ספארי מים בזמביה       

ספארי מים בזמביה – כשמים ושמיים נפגשים
מאת: רונית הרשקוביץ


זמביה היא כבר לא סוד, אך רק מעטים גילו את נפלאותיה. הטיול בה טומן בחובו חוויית אפריקה אחרת, בתולית ומעודנת, המשמרת משהו מן העבר. 


אז מה מייחד את זמביה בהשוואה ליתר מדינות אפריקה? מים, מים ועוד מים: נהרות, מפלים, אגמים. הצטרפו אליי למסע בזמביה עם מוטיב מרכזי: מים. מעל הגשר במפלי ויקטוריה, לצד שפת נהר זמבזי  ספארי שייט על הזמבזי השוצף.

1 / 8
2 / 8
3 / 8
4 / 8
5 / 8
6 / 8
7 / 8
8 / 8

דרינק שקיעה על נהר הזמבזי (צילום: איתמר גרינברג)
נהר זמבזי הרחב נשפך אל מפלי ויקטוריה (צילום: זיו קורן)
ריחוף במיקרולייט מעל המפלים (צילום: זיו קורן)
חובבי האדרנלין יוכלו לטבול בבריכת השטן הנמצאת ממש על שפת המפל (צילום: 8moments)
ממלון רויאל ליווינגסטון ניתן לראות מקרוב את ענני הרסס העולים מהמפלים (צילום: Heribert Bechen)
שייט בקיאק על הזמבזי (צילום: איתמר גרינברג)
פילים חוצים את נהר זמבזי (צילום: ANPerryman)
בספארי שייט בנהר תוכלו לפגוש אותם מקרוב (צילום: איתמר גרינברג)


מפת זמביה ועליה נקודות העניין המתוארות בכתבה ושני בתי מלון מומלצים ליד מפלי ויקטוריה:
מלון רויאל ליווינגסטון  |  מלון אוואני מפלי ויקטוריה
(להגדלה לחצו על הפינה העליונה)


 ברירת מחדל



מה קורה כאשר מים ושמיים נפגשים?

נהר זמבזי (Zambezi) ומפלי ויקטוריה (Victoria Falls) הפכו, ובצדק, לנקודות עניין שחובה על כל מטייל בזמביה להכניס לתכנית. נהר זמבזי הוא הרביעי באורכו ביבשת אפריקה, והוא מתחיל בצפון-מערב זמביה, כ- 1,500 מ' מעל גובה פני הים, במחוז מווינילונגה (Mwinilunga). בדרכו הוא זורם דרך אנגולה, נמיביה, בוצואנה, וממשיך על הגבול המשותף לזמביה ולזימבבואה. לבסוף, הוא נשפך לאוקיאנוס ההודי דרך מוזמביק. בדרכו הוא חולף על פני כ- 2,574 ק"מ, בתוואי שטח מגוון, עוצמה וקצב זרימה משתנה.

ספיקת הנהר הממוצעת היא 3,400 מ"ק לשנייה – לשם ההשוואה, ספיקתו של נהר האמזונס היא הגדולה בעולם ועומדת על 209,000 מ"ק לשנייה. את עוצמתו של ה
נהר ניצלו בני האדם באמצעות שני סכרים ענקיים אשר מספקים כמויות גדולות של חשמל: סכר קריבה (
Kariba) שהוקם בגבול זימבבואה-זמביה, וגובהו 125 מ', וסכר קהורה בסה (Cahora Bassa), במוזמביק, המתנשא לגובה של 171 מ'.  

יופיו הבלתי מעורער של נהר הזמבזי מושך אליו מטיילים מכל רחבי העולם. את עוצמת הנהר ניתן להרגיש בשייט במגוון של כלים: ספינה, סירת משוטים וקיאק. בנוסף למגוון פעילויות הספורט הימי, ניתן לצאת למסעות ספארי רכוב בג'יפ 4X4, וספארי הליכה בליווי ריינג'ר מנוסה, ששומר על בטיחותם של המטיילים – הצועדים בעקבות טביעות רגליהם של בעלי החיים הגדולים והקטנים.


חוויית הטיול בזמביה ומשולש ויקטוריה – סרטון וידאו קצר (צילם וערך: רון דבני)
 

הזמבזי העליון ואל הנהר

הזמבזי העליון (Upper Zambezi) הנו החלק המוכר פחות של הנהר, ובמרבית שטחיו ישנם מישורים המוצפים בתקופת הגשם העונתי. מוקד העניין המשמעותי ביותר בזמבזי העליון הוא טקס הקומבוקה (Ku-omboka), המתקיים בסביבות החודשים אפריל או מאי (תלוי בכמות הגשמים שירדו באותה עונה). בטקס זה בני שבט הלוזי (Lozi) מלווים את המלך העושה את דרכו במורד הנהר, לאזורים שאינם מוצפים. בני המקום מאמינים כי אל הנהר, הנקרא ניימי ניימי (Nyami Nyami) הוא האחראי לגשמים אשר מזינים את הקרקע ומאפשרים לגידולים ולתבואה לשגשג.
כתבת שייט על נהר זמבזי

שייט על נהר זמבזי, זמביה
שייט בסירה בזמבזי העליון (צילום: זיו קורן)
 

העשן הרועם של מפלי ויקטוריה – זמבזי אמצעי

לאחר זרימה של כ- 1,100 ק"מ ממקורותיו, מגיע נהר הזמבזי אל חצי הדרך (בשל כך מכונה האזור "אמצעי") – אל מפלי ויקטוריה המרהיבים, שגם זכו לתואר "המפלים הגדולים באפריקה". בשפה המקומית הם נקראים Mosi-oa-Tunya, כלומר: "העשן הרועם", וזאת בשל ענני הנתזים הנוצרים בעקבות עוצמת נפילת המים לתהום המפלים, בהם ניתן לחזות גם ממרחק של 40 ק"מ. האדם הראשון ממוצא אירופאי שהגיע אל המפלים היה ד"ר דיוויד ליווינגסטון המפורסם. בכתביו הוא תיאר את המחזה במילים: "אין לי ספק שמראה יפה זה נצפה על ידי המלאכים במעופם", וקרא למפלים על שם מלכתו – ויקטוריה (מלכת הממלכה המאוחדת, בזמנו).
כתבה על זמביה בעקבות ד"ר ליווינגסטון

רוחב המפלים הוא 1.7 ק"מ, גובה התהום 108 מ', והספיקה הממוצעת בהם 1,090 מ"ק לשנייה. שיא העונה הרטובה נע בדרך כלל בין החודשים ינואר למרץ. זוהי התקופה בשנה בה זרימת המים בשיאה, וספיקת המים הממוצעת עומדת על 7,080 מ"ק לשנייה! תקופה זו היא המתאימה ביותר לחזות בתופעת הטבע הייחודית המכונה "קשת ירחית" (
Lunar Rainbow): בלילות של ירח מלא אור הירח חודר את רסס המים העוצמתי מהמפל ואז נוצרת קשת מרהיבה.
כתבה על מפלי ויקטוריה
 
מפלי ויקטוריה, זמביה
קשת ירחית מרהיבה על מפלי ויקטוריה (צילום: זיו קורן)
 

אדרנלין במפלים

חובבי האקסטרים ואוהבי החופשה האקטיבית ימצאו במפלי ויקטוריה שלל ריגושים. ניתן לצאת לטיולי שיט קאנו או לחוויית רפטינג, לעשות אומגה מעל המפלים, או לקפוץ בנג'י מגשר מפלי ויקטוריה. למי שרוצה להתרשם מלמעלה מיופיים של המפלים, מומלץ להצטרף לטיסת מסוק, או לריחוף במיקרולייט. אחת החוויות השמורות לבעלי לב חזק במיוחד, היא הקפיצה ל"בריכת השטן". מדובר בבריכה טבעית של מים הנקווים בראש המפל, כך שמי שמזנק לתוכה ממשיך לשחות עם הזרם ממש עד קצה המפל, אל אזור מוגבה וסלעי, הבולם את הזרימה ואת הקופץ, ממש רגע לפני שהוא נופל לתהום... הביקור בבריכה והקפיצה למימיה נעשים כמובן רק בהדרכה מקצועית, תוך שמירה על כללי בטיחות נוקשים.

כדי להירגע ולהשקיט את דפיקות הלב, ישנם גם מסלולי הליכה סמוך למפלים, ברמות קושי שונות, בתוך טבע מרהיב ומפעים.
כתבה על ספארי אקטיבי באפריקה הדרומית


מי מעז לקפוץ למים?? כך נראית בריכת השטן...
 

פארק לאומי זמבזי תחתון

הפארק הלאומי זמבזי תחתון אמנם מעט פחות מפותח מבחינה תיירותית, אך יופיו הפראי והבתולי, ומגוון הצמחייה ובעלי החיים שבו – שובים את לב המטיילים. השמורה נפרשת על פני 4,000 קמ"ר והיא בית לאריות, נמרים, תנינים, אנטילופות, היפופוטמים, פילים, תאואים וזברות. הדרך הטובה ביותר לחוות את השמורה היא בספארי רכוב עם ג'יפ פתוח, החודר לעומק השמורה ביום ובלילה, וכן בספארי הליכה ובספארי שייט לאורך הנהר, היפופוטמים ותנינים המשייטים לאורך הנהר, ובגדת הנהר חיות הבר שבאות ללגום ממי הנהר.
כתבה על ספארי באפריקה
 
ספארי בזמביה
פילים מתלטפים, באזור הזמבזי התחתון (צילום: דן ליאור)
 

שמורת דרום לואנגווה

בזמביה ישנן שמורות טבע מרתקות נוספות, בהן שמורת דרום לואנגווה (South Luangwa), אשר נמצאת כ- 400 ק"מ צפון מזרחה מהזמבזי התחתון. השמורה מוגדרת בשטח שנמצא סביב נהר לואנגווה – אזור שוקק חיים, ובית לאריות, נמרים, קרוקודילים, היפופוטמים, אנטילופות, פילים, מיני קופים, מגוון בעלי כנף וכלבי הבר הנדירים ("הזאבים הטלואים"). שטח השמורה כ- 9,000 קמ"ר ואחת הפעילויות המומלצות בה היא ספארי הליכה – דרך נהדרת להרגיש את הטבע דרך הרגליים.

המועד המתאים ביותר לביקור בשמורה הוא בין אפריל לאוקטובר. חובבי הציפורים ובעלי הכנף ימצאו עניין גדול דווקא בעונה הגשומה, מנובמבר עד מרץ – אז ניתן לחזות בלהקות של עופות וציפורים.

כתבה על שמורות טבע בזמביה
 
ספארי הליכה בזמביה
צועדים - ספארי הליכה (צילום: איתמר גרינברג)
 

מקומות לינה מומלצים ליד מפלי ויקטוריה - בתי מלון מעוצבים בסגנון קולוניאלי

מלון רויאל ליווינגסטון (Royal Livingstone Hotel by Anantara) – המלון המקסים שוכן סמוך למפלי ויקטוריה, בצד של זמביה, על גדות הנהר המיוערות. המלון מעוצב בסגנון קולוניאלי עם לאונג'ים ומרפסות מוצלות המספקות רוגע, שלווה והגנה מפני השמש. במלון 173 חדרים מרוהטים בטוב טעם בגווני אדמה, מהם נשקף הנהר ועצי השיטה. למלון דק עץ רחב ידיים, שנבנה ממש מעל הנהר, ממנו ניתן לחזות בזרימת המים הבלתי פוסקת לכיוון המפלים וענני הרסס הנובע מנפילת המים במורד המפלים.
 
מלון אוואני מפלי ויקטוריה (Avani Victoria Falls Resort) – במיקום מובחר, ממש מול המפלים, שוכן המלון האלגנטי אשר נבנה בראשית המאה ה- 20 תחילה כמבנה עץ, ולאחר מכן מבטון. לאורך השנים המבנה עבר מספר שיפוצים נוספים, אך הסגנון נשמר. העיצוב משלב את הקסם הקולוניאלי של תחילת המאה ה- 20, עם הנוחות והסטנדרטים של ימינו. חדרי הדלוקס והסוויטות מציעים נוף מרהיב של נהר הזמבזי, הגשר והרסס שנוצר בעקבות נפילת מי הנהר אל תהום המפל. בכל יום בשעה 16:00 מוזמנים אורחי המלון לטקס שתיית תה, בהתאם למסורת האנגלית (High Tea). את התה מלווים מאפים ועוגות מתוקות, והנוף המהפנט של גשר מפלי ויקטוריה.
 
בתי מלון בזמביה ליד מפלי ויקטוריה
הרמוניה – זברות ובני אדם נהנים מהחיים, במלון רויאל ליווינגסטון

מלון מומלץ ליד מפלי ויקטוריה, זמביה
מלון רויאל ליווינגסטון - להשקיף על זמבזי מהמיטה ומהמרפסת

מלון קרוב למפלי ויקטוריה, זמביה

מלון אוואני מפלי ויקטוריה - סגנון קולוניאליסטי עם נוחות של המאה ה- 21




אוהלים – לא מה שחשבתם

זה הזמן להציג (למי שעוד לא מכיר) את המונח הלוהט בתיירות באפריקה – גלמפינג (Glamping). ביטוי המשלב את המושגים "יוקרה" (Glamorous) ו"לינת שטח" (Camping), המתאר מחנות אוהלים ברמה של "אלף כוכבים", הכי קרוב לטבע, כשרק בד הקנבס מפריד בינינו לבין הטבע השוקק. כ- 12 ק"מ ממפלי ויקטוריה, בסמוך לעיירה ליווינגסטון, נמצא מחנה הגלמפינג טוקה לייה (Toka Leya) השייך לרשת Wilderness Safaris הנחשקת. במחנה ישנם 12 אוהלי ספארי מעוצבים בגוונים חמים, עם חדר אמבטיה פרטי ומרפסת – אשר מחברת בין פנים האוהל לבין הטבע הפראי שבחוץ. במחנה יש לאונג' ובר מעוצבים, בריכת אינפיניטי (שנראית כאילו אין לה גבול), דק עץ מפואר ואזור המיועד למדורות, בו אורחי המחנה מתכנסים סביב האש, לשיחה ולהיכרות.

מחנה האוהלים אנבזי (Anabezi) הנקרא על שם עצי השיטה (באנגלית "Ana Tree") המקיפים אותו, שוכן לגדות נהר הזמבזי התחתון. בסביבת המחנה שפע של בעלי חיים הבאים ללגום ממי הנהר ולאכול מפירות העצים, והאורחים יכולים לצפות בהם בנוחות מהאוהל הפרטי שלהם. במחנה 12 אוהלים מרווחים, מוגבהים מהאדמה באמצעות פלטפורמות עץ, מהם נוף משגע של נהר הזמבזי ושל מישורי נהר מושיקה (Mushika), המוצפים עונתית.
 
מחנה צ'ינזומבו (Chinzombo) היוקרתי, שזכה בפרסים בינלאומיים נחשבים, שוכן על אחד מעיקוליו של נהר לואנגווה, והוא ממוקם בשמורת דרום לואנגווה העשירה בחיות בר. במחנה היוקרתי שישה אוהלים, עם נוף פנורמי אל הנהר שוקק החיים, ולכל אוהל – בריכה פרטית. האורחים נהנים מחוויה שכאילו לקוחה הישר מתוך הסרט האגדי "Out of Africa", בכיכובם של מריל סטריפ ורוברט רדפורד.
 

בסרטון: מחנה האוהלים היוקרתי אנבזי, על גדת נהר זמבזי


המסלול העובר לאורכו של נהר זמבזי מביא את המטיילים לשמורות טבע מרהיבות, אתרי קמפינג מהאגדות ומפגשים קרובים עם בעלי החיים של אפריקה. אין ספק שכאן מבינים באופן ממשי, את עוצמתם של המים ומשמעותם במערכת האקולוגית של החיים.

מידע נוסף

לינה בעיר הבירה לוסקה
אפשרויות לינה נוספות בזמביה
טיפים והמלצות לספארי באפריקה
עונות מתאימות לטיול וספארי בטנזניה

כתבות נוספות

האיים של מזרח אפריקה

כתבות נוספות על טיולי ספארי

ספארי רב-דורי באפריקה
ספארי מים בזמביה
ספארי אקטיבי באפריקה הדרומית
עונות מתאימות לטיול וספארי בטנזניה

רונית הרשקוביץ
 
אודות הכותבת
רונית הרשקוביץקונסולית הכבוד של זמביה בישראל ומייסדת 'ספארי קומפני', חברת תיירות המתמחה בטיולי ספארי פרטיים לאפריקה. "שושבינה" לחידוש היחסים בין טנזניה וישראל וכיהנה במשך 10 שנים כקונסולית הכבוד של טנזניה בישראל. לפני יותר משני עשורים החלה את פיתוח התיירות והמסחר במדינות אפריקה, וחלוצת הטיולים לטנזניה וזנזיבר מאז 1993. רונית מאמינה שהטבע הוא השחקן הראשי באפריקה, לכל פינה יש את הסיפור שלה, וצוות 'ספארי קומפני' מקדיש את עצמו ללמוד עוד ועוד על היבשת המסתורית הזאת. היכרותה ארוכת השנים עם היבשת ואהבתה לאפריקה, נופיה ואנשיה, צובעים את הדרך לאפריקה בגוונים רעננים ומעודכנים, וכך יוצרים את עומק החוויה.
התקשרו לצוות ספארי קומפני בטל. 072-2236646
אתר האינטרנט של ספארי קומפני
 

רונית עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות






סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר