פסטיבלים ודת השינטו ביפן
מאת: אילה דנון


דת השינטו קשורה באופן אמיץ לטבע. היפנים הקדמונים צפו בתופעות הטבע ולמדו אותן. הם עקבו אחר מעגל השנה וסגדו ליופי המשתנה מעונה לעונה. היפנים חוו גם את כוחו ההרסני של הטבע וחששו מפניו. האנשים הקדמונים שחיו בארץ השמש העולה היו בטוחים שהדברים אינם מקריים: הם האמינו בכוחות רוחניים גדולים המניעים התהוות נפלאה שכזו.


לוח השנה היפני מלא במאות אירועים ופסטיבלים. בחרתי להציג את האירועים המרכזיים המתרחשים ביפן בשלהי הקיץ ובסתיו.
 
פסטיבל בעיר ניקו ביפן
פסטיבל מקדש טושוגו בעיר ניקו, ב-17 באוקטובר מתקיימת תהלוכה צבעונית עם שלושת ה"מקדשים הנישאים" (צילום:Carlos Santiago)
 

הערים המרכזיות בהן מתקיימים הפסטיבלים ביפן, לפי סדר הופעתן בכתבה
להגדלה לחצו על הפינה העליונה


המזרח הרחוק



חלוקה בין הדתות ביפן

דת השינטו (Shinto) העתיקה מאמינה בקיומם של כוחות רבים המשפיעים על התנהלות חיינו, כוחות שיכולים להיות טובים ורעים כאחד. לכוחות אלה אין צורה ודמות, הם פושטים ולובשים צורות שונות – נכנסים לחפצים ואף מופיעים בצורת בני אנוש. היפנים מנסים למשוך את הכוחות הטובים אליהם ולדחות את הכוחות הרעים. כוחות אלה נקראים קאמי (אלים). לפי המיתולוגיה היפנית יותר משמונה מיליון ישויות כאלה משוטטות ביפן (וזהו רק מספר סמלי המבטא את ריבוי האלים). דת השינטו מאמינה כי חלק מהישויות האלוהיות הקיימות בעולמינו, הן גם נשמות אבותינו שנפטרו, גופם דעך אך נשמתם הופכת ל"קאמי". 

השינטו התפתחה כמערכת של מנהגים ואמונות שעברה בעל פה מדור לדור. עשרות פסטיבלים מקומיים מתקיימים ברחבי יפן מדי שנה. אלו הן חגיגות מקומיות ועליזות המקרבות את בני האנוש לכוחות הטבע וליישויות החזקות המשפיעות על חיי האדם.

דת הבודהיזם שהגיעה ליפן רק בסוף המאה הרביעית לספירה, לא ביטלה את חדוות החיים המאפיינת את מנהגי דת השינטו, אלא הוסיפה תפיסת עולם חדשה. הדת החדשה התמקדה בהתבוננות אל תוך נפשו של האדם והעמיקה בתפיסת העולם הבא.

כדי לשמור על הסדר הטוב הוחלט על חלוקה ברורה בין דת השינטו לבודהיזם:
♦ השינטו יעסוק בחיים – שמחה, חגיגה ועולם האלים.
♦  הבודהיזם יטפל בעולם הבא ובמוות. עד היום, יותר מ- 1,500 שנה לאחר כניסת הבודהיזם ליפן, כל הטקסים והחגים הקשורים במוות, מנוהלים על ידי הכוהנים הבודהיסטים
.
כתבה על דת השינטו ביפן
 
פסטיבל אובון ביפן
נשים בלבוש מסורתי בפסטיבל אובון, במהלכו רוחות המתים מגיעות לביקור (צילום:CC Conny Liegl )
כתבה על נשים ביפן

 

חגי הקיץ וביקורים מעולם המתים

חודש אוגוסט ביפן מאופיין בהרבה פסטיבלים המתמקדים ברוחות המתים, הבאות לביקור מעולם המתים. התאריך המדויק של חג האובון (Obon) משתנה משנה לשנה. השנה, בין 12-15 באוגוסט – נהרו המוני יפנים מהערים לכפרי הולדתם, לחגוג עם משפחתם המורחבת את החג. כיוון שאנו עוסקים בטקסי מוות – דת הבודהיזם לקחה על עצמה את הטיפול בחג. בתחילת החג נהוג להאיר את המקומות הגבוהים ולהדליק מדורות. בכניסות לבתים מוצבות מנורות או להבת אש קטנה, כל זאת כדי להאיר את דרכן של הרוחות. בחג זה נוהגת המשפחה לעלות לקברי המתים, לבקר במקדש הבודהיסטי ולאכול ארוחות משותפות, כשרוחות המתים מוזמנות גם הן לארוחה. בסוף החג נוהגים להשיט מנורות נייר בנהרות, באגמים, ואפילו בים, על מנת לכוון את הרוחות בחזרה לעולמן.

במהלך חודש אוגוסט מתקיימים פסטיבלים רבים נוספים, לדוגמה:
פסטיבל הכוכבים 
 טנבאטה (Tanabata Matsuri) שנחגג בין 6-8 באוגוסט. פסטיבל זה מציינים ברחבי יפן, כאשר המפורסם מביניהם מתקיים בעיר סנדאי (Sendai), כ-360 קילומטר צפונית לטוקיו.
כתבה על פסטיבל טנבאטה  |  כתבה על טוקיו


פסטיבל הכוכבים (טנבאטה) בעיר סנדאי שביפן, לחיי האהבה (צילום: CC nAok0)
 
פסטיבל אווה אודורי (Awa Odori) נחגג בין 15-18 באוגוסט בעיר טוקושימה (Tokushima) שבאי שיקוקו (Shikoku). בימי הפסטיבל נוהגים אנשי העיר ואורחים רבים לרקוד ברחובות העיר יומם וליל.
כתבה על עונת פסטיבלי הקיץ ביפן  | כתבה על האי שיקוקו
 
פסטיבל אווה אודורי בעיר טוקושימה, יפן
פסטיבל אווה אודורי בחודש אוגוסט, ריקודים ברחבי העיר טוקושימה (צילום: yawning hunter)
 



חוגגים בסתיו את השלכת

ספטמבר בפתח  עדיין חם ולח באזורים הנמוכים של יפן, אך באזורים ההרריים מרגישים את הסתיו הקרב, המבשר את חגיגות קציר יבול האורז. בחגיגות אלה נהגו להתפלל הכפריים ביפן המסורתית לשנת קציר טובה ופורייה. אומרים שמקור ספורט הסומו ומתאבקיו האגדיים, נעוץ בטקס קדום בו נהגו אנשי הכפר להתאסף בפאתי השדות החקלאים. בטקס נאבקו שני "אלים", המסמלים את כוח פריון האדמה וכוח תנובת הים. גם כיום במהלך חודש ספטמבר, ניתן לחזות באזורים שונים ביפן בחגיגות היאבקות סומו היתוליות של נערי האזור.

בחודש אוקטובר – נצבעים אזוריה הגבוהים של יפן בצבעי השלכת, וחגיגות הסתיו בעיצומן. במחוזות יפן מזמינים האנשים את הקאמי (האלים) לחגוג ולרקוד עימם. היפנים נושאים את המקדשים הנישאים, המיקושי (Mikoshi), בהם יושבים האלים. בדרכם, יתעכבו לברך מקומות חשובים, כמו: בתי מסחר, נהר, שדות האורז, חוף הים ועוד. התהלוכה נמשכת מספר שעות, במהלכה מתכבדים נושאי המיקושי במאכלים ובעיקר שותים הרבה משקאות משכרים (יחד עם האלים כמובן...).

מיקושי, ביפן
בחודש אוקטובר היפנים נושאים את המקדשים הנישאים – המיקושי, בהם יושבים האלים (צילום: OiMax)
 
בין הפסטיבלים הבולטים: פסטיבל הסתיו של טאקיאמה (Takayama), במקדש השינטו האצ'ימן (Hachimangu), המתקיים מזה 350 שנה ב- 9-10 באוקטובר. אז יוצאות מרכבות האלים לברך את תושבי העיר טאקיאמה, אשר באלפים היפניים, לשנה פורייה ומוצלחת. בנוסף לפסטיבל הסתיו, טאקיאמה חוגגת גם את פסטיבל האביב, הנסוב סביב מקדש הייה (Hie Shrine) ונערך בתאריכים 14-15 באפריל. לצד תהלוכות המיקושי, חוצות את רחובות העיר גם היאטאי – במות עץ גבוהות, מעוטרות ומרשימות.
 
פסטיבל הסתיו של טקיאמה, יפן
פסטיבל טאקיאמה נערך פעמיים בשנה, בסתיו ובאביב, ומציג לראווה גם את עגלות היאטאי המרשימות (צילום: Jonathan Khoo)

 
גם בפסטיבל מקדש טושוגו (Tōshō-gū) בעיר ניקו (Nikkō), הנערך ב-17 באוקטובר, מתקיימת תהלוכה צבעונית המובילה את שלושת ה"מקדשים הנישאים" השמורים במקדש.

פסטיבל בעיר ניקו ביפן
ב-17 באוקטובר מתקיימת תהלוכה צבעונית עם שלושת ה"מקדשים הנישאים" בעיר ניקו (צילום: Carlos Santiago)
 
פסטיבל ג'ידאי (Jidai) בעיר קיוטו נחשב לאחד הפסטיבלים המפורסמים באוקטובר. ב-22 בחודש יוצאת תהלוכה ססגונית של מעל 2,000 מתושבי העיר, הלבושים בתלבושות מסורתיות המייצגות דמויות מפורסמות מתקופות שונות בהיסטוריה של קיוטו. מקורו ב-1895 עת נעשה ניסיון לשקם את המורל הירוד של תושבי קיוטו, שעירם נושלה מהתואר "הבירה הקיסרית" אותו נשאה ברציפות במשך יותר מ-1,050 שנה. מראה התהלוכה הססגונית מחזיר אותנו 1,200 שנה לאחור.
כתבה על אתרים נבחרים בקיוטו  |  כתבה על האלפים היפנים
 

פסטיבל ג'ידאי שבקיוטו מתקיים באוקטובר, תהלוכה ססגונית בתלבושות מסורתיות (צילום: Michael Duxbury)

חגיגות הסתיו מגיעות לעיצומן בנובמבר  אז מאדימים גווני עלי עץ האדר (מייפל) היפני, הנקרא מומיג'י (Momiji). ברחבי יפן חוגגים היפנים את שיאו של הפלא הסתווי בתהלוכות מרהיבות, טקסי אש ומופעי תופים.

מומיג'י, שלכת של עץ האדר, טירת קנאזווה, יפן
צבעי השלכת של עצי האדר, מומיג'י ביפנית, בטירת קנאזווה,
בה ניתן לצפות גם בפריחת עצי הדובדבן באביב
 (צילום: nataliyahora)
 
החג הנפוץ באמצע נובמבר הוא שיצ'יגוסן (Shichigosan) שמשמעותו: שבע/חמש/שלוש. בסופי השבוע הסמוכים ל-15 בחודש מגיעות למקדשי השינטו ילדות, המציינות את שנתן השלישית והשביעית ובנים המציינים את שנתם השלישית והחמישית. הילדים באים לבושים בקימונו מסורתי מוקפד וססגוני, בלוויית משפחותיהם הנרגשות, לקבלת ברכת הכהן לבריאות ולהמשך דרך צלחה. הם מקבלים מהמקדש תשורה  שקית נייר ובה סוכרייה גדולה בצורת צב או עגור, המסמלים סובלנות, נאמנות ואריכות ימים. ימים אלה מהווים חגיגה ססגונית.

חג השיצ'יגוסן לילדים בני 7/5/3, יפן
חג שיצ'יגוסן באמצע נובמבר, למקדשי השינטו מגיעות ילדות בנות 3 ו- 7 ובנים בני 3 ו- 5.
נחשו בת כמה אני...? (צילום: nataliyahora)

 
במהלך כל השנה חוגגים היפנים עם האלים כי הם מאמינים שצריך להמשיך ולשמוח עם הכוחות הטובים. כמה שהם צודקים, נכון?
 

מידע נוסף

בתי מלון בטוקיו
בתי מלון בקיוטו
השכרת רכב ביפן

כתבות נוספות 

פסטיבלי הקיץ ביפן
פסטיבל טאקיאמה
טנבאטה – חג האוהבים
האביב ופריחת הדובדבן ביפן

כרמית וייס
 
אודות הכותבת
אילה דנון, גיאוגרפית, בוגרת תואר שני בגיאוגרפיה כלכלית. התגוררה ביפן, חיה את ההוויה היפנית ודוברת השפה. מייסדת יפן חוויה אחרתהמתמחה בארגון והדרכת טיולי עומק וייעוץ למטיילים ביפן. מרצה ומעבירה סדנאות עסקיות לחברות המעוניינות להעמיק את היכרותן עם תרבות העסקים ביפן.







סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר