הפלגה מסקוטלנד לאיי סבאלברד (שפיצברגן)
מאת: מולה יפה
מכירים את הסיפור על אותו ערבי שישב בפתח אוהלו ורעש הילדים המשחקים הפריע למנוחתו? התחכם וקרא להם: "לכו לקצה הכפר, שם עץ התאנים הבשיל והפירות מתוקים להפליא". החלו הילדים לרוץ ואז שאל הזקן: "לאן אתם רצים ילדים?", אמרו לו – "לקצה הכפר לאכול תאנים בשלות". שמע הזקן ואמר לעצמו: "כולם רצים לאכול תאנים, אלך גם אני".
איי לופוטן בצפון נורווגיה, תחנה בדרך לים הארקטי (צילום: מולה יפה)
סקוטלנד – בדרך מאנטארקטיקה
כך מצאתי את עצמי חודש מאוחר יותר בסקוטלנד, נוחת ב אדינבורו (Edinburgh ), ומגיע לנמל לית' ( Leith ), שם חיכתה הספינה שלנו . בחודש מאי עושה האונייה את דרכה מהקיץ של אנטארקטיקה , אל הקיץ של הקוטב הצפוני, ואנו הצטרפנו למסעה צפונה אל האוקיינוס הארקטי.
אדינבורו שווה ביקור של יום או יומיים לפחות. במרכזה מתנשאת המצודה, שהיא אולי האתר הפופולרי ביותר בסקוטלנד. זהו קומפלקס מבנים, מוקף חומות, ובהם הארמון המלכותי ושכיות החמדה שבו. מהמצודה נשקף נוף מרשים של אדינבורו כולה, וממנה גם מתחיל ה"מייל" המלכותי – רחובה הראשי של העיר העתיקה, בו כמעט כל בית הוא אתר בפני עצמו.
כתבה על אדינבורו | בתי מלון באדינבורו
יעדים בהפלגה: נמל לית', סקוטלנד (A ), איי אורקני ( B ), איי שאטלנד ( C ),
גייראנגר פיורד, נורווגיה ( D ), טרול פיורד, איי לופוטן ( E ), שפיצברגן, איי סבאלברד ( F )
איי אורקני – בחזרה למאה הקודמת
תחנתנו הראשונה היא איי אורקני (Orkney ), המרוחקים 15 ק"מ בלבד מהחוף הצפוני של סקוטלנד. זוהי קבוצה של למעלה מ-70 איים, שרק כ-20 מתוכם מיושבים. למרות היותם כל כך קרובים לסקוטלנד, דומה שתושבי המקום מעולם לא שמעו על האיים הבריטיים...
עוד טרם נכנסו כאן למאה ה-21: הכול שליו ודומם, מכוניות בודדות נעות במעט הכבישים שבאיים. לעומת זאת, ניתן למצוא שם שרידי תרבות נאוליתית, שגילם מתקרב ל- 4,500 שנה.
כתבה על איי אורקני
את השחפים רואים באופן קבוע במהלך ההפלגה צפונה (צילום: אמיר גור)
איי שטלנד – המצוקים של תוכיי הים
בדרכנו צפונה אנו עוצרים באיים נוספים השייכים לסקוטלנד, רחוקים יותר ונידחים יותר. איי שטלנד ( Shetland ), "תקועים" בין האוקיינוס האטלנטי והים הצפוני, במרחק זהה פחות או יותר (כ- 300 ק"מ) מחופי סקוטלנד (בדרום) ונורווגיה (במזרח). הם נהנים מבדידות מזהרת, נופי פרא ועולם עשיר של ציפורים ועופות מים וים. הבולט בהם הוא תוכי ים, או בשמו המוכר יותר – פאפין ( Puffin ). הוא מרהיב בצבעיו ומזכיר בצורתו את ליצני הקרקס, בעלי האף האדום הבולט מהפרצוף (ר' תמונה בסוף הכתבה). זהו עוף ימי, החי על גבי המצוקים ומקנן על מדרגות המצוק. מזונו הוא פלנקטון חי ובעיקר דגים, ובתקופה שהוא מזין את צאצאיו, ניתן לראותו צולל וממריא כשהוא אוחז בפיו שלושה-ארבעה, ולעיתים יותר, דגים המיועדים עבורם.
קבוצת איי שטלנד מונה כ- 100 איים, מתוכם רק 15 מאוכלסים בבני אדם. האי הגדול בקבוצת האיים נקרא מיינלנד ( Mainland ), ועליו העיר היחידה באיי שטלנד ושמה לרוויק ( Lerwick ), בה מתגוררים כ- 8,000 תושבים. בעבר עסקו מרבית תושבי העיר בדיג, וכיום עובר המשקל בהדרגה לעיסוק בקידוחי נפט בים הצפוני. העיר כולה בנויה סביב הנמל, בתי האבן משווים לה אופי של מבצר ציורי, רחוב ראשי אחד מתפתל במעלה הגבעה ומוביל אותנו לנוף הפתוח.
נמל לרוויק, העיר היחידה באיי שטלנד (צילום: CC genevieveromier)
בין איי שטלנד לנורווגיה – מנהלת המסע סוזי
במהלך מלחמת העולם השנייה, לאחר שנורווגיה נכבשה על ידי הגרמנים, התארגנו כמה עשרות ספינות דייגים נורווגיות. בחשאיות, בחשכת הלילה, הן הפליגו הלוך ושוב בין חופי נורווגיה ואיי שטלנד, כשעל סיפונן בין השאר פליטי המחתרת הנורווגית, שנרדפו על ידי הנאצים ונמלטו לאיים הסקוטיים. אחד מאותם ספנים אמיצים, שסיכנו את חייהם, היה אביה של סוזי.
את סוזי פגשתי לראשונה כשהפלגנו על שוברת הקרח הרוסית "קלבניקוב" Khlebnikov) ), בצפון-מערב גרינלנד , לעבר מחסום הקרח של הקוטב הצפוני. סוזי השתתפה אז במסע כאחת מאנשי הצוות. על סיפון האונייה פגשתי את סוזי בשנית, הפעם בתפקיד מנהלת המסע. סוזי, היום אזרחית קנדית ובעברה ילדה נורווגית, בילתה את שנות ילדותה הראשונות תחת שלטון הנאצים, בכפר דייגים קטן, ועדיין זוכרת במעומעם את אביה נעלם בלילות סוערים. כשגדלה הבינה. מאז אותם ימים רחוקים, איי שטלנד שבו אל השיכחה ונותרו בבדידותם, וסוזי כבר אינה צעירה, אך עדיין אישה מרשימה וחובבת הרפתקאות.
הספינה בדרכה אל הים הצפוני (צילום: מולה יפה)
הים הצפוני – חגיגה זוהרת
הים הצפוני, אותו חצינו בלילה, הפך בעת האחרונה לים זוהר. אסדות קידוח גז ונפט שזורות לכל רוחבו, מגדלים מפיצי אור וזרקורים הופכים את הים לחגיגת קרנבל. נורווגיה, השולטת בימים (הצפוני, הנורווגי וברנץ), הפכה מארץ קשת יום לאחת המדינות העשירות באירופה. כמעט כל הגז והנפט המופק מהים הצפוני הולך לייצוא. לצרכיה משתמשת נורווגיה במשאבים הטבעיים שלה, מפלי המים שהיא זכתה בהם בשפע.
על החופים והפיורדים הנורווגים אין צורך לכתוב, יופיים יצא למרחוק. צריך פשוט להגיע אליהם, לשוט בהם וליהנות מנופים נהדרים, קרחונים גולשים, כמויות בלתי נתפשות של מפלי מים, הגולשים בתלילות מראשי ההרים. הזמן הטוב ביותר לשוט בפיורדים הוא ללא ספק האביב, הימים בהם אנו הגענו, אז ההרים עמוסים שלג והמפלים בשיא תפארתם. אני רוצה לספר לכם על כמה דברים שהרשימו אותי במיוחד.
אחד מתושבי הים הצפוני, כלב ים תופס קצת קור... (צילום: מולה יפה)
על גשר הפיקוד - הגברת לילו רייס
בוקר אחד הגיעה אליי שיחת טלפון. על הקו קול אישה המבקשת לרשום את אימה להפלגה המדוברת. קולה לא נשמע צעיר במיוחד, ולשאלתי השיבה שאימה בת 96. כנראה שקולות ההשתנקות שהשמעתי הניעו לפעולה. "מחר אנחנו אצלך!", קבעה הבת עובדה. למחרת הופיעו השתיים במשרדי, וגברת לילו רייס טרחה להזכיר לי שלפני 45 שנים כבר נפגשנו, בעת שנסעה איתי לטיול למזרח אפריקה.
ובכן, לילו רייס נסעה בכוחות עצמה, ללא כל ליווי, ולא החמיצה אף ירידה לחוף ואף לא טיול אחד בשטח. בשעות הפנאי היא התמקמה בגשר הפיקוד של האונייה, אי שם בין כסאו של הקברניט והקצין הראשון, והפכה לחביבת הקהל מיומה הראשון של ההפלגה. מאז עברו שנתיים, ולילו ממשיכה במסעותיה בעולם.
לילו רייס, ממשיכה במסעותיה בעולם (צילום: מולה יפה)
גייראנגר – הכוכב של הפיורדים של נורווגיה
הרבה פיורדים יש בנורווגיה, אבל אין כמו גייראנגר פיורד ( Geirangerfjord , יש לבטא ייראנגר פיורד). לא רק משום שהוא חודר עמוק בין ההרים, לא רק משום שמשני צידיו מתרוממים צוקים מדהימים, לא רק משום מפלי שבע האחיות, הנופלים ממרומים. לא שאלו אינם מרשימים, אבל הנוף הנפלא הנשקף מקצה הדרך המובילה ממעמקי הפיורד אל ראשי ההרים, הוא המיטב של נורווגיה.
פיורד גייראנגר, תצפית מהכביש העולה להרים (צילום: CC dconvertini)
איי לופוטן – דגים, דייגים ועופות מים
רבים מהמבקרים בנורווגיה מחמיצים את איי לופוטן (Lofoten ). אולי משום שאינם על אחת הדרכים הראשיות, אולי משום שהם רחוקים מדי, ואולי מפני שאיש לא סיפר להם על פנינת החמד הזו. מקבץ של איים, כפרי דייגים, נמלים ציוריים, מפרצים מוקפים בהרים מושלגים, וכביש פתלתל, המחבר את כל אלה לאחד האזורים היפים ביותר בנורווגיה.
איי לופוטן מונים כמה מאות איים ואיונים, שמתוכם 12 איים מיושבים. מספר התושבים הכולל לא עולה על 25,000 איש. בכפר הגדול ביותר, סבולביר ( Svolvær ), מתגוררים כ- 6,000 תושבים, והשאר מפוזרים בכפרי הדייגים על פני האיים. הכפרים בנויים מבתי עץ צבעוניים, ביניהם פרושות רשתות דיג ומתקנים לייבוש הדגים.
כמו בכל אזורי הדיג בעולם, גם באיי לופוטן עופות המים פעילים כל הזמן, בניסיון ליהנות מעבודת הדייגים, והופכים אותם לגן עדן לחובבי ציפורים. נמצא שם כמויות גדולות של אלקה ( Alca ), עוף גדול המבלה את מרבית זמנו במים, אורייה ( Black Guillemot ) שמקננת בצוקים קשים לגישה ואת מזונה מוציאה מן המים, תוכוני הים הגוצים (פאפינים), בעלי המקור הצבעוני, שחפים למיניהם ורבים אחרים.
כתבה על איי לופוטן
עופות המים של איי לופוטן, נהנים מעבודת הדייגים (צילומים: מולה יפה)
איי לופוטן – לווייתנים וטרולים
לווייתנים גם הם אורחים רצויים כאן. המסע בין האיים זימן לנו ארבע להקות של לווייתנים, שהגדולה בהן מנתה לפחות 10 פריטים. מלחמה קבועה ניטשת בין שומרי הטבע וציידי הליווייתנים. אמנם נקבעות מכסות, שמטרתן שמירת האיזון ומניעת צמצום אוכלוסיית הלווייתנים, אולם סוד גלוי הוא שהאינטרס הכלכלי גובר ולא תמיד מקפידים על החוקים.
לסיום הסיור שלנו באיי לופוטן, הגענו לטרול פיורד ( Trollfjord ), אחד הפיורדים היפים ביותר בנורווגיה, הקרוי על שם הטרולים – השדים הנורווגים המיתולוגיים. הפיורד צר ומתפתל, כאשר משני צידיו הרים תלולים, המתנשאים עד גובה 1,000 מטר. כשהגיעה הספינה שלנו לקצהו הצר, למרות היותה קטנה וזריזה, היא התקשתה לסוב על צירה ונאלצה לתמרן מספר פעמים על מנת שתוכל לשוב על עקבותיה.
טרול פיורד באיי לופוטן, הרים תלולים משני צידיו (צילום: CC Olivier Bruchez)
איי סבאלברד ושפיצברגן – השפיץ של נורווגיה
לפרו יש את מאצ'ו פיצ'ו , לברזיל יש את ריו דה ז'נירו, לצ'ילה יש את שמורת טורס דל פיינה, ואילו לנורווגיה יש את איי סבאלברד.
איי סבאלברד ( Svalbard ) שוכנים 1,000 ק"מ צפונית לנורווגיה ומרחק זהה מהקוטב הצפוני. בין קווי הרוחב 74 ל-81, בלב הים הארקטי, שוכנת קבוצת איים המונה 8 איים גדולים ועשרות איונים וצוקים המזדקרים מתוך הים. הידוע מכולם הוא האי שפיצברגן ( Spitsbergen ) התופס כשני שליש משטח האיים כולם (39 אלף קמ"ר, מתוך 62 אלף), ורבים קוראים לקבוצה כולה איי שפיצברגן.
למה להתרגש משפיצברגן? בגלל הנופים הארקטיים המרהיבים, בגלל שמש חצות שזורחת באמצע הלילה ומאירה באור נגוהות את פסגות ההרים והקרחונים הגולשים מהם, בגלל מפרצים חבויים אליהם מגיעה ספינתנו, ואנו מוצאים עצמנו לבד בעולם, מוקפים בקרח וצופים באלפי עופות במעופם, ואולי בגלל דוב קוטב המשוטט בין גושי הקרח, כאילו הוא אדון העולם ועל פיו יישק דבר. אפילו אנחנו, ההומו ספיאנס, מרכינים ראשינו בכבוד בפני הדוב הלבן.
הפלגות לשפיצברגן
דוב הקוטב סועד לשובע, בין גושי הקרח של איי סבאלברד (צילום: מולה יפה)
איי סבאלברד – יותר דובים מבני אדם
למעלה מ- 3,000 דובי קוטב יש באיי סבאלברד. יותר מסך כל בני האדם החיים שם. מצבם של הדובים מושפע קשות מהתחממות כדור הארץ והמסת הקרח בקטבים. הדוב, שעיקר מזונו הם כלבי הים, ניזון מהם בעיקר בחורף, כל עוד האזור מוקף בקרח. בחודשי הקיץ יורדת פעילות הדוב והוא מאבד כמעט שליש ממשקלו. עם בוא הקרח יוצא הדוב לפעילות הציד ומשלים את אשר אבד במהלך הקיץ. כיום, בגלל שינויי האקלים, התארך הקיץ שבו הדב כמעט ואינו אוכל, והתקצר מאוד החורף, כך שהדובים לא מספיקים לאגור חזרה את כמות השומן הדרושה להם וחלקם אינם שורדים את הקיץ הארוך. מפגש עם הדוב הלבן פנים אל פנים הוא חוויה שלא שוכחים לעולם.
כתבה על עולם החי של שפיצברגן ואיי סבאלברד
תוכי-ים (פאפין), תושב האזורים הצפוניים בהם ביקרנו (צילום: אמיר גור)
הצוקים, המתרוממים בתלילות מאות מטרים מפני הים, משמשים מקום מסתור וקינון לעשרות אלפי עופות. הורדנו למים את סירות הזודיאק ויצאנו לשייט מופלא. לצידנו במים האוריות, ובאוויר מאות פאפינים, ועל הצוקים אלפי קינים ובהם שחפים ועופות רבים אחרים.
היה זה ביקורי השני באיי סבאלברד, ואני מחכה בקוצר רוח להפלגה הבאה.
מעוניינים לצאת להפלגה לשפיצברגן? לחצו כאן לפרטים על הפלגות לארצות הקוטב הצפוני>>
מידע נוסף
בתי מלון באדינבורו
כתבות נוספות
הפלגה בקטבים - הרפתקה ללא גיל
הפלגה בפיורדים של נורווגיה
צ'רצ'יל - בירת דובי הקוטב
כתבה על אדינבורו | בתי מלון באדינבורו
יעדים בהפלגה: נמל לית', סקוטלנד (
גייראנגר פיורד, נורווגיה (
כתבה על איי אורקני
את השחפים רואים באופן קבוע במהלך ההפלגה צפונה (צילום: אמיר גור)
איי שטלנד – המצוקים של תוכיי הים
בדרכנו צפונה אנו עוצרים באיים נוספים השייכים לסקוטלנד, רחוקים יותר ונידחים יותר. איי שטלנד ( Shetland ), "תקועים" בין האוקיינוס האטלנטי והים הצפוני, במרחק זהה פחות או יותר (כ- 300 ק"מ) מחופי סקוטלנד (בדרום) ונורווגיה (במזרח). הם נהנים מבדידות מזהרת, נופי פרא ועולם עשיר של ציפורים ועופות מים וים. הבולט בהם הוא תוכי ים, או בשמו המוכר יותר – פאפין ( Puffin ). הוא מרהיב בצבעיו ומזכיר בצורתו את ליצני הקרקס, בעלי האף האדום הבולט מהפרצוף (ר' תמונה בסוף הכתבה). זהו עוף ימי, החי על גבי המצוקים ומקנן על מדרגות המצוק. מזונו הוא פלנקטון חי ובעיקר דגים, ובתקופה שהוא מזין את צאצאיו, ניתן לראותו צולל וממריא כשהוא אוחז בפיו שלושה-ארבעה, ולעיתים יותר, דגים המיועדים עבורם.
קבוצת איי שטלנד מונה כ- 100 איים, מתוכם רק 15 מאוכלסים בבני אדם. האי הגדול בקבוצת האיים נקרא מיינלנד ( Mainland ), ועליו העיר היחידה באיי שטלנד ושמה לרוויק ( Lerwick ), בה מתגוררים כ- 8,000 תושבים. בעבר עסקו מרבית תושבי העיר בדיג, וכיום עובר המשקל בהדרגה לעיסוק בקידוחי נפט בים הצפוני. העיר כולה בנויה סביב הנמל, בתי האבן משווים לה אופי של מבצר ציורי, רחוב ראשי אחד מתפתל במעלה הגבעה ומוביל אותנו לנוף הפתוח.
נמל לרוויק, העיר היחידה באיי שטלנד (צילום: CC genevieveromier)
בין איי שטלנד לנורווגיה – מנהלת המסע סוזי
במהלך מלחמת העולם השנייה, לאחר שנורווגיה נכבשה על ידי הגרמנים, התארגנו כמה עשרות ספינות דייגים נורווגיות. בחשאיות, בחשכת הלילה, הן הפליגו הלוך ושוב בין חופי נורווגיה ואיי שטלנד, כשעל סיפונן בין השאר פליטי המחתרת הנורווגית, שנרדפו על ידי הנאצים ונמלטו לאיים הסקוטיים. אחד מאותם ספנים אמיצים, שסיכנו את חייהם, היה אביה של סוזי.
את סוזי פגשתי לראשונה כשהפלגנו על שוברת הקרח הרוסית "קלבניקוב" Khlebnikov) ), בצפון-מערב גרינלנד , לעבר מחסום הקרח של הקוטב הצפוני. סוזי השתתפה אז במסע כאחת מאנשי הצוות. על סיפון האונייה פגשתי את סוזי בשנית, הפעם בתפקיד מנהלת המסע. סוזי, היום אזרחית קנדית ובעברה ילדה נורווגית, בילתה את שנות ילדותה הראשונות תחת שלטון הנאצים, בכפר דייגים קטן, ועדיין זוכרת במעומעם את אביה נעלם בלילות סוערים. כשגדלה הבינה. מאז אותם ימים רחוקים, איי שטלנד שבו אל השיכחה ונותרו בבדידותם, וסוזי כבר אינה צעירה, אך עדיין אישה מרשימה וחובבת הרפתקאות.
הספינה בדרכה אל הים הצפוני (צילום: מולה יפה)
הים הצפוני – חגיגה זוהרת
הים הצפוני, אותו חצינו בלילה, הפך בעת האחרונה לים זוהר. אסדות קידוח גז ונפט שזורות לכל רוחבו, מגדלים מפיצי אור וזרקורים הופכים את הים לחגיגת קרנבל. נורווגיה, השולטת בימים (הצפוני, הנורווגי וברנץ), הפכה מארץ קשת יום לאחת המדינות העשירות באירופה. כמעט כל הגז והנפט המופק מהים הצפוני הולך לייצוא. לצרכיה משתמשת נורווגיה במשאבים הטבעיים שלה, מפלי המים שהיא זכתה בהם בשפע.
על החופים והפיורדים הנורווגים אין צורך לכתוב, יופיים יצא למרחוק. צריך פשוט להגיע אליהם, לשוט בהם וליהנות מנופים נהדרים, קרחונים גולשים, כמויות בלתי נתפשות של מפלי מים, הגולשים בתלילות מראשי ההרים. הזמן הטוב ביותר לשוט בפיורדים הוא ללא ספק האביב, הימים בהם אנו הגענו, אז ההרים עמוסים שלג והמפלים בשיא תפארתם. אני רוצה לספר לכם על כמה דברים שהרשימו אותי במיוחד.
אחד מתושבי הים הצפוני, כלב ים תופס קצת קור... (צילום: מולה יפה)
על גשר הפיקוד - הגברת לילו רייס
בוקר אחד הגיעה אליי שיחת טלפון. על הקו קול אישה המבקשת לרשום את אימה להפלגה המדוברת. קולה לא נשמע צעיר במיוחד, ולשאלתי השיבה שאימה בת 96. כנראה שקולות ההשתנקות שהשמעתי הניעו לפעולה. "מחר אנחנו אצלך!", קבעה הבת עובדה. למחרת הופיעו השתיים במשרדי, וגברת לילו רייס טרחה להזכיר לי שלפני 45 שנים כבר נפגשנו, בעת שנסעה איתי לטיול למזרח אפריקה.
ובכן, לילו רייס נסעה בכוחות עצמה, ללא כל ליווי, ולא החמיצה אף ירידה לחוף ואף לא טיול אחד בשטח. בשעות הפנאי היא התמקמה בגשר הפיקוד של האונייה, אי שם בין כסאו של הקברניט והקצין הראשון, והפכה לחביבת הקהל מיומה הראשון של ההפלגה. מאז עברו שנתיים, ולילו ממשיכה במסעותיה בעולם.
לילו רייס, ממשיכה במסעותיה בעולם (צילום: מולה יפה)
גייראנגר – הכוכב של הפיורדים של נורווגיה
הרבה פיורדים יש בנורווגיה, אבל אין כמו גייראנגר פיורד ( Geirangerfjord , יש לבטא ייראנגר פיורד). לא רק משום שהוא חודר עמוק בין ההרים, לא רק משום שמשני צידיו מתרוממים צוקים מדהימים, לא רק משום מפלי שבע האחיות, הנופלים ממרומים. לא שאלו אינם מרשימים, אבל הנוף הנפלא הנשקף מקצה הדרך המובילה ממעמקי הפיורד אל ראשי ההרים, הוא המיטב של נורווגיה.
פיורד גייראנגר, תצפית מהכביש העולה להרים (צילום: CC dconvertini)
איי לופוטן – דגים, דייגים ועופות מים
רבים מהמבקרים בנורווגיה מחמיצים את איי לופוטן (Lofoten ). אולי משום שאינם על אחת הדרכים הראשיות, אולי משום שהם רחוקים מדי, ואולי מפני שאיש לא סיפר להם על פנינת החמד הזו. מקבץ של איים, כפרי דייגים, נמלים ציוריים, מפרצים מוקפים בהרים מושלגים, וכביש פתלתל, המחבר את כל אלה לאחד האזורים היפים ביותר בנורווגיה.
איי לופוטן מונים כמה מאות איים ואיונים, שמתוכם 12 איים מיושבים. מספר התושבים הכולל לא עולה על 25,000 איש. בכפר הגדול ביותר, סבולביר ( Svolvær ), מתגוררים כ- 6,000 תושבים, והשאר מפוזרים בכפרי הדייגים על פני האיים. הכפרים בנויים מבתי עץ צבעוניים, ביניהם פרושות רשתות דיג ומתקנים לייבוש הדגים.
כמו בכל אזורי הדיג בעולם, גם באיי לופוטן עופות המים פעילים כל הזמן, בניסיון ליהנות מעבודת הדייגים, והופכים אותם לגן עדן לחובבי ציפורים. נמצא שם כמויות גדולות של אלקה ( Alca ), עוף גדול המבלה את מרבית זמנו במים, אורייה ( Black Guillemot ) שמקננת בצוקים קשים לגישה ואת מזונה מוציאה מן המים, תוכוני הים הגוצים (פאפינים), בעלי המקור הצבעוני, שחפים למיניהם ורבים אחרים.
כתבה על איי לופוטן
עופות המים של איי לופוטן, נהנים מעבודת הדייגים (צילומים: מולה יפה)
איי לופוטן – לווייתנים וטרולים
לווייתנים גם הם אורחים רצויים כאן. המסע בין האיים זימן לנו ארבע להקות של לווייתנים, שהגדולה בהן מנתה לפחות 10 פריטים. מלחמה קבועה ניטשת בין שומרי הטבע וציידי הליווייתנים. אמנם נקבעות מכסות, שמטרתן שמירת האיזון ומניעת צמצום אוכלוסיית הלווייתנים, אולם סוד גלוי הוא שהאינטרס הכלכלי גובר ולא תמיד מקפידים על החוקים.
לסיום הסיור שלנו באיי לופוטן, הגענו לטרול פיורד ( Trollfjord ), אחד הפיורדים היפים ביותר בנורווגיה, הקרוי על שם הטרולים – השדים הנורווגים המיתולוגיים. הפיורד צר ומתפתל, כאשר משני צידיו הרים תלולים, המתנשאים עד גובה 1,000 מטר. כשהגיעה הספינה שלנו לקצהו הצר, למרות היותה קטנה וזריזה, היא התקשתה לסוב על צירה ונאלצה לתמרן מספר פעמים על מנת שתוכל לשוב על עקבותיה.
טרול פיורד באיי לופוטן, הרים תלולים משני צידיו (צילום: CC Olivier Bruchez)
איי סבאלברד ושפיצברגן – השפיץ של נורווגיה
לפרו יש את מאצ'ו פיצ'ו , לברזיל יש את ריו דה ז'נירו, לצ'ילה יש את שמורת טורס דל פיינה, ואילו לנורווגיה יש את איי סבאלברד.
איי סבאלברד ( Svalbard ) שוכנים 1,000 ק"מ צפונית לנורווגיה ומרחק זהה מהקוטב הצפוני. בין קווי הרוחב 74 ל-81, בלב הים הארקטי, שוכנת קבוצת איים המונה 8 איים גדולים ועשרות איונים וצוקים המזדקרים מתוך הים. הידוע מכולם הוא האי שפיצברגן ( Spitsbergen ) התופס כשני שליש משטח האיים כולם (39 אלף קמ"ר, מתוך 62 אלף), ורבים קוראים לקבוצה כולה איי שפיצברגן.
למה להתרגש משפיצברגן? בגלל הנופים הארקטיים המרהיבים, בגלל שמש חצות שזורחת באמצע הלילה ומאירה באור נגוהות את פסגות ההרים והקרחונים הגולשים מהם, בגלל מפרצים חבויים אליהם מגיעה ספינתנו, ואנו מוצאים עצמנו לבד בעולם, מוקפים בקרח וצופים באלפי עופות במעופם, ואולי בגלל דוב קוטב המשוטט בין גושי הקרח, כאילו הוא אדון העולם ועל פיו יישק דבר. אפילו אנחנו, ההומו ספיאנס, מרכינים ראשינו בכבוד בפני הדוב הלבן.
הפלגות לשפיצברגן
דוב הקוטב סועד לשובע, בין גושי הקרח של איי סבאלברד (צילום: מולה יפה)
איי סבאלברד – יותר דובים מבני אדם
למעלה מ- 3,000 דובי קוטב יש באיי סבאלברד. יותר מסך כל בני האדם החיים שם. מצבם של הדובים מושפע קשות מהתחממות כדור הארץ והמסת הקרח בקטבים. הדוב, שעיקר מזונו הם כלבי הים, ניזון מהם בעיקר בחורף, כל עוד האזור מוקף בקרח. בחודשי הקיץ יורדת פעילות הדוב והוא מאבד כמעט שליש ממשקלו. עם בוא הקרח יוצא הדוב לפעילות הציד ומשלים את אשר אבד במהלך הקיץ. כיום, בגלל שינויי האקלים, התארך הקיץ שבו הדב כמעט ואינו אוכל, והתקצר מאוד החורף, כך שהדובים לא מספיקים לאגור חזרה את כמות השומן הדרושה להם וחלקם אינם שורדים את הקיץ הארוך. מפגש עם הדוב הלבן פנים אל פנים הוא חוויה שלא שוכחים לעולם.
כתבה על עולם החי של שפיצברגן ואיי סבאלברד
תוכי-ים (פאפין), תושב האזורים הצפוניים בהם ביקרנו (צילום: אמיר גור)
הצוקים, המתרוממים בתלילות מאות מטרים מפני הים, משמשים מקום מסתור וקינון לעשרות אלפי עופות. הורדנו למים את סירות הזודיאק ויצאנו לשייט מופלא. לצידנו במים האוריות, ובאוויר מאות פאפינים, ועל הצוקים אלפי קינים ובהם שחפים ועופות רבים אחרים.
היה זה ביקורי השני באיי סבאלברד, ואני מחכה בקוצר רוח להפלגה הבאה.
מעוניינים לצאת להפלגה לשפיצברגן? לחצו כאן לפרטים על הפלגות לארצות הקוטב הצפוני>>
מידע נוסף
בתי מלון באדינבורו
כתבות נוספות
הפלגה בקטבים - הרפתקה ללא גיל
הפלגה בפיורדים של נורווגיה
צ'רצ'יל - בירת דובי הקוטב
נמל לרוויק, העיר היחידה באיי שטלנד (צילום:
הספינה בדרכה אל הים הצפוני (צילום: מולה יפה)
הים הצפוני – חגיגה זוהרת
הים הצפוני, אותו חצינו בלילה, הפך בעת האחרונה לים זוהר. אסדות קידוח גז ונפט שזורות לכל רוחבו, מגדלים מפיצי אור וזרקורים הופכים את הים לחגיגת קרנבל. נורווגיה, השולטת בימים (הצפוני, הנורווגי וברנץ), הפכה מארץ קשת יום לאחת המדינות העשירות באירופה. כמעט כל הגז והנפט המופק מהים הצפוני הולך לייצוא. לצרכיה משתמשת נורווגיה במשאבים הטבעיים שלה, מפלי המים שהיא זכתה בהם בשפע.
על החופים והפיורדים הנורווגים אין צורך לכתוב, יופיים יצא למרחוק. צריך פשוט להגיע אליהם, לשוט בהם וליהנות מנופים נהדרים, קרחונים גולשים, כמויות בלתי נתפשות של מפלי מים, הגולשים בתלילות מראשי ההרים. הזמן הטוב ביותר לשוט בפיורדים הוא ללא ספק האביב, הימים בהם אנו הגענו, אז ההרים עמוסים שלג והמפלים בשיא תפארתם. אני רוצה לספר לכם על כמה דברים שהרשימו אותי במיוחד.
אחד מתושבי הים הצפוני, כלב ים תופס קצת קור... (צילום: מולה יפה)
על גשר הפיקוד - הגברת לילו רייס
בוקר אחד הגיעה אליי שיחת טלפון. על הקו קול אישה המבקשת לרשום את אימה להפלגה המדוברת. קולה לא נשמע צעיר במיוחד, ולשאלתי השיבה שאימה בת 96. כנראה שקולות ההשתנקות שהשמעתי הניעו לפעולה. "מחר אנחנו אצלך!", קבעה הבת עובדה. למחרת הופיעו השתיים במשרדי, וגברת לילו רייס טרחה להזכיר לי שלפני 45 שנים כבר נפגשנו, בעת שנסעה איתי לטיול למזרח אפריקה.
ובכן, לילו רייס נסעה בכוחות עצמה, ללא כל ליווי, ולא החמיצה אף ירידה לחוף ואף לא טיול אחד בשטח. בשעות הפנאי היא התמקמה בגשר הפיקוד של האונייה, אי שם בין כסאו של הקברניט והקצין הראשון, והפכה לחביבת הקהל מיומה הראשון של ההפלגה. מאז עברו שנתיים, ולילו ממשיכה במסעותיה בעולם.
לילו רייס, ממשיכה במסעותיה בעולם (צילום: מולה יפה)
גייראנגר – הכוכב של הפיורדים של נורווגיה
הרבה פיורדים יש בנורווגיה, אבל אין כמו גייראנגר פיורד ( Geirangerfjord , יש לבטא ייראנגר פיורד). לא רק משום שהוא חודר עמוק בין ההרים, לא רק משום שמשני צידיו מתרוממים צוקים מדהימים, לא רק משום מפלי שבע האחיות, הנופלים ממרומים. לא שאלו אינם מרשימים, אבל הנוף הנפלא הנשקף מקצה הדרך המובילה ממעמקי הפיורד אל ראשי ההרים, הוא המיטב של נורווגיה.
פיורד גייראנגר, תצפית מהכביש העולה להרים (צילום: CC dconvertini)
איי לופוטן – דגים, דייגים ועופות מים
רבים מהמבקרים בנורווגיה מחמיצים את איי לופוטן (Lofoten ). אולי משום שאינם על אחת הדרכים הראשיות, אולי משום שהם רחוקים מדי, ואולי מפני שאיש לא סיפר להם על פנינת החמד הזו. מקבץ של איים, כפרי דייגים, נמלים ציוריים, מפרצים מוקפים בהרים מושלגים, וכביש פתלתל, המחבר את כל אלה לאחד האזורים היפים ביותר בנורווגיה.
איי לופוטן מונים כמה מאות איים ואיונים, שמתוכם 12 איים מיושבים. מספר התושבים הכולל לא עולה על 25,000 איש. בכפר הגדול ביותר, סבולביר ( Svolvær ), מתגוררים כ- 6,000 תושבים, והשאר מפוזרים בכפרי הדייגים על פני האיים. הכפרים בנויים מבתי עץ צבעוניים, ביניהם פרושות רשתות דיג ומתקנים לייבוש הדגים.
כמו בכל אזורי הדיג בעולם, גם באיי לופוטן עופות המים פעילים כל הזמן, בניסיון ליהנות מעבודת הדייגים, והופכים אותם לגן עדן לחובבי ציפורים. נמצא שם כמויות גדולות של אלקה ( Alca ), עוף גדול המבלה את מרבית זמנו במים, אורייה ( Black Guillemot ) שמקננת בצוקים קשים לגישה ואת מזונה מוציאה מן המים, תוכוני הים הגוצים (פאפינים), בעלי המקור הצבעוני, שחפים למיניהם ורבים אחרים.
כתבה על איי לופוטן
עופות המים של איי לופוטן, נהנים מעבודת הדייגים (צילומים: מולה יפה)
איי לופוטן – לווייתנים וטרולים
לווייתנים גם הם אורחים רצויים כאן. המסע בין האיים זימן לנו ארבע להקות של לווייתנים, שהגדולה בהן מנתה לפחות 10 פריטים. מלחמה קבועה ניטשת בין שומרי הטבע וציידי הליווייתנים. אמנם נקבעות מכסות, שמטרתן שמירת האיזון ומניעת צמצום אוכלוסיית הלווייתנים, אולם סוד גלוי הוא שהאינטרס הכלכלי גובר ולא תמיד מקפידים על החוקים.
לסיום הסיור שלנו באיי לופוטן, הגענו לטרול פיורד ( Trollfjord ), אחד הפיורדים היפים ביותר בנורווגיה, הקרוי על שם הטרולים – השדים הנורווגים המיתולוגיים. הפיורד צר ומתפתל, כאשר משני צידיו הרים תלולים, המתנשאים עד גובה 1,000 מטר. כשהגיעה הספינה שלנו לקצהו הצר, למרות היותה קטנה וזריזה, היא התקשתה לסוב על צירה ונאלצה לתמרן מספר פעמים על מנת שתוכל לשוב על עקבותיה.
טרול פיורד באיי לופוטן, הרים תלולים משני צידיו (צילום: CC Olivier Bruchez)
איי סבאלברד ושפיצברגן – השפיץ של נורווגיה
לפרו יש את מאצ'ו פיצ'ו , לברזיל יש את ריו דה ז'נירו, לצ'ילה יש את שמורת טורס דל פיינה, ואילו לנורווגיה יש את איי סבאלברד.
איי סבאלברד ( Svalbard ) שוכנים 1,000 ק"מ צפונית לנורווגיה ומרחק זהה מהקוטב הצפוני. בין קווי הרוחב 74 ל-81, בלב הים הארקטי, שוכנת קבוצת איים המונה 8 איים גדולים ועשרות איונים וצוקים המזדקרים מתוך הים. הידוע מכולם הוא האי שפיצברגן ( Spitsbergen ) התופס כשני שליש משטח האיים כולם (39 אלף קמ"ר, מתוך 62 אלף), ורבים קוראים לקבוצה כולה איי שפיצברגן.
למה להתרגש משפיצברגן? בגלל הנופים הארקטיים המרהיבים, בגלל שמש חצות שזורחת באמצע הלילה ומאירה באור נגוהות את פסגות ההרים והקרחונים הגולשים מהם, בגלל מפרצים חבויים אליהם מגיעה ספינתנו, ואנו מוצאים עצמנו לבד בעולם, מוקפים בקרח וצופים באלפי עופות במעופם, ואולי בגלל דוב קוטב המשוטט בין גושי הקרח, כאילו הוא אדון העולם ועל פיו יישק דבר. אפילו אנחנו, ההומו ספיאנס, מרכינים ראשינו בכבוד בפני הדוב הלבן.
הפלגות לשפיצברגן
דוב הקוטב סועד לשובע, בין גושי הקרח של איי סבאלברד (צילום: מולה יפה)
איי סבאלברד – יותר דובים מבני אדם
למעלה מ- 3,000 דובי קוטב יש באיי סבאלברד. יותר מסך כל בני האדם החיים שם. מצבם של הדובים מושפע קשות מהתחממות כדור הארץ והמסת הקרח בקטבים. הדוב, שעיקר מזונו הם כלבי הים, ניזון מהם בעיקר בחורף, כל עוד האזור מוקף בקרח. בחודשי הקיץ יורדת פעילות הדוב והוא מאבד כמעט שליש ממשקלו. עם בוא הקרח יוצא הדוב לפעילות הציד ומשלים את אשר אבד במהלך הקיץ. כיום, בגלל שינויי האקלים, התארך הקיץ שבו הדב כמעט ואינו אוכל, והתקצר מאוד החורף, כך שהדובים לא מספיקים לאגור חזרה את כמות השומן הדרושה להם וחלקם אינם שורדים את הקיץ הארוך. מפגש עם הדוב הלבן פנים אל פנים הוא חוויה שלא שוכחים לעולם.
כתבה על עולם החי של שפיצברגן ואיי סבאלברד
תוכי-ים (פאפין), תושב האזורים הצפוניים בהם ביקרנו (צילום: אמיר גור)
הצוקים, המתרוממים בתלילות מאות מטרים מפני הים, משמשים מקום מסתור וקינון לעשרות אלפי עופות. הורדנו למים את סירות הזודיאק ויצאנו לשייט מופלא. לצידנו במים האוריות, ובאוויר מאות פאפינים, ועל הצוקים אלפי קינים ובהם שחפים ועופות רבים אחרים.
היה זה ביקורי השני באיי סבאלברד, ואני מחכה בקוצר רוח להפלגה הבאה.
מעוניינים לצאת להפלגה לשפיצברגן? לחצו כאן לפרטים על הפלגות לארצות הקוטב הצפוני>>
מידע נוסף
בתי מלון באדינבורו
כתבות נוספות
הפלגה בקטבים - הרפתקה ללא גיל
הפלגה בפיורדים של נורווגיה
צ'רצ'יל - בירת דובי הקוטב
אחד מתושבי הים הצפוני, כלב ים תופס קצת קור... (צילום: מולה יפה)
לילו רייס, ממשיכה במסעותיה בעולם (צילום: מולה יפה)
גייראנגר – הכוכב של הפיורדים של נורווגיה
הרבה פיורדים יש בנורווגיה, אבל אין כמו גייראנגר פיורד ( Geirangerfjord , יש לבטא ייראנגר פיורד). לא רק משום שהוא חודר עמוק בין ההרים, לא רק משום שמשני צידיו מתרוממים צוקים מדהימים, לא רק משום מפלי שבע האחיות, הנופלים ממרומים. לא שאלו אינם מרשימים, אבל הנוף הנפלא הנשקף מקצה הדרך המובילה ממעמקי הפיורד אל ראשי ההרים, הוא המיטב של נורווגיה.
פיורד גייראנגר, תצפית מהכביש העולה להרים (צילום: CC dconvertini)
איי לופוטן – דגים, דייגים ועופות מים
רבים מהמבקרים בנורווגיה מחמיצים את איי לופוטן (Lofoten ). אולי משום שאינם על אחת הדרכים הראשיות, אולי משום שהם רחוקים מדי, ואולי מפני שאיש לא סיפר להם על פנינת החמד הזו. מקבץ של איים, כפרי דייגים, נמלים ציוריים, מפרצים מוקפים בהרים מושלגים, וכביש פתלתל, המחבר את כל אלה לאחד האזורים היפים ביותר בנורווגיה.
איי לופוטן מונים כמה מאות איים ואיונים, שמתוכם 12 איים מיושבים. מספר התושבים הכולל לא עולה על 25,000 איש. בכפר הגדול ביותר, סבולביר ( Svolvær ), מתגוררים כ- 6,000 תושבים, והשאר מפוזרים בכפרי הדייגים על פני האיים. הכפרים בנויים מבתי עץ צבעוניים, ביניהם פרושות רשתות דיג ומתקנים לייבוש הדגים.
כמו בכל אזורי הדיג בעולם, גם באיי לופוטן עופות המים פעילים כל הזמן, בניסיון ליהנות מעבודת הדייגים, והופכים אותם לגן עדן לחובבי ציפורים. נמצא שם כמויות גדולות של אלקה ( Alca ), עוף גדול המבלה את מרבית זמנו במים, אורייה ( Black Guillemot ) שמקננת בצוקים קשים לגישה ואת מזונה מוציאה מן המים, תוכוני הים הגוצים (פאפינים), בעלי המקור הצבעוני, שחפים למיניהם ורבים אחרים.
כתבה על איי לופוטן
עופות המים של איי לופוטן, נהנים מעבודת הדייגים (צילומים: מולה יפה)
איי לופוטן – לווייתנים וטרולים
לווייתנים גם הם אורחים רצויים כאן. המסע בין האיים זימן לנו ארבע להקות של לווייתנים, שהגדולה בהן מנתה לפחות 10 פריטים. מלחמה קבועה ניטשת בין שומרי הטבע וציידי הליווייתנים. אמנם נקבעות מכסות, שמטרתן שמירת האיזון ומניעת צמצום אוכלוסיית הלווייתנים, אולם סוד גלוי הוא שהאינטרס הכלכלי גובר ולא תמיד מקפידים על החוקים.
לסיום הסיור שלנו באיי לופוטן, הגענו לטרול פיורד ( Trollfjord ), אחד הפיורדים היפים ביותר בנורווגיה, הקרוי על שם הטרולים – השדים הנורווגים המיתולוגיים. הפיורד צר ומתפתל, כאשר משני צידיו הרים תלולים, המתנשאים עד גובה 1,000 מטר. כשהגיעה הספינה שלנו לקצהו הצר, למרות היותה קטנה וזריזה, היא התקשתה לסוב על צירה ונאלצה לתמרן מספר פעמים על מנת שתוכל לשוב על עקבותיה.
טרול פיורד באיי לופוטן, הרים תלולים משני צידיו (צילום: CC Olivier Bruchez)
איי סבאלברד ושפיצברגן – השפיץ של נורווגיה
לפרו יש את מאצ'ו פיצ'ו , לברזיל יש את ריו דה ז'נירו, לצ'ילה יש את שמורת טורס דל פיינה, ואילו לנורווגיה יש את איי סבאלברד.
איי סבאלברד ( Svalbard ) שוכנים 1,000 ק"מ צפונית לנורווגיה ומרחק זהה מהקוטב הצפוני. בין קווי הרוחב 74 ל-81, בלב הים הארקטי, שוכנת קבוצת איים המונה 8 איים גדולים ועשרות איונים וצוקים המזדקרים מתוך הים. הידוע מכולם הוא האי שפיצברגן ( Spitsbergen ) התופס כשני שליש משטח האיים כולם (39 אלף קמ"ר, מתוך 62 אלף), ורבים קוראים לקבוצה כולה איי שפיצברגן.
למה להתרגש משפיצברגן? בגלל הנופים הארקטיים המרהיבים, בגלל שמש חצות שזורחת באמצע הלילה ומאירה באור נגוהות את פסגות ההרים והקרחונים הגולשים מהם, בגלל מפרצים חבויים אליהם מגיעה ספינתנו, ואנו מוצאים עצמנו לבד בעולם, מוקפים בקרח וצופים באלפי עופות במעופם, ואולי בגלל דוב קוטב המשוטט בין גושי הקרח, כאילו הוא אדון העולם ועל פיו יישק דבר. אפילו אנחנו, ההומו ספיאנס, מרכינים ראשינו בכבוד בפני הדוב הלבן.
הפלגות לשפיצברגן
דוב הקוטב סועד לשובע, בין גושי הקרח של איי סבאלברד (צילום: מולה יפה)
איי סבאלברד – יותר דובים מבני אדם
למעלה מ- 3,000 דובי קוטב יש באיי סבאלברד. יותר מסך כל בני האדם החיים שם. מצבם של הדובים מושפע קשות מהתחממות כדור הארץ והמסת הקרח בקטבים. הדוב, שעיקר מזונו הם כלבי הים, ניזון מהם בעיקר בחורף, כל עוד האזור מוקף בקרח. בחודשי הקיץ יורדת פעילות הדוב והוא מאבד כמעט שליש ממשקלו. עם בוא הקרח יוצא הדוב לפעילות הציד ומשלים את אשר אבד במהלך הקיץ. כיום, בגלל שינויי האקלים, התארך הקיץ שבו הדב כמעט ואינו אוכל, והתקצר מאוד החורף, כך שהדובים לא מספיקים לאגור חזרה את כמות השומן הדרושה להם וחלקם אינם שורדים את הקיץ הארוך. מפגש עם הדוב הלבן פנים אל פנים הוא חוויה שלא שוכחים לעולם.
כתבה על עולם החי של שפיצברגן ואיי סבאלברד
תוכי-ים (פאפין), תושב האזורים הצפוניים בהם ביקרנו (צילום: אמיר גור)
הצוקים, המתרוממים בתלילות מאות מטרים מפני הים, משמשים מקום מסתור וקינון לעשרות אלפי עופות. הורדנו למים את סירות הזודיאק ויצאנו לשייט מופלא. לצידנו במים האוריות, ובאוויר מאות פאפינים, ועל הצוקים אלפי קינים ובהם שחפים ועופות רבים אחרים.
היה זה ביקורי השני באיי סבאלברד, ואני מחכה בקוצר רוח להפלגה הבאה.
מעוניינים לצאת להפלגה לשפיצברגן? לחצו כאן לפרטים על הפלגות לארצות הקוטב הצפוני>>
מידע נוסף
בתי מלון באדינבורו
כתבות נוספות
הפלגה בקטבים - הרפתקה ללא גיל
הפלגה בפיורדים של נורווגיה
צ'רצ'יל - בירת דובי הקוטב
פיורד גייראנגר, תצפית מהכביש העולה להרים (צילום:
עופות המים של איי לופוטן, נהנים מעבודת הדייגים (צילומים: מולה יפה)
איי לופוטן – לווייתנים וטרולים
לווייתנים גם הם אורחים רצויים כאן. המסע בין האיים זימן לנו ארבע להקות של לווייתנים, שהגדולה בהן מנתה לפחות 10 פריטים. מלחמה קבועה ניטשת בין שומרי הטבע וציידי הליווייתנים. אמנם נקבעות מכסות, שמטרתן שמירת האיזון ומניעת צמצום אוכלוסיית הלווייתנים, אולם סוד גלוי הוא שהאינטרס הכלכלי גובר ולא תמיד מקפידים על החוקים.
לסיום הסיור שלנו באיי לופוטן, הגענו לטרול פיורד ( Trollfjord ), אחד הפיורדים היפים ביותר בנורווגיה, הקרוי על שם הטרולים – השדים הנורווגים המיתולוגיים. הפיורד צר ומתפתל, כאשר משני צידיו הרים תלולים, המתנשאים עד גובה 1,000 מטר. כשהגיעה הספינה שלנו לקצהו הצר, למרות היותה קטנה וזריזה, היא התקשתה לסוב על צירה ונאלצה לתמרן מספר פעמים על מנת שתוכל לשוב על עקבותיה.
טרול פיורד באיי לופוטן, הרים תלולים משני צידיו (צילום: CC Olivier Bruchez)
איי סבאלברד ושפיצברגן – השפיץ של נורווגיה
לפרו יש את מאצ'ו פיצ'ו , לברזיל יש את ריו דה ז'נירו, לצ'ילה יש את שמורת טורס דל פיינה, ואילו לנורווגיה יש את איי סבאלברד.
איי סבאלברד ( Svalbard ) שוכנים 1,000 ק"מ צפונית לנורווגיה ומרחק זהה מהקוטב הצפוני. בין קווי הרוחב 74 ל-81, בלב הים הארקטי, שוכנת קבוצת איים המונה 8 איים גדולים ועשרות איונים וצוקים המזדקרים מתוך הים. הידוע מכולם הוא האי שפיצברגן ( Spitsbergen ) התופס כשני שליש משטח האיים כולם (39 אלף קמ"ר, מתוך 62 אלף), ורבים קוראים לקבוצה כולה איי שפיצברגן.
למה להתרגש משפיצברגן? בגלל הנופים הארקטיים המרהיבים, בגלל שמש חצות שזורחת באמצע הלילה ומאירה באור נגוהות את פסגות ההרים והקרחונים הגולשים מהם, בגלל מפרצים חבויים אליהם מגיעה ספינתנו, ואנו מוצאים עצמנו לבד בעולם, מוקפים בקרח וצופים באלפי עופות במעופם, ואולי בגלל דוב קוטב המשוטט בין גושי הקרח, כאילו הוא אדון העולם ועל פיו יישק דבר. אפילו אנחנו, ההומו ספיאנס, מרכינים ראשינו בכבוד בפני הדוב הלבן.
הפלגות לשפיצברגן
דוב הקוטב סועד לשובע, בין גושי הקרח של איי סבאלברד (צילום: מולה יפה)
איי סבאלברד – יותר דובים מבני אדם
למעלה מ- 3,000 דובי קוטב יש באיי סבאלברד. יותר מסך כל בני האדם החיים שם. מצבם של הדובים מושפע קשות מהתחממות כדור הארץ והמסת הקרח בקטבים. הדוב, שעיקר מזונו הם כלבי הים, ניזון מהם בעיקר בחורף, כל עוד האזור מוקף בקרח. בחודשי הקיץ יורדת פעילות הדוב והוא מאבד כמעט שליש ממשקלו. עם בוא הקרח יוצא הדוב לפעילות הציד ומשלים את אשר אבד במהלך הקיץ. כיום, בגלל שינויי האקלים, התארך הקיץ שבו הדב כמעט ואינו אוכל, והתקצר מאוד החורף, כך שהדובים לא מספיקים לאגור חזרה את כמות השומן הדרושה להם וחלקם אינם שורדים את הקיץ הארוך. מפגש עם הדוב הלבן פנים אל פנים הוא חוויה שלא שוכחים לעולם.
כתבה על עולם החי של שפיצברגן ואיי סבאלברד
תוכי-ים (פאפין), תושב האזורים הצפוניים בהם ביקרנו (צילום: אמיר גור)
הצוקים, המתרוממים בתלילות מאות מטרים מפני הים, משמשים מקום מסתור וקינון לעשרות אלפי עופות. הורדנו למים את סירות הזודיאק ויצאנו לשייט מופלא. לצידנו במים האוריות, ובאוויר מאות פאפינים, ועל הצוקים אלפי קינים ובהם שחפים ועופות רבים אחרים.
היה זה ביקורי השני באיי סבאלברד, ואני מחכה בקוצר רוח להפלגה הבאה.
מעוניינים לצאת להפלגה לשפיצברגן? לחצו כאן לפרטים על הפלגות לארצות הקוטב הצפוני>>
מידע נוסף
בתי מלון באדינבורו
כתבות נוספות
הפלגה בקטבים - הרפתקה ללא גיל
הפלגה בפיורדים של נורווגיה
צ'רצ'יל - בירת דובי הקוטב
טרול פיורד באיי לופוטן, הרים תלולים משני צידיו (צילום:
הפלגות לשפיצברגן
דוב הקוטב סועד לשובע, בין גושי הקרח של איי סבאלברד (צילום: מולה יפה)
איי סבאלברד – יותר דובים מבני אדם
למעלה מ- 3,000 דובי קוטב יש באיי סבאלברד. יותר מסך כל בני האדם החיים שם. מצבם של הדובים מושפע קשות מהתחממות כדור הארץ והמסת הקרח בקטבים. הדוב, שעיקר מזונו הם כלבי הים, ניזון מהם בעיקר בחורף, כל עוד האזור מוקף בקרח. בחודשי הקיץ יורדת פעילות הדוב והוא מאבד כמעט שליש ממשקלו. עם בוא הקרח יוצא הדוב לפעילות הציד ומשלים את אשר אבד במהלך הקיץ. כיום, בגלל שינויי האקלים, התארך הקיץ שבו הדב כמעט ואינו אוכל, והתקצר מאוד החורף, כך שהדובים לא מספיקים לאגור חזרה את כמות השומן הדרושה להם וחלקם אינם שורדים את הקיץ הארוך. מפגש עם הדוב הלבן פנים אל פנים הוא חוויה שלא שוכחים לעולם.
כתבה על עולם החי של שפיצברגן ואיי סבאלברד
תוכי-ים (פאפין), תושב האזורים הצפוניים בהם ביקרנו (צילום: אמיר גור)
הצוקים, המתרוממים בתלילות מאות מטרים מפני הים, משמשים מקום מסתור וקינון לעשרות אלפי עופות. הורדנו למים את סירות הזודיאק ויצאנו לשייט מופלא. לצידנו במים האוריות, ובאוויר מאות פאפינים, ועל הצוקים אלפי קינים ובהם שחפים ועופות רבים אחרים.
היה זה ביקורי השני באיי סבאלברד, ואני מחכה בקוצר רוח להפלגה הבאה.
מעוניינים לצאת להפלגה לשפיצברגן? לחצו כאן לפרטים על הפלגות לארצות הקוטב הצפוני>>
מידע נוסף
בתי מלון באדינבורו
כתבות נוספות
הפלגה בקטבים - הרפתקה ללא גיל
הפלגה בפיורדים של נורווגיה
צ'רצ'יל - בירת דובי הקוטב
תוכי-ים (פאפין), תושב האזורים הצפוניים בהם ביקרנו (צילום: אמיר גור)
מידע נוסף
בתי מלון באדינבורו
כתבות נוספות
הפלגה בקטבים - הרפתקה ללא גיל
הפלגה בפיורדים של נורווגיה
הפלגה בפיורדים של נורווגיה