למה קרוז ומדוע דווקא לקריביים?
מאת: אושרה קמחי
קרבתם היחסית של האיים הקריביים לחוף המזרחי של ארצות הברית, מזג האויר הנעים והחמים לכל אורך השנה, מחירם הזול יחסית של הקרוזים (כן, כן!), מבחר היעדים והמסלולים, העושר התרבותי, הנוחות שבקרוז ומגוון נמלי היציאה וחברות השיט, כל אלו הופכים את האיים הקריביים ליעד הפופולרי בעולם לשייט תענוגות.
ספינת קרוזים ענקית, כל מה שלא חלמתם עליו והרבה יותר... (צילום: אושרה קמחי)
בשורות הבאות מידע רב על קרוזים, באופן כללי ועל קרוזים לקריביים, בפרט.
קרוז – לטייל עם בית המלון
קרוז, או בשמו העברי " שייט תענוגות", הוא בעצם מלון ענק צף, בשיטת הכל כלול. כל מה שחלמתם עליו (כמעט) נמצא על הספינה כדי לשעשע את האורחים: חדרי אוכל, מזנון בופה, בתי קפה, שדרת חנויות, קזינו, מסעדות, בתי קפה, מועדון ילדים, אולם תיאטרון, ספריה, מסלול ריצה סביב לסיפון, חדר כושר, אולם ריקודים, בריכות פנימיות וחיצוניות, ספא וג'קוזי הצופה אל הים (כן, זה באמת מדליק כמו שזה נשמע - לשבת בג'קוזי ולראות את הים), ו... בטח שכחתי כמה דברים.
הספינה שטה בדרך כלל בלילה וכל יום עוגנת ביעד אחר, בלי צורך לפרוק ולארוז מזוודות, ובלי הצורך לנווט בדרכים כמו בטיול רגיל. שייט תענוגות הוא חוויה המתאימה לזוגות בחופשה רומנטית, למשפחות עם ילדים ולקבוצות חברים. על הספינות מתקיימות פעילויות לכל גיל, ובזמן העגינה יורדים לחוף לגלות יעדים חדשים.
הסיפון העליון - בריכות, מגלשות, מסלולי ריצה והרבה ים ושמש (צילום: אושרה קמחי)
למה קרוז לקריבים?
תעצמו לרגע את העיניים ותדמיינו ים כחול וצלול, חופים לבנים, עצי קוקוס מתנדנדים קלות ברוח, ואתכם, שוכבים על החוף ונהנים מהשמש המלטפת.
האיים הקריביים - גן העדן האולטימטיבי לאוהבי החיים הטובים.
רוב נמלי היציאה לקרוזים נמצאים בפלורידה, לאורך החוף המזרחי שלה (מיאמי, פורט לאודרדייל, פורט קנברל, טמפה וג'קסונוויל), אולם ניתן לצאת לקרוז גם מניו אורלינס (לואיזיאנה) וגאלבסטון (טקסס).
בארה"ב פועלות חברות קרוזים שונות, שפונות לקהלי יעד שונים, כמו: קרניבל (Carnival) , הפונה לקהל העממי, או דיסני (Disney Cruise Line) הפונה למשפחות. אנחנו שטנו עם הספינה ואלור (Valor) של חברת קרניבל. הספינה אינה מהחדישות, והיא מתאימה יותר למשפחות ופחות לזוגות רומנטיים.
האיים הקריביים – מי, מה, למה וכמה?
האיים הקריביים (Caribbean) נקראים גם איי הודו המערבית ((West Indies, על שום הטעות המפורסמת של קולומבוס, שחשב שהגיע לאיי הודו, בעוד שלמעשה הוא הגיע ליבשת אמריקה. זוהי קבוצת איים ומדינות, הפוזרים בים הקריבי ומסביב לו - מהאי קובה ועד טרינידד (הסמוכה לוונצואלה), בין מפרץ מקסיקו וחופיה הצפוניים של דרום אמריקה. מתוך כ- 7,000 איים ואיונים בקריבים, רק כ-50 מיושבים.
האיים הקריביים נחלקים לשלוש קבוצות עיקריות:
♦ האנטילים הקטנים - שרשרת איים קטנים, הפזורים בצורת קשת, המשתרעת מחופי פורטו ריקו ועד חופי ונצואלה. בין האיים הבולטים אפשר למצוא את איי הבתולה (השייכים לארצות הברית), איי הבתולה הבריטיים, סנט קיטס ונוויס, אנטיגואה, דומיניקה, ברבדוס ועוד.
♦ האנטילים הגדולים – הנמצאים דרומית לאיי בהאמה, שהמוכרים בהם: קובה, היספניולה (שמחולק לשתי מדינות: האיטי והרפובליקה הדומיניקנית), ג'מייקה ופורטו ריקו, וכן את איי קיימן מערבית לקובה.
♦ האיים הדרומיים - טרינידד וטובאגו, ארובה ובונאייר.
יש הכוללים את איי בהאמה, דרומית-מזרחית לפלורידה, כקבוצה נוספת בין איי הים הקריבי.
האי ראוטן, גן עדן טרופי בקריביים (צילום: אושרה קמחי)
להפליג עם קולמבוס ושודדי הים הקריבים
בעבר יושבו איי הבהאמה והקריבים על ידי קבוצות אתניות שונות. עם הגעתו של כריסטופר קולומבוס לאזור (1492) החלה ההתיישבות הספרדית ואיתה דיכוי ושעבוד העמים הילידים. ספרד מפתחת את דרכי המסחר הימי באזור ובהמשך מובאים העבדים האפריקנים הראשונים אל הקריבים. יחד עם המסחר הימי הגיעו גם שודדי הים הקאריביים, שנודעו באכזריותם הרבה, שדדו אלפי ספינות, פשטו על עשרות ערים וקיפחו חיי רבבות. סיפורי הפיראטים הציתו את דמיונם של סופרים ותסריטאים - אי המטמון, פיטר פן, שחור הזקן וסדרת סרטי שודדי הקריביים.
במהלך השנים שלטו על האיים הקריביים גם מדינות אירופאיות נוספות, כמו הולנד, צרפת, פורטוגל ואנגליה. בהמשך הפכו המושבות האירופאיות למדינות ריבוניות, אך עדיין ניתן לחוש בהן מגוון השפעות אירופאיות ואפריקאיות.
שרק לא יגיעו שודדי הים, יש הרבה מה לשדוד על ספינת הקרוזים (צילום: אושרה קמחי)
העונה היבשה והעונה הגשומה (והסוערת)
כיאה לאזור טרופי, מזג האויר באיים הקריביים חמים ונעים, עם שינויי טמפרטורה קלים בין היום והלילה ובין הקיץ לחורף. מידות החום הממוצעות נעות בין 24ºC ל- 29ºC.
השנה מתחלקת לשתי עונות עיקריות:
עונה יבשה - נובמבר עד אפריל(חורף), שהיא גם העונה המומלצת לטיול.
עונה רטובה - מאי עד אוקטובר (קיץ), שהיא הגשומה יותר.
בעונה הרטובה קיים סיכוי גדול יותר לסערות טרופיות, אולם אל לכם לחשוש, קרוזים ליעדים אלו יוצאים במהלך כל השנה ובמקרה של סערה, מפנים את הספינה ליעד אחר, רחוק מעין הסערה, תודות לאמצעי החיזוי והניווט המדויקים והמשוכללים הקיימים באוניות.
נופשים בין שתי ספינות ענק, בדרך אל גם העדן הטרופי (צילום: אושרה קמחי)
מסלולי קרוזים בקריביים – מה לבחור?
קיים מגוון רחב של מסלולי שיט, הן מבחינת מספר ימים והן מבחינת היעדים. ניתן למצוא קרוזים משלושה ימים עד שבועיים, כאשר קרוז אופייני אורך כשבוע (7 לילות), וכולל עגינה ב 3-5 יעדים, בתלות במסלול. שאר הימים הם ימי שיט מלאים ללא ירידה לחוף, אותם מעבירם בנופש רגוע, במלוא מובן המילה.
שלושה מסלולי שיט עיקריים בקריביים:
הקריבים המערביים – היעד הנחשב לאקזוטי מכולם, עם חופים לבנים, עצי קוקוס ומי תכלת צלולים. האיים הדרומיים בקבוצה זו, מתאימים לחובבי צלילה, להרפתקנים מחפשי פעילות אקסטרים, לחובבי תרבות המאיה העתיקה וגם לאלו שרוצים סתם ליהנות מהחופים המרהיבים.
בין יעדי העגינה תמצאו את: גרנד קיימן (Grand Cayman), ג'אמייקה (Jamaica), האי קןסומל (Cozumel) השייך למקסיקו, חופי קוסטה מאיה (Costa Maya) במקסיקו, בליז סיטי (Belize City), האי רואטן (Roatan) השייך להונדורס, העיר סנטו תומאס דה קסטיליה (Santo Tomas de Castilla) בגואטמלה.
לעיתים משולבים במסלולים, אחד או יותר מהאיים הפרטיים השייכים לחברות ההפלגה (כן, מסתבר שיש דבר כזה...), או האי קי ווסט (Key West) שהוא הנקודה הדרומית ביותר בפלורידה.
כתבה על הפלגה לקריביים המערביים
הקריבים המזרחיים – כאן תמצאו חופים נהדרים, לצד יערות גשם ואתרים הסטוריים. יעדי העגינה כוללים בין היתר את: פורטו ריקו (Puerto Rico), איי הבתולה האמריקאים (St. Thomas, St. Martin), איי הבתולה הבריטיים, איי הבהאמס ועוד.
הקריבים הדרומיים – היעד האקזוטי והמגוון ביותר בקריביים. לצד מבחר עשיר של תרבויות, תמצאו כאן גם טבע מגוון: הרי געש, יערות גשם, חופים נסתרים, מפלים, נהרות והרים מרשימים. יעדי העגינה נמתחים בין פורטו ריקו ועד לחופים הצפוניים של דרום אמריקה. בין היעדים ניתן למצוא את ברבדוס (Barbados), סנט לוסיה ((St. Lucia, מרטיניק (Martinique), אנטיגואה (Antigua), דומיניקה ((Dominica, גוואדאלופ (Guadeloupe), ארובה ((Aruba, קוראסאו ((Curacao וגרנדה Grenada)).
כתבה על אטרקציות בסנט לוסיה
האי קוסומל מול חופי מקסיקו, מפותח תיירותית ועדיין מצאנו מקום שקט (צילום: אושרה קמחי)
קרוזים, נשים ומה שבינהם...
לסיום אני רוצה לשתף אתכם בסיפור מקסים שהגיע אלי במייל שרשרת (לכן אינני יודעת מה מקורו), ונראה לי הולם במיוחד לתיאור חווית הקרוז:
באחד הטיולים עלינו על ספינת פאר. בארוחת הערב הבחנו בגברת מזדקנת שישבה לבדה בחדר-האוכל המרכזי. כל הצוות, קציני הספינה, המלצרים, נערי שירות, כולם הכירו אותה היטב. שאלתי את אחד המלצרים אודות האישה, בצפייה לשמוע שהיא בעלת הספינה. הוא ענה שאינו יודע, אבל היא התארחה על הספינה בכל ארבעת השיוטים האחרונים.
באחד הערבים, כשעזבנו את חדר האוכל, עברנו על פניה ועצרנו לומר שלום. תוך כדי פטפוט אמרתי: "אני מבינה שאת מפליגה בספינה זו בארבעת הקרוזים האחרונים".
"זה נכון", ענתה לי.
"אני לא מבינה", הקשיתי, והיא ענתה ללא היסוס: "זה יותר זול מבית אבות".
ובכן, פי בדיקות שערכתי, המחיר הממוצע ליום בבית האבות הוא 200 דולר, ומחיר לחדר על אונית פאר, לאחר הנחה של הזמנה לטווח ארוך והנחת אזרח ותיק, הוא 135 דולר.
אחרי 10 דולר לטיפים, נשארים לי 65 דולר ליום.
בסכום הזה אני מקבלת:
1. 10 ארוחות ביום, או שירות חדרים, שמשמעותו ארוחת בוקר במיטה כל יום.
2. 3 בריכות שחיה, חדר כושר, מכונת כביסה וייבוש חינם , והצגות בכל ערב.
3. משחת שיניים, סבון ושמפו - בחינם.
4. מטפלים בי כלקוחה , ולא כפציינטית, ותוספת של 5 דולר בטיפים מביאה את כל הצוות על ארבע כדי לשרת אותי.
5. כל שבוע אני מכירה אנשים חדשים, יפים וצעירים.
6. הטלוויזיה מתקלקלת? צריך להחליף נורה? מזרון חדש? הם יתקנו הכל, ועוד יתנצלו על אי הנוחות.
7. המצעים והמגבות מוחלפים כל יום, ואפילו לא צריך לבקש.
8. בבית אבות אם אתה נופל ושובר את הירך, מעבירים אותך לסיעודי. אם זה קורה בהפלגה, משדרגים אותך לסוויטה לכל החיים.
9. אם אתם רוצים לראות את דרום אמריקה, תעלת פנמה, טהיטי, אוסטרליה, ניו-זילנד או כל מקום אחר על הגלובוס? חברת האוניות תעביר אתכם לאחת מספינותיה הרבות.
האמת היא שאין כל סיבה לחכות לגיל מבוגר - קרוזים מתאימים לכולם.
כתבות נוספות
מסלולי קרוז לקריביים
כתבות על האיים הקריביים
כתבות על ארה"ב
קרוז על הים הבלטי