שייט על האמזונאס –
לטייל ולהפליג על פלא עולם
מאת: שרון מושקוביץ
כמה מים שלא תדמיינו לעצמכם, כשאתם חושבים על נהר האמזונאס, לא תשווה לכמות הזורמת בו בכל שעה, ומים – כידוע – הם חיים! הם שמספקים את התנאים לשגשוגו של אחד האזורים הכי שופעים ומגוונים על פני כדור הארץ.
נהר האמזונס עובר בתחומן של 9 מדינות -
על המפה סומנו נקודות עניין בפרו (A-C) וברזיל (D), אותן עוברים בשייט והן מתוארות בכתבה
(להגדלה לחצו על הפינה העליונה)
האמזונאס – נהר אחד וכתרים רבים לו
את התואר "הנהר הארוך ביותר בעולם" נאלץ נהר האמזונאס הדרום-אמריקאי לחלוק עם עמיתו האפריקני, נהר הנילוס. דרכי מדידה שונות יצרו שני טוענים לכתר (למרות שממחקרים אחרונים עולה שהאמזונאס בפירוש ארוך יותר). אך לפני שתרחמו עליו, הנה כמה מהתארים בהם מתהדר נהר האמזונאס, ללא עוררין וללא תחרות:
· "הנהר בעל נפח המים הגדול בעולם" - כחמישית מכמות המים המתוקים הנשפכים אל הים בעולם כולו מגיעים מנהר האמזונאס ומיובליו.
· אגן האמזונאס, בגודל מרשים של 7 מיליון קמ"ר, הוא "אגן הניקוז הגדול העולם", והוא מכסה כשליש משטחה של דרום אמריקה.
· "הנהר המסועף ביותר בעולם": יש לו מעל ל- 1,100 יובלים ומעל 14,000 יובלי משנה, בהם כאלה שבעצמם נחשבים בין הנהרות הגדולים בעולם... ממש משפחה לתפארת!
· "הנהר בעל המגוון הביולוגי העשיר ביותר בעולם": כ- 10% ממיני בעלי החיים בעולם כולו חיים באגן האמזונאס.
התרשמתם? אתם לא לבד: בשנת 2011, לאחר תהליך שנמשך כ- 4 שנים, נבחר נהר האמזונאס לאחד משבעת פלאי הטבע בעולם. הוא אמנם לא נזקק לתואר זה בכדי "לעלות על מפת התיירות", אך בעקבות ההכרזה הוא זכה לכבוד הראוי לו במודעות העולמית.
הנהר המתפתל - מבט מחלון המטוס, וההתרגשות מתחילה לגאות (צילום: נעם סגן כהן)
מי גר כאן?
אורכו של האמזונאס מוערך בין 6,300 ל- 6,800 ק"מ, והוא זורם בשטחן של ברזיל ופרו, אך שולח זרועות ל- 7 מדינות דרום אמריקאיות נוספות: קולומביה, ונצואלה, אקוודור, בוליביה, סורינאם, גויאנה וגויאנה הצרפתית.
למעלה מ- 2,000 מינים של ציפורים ויונקים, כ- 2.5 מיליון מינים של חרקים, ומאות אלפי מינים של צמחים קוראים ליער האמזונאס (אגן האמזונאס) "בית". בין דייריו המפורסמים אפשר למנות את דג הפיראניה ( Piranha ), "דג שיניים", או "דג השטן" בשפת המקומיים, אשר זכה, ולא באשמתו, למוניטין מפוקפק של דג מסוכן וטורף. איך זה קרה? מעשה שהיה כך היה: בשנת 1912 ביקר בברזיל נשיאה לשעבר של ארצות הברית, תאודור רוזוולט ( Theodore Roosevelt ), והברזילאים , אשר רצו להרשימו, הזמינו אותו לראות את "הדג הברזילאי המסוכן ביותר". כמה ימים טרם הגעתו הם תחמו קטע אחד של הנהר ברשתות, הכניסו לתוכו כמות נכבדה של דגי פיראניה, והרעיבו אותם. כשהגיעו הנשיא לשעבר ומשלחתו, השליכו המארחים פרה שחוטה לתוך המים, והדגים הרעבים התנפלו עליה כמובן, בתיאבון רב. כשחזר רוזוולט לארצות הברית, הוא סיפר בהתרגשות על "דג מדהים שיכול לאכול פרה שלמה", וכך נוצר המיתוס. אבל האמת היא, שלמרות שלדגי הפיראניה יש שיניים חדות ומאיימות, הם ניזונים בעיקר מדגים, סרטנים, חרקים וציפורים קטנות, וישנם מיני פיראניה צמחוניים לחלוטין, הניזונים בעיקר מאצות.
דג פיראניה, דג קטן ש"אוכל פרה שלמה" (צילום: נעם סגן כהן)
על בני אדם וחיות אחרות
עוד גרים ביערות הגשם של האמזונאס: יגוארים, קופים, דולפיני-נהרות, נחשים, להקות קולניות של תוכים צבעוניים, כמויות עצומות של יתושים, וגם... בני אדם. למרות שבמעבי הג'ונגלים עדיין חיים שבטים הנמנעים ככל האפשר ממפגש עם האדם הלבן והתרבות המודרנית, הרי שמרבית התושבים הילידים כבר נכנעו לקידמה, והם משלבים אותה בחייהם המסורתיים. כך למשל, בכפרים רבים כבר יש חשמל, טלוויזיות וטלפונים ניידים, אמצעי תחבורה ממונעים, ועוד.
האם זה טוב או רע? תלוי למי, ואת מי שואלים.
עבור התושבים של יערות הגשם, נהר האמזונאס הוא מקור חיים ומוות: הם מקימים חוות חקלאיות לגדותיו, בהן הם מגדלים בעיקר קסאווה (יוקה), תירס, בננות, אבטיחים ועדרי בקר, הם משתמשים בו כעורק תחבורה ומסחר, וכיום מתפתח סביבו גם עולם התיירות. יחד עם זאת, את בתיהם – המקומיים בונים על כלונסאות, להגנה מאימת השטפונות, ולא אחת הם נאלצים להפיק מבצעי חילוץ מרשימים של עדרי הבקר על גבי רפסודות, כשהנהר עולה על גדותיו. על מנת לסבר את האוזן, ההפרשים בין מפלס הנהר בעונה הרטובה למפלס הנהר בעונה היבשה, יכולים להגיע ל- 8-9 מ'.
כתבה על ביקור ביערות האמזונאס של אקוודור
הרמוניה עם הטבע - התושבים שחיים לאורך הנהר (צילום: נעם סגן כהן)
לא בקלות ולא במקרה – אופי הטיול בג'ונגל האמזוני
מאז שהתגלה שפך נהר האמזונאס והשבטים שחיים בקרבתו, אי שם בתחילת המאה ה- 16, הסעיר הנהר את דמיונם של מטיילים והרפתקנים, כמו גם סופרים ותסריטאים רבים. גם כיום הוא מהווה שם נרדף לטבע פראי ובלתי-נגוע, מסתורי, הצופן בחובו הפתעות.
מטיילים המבקשים לבקר בג'ונגל מופתעים פעמים רבות לגלות שלמרות שהוא אחד מאזורי המחייה העשירים ביותר על פני כדור הארץ – קשה לראות בו בעלי-חיים גדולים, וזאת מפני שהצמחייה סבוכה מאוד. כדי לראות יגואר, למשל, צריך לחדור עמוק לתוך מעבה היער, וגם אז כדאי להצטייד בהרבה מזל.
חוויית הביקור בג'ונגל האמזוני היא חוויה אחרת, רב-חושית ולא קלה, אבל אין דרך אחרת להבין אותו. חם ולח ביערות האמזונאס. מאוד. ושורץ יתושים. אבל קמים בבוקר לקול קריאות הקופים ולציוץ הציפורים, והחיבור אל הטבע הוא ראשוני ובלתי אמצעי. המפגש עם התושבים המקומיים, גם אם יש להם כבר אייפון, הוא מרתק ומיוחד במינו. האמזונאס הוא עורק החיים הראשי של דרום אמריקה, הוא הלב הפועם, והיכרות עם אמריקה הדרומית אינה שלמה ללא ביקור ביערות הגשם העצומים והמרשימים הללו.
אם מרימים את הראש למעלה ומחפשים במבט, אפשר "לקלוט" קופים ממינים שונים, מקפצים להם בין העצים
(צילום: נעם סגן כהן)
איך מטיילים בג'ונגל?
באופן גס ישנן שתי דרכים טובות לטיול והיכרות עם הג'ונגל האמזוני: לודג'ים וספינות נהר.
הלודג'ים הם בתי מלון המורכבים מבקתות הפזורות בעומק השטח, שמשרות על המטייל אווירה של חיים בלב הג'ונגל, בשילוב תנאים מודרניים ונוחים למדי. הלודג'ים ממוקמים בעיקר באקוודור, פרו וברזיל, ומציעים חבילות הכוללות מספר לילות בלודג', פנסיון מלא וסיורים יומיים ברגל או בסירות קאנו בסביבות הלודג', בלוויית מדריכים ילידי המקום.
על לודג' כזה בכתבה על ביקור ביערות האמזונאס של אקוודור
ספינות הנהר, לעומת זאת, משנות את מיקומן לכל אורך הטיול, ומהוות מעין מלון צף, המשייט לאורכו של האמזונאס, כשהאזורים הפופולריים ביותר הם שמורת פקאיה-סמיריה ( Pacaya-Samiria National Reserve ) שבצפון פרו – כ- 180 ק"מ דרום-מערבית לעיר איקיטוס ( Iquitos ), או באזור העיר מנאוס ( Manaus ) – בירתה של מדינת אמזונאס שבצפון מערב ברזיל .
בכל מקרה, רמת השירותים, האוכל וההדרכה הן בלודג'ים והן בספינות – מעולה.
לינה בעיר איקיטוס
גם זו שיטה לטייל בג'ונגל... (צילום: נעם סגן כהן)
שייט על נהר האמזונאס
הספינות הפועלות באמזונאס הן ברמות שונות והשהות בהן מתומחרת בהתאם, אך ההתנהלות בכולן דומה: מדי יום יורדים לסיורים רגליים במעבה יער הגשם, או לביקור בכפר מקומי, בלוויית מדריכים מקומיים דוברי אנגלית, המכירים את הג'ונגלים כאת כף ידם ויודעים כיצד להנגיש אותם לאדם המערבי. ההפלגות כוללות כמובן פנסיון מלא בספינה.
ישנם מספר מסלולים ואפשרויות טיול ברחבי האמזונאס, כתלות במדינה שממנה יוצאים לטיול, בתקציב ובמסגרת הזמן הנתונה.
אחד המסלולים המעניינים הוא המסלול בצפון פרו: טיסה קצרה מביאה את המטיילים מלימה, בירת פרו, אל העיר איקיטוס, נקודת המוצא לטיול ביער הגשם, המחזיקה בתואר "העיר הגדולה ביותר בעולם המנותקת מכבישים ומדרכים יבשתיות" . משמעות התואר הארוך היא שלא ניתן להגיע אל העיר אלא דרך האוויר – בטיסה לשדה התעופה של העיר, או הנהר – בהפלגה על האמזונאס. השמורה המקומית פקאיה-סמיריה והעיירה "הגדולה" הסמוכה היא נאוטה ( Nauta ), הממוקמת סמוך למפגש הנהרות מרניון ( Marañon ) ואוקיאלי ( Ucayali ). בעיירה נידחת זו מתאפשר מפגש אינטימי עם התושבים המקומיים, חלקם צאצאים ישירים של שבטים שחיים באזור. בשוק הקטן שבמרכז העיירה פוגשים מוצרים ומצרכים שלא רואים בשווקים מערביים – החל משורשי מאכל שונים, דרך בגדים ועבודות יד וכלה במאכלים מעוררי סקרנות. אפשר לשוטט בין בתי העץ של העיירה השלווה ולהתרשם מסגנון הבנייה הפשוט, שמוכיח את עצמו כבר אלפי שנים.
כתבה על העיר לימה
ספינת נהרות אמזונית. מבפנים היא מפנקת ונעימה (צילום: נעם סגן כהן)
מתי כדאי לטייל באמזונאס?
כשמתכננים טיול לאמזונאס, השאלה "מתי כדאי" היא מעט בעייתית: באופן עקרוני, כיוון שמדובר בנהר אדיר-ממדים, אפשר להפליג בו ולטייל לגדותיו במשך כל השנה. אבל האמת היא, שעונת הגשמים – כשמפלס הנהר גבוה והכל סביב רוחש חיים – היא עונה מתאימה יותר לחזות בנהר בתפארתו. למי שמתכנן להפליג בנהר – זה בוודאי נכון. לגבי שהייה בלודג' - בעונה הגשומה הכל יותר בוצי והרבה פחות נוח, לכן הנטייה היא דווקא להעדיף קרקע יבשה על פני מפלס נהר גבוה.
אפשר להבחין באמזונאס בין שתי עונות: מיוני עד נובמבר הטמפרטורה הממוצעת היא 37 מעלות, ויורדים כ- 40% מכמות הגשם השנתית, המפלס נמוך ושבילי ההליכה עבירים, אך הערוצים הקטנים אינם עבירים לשייט. בחודשים דצמבר עד מאי הטמפרטורה הממוצעת "צונחת" לכ- 30 מעלות, יורדת כ- 60% מכמות הגשם השנתית, המפלס גבוה, ולכן גם הערוצים הקטנים עבירים לשייט. עם זאת, בעונה זו מסלולי ההליכה בוציים ומוצפים, וחלקם לא עבירים.
עם זאת, רוב רובם של המטיילים, החוצים אלפי קילומטרים בכדי לטייל באמזונאס, בדרך כלל משלבים את הביקור בג'ונגל האמזוני עם טיול יבשתי בחלקים אחרים של מדינת המוצא (בדרך כלל פרו או ברזיל), למשל – ביקור ביערות האמזונאס של פרו ולאחר מכן טיסה פנימית וביקור במאצ'ו פיצ'ו. כיוון שכך, ההעדפה הכללית היא להתכוונן לעונה היבשה דווקא. כאמור, מדובר בנהר עצום בכל קנה מידה, כך שגם ב"עונת השפל" ניתן להתרשם ממנו.
ילדים יפים לאורך הנהר. מסתפקים במועט ונהנים מהחיים (צילום: נעם סגן כהן)
אם חשבתם פעם לצאת להרפתקה אמיתית, האמזונאס יכול לספק עבורכם את התפאורה המתאימה. טיול אל לב הג'ונגלים באגן האמזונאס הוא חוויית חיים שנשמעת בדיעבד כסיפור הלקוח מספר מסעות שנכתב במאה אחרת, רק – למזלנו – עם הרבה צילומים להוכיח את נכונותו.
מידע נוסף
כתבות נוספות על פרו
טיול כוכב מקוסקו
כתבות נוספות על הפלגות גיאוגרפיות
הפלגות גאוגרפיות ליעדים מיוחדים
הפלגות לאנטארקטיקה - מידע מעשי
אנטארקטיקה בייס-קמפ
הפלגה לשפיצברגן
הפלגה לאיי פוקלנד וג'ורג'יה הדרומית
הנהר המתפתל - מבט מחלון המטוס, וההתרגשות מתחילה לגאות (צילום: נעם סגן כהן)
למעלה מ- 2,000 מינים של ציפורים ויונקים, כ- 2.5 מיליון מינים של חרקים, ומאות אלפי מינים של צמחים קוראים ליער האמזונאס (אגן האמזונאס) "בית". בין דייריו המפורסמים אפשר למנות את דג הפיראניה (
דג פיראניה, דג קטן ש"אוכל פרה שלמה" (צילום: נעם סגן כהן)
על בני אדם וחיות אחרות
עוד גרים ביערות הגשם של האמזונאס: יגוארים, קופים, דולפיני-נהרות, נחשים, להקות קולניות של תוכים צבעוניים, כמויות עצומות של יתושים, וגם... בני אדם. למרות שבמעבי הג'ונגלים עדיין חיים שבטים הנמנעים ככל האפשר ממפגש עם האדם הלבן והתרבות המודרנית, הרי שמרבית התושבים הילידים כבר נכנעו לקידמה, והם משלבים אותה בחייהם המסורתיים. כך למשל, בכפרים רבים כבר יש חשמל, טלוויזיות וטלפונים ניידים, אמצעי תחבורה ממונעים, ועוד.
האם זה טוב או רע? תלוי למי, ואת מי שואלים.
עבור התושבים של יערות הגשם, נהר האמזונאס הוא מקור חיים ומוות: הם מקימים חוות חקלאיות לגדותיו, בהן הם מגדלים בעיקר קסאווה (יוקה), תירס, בננות, אבטיחים ועדרי בקר, הם משתמשים בו כעורק תחבורה ומסחר, וכיום מתפתח סביבו גם עולם התיירות. יחד עם זאת, את בתיהם – המקומיים בונים על כלונסאות, להגנה מאימת השטפונות, ולא אחת הם נאלצים להפיק מבצעי חילוץ מרשימים של עדרי הבקר על גבי רפסודות, כשהנהר עולה על גדותיו. על מנת לסבר את האוזן, ההפרשים בין מפלס הנהר בעונה הרטובה למפלס הנהר בעונה היבשה, יכולים להגיע ל- 8-9 מ'.
כתבה על ביקור ביערות האמזונאס של אקוודור
הרמוניה עם הטבע - התושבים שחיים לאורך הנהר (צילום: נעם סגן כהן)
לא בקלות ולא במקרה – אופי הטיול בג'ונגל האמזוני
מאז שהתגלה שפך נהר האמזונאס והשבטים שחיים בקרבתו, אי שם בתחילת המאה ה- 16, הסעיר הנהר את דמיונם של מטיילים והרפתקנים, כמו גם סופרים ותסריטאים רבים. גם כיום הוא מהווה שם נרדף לטבע פראי ובלתי-נגוע, מסתורי, הצופן בחובו הפתעות.
מטיילים המבקשים לבקר בג'ונגל מופתעים פעמים רבות לגלות שלמרות שהוא אחד מאזורי המחייה העשירים ביותר על פני כדור הארץ – קשה לראות בו בעלי-חיים גדולים, וזאת מפני שהצמחייה סבוכה מאוד. כדי לראות יגואר, למשל, צריך לחדור עמוק לתוך מעבה היער, וגם אז כדאי להצטייד בהרבה מזל.
חוויית הביקור בג'ונגל האמזוני היא חוויה אחרת, רב-חושית ולא קלה, אבל אין דרך אחרת להבין אותו. חם ולח ביערות האמזונאס. מאוד. ושורץ יתושים. אבל קמים בבוקר לקול קריאות הקופים ולציוץ הציפורים, והחיבור אל הטבע הוא ראשוני ובלתי אמצעי. המפגש עם התושבים המקומיים, גם אם יש להם כבר אייפון, הוא מרתק ומיוחד במינו. האמזונאס הוא עורק החיים הראשי של דרום אמריקה, הוא הלב הפועם, והיכרות עם אמריקה הדרומית אינה שלמה ללא ביקור ביערות הגשם העצומים והמרשימים הללו.
אם מרימים את הראש למעלה ומחפשים במבט, אפשר "לקלוט" קופים ממינים שונים, מקפצים להם בין העצים
(צילום: נעם סגן כהן)
איך מטיילים בג'ונגל?
באופן גס ישנן שתי דרכים טובות לטיול והיכרות עם הג'ונגל האמזוני: לודג'ים וספינות נהר.
הלודג'ים הם בתי מלון המורכבים מבקתות הפזורות בעומק השטח, שמשרות על המטייל אווירה של חיים בלב הג'ונגל, בשילוב תנאים מודרניים ונוחים למדי. הלודג'ים ממוקמים בעיקר באקוודור, פרו וברזיל, ומציעים חבילות הכוללות מספר לילות בלודג', פנסיון מלא וסיורים יומיים ברגל או בסירות קאנו בסביבות הלודג', בלוויית מדריכים ילידי המקום.
על לודג' כזה בכתבה על ביקור ביערות האמזונאס של אקוודור
ספינות הנהר, לעומת זאת, משנות את מיקומן לכל אורך הטיול, ומהוות מעין מלון צף, המשייט לאורכו של האמזונאס, כשהאזורים הפופולריים ביותר הם שמורת פקאיה-סמיריה ( Pacaya-Samiria National Reserve ) שבצפון פרו – כ- 180 ק"מ דרום-מערבית לעיר איקיטוס ( Iquitos ), או באזור העיר מנאוס ( Manaus ) – בירתה של מדינת אמזונאס שבצפון מערב ברזיל .
בכל מקרה, רמת השירותים, האוכל וההדרכה הן בלודג'ים והן בספינות – מעולה.
לינה בעיר איקיטוס
גם זו שיטה לטייל בג'ונגל... (צילום: נעם סגן כהן)
שייט על נהר האמזונאס
הספינות הפועלות באמזונאס הן ברמות שונות והשהות בהן מתומחרת בהתאם, אך ההתנהלות בכולן דומה: מדי יום יורדים לסיורים רגליים במעבה יער הגשם, או לביקור בכפר מקומי, בלוויית מדריכים מקומיים דוברי אנגלית, המכירים את הג'ונגלים כאת כף ידם ויודעים כיצד להנגיש אותם לאדם המערבי. ההפלגות כוללות כמובן פנסיון מלא בספינה.
ישנם מספר מסלולים ואפשרויות טיול ברחבי האמזונאס, כתלות במדינה שממנה יוצאים לטיול, בתקציב ובמסגרת הזמן הנתונה.
אחד המסלולים המעניינים הוא המסלול בצפון פרו: טיסה קצרה מביאה את המטיילים מלימה, בירת פרו, אל העיר איקיטוס, נקודת המוצא לטיול ביער הגשם, המחזיקה בתואר "העיר הגדולה ביותר בעולם המנותקת מכבישים ומדרכים יבשתיות" . משמעות התואר הארוך היא שלא ניתן להגיע אל העיר אלא דרך האוויר – בטיסה לשדה התעופה של העיר, או הנהר – בהפלגה על האמזונאס. השמורה המקומית פקאיה-סמיריה והעיירה "הגדולה" הסמוכה היא נאוטה ( Nauta ), הממוקמת סמוך למפגש הנהרות מרניון ( Marañon ) ואוקיאלי ( Ucayali ). בעיירה נידחת זו מתאפשר מפגש אינטימי עם התושבים המקומיים, חלקם צאצאים ישירים של שבטים שחיים באזור. בשוק הקטן שבמרכז העיירה פוגשים מוצרים ומצרכים שלא רואים בשווקים מערביים – החל משורשי מאכל שונים, דרך בגדים ועבודות יד וכלה במאכלים מעוררי סקרנות. אפשר לשוטט בין בתי העץ של העיירה השלווה ולהתרשם מסגנון הבנייה הפשוט, שמוכיח את עצמו כבר אלפי שנים.
כתבה על העיר לימה
ספינת נהרות אמזונית. מבפנים היא מפנקת ונעימה (צילום: נעם סגן כהן)
מתי כדאי לטייל באמזונאס?
כשמתכננים טיול לאמזונאס, השאלה "מתי כדאי" היא מעט בעייתית: באופן עקרוני, כיוון שמדובר בנהר אדיר-ממדים, אפשר להפליג בו ולטייל לגדותיו במשך כל השנה. אבל האמת היא, שעונת הגשמים – כשמפלס הנהר גבוה והכל סביב רוחש חיים – היא עונה מתאימה יותר לחזות בנהר בתפארתו. למי שמתכנן להפליג בנהר – זה בוודאי נכון. לגבי שהייה בלודג' - בעונה הגשומה הכל יותר בוצי והרבה פחות נוח, לכן הנטייה היא דווקא להעדיף קרקע יבשה על פני מפלס נהר גבוה.
אפשר להבחין באמזונאס בין שתי עונות: מיוני עד נובמבר הטמפרטורה הממוצעת היא 37 מעלות, ויורדים כ- 40% מכמות הגשם השנתית, המפלס נמוך ושבילי ההליכה עבירים, אך הערוצים הקטנים אינם עבירים לשייט. בחודשים דצמבר עד מאי הטמפרטורה הממוצעת "צונחת" לכ- 30 מעלות, יורדת כ- 60% מכמות הגשם השנתית, המפלס גבוה, ולכן גם הערוצים הקטנים עבירים לשייט. עם זאת, בעונה זו מסלולי ההליכה בוציים ומוצפים, וחלקם לא עבירים.
עם זאת, רוב רובם של המטיילים, החוצים אלפי קילומטרים בכדי לטייל באמזונאס, בדרך כלל משלבים את הביקור בג'ונגל האמזוני עם טיול יבשתי בחלקים אחרים של מדינת המוצא (בדרך כלל פרו או ברזיל), למשל – ביקור ביערות האמזונאס של פרו ולאחר מכן טיסה פנימית וביקור במאצ'ו פיצ'ו. כיוון שכך, ההעדפה הכללית היא להתכוונן לעונה היבשה דווקא. כאמור, מדובר בנהר עצום בכל קנה מידה, כך שגם ב"עונת השפל" ניתן להתרשם ממנו.
ילדים יפים לאורך הנהר. מסתפקים במועט ונהנים מהחיים (צילום: נעם סגן כהן)
אם חשבתם פעם לצאת להרפתקה אמיתית, האמזונאס יכול לספק עבורכם את התפאורה המתאימה. טיול אל לב הג'ונגלים באגן האמזונאס הוא חוויית חיים שנשמעת בדיעבד כסיפור הלקוח מספר מסעות שנכתב במאה אחרת, רק – למזלנו – עם הרבה צילומים להוכיח את נכונותו.
מידע נוסף
כתבות נוספות על פרו
טיול כוכב מקוסקו
כתבות נוספות על הפלגות גיאוגרפיות
הפלגות גאוגרפיות ליעדים מיוחדים
הפלגות לאנטארקטיקה - מידע מעשי
אנטארקטיקה בייס-קמפ
הפלגה לשפיצברגן
הפלגה לאיי פוקלנד וג'ורג'יה הדרומית
האם זה טוב או רע? תלוי למי, ואת מי שואלים.
כתבה על ביקור ביערות האמזונאס של אקוודור
הרמוניה עם הטבע - התושבים שחיים לאורך הנהר (צילום: נעם סגן כהן)
מטיילים המבקשים לבקר בג'ונגל מופתעים פעמים רבות לגלות שלמרות שהוא אחד מאזורי המחייה העשירים ביותר על פני כדור הארץ – קשה לראות בו בעלי-חיים גדולים, וזאת מפני שהצמחייה סבוכה מאוד. כדי לראות יגואר, למשל, צריך לחדור עמוק לתוך מעבה היער, וגם אז כדאי להצטייד בהרבה מזל.
חוויית הביקור בג'ונגל האמזוני היא חוויה אחרת, רב-חושית ולא קלה, אבל אין דרך אחרת להבין אותו. חם ולח ביערות האמזונאס. מאוד. ושורץ יתושים. אבל קמים בבוקר לקול קריאות הקופים ולציוץ הציפורים, והחיבור אל הטבע הוא ראשוני ובלתי אמצעי. המפגש עם התושבים המקומיים, גם אם יש להם כבר אייפון, הוא מרתק ומיוחד במינו. האמזונאס הוא עורק החיים הראשי של דרום אמריקה, הוא הלב הפועם, והיכרות עם אמריקה הדרומית אינה שלמה ללא ביקור ביערות הגשם העצומים והמרשימים הללו.
אם מרימים את הראש למעלה ומחפשים במבט, אפשר "לקלוט" קופים ממינים שונים, מקפצים להם בין העצים
(צילום: נעם סגן כהן)
איך מטיילים בג'ונגל?
באופן גס ישנן שתי דרכים טובות לטיול והיכרות עם הג'ונגל האמזוני: לודג'ים וספינות נהר.
הלודג'ים הם בתי מלון המורכבים מבקתות הפזורות בעומק השטח, שמשרות על המטייל אווירה של חיים בלב הג'ונגל, בשילוב תנאים מודרניים ונוחים למדי. הלודג'ים ממוקמים בעיקר באקוודור, פרו וברזיל, ומציעים חבילות הכוללות מספר לילות בלודג', פנסיון מלא וסיורים יומיים ברגל או בסירות קאנו בסביבות הלודג', בלוויית מדריכים ילידי המקום.
על לודג' כזה בכתבה על ביקור ביערות האמזונאס של אקוודור
ספינות הנהר, לעומת זאת, משנות את מיקומן לכל אורך הטיול, ומהוות מעין מלון צף, המשייט לאורכו של האמזונאס, כשהאזורים הפופולריים ביותר הם שמורת פקאיה-סמיריה ( Pacaya-Samiria National Reserve ) שבצפון פרו – כ- 180 ק"מ דרום-מערבית לעיר איקיטוס ( Iquitos ), או באזור העיר מנאוס ( Manaus ) – בירתה של מדינת אמזונאס שבצפון מערב ברזיל .
בכל מקרה, רמת השירותים, האוכל וההדרכה הן בלודג'ים והן בספינות – מעולה.
לינה בעיר איקיטוס
גם זו שיטה לטייל בג'ונגל... (צילום: נעם סגן כהן)
שייט על נהר האמזונאס
הספינות הפועלות באמזונאס הן ברמות שונות והשהות בהן מתומחרת בהתאם, אך ההתנהלות בכולן דומה: מדי יום יורדים לסיורים רגליים במעבה יער הגשם, או לביקור בכפר מקומי, בלוויית מדריכים מקומיים דוברי אנגלית, המכירים את הג'ונגלים כאת כף ידם ויודעים כיצד להנגיש אותם לאדם המערבי. ההפלגות כוללות כמובן פנסיון מלא בספינה.
ישנם מספר מסלולים ואפשרויות טיול ברחבי האמזונאס, כתלות במדינה שממנה יוצאים לטיול, בתקציב ובמסגרת הזמן הנתונה.
אחד המסלולים המעניינים הוא המסלול בצפון פרו: טיסה קצרה מביאה את המטיילים מלימה, בירת פרו, אל העיר איקיטוס, נקודת המוצא לטיול ביער הגשם, המחזיקה בתואר "העיר הגדולה ביותר בעולם המנותקת מכבישים ומדרכים יבשתיות" . משמעות התואר הארוך היא שלא ניתן להגיע אל העיר אלא דרך האוויר – בטיסה לשדה התעופה של העיר, או הנהר – בהפלגה על האמזונאס. השמורה המקומית פקאיה-סמיריה והעיירה "הגדולה" הסמוכה היא נאוטה ( Nauta ), הממוקמת סמוך למפגש הנהרות מרניון ( Marañon ) ואוקיאלי ( Ucayali ). בעיירה נידחת זו מתאפשר מפגש אינטימי עם התושבים המקומיים, חלקם צאצאים ישירים של שבטים שחיים באזור. בשוק הקטן שבמרכז העיירה פוגשים מוצרים ומצרכים שלא רואים בשווקים מערביים – החל משורשי מאכל שונים, דרך בגדים ועבודות יד וכלה במאכלים מעוררי סקרנות. אפשר לשוטט בין בתי העץ של העיירה השלווה ולהתרשם מסגנון הבנייה הפשוט, שמוכיח את עצמו כבר אלפי שנים.
כתבה על העיר לימה
ספינת נהרות אמזונית. מבפנים היא מפנקת ונעימה (צילום: נעם סגן כהן)
מתי כדאי לטייל באמזונאס?
כשמתכננים טיול לאמזונאס, השאלה "מתי כדאי" היא מעט בעייתית: באופן עקרוני, כיוון שמדובר בנהר אדיר-ממדים, אפשר להפליג בו ולטייל לגדותיו במשך כל השנה. אבל האמת היא, שעונת הגשמים – כשמפלס הנהר גבוה והכל סביב רוחש חיים – היא עונה מתאימה יותר לחזות בנהר בתפארתו. למי שמתכנן להפליג בנהר – זה בוודאי נכון. לגבי שהייה בלודג' - בעונה הגשומה הכל יותר בוצי והרבה פחות נוח, לכן הנטייה היא דווקא להעדיף קרקע יבשה על פני מפלס נהר גבוה.
אפשר להבחין באמזונאס בין שתי עונות: מיוני עד נובמבר הטמפרטורה הממוצעת היא 37 מעלות, ויורדים כ- 40% מכמות הגשם השנתית, המפלס נמוך ושבילי ההליכה עבירים, אך הערוצים הקטנים אינם עבירים לשייט. בחודשים דצמבר עד מאי הטמפרטורה הממוצעת "צונחת" לכ- 30 מעלות, יורדת כ- 60% מכמות הגשם השנתית, המפלס גבוה, ולכן גם הערוצים הקטנים עבירים לשייט. עם זאת, בעונה זו מסלולי ההליכה בוציים ומוצפים, וחלקם לא עבירים.
עם זאת, רוב רובם של המטיילים, החוצים אלפי קילומטרים בכדי לטייל באמזונאס, בדרך כלל משלבים את הביקור בג'ונגל האמזוני עם טיול יבשתי בחלקים אחרים של מדינת המוצא (בדרך כלל פרו או ברזיל), למשל – ביקור ביערות האמזונאס של פרו ולאחר מכן טיסה פנימית וביקור במאצ'ו פיצ'ו. כיוון שכך, ההעדפה הכללית היא להתכוונן לעונה היבשה דווקא. כאמור, מדובר בנהר עצום בכל קנה מידה, כך שגם ב"עונת השפל" ניתן להתרשם ממנו.
ילדים יפים לאורך הנהר. מסתפקים במועט ונהנים מהחיים (צילום: נעם סגן כהן)
אם חשבתם פעם לצאת להרפתקה אמיתית, האמזונאס יכול לספק עבורכם את התפאורה המתאימה. טיול אל לב הג'ונגלים באגן האמזונאס הוא חוויית חיים שנשמעת בדיעבד כסיפור הלקוח מספר מסעות שנכתב במאה אחרת, רק – למזלנו – עם הרבה צילומים להוכיח את נכונותו.
מידע נוסף
כתבות נוספות על פרו
טיול כוכב מקוסקו
כתבות נוספות על הפלגות גיאוגרפיות
הפלגות גאוגרפיות ליעדים מיוחדים
הפלגות לאנטארקטיקה - מידע מעשי
אנטארקטיקה בייס-קמפ
הפלגה לשפיצברגן
הפלגה לאיי פוקלנד וג'ורג'יה הדרומית
הלודג'ים הם בתי מלון המורכבים מבקתות הפזורות בעומק השטח, שמשרות על המטייל אווירה של חיים בלב הג'ונגל, בשילוב תנאים מודרניים ונוחים למדי. הלודג'ים ממוקמים בעיקר באקוודור, פרו וברזיל, ומציעים חבילות הכוללות מספר לילות בלודג', פנסיון מלא וסיורים יומיים ברגל או בסירות קאנו בסביבות הלודג', בלוויית מדריכים ילידי המקום.
על לודג' כזה בכתבה על ביקור ביערות האמזונאס של אקוודור
בכל מקרה, רמת השירותים, האוכל וההדרכה הן בלודג'ים והן בספינות – מעולה.
לינה בעיר איקיטוס
גם זו שיטה לטייל בג'ונגל... (צילום: נעם סגן כהן)
אחד המסלולים המעניינים הוא המסלול בצפון פרו: טיסה קצרה מביאה את המטיילים מלימה, בירת פרו, אל העיר איקיטוס, נקודת המוצא לטיול ביער הגשם,
כתבה על העיר לימה
ספינת נהרות אמזונית. מבפנים היא מפנקת ונעימה (צילום: נעם סגן כהן)
מתי כדאי לטייל באמזונאס?
כשמתכננים טיול לאמזונאס, השאלה "מתי כדאי" היא מעט בעייתית: באופן עקרוני, כיוון שמדובר בנהר אדיר-ממדים, אפשר להפליג בו ולטייל לגדותיו במשך כל השנה. אבל האמת היא, שעונת הגשמים – כשמפלס הנהר גבוה והכל סביב רוחש חיים – היא עונה מתאימה יותר לחזות בנהר בתפארתו. למי שמתכנן להפליג בנהר – זה בוודאי נכון. לגבי שהייה בלודג' - בעונה הגשומה הכל יותר בוצי והרבה פחות נוח, לכן הנטייה היא דווקא להעדיף קרקע יבשה על פני מפלס נהר גבוה.
אפשר להבחין באמזונאס בין שתי עונות: מיוני עד נובמבר הטמפרטורה הממוצעת היא 37 מעלות, ויורדים כ- 40% מכמות הגשם השנתית, המפלס נמוך ושבילי ההליכה עבירים, אך הערוצים הקטנים אינם עבירים לשייט. בחודשים דצמבר עד מאי הטמפרטורה הממוצעת "צונחת" לכ- 30 מעלות, יורדת כ- 60% מכמות הגשם השנתית, המפלס גבוה, ולכן גם הערוצים הקטנים עבירים לשייט. עם זאת, בעונה זו מסלולי ההליכה בוציים ומוצפים, וחלקם לא עבירים.
עם זאת, רוב רובם של המטיילים, החוצים אלפי קילומטרים בכדי לטייל באמזונאס, בדרך כלל משלבים את הביקור בג'ונגל האמזוני עם טיול יבשתי בחלקים אחרים של מדינת המוצא (בדרך כלל פרו או ברזיל), למשל – ביקור ביערות האמזונאס של פרו ולאחר מכן טיסה פנימית וביקור במאצ'ו פיצ'ו. כיוון שכך, ההעדפה הכללית היא להתכוונן לעונה היבשה דווקא. כאמור, מדובר בנהר עצום בכל קנה מידה, כך שגם ב"עונת השפל" ניתן להתרשם ממנו.
ילדים יפים לאורך הנהר. מסתפקים במועט ונהנים מהחיים (צילום: נעם סגן כהן)
אם חשבתם פעם לצאת להרפתקה אמיתית, האמזונאס יכול לספק עבורכם את התפאורה המתאימה. טיול אל לב הג'ונגלים באגן האמזונאס הוא חוויית חיים שנשמעת בדיעבד כסיפור הלקוח מספר מסעות שנכתב במאה אחרת, רק – למזלנו – עם הרבה צילומים להוכיח את נכונותו.
מידע נוסף
כתבות נוספות על פרו
טיול כוכב מקוסקו
כתבות נוספות על הפלגות גיאוגרפיות
הפלגות גאוגרפיות ליעדים מיוחדים
הפלגות לאנטארקטיקה - מידע מעשי
אנטארקטיקה בייס-קמפ
הפלגה לשפיצברגן
הפלגה לאיי פוקלנד וג'ורג'יה הדרומית
אפשר להבחין באמזונאס בין שתי עונות: מיוני עד נובמבר הטמפרטורה הממוצעת היא 37 מעלות, ויורדים כ- 40% מכמות הגשם השנתית, המפלס נמוך ושבילי ההליכה עבירים, אך הערוצים הקטנים אינם עבירים לשייט. בחודשים דצמבר עד מאי הטמפרטורה הממוצעת "צונחת" לכ- 30 מעלות, יורדת כ- 60% מכמות הגשם השנתית, המפלס גבוה, ולכן גם הערוצים הקטנים עבירים לשייט. עם זאת, בעונה זו מסלולי ההליכה בוציים ומוצפים, וחלקם לא עבירים.
ילדים יפים לאורך הנהר. מסתפקים במועט ונהנים מהחיים (צילום: נעם סגן כהן)