ספארי קולינרי בדרום אפריקה 
מאת: נועה פרטוק


דרום אפריקה היא בליל של צבעים, צלילים, ריחות וטעמים המספקים את בעלי החך המשובח והטעם הטוב. היא מתאימה לכולם ובמיוחד לחובבי בשר, דגים, פירות ים ויין מצוין הנמכר ברחבי העולם. המסע הקולינרי והצבעוני במדינה המרגשת הזו – מתחיל עכשיו.


רבים מזהים את דרום אפריקה עם טיולי ספארי, ואכן צילומים מפארק קרוגר מככבים בתוכניות טבע בינלאומיות (ובאלבומי התמונות של כמעט כל מי שמבקר במדינה...). אולם המטיילים אוהבי האוכל, יודעים כי הקולינריה והיין הם חלק בלתי נפרד מהטבע והתרבות של המקום, כפי שאפרט בכתבה.

1 / 8
2 / 8
3 / 8
4 / 8
5 / 8
6 / 8
7 / 8
8 / 8

אוכל צבעוני ופרוע (באדיבות ספארי קומפני)
בראאי - ה"על האש" של הדרום אפריקאים (צילום: davyart)
מארז פיקניק מפנק מלווה ביין איכותי מיקב בושנדאל (באדיבות ספארי קומפני)
קייפ טאון היפהפיה ממעוף הציפור (צילום: Sharon Ang)
מלבד הבשר, דרום אפריקה ידועה גם באיכות הדגים ופירות הים (צילום: Sharon Ang)
אין כמו כוס יין מקומי בשקיעה (צילום: traveldudes)
בשוק הנפלא בשכונת וודסטוק בקייפטאון תמצאו מגוון דוכנים ומנות טעימות (צילום: Gerrit Vermeulen)
כרמים ב"ארץ היין" של דרום אפריקה (צילום: Albrecht Fietz)


מפת דרום אפריקה, הערים והיעדים המתוארים בכתבה

(להגדלה לחצו על הפינה השמאלית העליונה)


אפריקה ספארי



"אירופה קטנה בשיק אפריקאי"

כך, עם הרבה חיבה, אנחנו מכנים את דרום אפריקה, הממוקמת בקצה הדרומי של יבשת אפריקה. בין שכנותיה  לסוטו, אסוואטיני (לשעבר סוואזילנד), מוזמביק, בוצואנה ונמיביה, בולטת דרום אפריקה ב"מערביות" שלה, המתבטאת באדריכלות קולוניאלית, בערים ובעיירות קטנות המזכירות לעתים סמטאות באירופה, בגנים הבוטניים וכמובן – באלמנטים הקולינריים.
 
בדרום אפריקה נופים מגוונים וקיצוניים: מצידה המזרחי של המדינה – האוקיינוס ההודי החם וחופיו הטרופיים, וממערב – האוקיינוס האטלנטי הקר. נקודת המפגש בין שני האוקיינוסים הללו נמצאת כשעה נסיעה דרומה מהעיר קייפטאון (Cape Town). כאן גם נקודת תצפית מרהיבה בשם כף התקווה הטובה (Cape of Good Hope). נופים "אירופאיים" כיערות עבותים ואגמים פסטורליים, מצויים בדרום אפריקה בשפע, לצד סוואנות צחיחות מקושטות בעצי באובב, ומדבר קלהרי (kalahari) – המשתרע על עשרות קילומטרים.
 
האוכלוסייה הדרום אפריקאית מורכבת ממגוון מרתק של אנשים ושבטים. שביל הסחר עם ארצות המזרח וההגירה לדרום אפריקה מכלל היבשת, הביאה עמה עושר של תרבויות, השפעות מוזיקליות ואומנויות. בעיר יוהנסבורג (Johannesburg) תמצאו את התחכום המודרני, אנשי העסקים והמפעלים הגדולים. דרבן (Durban) היא אבן שואבת לגולשים, לחובבי חופים יפים ולמי שאוהבים שווקים בהשפעות הודיות. בקייפטאון – עיר החופש הנצחי – תוכלו להיכנס לאווירה צעירה ודינאמית, שתשבה את לבכם, כפי ששבתה את לבי.
כתבה עם טיפים לספארי מוצלח באפריקה
אפשרויות לינה בדרום אפריקה 
 
טיול קולינרי בדרום אפריקה
ארכיטקטורה קולוניאלית עם טאץ' אפריקאי (צילום: רונית הרשקוביץ)
 

מהשדה אל השוק – הכי טרי וטעים בדרום אפריקה

השילוב המנצח בין שטחים רחבי ידיים המוקדשים לגידולים חקלאיים ולמרעה, לבין קרקע טובה ואקלים מצוין, הוא אחת הסיבות לכך שדרום אפריקה הפכה למוקד קולינרי. גידול חומרי גלם טריים ואיכותיים, ירקות ופירות נפלאים לאורך כל השנה – בזכות האקלים הנוח והממטרים הטבעיים, מאפשרים אספקה זמינה וזולה יחסית.

הדרום אפריקאים, במיוחד ה"קייפטאונים" (כינוי למקומיים הגרים בקייפטאון), ידועים בשווקי האיכרים הצבעוניים שלהם, המציעים פירות וירקות אורגניים  החל מתפוח אדמה ועד לאננס, זהו בילוי נהדר לסוף שבוע שמשי. הצמחונים והטבעונים שבחבורה ייהנו מאוד בדרום אפריקה, אשר אימצה באהבה ושידרגה את התפריטים הטבעוניים והצמחוניים – לרמה של אומנות ממש. מסעדות וברי מיצים מפוזרים בכל רחבי העיר, עם מבחר תפריטים יצירתי ומעורר תיאבון. העונתיות והטריות הם שם המשחק.

בנוסף על גידולים חקלאיים, קיימת גם תעשיית דייג מפותחת, המבוססת על מיני דגים רבים החיים באזור, היישר מהים אל הצלחת.

בתי מלון בקייפטאון - השוואת מחירים והזמנות
 
טיול קולינרי בדרום אפריקה
הכי טרי שאפשר, חתוך גס וישר לשולחן (צילום: רונית הרשקוביץ)
 

400 גרם על הצלחת

אי אפשר לדבר על קולינריה בדרום אפריקה מבלי להזכיר את הגאווה הגדולה של הדרום אפריקנים – הבשר. מגוון רחב של בשר, זמין ברוב חלקי המדינה. בכל עיר גדולה, פרוור או עיירה תמצאו את מסעדת הבשרים, ה"סטייק-האוס" האהוב המקומי, אשר מגיש בשר באיכות גבוהה, יין משובח ובירה קרה ותוססת. הדרום אפריקנים מתמחים גם בנקניקיות, במאפים בסגנון פאי בשר ועוף, ובבשר מיובש הנקרא בילטונג (Biltong).

אני תמיד מזמינה מקום במסעדת הבשרים המוצלחת, "הבוטשר שופ אנד גריל" (The Butcher Shop and Grill) – מסעדה עם ותק של מעל 20 שנה, עם שני סניפים, אחד בלב רובע הקניות של יוהנסבורג והשני בקייפטאון, ממש מול האוקיינוס. במסעדה תפריט עשיר של בשר מעולה וכמובן – המנה הפופולרית – סטייק על העצם.
 
טיול קולינרי בדרום אפריקה
בישול וצליית בשר זו אחת ההתמחויות הדרום אפריקאיות ומקור לגאווה רבה (צילום: רונית הרשקוביץ)
 

שווקים, אוכלים ונהנים

אם תשאלו אותי – ביקור בשווקי איכרים זו הדרך הטובה ביותר להכיר ולטעום את המקום שבו מטיילים, וזה נכון גם לדרום אפריקה. המפגש עם המקומיים, הנלהבים לפתח שיחה קלה ולהתגאות במרכולתם, הצבעים, הריחות והטעמים – הם אלו שנצרבו בזיכרוני בביקוריי התכופים בשווקי סוף השבוע.

כשמבקרים בקייפטאון, לא כדאי לפספס את שוק השבת, בשכונה הבוהמיינית וודסטוק (Woodstock), שם מתגלה עולם צבעוני של אומנות קירות וגרפיטי, המשקף את הלך הרוח העכשווי ואת ההיסטוריה המרתקת של דרום אפריקה. בשוק תוכלו לטעום בשר, דגים ומאכלי ים בכל מיני צורות הגשה, בטעמים עזים. בנוסף על השוק, יש פה חנויות בוטיק אופנתיות, גלריות אומנות, בתי קפה ודוכני אוכל עם מאכלים מקומיים, איטלקיים, אסייתיים – בליל טעמים ומעדנים. השפעות העמים שעברו במסעותיהם ביבשת ניכרות במטבח המקומי, המהווה שילוב בין המטבח האירופאי והאסייתי (הודו, אינדונזיה).
כתבה על יעדי טיול בקייפטאון וסביבתה הקרובה
 
טיול קולינרי בדרום אפריקה
לטעום מכל הבא ליד. השוק בשכונת וודסטוק בקייפטאון (צילום: CC Del-Uks)
 

שף תאכל – מסעדות ושפים מפורסמים בדרום אפריקה

בדרום אפריקה מספר מסעדות שף אשר זכו להיכנס לרשימת המסעדות הטובות ביותר בעולם, לפי מדד סן פלגרינו. אחד השפים שהפך את הביקור האחרון שלי לטעים במיוחד, הוא השף פטר ג'ון ואדאס (Peter John Vadas), דור שלישי למשפחת שפים דרום אפריקאים, אשר מנהל כיום את ה"הוגהאוס" (Hoghouse brewing company).

לאחר שעבד לצדו של השף המפורסם גורדון רמזי ואף פתח את הסניף של גורדון בניו יורק כסו-שף ראשי, הוא המשיך להסתובב ולספוג השראה ממקומות שונים בעולם. המסעדה שפתח לאחר שחזר לארץ מולדתו עוצבה כמבשלת בירה קולוניאלית תוססת. החלל הפנימי אינטימי ומואר והחצר החיצונית רחבת ידיים. באוויר הפתוח שולחנות ארוכים, אורות קטנים מנצנצים מעל, כלי הגשה פשוטים ומנות ברביקיו נהדרות. המסעדה מגישה בירות מהעולם וממבשלות מקומיות.

טיול קולינרי בדרום אפריקה טיול קולינרי בדרום אפריקה
אוכל פרוע ויפה, מזון לנפש ולגוף - מסעדות שף בדרום אפריקה (צילומים: רונית הרשקוביץ)
 

עוד כוס של יין

ארוחה טובה אינה שלמה ללא יין מתאים לצדה, ובדרום אפריקה היין גונב לעיתים את ההצגה ואת מרבית תשומת הלב. הדרום אפריקנים מומחים בגידול כרמי ענבים ועל כן היין נחשב לגולת הכותרת של כל מסע קולינרי במדינה.

ייצור היין בדרום אפריקה החל אמנם בשנת 1652, ביוזמתו של מושל מושבת הכף מטעם חברת הודו המזרחית ההולנדית, אך היו אלה ההוגנוטים הצרפתיים, פרוטסטנטים שברחו ממולדתם לדרום אפריקה ב- 1687, שהביאו את ייצור היין לרמה גבוהה במיוחד.

האקלים החם מאפשר הפקה של ענבים אדומים בשלים ועשירים, המהווים בסיס ליין בעל גוף מלא עם אחוז אלכוהול גבוה. הבריזה הקרה המגיעה מהאוקיינוס שומרת על רמת חומציות גבוהה, שמאריכה את חיי היין ומשפרת את טעמו. רוב היינות בדרום אפריקה מופקים בדרום המדינה, באזור הכף המערבי (Western Cape) ומהווים שילוב של עולם חדש וישן. ריחם בדרך כלל בשל, פירותי וארצי בעוד שטעמם מעודן ומאופק. הזנים נפוצים והידועים באיכותם שמגודלים כאן הם: סובניון בלאן, שאנין בלאן, פינוטאז' (Pinotage), שרדונה, פינו נואר, שיראז, קברנה סובניון וקברנה פראנק.

אחד הדברים החביבים עליי בבחירת יין דרום אפריקני, הוא לבחון את עיצוב הבקבוק והתווית היצירתית. ציורים של ג'ירפות, פילים, נמרים והיפופוטמים מעטרים את תוויות הבקבוקים ותמיד מעלים בי חיוך. בכל ביקור בדרום אפריקה, אני מקפידה לבקר יקב שטרם הכרתי, ולהתנסות בטעמים המרעננים של היין הדרום אפריקאי.
כתבות על סיורי יקבים ויין

טיול קולינרי בדרום אפריקה
טיול בין יקבים וכרמים בקרונות רכבת מיוחדים (צילום: CC Werner Bayer)
 

סיור שמתחיל בקצה העולם ונגמר בבקבוק ריק

קייפטאון היא נקודת מוצא מושלמת למסע טעימות ביקבים הפזורים באזור. העיר הנמצאת בקצה הדרום-מערבי של המדינה, לחופו של האוקיינוס האטלנטי, משלבת טבע עוצר נשימה, מסעדות נהדרות לאורך קו החוף ומקומות לינה אשר לעיתים נראים כלקוחים מסרט הוליוודי עתיר תקציב. יחסית לכל השפע הזה – זו עיר לא יקרה, במחירים שווים לכל כיס.
 
כחצי שעה נסיעה דרומה, נכנסים לאזור הכרמים, או בעגה המקומית "ארץ היין" (Cape Winelands). זהו מחוז הפקת היין הגדול ביותר בדרום אפריקה, והוא מושך אליו תיירות יין מכל העולם. באזור כרמים רחבי ידיים בצבעי ירוק, צהוב וסגול, בדרך כלל בבעלות פרטית.

לינה בארץ היין גם היא חוויה פסטורלית קסומה. תוכלו למצוא כאן אחוזות קולוניאליות השוכנות בלב כרמים עתיקי יומין, בתי מלון חינניים ומגוון רחב של מסעדות מוקפות טבע, כמו מסעדת ג'ורדן (Jordan), הממוקמת בלב הכרמים, ומגישה יין שהופק במקום ואוכל טרי ומרענן.
אפשרויות לינה ב"ארץ היין"
 
טיול קולינרי בדרום אפריקה
בארץ היין תמצאו אחוזות קולוניאליות בלב כרמים עתיקים ופסטורליים (צילום: Jean van der Meulen)
 

חוות בושנדאל

אחד הסיפורים המרתקים על התפתחות היין הדרום אפריקאי נולד בחוות בושנדאל (Boschendal), הממוקמת בין העיירות פרנצ'הוק (Franschhoek) וסטלנבוש (Stellenbosch), אשר הוקמה על ידי ז'אן לה לון (Jean le Long) – צרפתי שהיגר לדרום אפריקה. זוהי אחת החוות הוותיקות בדרום אפריקה וידועה ביינות הלבנים האיכותיים שלה. הכרמים ניצלו ממגפת הפילוקסרה שהכתה גם בדרום אפריקה, בזכות מהלך חכם של כריתת הגפנים הנגועות ושתילה מחדש, שיזם ראש ממשלת מושבת הכף בסוף המאה ה- 19, שבמקרה גר בשכנות לחווה וידע להעריך את הפוטנציאל שלה. טוב עשה, כי כיום, כ- 100 שנה מאז שניטעו הגפנים מחדש, יקב בושנדאל נושא עמו את המורשת, הידע והטעמים הדרום אפריקאיים במיטבם.

מומלץ לתאם מראש סיורים אישיים ביקב, הדרכות יין וטעימות, וליהנות מיום בילוי בחווה, שהוא כמו משב רוח רענן, במיוחד לאנשים כמוני, הרגילים לסביבה אורבנית. נעים להשתטח על כרי הדשא, תחת קרני השמש המלטפות, בין העצים. המרחבים העצומים סביב צבועים בגוונים של צהוב, כתום, ירוק וסגול, ממש תחושה של להיכנס אל תוך גלויה...
לאתר הרשמי של חוות בושנדאל

טיול קולינרי בדרום אפריקה
היינות הלבנים של החווה מסתדרים היטב עם גבינות עדינות, דגים ומיני נקניקים ומאפים, שנמצאים בארגז הפיקניק
(צילום באדיבות ספארי קומפני)
 



לספור לווייתנים לפני השינה 

דרום אפריקה יוצאת דופן בעוצמתה וביופיה, וחוויית הלינה היא חלק בלתי נפרד מהמסע. בית המלון בירקנהד האוס (Birkenhead House) למשל, שוכן על צוק מעל האוקיינוס האטלנטי, כך שבמנוחה על הספות הלבנות שבלובי, אפשר להשקיף על "הופעה חיה" של לווייתנים חולפים (במיוחד בין החודשים יוני-נובמבר). מחזה מרהיב ומרגש.

מקומות הלינה מלווים פעמים רבות בסיפור משפחתי או אישי. בעיירה סטלנבוש למשל, נמצא בית המלון דלייר גראף (Delaire Graff) בבעלות יהלומן יהודי, שאוסף האומנות העולמי המרשים שצבר בחייו, מוצג בו כבמוזיאון. 

באזור קייפטאון, אפשר למצוא מגוון מלונות יוקרה של רשתות כמו רלאס שאטו (Relais&Chateaux), כמו בית אלרמן (Ellerman House) שבקייפטאון, בהם חוויית אירוח מפנקת במיוחד.
 
טיול קולינרי בדרום אפריקה
הנוף מבריכת בית המלון שבאחוזת גראף (צילום: רונית הרשקוביץ)
 

לאכול, לשתות, לאהוב

טיול בדרום אפריקה המשלב מסע טעמים וצבעים הוא חוויה שמתאימה לזוגות, לחברים שמטיילים יחד ולמשפחות עם ילדים ובני נוער חובבי אתגרים. דרום אפריקה מסודרת ומאורגנת יחסית למדינות אחרות באפריקה, ובמחירים נוחים. כדאי לשלב בטיול ביקור במדינות שכנות כמו מוזמביק, בוצואנה, זמביה וזימבבואה.
 
טיול קולינרי בדרום אפריקה
דרום אפריקה יפהפייה אמיתית, היא השער לתרבות אפריקאית - קצת אחרת (צילום: רונית הרשקוביץ)

 

נועה פרטוק
 
אודות הכותבת
נועה פרטוק - מנהלת פרוייקטים בחברת ספארי קומפני, מטיילת מושבעת, כותבת וחובבת צילום. בעברה התגוררה מספר שנים בדרום אפריקה, ותקופה נוספת בניו יורק - שם התאהבה בהכרת תרבויות חדשות, באמנות ובאנשים.
 







מספר צפיות: 5208
4753



0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר