומים: רונית הרשקוביץ)
 

עוד כוס של יין

ארוחה טובה אינה מושלמת ללא יין מתאים לצדה, ובדרום אפריקה היין גונב לעתים את ההצגה ואת מרבית תשומת הלב. הדרום אפריקנים מומחים בגידול כרמי ענבים ועל כן היין נחשב לגולת הכותרת של כל מסע קולינרי במדינה.

ייצור היין בדרום אפריקה החל אמנם בשנת 1652, ביוזמתו של מושל מושבת הכף מטעם חברת הודו המזרחית ההולנדית, אך היו אלה ההוגנוטים הצרפתיים, פרוטסטנטים שברחו ממולדתם לדרום אפריקה ב- 1687, שהביאו את ייצור היין לרמה גבוהה במיוחד.

האקלים החם מאפשר הפקה של ענבים אדומים בשלים ועשירים, המהווים בסיס ליין בעל גוף מלא עם אחוז אלכוהול גבוה. הבריזה הקרה המגיעה מהאוקיינוס, שומרת על רמת חומציות גבוהה, שמאריכה את חיי היין ומשפרת את טעמו. רוב היינות בדרום אפריקה מופקים בדרום המדינה, באזור הכף המערבי (Western Cape) ומהווים שילוב של עולם חדש וישן. ריחם בדרך כלל בשל, פירותי וארצי בעוד שטעמם מעודן ומאופק. הזנים נפוצים והידועים באיכותם שמגודלים כאן הם: סובניון בלאן, שאנין בלאן, פינוטאז' (Pinotage), שרדונה, פינו נואר, שיראז, קבארנה סובניון וקבארנה פראנק.

אחד הדברים החביבים עליי בבחירת יין דרום אפריקני, הוא לבחון את עיצוב הבקבוק והתווית היצירתית. ציורים של ג'ירפות, פילים, נמרים והיפופוטמים מעטרים את תוויות הבקבוקים ותמיד מעלים בי חיוך. בכל ביקור בדרום אפריקה, אני מקפידה לבקר יקב שטרם הכרתי, ולהתנסות בטעמים המרעננים של היין הדרום אפריקאי.
כתבות על סיורי יקבים ויין
 

סיור שמתחיל בקצה העולם ונגמר בבקבוק ריק

קייפטאון היא נקודת מוצא מושלמת למסע טעימות ביקבים הפזורים באזור. העיר, הנמצאת בקצה הדרום-מערבי של המדינה, לחופו של האוקיינוס האטלנטי, משלבת טבע עוצר נשימה, מסעדות נהדרות לאורך קו החוף ומקומות לינה אשר לעיתים נראים כלקוחים מסרט הוליוודי עתיר תקציב. יחסית לכל השפע הזה – זו עיר לא יקרה, במחירים שווים לכל כיס.
 
כחצי שעה נסיעה דרומה, נכנסים לשטח מחוז קייפ ויניארדס (Cape Vineyards) – אזור הכרמים, או בעגה המקומית "ארץ היין" (Wineland). זהו מחוז הפקת היין הגדול ביותר בדרום אפריקה, והוא מושך אליו תיירות יין מכל העולם. באזור כרמים שטחי כרמים רחבי ידיים בצבעי ירוק, צהוב וסגול, בדרך כלל בבעלות פרטית.

לינה בארץ היין גם היא חוויה פסטורלית קסומה. תוכלו למצוא כאן אחוזות קולוניאליות השוכנות בלב כרמים עתיקי יומין, בתי מלון חינניים ומגוון רחב של מסעדות מוקפות טבע, כמו מסעדת ג'ורדן (Jordan), הממוקמת בלב הכרמים, ומגישה יין שהופק במקום ואוכל טרי ומרענן.
 
טיול קולינרי בדרום אפריקה
חוות יין בדרום אפריקה  (צילום: רונית הרשקוביץ)
 

חוות בושנדאל

אחד הסיפורים המרתקים על התפתחות היין הדרום אפריקאי נולד בחוות בושנדאל (Boschendal), הממוקמת בין העיירות פרנצ'הוק (Franschhoek) וסטאלנבוש (Stellenbosch), אשר הוקמה על ידי ז'אן לה לון (Jean le Long) – צרפתי שהיגר לדרום אפריקה. זוהי אחת החוות הוותיקות בדרום אפריקה וידועה ביינות הלבנים האיכותיים שלה. הכרמים ניצלו ממגפת הפילוקסרה שהכתה גם בדרום אפריקה, בזכות מהלך חכם של כריתת הגפנים הנגועות ושתילה מחדש, שיזם ראש ממשלת מושבת הכף בסוף המאה ה- 19, שבמקרה גר בשכנות לחווה וידע להעריך את הפוטנציאל שלה. טוב עשה, כי כיום, כ- 100 שנה מאז שניטעו הגפנים מחדש, יקב בושנדאל נושא עמו את המורשת, הידע והטעמים הדרום אפריקאיים במיטבם.

מומלץ לתאם מראש סיורים אישיים ביקב, הדרכות יין וטעימות, וליהנות מיום בילוי בחווה, שהוא כמו משב רוח רענן, במיוחד לאנשים כמוני, הרגילים לסביבה אורבנית. נעים להשתטח על כרי הדשא, תחת קרני השמש המלטפות, בין העצים. המרחבים העצומים סביב צבועים בגוונים של צהוב, כתום, ירוק וסגול, ממש תחושה של להיכנס אל תוך גלויה...
לאתר הרשמי של חוות בושנדאל
 
יקב בדרום אפריקה
בתיאום עם היקב אפשר לצאת לפיקניק קולינרי מלווה ביין איכותי 

טיול קולינרי בדרום אפריקה
היינות הלבנים של החווה מסתדרים היטב עם גבינות עדינות, דגים ומיני נקניקים ומאפים, שנמצאים בארגז הפיקניק
(צילומים באדיבות: ספארי קומפני)
 





 

לספור לווייתנים לפני השינה  

דרום אפריקה יוצאת דופן בעוצמתה וביופייה, וחווית הלינה היא חלק בלתי נפרד מהמסע. בית המלון בירקנהד האוס (Birkenhead House) למשל, שוכן על צוק מעל האוקיינוס האטלנטי, כך שבמנוחה על הספות הלבנות שבלובי, אפשר להשקיף על "הופעה חיה" של לווייתנים חולפים (במיוחד בין החודשים יוני-נובמבר). מחזה מרהיב ומרגש.

מקומות הלינה מלווים פעמים רבות בסיפור משפחתי או אישי. בעיירה סטלנבוש למשל, נמצא בית המלון דלייר גראף (Delaire Graff) בבעלות יהלומן יהודי, שאוסף האמנות העולמי המרשים שצבר בחייו, מוצג בו כבמוזיאון.

באזור קייפטאון, אפשר למצוא מגוון מלונות יוקרה של רשתות כמו רלאס שאטו (Relais&Chateaux), כמו בית אלרמן שבקייפטאון, בהם חווית אירוח מפנקת במיוחד.
  
טיול קולינרי בדרום אפריקה
הנוף מבריכת בית המלון שבאחוזת גראף  (צילום: רונית הרשקוביץ)
 

לאכול, לשתות, לאהוב

טיול בדרום אפריקה המשלב מסע טעמים וצבעים הוא חוויה שמתאימה לזוגות, לחברים שמטיילים יחד ולמשפחות עם ילדים ובני נוער חובבי אתגרים. דרום אפריקה מסודרת ומאורגנת יחסית למדינות אחרות באפריקה, ובמחירים נוחים. כדאי לשלב בטיול ביקור במדינות שכנות כמו מוזמביק בוצואנה, זמביה וזימבבואה.
 
טיול קולינרי בדרום אפריקה
דרום אפריקה יפהפייה אמיתית, היא השער לתרבות אפריקאית - קצת אחרת  (צילום: רונית הרשקוביץ)

 





נועה פרטוק
 
אודות הכותבת
נועה פרטוק - מנהלת פרוייקטים בחברת ספארי קומפני, מטיילת מושבעת, כותבת וחובבת צילום. בעברה התגוררה מספר שנים בדרום אפריקה, ותקופה נוספת בניו יורק - שם התאהבה בהכרת תרבויות חדשות, באמנות ובאנשים.
 









מספר צפיות: 2803
2715