בין מצומוטו לטאקיאמה:
טיול באלפים היפניים
מאת: ד"ר דני אורבך


"האלפים היפניים", כמו שמות נוספים ביפן, הם המצאה של תיירים מערביים, שזיהו ביפן נופים מארצותיהם שלהם. במקרה הזה, מדובר בהמצאה של כומר ומטפס הרים, שהיה אחד ממייסדי איגוד מטפסי ההרים היפני. מוקירים אותו מאוד באלפים היפניים, וניתן לראות פסלים שלו.


בכתבה זו, שהיא חלק מסדרת כתבות על יעדי טיול ביפןאספר כאן על ביקור באלפים היפניים, שכלל גם אירוח אצל משפחות מקומיות, בתוכנית מיוחדת להיכרות בין מקומיים לתיירים
 
טקיאמה, האלפים היפנים
האלפים היפניים  יפים בכל עונה, אבל במיוחד בסתיו עם צבעי השלכת המרהיבים  (צילום:Guillaume Beland)


יעדים באלפים היפניים המוזכרים בכתבה: העיר מצומטו (1), אתר הנופש קמיקוצ'י (2), העיר טאקיאמה (3)
מקומות לינה מומלצים:
מלון אוניאדו נונו מצומוטו בעיר מצומוטו  |  מלון ווד טאקיאמה ומלון מרקיור הידה טאקיאמה בעיר טאקיאמה
 

היכן נמצאים האלפים היפניים?

הרי האלפים היפניים אינם מאכזבים את המבקר. רכבת ה- Super Express המהירה והנוחה מטוקיו, עוברת בין נחלים והרים מיוערים, והנוף חולף לו בנעימים, עד שהרכבת עוצרת בעיר מצומוטו (Matsumoto), מהלך כשלוש שעות נסיעה (וגם זמן דומה ברכב), צפונית-מערבית לטוקיו.

זוהי עיר בינונית ונעימה, קלה להתמצאות, המרוכזת סביב שני רחובות ראשיים וטירה עתיקה. טירת מצומוטו לא נחרבה במלחמה, והיא דוגמה נהדרת לטירה יפנית מתקופת מלחמת האזרחים (המאה ה-16). הטירה מוקפת בתעלה, בריכות חבצלות, גנים פורחים ועצים מלבלבים. העיר נחמדה, עם מנורות אדומות שתלויות ברחובות ואנשים חביבים ומסבירי פנים.
כתבה על הדרך האלפינית באלפים היפניים

המלצה: ניתן להצטרף לשפע של סיורים ופעילויות בעיר מצומוטו - החל מסיורים קצרים בטירה ובעיר, ועד סיורי יום ליעדים בסביבה. בחלק מהסירים משולבות טעימות אוכל מקומי. חשוב לשים לב לשפת ההדרכה, נקודות האיסוף ותנאי הביטול (בד"כ על 24 שעות לפני).
 
טירת מצומוטו, האלפים היפנים
טירת מצומוטו במרכזה של העיר מצומוטו, שער הכניסה לאלפים היפניים  (צילום: Pharaoh Ezypt)

 
למגיעים למצומוטו ברכבת, אמליץ על מלון אוניאדו נונו מצומוטו (Onyado Nono Matsumoto Natural Hot Spring), הממוקם פחות מ- 500 מ' מתחנת הרכבת, ומציע שירות מודרני בעיצוב יפני, עם ספא מפנק.

מלון מומלץ בעיר מצומוטו, האלפחם היפנים
מלון אוניאדו נונו מצומוטו  ליד תחנת הרכבת של מצומוטו, השער לאלפים היפניים


מסלול הטיול, שתחילתו בטוקיו ובאזור טוקיו (A) והמשכו באלפים היפניים (B+C), נגויה ומרכז הונשו (D),
קיוטו וסביבתה (E), אוסקה וצפון קנסאי (F), הירושימה ומייאגימה (G+H), האי שיקוקו (I), וצפון האי הונשו (J)
להגדלת המפה לחצו בפינה העליונה


המזרח הרחוק



תוכנית משפחות מארחות ביפן

הייחוד בביקור שלנו במצומוטו, היו כמובן המשפחות המארחות. מספר חודשים מראש, נרשמנו בעירייה המקומית לתוכנית Home-Stay. זוהי תוכנית נהדרת שקיימת בארצות שונות בעולם, אך מפותחת במיוחד ביפן. במסגרת התוכנית, שמאורגנת בעיקר בידי עיריות, מועצות מקומיות, מועדונים חברתיים ואוניברסיטאות, מתארחים סטודנטים או אורחים זרים אצל משפחות יפניות בחינם או תמורת תשלום סמלי. מדובר במשפחות יפניות שמתעניינות בעולם הרחב, ורוצות לפגוש זרים ולתקשר איתם מתוך עניין תרבותי. הום-סטיי בדרך כלל תקף רק לסטודנטים וצעירים, אם כי ישנן גם תוכניות לאבות ואמהות.
כתבה על דרך נקאסנדו באלפים היפניים


טירת מצומוטו, האלפים היפנים
טירת מצומוטו, אחת הטירות המרשימות ביפן שניצבת כאן מסוף המאה ה-16 (צילום: Bryan Ledgard)

טירת מצומוטו, האלפים היפנים
טירת מצומוטו מכונה "העורב השחור", על שום הצבע השחור ששולט בה,
לעומת טירת הימג'י הבהירה, שמכונה "טירת העגור הלבן" 
(צילום: Henry Burrows)
על טירת הימג'י בכתבה על אוסקה
 
 
אנחנו היינו שלושה, ולכן אירחו אותנו שתי משפחות: אני התארחתי אצל משפחת איוָוגוּצִ'י, בעוד חבריי התארחו אצל משפחת קנקו. החוויה של אירוח אצל המשפחות לא הייתה פשוטה, אבל היא הייתה נהדרת. מאיפה להתחיל? שתי המשפחות שאירחו אותנו, כמו משפחות רבות מהאזור, הן חברות במועדון ה- Hippo, עוד המצאה יפנית ייחודית ומאתגרת. מדובר ביוזמה של בעל חזון יפני, שהקים ארגון עם סניפים בכל רחבי יפן וגם במקומות רבים אחרים בעולם.

הרעיון של היפו הוא שלומדים שפות ונפתחים לעולם הרחב, בלי לימוד רשמי, עוד מגיל צעיר, על ידי מפגשים חברתיים, משחקים, שירים וקלטות בשפות זרות. חברי מועדון ההיפו נפגשים אחת לשבוע, משחקים מישחקים בשפות רבות כמו רוסית, קוריאנית, סינית, ערבית, אנגלית וכדומה, ושומעים את קלטות ההיפו (בשפות השונות) כשהם נוסעים במכוניותיהם. מכיוון שהגברים, כמקובל ביפן, עובדים עד שעות מאוחרות, רוב המשתתפים במפגשים הם בעיקר נשים וילדים, גם קטנים וגם בני נוער.

מועדון ההיפו מארגן גם תוכניות הום-סטיי לילדים, נערים ומבוגרים יפנים בארצות כמו מקסיקו, ארצות הברית וטייוואן. בפגישה של ההיפו ביקשו מאיתנו לדבר קצת עברית, וניסו לחזור אחרינו. היה נחמד לשמוע את העיוותים המצחיקים שלהם, למשל, "עברית" הפכה למשהו דומה ל"חֶבְרוֹן" (לא שהם ידעו על ההשלכות הפוליטיות, אבל בכל זאת), ו"שלום" הפך למשהו דומה ל"שרון". 
 
טירת מצומוטו, האלפים היפנים
טירת מצומוטו, בנויה על בסיס רחב וגבוה מאבן מקומית (צילום: Bryan Ledgard)
 

נשים וילדים ביפן

סניף מצומוטו של ההיפו מרוכז בעיקר סביב מפעל המדפסות של "אפסון", אחד מהמעסיקים הגדולים של העיר. רוב המשתתפות במפגשים, כאמור, עקרות בית, שבאות עם ילדיהן. כאן המקום לציין, שרוב הנשים ביפן עדיין עקרות בית, ואימא עובדת זו תופעה הולכת ומתרחבת, אך עדיין לא נפוצה. מקובל שנשים לומדות באוניברסיטה כדי להיות "אמהות חכמות" וגם עובדות קצת, אבל מתפטרות עם לידת הילד הראשון.

המארחת שלי, איווגוצ'י קָזוּקוֹ, והמארחת של חבריי, קָנֶקוֹ סָיוֹקוֹ (או בכינויה הרווח "קוֹקוֹ" 
– כינויים ביפן נבחרים כשילוב של השם הפרטי ושם המשפחה) עבדו שתיהן בעבר באפסון. די נהניתי אצל משפחת איווגוצ'י. בעלה של קזוקו, יושיאקי, רוקח בכיר בחברת תרופות, הגיע רק בשעות הערב ממסע עסקים בשיזואוקה, ויצא ביום שלמחרת למסע עסקים בטוקיו. יצא לי לדבר איתו, והשיחה הייתה מעניינת מאוד  בשילוב של אנגלית ויפנית.

אבל האטרקציה העיקרית במשפחה הייתה קוֹקִי בן השלוש, הילד החמוד, הפרוע והרעשני במיוחד. בין מוזרויותיו 
 חיבה מיוחדת לקסדות אופניים (הוא אוהב ללבוש את הקסדה גם כשהוא משחק רחוק מהאופניים), נטייה להשתמש בסטודנטים זרים כשק אגרוף ולהעביר להם הוראות דרך אמא שלו ("תאמרי לו לשבת איתי מאחורה") ובעיקר  איסוף בלתי נלאה של חיפושיות קרנף (ביפנית- Kabuto-Mushi), חיפושיות שחורות וגדולות עם קרניים.

לקוקי יש אוסף גדול של חיפושיות כאלו, והוא אוהב להסתובב עם רשת פרפרים גדולה כדי לצוד עוד. לאחרונה, החיפושיות הללו הפכו לחיית מחמד נפוצה של ילדים יפנים, והן נמכרות בחנויות במכירים מפולפלים ביחד עם אוכל חיפושיות מיוחד ומזין. אבל קוקי לא קונה, הוא תופס את כל החיפושיות שלו בעצמו. בניגוד לילדים ישראלים רבים, הוא גם אוכל הכול, כמעט כמו החיפושיות.
 
ילד יפני
איך אפשר לעמוד בפני הקסם של ילד יפני מתוק שכזה? (צילום: RichLegg)
 

האלפים היפניים ואתר הנופש קמיקוצ'י

בילינו תקופה נהדרת עם המשפחות. איתן היינו בטירה של מצומוטו ונסענו איתן באוטו ביערות שמסביב לעיר. ביום השני נסענו ברכבת לקמיקוצ'י (Kamikōchi), אתר נופש נהדר בהרים הגבוהים שליד מצומוטו. קמיקוצ'י הוא מקום מושלם לבלות בו חופשה, ולכל מבקר ביפן כדאי לבלות בו זמן. מסלולים שטוחים, קלים ונוחים בין פלגים צלולים ושוצפים, הרים מושלגים (פחות או יותר, תלוי בעונה) ויערות. ברווזים שוחים באגמים ומסתובבים באופן חופשי בין התיירים הרבים שמתהלכים בשבילים. למיטיבי הלכת, יש גם מסלולים קשים ומאתגרים יותר בהרים מסביב. קמיקוצ'י אינה יישוב אלא אתר נופש, והוא נסגר בחורף ונפתח מחדש כל אביב בשל השלגים הכבדים באזור.
כתבה על דרך נקאסנדו באלפים היפניים  |  כתבה על הדרך האלפינית
 
הפארק הלאומי קמיקוצ'י שוכן בגובה רב בלב האלפים היפניים. הייתי כבר בקמיקוצ'י קודם לכן, אבל זה היה טיול יום. הפעם לנתי שם למספר ימים, והתענוג הזה נתן לי הזדמנות לטייל מוקדם בבוקר או בין הערביים, ולצלם את הנחלים, הפלגים, המעיינות, היערות העבותים וההרים הקסומים בשעות שקטות יותר. 
לינה באזור קמיקוצ'י
 
פארק קמיקוצי, האלפים היפנים
הפארק הלאומי קמיקוצ'י, אתר נופש בהרים הגבוהים ליד מצומוטו (צילום: x768)
 
פארק קמיקוצי, האלפים היפנים
הפארק הלאומי קמיקוצ'י, מסלולי הליכה בין פלגים צלולים ושוצפים (צילום: x768)
 

העיר טאקיאמה בלב האלפים היפניים

מצידו השני (המערבי) של אתר הנופש קמיקוצ'י, שוכנת העיר טאקיאמה (Takayama), עיר יפה, שהעיר העתיקה שלה משמרת סגנון בנייה מסורתי. תיירים רבים המבקשים לחוות את האלפים היפניים ואת האווירה הכפרית-מסורתית, מגיעים לטאקיאמה. כיאה לעיר המוקפת בהרים המיוערים של האלפים היפניים, בתי העיר העתיקה בנויים מעץ, כמיטב האדריכלות היפנית המסורתית, והם שמורים היטב.

שני שווקים מקסימים פתוחים בעיר כל בוקר ומציעים מכל טוב, אבל בעיקר אווירה. עוד בילוי נחמד הוא טיול אופניים בשבילים הרבים בעיירה וסביבתה ועלייה ברכבל להרים, שגם בהם מסלולי הליכה רבים.

המלצה: הסיורים והפעילויות המיוחדות אליהן ניתן להצטרף בעיר טאקיאמה כוללים סיורים בעיר עצמה, בשלל נושאים ודגשים, וגם יציאה לאתרים סמוכים, כמו אתר המורשת העולמית הכפר שיראקאווה-גו. מיינו את הסיורים לפי משך הזמן, שפות ההדרכה והמחיר הרצוי, ותמצאו את הסיור שמתאים לכם.

טקיאמה, האלפים היפנים
טאקיאמה, העיר העתיקה משמרת סגנון בנייה מסורתי (צילום:jbdodane)

 
פעמיים בשנה מתקיים בעיר פסטיבל טאקיאמה  באביב ובסתיו  והוא נחשב לאחד הגדולים והחשובים ביפן כולה. פסטיבל האביב (14-15 באפריל) מתקיים סביב מקדש הייה (Hie Shrine). פסטיבל הסתיו (9-10 באוקטובר) מתקיים סביב מקדש האצ'ימן (Hachiman Shrine).
כתבה על פסטיבלי הסתיו והאביב של טאקיאמה

מכאן 4.5 שעות נסיעה לטוקיו או 2.5 שעות לנגויה.

טקיאמה, פסטיבל האביב, האלפים היפנים
פעמיים בשנה מתקיים בעיר פסטיבל טאקיאמה, כאן באביב עם פריחת הדובדבן  (צילום:vladimir haltakov)


בתי מלון מומלצים בטאקיאמה 

מלון מרקיור הידה טאקיאמה (Mercure Hida Takayama) הוא מלון 4 כוכבים מודרני, עם נגיעות יפניות, הממוקם ליד תחנת הרכבת של טאקיאמה. חדריו מרווחים יחסית, ממוזגים ולחלק מהם יש גם מרפסת. האונסן של המלון יפהפה, ארוחת הבוקר מצוינת והצוות שירותי מאוד ודובר אנגלית.
 
מלון מומלץ בטאקיאמה, מרקיור הידה טאקיאמה
מלון מרקיור הידה טאקיאמה - מושלם למי שמגיע לכאן ברכבת


מלון ווד טאקיאמה (Hotel Wood Takayama) ממוקם במרכז העיר טאקיאמה, בעיר העתיקה ובסמוך לאתרי הביקור בעיר. החדרים גדולים ונעימים, ויכולים לארח עד 4 אורחים, ויש גם חדרים נגישים. החניה הצמודה היא ברכה למי שמגיע עם רכב.
 
מלון מומלץ באלפים היפנים
מלון ווד טאקיאמה  ממוקם במרכז העיר ומציע גם חניה
 
מסלול טיול ביפן - טוקיו
יעדי טיול באזור טוקיו
יעדי טיול בקיוטו וסביבתה
הדרך האלפינית באלפים היפניים
נקאסנדו – דרך באלפים היפניים

דני אורבך
 
אודות הכותב
ד"ר דני אורבך, בעל תואר דוקטור להיסטוריה מאוניברסיטת הרווארד וחוקר הפיכות, התנקשויות פוליטיות, התנגדות צבאית ביפן, סין, גרמניה ושאר העולם. מחבר הספר "ואלקירי – ההתנגדות הגרמנית להיטלר". פוסט-דוקטורט בתוכנית ללימודי יפן-ארה"ב באוניברסיטת הרווארד. בעל הבלוג "הינשוף".







סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר