מידע כללי למטיילים בצרפת

מידע כללי למטיילים בצרפת
צילום: Walkerssk



במדור זה רוכזו כתבות מידע כללי על צרפת – קצת היסטוריה, גיאוגרפיה, אודות יהודי צרפת ואפילו על גמדים בצרפת...


צרפת היא מדינה גדולה, הכוללת מלבד שטחה באירופה, הנקרא צרפת המטרופוליטנית, גם מספר מושבות מעבר לים, אשר יחד יוצרות את הרפובליקה של צרפת. שטחה של הרפובליקה של צרפת הוא 547,030 קמ"ר, ואילו שטחה של צרפת המטרופוליטנית, הכולל גם את האי קורסיקה, הוא 545,630 קמ"ר (פי 26 משטחה של ישראל).
 
צרפת נמצאת במרכזה של מערב אירופה, והיא גובלת (מצפון עם כיוון השעון) עם: בלגיה, לוקסמבורג, גרמניה, שוויץ, איטליה, ספרד ואנדורה. חלק נכבד מגבולה של צרפת המטרופוליטנית, לאורך 3,427 קילומטרים, נושק לים – האוקיינוס האטלנטי והתעלה האנגלית ,מצפון, והים התיכון מדרום. לצרפת מספר מושבות מעבר לים: בצפון אמריקה, באיים הקאריבים, בדרום אמריקה, באוקיינוס ההודי, באוקיאנוס השקט ובאנטרקטיקה.
 
צרפת המטרופוליטנית (ירוק כהה) על מפת אירופה
צרפת המטרופוליטנית (ירוק כהה) על מפת אירופה
 
הרפובליקה של צרפת - צרפת המטרופוליטנית והמושבות, מסומנות בכחול על מפת העולם
הרפובליקה של צרפת - צרפת המטרופוליטנית והמושבות, מסומנות בכחול על מפת העולם


 ברירת מחדל



הגיאוגרפיה של צרפת

שטחה של צרפת מגוון מאוד, החל מהמישורים באזורי החוף, דרך שטחי גבעות נמוכות, ועד לרכסים הגבוהים של הרי האלפים.
שלושה רכסי הרים מכסים כרבע משטחה של צרפת:
רכס הרי הפירנאים (Pyrenees)  משתרע בדרום צרפת, ומשותף לצרפת, ספרד ואנדורה. בצדו הצרפתי מגיע רכס הפירנאים לגובה 2,884 מטר.
רכס מאסיף סנטרל (Massif central) – רכס וולקני, הנמצא במרכז-דרום צרפת ומכסה 15% אחוז משטחה. עם גובה של 1,886 מטר, רכס זה נמוך מחבריו והוא כולל את אחד הריכוזים הגבוהים בעולם של הרי געש כבויים.
רכס הרי האלפים  בדרום-מזרח צרפת מתחיל רכס הרי האלפים האדיר, המשתרע על פני שבע מדינות. פסגתו הגבוהה ביותר של רכס האלפים, פסגת מון בלאן, שוכנת בגבול צרפת-איטליה וגובהה 4,810 מטר. 
 
רכסי הרים בצרפת: האלפים, מאסיף סנטרל והפירנאים
רכסי ההרים של צרפת: האלפים (במזרח), מאסיף סנטרל (במרכז) והפירנאים (בדרום) (baladeenfamille.free.fr)

אגם אנסי
אגם אנסי והעיר אנסי שלחופיו, למרגלות רכס האלפים הצרפתים  (צילום: 
Samuel Borges Photography)
 

נהרות רבים זורמים בשטחה של צרפת. להלן שלושת הגדולים בנהרות צרפת:
נהר הלואר (Loire) הוא הארוך שבנהרות צרפת (1000 ק"מ) והוא זורם רק בשטחה! תחילתו למרגלות הרי האלפים, בדרכו מערבה הוא חוצה את צרפת ויוצר את עמק הלואר הפורה, עד שהוא נשפך אל האוקיינוס האטלנטי.
נהר הסן (Seine), הוא השני באורכו בצרפת. הוא מתחיל במחוז דיז'ון, חוצה את העיר פריז, ממשיך דרך נורמנדי ונשפך לתעלה האנגלית בצפון.
נהר הרון (Rhône) מגיע מהאלפים הברניים בשוויץ, עובר בין שני הרכסים של האלפים הצרפתים, ונשפך את הים התיכון.
נהר חשוב נוסף הוא נהר הריין, שגם מקורו באלפים הברניים, והוא מסמן את גבולה של צרפת עם גרמניה, לפני שהוא ממשיך בדרכו צפונה אל הים הצפוני.
 
נהר הדורדון, לא אחד מהגדולים אבל גם הוא לא קטן
נהר דורדון, לא אחד מהגדולים אבל גם הוא לא קטן (צילום: חוי בן דור, 
Dali Vacation)
 

תושביה של צרפת

מספר תושבי הרפובליקה של צרפת עומד על 64 מיליון (פי 9 ממדינת ישראל), ואילו בצרפת המטרופוליטנית חיים 61 מיליון תושבים, כך שהצפיפות הממוצעת בה היא 112 תושבים לקמ"ר (כשליש מהצפיפות בישראל).
ערי צרפת הגדולות הן: פריז (למעלה מ- 2 מיליון תושבים), מרסיי (808 אלף תושבים), ליון (465 אלף תושבים), טולוז (431 אלף תושבים), ניס (347 אלף תושבים), ננט (280 אלף תושבים), בורדו (229 אלף תושבים), ליל (226 אלף תושבים).
אם מחשבים גם את תושבי הערים הצמודות לערים הגדולות, היוצרות יחד מטרופולינים ענקיים, מגיעים ל 33% מהאוכלוסיה המתגוררת במטרופולינים אלו. במטרופולין של פריז לבדו מתגוררים 12 מיליון איש. 80% מתושבי צרפת מתגוררים בערים.
 
92% מתושבי צרפת הם צרפתים, 3% צפון אפריקנים, 2% גרמנים, ועוד 3% אחרים. בצרפת מתגוררים כיום 5 מיליון מהגרים, שהם כ 8% מכלל האוכלוסייה במדינה, אולם רק לפחות ממחציתם יש אזרחות צרפתית. אחת הסיבות לכך היא שצרפת קולטת פליטים רבים.
מאז שנת 1992 השפה הצרפתית היא השפה הרשמית היחידה בצרפת, להבדיל ממרבית שכנותיה באירופה (מלבד הזעירות) שיש להן מספר שפות רשמיות. למרות זאת באזורים שונים של המדינה עדיין מדברים בשפה האזורית, כגון ברטונית, קטלאנית, אלזאסית, פרובאנסלית ועוד.
 
בצרפת 54% נוצרים (רובם קתולים, מיעוטם פרוטסטנטים), 31% אתאיסטים, 3% מוסלמים, 1% יהודים ועוד 10% בני דתות אחרות.
הקהילה היהודית בצרפת, שהיא מהקהילות העתיקות והמפוארות באירופה, מונה כיום 600 אלף איש.
 
תושב מקומי בצרפת
תושב מקומי בחבל דורדון  (צילום: חוי בן דור, 
Dali Vacation)




חלוקת צרפת לאזורים

צרפת מחולקת ל- 27 חבלים, אשר 22 מהם נמצאים בתחומי צרפת המטרופוליטנית ועוד 5 נמצאים מעבר לים.
כל חבל מחולק למספר מחוזות (סה"כ יש 100 מחוזות), המסומנים במספר בן שתי ספרות (מספר זה משמש במיקוד, בלוחיות הרישוי ובמספרי טלפון שונים).
כל מחוז מחולק לרבעים (סה"כ 341 רבעים), אשר מחולקים שוב לקנטונים (סה"כ 4,032 קנטונים), אשר מחולקים שוב לקומונות (סה"כ 36,680 קומונות), המתפקדות כרשויות מקומיות.
אם עדיין לא איבדתם אותנו עם כל המתמטיקה הזו, אז רק נוסיף, שהקומונות של שלושת הערים הגדולות – פריז, מרסיי וליון, מחולקות שוב לרבעים מוניציפאליים (לא ננקוב במספר, זה כבר באמת יותר מידי).   
 
החבלים, המחוזות והקומונות נקראים כולם "קולקטיבים טריטוריאליים" (collectivité territoriale), ויש בהם אסיפות מקומיות ומנהלות. הרבעים והקנטונים הם רק חלוקות אדמיניסטרטיביות.
 
בנוסף ל- 26 החבלים ו- 100 המחוזות, לרפובליקה הצרפתית יש גם שישה "קולקטיבים מעבר לים", קולקטיב עצמאי אחד (קלדוניה החדשה, בדרום-מערב האוקיינוס השקט) ו"טריטוריה מעבר לים" אחת (האדמות הצרפתיות באנטארקטיקה). הקולקטיבים והטריטוריות מעבר לים מהווים חלק מהרפובליקה הצרפתית, אך אינם מהווים חלק מהאיחוד האירופי.
צרפת מחזיקה גם במספר איים באוקיינוס ההודי וובאוקיינוס השקט.
כתבה על איי האוקינוס ההודי
 
החבל הגדול ביותר בצרפת המטרופוליטנית (מבחינת שטח) הוא מידי-פירנה (45,348 קמ"ר), הנמצא בדרום צרפת, והקטן ביותר הוא חבל אלזאס (8,280 קמ"ר), הנמצא בצפון צרפת. החבל המאוכלס ביותר הוא איל דה פרנס (10,952,011 תושבים), הכולל את העיר פריז, והמאוכלס פחות מכל הוא האי קורסיקה (260,196 תושבים).
 
לחבלי צרפת אין אוטונומיה חוקתית או משפטית. הם מקבלים חלק מהמיסים הארציים, ומנהלים את תקציבם באופן עצמאי במועצות אזוריות. מפעם לפעם עולות בשיח הציבורי שאלות לגבי אוטונומיה חוקתית מסוימת לחבלים, אך הנושא תמיד שנוי במחלוקת. האחריות הכספית של החבלים היא בעיקר על הקמה ומימון של בתי ספר.
 
מפת צרפת והחבלים שלה
 מפת החבלים של צרפת המטרופוליטנית להגדלה (מקור: ויקימדיה
 

החבלים של צרפת 

להלן רשימת 22 החבלים של צרפת המטרופוליטנית (לפי סדר הא"ב):
12.    איל דה פרנס
1.      אלזס
13.    לנגדוק-רוסיון
2.      אקיטן
14.    לימוזן
3.      אוברן
15.    לורן
4.      נורמנדי תחתית
16.    מידי-פירנה
5.      בורגון
17.    נור-פה דה קאלה
6.      ברטאן
18.    פיי דה לה לואר
7.      סאנטר
19.    פיקרדיה
8.      שמפאן-ארדן
20.    פואטו-שראנט
9.      קורסיקה (מעמד מיוחד)
21.   פרובנס-אלפ-קוט ד'אזור
10.    פראנש-קומטה
22.    רון-אלפ
11.    נורמנדי עילית
 
חמשת החבלים שמעבר לים:  
4.   ראוניון (האוקיינוס ההודי)
1.   גוואדלופ (בים הקריבי)            
3.   מָיוֹט (האוקיינוס ההודי) 
2.   מרטיניק (בים הקריבי) 
3.   גיאנה הצרפתית (בים הקריבי) 
 




גבינות צרפתיות, אחדות נקראות על שם מחוזות ומקומות בצרפת
גבינות צרפתיות, אחדות נקראות על שם מחוזות ומקומות בצרפת (צילום: חוי בן דור, 
Dali Vacation

ריכוזי כתבות נוספים על צרפת

פריז
דרום-מזרח צרפת
דרום-מערב צרפת
מרכז צרפת
צפון צרפת
קורסיקה
סקי בצרפת




0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר