מאצ'ו פיצ'ו – ביקור בעיר האבודה
מאת: ד"ר רמי דברת
מאצ'ו פיצ'ו - צמד מילים זה הילך עליי קסם שנים רבות לפני שביקרתי במקום. לא תמצא כמעט מטייל באמריקה הדרומית שלא חולם לבקר בעיר האינקאית האבודה, החבויה לה בינות לפסגות הרי האנדים, מספר שעות נסיעה מהעיר קוסקו. העיר האבודה נחשבת על ידי רבים לאתר הארכיאולוגי האטרקטיבי ביותר ביבשת אמריקה כולה, בין אם הדבר נכון ובין אם לאו - הוא מכל מקום המפורסם שבהם. בשנת 2007, כמעט 100 שנים לאחר שנחשף, הצטרף האתר לרשימת שבעת פלאי תבל החדשים.
מלון מומלץ במרכז קוקסקו:
הרכבת אל העיר האבודה
הצטרפתי לעומדים בתור הארוך בתחנת הרכבת של קוסקו (Cusco), ממתינים לרכבת לכיוון עיר האינקה האגדית - מאצ'ו פיצ'ו ( Machu Picchu ). הרכבת הייתה אמורה לעזוב את התחנה כבר לפני 40 דקות. אנחנו מחכים, לא ידוע כמה זמן עוד נמתין ומדוע הרכבת מתאחרת. לפתע אני מבחין בצעירה מתנשפת שמבקשת שיפנו לה את הדרך כיוון שהיא "חייבת להגיע לרכבת למאצ'ו פיצ'ו!". מסתבר כי אך יום קודם הגיעה מלונדון לטיולה הראשון באזור. כן, מי שמטייל בחלק זה של העולם מוטב לו כי יתרגל לקצב החיים הדרום אמריקני, כלומר - זמן יציאת רכבת הוא גמיש, ומידע לנוסע על עיכובים וסיבותיהם – מוגש בקמצנות.
בסופו של דבר, לשמחתנו, הרכבת יצאה לדרכה ואנו השארנו מאחור את קוסקו. הרכבת הזדחלה לה לאיטה ב אלטיפלאנו ( Altiplano ) - הרמה הגבוהה, המפרידה בין שני הרכסים המקבילים של הרי האנדים. שלג עד התנוסס על ראשי ההרים הגבוהים. מידי פעם יכולנו להבחין בתושבים המקומיים (מן הסתם צאצאי בני האינקה), מעבדים את שדותיהם, או עוסקים בעבודה חקלאית אחרת. תרבות האינקה שהתפתחה ברום רכס הרי האנדים, הייתה תרבות חקלאית ביסודה. רוח זו עברה מדור לדור והצאצאים מעבדים את האדמה גם כיום.
המראה הראשון של המאצ'ו פיצ'ו
כאשר הרכבת נעצרת, הרוכלים המקומיים מנסים למכור לנו מבעד לחלונות, מוצרים שונים כגון תירס ו"אינקה קולה" – משקה תוסס בעל טעם מוזר, ששמו מצביע על הגאווה המקומית בתרבות המפורסמת, אשר פרחה כאן עד בוא הכובשים הספרדים – בראשית המאה ה- 16.
הנוף בחלון משתנה בהדרגה והרכבת מתנהלת בעצלתיים בעמקים שמעליהם מתנשאים הרים גבוהים ודרמטיים, המכוסים צמחייה ירוקה וצפופה. באחד העמקים הללו הרכבת עוצרת בתחנה הסופית. הגענו? בעצם עוד לא – אוטובוס מעלה אותנו בנסיעה קצרה לראש ההר שמעל תחנת הרכבת. הבטנו למטה: מראש ההר קרונות הרכבת האדומים נראים כקרונות צעצוע. אך המראה המרהיב נגלה כאשר אנו מסתכלים לצד השני: על פסגת ההר הצרה ובמדרונות התלולים המשופעים, מבני אבן רבים, שבילי הליכה ביניהם - פה ושם אף רואים למה צייתנית מובלת על ידי תושב מקומי. פסגתו הרחבה של ההר התלול ירוקה ורעננה ועליה מרוכזים בסדר מופתי בתי העיר, מקדשים, פארקים ומקלטים. עם מעט דמיון העיר מתעוררת לחיים, מוכנה ומזומנה לשמש את תושביה החדשים. מההר התלול נשקפים נופים מרהיבים של ההרים שמולו, כמו גם נוף עמק נהר אורובמבה ( Urubamba ) – המתפתל למרגלותיו. כעת אפשר לשאוף אוויר מלוא הריאות ולרוות שביעות רצון - הגענו לאתר שנחשב בעיני רבים כמרשים ביותר בפרו, ואחד המרהיבים בדרום אמריקה כולה.
כתבה על טיול כוכב מקוסקו
מאצ'ו פיצ'ו הרים סביב לה... (צילום: ד"ר רמי דברת)
העיר החבויה בין העצים
לאתר חשיבות רבה, שכן הוא היישוב השלם היחיד שנותר מתרבות האינקה. מדוע לא נותרו ערים רבות נוספות? התשובה ברורה: לאחר שהכניעו הספרדים את ממלכת האינקה העצמאית, בשנת 1532, החריבו באופן שיטתי את כל יישובי האינקה בכלל, ואת מקדשי האינקה בפרט, שכן ראו בהם את המתנגדים העיקריים באזור המאיימים על שלטונם. כעת תשאלו: הכיצד לא הרסו הפולשים גם את מאצ'ו פיצ'ו? ובכן – כאשר הספרדים הגיעו לאזור, היתה העיר מוסווית ומכוסה בצמחיית הג'ונגל העבותה, שכן – לפחות לפי אחת הסברות – היא ננטשה כמאה שנים טרם הגעתם. אם אכן נכון הדבר, אז הספרדים לא הרסו את העיר פשוט מפני שלא ידעו על דבר קיומה.
סיפור גילוי העיר מרתק לא פחות: בשנת 1911 הגיע לאזור חוקר, ארכיאולוג והרפתקן אמריקני בשם היירם בינגהאם השלישי ( Hiram Bingham ). במהלך סיוריו הוא שמע מפי בני המקום, צאצאי האינקה, על עיר אבודה שנמצאת על אחד ההרים ושכנע מקומיים שיובילו אותו אל האתר. לאחר הגילוי המרגש, הוא ביקש וקיבל מענקי מחקר מאוניברסיטת ייל ובהמשך גם מהחברה הלאומית לגיאוגרפיה (שזרועה המוכרת לכם יותר היא בוודאי מגזין נשיונל ג'יאוגרפיק המפורסם), בעזרתם הוא שב פעמיים נוספות לאתר, עד אשר השלים את עבודתו, ב- 1915. כמות הממצאים אותם לקח עמו לאוניברסיטת ייל, כ- 5000 במספר, מעוררת מחלוקת עד היום, ובנושא מתנהל שיח לגביי הלגיטימיות שבדבר ולמי הזכויות על הממצאים. מאז ועד היום האתר נחפר פעמים רבות, אך למרות זאת אין עדיין הסכמה על מהות הכפר ועל תפקידו, כמו גם על הסיבות לנטישתו בידי בני האינקה.
כתבה על טרק מצ'וקיקיראו ועד למאצ'ו פיצ'ו
מאצ'ו פיצ'ו – העיר שהיתה כאן
ברור הוא כי המקום היה חשוב, בגלל מספר וצורת המבנים, אשר חלקם שימשו כמקדשים ולטקסים דתיים. נראה שלא חיו בה יותר מ- 2000 איש, מתוכם רק כ- 500 בני אינקה, והשאר בני העמים הכבושים, אשר שימשו כעובדים בעיירה. מרבית בני האינקה, התגוררו כנראה סביב הרחבה המרכזית של המקום – מלבן רחב ידיים, אשר מעליו ניצבות שורות של מושבים ובמרכזו – עמוד אבן ששימש כנראה לצרכי פולחן.
המהלך בשבילי האתר יכול להתוודע למספר תחומים בהם הצטיינו בני האינקה. כך למשל, המבנים בנויים מאבנים מסותתות בקפידה – עד כדי כך שאין ולא היה בין האבנים חומר מילוי. אם ניזכר כי בני האינקה לא הכירו את הברזל או מתכות קשות אחרות, נבין שהם למעשה סיתתו אבן באבן, ומכאן שהפליאה רבה עוד יותר. במקדש שלושת החלונות, אפשר להבחין כי אבני הבניין הן בגדלים שונים האחת מהשנייה ולעיתים משתלבות זו בזו ממש כאבני לגו. הסיבה לכך היא שאדריכלי העיר התחשבו בכך שהמיקום מועד לרעידות אדמה והשתמשו לבניית המקדש בטכניקה שהופכת את המבנה לעמיד יותר מפני זעזועים.
מסע אל העיר האבודה, מלווה בנופי הדרך ופניהם של התושבים המקומיים
מבנים, מזבחות ומקדשים במקום
כאמור, ביישוב הקטן יש ריכוז גדול יחסית של מבני דת ופולחן, המפורסם ביניהם הוא מקדש השמש, בעל החזית המעוגלת. עובדה זו חיזקה סברות שונות (לא מבוססות דיין) כי המקום שימש מרכז דתי חשוב ואולי אף מקום ריכוזן של "בתולות השמש" – נערות צעירות אשר יועדו להקרבה לאלי האינקה.
אם הזכרנו קורבן, הרי שבאתר נותרו מספר מזבחות, אחד מהם מרשים במיוחד, כיוון שבנוי בצורת ראש וכנפיים של עוף הקונדור. אחר – שימש כמזבח מרכזי לאל השמש. העלאת קורבנות לאלים, אשר רובם ייצגו את כוחות ואיתני הטבע, הייתה מרכיב מרכזי בתפיסתם הדתית של בני האינקה, והטקסים כללו העלאת קורבנות אדם.
בחפירות הארכיאולוגיות באתר, נחשפים יותר ויותר פרטים על המבנים ותפקידם, כך למשל, בשולי העיירה, מבנה אבן מקורה עם גג העשוי ענפים ועלים יבשים (כשם שנהגו בני האינקה לבנות את גגות בתיהם). סביב המבנה ובתוכו נמצאו עצמות אדם רבות, כך שניראה שהוא שימש להכנת המתים, טרם קבורתם בקרבת מקום.
המבנים הרבים במקום יוצרים רחובות ומעברים, מבוך של אבנים, מבנים ומזבחות (צילומים: ד"ר רמי דברת)
"מקדש השמש", האם לכאן הובאו הנערות לקראת העלאתן לעולה? (צילום: CC David Stanley)
המסתורין סביב בניית העיר
שאלה נוספת המעסיקה את המבקר במקום, היא כיצד העלו להר התלול והמחודד את האבנים הרבות אשר שימשו לבניית העיר? ברור הוא כי מרבית האבנים, אם לא כולן, הובאו ממקומות אחרים, ללא שימוש בגלגלים (גם הגלגל כמו המתכת לא היה בשימוש ככלי עבודה בידי בני האינקה).
מצד שני, בני המקום ידעו להזרים מים מתוקים ממעיין שבקרבת העיר, תוך התחשבות בהפרשי הגבהים, כלומר – ברור הוא כי מדובר בתרבות מפותחת, אשר ידעה לנצל היטב את משאבי הטבע לצרכיה.
לצערנו לבני האינקה לא היה כתב, לכן קשה יותר להגיע לגרעין האמת ולהבין את סגנון החיים, את שיטות הבנייה והטכנולוגיות בהן השתמשו. כל ההשערות מבוססות על ממצאים ארכיאולוגיים ותו לא.
כתבה על תעלומות נוספות בפרו - קווי נאסקה ואוצרות התרבויות העתיקות
המטייל חוזר הביתה עם יותר שאלות מתשובות... (צילום: ד"ר רמי דברת)
מתי וכיצד להגיע למאצ'ו פיצ'ו
האתר פתוח בכל ימות השנה, אבל מומלץ להגיע אליו בעונה היבשה, אז הסיכוי לגשם – פוחת. החודשים המומלצים הם בין אפריל לאוקטובר. בכל מקרה, מומלץ להגיע חמושים במעיל גשם דק בתיק וכובע על הראש, כך שתהיו מוגנים גם מהשמש הקופחת וגם מהגשם שעשוי לקפוץ לבקר. מבחינת ימים עדיפים – מומלץ לא להגיע בימי ראשון, מכיוון שאז הכניסה מותרת בחינם לאזרחי פרו, שצובאים על האתר, בנוסף ל- 5000 התיירים הזרים שמגיעים לכאן בכל יום.
ניתן להגיע לאתר בשלוש דרכים עיקריות:
רכבת תיירים – שלוש רכבות של חברות שונות המפעילות קו בין קוסקו לעיירה אגואס קליינטס ( Aguas Calientes ), שלמרגלות ההר, המהווה את שער הכניסה היחיד לאתר עבור כל מאות אלפי המבקרים. שימו לב שאת כרטיסי הרכבת (הלא זולים) צריך לרכוש זמן רב מראש מפני שרב הביקוש על ההיצע. בדרך כלל המגיעים עם הרכבת פוקדים את האתר למשך היום ועוזבים אחר הצהריים עם הרכבת שחוזרת לקוסקו. אם אתם מעוניינים לצפות בשקיעה על ההר תצטרכו לבלות את הלילה בעיירה הסמוכה.
אפשרות שנייה ומסורבלת מעט יותר, היא להגיע מקוסקו באמצעות תחבורה ציבורית לעיר סנטה טרזה ( Santa Teresa ) ומשם בנסיעת רכבת לא ארוכה לאגואס קליינטס ולאתר.
האפשרות השלישית היא, פשוט, להגיע ברגל, בדרך האינקה ( Inca Trail ) – הטרק המפורסם ביותר בכל היבשת. מדובר במסלול הררי בן 43 ק"מ האורך כארבעה ימים ומסתיים בעיר האבודה. המסלול פופולרי ביותר, יש להזמין אליו מקום מראש ולשלם עבורו כסף, כמו גם להיות חלק מקבוצה מודרכת מלווה בסבלים.
לינה בקרבת מאצ'ו פיצ'ו
בין שתי ערים - טרק מצ'וקיקיראו ועד למאצ'ו פיצ'ו
ההר שניצב בסמוך למאצ'ו פיצ'ו כשומר ראש נאמן (צילום: ד"ר רמי דברת)
מלון מומלץ בעיר קוסקו
מלון קינטה סאן בלאס (Quinta San Blas by Ananay Hotels) עם 4 כוכבים ואווירה נעימה ואותנטית, הוא המקום למי שמחפש תנאים מפנקים לאחר יום טיול מיוזע. הוא ממוקם במרכז ההיסטורי ומציע חדרים מקסימים וסוויטות מפנקות, עם מיזוג אוויר, חצר פנימית יפהפייה ושירות אישי ואדיב.
טרם עזיבתי את האתר, העפתי לכיוונו מבט אחרון. פרח סייפן (גלדיולה) אדום הגדל כאן בחסדי הטבע, ליווה את מבטי בעודי מתרחק מהמקום המרתק הזה. הרבה שאלות נותרו פתוחות תחת עננת המסתורין המכסה את הר המאצ'ו פיצ'ו וסקרנותי לגביי המקום רק הלכה והתעצמה תוך כדי הביקור בו. לא ידוע מהו האירוע ההיסטורי אשר גרם לבני העיר לנטוש אותה, אך מה שבטוח הוא – שהרווח כולו שלנו.
מידע נוסף
כתבות נוספות
טיול כוכב מקוסקו
נערת האלפקות מקניון קולקה
אתרים ויעדים מרכזיים בפרו
כתבה על טיול כוכב מקוסקו
מאצ'ו פיצ'ו הרים סביב לה... (צילום: ד"ר רמי דברת)
העיר החבויה בין העצים
לאתר חשיבות רבה, שכן הוא היישוב השלם היחיד שנותר מתרבות האינקה. מדוע לא נותרו ערים רבות נוספות? התשובה ברורה: לאחר שהכניעו הספרדים את ממלכת האינקה העצמאית, בשנת 1532, החריבו באופן שיטתי את כל יישובי האינקה בכלל, ואת מקדשי האינקה בפרט, שכן ראו בהם את המתנגדים העיקריים באזור המאיימים על שלטונם. כעת תשאלו: הכיצד לא הרסו הפולשים גם את מאצ'ו פיצ'ו? ובכן – כאשר הספרדים הגיעו לאזור, היתה העיר מוסווית ומכוסה בצמחיית הג'ונגל העבותה, שכן – לפחות לפי אחת הסברות – היא ננטשה כמאה שנים טרם הגעתם. אם אכן נכון הדבר, אז הספרדים לא הרסו את העיר פשוט מפני שלא ידעו על דבר קיומה.
סיפור גילוי העיר מרתק לא פחות: בשנת 1911 הגיע לאזור חוקר, ארכיאולוג והרפתקן אמריקני בשם היירם בינגהאם השלישי ( Hiram Bingham ). במהלך סיוריו הוא שמע מפי בני המקום, צאצאי האינקה, על עיר אבודה שנמצאת על אחד ההרים ושכנע מקומיים שיובילו אותו אל האתר. לאחר הגילוי המרגש, הוא ביקש וקיבל מענקי מחקר מאוניברסיטת ייל ובהמשך גם מהחברה הלאומית לגיאוגרפיה (שזרועה המוכרת לכם יותר היא בוודאי מגזין נשיונל ג'יאוגרפיק המפורסם), בעזרתם הוא שב פעמיים נוספות לאתר, עד אשר השלים את עבודתו, ב- 1915. כמות הממצאים אותם לקח עמו לאוניברסיטת ייל, כ- 5000 במספר, מעוררת מחלוקת עד היום, ובנושא מתנהל שיח לגביי הלגיטימיות שבדבר ולמי הזכויות על הממצאים. מאז ועד היום האתר נחפר פעמים רבות, אך למרות זאת אין עדיין הסכמה על מהות הכפר ועל תפקידו, כמו גם על הסיבות לנטישתו בידי בני האינקה.
כתבה על טרק מצ'וקיקיראו ועד למאצ'ו פיצ'ו
מאצ'ו פיצ'ו – העיר שהיתה כאן
ברור הוא כי המקום היה חשוב, בגלל מספר וצורת המבנים, אשר חלקם שימשו כמקדשים ולטקסים דתיים. נראה שלא חיו בה יותר מ- 2000 איש, מתוכם רק כ- 500 בני אינקה, והשאר בני העמים הכבושים, אשר שימשו כעובדים בעיירה. מרבית בני האינקה, התגוררו כנראה סביב הרחבה המרכזית של המקום – מלבן רחב ידיים, אשר מעליו ניצבות שורות של מושבים ובמרכזו – עמוד אבן ששימש כנראה לצרכי פולחן.
המהלך בשבילי האתר יכול להתוודע למספר תחומים בהם הצטיינו בני האינקה. כך למשל, המבנים בנויים מאבנים מסותתות בקפידה – עד כדי כך שאין ולא היה בין האבנים חומר מילוי. אם ניזכר כי בני האינקה לא הכירו את הברזל או מתכות קשות אחרות, נבין שהם למעשה סיתתו אבן באבן, ומכאן שהפליאה רבה עוד יותר. במקדש שלושת החלונות, אפשר להבחין כי אבני הבניין הן בגדלים שונים האחת מהשנייה ולעיתים משתלבות זו בזו ממש כאבני לגו. הסיבה לכך היא שאדריכלי העיר התחשבו בכך שהמיקום מועד לרעידות אדמה והשתמשו לבניית המקדש בטכניקה שהופכת את המבנה לעמיד יותר מפני זעזועים.
מסע אל העיר האבודה, מלווה בנופי הדרך ופניהם של התושבים המקומיים
מבנים, מזבחות ומקדשים במקום
כאמור, ביישוב הקטן יש ריכוז גדול יחסית של מבני דת ופולחן, המפורסם ביניהם הוא מקדש השמש, בעל החזית המעוגלת. עובדה זו חיזקה סברות שונות (לא מבוססות דיין) כי המקום שימש מרכז דתי חשוב ואולי אף מקום ריכוזן של "בתולות השמש" – נערות צעירות אשר יועדו להקרבה לאלי האינקה.
אם הזכרנו קורבן, הרי שבאתר נותרו מספר מזבחות, אחד מהם מרשים במיוחד, כיוון שבנוי בצורת ראש וכנפיים של עוף הקונדור. אחר – שימש כמזבח מרכזי לאל השמש. העלאת קורבנות לאלים, אשר רובם ייצגו את כוחות ואיתני הטבע, הייתה מרכיב מרכזי בתפיסתם הדתית של בני האינקה, והטקסים כללו העלאת קורבנות אדם.
בחפירות הארכיאולוגיות באתר, נחשפים יותר ויותר פרטים על המבנים ותפקידם, כך למשל, בשולי העיירה, מבנה אבן מקורה עם גג העשוי ענפים ועלים יבשים (כשם שנהגו בני האינקה לבנות את גגות בתיהם). סביב המבנה ובתוכו נמצאו עצמות אדם רבות, כך שניראה שהוא שימש להכנת המתים, טרם קבורתם בקרבת מקום.
המבנים הרבים במקום יוצרים רחובות ומעברים, מבוך של אבנים, מבנים ומזבחות (צילומים: ד"ר רמי דברת)
"מקדש השמש", האם לכאן הובאו הנערות לקראת העלאתן לעולה? (צילום: CC David Stanley)
המסתורין סביב בניית העיר
שאלה נוספת המעסיקה את המבקר במקום, היא כיצד העלו להר התלול והמחודד את האבנים הרבות אשר שימשו לבניית העיר? ברור הוא כי מרבית האבנים, אם לא כולן, הובאו ממקומות אחרים, ללא שימוש בגלגלים (גם הגלגל כמו המתכת לא היה בשימוש ככלי עבודה בידי בני האינקה).
מצד שני, בני המקום ידעו להזרים מים מתוקים ממעיין שבקרבת העיר, תוך התחשבות בהפרשי הגבהים, כלומר – ברור הוא כי מדובר בתרבות מפותחת, אשר ידעה לנצל היטב את משאבי הטבע לצרכיה.
לצערנו לבני האינקה לא היה כתב, לכן קשה יותר להגיע לגרעין האמת ולהבין את סגנון החיים, את שיטות הבנייה והטכנולוגיות בהן השתמשו. כל ההשערות מבוססות על ממצאים ארכיאולוגיים ותו לא.
כתבה על תעלומות נוספות בפרו - קווי נאסקה ואוצרות התרבויות העתיקות
המטייל חוזר הביתה עם יותר שאלות מתשובות... (צילום: ד"ר רמי דברת)
מתי וכיצד להגיע למאצ'ו פיצ'ו
האתר פתוח בכל ימות השנה, אבל מומלץ להגיע אליו בעונה היבשה, אז הסיכוי לגשם – פוחת. החודשים המומלצים הם בין אפריל לאוקטובר. בכל מקרה, מומלץ להגיע חמושים במעיל גשם דק בתיק וכובע על הראש, כך שתהיו מוגנים גם מהשמש הקופחת וגם מהגשם שעשוי לקפוץ לבקר. מבחינת ימים עדיפים – מומלץ לא להגיע בימי ראשון, מכיוון שאז הכניסה מותרת בחינם לאזרחי פרו, שצובאים על האתר, בנוסף ל- 5000 התיירים הזרים שמגיעים לכאן בכל יום.
ניתן להגיע לאתר בשלוש דרכים עיקריות:
רכבת תיירים – שלוש רכבות של חברות שונות המפעילות קו בין קוסקו לעיירה אגואס קליינטס ( Aguas Calientes ), שלמרגלות ההר, המהווה את שער הכניסה היחיד לאתר עבור כל מאות אלפי המבקרים. שימו לב שאת כרטיסי הרכבת (הלא זולים) צריך לרכוש זמן רב מראש מפני שרב הביקוש על ההיצע. בדרך כלל המגיעים עם הרכבת פוקדים את האתר למשך היום ועוזבים אחר הצהריים עם הרכבת שחוזרת לקוסקו. אם אתם מעוניינים לצפות בשקיעה על ההר תצטרכו לבלות את הלילה בעיירה הסמוכה.
אפשרות שנייה ומסורבלת מעט יותר, היא להגיע מקוסקו באמצעות תחבורה ציבורית לעיר סנטה טרזה ( Santa Teresa ) ומשם בנסיעת רכבת לא ארוכה לאגואס קליינטס ולאתר.
האפשרות השלישית היא, פשוט, להגיע ברגל, בדרך האינקה ( Inca Trail ) – הטרק המפורסם ביותר בכל היבשת. מדובר במסלול הררי בן 43 ק"מ האורך כארבעה ימים ומסתיים בעיר האבודה. המסלול פופולרי ביותר, יש להזמין אליו מקום מראש ולשלם עבורו כסף, כמו גם להיות חלק מקבוצה מודרכת מלווה בסבלים.
לינה בקרבת מאצ'ו פיצ'ו
בין שתי ערים - טרק מצ'וקיקיראו ועד למאצ'ו פיצ'ו
ההר שניצב בסמוך למאצ'ו פיצ'ו כשומר ראש נאמן (צילום: ד"ר רמי דברת)
מלון מומלץ בעיר קוסקו
מלון קינטה סאן בלאס (Quinta San Blas by Ananay Hotels) עם 4 כוכבים ואווירה נעימה ואותנטית, הוא המקום למי שמחפש תנאים מפנקים לאחר יום טיול מיוזע. הוא ממוקם במרכז ההיסטורי ומציע חדרים מקסימים וסוויטות מפנקות, עם מיזוג אוויר, חצר פנימית יפהפייה ושירות אישי ואדיב.
טרם עזיבתי את האתר, העפתי לכיוונו מבט אחרון. פרח סייפן (גלדיולה) אדום הגדל כאן בחסדי הטבע, ליווה את מבטי בעודי מתרחק מהמקום המרתק הזה. הרבה שאלות נותרו פתוחות תחת עננת המסתורין המכסה את הר המאצ'ו פיצ'ו וסקרנותי לגביי המקום רק הלכה והתעצמה תוך כדי הביקור בו. לא ידוע מהו האירוע ההיסטורי אשר גרם לבני העיר לנטוש אותה, אך מה שבטוח הוא – שהרווח כולו שלנו.
מידע נוסף
כתבות נוספות
טיול כוכב מקוסקו
נערת האלפקות מקניון קולקה
אתרים ויעדים מרכזיים בפרו
סיפור גילוי העיר מרתק לא פחות: בשנת 1911 הגיע לאזור חוקר, ארכיאולוג והרפתקן אמריקני בשם היירם בינגהאם השלישי (
מסע אל העיר האבודה, מלווה בנופי הדרך ופניהם של התושבים המקומיים
מבנים, מזבחות ומקדשים במקום
כאמור, ביישוב הקטן יש ריכוז גדול יחסית של מבני דת ופולחן, המפורסם ביניהם הוא מקדש השמש, בעל החזית המעוגלת. עובדה זו חיזקה סברות שונות (לא מבוססות דיין) כי המקום שימש מרכז דתי חשוב ואולי אף מקום ריכוזן של "בתולות השמש" – נערות צעירות אשר יועדו להקרבה לאלי האינקה.
אם הזכרנו קורבן, הרי שבאתר נותרו מספר מזבחות, אחד מהם מרשים במיוחד, כיוון שבנוי בצורת ראש וכנפיים של עוף הקונדור. אחר – שימש כמזבח מרכזי לאל השמש. העלאת קורבנות לאלים, אשר רובם ייצגו את כוחות ואיתני הטבע, הייתה מרכיב מרכזי בתפיסתם הדתית של בני האינקה, והטקסים כללו העלאת קורבנות אדם.
בחפירות הארכיאולוגיות באתר, נחשפים יותר ויותר פרטים על המבנים ותפקידם, כך למשל, בשולי העיירה, מבנה אבן מקורה עם גג העשוי ענפים ועלים יבשים (כשם שנהגו בני האינקה לבנות את גגות בתיהם). סביב המבנה ובתוכו נמצאו עצמות אדם רבות, כך שניראה שהוא שימש להכנת המתים, טרם קבורתם בקרבת מקום.
המבנים הרבים במקום יוצרים רחובות ומעברים, מבוך של אבנים, מבנים ומזבחות (צילומים: ד"ר רמי דברת)
"מקדש השמש", האם לכאן הובאו הנערות לקראת העלאתן לעולה? (צילום: CC David Stanley)
המסתורין סביב בניית העיר
שאלה נוספת המעסיקה את המבקר במקום, היא כיצד העלו להר התלול והמחודד את האבנים הרבות אשר שימשו לבניית העיר? ברור הוא כי מרבית האבנים, אם לא כולן, הובאו ממקומות אחרים, ללא שימוש בגלגלים (גם הגלגל כמו המתכת לא היה בשימוש ככלי עבודה בידי בני האינקה).
מצד שני, בני המקום ידעו להזרים מים מתוקים ממעיין שבקרבת העיר, תוך התחשבות בהפרשי הגבהים, כלומר – ברור הוא כי מדובר בתרבות מפותחת, אשר ידעה לנצל היטב את משאבי הטבע לצרכיה.
לצערנו לבני האינקה לא היה כתב, לכן קשה יותר להגיע לגרעין האמת ולהבין את סגנון החיים, את שיטות הבנייה והטכנולוגיות בהן השתמשו. כל ההשערות מבוססות על ממצאים ארכיאולוגיים ותו לא.
כתבה על תעלומות נוספות בפרו - קווי נאסקה ואוצרות התרבויות העתיקות
המטייל חוזר הביתה עם יותר שאלות מתשובות... (צילום: ד"ר רמי דברת)
מתי וכיצד להגיע למאצ'ו פיצ'ו
האתר פתוח בכל ימות השנה, אבל מומלץ להגיע אליו בעונה היבשה, אז הסיכוי לגשם – פוחת. החודשים המומלצים הם בין אפריל לאוקטובר. בכל מקרה, מומלץ להגיע חמושים במעיל גשם דק בתיק וכובע על הראש, כך שתהיו מוגנים גם מהשמש הקופחת וגם מהגשם שעשוי לקפוץ לבקר. מבחינת ימים עדיפים – מומלץ לא להגיע בימי ראשון, מכיוון שאז הכניסה מותרת בחינם לאזרחי פרו, שצובאים על האתר, בנוסף ל- 5000 התיירים הזרים שמגיעים לכאן בכל יום.
ניתן להגיע לאתר בשלוש דרכים עיקריות:
רכבת תיירים – שלוש רכבות של חברות שונות המפעילות קו בין קוסקו לעיירה אגואס קליינטס ( Aguas Calientes ), שלמרגלות ההר, המהווה את שער הכניסה היחיד לאתר עבור כל מאות אלפי המבקרים. שימו לב שאת כרטיסי הרכבת (הלא זולים) צריך לרכוש זמן רב מראש מפני שרב הביקוש על ההיצע. בדרך כלל המגיעים עם הרכבת פוקדים את האתר למשך היום ועוזבים אחר הצהריים עם הרכבת שחוזרת לקוסקו. אם אתם מעוניינים לצפות בשקיעה על ההר תצטרכו לבלות את הלילה בעיירה הסמוכה.
אפשרות שנייה ומסורבלת מעט יותר, היא להגיע מקוסקו באמצעות תחבורה ציבורית לעיר סנטה טרזה ( Santa Teresa ) ומשם בנסיעת רכבת לא ארוכה לאגואס קליינטס ולאתר.
האפשרות השלישית היא, פשוט, להגיע ברגל, בדרך האינקה ( Inca Trail ) – הטרק המפורסם ביותר בכל היבשת. מדובר במסלול הררי בן 43 ק"מ האורך כארבעה ימים ומסתיים בעיר האבודה. המסלול פופולרי ביותר, יש להזמין אליו מקום מראש ולשלם עבורו כסף, כמו גם להיות חלק מקבוצה מודרכת מלווה בסבלים.
לינה בקרבת מאצ'ו פיצ'ו
בין שתי ערים - טרק מצ'וקיקיראו ועד למאצ'ו פיצ'ו
ההר שניצב בסמוך למאצ'ו פיצ'ו כשומר ראש נאמן (צילום: ד"ר רמי דברת)
מלון מומלץ בעיר קוסקו
מלון קינטה סאן בלאס (Quinta San Blas by Ananay Hotels) עם 4 כוכבים ואווירה נעימה ואותנטית, הוא המקום למי שמחפש תנאים מפנקים לאחר יום טיול מיוזע. הוא ממוקם במרכז ההיסטורי ומציע חדרים מקסימים וסוויטות מפנקות, עם מיזוג אוויר, חצר פנימית יפהפייה ושירות אישי ואדיב.
טרם עזיבתי את האתר, העפתי לכיוונו מבט אחרון. פרח סייפן (גלדיולה) אדום הגדל כאן בחסדי הטבע, ליווה את מבטי בעודי מתרחק מהמקום המרתק הזה. הרבה שאלות נותרו פתוחות תחת עננת המסתורין המכסה את הר המאצ'ו פיצ'ו וסקרנותי לגביי המקום רק הלכה והתעצמה תוך כדי הביקור בו. לא ידוע מהו האירוע ההיסטורי אשר גרם לבני העיר לנטוש אותה, אך מה שבטוח הוא – שהרווח כולו שלנו.
מידע נוסף
כתבות נוספות
טיול כוכב מקוסקו
נערת האלפקות מקניון קולקה
אתרים ויעדים מרכזיים בפרו
המבנים הרבים במקום יוצרים רחובות ומעברים, מבוך של אבנים, מבנים ומזבחות (צילומים: ד"ר רמי דברת)
"מקדש השמש", האם לכאן הובאו הנערות לקראת העלאתן לעולה? (צילום:
לצערנו לבני האינקה לא היה כתב, לכן קשה יותר להגיע לגרעין האמת ולהבין את סגנון החיים, את שיטות הבנייה והטכנולוגיות בהן השתמשו. כל ההשערות מבוססות על ממצאים ארכיאולוגיים ותו לא.
המטייל חוזר הביתה עם יותר שאלות מתשובות... (צילום: ד"ר רמי דברת)
מתי וכיצד להגיע למאצ'ו פיצ'ו
האתר פתוח בכל ימות השנה, אבל מומלץ להגיע אליו בעונה היבשה, אז הסיכוי לגשם – פוחת. החודשים המומלצים הם בין אפריל לאוקטובר. בכל מקרה, מומלץ להגיע חמושים במעיל גשם דק בתיק וכובע על הראש, כך שתהיו מוגנים גם מהשמש הקופחת וגם מהגשם שעשוי לקפוץ לבקר. מבחינת ימים עדיפים – מומלץ לא להגיע בימי ראשון, מכיוון שאז הכניסה מותרת בחינם לאזרחי פרו, שצובאים על האתר, בנוסף ל- 5000 התיירים הזרים שמגיעים לכאן בכל יום.
ניתן להגיע לאתר בשלוש דרכים עיקריות:
רכבת תיירים – שלוש רכבות של חברות שונות המפעילות קו בין קוסקו לעיירה אגואס קליינטס ( Aguas Calientes ), שלמרגלות ההר, המהווה את שער הכניסה היחיד לאתר עבור כל מאות אלפי המבקרים. שימו לב שאת כרטיסי הרכבת (הלא זולים) צריך לרכוש זמן רב מראש מפני שרב הביקוש על ההיצע. בדרך כלל המגיעים עם הרכבת פוקדים את האתר למשך היום ועוזבים אחר הצהריים עם הרכבת שחוזרת לקוסקו. אם אתם מעוניינים לצפות בשקיעה על ההר תצטרכו לבלות את הלילה בעיירה הסמוכה.
אפשרות שנייה ומסורבלת מעט יותר, היא להגיע מקוסקו באמצעות תחבורה ציבורית לעיר סנטה טרזה ( Santa Teresa ) ומשם בנסיעת רכבת לא ארוכה לאגואס קליינטס ולאתר.
האפשרות השלישית היא, פשוט, להגיע ברגל, בדרך האינקה ( Inca Trail ) – הטרק המפורסם ביותר בכל היבשת. מדובר במסלול הררי בן 43 ק"מ האורך כארבעה ימים ומסתיים בעיר האבודה. המסלול פופולרי ביותר, יש להזמין אליו מקום מראש ולשלם עבורו כסף, כמו גם להיות חלק מקבוצה מודרכת מלווה בסבלים.
לינה בקרבת מאצ'ו פיצ'ו
בין שתי ערים - טרק מצ'וקיקיראו ועד למאצ'ו פיצ'ו
ההר שניצב בסמוך למאצ'ו פיצ'ו כשומר ראש נאמן (צילום: ד"ר רמי דברת)
מלון מומלץ בעיר קוסקו
מלון קינטה סאן בלאס (Quinta San Blas by Ananay Hotels) עם 4 כוכבים ואווירה נעימה ואותנטית, הוא המקום למי שמחפש תנאים מפנקים לאחר יום טיול מיוזע. הוא ממוקם במרכז ההיסטורי ומציע חדרים מקסימים וסוויטות מפנקות, עם מיזוג אוויר, חצר פנימית יפהפייה ושירות אישי ואדיב.
טרם עזיבתי את האתר, העפתי לכיוונו מבט אחרון. פרח סייפן (גלדיולה) אדום הגדל כאן בחסדי הטבע, ליווה את מבטי בעודי מתרחק מהמקום המרתק הזה. הרבה שאלות נותרו פתוחות תחת עננת המסתורין המכסה את הר המאצ'ו פיצ'ו וסקרנותי לגביי המקום רק הלכה והתעצמה תוך כדי הביקור בו. לא ידוע מהו האירוע ההיסטורי אשר גרם לבני העיר לנטוש אותה, אך מה שבטוח הוא – שהרווח כולו שלנו.
מידע נוסף
כתבות נוספות
טיול כוכב מקוסקו
נערת האלפקות מקניון קולקה
אתרים ויעדים מרכזיים בפרו
ניתן להגיע לאתר בשלוש דרכים עיקריות:
רכבת תיירים – שלוש רכבות של חברות שונות המפעילות קו בין קוסקו לעיירה אגואס קליינטס (
האפשרות השלישית היא, פשוט, להגיע ברגל, בדרך האינקה (
לינה בקרבת מאצ'ו פיצ'ו
ההר שניצב בסמוך למאצ'ו פיצ'ו כשומר ראש נאמן (צילום: ד"ר רמי דברת)
מלון מומלץ בעיר קוסקו
מלון קינטה סאן בלאס (Quinta San Blas by Ananay Hotels) עם 4 כוכבים ואווירה נעימה ואותנטית, הוא המקום למי שמחפש תנאים מפנקים לאחר יום טיול מיוזע. הוא ממוקם במרכז ההיסטורי ומציע חדרים מקסימים וסוויטות מפנקות, עם מיזוג אוויר, חצר פנימית יפהפייה ושירות אישי ואדיב.
מידע נוסף
כתבות נוספות
טיול כוכב מקוסקו
נערת האלפקות מקניון קולקה
אתרים ויעדים מרכזיים בפרו
נערת האלפקות מקניון קולקה
אתרים ויעדים מרכזיים בפרו