אנטארקטיקה – מידע והמלצות על הפלגות לאנטארקטיקה

אנטארקטיקה – מידע והמלצות על הפלגות לאנטארקטיקה
צילום: Cassie Matias



שנים רבות הייתה אנטארקטיקה רק חלום רחוק של מגלי ארצות עזי רוח, שרבים מהם לא שבו מארץ הקרח. רק לפני 200 שנה הגיע האדם אל הקוטב הדרומי, אך כיום יכול כל אחד להגיע לאנטארקטיקה, בתנאים נוחים וללא כל סיכון, בספינות גדולות המפלסות את דרכן בין גושי הקרח.



לפני שתקראו את הכתבות שהכנו לכם על אנטארקטיקה והאיים שבהם ניתן לעגון בדרך אליה,
צפו בסרטון קצר שמתמצת את מה שצריך לדעת, בליווי צילומים משגעים של פינגווינים, כלבי ים, לווייתנים וגם מעט בני אדם...

להרחבה על המקומות המוזכרים בסרטון, כנסו לכתבות ולמסלולי ההפלגות.



היבשת ששבתה את דמיונם וסקרנותם של מגלי הארצות המנוסים ביותר, ממשיכה להצית את דמיונם של המטיילים חובבי הטבע. הפינגווינים המדדים על שתי רגליהם הקטנות, מאכילים גוזלים מכוסי פרווה חומה וחמה, הם אחד המראות המלבבים שיש בטבע, וקרחוני הענק מגמדים את האדם ונותנים קצת פרופורציות בחיים.
מידע על מסלולי הפלגות לאנטארקטיקה

שייט לאנטארקטיקה, אנטארקטיקה
הפלגה לאנטארקטיקה בתנאים נוחים וללא סיכונים (צילום: Freysteinn G. Jonsson)

הפלגות לאנטארקטיקה, פינגווינים
אמא יש רק אחת, גם באנטארקטיקה (צילום: מולה יפה)

חודשים מומלצים להפלגה לאנטארקטיקה

ההפלגות לאנטארקטיקה מתקיימות רק בחודשי הקיץ של חצי הכדור הדרומי  מאוקטובר ועד מרץ.
לכל עונה יש את היתרונות שלה:


♦ אוקטובר-נובמבר  האביב באנטארקטיקה
היבשת מכוסה עדיין בשלג עד קו המים, הקרחונים ענקיים, והפינגווינים חוזרים מהים אל היבשה, בונים מחדש את הקינים במושבות שלהם, מנהלים בינהם אינטראקציות ודוגרים על הביצים. באי 
ג'ורג'יה הדרומית זהו שיאה של עונת החיזור והרבייה, וניתן לפגוש כאן את פילי הים הזכרים המנהלים מלחמות על טריטוריה ונקבות, מחזה מרשים מאין כמוהו. בסוף נובמבר פילי הים הזכרים חוזרים לים, ועל החוף נותרים הנקבות והגורים.
♦ אמצע ינואר עד אמצע מרץ  שיא הקיץ באנטארקטיקה
אפרוחי הפינגווינים כבר בקעו מן הביצים ורודפים באופן מאוד משעשע אחרי כל פינגווין בוגר שנושא עימו מזון. זוהי גם התקופה שבה מגיעות הלהקות הגדולות של הלווייתנים לכאן, והפלגה בסירות הזודיאק לצידם היא חוויה שנצרבת היטב בזיכרון ובלב.

פילי ים, האי ג'ורג'יה הדרומית, בדרך לאנטארקטיקה
מי גדול יותר?... פיל הים הדרומי יכול להגיע למשקל של 4,000 ק"ג,
ובחודשים אוקטובר-נובמבר הזכרים מנהלים מלחמות על הטריטוריה והנקבות 
(צילום: tonyzhao120)
 

אנטארקטיקה



אנטארקטיקה והקוטב הדרומי

יבשת אנטארקטיקה ממוקמת בקוטב הדרומי של כדור הארץ, ומכאן שמה – אנטי ארקטיק: "מול הקוטב הצפוני". היא מוקפת במימי האוקיינוס הדרומי, והמדינות הקרובות אליה הן ארגנטינה, צ'ילה, דרום אפריקה וניו זילנד.

עם שטח של 18 מיליון קמ"ר, מדורגת אנטארקטיקה חמישית בין יבשות העולם (רביעית אם מחשיבים את האמריקות כאחת), אחרי אסיהאפריקהאמריקה הצפונית ואמריקה הדרומית. כ- 98% אחוז מהשטח הענק הזה, כמעט כפול משטחה של אירופה, מכוסה בקרח-עד, המגיע לגובה ממוצע של 1.6 קילומטר. 

לפי תאוריית נדידת היבשות, התפצלה אנטארקטיקה לפני 65 מיליון שנה מיבשת גונדוונה (Gondwana), הדרומית מבין שתי היבשות על פני כדור הארץ של אותם ימים. בצורתה הנוכחית קיימת אנטארקטיקה "רק" 25 מיליון שנים.

הפלגות לאנטארקטיקה , מפת אנטארקטיקה
 

למי שייכת אנטארקטיקה?

הפינגווינים, כלבי הים, אריות הים ודובי הים, לצד האלבטרוסים והיסעורים, הם שליטיה של יבשת הקרח. מדינות רבות לטשו עיניהן אל אנטארקטיקה, אך בשנת 1959 נקבע שהיבשת לא תהיה שייכת לאף מדינה. המדינות שתבעו חזקה על שטחים ביבשת, ומדינות נוספות, חתמו על הברית האנטארקטית, לפיה הפעילות היחידה המותרת באנטארקטיקה היא מחקר. ואכן, כמה עשרות תחנות מחקר פזורות ביבשת, ובהן כ- 5,000 מדענים, שרק כ- 1,000 מהם נשארים בה בחורף הקשה.
 
בעלי חיים באנטארקטיקה
בעלי החיים של אנטארקטיקה הם שליטיה הבלעדיים
(צילומים: Global Pics, KeithSzafranski, Alexey Seafarer, Damerau)
 
תחנת מחקר באנטארקטיקה
על פי הברית האנטארקטית, הפעילות היחידה המותרת כאן היא מחקר (צילום: rhodab)
 

הפלגות לאנטארקטיקה

מרבית הטיולים לאנטארקטיקה יוצאים מאושואיה (Ushuaia) – העיר הדרומית ביותר בארגנטינה, ונערכים בספינות משלחת (Expedition Ships) המשמשות כבית מלון צף לתקופת ההפלגה. כ-15 חברות מפעילות כיום הפלגות לאנטארקטיקה, במגוון מסלולים הנמשכים בין 7 ל-24 ימים. ספינות המשלחת הן ספינות עמידות לקרח, המצוידות בסירות זודיאק (סירות גומי קטנות), באמצעותן יורדים כמעט מדי יום לחוף, אל תוך מושבות הפינגווינים העצומות, תחנות המחקר והאתרים ההיסטוריים, או להפלגה בין קרחונים, להקות לווייתנים וכלבי ים.

עם טמפרטורה שיכולה לצנוח בחורף כמה עשרות מעלות אל מתחת לאפס, ו"להתחמם" עד 2 מעלות צלזיוס בשיא הקיץ האנטארקטי (חודש ינואר), לא קל לקיים חיים בכלל, וחיים אנושיים בפרט. המטייל בן ימינו, המגיע עם הפלגה לאנטארקטיקה, מצויד בלבוש מיוחד, המגן עליו מפני הקור, ועל היבשת מפני זיהום, יורד אליה לגיחות קצרות בלבד. את שאר הזמן הוא מבלה באונייה המחוממת, שאולי אינה ספינת 5 כוכבים, אך התנאים בהחלט טובים. בוודאי אם זוכרים את הימאים שרק לפני מאה שנה הגיעו לכאן בספינות מפרש, אם בכלל זכו להגיע.
מדריך למטיילים בהפלגה לאנטארקטיקה
 
הפלגה לאנטארקטיקה, שייט לאנטארקטיקה בספינות מחקר
ספינת משלחת  בית המלון שלכם לתקופת ההפלגה (צילום: waterotter)

שייט בסירת זודיאק באנטארקטיקה
סירת זודיאק, שהורדה מהספינה הגדולה, משייטת בין הקרחונים (צילום: Paul Balfe)
 

לווייתן צולל מתחת סירת זודיאק באנטארקטיקה (צילום: תדי שגיב, עריכה: יפתח פלד)

 

מידע נוסף

עוד על אנטארקטיקה




סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר