הפלגה בפיורדים של נורווגיה:
הנופים היפים ביותר בעולם
מאת: אמיר גור
דבר יופיים של הפיורדים של נורווגיה יצא למרחוק. מי שלא רוצה להסתפק במוניטין שלהם מרחוק, צריך להגיע אליהם, להפליג בין קרחונים וכמויות בלתי נתפסות של מפלי מים, הגולשים מראשי ההרים.
נתיב ההורטיגרוטן – מסורת זו מסורת!
כיצד קישרו הנורווגים בין ערים וכפרים נידחים – חלקם כלל לא נגישים דרך היבשה, לאורך רצועת חוף כל כך ארוכה, טרם העידן המודרני? על ידי שירותי דואר יעילים, היוצאים בכל ערב מקצה אחד של המדינה לקצה השני, למסע של 11 ימים, על נתיב קבוע. כך 365 ימים בשנה, נשמרה התקשורת, הועברו סחורות ומשאות (וכן, גם אנשים) ונרקמה מסורת נתיב ההורטיגרוטן ( The Hurtigruten Route ).
למזלם של נהגי ספינות הדואר, המסלול ה"משעמם" שנאלצו לעבור עשרות פעמים בשנה נמצא על דרך הפיורדים של נורווגיה, אחד המסלולים המרהיבים ביותר על פני כדור הארץ.
נקודות על מסלול ספינת ההורטיגרוטן בפיורדים של נורווגיה, מדרום לצפון להגדלה לחץ למעלה משמאל
אמנם היום ניתן כבר להעביר דברי דואר באמצעים מהירים יותר, דרך האוויר והיבשה, אך המסורת נשמרת ונתיב ההורטיגרוטן לעולם אינו נח. 11 ספינות, השייכות לחברת שייט נורווגית בשם המתבקש הורטיגרוטן, צולחות אותו, ועל סיפונן כמה מאות מטיילים. מדובר בספינות קטנות יחסית (יחסית לאוניות הקרוזים הנושאות אלפי אנשים) ושקטות, בעלות יכולת תמרון גבוהה המאפשרת להן להיכנס אל הפיורדים.
האופי המקורי של המסע נשמר והספינות עוצרות בכל אותן עיירות וכפרים נידחים כבעבר. אורכן של העצירות בנקודות העניין השונות מותאם לפעילות באותו אזור, והמטיילים מחליטים אם הם יורדים לסיור, נשארים בספינה או משתלבים באחת הפעילויות המאורגנות על החוף מטעם הספינה, בהן: ביקורים מודרכים באתרים, במוזיאונים ובכנסיות מקומיות, ואפילו טיול הרפתקני במזחלות כלבים או יציאה לשייט ייעודי לצפייה בלווייתנים ( Whale watching ).
במהלך ההפלגה הספינה משמשת כבית מלון צף, המשייט בין עצירה לעצירה. בספינות מוצעים חדרים פשוטים או חדרי סוויטה יוקרתיים, וההזמנה מתבצעת זמן רב מראש. האזורים הציבוריים של הספינה נרחבים ונוחים, מאפשרים צפייה בנוף הן מתוך הספינה והן בחוץ ועל הסיפונים. חשוב לא פחות הוא המגוון והעושר בארוחות השף המצוינות, והאווירה הנינוחה והשלווה שמלווה את כל המסע.
כתבה על הפלגה לאי הנורווגי שפיצברגן
נופים על נתיב הדואר של ספינות ההורטיגרוטן (צילום: Hurtigruten)
להפליג בין הפיורדים הגדולים בעולם
מהו בעצם פיורד? זוהי תצורת נוף אופיינית לאזורים בהם הקרחונים הגיעו בעבר עד לפני הים. הם נוצרו על ידי גלישת הקרחונים האדירים, מפסגות ההרים לכיוון החוף, שחרצו בדרכם עמקים תלולים בין רכסי ההרים הנושקים לים. כתוצאה מכך מתהווה עמק בעל שוליים תלולים המוצף על ידי מי הים, מעין אגם צר ועמוק.
משום שסף הכניסה אליהם רדוד ומוגן על ידי שולי העמק, הם משכו התיישבות של דייגים ויורדי ים, שראו בהם נמלים טבעיים. הפיורדים נפוצים גם באיסלנד וגרינלנד, בניו זילנד, בחוף המערבי של ניופאונדלנד (קנדה), ובחופי אלסקה.
אך אין ספק שהפיורדים הם סימן ההיכר המובהק של נורווגיה, המשופעת בהם. הפלגה לאורך הפיורדים הנורווגיים היא חוויה נהדרת לאוהבי טבע, ו האזור מתהדר בנופים מהיפים בעולם – צוקים, מפרצים, אגמים ועמקים צבעוניים. על הדרך זוכים למפגשים אקראיים עם בעלי החיים הטיפוסיים לאזור – לווייתן חולף, ציפורים ימיות ועוד. מעניין לא פחות הוא המפגש עם האוכלוסייה המקומית, שלל טיפוסים, פרצופים, צבעים וריחות אותם פוגשים בכפרי דייגים אותנטיים ועיירות נורווגיות צנועות וציוריות.
כתבה על קרוז בין הפיורדים של נורווגיה
הפיורדים הם סימן ההיכר של נורווגיה (צילום: Hurtigruten)
פיורד מצטיין – גייראנגר פיורד
בקרב חובבי הפיורדים רווחת הסכמה על כך שהפיורד היפה ביותר, שאם מבקרים בנורווגיה – חייבים לקפוץ להגיד לו שלום, הוא גייראנגר פיורד ( Geirangerfjord , מבוטא: "ייראנגר פיורד"). הפיורד מרשים לא רק בזכות הצוקים המתנשאים מעליו בגאון או מפלי שבע האחיות הנופלים אליו ממרומים, אלא במיוחד בזכות תמונת הנוף הבלתי נשכחת, ראשי ההרים המשובצים בקו הרקיע של הדרך המובילה מעומק הפיורד אליהם. תמונה שקשה להתרגל אליה וקל להתפעל ממנה בכל פעם מחדש.
פיורד גייראנגר נמתח על פני למעלה מ- 100 ק"מ, החל מהעיירה אלסונד ( Alesund ) לעיירה גייראנגר ( Geiranger ). בחלקו הראשון של הפיורד הוא משובץ בכפרים קטנים ועיירות, חלקם משמרים מסורת ארוכה של תעשיית רהיטי איכות, בעלת שם עולמי גם כיום. בחלקו האמצעי של הפיורד הצוקים נהיים תלולים עד כדי כך, שכמעט ולא ניתן לראות בהם ישובים, למעט העיירה סטרנדה ( Stranda ) הקטנטונת, שחיים בה 4,600 תושבים בלבד. בחלק העמוק של הפיורד שולטים ההרים, ורק שלוחות דקות של מי האוקיינוס האטלנטי חודרות אליו ברוב חוצפתן. אי אפשר שלא להעריץ את הנפשות הנחושות שהקימו חווה מזדמנת זעירה על דופן הר שנגלית לפתע, עם מערכת של סולמות הקבועים בסלע כדי לאפשר אליה גישה!
לינה בעיירה אלסונד
על גייראנגר פיורד בכתבה על הדרכים היפות בנורווגיה
מפלי שבע האחיות נשפכים אל תוך גייראנגר פיורד (צילום: Hurtigruten)
טרול פיורד – קטן אך משגע
אורכו של טרול פיורד ( Trollfjorden ) הוא רק 2 ק"מ ורוחבו 100 מ'. מדרום לו מתנוססת פסגת טרולטינדאן ( Trolltinden ) המתנשאת לגובה 1,084 מ' מעל לפני הים, ומצפון פסגה בגובה 998 מ' – שמשוות לפיורד הקטן שביניהן מראה מרשים למדי.
כפי ששמם מעיד עליהם, אגדות עמים רבות שגיבוריהן המרכזיים הם הטרולים נכרכו בהם. הצוקים התלולים, שנראים כאילו סלעים גדולים עשויים ליפול מהם בכל רגע, הולידו את האגדה על טרולים האורבים משני צדי הפיורד, משליכים סלעים על ספינות תועות שנלכדו בתוכו. כשאתם עוברים בפיורד, פקחו עיניים שלא להיפגע בטעות מסלע תועה שהושלך על ידי הטרול מהגדה השנייה...
טרול פיורד – זהירות! טרולים משליכי אבנים לפניך! (צילום: Hurtigruten)
חודר עמוק להר – הרנד פיורד
לאחרונה נוסף למסלול הקלאסי ביקור ועצירה בפיורד בעל נוף מרהיב, הרנד פיורד (Hjørundfjord) . אורכו כ- 35 ק"מ, מה שהופך אותו לאחד הפיורדים הארוכים ביותר בנורווגיה. במהלכו הוא חותך עמוק אל תוך ההרים, יוצר מעברים צרים, קירות תלולים ומצוקים דרמטיים. הוא נבדל מהפיורדים הפופולריים בכך שנותר מחוץ לאור הזרקורים תקופה ארוכה ולכן יש בו דלילות של מטיילים. לכאן בורחים מן ההמולה התיירותית ונהנים ממפגשים אותנטיים ותמימים עם קהילות מבודדות החיות במשקים ובכפרים קטנים ואמיצים.
הדרך אל הנורד-קאפ, קסומה ושטופת שמש (צילום: Hurtigruten)
לצפות בשמש חצות מהנורד-קאפ
בקיץ של צפון נורווגיה השמש לעולם אינה שוקעת, והאור לא חדל מלהפנט. למעשה, יש הטוענים שלא צורת הנופים היא שהופכת את צפון נורווגיה לחבל הארץ היפה בעולם, אלא האופן שבו אור השמש מתמזג בהם. מצפון לחוג הקוטב שעות הדמדומים מתארכות לבלי היכר, חגיגה לצלמים ולרומנטיקנים.
מכל מקום על פני כדור הארץ שנמצא צפונית לחוג הארקטי (קו רוחב 66 מעלות צפון, בקירוב) ניתן לצפות בשמש חצות בחלק מהשנה. ככל שמצפינים יותר, משך התופעה ארוך יותר, וזווית השמש מעל האופק בחצות הליל גבוהה יותר. אחד המקומות הפופולריים ביותר לצפייה בשמש החצות הוא הכף הצפוני, הנורד קאפ ( Nord Kapp ) שבצפון נורווגיה. זהו למעשה צוק החודר צפונה לתוך הים ומתנשא לגובה של 307 מ' מעליו. מהכף ועד לנקודת הקוטב הצפוני מפרידים רק כ-2,000 ק"מ של אוקיינוס ארקטי. האזור כולו בעל אופי של טונדרה צפונית: מבותר, מצוקי, רצוף באגמים קטנים ומפרצי ים מוקפי סלעים.
הנורד קאפ הוא גם הנקודה הצפונית ביותר באירופה (כמעט). השמש לא שוקעת כאן החל מאמצע מאי ועד לסוף חודש יולי. אין ספק ששמש חצות הינה תופעה מרשימה, אולם נראה שעלטה בצהרי היום, מחזה אופייני בעיצומו של החורף הצפון-נורווגי (בחודשים נובמבר עד ינואר) מרשימה ודרמטית לא פחות.
כתבה על איי לופוטן הקסומים
נורד קאפ – חוויה מיוחדת היא להיות באור יום שלא נגמר, גם בחצות הליל (צילום: Hurtigruten)
עונות השנה ותופעות טבע בפיורדים של נורווגיה
השייט בין הפיורדים פסטורלי ורגוע, בתוך נופי קסם ומי בדולח, כאילו הזמן עומד מלכת. אבל לא פחות חשוב מהכל, זהו שער לצפון: בהפלגה לאורך הפיורדים חוצים את החוג הארקטי ועוברים לעולם אחר, שבו שולטות תופעות טבע כגון שמש חצות, הזוהר הצפוני, פסגות מושלגות ועוד. השאלה הבוערת ביותר לפני שאורזים את המזוודה היא: מתי לנסוע?
התשובה הפשוטה היא, שכל עונה מתאימה לנסיעה לפיורדים, ושכדאי לתכנן את הנסיעה כתלות במה שהכי מסקרן ומעניין אתכם לראות. המפרצים הארוכים והמפותלים, ההרים הנישאים שפוגשים את פני הים בעוצמה והנופים המרהיבים, נמצאים שם, מוכנים ומזומנים להדהים את המטיילים, כל השנה. ובכל זאת – כל עונה והקסם שלה.
בחודשי האביב, אחרי החורף החשוך והקר, החמימות והאור מתחילים לחזור לחופי נורווגיה, השלגים נמסים והפיורדים מתמלאים במים ובחיים – מפלים, בעלי כנף שחוזרים לקנן ועוד. בקיץ יש שמש חצות והלילה נעלם כליל. מעל החוג הארקטי יש שמש במשך 24 שעות ביממה ללא הפסק. הנופים שטופי אור, הימים ארוכים ומשאירים זמן רב לראות ולחוות. אין פלא שזוהי העונה המבוקשת ביותר להפלגות בפיורדים של נורווגיה (יולי עד ספטמבר). כשהקיץ דועך ומתחלף בחורף, קו החוף משנה את צבעיו לצהוב ואדום של שלכת ופריחה מחודשת. זהו זמן רגוע ושלו בפיורדים, בו הצבעים בוהקים והאוויר טהור.
החורף הוא חוויה מסוג אחר: הנוף מתכסה בשכבה דקה של שלג לבן, האוויר צח ונקי והארץ כולה נראית כמו ארץ חורף מהאגדות. מעבר לכל, זהו זמן מצוין לחזות באחד מפלאי הטבע – אורות הצפון, או הזוהר הצפוני ( Aurora Borealis ) אשר צובע את השמיים במופע צבעים מרהיב. זוהי תופעת טבע יפהפייה הנובעת מחלקיקים טעונים שנפלטים מהשמש ונקלטים בשדה המגנטי של כדור הארץ, ומאופיינת במופע מרהיב של אורות בעלי גוונים של ירוק, אדום וכחלחל, המרצדים בשמי הלילה. הזוהר נצפה רק מאזור חוג הקוטב וצפונה לו. באזורים אלה הוא מתקיים כמעט מדי לילה, אבל לעתים קרובות קשה לצפות בו בגלל אור הירח, עננות, או סתם חוסר מזל.
כתבה על הזוהר הצפוני בלפלנד
ספינת הורטיגרוטן ו הזוהר הצפוני – מופע אורות מרהיב (צילום: Hurtigruten)
איך מגיעים לפיורדים של נורווגיה?
השייט לאורך הפיורדים של נורווגיה מתחיל בעיר ברגן (Bergen) במסלול מדרום לצפון, או בעיירה קירקנס (Kirkenes) במסלול מצפון לדרום. ברגן היא עיר גדולה עם נמל תעופה בינלאומי ואפשר להגיע אליה (או לצאת ממנה) בטיסה מישראל, עם עצירה אחת באירופה. אל קירקנס, לעומת זאת, מגיעים בטיסה פנימית קצרה מהבירה אוסלו.
כתבות נוספות על הפלגות גיאוגרפיות
הפלגה בקטבים - הרפתקה ללא גיל
הפלגות לאנטארקטיקה - מידע מעשי
אנטארקטיקה בייס-קמפ
הפלגה לשפיצברגן
הפלגה לאיי פוקלנד וג'ורג'יה הדרומית
למזלם של נהגי ספינות הדואר, המסלול ה"משעמם" שנאלצו לעבור עשרות פעמים בשנה נמצא על דרך הפיורדים של נורווגיה, אחד המסלולים המרהיבים ביותר על פני כדור הארץ.
נקודות על מסלול ספינת ההורטיגרוטן בפיורדים של נורווגיה, מדרום לצפון להגדלה לחץ למעלה משמאל
האופי המקורי של המסע נשמר והספינות עוצרות בכל אותן עיירות וכפרים נידחים כבעבר. אורכן של העצירות בנקודות העניין השונות מותאם לפעילות באותו אזור, והמטיילים מחליטים אם הם יורדים לסיור, נשארים בספינה או משתלבים באחת הפעילויות המאורגנות על החוף מטעם הספינה, בהן: ביקורים מודרכים באתרים, במוזיאונים ובכנסיות מקומיות, ואפילו טיול הרפתקני במזחלות כלבים או יציאה לשייט ייעודי לצפייה בלווייתנים (
נופים על נתיב הדואר של ספינות ההורטיגרוטן (צילום: Hurtigruten)
משום שסף הכניסה אליהם רדוד ומוגן על ידי שולי העמק, הם משכו התיישבות של דייגים ויורדי ים, שראו בהם נמלים טבעיים. הפיורדים נפוצים גם באיסלנד וגרינלנד, בניו זילנד, בחוף המערבי של ניופאונדלנד
אך אין ספק שהפיורדים הם סימן ההיכר המובהק של נורווגיה, המשופעת בהם. הפלגה לאורך הפיורדים הנורווגיים היא חוויה נהדרת לאוהבי טבע, ו
כתבה על קרוז בין הפיורדים של נורווגיה
הפיורדים הם סימן ההיכר של נורווגיה (צילום: Hurtigruten)
פיורד מצטיין – גייראנגר פיורד
בקרב חובבי הפיורדים רווחת הסכמה על כך שהפיורד היפה ביותר, שאם מבקרים בנורווגיה – חייבים לקפוץ להגיד לו שלום, הוא גייראנגר פיורד ( Geirangerfjord , מבוטא: "ייראנגר פיורד"). הפיורד מרשים לא רק בזכות הצוקים המתנשאים מעליו בגאון או מפלי שבע האחיות הנופלים אליו ממרומים, אלא במיוחד בזכות תמונת הנוף הבלתי נשכחת, ראשי ההרים המשובצים בקו הרקיע של הדרך המובילה מעומק הפיורד אליהם. תמונה שקשה להתרגל אליה וקל להתפעל ממנה בכל פעם מחדש.
פיורד גייראנגר נמתח על פני למעלה מ- 100 ק"מ, החל מהעיירה אלסונד ( Alesund ) לעיירה גייראנגר ( Geiranger ). בחלקו הראשון של הפיורד הוא משובץ בכפרים קטנים ועיירות, חלקם משמרים מסורת ארוכה של תעשיית רהיטי איכות, בעלת שם עולמי גם כיום. בחלקו האמצעי של הפיורד הצוקים נהיים תלולים עד כדי כך, שכמעט ולא ניתן לראות בהם ישובים, למעט העיירה סטרנדה ( Stranda ) הקטנטונת, שחיים בה 4,600 תושבים בלבד. בחלק העמוק של הפיורד שולטים ההרים, ורק שלוחות דקות של מי האוקיינוס האטלנטי חודרות אליו ברוב חוצפתן. אי אפשר שלא להעריץ את הנפשות הנחושות שהקימו חווה מזדמנת זעירה על דופן הר שנגלית לפתע, עם מערכת של סולמות הקבועים בסלע כדי לאפשר אליה גישה!
לינה בעיירה אלסונד
על גייראנגר פיורד בכתבה על הדרכים היפות בנורווגיה
מפלי שבע האחיות נשפכים אל תוך גייראנגר פיורד (צילום: Hurtigruten)
טרול פיורד – קטן אך משגע
אורכו של טרול פיורד ( Trollfjorden ) הוא רק 2 ק"מ ורוחבו 100 מ'. מדרום לו מתנוססת פסגת טרולטינדאן ( Trolltinden ) המתנשאת לגובה 1,084 מ' מעל לפני הים, ומצפון פסגה בגובה 998 מ' – שמשוות לפיורד הקטן שביניהן מראה מרשים למדי.
כפי ששמם מעיד עליהם, אגדות עמים רבות שגיבוריהן המרכזיים הם הטרולים נכרכו בהם. הצוקים התלולים, שנראים כאילו סלעים גדולים עשויים ליפול מהם בכל רגע, הולידו את האגדה על טרולים האורבים משני צדי הפיורד, משליכים סלעים על ספינות תועות שנלכדו בתוכו. כשאתם עוברים בפיורד, פקחו עיניים שלא להיפגע בטעות מסלע תועה שהושלך על ידי הטרול מהגדה השנייה...
טרול פיורד – זהירות! טרולים משליכי אבנים לפניך! (צילום: Hurtigruten)
חודר עמוק להר – הרנד פיורד
לאחרונה נוסף למסלול הקלאסי ביקור ועצירה בפיורד בעל נוף מרהיב, הרנד פיורד (Hjørundfjord) . אורכו כ- 35 ק"מ, מה שהופך אותו לאחד הפיורדים הארוכים ביותר בנורווגיה. במהלכו הוא חותך עמוק אל תוך ההרים, יוצר מעברים צרים, קירות תלולים ומצוקים דרמטיים. הוא נבדל מהפיורדים הפופולריים בכך שנותר מחוץ לאור הזרקורים תקופה ארוכה ולכן יש בו דלילות של מטיילים. לכאן בורחים מן ההמולה התיירותית ונהנים ממפגשים אותנטיים ותמימים עם קהילות מבודדות החיות במשקים ובכפרים קטנים ואמיצים.
הדרך אל הנורד-קאפ, קסומה ושטופת שמש (צילום: Hurtigruten)
לצפות בשמש חצות מהנורד-קאפ
בקיץ של צפון נורווגיה השמש לעולם אינה שוקעת, והאור לא חדל מלהפנט. למעשה, יש הטוענים שלא צורת הנופים היא שהופכת את צפון נורווגיה לחבל הארץ היפה בעולם, אלא האופן שבו אור השמש מתמזג בהם. מצפון לחוג הקוטב שעות הדמדומים מתארכות לבלי היכר, חגיגה לצלמים ולרומנטיקנים.
מכל מקום על פני כדור הארץ שנמצא צפונית לחוג הארקטי (קו רוחב 66 מעלות צפון, בקירוב) ניתן לצפות בשמש חצות בחלק מהשנה. ככל שמצפינים יותר, משך התופעה ארוך יותר, וזווית השמש מעל האופק בחצות הליל גבוהה יותר. אחד המקומות הפופולריים ביותר לצפייה בשמש החצות הוא הכף הצפוני, הנורד קאפ ( Nord Kapp ) שבצפון נורווגיה. זהו למעשה צוק החודר צפונה לתוך הים ומתנשא לגובה של 307 מ' מעליו. מהכף ועד לנקודת הקוטב הצפוני מפרידים רק כ-2,000 ק"מ של אוקיינוס ארקטי. האזור כולו בעל אופי של טונדרה צפונית: מבותר, מצוקי, רצוף באגמים קטנים ומפרצי ים מוקפי סלעים.
הנורד קאפ הוא גם הנקודה הצפונית ביותר באירופה (כמעט). השמש לא שוקעת כאן החל מאמצע מאי ועד לסוף חודש יולי. אין ספק ששמש חצות הינה תופעה מרשימה, אולם נראה שעלטה בצהרי היום, מחזה אופייני בעיצומו של החורף הצפון-נורווגי (בחודשים נובמבר עד ינואר) מרשימה ודרמטית לא פחות.
כתבה על איי לופוטן הקסומים
נורד קאפ – חוויה מיוחדת היא להיות באור יום שלא נגמר, גם בחצות הליל (צילום: Hurtigruten)
עונות השנה ותופעות טבע בפיורדים של נורווגיה
השייט בין הפיורדים פסטורלי ורגוע, בתוך נופי קסם ומי בדולח, כאילו הזמן עומד מלכת. אבל לא פחות חשוב מהכל, זהו שער לצפון: בהפלגה לאורך הפיורדים חוצים את החוג הארקטי ועוברים לעולם אחר, שבו שולטות תופעות טבע כגון שמש חצות, הזוהר הצפוני, פסגות מושלגות ועוד. השאלה הבוערת ביותר לפני שאורזים את המזוודה היא: מתי לנסוע?
התשובה הפשוטה היא, שכל עונה מתאימה לנסיעה לפיורדים, ושכדאי לתכנן את הנסיעה כתלות במה שהכי מסקרן ומעניין אתכם לראות. המפרצים הארוכים והמפותלים, ההרים הנישאים שפוגשים את פני הים בעוצמה והנופים המרהיבים, נמצאים שם, מוכנים ומזומנים להדהים את המטיילים, כל השנה. ובכל זאת – כל עונה והקסם שלה.
בחודשי האביב, אחרי החורף החשוך והקר, החמימות והאור מתחילים לחזור לחופי נורווגיה, השלגים נמסים והפיורדים מתמלאים במים ובחיים – מפלים, בעלי כנף שחוזרים לקנן ועוד. בקיץ יש שמש חצות והלילה נעלם כליל. מעל החוג הארקטי יש שמש במשך 24 שעות ביממה ללא הפסק. הנופים שטופי אור, הימים ארוכים ומשאירים זמן רב לראות ולחוות. אין פלא שזוהי העונה המבוקשת ביותר להפלגות בפיורדים של נורווגיה (יולי עד ספטמבר). כשהקיץ דועך ומתחלף בחורף, קו החוף משנה את צבעיו לצהוב ואדום של שלכת ופריחה מחודשת. זהו זמן רגוע ושלו בפיורדים, בו הצבעים בוהקים והאוויר טהור.
החורף הוא חוויה מסוג אחר: הנוף מתכסה בשכבה דקה של שלג לבן, האוויר צח ונקי והארץ כולה נראית כמו ארץ חורף מהאגדות. מעבר לכל, זהו זמן מצוין לחזות באחד מפלאי הטבע – אורות הצפון, או הזוהר הצפוני ( Aurora Borealis ) אשר צובע את השמיים במופע צבעים מרהיב. זוהי תופעת טבע יפהפייה הנובעת מחלקיקים טעונים שנפלטים מהשמש ונקלטים בשדה המגנטי של כדור הארץ, ומאופיינת במופע מרהיב של אורות בעלי גוונים של ירוק, אדום וכחלחל, המרצדים בשמי הלילה. הזוהר נצפה רק מאזור חוג הקוטב וצפונה לו. באזורים אלה הוא מתקיים כמעט מדי לילה, אבל לעתים קרובות קשה לצפות בו בגלל אור הירח, עננות, או סתם חוסר מזל.
כתבה על הזוהר הצפוני בלפלנד
ספינת הורטיגרוטן ו הזוהר הצפוני – מופע אורות מרהיב (צילום: Hurtigruten)
איך מגיעים לפיורדים של נורווגיה?
השייט לאורך הפיורדים של נורווגיה מתחיל בעיר ברגן (Bergen) במסלול מדרום לצפון, או בעיירה קירקנס (Kirkenes) במסלול מצפון לדרום. ברגן היא עיר גדולה עם נמל תעופה בינלאומי ואפשר להגיע אליה (או לצאת ממנה) בטיסה מישראל, עם עצירה אחת באירופה. אל קירקנס, לעומת זאת, מגיעים בטיסה פנימית קצרה מהבירה אוסלו.
כתבות נוספות על הפלגות גיאוגרפיות
הפלגה בקטבים - הרפתקה ללא גיל
הפלגות לאנטארקטיקה - מידע מעשי
אנטארקטיקה בייס-קמפ
הפלגה לשפיצברגן
הפלגה לאיי פוקלנד וג'ורג'יה הדרומית
לינה בעיירה אלסונד
מפלי שבע האחיות נשפכים אל תוך גייראנגר פיורד (צילום: Hurtigruten)
כפי ששמם מעיד עליהם, אגדות עמים רבות שגיבוריהן המרכזיים הם הטרולים נכרכו בהם. הצוקים התלולים, שנראים כאילו סלעים גדולים עשויים ליפול מהם בכל רגע, הולידו את האגדה על טרולים האורבים משני צדי הפיורד, משליכים סלעים על ספינות תועות שנלכדו בתוכו. כשאתם עוברים בפיורד, פקחו עיניים שלא להיפגע בטעות מסלע תועה שהושלך על ידי הטרול מהגדה השנייה...
טרול פיורד
חודר עמוק להר – הרנד פיורד
לאחרונה נוסף למסלול הקלאסי ביקור ועצירה בפיורד בעל נוף מרהיב, הרנד פיורד (Hjørundfjord) . אורכו כ- 35 ק"מ, מה שהופך אותו לאחד הפיורדים הארוכים ביותר בנורווגיה. במהלכו הוא חותך עמוק אל תוך ההרים, יוצר מעברים צרים, קירות תלולים ומצוקים דרמטיים. הוא נבדל מהפיורדים הפופולריים בכך שנותר מחוץ לאור הזרקורים תקופה ארוכה ולכן יש בו דלילות של מטיילים. לכאן בורחים מן ההמולה התיירותית ונהנים ממפגשים אותנטיים ותמימים עם קהילות מבודדות החיות במשקים ובכפרים קטנים ואמיצים.
הדרך אל הנורד-קאפ, קסומה ושטופת שמש (צילום: Hurtigruten)
לצפות בשמש חצות מהנורד-קאפ
בקיץ של צפון נורווגיה השמש לעולם אינה שוקעת, והאור לא חדל מלהפנט. למעשה, יש הטוענים שלא צורת הנופים היא שהופכת את צפון נורווגיה לחבל הארץ היפה בעולם, אלא האופן שבו אור השמש מתמזג בהם. מצפון לחוג הקוטב שעות הדמדומים מתארכות לבלי היכר, חגיגה לצלמים ולרומנטיקנים.
מכל מקום על פני כדור הארץ שנמצא צפונית לחוג הארקטי (קו רוחב 66 מעלות צפון, בקירוב) ניתן לצפות בשמש חצות בחלק מהשנה. ככל שמצפינים יותר, משך התופעה ארוך יותר, וזווית השמש מעל האופק בחצות הליל גבוהה יותר. אחד המקומות הפופולריים ביותר לצפייה בשמש החצות הוא הכף הצפוני, הנורד קאפ ( Nord Kapp ) שבצפון נורווגיה. זהו למעשה צוק החודר צפונה לתוך הים ומתנשא לגובה של 307 מ' מעליו. מהכף ועד לנקודת הקוטב הצפוני מפרידים רק כ-2,000 ק"מ של אוקיינוס ארקטי. האזור כולו בעל אופי של טונדרה צפונית: מבותר, מצוקי, רצוף באגמים קטנים ומפרצי ים מוקפי סלעים.
הנורד קאפ הוא גם הנקודה הצפונית ביותר באירופה (כמעט). השמש לא שוקעת כאן החל מאמצע מאי ועד לסוף חודש יולי. אין ספק ששמש חצות הינה תופעה מרשימה, אולם נראה שעלטה בצהרי היום, מחזה אופייני בעיצומו של החורף הצפון-נורווגי (בחודשים נובמבר עד ינואר) מרשימה ודרמטית לא פחות.
כתבה על איי לופוטן הקסומים
נורד קאפ – חוויה מיוחדת היא להיות באור יום שלא נגמר, גם בחצות הליל (צילום: Hurtigruten)
עונות השנה ותופעות טבע בפיורדים של נורווגיה
השייט בין הפיורדים פסטורלי ורגוע, בתוך נופי קסם ומי בדולח, כאילו הזמן עומד מלכת. אבל לא פחות חשוב מהכל, זהו שער לצפון: בהפלגה לאורך הפיורדים חוצים את החוג הארקטי ועוברים לעולם אחר, שבו שולטות תופעות טבע כגון שמש חצות, הזוהר הצפוני, פסגות מושלגות ועוד. השאלה הבוערת ביותר לפני שאורזים את המזוודה היא: מתי לנסוע?
התשובה הפשוטה היא, שכל עונה מתאימה לנסיעה לפיורדים, ושכדאי לתכנן את הנסיעה כתלות במה שהכי מסקרן ומעניין אתכם לראות. המפרצים הארוכים והמפותלים, ההרים הנישאים שפוגשים את פני הים בעוצמה והנופים המרהיבים, נמצאים שם, מוכנים ומזומנים להדהים את המטיילים, כל השנה. ובכל זאת – כל עונה והקסם שלה.
בחודשי האביב, אחרי החורף החשוך והקר, החמימות והאור מתחילים לחזור לחופי נורווגיה, השלגים נמסים והפיורדים מתמלאים במים ובחיים – מפלים, בעלי כנף שחוזרים לקנן ועוד. בקיץ יש שמש חצות והלילה נעלם כליל. מעל החוג הארקטי יש שמש במשך 24 שעות ביממה ללא הפסק. הנופים שטופי אור, הימים ארוכים ומשאירים זמן רב לראות ולחוות. אין פלא שזוהי העונה המבוקשת ביותר להפלגות בפיורדים של נורווגיה (יולי עד ספטמבר). כשהקיץ דועך ומתחלף בחורף, קו החוף משנה את צבעיו לצהוב ואדום של שלכת ופריחה מחודשת. זהו זמן רגוע ושלו בפיורדים, בו הצבעים בוהקים והאוויר טהור.
החורף הוא חוויה מסוג אחר: הנוף מתכסה בשכבה דקה של שלג לבן, האוויר צח ונקי והארץ כולה נראית כמו ארץ חורף מהאגדות. מעבר לכל, זהו זמן מצוין לחזות באחד מפלאי הטבע – אורות הצפון, או הזוהר הצפוני ( Aurora Borealis ) אשר צובע את השמיים במופע צבעים מרהיב. זוהי תופעת טבע יפהפייה הנובעת מחלקיקים טעונים שנפלטים מהשמש ונקלטים בשדה המגנטי של כדור הארץ, ומאופיינת במופע מרהיב של אורות בעלי גוונים של ירוק, אדום וכחלחל, המרצדים בשמי הלילה. הזוהר נצפה רק מאזור חוג הקוטב וצפונה לו. באזורים אלה הוא מתקיים כמעט מדי לילה, אבל לעתים קרובות קשה לצפות בו בגלל אור הירח, עננות, או סתם חוסר מזל.
כתבה על הזוהר הצפוני בלפלנד
ספינת הורטיגרוטן ו הזוהר הצפוני – מופע אורות מרהיב (צילום: Hurtigruten)
איך מגיעים לפיורדים של נורווגיה?
השייט לאורך הפיורדים של נורווגיה מתחיל בעיר ברגן (Bergen) במסלול מדרום לצפון, או בעיירה קירקנס (Kirkenes) במסלול מצפון לדרום. ברגן היא עיר גדולה עם נמל תעופה בינלאומי ואפשר להגיע אליה (או לצאת ממנה) בטיסה מישראל, עם עצירה אחת באירופה. אל קירקנס, לעומת זאת, מגיעים בטיסה פנימית קצרה מהבירה אוסלו.
כתבות נוספות על הפלגות גיאוגרפיות
הפלגה בקטבים - הרפתקה ללא גיל
הפלגות לאנטארקטיקה - מידע מעשי
אנטארקטיקה בייס-קמפ
הפלגה לשפיצברגן
הפלגה לאיי פוקלנד וג'ורג'יה הדרומית
הדרך אל הנורד-קאפ, קסומה ושטופת שמש (צילום: Hurtigruten)
מכל מקום על פני כדור הארץ שנמצא צפונית לחוג הארקטי (קו רוחב 66 מעלות צפון, בקירוב) ניתן לצפות בשמש חצות בחלק מהשנה. ככל שמצפינים יותר, משך התופעה ארוך יותר, וזווית השמש מעל האופק בחצות הליל גבוהה יותר. אחד המקומות הפופולריים ביותר לצפייה בשמש החצות הוא הכף הצפוני, הנורד קאפ (
נורד קאפ
עונות השנה ותופעות טבע בפיורדים של נורווגיה
השייט בין הפיורדים פסטורלי ורגוע, בתוך נופי קסם ומי בדולח, כאילו הזמן עומד מלכת. אבל לא פחות חשוב מהכל, זהו שער לצפון: בהפלגה לאורך הפיורדים חוצים את החוג הארקטי ועוברים לעולם אחר, שבו שולטות תופעות טבע כגון שמש חצות, הזוהר הצפוני, פסגות מושלגות ועוד. השאלה הבוערת ביותר לפני שאורזים את המזוודה היא: מתי לנסוע?
התשובה הפשוטה היא, שכל עונה מתאימה לנסיעה לפיורדים, ושכדאי לתכנן את הנסיעה כתלות במה שהכי מסקרן ומעניין אתכם לראות. המפרצים הארוכים והמפותלים, ההרים הנישאים שפוגשים את פני הים בעוצמה והנופים המרהיבים, נמצאים שם, מוכנים ומזומנים להדהים את המטיילים, כל השנה. ובכל זאת – כל עונה והקסם שלה.
בחודשי האביב, אחרי החורף החשוך והקר, החמימות והאור מתחילים לחזור לחופי נורווגיה, השלגים נמסים והפיורדים מתמלאים במים ובחיים – מפלים, בעלי כנף שחוזרים לקנן ועוד. בקיץ יש שמש חצות והלילה נעלם כליל. מעל החוג הארקטי יש שמש במשך 24 שעות ביממה ללא הפסק. הנופים שטופי אור, הימים ארוכים ומשאירים זמן רב לראות ולחוות. אין פלא שזוהי העונה המבוקשת ביותר להפלגות בפיורדים של נורווגיה (יולי עד ספטמבר). כשהקיץ דועך ומתחלף בחורף, קו החוף משנה את צבעיו לצהוב ואדום של שלכת ופריחה מחודשת. זהו זמן רגוע ושלו בפיורדים, בו הצבעים בוהקים והאוויר טהור.
החורף הוא חוויה מסוג אחר: הנוף מתכסה בשכבה דקה של שלג לבן, האוויר צח ונקי והארץ כולה נראית כמו ארץ חורף מהאגדות. מעבר לכל, זהו זמן מצוין לחזות באחד מפלאי הטבע – אורות הצפון, או הזוהר הצפוני ( Aurora Borealis ) אשר צובע את השמיים במופע צבעים מרהיב. זוהי תופעת טבע יפהפייה הנובעת מחלקיקים טעונים שנפלטים מהשמש ונקלטים בשדה המגנטי של כדור הארץ, ומאופיינת במופע מרהיב של אורות בעלי גוונים של ירוק, אדום וכחלחל, המרצדים בשמי הלילה. הזוהר נצפה רק מאזור חוג הקוטב וצפונה לו. באזורים אלה הוא מתקיים כמעט מדי לילה, אבל לעתים קרובות קשה לצפות בו בגלל אור הירח, עננות, או סתם חוסר מזל.
כתבה על הזוהר הצפוני בלפלנד
ספינת הורטיגרוטן ו הזוהר הצפוני – מופע אורות מרהיב (צילום: Hurtigruten)
איך מגיעים לפיורדים של נורווגיה?
השייט לאורך הפיורדים של נורווגיה מתחיל בעיר ברגן (Bergen) במסלול מדרום לצפון, או בעיירה קירקנס (Kirkenes) במסלול מצפון לדרום. ברגן היא עיר גדולה עם נמל תעופה בינלאומי ואפשר להגיע אליה (או לצאת ממנה) בטיסה מישראל, עם עצירה אחת באירופה. אל קירקנס, לעומת זאת, מגיעים בטיסה פנימית קצרה מהבירה אוסלו.
כתבות נוספות על הפלגות גיאוגרפיות
הפלגה בקטבים - הרפתקה ללא גיל
הפלגות לאנטארקטיקה - מידע מעשי
אנטארקטיקה בייס-קמפ
הפלגה לשפיצברגן
הפלגה לאיי פוקלנד וג'ורג'יה הדרומית
התשובה הפשוטה היא, שכל עונה מתאימה לנסיעה לפיורדים, ושכדאי לתכנן את הנסיעה כתלות במה שהכי מסקרן ומעניין אתכם לראות. המפרצים הארוכים והמפותלים, ההרים הנישאים שפוגשים את פני הים בעוצמה והנופים המרהיבים, נמצאים שם, מוכנים ומזומנים להדהים את המטיילים, כל השנה. ובכל זאת
בחודשי האביב, אחרי החורף החשוך והקר, החמימות והאור מתחילים לחזור לחופי נורווגיה, השלגים נמסים והפיורדים מתמלאים במים ובחיים – מפלים, בעלי כנף שחוזרים לקנן ועוד. בקיץ יש שמש חצות והלילה נעלם כליל. מעל החוג הארקטי יש שמש במשך 24 שעות ביממה ללא הפסק. הנופים שטופי אור, הימים ארוכים ומשאירים זמן רב לראות ולחוות. אין פלא שזוהי העונה המבוקשת ביותר להפלגות בפיורדים של נורווגיה (יולי עד ספטמבר). כשהקיץ דועך ומתחלף בחורף, קו החוף משנה את צבעיו לצהוב ואדום של שלכת ופריחה מחודשת. זהו זמן רגוע ושלו בפיורדים, בו הצבעים בוהקים והאוויר טהור.
ספינת הורטיגרוטן