טיול כוכב מהעיירה קוסקו - בירת אימפריית האינקה
מאת: ד"ר רמי דברת


קוסקו, בירתה של ממלכת האינקה האגדית, שוכנת בלב הרי האנדים של פרו. כמו תרבויות אחרות לפניהם, גם בני האינקה תפסו את בירתם כ"מרכז העולם", ועל כן קראו לה כך - משמעות המילה "קוסקו" היא טבור, מרכז. בכתבה זו לא אתייחס לעיר כמרכז העולם, אלא כמרכז טיול כוכב וכבסיס יציאה למסלולים ולאתרים אליהם ניתן להגיע בטיולי יום.


רוב האתרים באזור, קשורים בדרך זו או אחרת לממלכת האינקה, אימפריה ששלטה באזור בין המאה ה- 12 למאה ה- 16. האתרים ממוקמים על רקע תפאורה טבעית מרהיבה, בחלקי רכס האנדים שנחשבים, בעיני רבים, לנוף ההררי מהיפים בעולם, אם לא היפה שבהם.

1 / 9
2 / 9
3 / 9
4 / 9
5 / 9
6 / 9
7 / 9
8 / 9
9 / 9

מאצ'ו פיצ'ו - עיר האנקה האבודה  (צילום: אביב וייס)
נשים מקומיות מוכרות מזכרות מסורתיות (צילום: ד"ר רמי דברת)
מעניין לבקר בכפר של בני האינקה שהשתמר (צילום: ד"ר רמי דברת)
אין מטייל בפרו שפוסח על ביקור במאצ'ו פיצ'ו  (צילום: אביב וייס)
הלמות ממתינות לבעליהן בשוק מקומי (צילום: ד"ר רמי דברת)
עמק הנהר הקדוש המתפרש בין ההרים (צילום: ד"ר רמי דברת)
הנוף הנשקף מהמאצ'ו פיצ'ו (צילום: ד"ר רמי דברת)
מפגשים מקומיים (צילום: אביב וייס)
שרידי העיר מאצ'ו פיצ'ו המוקפת הרים וג'ונגלים   (צילום: אביב וייס)


קוסקו (A) ויעדים לטיולי יום המתוארים בכתבה
(להגדלת המפה לחצו על הפינה השמאלית העליונה)
 

הנץ השבע - מבצר אינקאי מקורי

העיר קוסקו (Cusco) שוכנת בגובה של 3400 מ', ובמרחק של 1100 ק"מ, דרום-מזרחית לעיר הבירה לימההאתר המרשים ביותר והקרוב ביותר לעיר קוסקו הוא ללא ספק, סַאקְסָאוָאמַאן (Saksaywaman) - מצודה כבירה אשר נבנתה על ידי בני האינקה בנקודה אסטרטגית החולשת על העיר, במטרה להגן על בירתם. קרבות מרים התנהלו בין הכובשים הספרדים לבין מגני העיר בני האינקה, גם כשנתיים לאחר כיבוש העיר. המגנים המבוצרים מאנו להיכנע, אך לבסוף המצודה הוכרעה. למרות שהספרדים השתמשו במרבית אבני המבצר לאחר כיבושו, ניתן עד היום להתרשם מחוזקם של הכתלים שאפשרו למבוצרים להחזיק מעמד זמן כה רב. אבני הבניין הענקיות הגיעו למשקל של עשרות טון כל אחת (!).

הנץ השבע - זוהי משמעות שם המקום בקצ'ואה, שפת בני האינקה - מדגים את יכולת הבנייה המרשימה כל כך של בני האינקה. המבצר תוכנן בצורת ראש פומה כאשר החומות המשולשות שבו התפתלו בזיגזג, אשר דימה את שיני הפומה. יש הטוענים כי העיר כולה תוכננה לפי קווי המתאר של בעל חיים זה, שנחשב לקדוש עבור בני האינקה.
לינה בקוסקו

טיול כוכב בקוסקו
הנץ השבע והמחבר הצוהל  (צילום: ד"ר רמי דברת)
 

 ברירת מחדל



עמק הנהר הקדוש

גם הגשם החזק והסוחף אשר הרטיב אותי לגמרי בתוך דקות אחדות בעת ביקורי באזור, לא מנע ממני להתפעל מיופיו של העמק ומהמבצר הניצב מעליו. מבעד לזרזיפי המים יכול הייתי להבחין במאפיין בולט של העיר העתיקה של קוסקו: בניינים נמוכים בני קומה אחת או שתיים לכל היותר, בעלי גגות אדומים. האם כך בנו בני האינקה? ודאי שלא. העיר העתיקה כפי שהיא היום, נבנתה על ידי הספרדים, תוך שהם הורסים באופן שיטתי את כל אשר בנו בני האינקה - מבני ציבור ובתי מגורים כאחד. הכובשים הספרדים ראו בממלכת האינקה את האויב העיקרי שלהם באזור. במיוחד איימו עליהם הסממנים הפגאניים שנשאה תרבות האינקה, על מקדשייה ואתרי הפולחן שלה. על כן מעטים הם אתרי האינקה אשר שרדו ונותרו "במצב טוב" בימינו. ריכוז גדול מאלה נוכל למצוא בסביבתו של עמק גדול שנמצא כחמישה עשר ק"מ צפונית לקוסקו - עמק נהר אורובמבה (Urubamba), המכונה "עמק הנהר הקדוש". העמק נקרא כך מכיוון שלפי האמונה, שם ירד מהשמש מלך האינקה הראשון מאנקו קאפאק (Manco Cápac) בכדי להנהיג את בני האינקה.
 

העמק מתפרש על פני כ- 100 ק"מ בהם מראהו הירוק והעז מתבלט על רקע הנוף החשוף של ההרים הגבוהים סביבו. חלקות מעובדות בצפיפות מעטרות את העמק ובין הגידולים בולט התירס, שבנוסף למרכזיותו באמונתם של בני האינקה, יש לו מקום של כבוד, כאז כך כיום, בתזונת תושבי האזור.
כתבה על בני היזראליטס החיים בעמק

טיול כוכב בקוסקו, עמק הנהר הקדוש
עמק הנהר הקדוש הנגלה בינות להרים הסובבים אותו  (צילום: ד"ר רמי דברת)
 

כפר מקורי של בני האינקה

אחד המקומות האותנטיים בהם ניתן עדיין לראות כיצד חיו בני האינקה בעבר הוא הכפר אויאנטאיטמבו (Ollantaytambo). בכפר זה עומדים על תילם בתים טיפוסיים של אנשי הכפר, עשויים מחמר, אשר גגותיהם מכוסים ענפים. רובם משמשים כיום כמחסנים או כמקום לאכלוס בהמות בית, בזמן שהתושבים עצמם מתגוררים בבתי אבן מודרניים יותר. בין הבתים זורמים מים אשר מופנים לצרכי השקיה לחלקות השונות הממוקמות מסביב לבתים, תוך שימוש בהבדלי גבהים, ושיטות נוספות אשר פותחו כבר לפני מאות שנים על ידי אבותיהם בני האינקה של התושבים.

כאשר מרימים את הראש מעל הכפר רואים חומות אבן ומבנים מבוצרים. כאשר נטפס אליהם ניווכח כי למעשה מדובר בלוחות אבן ענקיים, אשר מתנשאים מעל שבילים ותעלות מים. אלה הם חלק ממאפייני הבנייה המרשימה בתקופת האינקה - שימוש באבנים ענקיות, שבמקרים רבים הגיעו ממקומות מרוחקים, סיתות מדויק של האבנים - משימה לא פשוטה בהתחשב בזה שבני האינקה לא הכירו ולא השתמשו בברזל, והקמת קירות יציבים מספיק כדי לעמוד היטב ברעידות האדמה התכופות באזור. התנשפתי כאשר טיפסתי במעלה ההר המבוצר, עד אשר הגעתי למבצר ששימש גם כמקדש. תוך כדי הטיפוס הבנתי כיצד ניגפו הספרדים על ידי השליט האינקאי מנקו, אשר נמלט מסאקסאואמאן לאחר הכיבוש הספרדי. בקרב זה, בשנת 1536, בני האינקה המטירו מטחים של חיצים, חניתות וסלעים על הפרשים ועל חיל הרגלים של הספרדים. בנוסף, הם הציפו את העמק שלמרגלות המבצר במים, אשר הוזרמו לשם דרך תעלות שהם בנו בכישרון מעורר הערצה. לאחר זמן לא רב שבו הספרדים המובסים עם כוח כפול ומכופל, ובני האינקה כבר לא יכלו להם.
כתבה על חידת קווי נאסקה

טיול כוכב בקוסקו, כפר אינקה
כפר אינקאי ובו בתים טיפוסיים עשויים חמר  (צילום: ד"ר רמי דברת)
 

שווקים כפריים באזור קוסקו

האזור כולו מנוקד בשווקים גדולים וקטנים המציעים מוצרים מגוונים. אחד היפים שבהם הוא השוק שנמצא בכפר צ'ינצ'רו (Chinchero market). הטיפוס המפרך של הרכב אל הכפר מסתיים בגובה של 3700 מ'. מראה של רחבת הכנסייה הקולוניאלית ההופכת מספר פעמים בשבוע לשוק הומה וצבעוני - בלתי נשכח. יותר מאשר הסחורה המוצעת למכירה - פירות וירקות, מוצרי צמר של למות ואלפקות - מושכות את העין הנשים שמאחורי ולצדי הדוכנים. הנשים עטויות בלבוש הצמר המסורתי שלהן, חבושות בכובעים הייחודיים (אשר הוחדרו לאזור על ידי הספרדים) מרתקות ומהוות הצצה לחיי המקומיים. לעיתים קרובות אפשר להבחין בהן נושאות על גבן מנשא מסורתי ובו חבויה מרכולתן, ולעיתים אף מטען אנושי בדמות תינוק.

בין הדוכנים מציצות למות הממתינות לבעליהן, אשר משתמשים בהן כבהמות משא להעברת הסחורה לדוכנים. הערב החל לרדת זמן קצר לאחר שהגענו אנו אל השוק, כך שצפינו במקום מתרוקן לאט לאט, ולצערנו לא זכינו לשוטט בו מספיק.
לינה בפרו
 
טיול כוכב בקוסקו, שווקים מקומיים טיול כוכב בקוסקו, שווקים מקומיים
בשווקים המקומיים ניתן למצוא עבודות יד, בדים, כלי נגינה, תכשיטים ועוד  (צילום: ד"ר רמי דברת)
 

על מזבח האינקה

אחד האתרים הזכורים לי במיוחד הוא קינקו (Q'inqu). מדובר בשרידי מקדש שנמצאים כ- 6 ק"מ צפון-מזרחית לקוסקו, שם שביל צר מתפתל בין סלעים (פירוש המילה "קואנקה" בשפת הקצ'ואה הוא "זיג זג"). השביל מוביל לאבן הממוקמת במרכז רחבה קטנה, אשר הסלעים סוגרים עליה. האבן שימשה למאמיני האינקה כמזבח, למרגלותיה תעלה צרה שמטרתה קליטה והזרמת דם הקורבנות. בדרך אליה נמצאו שרידים של שלדי למות אשר הוקרבו על המזבח.
כתבה על חוויות מהחוף הדרומי של פרו
 
קואנקה, טיול יום מקוסקו
מי מתנדב לעלות על המזבח..?  (צילום: ד"ר רמי דברת)

 
 

לטפס אל העיר האבודה

מאצ'ו פיצ'ו (Machu Picchu) - צמד המילים הזה הילך עלי קסמים שנים רבות לפני שביקרתי שם. לא תמצא כמעט מטייל באמריקה הדרומית שלא חולם לבקר בעיר האינקה האבודה, החבויה לה בינות לפסגות הרי האנדים, כמספר שעות נסיעה מקוסקו. העיר נחשבת על ידי רבים לאתר הארכיאולוגי האטרקטיבי ביותר ביבשת אמריקה כולה, בין אם הדבר נכון ובין אם לאו, הוא מכל מקום המפורסם שבהם.
 
מה מיוחד באתר? במילה אחת פשוטה וקצרה- הכל! ראשית, נוף הרי האנדים והנוף האנושי הנשקף מחלונות הרכב או הרכבת. הנוף מרשים אף יותר, כשמגיעים לעיר האבודה ברגל, בשביל האינקה המפורסם המסתיים בעיר עצמה. המראה הראשון של העיר (..וגם השני והשלישי), עוצר נשימה - שורת מבנים הנמצאים על פסגתו הרחבה של הר תלול. ההר עצמו מוקף בהרים אחרים, תלולים לא פחות, עשירים צמחייה צפופה. מתחת להר, זורם לו בערוץ עמוק נהר האורובמבה.

סיפור הקמת העיר, שימורה וגילוייה בעידן המודרני, מדהים לא פחות ממראה העיניים. העיר הוקמה כנראה במאה ה- 15 וננטשה לאחר כמה עשרות שנים מסיבה לא ברורה. הספרדים, בהגיעם לאזור, לא ידעו על קיומה וכך היא ניצלה מהגורל העגום של יישובי האינקה האחרים שנהרסו. בשנת 1912 גילה את העיר המכוסה בעצים, החוקר והפוליטיקאי האמריקני היירם בינגהאם (Hiram Bingham). כך הפך המקום ליישוב האינקאי השמור ביותר, והמקור הארכיאולוגי החשוב ביותר להבנת היבטים רבים בחיי בני האינקה. מטיילים מכל העולם מבקרים באתר, כבר שנים רבות, מלאי התפעלות והתלהבות  מהעיר הנטושה.
כתבה על טרק מצ'וקיקיראו ועד למאצ'ו פיצ'ו

טיול כוכב בקוסקו, מאצו פיצו
בין פסגות הרי האנדים חבויה העיר האינקאית שהשתמרה - מאצ'ו פיצ'ו  (צילום: ד"ר רמי דברת) 



מפגשים מהסוג הפרואני

המפגשים עם המקומיים מזמנים חוויות מעניינות, ובדרך כלל גם נעימות. בולטים בהם מפגשים עם ילדים, אשר חלקם פועלים בעסקי המסחר המיועד לתיירים. בקרבת כל אתרי התיירות מתרוצצים ילדים המנסים למכור את מרכולתם. הקריאות, ספק תחינות: "Compre me senior" ,"Compre me seniora" ("קני ממני גברת", "קנה ממני אדון") נשמעות מכל עבר.

נצרבה בזיכרוני תמונת ילד בן 10 לכל היותר, למרגלותיו שמיכה ועליה מונחים מספר חפצים למכירה: סוודרים מצמר למה ואלפקה ומבחר כלי קרמיקה קטנים, מעוצבים בסגנון המסורתי של בני האינקה. כל זאת על רקע עמק נהר אורבמבה, הירוק והמרהיב.
כתבה על נערת האלפקות מקניון קולקה
 
טיול כוכב בקוסקו, שווקים מקומיים
הילדים משולבים מגיל צעיר בעסק המשפחתי  (צילום: ד"ר רמי דברת)

קוסקו – גם לציידי האדרנלין

מלבד הנופים המרהיבים ואתרי תרבות האינקה המרתקים, אזור קוסקו מהווה אבן שואבת לחובבי ספורט האקסטרים. אפשר לעשות באזור קפיצות בנג'י, סנפלינג, סיורי קיאקים, ג'יפים וטרקטורונים, וגולת הכותרת של פעילות ממריצת האדרנלין באזור - רפטינג בנהר האורובמבה הרגוע יחסית, או בנהר האַפּוּרימָק (Río Apurímac) הסוער (שעשוי להיות גם מסוכן).

מידע נוסף

השכרת רכב בפרו
 

כתבות נוספות 

מאצ'ו פיצ'ו - מפלאי תבל 
נערת האלפקות מקניון קולקה
אתרים ויעדים מרכזיים בפרו
טרקים בפרו בוליביה ואקוודור


רמי דברת אודות הכותב
ד"ר רמי דברת, חורש את העולם עם מצלמה ומעביר הרצאות חוויתיות על מסעות, תרבויות וטיולים בעולם. ניסיון עשיר בהרצאות למגוון של קהלים, מוסדות וגופים. מעביר קורסים בבית הספר המרכזי להשתלמויות של הסתדרות המורים. דוא"ל: ramidov@zahav.net.il

רמי עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות







0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר