טיול בזמביה בעקבות ד"ר דייוויד ליווינגסטון
מאת: רונית הרשקוביץ
זמביה נפתחת בפנינו, רחוקה מתיירות ההמונים, הכבישים נמתחים בין יערות, הרי גרניט ומפלי מים צלולים לאורך קילומטרים. נסיעה בין עבר להווה, בין ציורי סלע מתקופת האבן והחיים הכפריים, בעקבות צעדיו האחרונים של ד"ר ליווינגסטון – מגלה הארצות שחשף לעולם את יופייה של זמביה.
זמביה - מדינת אחרוני הג'נטלמנים
מי שטייל בטנזניה מכיר את ההרגשה של "לגלות מקום חדש" בלב הטבע הפראי, בו פוגשים בבעלי חיים חדשים והתרחשויות חד פעמיות, שקורות בזמן ובמקום הנכון. להגיע לזמביה, למשל – יעד נכסף עבור בוגרי הספארי הקלאסי – זה כמו לצאת למסע אל סרט תקופתי של מגלי ארצות, זה כמו לנשוף על אבק הזמן ולחשוף מזוודות ישנות בהן מצפנים ומפות עלומות, וסיפורים של אנשים שהטביעו את חותמם בדפי ההיסטוריה.
זמביה כבר אינה קולוניה בריטית, אך הטאץ' הבריטי מורגש בכל מקום. הלודג'ים האינטימיים בהם כל פרט ופרט הוא מלאכת מחשבת, הניקיון, האווירה והנימוס ניכרים בתרבות האירוח של המקומיים. שעת התה ( High tea ) היא השעה הקסומה של היום, במיוחד במקומות כמו שפת נהר זמבזי ( Zambezi ) או לב פארק דרום לואנגווה ( South Luangwa ).
אין כמו לשבת אל מול הנוף האפריקני עם לחמנייה קטנה וטעימה, ריבה מקומית ותה - המוגש בכלים אריסטוקרטיים. זמביה היא אריסטוקרטיה במגפיים, מעוזם של מגלי הארצות.
כתבה על ספארי באפריקה
עוגות מיוחדות וטעימות בסגנון אירופאי, בבית קפה בזמביה (צילום: רונית הרשקוביץ)
האובססיה של ליווינגסטון
רבים חקרו וחדרו לעומקה של יבשת אפריקה, במטרה למפות ולהבין אותה. אחד מחוקרי אפריקה הידועים והבולטים, שהפך לגיבור תרבות פופולרי בסוף המאה ה- 19 והיווה השראה לעשרות סרטים וספרים, הוא מגלה הארצות הסקוטי ד"ר דייוויד ליווינגסטון ( David Livingstone , 1813-1873).
במהלך השנים נוצרה סביבו הילה של אדם אסרטיבי עם רעיונות מקוריים ומודרניים, שכבש את מקומו על המפה וצבר את הונו במו ידיו. הוא הציג שילוב ניגודים שנדמה שלא יכולים להתיישב יחד: מחד – היה אדם פרוטסטנטי מאמין ומטיף, ומאידך – חוקר, איש מדע ומגלה ארצות. באותו אופן הוא תמך בהתפשטות הקולוניאליזם, בעודו נלחם לסיום העבדות.
ליווינגסטון השכיל להבין שכדי לקדם את רעיונותיו ולהשפיע על סיום הסחר האפריקני-ערבי-סוואהילי בעבדים, הוא צריך לצבור פרסום וכוח – אליהם קיווה להגיע על ידי פיצוח תעלומה מסתורית שטרדה את קהילת מגלי הארצות באותה תקופה - מה הם מקורות נהר הנילוס ( Nile ). החיפוש העיקש והארוך אחר מקורות הנילוס הפך לאובססיה, שבסופו של דבר הביאה למותו בגיל 60 ממלריה ודיזנטריה.
כתבה על ספארי קמפינג בטנזניה
דיוקנו של ד"ר ליווינגסטון (תמונה: ויקיפדיה)
לטייל כמו ליווינגסטון
ליווינגסטון היה אחד האירופאים הראשונים שיצאו במהלך המאה ה- 19 למסעות יבשתיים ברחבי אפריקה. הוא למד את אפריקה ברגליים, מלואנדה (אנגולה) לחופי האוקיינוס האטנלטי, לקלימאן (מוזמביק) לחופי האוקיינוס ההודי, סמוך לפתחת נהר זמבזי.
לעומת ההצלחה המסחררת של ליוויניגסטון (לפחות ברוב המסעות...), ניסיונות חוזרים ונשנים של חוקרים מערביים (בעיקר פורטוגזיים) "לגלות" את אפריקה, לא צלחו. הם נתקלו בהתנגדות מנהיגי השבטים המקומיים, והיו רגישים למחלות מקומיות.
מדוע הצליח ליווינגסטון היכן שרבים אחרים נכשלו, ומה אנחנו יכולים ללמוד ממנו בתכנון מסעותינו שלנו? ראשית, ליווינגסטון תמיד יצא למסע עם מטען קל (Travel light), ללא צי מאיים של חיילים, אלא עם מספר מלווים וכמה אמצעי הגנה בסיסיים. שנית, יכולתו ליצור אמון, חיבור אישי ותחושת רוגע סללו את דרכו. הוא אמנם הטיף לאמונה נוצרית – אך לא כפה את דעותיו, ובאמצעות משא ומתן קיבל לעיתים קרובות סיוע ואספקה של כח אדם ומזון.
גם אנחנו – כמו ליווינגסטון, תמיד יוצאים לדרך עם מטען קל ככל הניתן, וחשוב מזה – תמיד נסתכל אל אנשי המקום בגובה העיניים, כחוקרים וכמטיילים, אורחים לרגע – מתבוננים ומחייכים. מעמדה זו נקל להתחבר אל המקום ואל האנשים באמת, ולזכות להצצה כנה לעולמם.
כתבת שייט על נהר זמבזי | אפשרויות לינה בזמביה
חלק מהחוויה בטיול ספארי בזמביה, ערבים נעימים ומדורות קטנות בכדי להתחמם (צילום: זיו קורן)
מפלי ויקטוריה - מבט המלאכים ממעופם
מפלי ויקטוריה ( Victoria Falls ) הם ללא ספק מאתרי הטבע המרהיבים ביותר בעולם. במפלים אלה נהר הזמבזי האדיר צונח אל תהום עמוקה - מעל 100 מ' עומקה וכמעט 2 ק"מ אורכה. המים מתנפצים בתנופה אדירה תוך שהם יוצרים רעש מחריש אוזניים, ומעל, עננים צפים וביניהם מתזים של צבע – קליידוסקופ של קשת בענן.
ליווינגסטון – האירופאי הראשון שגילה את המפלים, עמד מולם נפעם ומלא יראה: "מראה כל כך יפה שבוודאי מביטים בו המלאכים במעופם", כך תיאר ביומנו את תחושותיו הראשונות.
הוא קרא למפלים על שם מלכתו "ויקטוריה", והציג לעולם את המקום המופלא הזה – הסוד השמור של אפריקה – שביקור בו משולב בטיולי הספארי בזמביה, אחד מיעדי הספארי הטובים ביותר.
כתבה על מפלי ויקטוריה
לא, זה לא ציור. מפלי ויקטוריה הרומנטיים נשפכים ברעש אדיר וביופי אינסופי (צילום: זיו קורן)
בתי מלון מומלצים בקרבת מפלי ויקטוריה
מלון רויאל ליווינגסטון ( Royal Livingstone Hotel by Anantara ) – המלון המקסים שוכן סמוך למפלי ויקטוריה, בצד של זמביה, על גדות הנהר המיוערות. המלון מעוצב בסגנון קולוניאלי עם לאונג'ים ומרפסות מוצלות המספקות רוגע, שלווה והגנה מפני השמש. במלון 173 חדרים מרוהטים בטוב טעם בגווני אדמה, מהם נשקף הנהר ועצי השיטה. למלון דק עץ רחב ידיים, שנבנה ממש מעל הנהר, ממנו ניתן לחזות בזרימת המים הבלתי פוסקת לכיוון המפלים וענני הרסס הנובע מנפילת המים במורד המפלים.
מלון אוואני מפלי ויקטוריה ( Avani Victoria Falls Resort ) – במיקום מובחר, ממש מול המפלים, שוכן המלון האלגנטי אשר נבנה בראשית המאה ה- 20 תחילה כמבנה עץ, ולאחר מכן מבטון. לאורך השנים המבנה עבר מספר שיפוצים נוספים, אך הסגנון נשמר. העיצוב משלב את הקסם הקולוניאלי של תחילת המאה ה- 20, עם הנוחות והסטנדרטים של ימינו. חדרי הדלוקס והסוויטות מציעים נוף מרהיב של נהר הזמבזי, הגשר והרסס שנוצר בעקבות נפילת מי הנהר אל תהום המפל. בכל יום בשעה 16:00 מוזמנים אורחי המלון לטקס שתיית תה, בהתאם למסורת האנגלית ( High Tea ). את התה מלווים מאפים ועוגות מתוקות, והנוף המהפנט של גשר מפלי ויקטוריה.
מלון רויאל ליווינגסטון - להשקיף על זמבזי מהמיטה ומהמרפסת
מלון אוואני מפלי ויקטוריה - סגנון קולוניאליסטי עם נוחות של המאה ה- 21
ליווינגסטון מככב בחוצות העיר
השער למפלי ויקטוריה ולטיולי ספארי שונים בשמורות הסמוכות לה היא העיר הקרובה ביותר אליהם, שקרויה, איך לא, על שם ד"ר ליווינגסטון. העיר נוסדה לפני כ- 100 שנים ויש בה מלונות בוטיק מהטובים בעולם, מסעדות מצוינות, מרכזים מסחריים, שווקים ססגוניים וחיי חברה תוססים. השפעתו הדרסטית של ליווינגסטון על זמביה מורגשת עד היום ושמו מככב בבתי עסק רבים, חברות טיולים ומוצרים שונים.
לינה בעיירה ליווינגסטון
עיירה, רחוב ואי על שמו של ליווינגסטון
(צילום: זיו קורן)
מסעו של הנרי בעקבות ד"ר ליווינגסטון
דייוויד ליווינגסטון יצא למסעו האחרון, שהחל בזנזיבר והסתיים בזמביה, דרך נהרות ואגמים יפהפיים ובתוליים – שהוא היה האירופאי הראשון לתאר ולתעד. בשלב מוקדם יחסית הוא איבד את רוב בני לווייתו ואת הקשר עם העולם למשך 4 שנים תמימות (במהלכן היה חולה רוב הזמן...). באותם ימים לא היו טלפונים ניידים, ווטסאפ ואמצעי תקשורת אחרים, ובעולם החלו לדאוג לד"ר היקר ולמשלחתו. לבסוף, הגיע הסיפור לשולחנו של הנרי מורטון סטנלי ( Henry Morton Stanley ) – עיתונאי וכתב חוץ בצוות ה"ניו יורק הראלד", שהחליט לצאת לחפש אחריו (במימון העיתון). גם הוא החל את מסעו בזנזיבר, עם משלחת של מאות מלווים ובחלוף שנתיים של חיפושים, מצא בשנת 1871 את ליווינגסטון, בעיירה אוג'יג'י ( Ujiji ), סמוך לאגם טנגנייקה ( Tanganyika ), שכיום נמצא בשטח טנזניה. כשזיהה את ליווינגסטון, האדם הלבן היחיד ברדיוס של ק ילומטרים רבים, הוא אמר לו את המשפט שנחרט בתודעה העולמית: "?Dr. Livingstone, I presume" (למרות שעד היום לא נמצאה הוכחה שמשפט זה באמת נאמר...).
סטנלי הצטרף לליווינגסטון בחקירת האזור, ויחד ביססו את הטענה שאין קשר בין אגם טנגנייקה לנילוס.
רגע המפגש המרגש בין סטנלי לליווינגסטון
פארק לאומי זמבזי התחתון
על שטח של 4092 קמ"ר, הפארק הלאומי של נהר זמבזי התחתון ( Lower Zambezi ) מהווה בית למגוון חיות הבר של זמביה. הפארק ממוקם בגדה הצפונית של נהר הזמבזי רחב הידיים ועשיר בבעלי חיים ובצמחייה. באזורים מסוימים נהר הזמבזי משתרע לרוחב של עד 2 ק"מ, ומימיו הצלולים מהווים את הסביבה המושלמת לספארי דייג וקיאקים.
הפארק הוכרז רשמית ב- 1983, 110 שנים לאחר מותו של ליווינגסטון. במשך שנים השטח היה שייך לנשיא זמביה ועל כן משנפתח לציבור הרחב הוא נותר בתולי יותר, פראי יותר ופחות ממוסחר - גורמים שהופכים אותו למושך ואטרקטיבי יותר.
את הטבע אפשר להרגיש דרך חלון הרכב, ברגל ובשייט. מרגש לפגוש את הפילים בשחייה היומית שלהם, לראות "טייגר-פיש" ( Tiger fish ) יוצאים ללחימה ומחפשים מזון, מסביב נופים מרהיבים של מדרונות ההרים, צבועים בצבעי צהוב ואדום ומעל ל- 350 מיני ציפורים מפטפטות ומצייצות מסביב. דייוויד ליווינגסטון בוודאי הרגיש גם הוא את האנרגיה המתחדשת, כאשר לן במחנה צ'ונגווה ריבו ( Chongwe River Camp ). כיום המחנה ממוקם מחוץ לפארק, משקיף על מפגש הנהר עם המתלול ומספק נופים מופלאים.
כתבה על שמורות טבע בזמביה
ענק אפריקני שבא להרוות את צמאונו בנהר, ואת סקרנותו - בבהייה בצלמים... (צילום: זיו קורן)
לגלות את זמביה עם ד"ר ליווינגסטון
טיול ספארי אל ההיסטוריה ואל סיפורו של ליווינגסטון, אל התרבות הבריטית הקולוניאלית אשר השתרשה בזמביה ואל הטבע הפראי והאירוח מסביר הפנים - הוא חוויה מעצימה ומיוחדת.
למטיילים של ימינו, האזור מאפשר לחוש את הטבע במגוון דרכים. האינטימית שבהן היא ספארי הליכה מרענן, בליווי מדריך מנוסה המכיר כל צליל ושביל. הספארי הרכוב הקלאסי מקבל חיים חדשים בזמביה – הנסיעה בגי'פ פתוח, אל לב אזורי המחיה של בעלי החיים. אך גולת הכותרת האמיתית של זמביה היא ספארי מים – דרך מצוינת לצאת למסע אל חיי היום יום של החיות הנפוצות לגדות הנהר, על סירת קאנו. על "מסלול הדוגמנות" של "מעצב האופנה" האלוהי, יופיעו בפניכם פיל, תאו והיפופוטם, אריות ונמרים, זברות, אימפלה, קודו וקובוס המים. לצדם, יונקים קטנים כמו תנים, נמיות, דורבנים וגיריות. מחזה מפעים.
הזמבזי התחתון הוא שטח צפרות משובח, וכאן התאהבתי בציפורים של זמביה. שירה עדינה מבין העצים של ציפורים יפהפיות, עליהן ניתן לתצפת גם בהליכה וגם דרך המים. ציפורי המים נפוצות כאן במיוחד – שלדגים, קורמורנים, חסידות ועוד. תענוג גדול הוא צפייה ברחפן האפריקני הנדיר, שנמצא בסכנת ההכחדה.
הפארק הלאומי דרום לואנגווה
שמורת טבע נוספת בארצו של ליווינגסטון קנתה לעצמה מוניטין כפיסת גן עדן אפריקנית. הפארק הלאומי דרום לואנגווה ( South Luangwa ) ממוקם במזרח זמביה כחלק מהשבר הסורי-אפריקני. הנהר מתפתל בעצמה ויוצר נוף מרהיב, המשנה צבעיו בהתאם לעונות השנה. בתקופה הרטובה הוא לובש גווני ירוק וכחול עמוק ונותן חיים חדשים לפארק, ובמהלך העונה היבשה, מתכווץ בביישנות ועל גדותיו נגלים היפופוטמים, תנינים וציפורים מקננות. ליווינגסטון חצה את האזור בסוף המאה ה- 18 וכמו רבים אחריו, היה מוקסם מיופיו. בפארק מתגוררת אוכלוסיית נמרים גדולה, ג'ירפה אנדמית ייחודית הנקראת "ת'ורניקרופט" ( Thornicroft ) ומעל ל- 400 מינים של ציפורים.
כיום, ההגעה לפארק היא באחת מהטיסות המסחריות הרבות שיוצאות ונכנסות מהעיר לוסקה ( Lusaka ) לשדה התעופה של מפאווה ( Mfuwe ), אשר נמצא כ- 30 דק' (24 ק"מ) מזרחית לדרום הפארק.
כתבה על הפארק הלאומי דרום לואנגווה
מאות מיני ציפורים משגשגות בתחומי השמורה (צילום: רונית הרשקוביץ)
העולם מגלה את אפריקה, דרך עיניו של ליווינגסטון
ליווינגסטון טעה לגבי נהר הנילוס. אבל במסעותיו, חשף לעולם המערבי מספר נקודות ציון גאוגרפיות חשובות, כמו אגם שיווא נגנדו ( Shiwa Ngandu ), בו הוא איבד את כלבו הנאמן, אגם נגאמי ( Ngami ) בבוצואנה, אגם מלאוויה ( Malawi ) במלאווי, ואגם באנגוולולו ( Bangwelulu ). הוא השלים פרטי מידע על אגמים נוספים כמו אגם טנגנייקה ( Tanganyika ) בטנזניה, אגם מווארו ( Mweru ) בקונגו וכל אזור הזמבזי העליון.
סירות באגם טנגנייקה (צילום: אדי גרלד)
ליווינגסטון קיבל את מדליית הזהב מ"האגודה הגאוגרפית המלכותית" ( Royal Geographical Society ) של לונדון, והתמנה לחבר באגודה. בשנת 1873 הוא נפטר והוא בן 60, בכפר של הצ'יף צ'יטמבו, משבט ה- להלה ( Lala ) בזמביה. בני לווייתו הוציאו את לבו וקברו אותו תחת עץ במקום שבו מת. אתר זה ידוע כיום בשם אנדרטת ד"ר ליווינגסטון.
מידע נוסף
לינה בעיירה ליווינגסטון
אפשרויות לינה נוספות בזמביה
טיפים והמלצות לספארי באפריקה
עונות מתאימות לטיול וספארי בטנזניה
כתבות נוספות
שמורות טנזניה הנחבאות
האיים של מזרח אפריקה
כתבות נוספות על טיולי ספארי
ספארי מים בזמביה
ספארי אקטיבי באפריקה הדרומית
עונות מתאימות לטיול וספארי בטנזניה
זמביה כבר אינה קולוניה בריטית, אך הטאץ' הבריטי מורגש בכל מקום. הלודג'ים האינטימיים בהם כל פרט ופרט הוא מלאכת מחשבת, הניקיון, האווירה והנימוס ניכרים בתרבות האירוח של המקומיים. שעת התה (
אין כמו לשבת אל מול הנוף האפריקני עם לחמנייה קטנה וטעימה, ריבה מקומית ותה - המוגש בכלים אריסטוקרטיים. זמביה היא אריסטוקרטיה במגפיים, מעוזם של מגלי הארצות.
כתבה על ספארי באפריקה
עוגות מיוחדות וטעימות בסגנון אירופאי, בבית קפה בזמביה (צילום: רונית הרשקוביץ)
האובססיה של ליווינגסטון
דיוקנו של ד"ר ליווינגסטון (תמונה: ויקיפדיה)
לטייל כמו ליווינגסטון
ליווינגסטון היה אחד האירופאים הראשונים שיצאו במהלך המאה ה- 19 למסעות יבשתיים ברחבי אפריקה. הוא למד את אפריקה ברגליים, מלואנדה (אנגולה) לחופי האוקיינוס האטנלטי, לקלימאן (מוזמביק) לחופי האוקיינוס ההודי, סמוך לפתחת נהר זמבזי.
לעומת ההצלחה המסחררת של ליוויניגסטון (לפחות ברוב המסעות...), ניסיונות חוזרים ונשנים של חוקרים מערביים (בעיקר פורטוגזיים) "לגלות" את אפריקה, לא צלחו. הם נתקלו בהתנגדות מנהיגי השבטים המקומיים, והיו רגישים למחלות מקומיות.
מדוע הצליח ליווינגסטון היכן שרבים אחרים נכשלו, ומה אנחנו יכולים ללמוד ממנו בתכנון מסעותינו שלנו? ראשית, ליווינגסטון תמיד יצא למסע עם מטען קל (Travel light), ללא צי מאיים של חיילים, אלא עם מספר מלווים וכמה אמצעי הגנה בסיסיים. שנית, יכולתו ליצור אמון, חיבור אישי ותחושת רוגע סללו את דרכו. הוא אמנם הטיף לאמונה נוצרית – אך לא כפה את דעותיו, ובאמצעות משא ומתן קיבל לעיתים קרובות סיוע ואספקה של כח אדם ומזון.
גם אנחנו – כמו ליווינגסטון, תמיד יוצאים לדרך עם מטען קל ככל הניתן, וחשוב מזה – תמיד נסתכל אל אנשי המקום בגובה העיניים, כחוקרים וכמטיילים, אורחים לרגע – מתבוננים ומחייכים. מעמדה זו נקל להתחבר אל המקום ואל האנשים באמת, ולזכות להצצה כנה לעולמם.
כתבת שייט על נהר זמבזי | אפשרויות לינה בזמביה
חלק מהחוויה בטיול ספארי בזמביה, ערבים נעימים ומדורות קטנות בכדי להתחמם (צילום: זיו קורן)
מפלי ויקטוריה - מבט המלאכים ממעופם
מפלי ויקטוריה ( Victoria Falls ) הם ללא ספק מאתרי הטבע המרהיבים ביותר בעולם. במפלים אלה נהר הזמבזי האדיר צונח אל תהום עמוקה - מעל 100 מ' עומקה וכמעט 2 ק"מ אורכה. המים מתנפצים בתנופה אדירה תוך שהם יוצרים רעש מחריש אוזניים, ומעל, עננים צפים וביניהם מתזים של צבע – קליידוסקופ של קשת בענן.
ליווינגסטון – האירופאי הראשון שגילה את המפלים, עמד מולם נפעם ומלא יראה: "מראה כל כך יפה שבוודאי מביטים בו המלאכים במעופם", כך תיאר ביומנו את תחושותיו הראשונות.
הוא קרא למפלים על שם מלכתו "ויקטוריה", והציג לעולם את המקום המופלא הזה – הסוד השמור של אפריקה – שביקור בו משולב בטיולי הספארי בזמביה, אחד מיעדי הספארי הטובים ביותר.
כתבה על מפלי ויקטוריה
לא, זה לא ציור. מפלי ויקטוריה הרומנטיים נשפכים ברעש אדיר וביופי אינסופי (צילום: זיו קורן)
בתי מלון מומלצים בקרבת מפלי ויקטוריה
מלון רויאל ליווינגסטון ( Royal Livingstone Hotel by Anantara ) – המלון המקסים שוכן סמוך למפלי ויקטוריה, בצד של זמביה, על גדות הנהר המיוערות. המלון מעוצב בסגנון קולוניאלי עם לאונג'ים ומרפסות מוצלות המספקות רוגע, שלווה והגנה מפני השמש. במלון 173 חדרים מרוהטים בטוב טעם בגווני אדמה, מהם נשקף הנהר ועצי השיטה. למלון דק עץ רחב ידיים, שנבנה ממש מעל הנהר, ממנו ניתן לחזות בזרימת המים הבלתי פוסקת לכיוון המפלים וענני הרסס הנובע מנפילת המים במורד המפלים.
מלון אוואני מפלי ויקטוריה ( Avani Victoria Falls Resort ) – במיקום מובחר, ממש מול המפלים, שוכן המלון האלגנטי אשר נבנה בראשית המאה ה- 20 תחילה כמבנה עץ, ולאחר מכן מבטון. לאורך השנים המבנה עבר מספר שיפוצים נוספים, אך הסגנון נשמר. העיצוב משלב את הקסם הקולוניאלי של תחילת המאה ה- 20, עם הנוחות והסטנדרטים של ימינו. חדרי הדלוקס והסוויטות מציעים נוף מרהיב של נהר הזמבזי, הגשר והרסס שנוצר בעקבות נפילת מי הנהר אל תהום המפל. בכל יום בשעה 16:00 מוזמנים אורחי המלון לטקס שתיית תה, בהתאם למסורת האנגלית ( High Tea ). את התה מלווים מאפים ועוגות מתוקות, והנוף המהפנט של גשר מפלי ויקטוריה.
מלון רויאל ליווינגסטון - להשקיף על זמבזי מהמיטה ומהמרפסת
מלון אוואני מפלי ויקטוריה - סגנון קולוניאליסטי עם נוחות של המאה ה- 21
ליווינגסטון מככב בחוצות העיר
השער למפלי ויקטוריה ולטיולי ספארי שונים בשמורות הסמוכות לה היא העיר הקרובה ביותר אליהם, שקרויה, איך לא, על שם ד"ר ליווינגסטון. העיר נוסדה לפני כ- 100 שנים ויש בה מלונות בוטיק מהטובים בעולם, מסעדות מצוינות, מרכזים מסחריים, שווקים ססגוניים וחיי חברה תוססים. השפעתו הדרסטית של ליווינגסטון על זמביה מורגשת עד היום ושמו מככב בבתי עסק רבים, חברות טיולים ומוצרים שונים.
לינה בעיירה ליווינגסטון
עיירה, רחוב ואי על שמו של ליווינגסטון
(צילום: זיו קורן)
מסעו של הנרי בעקבות ד"ר ליווינגסטון
דייוויד ליווינגסטון יצא למסעו האחרון, שהחל בזנזיבר והסתיים בזמביה, דרך נהרות ואגמים יפהפיים ובתוליים – שהוא היה האירופאי הראשון לתאר ולתעד. בשלב מוקדם יחסית הוא איבד את רוב בני לווייתו ואת הקשר עם העולם למשך 4 שנים תמימות (במהלכן היה חולה רוב הזמן...). באותם ימים לא היו טלפונים ניידים, ווטסאפ ואמצעי תקשורת אחרים, ובעולם החלו לדאוג לד"ר היקר ולמשלחתו. לבסוף, הגיע הסיפור לשולחנו של הנרי מורטון סטנלי ( Henry Morton Stanley ) – עיתונאי וכתב חוץ בצוות ה"ניו יורק הראלד", שהחליט לצאת לחפש אחריו (במימון העיתון). גם הוא החל את מסעו בזנזיבר, עם משלחת של מאות מלווים ובחלוף שנתיים של חיפושים, מצא בשנת 1871 את ליווינגסטון, בעיירה אוג'יג'י ( Ujiji ), סמוך לאגם טנגנייקה ( Tanganyika ), שכיום נמצא בשטח טנזניה. כשזיהה את ליווינגסטון, האדם הלבן היחיד ברדיוס של ק ילומטרים רבים, הוא אמר לו את המשפט שנחרט בתודעה העולמית: "?Dr. Livingstone, I presume" (למרות שעד היום לא נמצאה הוכחה שמשפט זה באמת נאמר...).
סטנלי הצטרף לליווינגסטון בחקירת האזור, ויחד ביססו את הטענה שאין קשר בין אגם טנגנייקה לנילוס.
רגע המפגש המרגש בין סטנלי לליווינגסטון
פארק לאומי זמבזי התחתון
על שטח של 4092 קמ"ר, הפארק הלאומי של נהר זמבזי התחתון ( Lower Zambezi ) מהווה בית למגוון חיות הבר של זמביה. הפארק ממוקם בגדה הצפונית של נהר הזמבזי רחב הידיים ועשיר בבעלי חיים ובצמחייה. באזורים מסוימים נהר הזמבזי משתרע לרוחב של עד 2 ק"מ, ומימיו הצלולים מהווים את הסביבה המושלמת לספארי דייג וקיאקים.
הפארק הוכרז רשמית ב- 1983, 110 שנים לאחר מותו של ליווינגסטון. במשך שנים השטח היה שייך לנשיא זמביה ועל כן משנפתח לציבור הרחב הוא נותר בתולי יותר, פראי יותר ופחות ממוסחר - גורמים שהופכים אותו למושך ואטרקטיבי יותר.
את הטבע אפשר להרגיש דרך חלון הרכב, ברגל ובשייט. מרגש לפגוש את הפילים בשחייה היומית שלהם, לראות "טייגר-פיש" ( Tiger fish ) יוצאים ללחימה ומחפשים מזון, מסביב נופים מרהיבים של מדרונות ההרים, צבועים בצבעי צהוב ואדום ומעל ל- 350 מיני ציפורים מפטפטות ומצייצות מסביב. דייוויד ליווינגסטון בוודאי הרגיש גם הוא את האנרגיה המתחדשת, כאשר לן במחנה צ'ונגווה ריבו ( Chongwe River Camp ). כיום המחנה ממוקם מחוץ לפארק, משקיף על מפגש הנהר עם המתלול ומספק נופים מופלאים.
כתבה על שמורות טבע בזמביה
ענק אפריקני שבא להרוות את צמאונו בנהר, ואת סקרנותו - בבהייה בצלמים... (צילום: זיו קורן)
לגלות את זמביה עם ד"ר ליווינגסטון
טיול ספארי אל ההיסטוריה ואל סיפורו של ליווינגסטון, אל התרבות הבריטית הקולוניאלית אשר השתרשה בזמביה ואל הטבע הפראי והאירוח מסביר הפנים - הוא חוויה מעצימה ומיוחדת.
למטיילים של ימינו, האזור מאפשר לחוש את הטבע במגוון דרכים. האינטימית שבהן היא ספארי הליכה מרענן, בליווי מדריך מנוסה המכיר כל צליל ושביל. הספארי הרכוב הקלאסי מקבל חיים חדשים בזמביה – הנסיעה בגי'פ פתוח, אל לב אזורי המחיה של בעלי החיים. אך גולת הכותרת האמיתית של זמביה היא ספארי מים – דרך מצוינת לצאת למסע אל חיי היום יום של החיות הנפוצות לגדות הנהר, על סירת קאנו. על "מסלול הדוגמנות" של "מעצב האופנה" האלוהי, יופיעו בפניכם פיל, תאו והיפופוטם, אריות ונמרים, זברות, אימפלה, קודו וקובוס המים. לצדם, יונקים קטנים כמו תנים, נמיות, דורבנים וגיריות. מחזה מפעים.
הזמבזי התחתון הוא שטח צפרות משובח, וכאן התאהבתי בציפורים של זמביה. שירה עדינה מבין העצים של ציפורים יפהפיות, עליהן ניתן לתצפת גם בהליכה וגם דרך המים. ציפורי המים נפוצות כאן במיוחד – שלדגים, קורמורנים, חסידות ועוד. תענוג גדול הוא צפייה ברחפן האפריקני הנדיר, שנמצא בסכנת ההכחדה.
הפארק הלאומי דרום לואנגווה
שמורת טבע נוספת בארצו של ליווינגסטון קנתה לעצמה מוניטין כפיסת גן עדן אפריקנית. הפארק הלאומי דרום לואנגווה ( South Luangwa ) ממוקם במזרח זמביה כחלק מהשבר הסורי-אפריקני. הנהר מתפתל בעצמה ויוצר נוף מרהיב, המשנה צבעיו בהתאם לעונות השנה. בתקופה הרטובה הוא לובש גווני ירוק וכחול עמוק ונותן חיים חדשים לפארק, ובמהלך העונה היבשה, מתכווץ בביישנות ועל גדותיו נגלים היפופוטמים, תנינים וציפורים מקננות. ליווינגסטון חצה את האזור בסוף המאה ה- 18 וכמו רבים אחריו, היה מוקסם מיופיו. בפארק מתגוררת אוכלוסיית נמרים גדולה, ג'ירפה אנדמית ייחודית הנקראת "ת'ורניקרופט" ( Thornicroft ) ומעל ל- 400 מינים של ציפורים.
כיום, ההגעה לפארק היא באחת מהטיסות המסחריות הרבות שיוצאות ונכנסות מהעיר לוסקה ( Lusaka ) לשדה התעופה של מפאווה ( Mfuwe ), אשר נמצא כ- 30 דק' (24 ק"מ) מזרחית לדרום הפארק.
כתבה על הפארק הלאומי דרום לואנגווה
מאות מיני ציפורים משגשגות בתחומי השמורה (צילום: רונית הרשקוביץ)
העולם מגלה את אפריקה, דרך עיניו של ליווינגסטון
ליווינגסטון טעה לגבי נהר הנילוס. אבל במסעותיו, חשף לעולם המערבי מספר נקודות ציון גאוגרפיות חשובות, כמו אגם שיווא נגנדו ( Shiwa Ngandu ), בו הוא איבד את כלבו הנאמן, אגם נגאמי ( Ngami ) בבוצואנה, אגם מלאוויה ( Malawi ) במלאווי, ואגם באנגוולולו ( Bangwelulu ). הוא השלים פרטי מידע על אגמים נוספים כמו אגם טנגנייקה ( Tanganyika ) בטנזניה, אגם מווארו ( Mweru ) בקונגו וכל אזור הזמבזי העליון.
סירות באגם טנגנייקה (צילום: אדי גרלד)
ליווינגסטון קיבל את מדליית הזהב מ"האגודה הגאוגרפית המלכותית" ( Royal Geographical Society ) של לונדון, והתמנה לחבר באגודה. בשנת 1873 הוא נפטר והוא בן 60, בכפר של הצ'יף צ'יטמבו, משבט ה- להלה ( Lala ) בזמביה. בני לווייתו הוציאו את לבו וקברו אותו תחת עץ במקום שבו מת. אתר זה ידוע כיום בשם אנדרטת ד"ר ליווינגסטון.
מידע נוסף
לינה בעיירה ליווינגסטון
אפשרויות לינה נוספות בזמביה
טיפים והמלצות לספארי באפריקה
עונות מתאימות לטיול וספארי בטנזניה
כתבות נוספות
שמורות טנזניה הנחבאות
האיים של מזרח אפריקה
כתבות נוספות על טיולי ספארי
ספארי מים בזמביה
ספארי אקטיבי באפריקה הדרומית
עונות מתאימות לטיול וספארי בטנזניה
לעומת ההצלחה המסחררת של ליוויניגסטון (לפחות ברוב המסעות...), ניסיונות חוזרים ונשנים של חוקרים מערביים (בעיקר פורטוגזיים) "לגלות" את אפריקה, לא צלחו. הם נתקלו בהתנגדות מנהיגי השבטים המקומיים, והיו רגישים למחלות מקומיות.
מדוע הצליח ליווינגסטון היכן שרבים אחרים נכשלו, ומה אנחנו יכולים ללמוד ממנו בתכנון מסעותינו שלנו? ראשית, ליווינגסטון תמיד יצא למסע עם מטען קל (Travel light), ללא צי מאיים של חיילים, אלא עם מספר מלווים וכמה אמצעי הגנה בסיסיים. שנית, יכולתו ליצור אמון, חיבור אישי ותחושת רוגע סללו את דרכו. הוא אמנם הטיף לאמונה נוצרית – אך לא כפה את דעותיו, ובאמצעות משא ומתן קיבל לעיתים קרובות סיוע ואספקה של כח אדם ומזון.
כתבת שייט על נהר זמבזי | אפשרויות לינה בזמביה
חלק מהחוויה בטיול ספארי בזמביה, ערבים נעימים ומדורות קטנות בכדי להתחמם (צילום: זיו קורן)
ליווינגסטון – האירופאי הראשון שגילה את המפלים, עמד מולם נפעם ומלא יראה: "מראה כל כך יפה שבוודאי מביטים בו המלאכים במעופם", כך תיאר ביומנו את תחושותיו הראשונות.
כתבה על מפלי ויקטוריה
לא, זה לא ציור. מפלי ויקטוריה הרומנטיים נשפכים ברעש אדיר וביופי אינסופי (צילום: זיו קורן)
בתי מלון מומלצים בקרבת מפלי ויקטוריה
מלון רויאל ליווינגסטון ( Royal Livingstone Hotel by Anantara ) – המלון המקסים שוכן סמוך למפלי ויקטוריה, בצד של זמביה, על גדות הנהר המיוערות. המלון מעוצב בסגנון קולוניאלי עם לאונג'ים ומרפסות מוצלות המספקות רוגע, שלווה והגנה מפני השמש. במלון 173 חדרים מרוהטים בטוב טעם בגווני אדמה, מהם נשקף הנהר ועצי השיטה. למלון דק עץ רחב ידיים, שנבנה ממש מעל הנהר, ממנו ניתן לחזות בזרימת המים הבלתי פוסקת לכיוון המפלים וענני הרסס הנובע מנפילת המים במורד המפלים.
מלון אוואני מפלי ויקטוריה ( Avani Victoria Falls Resort ) – במיקום מובחר, ממש מול המפלים, שוכן המלון האלגנטי אשר נבנה בראשית המאה ה- 20 תחילה כמבנה עץ, ולאחר מכן מבטון. לאורך השנים המבנה עבר מספר שיפוצים נוספים, אך הסגנון נשמר. העיצוב משלב את הקסם הקולוניאלי של תחילת המאה ה- 20, עם הנוחות והסטנדרטים של ימינו. חדרי הדלוקס והסוויטות מציעים נוף מרהיב של נהר הזמבזי, הגשר והרסס שנוצר בעקבות נפילת מי הנהר אל תהום המפל. בכל יום בשעה 16:00 מוזמנים אורחי המלון לטקס שתיית תה, בהתאם למסורת האנגלית ( High Tea ). את התה מלווים מאפים ועוגות מתוקות, והנוף המהפנט של גשר מפלי ויקטוריה.
מלון רויאל ליווינגסטון - להשקיף על זמבזי מהמיטה ומהמרפסת
מלון אוואני מפלי ויקטוריה - סגנון קולוניאליסטי עם נוחות של המאה ה- 21
ליווינגסטון מככב בחוצות העיר
השער למפלי ויקטוריה ולטיולי ספארי שונים בשמורות הסמוכות לה היא העיר הקרובה ביותר אליהם, שקרויה, איך לא, על שם ד"ר ליווינגסטון. העיר נוסדה לפני כ- 100 שנים ויש בה מלונות בוטיק מהטובים בעולם, מסעדות מצוינות, מרכזים מסחריים, שווקים ססגוניים וחיי חברה תוססים. השפעתו הדרסטית של ליווינגסטון על זמביה מורגשת עד היום ושמו מככב בבתי עסק רבים, חברות טיולים ומוצרים שונים.
לינה בעיירה ליווינגסטון
עיירה, רחוב ואי על שמו של ליווינגסטון
(צילום: זיו קורן)
מסעו של הנרי בעקבות ד"ר ליווינגסטון
דייוויד ליווינגסטון יצא למסעו האחרון, שהחל בזנזיבר והסתיים בזמביה, דרך נהרות ואגמים יפהפיים ובתוליים – שהוא היה האירופאי הראשון לתאר ולתעד. בשלב מוקדם יחסית הוא איבד את רוב בני לווייתו ואת הקשר עם העולם למשך 4 שנים תמימות (במהלכן היה חולה רוב הזמן...). באותם ימים לא היו טלפונים ניידים, ווטסאפ ואמצעי תקשורת אחרים, ובעולם החלו לדאוג לד"ר היקר ולמשלחתו. לבסוף, הגיע הסיפור לשולחנו של הנרי מורטון סטנלי ( Henry Morton Stanley ) – עיתונאי וכתב חוץ בצוות ה"ניו יורק הראלד", שהחליט לצאת לחפש אחריו (במימון העיתון). גם הוא החל את מסעו בזנזיבר, עם משלחת של מאות מלווים ובחלוף שנתיים של חיפושים, מצא בשנת 1871 את ליווינגסטון, בעיירה אוג'יג'י ( Ujiji ), סמוך לאגם טנגנייקה ( Tanganyika ), שכיום נמצא בשטח טנזניה. כשזיהה את ליווינגסטון, האדם הלבן היחיד ברדיוס של ק ילומטרים רבים, הוא אמר לו את המשפט שנחרט בתודעה העולמית: "?Dr. Livingstone, I presume" (למרות שעד היום לא נמצאה הוכחה שמשפט זה באמת נאמר...).
סטנלי הצטרף לליווינגסטון בחקירת האזור, ויחד ביססו את הטענה שאין קשר בין אגם טנגנייקה לנילוס.
רגע המפגש המרגש בין סטנלי לליווינגסטון
פארק לאומי זמבזי התחתון
על שטח של 4092 קמ"ר, הפארק הלאומי של נהר זמבזי התחתון ( Lower Zambezi ) מהווה בית למגוון חיות הבר של זמביה. הפארק ממוקם בגדה הצפונית של נהר הזמבזי רחב הידיים ועשיר בבעלי חיים ובצמחייה. באזורים מסוימים נהר הזמבזי משתרע לרוחב של עד 2 ק"מ, ומימיו הצלולים מהווים את הסביבה המושלמת לספארי דייג וקיאקים.
הפארק הוכרז רשמית ב- 1983, 110 שנים לאחר מותו של ליווינגסטון. במשך שנים השטח היה שייך לנשיא זמביה ועל כן משנפתח לציבור הרחב הוא נותר בתולי יותר, פראי יותר ופחות ממוסחר - גורמים שהופכים אותו למושך ואטרקטיבי יותר.
את הטבע אפשר להרגיש דרך חלון הרכב, ברגל ובשייט. מרגש לפגוש את הפילים בשחייה היומית שלהם, לראות "טייגר-פיש" ( Tiger fish ) יוצאים ללחימה ומחפשים מזון, מסביב נופים מרהיבים של מדרונות ההרים, צבועים בצבעי צהוב ואדום ומעל ל- 350 מיני ציפורים מפטפטות ומצייצות מסביב. דייוויד ליווינגסטון בוודאי הרגיש גם הוא את האנרגיה המתחדשת, כאשר לן במחנה צ'ונגווה ריבו ( Chongwe River Camp ). כיום המחנה ממוקם מחוץ לפארק, משקיף על מפגש הנהר עם המתלול ומספק נופים מופלאים.
כתבה על שמורות טבע בזמביה
ענק אפריקני שבא להרוות את צמאונו בנהר, ואת סקרנותו - בבהייה בצלמים... (צילום: זיו קורן)
לגלות את זמביה עם ד"ר ליווינגסטון
טיול ספארי אל ההיסטוריה ואל סיפורו של ליווינגסטון, אל התרבות הבריטית הקולוניאלית אשר השתרשה בזמביה ואל הטבע הפראי והאירוח מסביר הפנים - הוא חוויה מעצימה ומיוחדת.
למטיילים של ימינו, האזור מאפשר לחוש את הטבע במגוון דרכים. האינטימית שבהן היא ספארי הליכה מרענן, בליווי מדריך מנוסה המכיר כל צליל ושביל. הספארי הרכוב הקלאסי מקבל חיים חדשים בזמביה – הנסיעה בגי'פ פתוח, אל לב אזורי המחיה של בעלי החיים. אך גולת הכותרת האמיתית של זמביה היא ספארי מים – דרך מצוינת לצאת למסע אל חיי היום יום של החיות הנפוצות לגדות הנהר, על סירת קאנו. על "מסלול הדוגמנות" של "מעצב האופנה" האלוהי, יופיעו בפניכם פיל, תאו והיפופוטם, אריות ונמרים, זברות, אימפלה, קודו וקובוס המים. לצדם, יונקים קטנים כמו תנים, נמיות, דורבנים וגיריות. מחזה מפעים.
הזמבזי התחתון הוא שטח צפרות משובח, וכאן התאהבתי בציפורים של זמביה. שירה עדינה מבין העצים של ציפורים יפהפיות, עליהן ניתן לתצפת גם בהליכה וגם דרך המים. ציפורי המים נפוצות כאן במיוחד – שלדגים, קורמורנים, חסידות ועוד. תענוג גדול הוא צפייה ברחפן האפריקני הנדיר, שנמצא בסכנת ההכחדה.
הפארק הלאומי דרום לואנגווה
שמורת טבע נוספת בארצו של ליווינגסטון קנתה לעצמה מוניטין כפיסת גן עדן אפריקנית. הפארק הלאומי דרום לואנגווה ( South Luangwa ) ממוקם במזרח זמביה כחלק מהשבר הסורי-אפריקני. הנהר מתפתל בעצמה ויוצר נוף מרהיב, המשנה צבעיו בהתאם לעונות השנה. בתקופה הרטובה הוא לובש גווני ירוק וכחול עמוק ונותן חיים חדשים לפארק, ובמהלך העונה היבשה, מתכווץ בביישנות ועל גדותיו נגלים היפופוטמים, תנינים וציפורים מקננות. ליווינגסטון חצה את האזור בסוף המאה ה- 18 וכמו רבים אחריו, היה מוקסם מיופיו. בפארק מתגוררת אוכלוסיית נמרים גדולה, ג'ירפה אנדמית ייחודית הנקראת "ת'ורניקרופט" ( Thornicroft ) ומעל ל- 400 מינים של ציפורים.
כיום, ההגעה לפארק היא באחת מהטיסות המסחריות הרבות שיוצאות ונכנסות מהעיר לוסקה ( Lusaka ) לשדה התעופה של מפאווה ( Mfuwe ), אשר נמצא כ- 30 דק' (24 ק"מ) מזרחית לדרום הפארק.
כתבה על הפארק הלאומי דרום לואנגווה
מאות מיני ציפורים משגשגות בתחומי השמורה (צילום: רונית הרשקוביץ)
העולם מגלה את אפריקה, דרך עיניו של ליווינגסטון
ליווינגסטון טעה לגבי נהר הנילוס. אבל במסעותיו, חשף לעולם המערבי מספר נקודות ציון גאוגרפיות חשובות, כמו אגם שיווא נגנדו ( Shiwa Ngandu ), בו הוא איבד את כלבו הנאמן, אגם נגאמי ( Ngami ) בבוצואנה, אגם מלאוויה ( Malawi ) במלאווי, ואגם באנגוולולו ( Bangwelulu ). הוא השלים פרטי מידע על אגמים נוספים כמו אגם טנגנייקה ( Tanganyika ) בטנזניה, אגם מווארו ( Mweru ) בקונגו וכל אזור הזמבזי העליון.
סירות באגם טנגנייקה (צילום: אדי גרלד)
ליווינגסטון קיבל את מדליית הזהב מ"האגודה הגאוגרפית המלכותית" ( Royal Geographical Society ) של לונדון, והתמנה לחבר באגודה. בשנת 1873 הוא נפטר והוא בן 60, בכפר של הצ'יף צ'יטמבו, משבט ה- להלה ( Lala ) בזמביה. בני לווייתו הוציאו את לבו וקברו אותו תחת עץ במקום שבו מת. אתר זה ידוע כיום בשם אנדרטת ד"ר ליווינגסטון.
מידע נוסף
לינה בעיירה ליווינגסטון
אפשרויות לינה נוספות בזמביה
טיפים והמלצות לספארי באפריקה
עונות מתאימות לטיול וספארי בטנזניה
כתבות נוספות
שמורות טנזניה הנחבאות
האיים של מזרח אפריקה
כתבות נוספות על טיולי ספארי
ספארי מים בזמביה
ספארי אקטיבי באפריקה הדרומית
עונות מתאימות לטיול וספארי בטנזניה
לינה בעיירה ליווינגסטון
עיירה, רחוב ואי על שמו של ליווינגסטון
(צילום: זיו קורן)
מסעו של הנרי בעקבות ד"ר ליווינגסטון
רגע המפגש המרגש בין סטנלי לליווינגסטון
פארק לאומי זמבזי התחתון
על שטח של 4092 קמ"ר, הפארק הלאומי של נהר זמבזי התחתון ( Lower Zambezi ) מהווה בית למגוון חיות הבר של זמביה. הפארק ממוקם בגדה הצפונית של נהר הזמבזי רחב הידיים ועשיר בבעלי חיים ובצמחייה. באזורים מסוימים נהר הזמבזי משתרע לרוחב של עד 2 ק"מ, ומימיו הצלולים מהווים את הסביבה המושלמת לספארי דייג וקיאקים.
הפארק הוכרז רשמית ב- 1983, 110 שנים לאחר מותו של ליווינגסטון. במשך שנים השטח היה שייך לנשיא זמביה ועל כן משנפתח לציבור הרחב הוא נותר בתולי יותר, פראי יותר ופחות ממוסחר - גורמים שהופכים אותו למושך ואטרקטיבי יותר.
את הטבע אפשר להרגיש דרך חלון הרכב, ברגל ובשייט. מרגש לפגוש את הפילים בשחייה היומית שלהם, לראות "טייגר-פיש" ( Tiger fish ) יוצאים ללחימה ומחפשים מזון, מסביב נופים מרהיבים של מדרונות ההרים, צבועים בצבעי צהוב ואדום ומעל ל- 350 מיני ציפורים מפטפטות ומצייצות מסביב. דייוויד ליווינגסטון בוודאי הרגיש גם הוא את האנרגיה המתחדשת, כאשר לן במחנה צ'ונגווה ריבו ( Chongwe River Camp ). כיום המחנה ממוקם מחוץ לפארק, משקיף על מפגש הנהר עם המתלול ומספק נופים מופלאים.
כתבה על שמורות טבע בזמביה
ענק אפריקני שבא להרוות את צמאונו בנהר, ואת סקרנותו - בבהייה בצלמים... (צילום: זיו קורן)
לגלות את זמביה עם ד"ר ליווינגסטון
טיול ספארי אל ההיסטוריה ואל סיפורו של ליווינגסטון, אל התרבות הבריטית הקולוניאלית אשר השתרשה בזמביה ואל הטבע הפראי והאירוח מסביר הפנים - הוא חוויה מעצימה ומיוחדת.
למטיילים של ימינו, האזור מאפשר לחוש את הטבע במגוון דרכים. האינטימית שבהן היא ספארי הליכה מרענן, בליווי מדריך מנוסה המכיר כל צליל ושביל. הספארי הרכוב הקלאסי מקבל חיים חדשים בזמביה – הנסיעה בגי'פ פתוח, אל לב אזורי המחיה של בעלי החיים. אך גולת הכותרת האמיתית של זמביה היא ספארי מים – דרך מצוינת לצאת למסע אל חיי היום יום של החיות הנפוצות לגדות הנהר, על סירת קאנו. על "מסלול הדוגמנות" של "מעצב האופנה" האלוהי, יופיעו בפניכם פיל, תאו והיפופוטם, אריות ונמרים, זברות, אימפלה, קודו וקובוס המים. לצדם, יונקים קטנים כמו תנים, נמיות, דורבנים וגיריות. מחזה מפעים.
הזמבזי התחתון הוא שטח צפרות משובח, וכאן התאהבתי בציפורים של זמביה. שירה עדינה מבין העצים של ציפורים יפהפיות, עליהן ניתן לתצפת גם בהליכה וגם דרך המים. ציפורי המים נפוצות כאן במיוחד – שלדגים, קורמורנים, חסידות ועוד. תענוג גדול הוא צפייה ברחפן האפריקני הנדיר, שנמצא בסכנת ההכחדה.
הפארק הלאומי דרום לואנגווה
שמורת טבע נוספת בארצו של ליווינגסטון קנתה לעצמה מוניטין כפיסת גן עדן אפריקנית. הפארק הלאומי דרום לואנגווה ( South Luangwa ) ממוקם במזרח זמביה כחלק מהשבר הסורי-אפריקני. הנהר מתפתל בעצמה ויוצר נוף מרהיב, המשנה צבעיו בהתאם לעונות השנה. בתקופה הרטובה הוא לובש גווני ירוק וכחול עמוק ונותן חיים חדשים לפארק, ובמהלך העונה היבשה, מתכווץ בביישנות ועל גדותיו נגלים היפופוטמים, תנינים וציפורים מקננות. ליווינגסטון חצה את האזור בסוף המאה ה- 18 וכמו רבים אחריו, היה מוקסם מיופיו. בפארק מתגוררת אוכלוסיית נמרים גדולה, ג'ירפה אנדמית ייחודית הנקראת "ת'ורניקרופט" ( Thornicroft ) ומעל ל- 400 מינים של ציפורים.
כיום, ההגעה לפארק היא באחת מהטיסות המסחריות הרבות שיוצאות ונכנסות מהעיר לוסקה ( Lusaka ) לשדה התעופה של מפאווה ( Mfuwe ), אשר נמצא כ- 30 דק' (24 ק"מ) מזרחית לדרום הפארק.
כתבה על הפארק הלאומי דרום לואנגווה
מאות מיני ציפורים משגשגות בתחומי השמורה (צילום: רונית הרשקוביץ)
העולם מגלה את אפריקה, דרך עיניו של ליווינגסטון
ליווינגסטון טעה לגבי נהר הנילוס. אבל במסעותיו, חשף לעולם המערבי מספר נקודות ציון גאוגרפיות חשובות, כמו אגם שיווא נגנדו ( Shiwa Ngandu ), בו הוא איבד את כלבו הנאמן, אגם נגאמי ( Ngami ) בבוצואנה, אגם מלאוויה ( Malawi ) במלאווי, ואגם באנגוולולו ( Bangwelulu ). הוא השלים פרטי מידע על אגמים נוספים כמו אגם טנגנייקה ( Tanganyika ) בטנזניה, אגם מווארו ( Mweru ) בקונגו וכל אזור הזמבזי העליון.
סירות באגם טנגנייקה (צילום: אדי גרלד)
ליווינגסטון קיבל את מדליית הזהב מ"האגודה הגאוגרפית המלכותית" ( Royal Geographical Society ) של לונדון, והתמנה לחבר באגודה. בשנת 1873 הוא נפטר והוא בן 60, בכפר של הצ'יף צ'יטמבו, משבט ה- להלה ( Lala ) בזמביה. בני לווייתו הוציאו את לבו וקברו אותו תחת עץ במקום שבו מת. אתר זה ידוע כיום בשם אנדרטת ד"ר ליווינגסטון.
מידע נוסף
לינה בעיירה ליווינגסטון
אפשרויות לינה נוספות בזמביה
טיפים והמלצות לספארי באפריקה
עונות מתאימות לטיול וספארי בטנזניה
כתבות נוספות
שמורות טנזניה הנחבאות
האיים של מזרח אפריקה
כתבות נוספות על טיולי ספארי
ספארי מים בזמביה
ספארי אקטיבי באפריקה הדרומית
עונות מתאימות לטיול וספארי בטנזניה
את הטבע אפשר להרגיש דרך חלון הרכב, ברגל ובשייט. מרגש לפגוש את הפילים בשחייה היומית שלהם, לראות "טייגר-פיש" (
כתבה על שמורות טבע בזמביה
ענק אפריקני שבא להרוות את צמאונו בנהר, ואת סקרנותו - בבהייה בצלמים... (צילום: זיו קורן)
למטיילים של ימינו, האזור מאפשר לחוש את הטבע במגוון דרכים. האינטימית שבהן היא ספארי הליכה מרענן, בליווי מדריך מנוסה המכיר כל צליל ושביל. הספארי הרכוב הקלאסי מקבל חיים חדשים בזמביה – הנסיעה בגי'פ פתוח, אל לב אזורי המחיה של בעלי החיים. אך גולת הכותרת האמיתית של זמביה היא ספארי מים – דרך מצוינת לצאת למסע אל חיי היום יום של החיות הנפוצות לגדות הנהר, על סירת קאנו. על "מסלול הדוגמנות" של "מעצב האופנה" האלוהי, יופיעו בפניכם פיל, תאו והיפופוטם, אריות ונמרים, זברות, אימפלה, קודו וקובוס המים. לצדם, יונקים קטנים כמו תנים, נמיות, דורבנים וגיריות. מחזה מפעים.
הזמבזי התחתון הוא שטח צפרות משובח, וכאן התאהבתי בציפורים של זמביה. שירה עדינה מבין העצים של ציפורים יפהפיות, עליהן ניתן לתצפת גם בהליכה וגם דרך המים. ציפורי המים נפוצות כאן במיוחד – שלדגים, קורמורנים, חסידות ועוד. תענוג גדול הוא צפייה ברחפן האפריקני הנדיר, שנמצא בסכנת ההכחדה.
הפארק הלאומי דרום לואנגווה
שמורת טבע נוספת בארצו של ליווינגסטון קנתה לעצמה מוניטין כפיסת גן עדן אפריקנית. הפארק הלאומי דרום לואנגווה ( South Luangwa ) ממוקם במזרח זמביה כחלק מהשבר הסורי-אפריקני. הנהר מתפתל בעצמה ויוצר נוף מרהיב, המשנה צבעיו בהתאם לעונות השנה. בתקופה הרטובה הוא לובש גווני ירוק וכחול עמוק ונותן חיים חדשים לפארק, ובמהלך העונה היבשה, מתכווץ בביישנות ועל גדותיו נגלים היפופוטמים, תנינים וציפורים מקננות. ליווינגסטון חצה את האזור בסוף המאה ה- 18 וכמו רבים אחריו, היה מוקסם מיופיו. בפארק מתגוררת אוכלוסיית נמרים גדולה, ג'ירפה אנדמית ייחודית הנקראת "ת'ורניקרופט" ( Thornicroft ) ומעל ל- 400 מינים של ציפורים.
כיום, ההגעה לפארק היא באחת מהטיסות המסחריות הרבות שיוצאות ונכנסות מהעיר לוסקה ( Lusaka ) לשדה התעופה של מפאווה ( Mfuwe ), אשר נמצא כ- 30 דק' (24 ק"מ) מזרחית לדרום הפארק.
כתבה על הפארק הלאומי דרום לואנגווה
מאות מיני ציפורים משגשגות בתחומי השמורה (צילום: רונית הרשקוביץ)
העולם מגלה את אפריקה, דרך עיניו של ליווינגסטון
ליווינגסטון טעה לגבי נהר הנילוס. אבל במסעותיו, חשף לעולם המערבי מספר נקודות ציון גאוגרפיות חשובות, כמו אגם שיווא נגנדו ( Shiwa Ngandu ), בו הוא איבד את כלבו הנאמן, אגם נגאמי ( Ngami ) בבוצואנה, אגם מלאוויה ( Malawi ) במלאווי, ואגם באנגוולולו ( Bangwelulu ). הוא השלים פרטי מידע על אגמים נוספים כמו אגם טנגנייקה ( Tanganyika ) בטנזניה, אגם מווארו ( Mweru ) בקונגו וכל אזור הזמבזי העליון.
סירות באגם טנגנייקה (צילום: אדי גרלד)
ליווינגסטון קיבל את מדליית הזהב מ"האגודה הגאוגרפית המלכותית" ( Royal Geographical Society ) של לונדון, והתמנה לחבר באגודה. בשנת 1873 הוא נפטר והוא בן 60, בכפר של הצ'יף צ'יטמבו, משבט ה- להלה ( Lala ) בזמביה. בני לווייתו הוציאו את לבו וקברו אותו תחת עץ במקום שבו מת. אתר זה ידוע כיום בשם אנדרטת ד"ר ליווינגסטון.
מידע נוסף
לינה בעיירה ליווינגסטון
אפשרויות לינה נוספות בזמביה
טיפים והמלצות לספארי באפריקה
עונות מתאימות לטיול וספארי בטנזניה
כתבות נוספות
שמורות טנזניה הנחבאות
האיים של מזרח אפריקה
כתבות נוספות על טיולי ספארי
ספארי מים בזמביה
ספארי אקטיבי באפריקה הדרומית
עונות מתאימות לטיול וספארי בטנזניה
כתבה על הפארק הלאומי דרום לואנגווה
מאות מיני ציפורים משגשגות בתחומי השמורה (צילום: רונית הרשקוביץ)
סירות באגם טנגנייקה (צילום: אדי גרלד)
מידע נוסף
לינה בעיירה ליווינגסטון
אפשרויות לינה נוספות בזמביה
טיפים והמלצות לספארי באפריקה
עונות מתאימות לטיול וספארי בטנזניה
כתבות נוספות
שמורות טנזניה הנחבאות
האיים של מזרח אפריקה
האיים של מזרח אפריקה