האביב ביפן ופריחת הדובדבן
מאת: אילה דנון
כל שנה, החל ממחצית פברואר נכנסת מדינה שלמה לתזזית בעקבות סימני התקרבותו של האביב. 120 מיליון איש חושבים, עוקבים בעניין רב ומשוחחים על הנושא בכל מפגש חברתי, פוליטי או עסקי. תשאלו: על מה יש לדבר כל כך הרבה?
איך ניתן לתכנן טיול בדגש פריחה ביפן? או במילים אחרות: לאן כדאי לרוץ קודם? לצערי לא אוכל להקל על החלטתכם. העצה הראשונה היא להגיע בזמן הנכון למקום הנכון בהתאם לתזמון ידוע מראש של גלי הפריחה. במקביל יש להתעדכן ברמה יומית בתחזית הפריחה ולמהר להגיע לאתרים המדווחים – כ- 100 אחוזי פריחה.
להגיע בזמן הנכון למקום הנכון בהתאם לתזמון ידוע מראש של גלי הפריחה
מתי פורחים עצי הדובדבן ביפן
על השזיף ( Umemi ) שפורח במחוזות יפן השונים, על גלי החום המתקרבים, על הטמפרטורות הצפויות בשבועות הקרובים, מערכת הרוחות, ואיך כל אלה יבשילו את פתיחתם של ניצני עץ הדובדבן. זהו נושא רציני לו מקדישים היפנים זמן ומחשבה. תחזיות פריחה מתפרסמות יום יום בכל אמצעי התקשורת ברחבי יפן. התחזיות מדווחות לאזרחי יפן על אחוזי פתיחת ניצני עץ הדובדבן, בנקודות בדיקה מדגמיות בגנים נבחרים ביפן. אצטרף לפנייתם של 120 מליון יפנים לאלי השינטו – שיביאו ליפן את החזית החמה בזמן הנכון.
האביב מביא עימו את ההתרגשות והציפייה להתחלה חדשה, מעגל חדש נפתח.
הפריחה ביפן נמשכת כ- 6 שבועות – מתחילה בדרום החם, בסביבות מחצית חודש מרץ, ומתקדמת צפונה עם ההתחממות מזג האוויר.
העץ המסמל את שיא האביב הוא עץ הדובדבן – הסאקורה (Sakura).
למרות שיש מיני עצים ושיחים רבים בגנים ובפארקים הפורחים, מלכת האביב הבלתי מעורערת היא הסאקורה.
כל הכתבות על יפן
חגיגות הפריחה הגדולה – אנאמי
פריחת עץ הסאקורה מסמלת את אופיים הצנוע והשברירי של תושבי ארץ השמש העולה. משך שיא פריחת עץ הדובדבן בכל אתר קצרה ונמשכת בין מספר ימים בודדים עד שבוע בלבד. הפריחה מאוד עדינה. עוצמתה ויופייה תלויים במזג האוויר. לעיתים ציפייה דרוכה של יותר מחודש לפריחה מלאה, יכולה להסתיים בפריחה של יום בודד אחד. עלי הכותרת השבריריים ינשרו ארצה בעקבות משבי רוח חזקים או מטח גשם. זוהי הסיבה לנהירת היפנים למחוזות הפורחים עם קבלת התחזית המדויקת של שיא הפריחה. הם יודעים שהיופי הוא זמני ויכול לפוג כל יום.
היפנים חוגגים את שיאו של הפלא הגדול בחגיגות האנאמי ( Hanami), שמשמעותן "צפייה בפרח". עד כדי כך חשוב עץ הדובדבן ליפנים, שהמילה המקבילה ל- Hana (פרח) ביפנית היא סאקורה (עץ הדובדבן).
פריחה מעטרת את המעברים במקדש על הר אינארי, בעיר קיוטו (צילום: Japan Photos)
על הר אינארי בכתבה על ביקור בקיוטו - העיר הקיסרית
מלון מומלץ במרכז קיוטו
מלון גוד נייצ'ר קיוטו (Good Nature Hotel Kyoto) הוא מלון 5 כוכבים מקסים, הממוקם במרכז קיוטו, במרחק הליכה קצר מתחנת הרכבת המרכזית ומרכז הכנסים. חדרי המלון גדולים ומעוצבים בגוונים בהירים ונעימים, לחלקם יש מרפסת ויש גם חדרים היכולים להתאים למשפחות. במלון בר ומסעדה והלובי בחלל הגבוה שבין החדרים הוא מזמין ונעים.
מדוע היפנים מעריצים את פריחת עץ הדובדבן?
נשאלת השאלה מדוע היפנים מעריצים את פריחת עץ הדובדבן? התשובה נעוצה כנראה בתפיסת הדת הקדומה – דת השינטו: לפי השקפה זו אין זה "מובן מאליו" שהדבר יתרחש, איזשהו כוח מניע את התפרצות היופי הזה, ישות חזקה מסתתרת מאחורי הפריחה הגדולה הזו. החגיגה הגדולה מבטאת את הוקרתם של היפנים לאותן ישויות או אלים שהניעו והעניקו את הפלא הקסום הזה.
בחגיגות הנאמי נוהגים מליוני יפנים: משפחות, חברים וקולגות לעבודה, לערוך "פיקניק" מתחת לעצי הסאקורה, ישובים על יריעות גדולות שאותן דאגה העירייה לפרוס מבעוד מועד, חוברים יחדיו: שותים משקאות אלכוהוליים, אוכלים לשבעה ושמחים. בחגיגות אלה מסירים את מסיכת האיפוק והרצינות, קוראים קריאות שמחה, מנגנים ושרים. כשמתעייפים – נרדמים בחמימות האביבית הנעימה.
כתבה על דת השינטו | כתבה על הפסטיבלים של דת השינטו
בחגיגות מסירים את מסיכת האיפוק והרצינות, קוראים קריאות שמחה, מנגנים ושרים (צילום: Yuri Yuhara)
מנהגי וסמלי האביב ביפן
חגיגת האביב בתרבות היפנית קשורה קשר עמוק למחזוריות עונות השנה בטבע. עוד מהמאות הראשונות לספירה עקבו ביפן המסורתית אחר סדר עונות השנה. הכרת סדרי הטבע הייתה חשובה לחקלאים שפרנסתם הייתה תלויה בו. רגישותם של היפנים לעונות השנה נגעה בכל תחומי החיים. היפנים נוהגים "לתת סימנים" לעונות השנה. כל עונה והצבע שלה: לאביב הקדישו את הצבע הורוד כצבע הפריחה, לקיץ את הירוק החזק, לסתיו את אודם השלכת, ולחורף המושלג העניקו את הצבע הלבן.
בעונת האביב ילבשו היפנים קימונו עם עיטורים ורודים המתאימים לצבעי הפריחה. רחובות העיר, תחנות הרכבת וכל מוסדות הציבור יתקשטו בפרחי פלסטיק ורודים – "קיטש" צבעוני בולט לעומת עדינותם של פרחי עץ הסאקורה. בדוכני המזון יגישו עוגיות מתוקות ממולאות במילוי חום מתקתק (מנחשים ממה הוא עשוי?), מעליו יונח קישוט ניצן עץ הדובדבן. הגלידה בעונת האביב תהיה כמובן ורודה, והפודינג במחלקות המזון בבתי הכל בו יחליף צבעיו לורוד ויוטבעו בו ניצני פרחים. אין יפני שלא יתנסה באכילת ממתק האביב או יקנה מתנה חבילת ממתקים (ארוזה בוורוד כמובן) לחברים ולמשפחה.
מנה מקושטת בעלי ופרחי דובדבן ברוח החג (צילום: suntakafk)
לפני כאלף שנים נהגו קיסרי יפן ואצילים לשוטט בגנים הפורחים ולכתוב שירי הערצה ליופי הטבע בעונת האביב. בתקופות מאוחרות יותר נהנה גם העם הפשוט מיופי הפריחה. תחריטי עץ מהמאות ה- 17 ואילך מתארים מפגשים וטיולים של גברים ונשים בגנים פורחים.
לכבוד עונת האביב נכתבו שירי "הייקו" רבים. שירי ההייקו ( Haiku ) הם יצירות המתארות בתמציתיות רגע מסוים, מדגישים את היופי הרגעי – מעין "הקפאת" תמונה. התיאור מתמקד בדרך כלל בחלק החסר, באותה תמונה נחבאת שאותה נשלים בדמיוננו.. השירים נכתבים במקצב של 17 הברות מחולקות ל- 3 שורות שונות במקצב משתנה של: 5-7-5 הברות. בכתיבת שירים אלה הייתה חובה לציין את שם העונה בה נכתב השיר. אחד המשוררים המפורסמים היה באשו BASHO – שכתב את שיר ההייקו הבא:
הפריחה ביפן נמשכת כ- 6 שבועות
העץ המסמל את שיא האביב הוא עץ הדובדבן – הסאקורה (Sakura).
למרות שיש מיני עצים ושיחים רבים בגנים ובפארקים הפורחים, מלכת האביב הבלתי מעורערת היא הסאקורה.
כל הכתבות על יפן
היפנים חוגגים את שיאו של הפלא הגדול בחגיגות האנאמי (
פריחה מעטרת את המעברים במקדש על הר אינארי, בעיר קיוטו
על הר אינארי בכתבה על ביקור בקיוטו - העיר הקיסרית
מלון מומלץ במרכז קיוטו
מלון גוד נייצ'ר קיוטו (Good Nature Hotel Kyoto) הוא מלון 5 כוכבים מקסים, הממוקם במרכז קיוטו, במרחק הליכה קצר מתחנת הרכבת המרכזית ומרכז הכנסים. חדרי המלון גדולים ומעוצבים בגוונים בהירים ונעימים, לחלקם יש מרפסת ויש גם חדרים היכולים להתאים למשפחות. במלון בר ומסעדה והלובי בחלל הגבוה שבין החדרים הוא מזמין ונעים.
מדוע היפנים מעריצים את פריחת עץ הדובדבן?
נשאלת השאלה מדוע היפנים מעריצים את פריחת עץ הדובדבן? התשובה נעוצה כנראה בתפיסת הדת הקדומה – דת השינטו: לפי השקפה זו אין זה "מובן מאליו" שהדבר יתרחש, איזשהו כוח מניע את התפרצות היופי הזה, ישות חזקה מסתתרת מאחורי הפריחה הגדולה הזו. החגיגה הגדולה מבטאת את הוקרתם של היפנים לאותן ישויות או אלים שהניעו והעניקו את הפלא הקסום הזה.
בחגיגות הנאמי נוהגים מליוני יפנים: משפחות, חברים וקולגות לעבודה, לערוך "פיקניק" מתחת לעצי הסאקורה, ישובים על יריעות גדולות שאותן דאגה העירייה לפרוס מבעוד מועד, חוברים יחדיו: שותים משקאות אלכוהוליים, אוכלים לשבעה ושמחים. בחגיגות אלה מסירים את מסיכת האיפוק והרצינות, קוראים קריאות שמחה, מנגנים ושרים. כשמתעייפים – נרדמים בחמימות האביבית הנעימה.
כתבה על דת השינטו | כתבה על הפסטיבלים של דת השינטו
בחגיגות מסירים את מסיכת האיפוק והרצינות, קוראים קריאות שמחה, מנגנים ושרים (צילום: Yuri Yuhara)
מנהגי וסמלי האביב ביפן
חגיגת האביב בתרבות היפנית קשורה קשר עמוק למחזוריות עונות השנה בטבע. עוד מהמאות הראשונות לספירה עקבו ביפן המסורתית אחר סדר עונות השנה. הכרת סדרי הטבע הייתה חשובה לחקלאים שפרנסתם הייתה תלויה בו. רגישותם של היפנים לעונות השנה נגעה בכל תחומי החיים. היפנים נוהגים "לתת סימנים" לעונות השנה. כל עונה והצבע שלה: לאביב הקדישו את הצבע הורוד כצבע הפריחה, לקיץ את הירוק החזק, לסתיו את אודם השלכת, ולחורף המושלג העניקו את הצבע הלבן.
בעונת האביב ילבשו היפנים קימונו עם עיטורים ורודים המתאימים לצבעי הפריחה. רחובות העיר, תחנות הרכבת וכל מוסדות הציבור יתקשטו בפרחי פלסטיק ורודים – "קיטש" צבעוני בולט לעומת עדינותם של פרחי עץ הסאקורה. בדוכני המזון יגישו עוגיות מתוקות ממולאות במילוי חום מתקתק (מנחשים ממה הוא עשוי?), מעליו יונח קישוט ניצן עץ הדובדבן. הגלידה בעונת האביב תהיה כמובן ורודה, והפודינג במחלקות המזון בבתי הכל בו יחליף צבעיו לורוד ויוטבעו בו ניצני פרחים. אין יפני שלא יתנסה באכילת ממתק האביב או יקנה מתנה חבילת ממתקים (ארוזה בוורוד כמובן) לחברים ולמשפחה.
מנה מקושטת בעלי ופרחי דובדבן ברוח החג (צילום: suntakafk)
לפני כאלף שנים נהגו קיסרי יפן ואצילים לשוטט בגנים הפורחים ולכתוב שירי הערצה ליופי הטבע בעונת האביב. בתקופות מאוחרות יותר נהנה גם העם הפשוט מיופי הפריחה. תחריטי עץ מהמאות ה- 17 ואילך מתארים מפגשים וטיולים של גברים ונשים בגנים פורחים.
לכבוד עונת האביב נכתבו שירי "הייקו" רבים. שירי ההייקו ( Haiku ) הם יצירות המתארות בתמציתיות רגע מסוים, מדגישים את היופי הרגעי – מעין "הקפאת" תמונה. התיאור מתמקד בדרך כלל בחלק החסר, באותה תמונה נחבאת שאותה נשלים בדמיוננו.. השירים נכתבים במקצב של 17 הברות מחולקות ל- 3 שורות שונות במקצב משתנה של: 5-7-5 הברות. בכתיבת שירים אלה הייתה חובה לציין את שם העונה בה נכתב השיר. אחד המשוררים המפורסמים היה באשו BASHO – שכתב את שיר ההייקו הבא:
בחגיגות הנאמי
כתבה על דת השינטו | כתבה על הפסטיבלים של דת השינטו
בחגיגות מסירים את מסיכת האיפוק והרצינות, קוראים קריאות שמחה, מנגנים ושרים
מנהגי וסמלי האביב ביפן
חגיגת האביב בתרבות היפנית קשורה קשר עמוק למחזוריות עונות השנה בטבע. עוד מהמאות הראשונות לספירה עקבו ביפן המסורתית אחר סדר עונות השנה. הכרת סדרי הטבע הייתה חשובה לחקלאים שפרנסתם הייתה תלויה בו. רגישותם של היפנים לעונות השנה נגעה בכל תחומי החיים. היפנים נוהגים "לתת סימנים" לעונות השנה. כל עונה והצבע שלה: לאביב הקדישו את הצבע הורוד כצבע הפריחה, לקיץ את הירוק החזק, לסתיו את אודם השלכת, ולחורף המושלג העניקו את הצבע הלבן.
בעונת האביב ילבשו היפנים קימונו עם עיטורים ורודים המתאימים לצבעי הפריחה. רחובות העיר, תחנות הרכבת וכל מוסדות הציבור יתקשטו בפרחי פלסטיק ורודים – "קיטש" צבעוני בולט לעומת עדינותם של פרחי עץ הסאקורה. בדוכני המזון יגישו עוגיות מתוקות ממולאות במילוי חום מתקתק (מנחשים ממה הוא עשוי?), מעליו יונח קישוט ניצן עץ הדובדבן. הגלידה בעונת האביב תהיה כמובן ורודה, והפודינג במחלקות המזון בבתי הכל בו יחליף צבעיו לורוד ויוטבעו בו ניצני פרחים. אין יפני שלא יתנסה באכילת ממתק האביב או יקנה מתנה חבילת ממתקים (ארוזה בוורוד כמובן) לחברים ולמשפחה.
מנה מקושטת בעלי ופרחי דובדבן ברוח החג (צילום: suntakafk)
לפני כאלף שנים נהגו קיסרי יפן ואצילים לשוטט בגנים הפורחים ולכתוב שירי הערצה ליופי הטבע בעונת האביב. בתקופות מאוחרות יותר נהנה גם העם הפשוט מיופי הפריחה. תחריטי עץ מהמאות ה- 17 ואילך מתארים מפגשים וטיולים של גברים ונשים בגנים פורחים.
לכבוד עונת האביב נכתבו שירי "הייקו" רבים. שירי ההייקו ( Haiku ) הם יצירות המתארות בתמציתיות רגע מסוים, מדגישים את היופי הרגעי – מעין "הקפאת" תמונה. התיאור מתמקד בדרך כלל בחלק החסר, באותה תמונה נחבאת שאותה נשלים בדמיוננו.. השירים נכתבים במקצב של 17 הברות מחולקות ל- 3 שורות שונות במקצב משתנה של: 5-7-5 הברות. בכתיבת שירים אלה הייתה חובה לציין את שם העונה בה נכתב השיר. אחד המשוררים המפורסמים היה באשו BASHO – שכתב את שיר ההייקו הבא:
בעונת האביב ילבשו היפנים קימונו עם עיטורים ורודים המתאימים לצבעי הפריחה. רחובות העיר, תחנות הרכבת וכל מוסדות הציבור יתקשטו בפרחי פלסטיק ורודים – "קיטש" צבעוני בולט לעומת עדינותם של פרחי עץ הסאקורה. בדוכני המזון יגישו עוגיות מתוקות ממולאות במילוי חום מתקתק (מנחשים ממה הוא עשוי?), מעליו יונח קישוט ניצן עץ הדובדבן. הגלידה בעונת האביב תהיה כמובן ורודה, והפודינג במחלקות המזון בבתי הכל בו יחליף צבעיו לורוד ויוטבעו בו ניצני פרחים. אין יפני שלא יתנסה באכילת ממתק האביב או יקנה מתנה חבילת ממתקים (ארוזה בוורוד כמובן) לחברים ולמשפחה.
מצטלצל ריח הפריחה כשנדם קול הפעמון. |
כתבה על אתרים לביקור בקיוטו
ביקור לילי במקומות בהם עצי הסאקורה מוארים בלילה, גן קֶנרוֹקוּאֶן בעיר קנאזווה (צילום: Kenrokuen annintofu)
על גן קֶנרוֹקוּאֶן בעיר קנאזווה בכתבה על חגיגות פריחת הדובדבן
המלצה על מלון בעיר קנאזווה - ליד טירת קנאזווה וגן קֶנרוֹקוּאֶן
מלון סאנרקו קנאזווה (The Hotel Sanraku Kanazawa) ממוקם במרחק הליכה קצר מטירת קנאזווה וגן קֶנרוֹקוּאֶן המקסים, שהם המקומות הממולצים לביקור בעיר, בעיקר בימי פריחת הדובדבן. זהו מלון 5 כוכבים, עם מחירים סבירים בהחלט ושירות ראוי לציון. המלון מציע מסעדה, בר, גן קטן, חניה ומגוון גדול של חדרים, כולם ממוזגים ועם מקרר ואמצעים להכנת שתיה חמה.
אביב ביפן – חוויה תרבותית
נשאלת השאלה מה מייחד את האביב דווקא ביפן? האם תופעות המלוות עונה זו כמו: פריחה, רעננות, התחדשות ויופי גדול אינן משותפות לכל מקום אחר בעולם?
נדמה שהתשובה לשאלה טמונה בתכונות היסוד של העם היפני: תכנון, פרפקציוניזם, סדר וניקיון. כשאנו מתהלכים בגנים הפורחים ביפן, וחווים את החוויה הרב חושית של היופי, חשוב תמיד לזכור שאין דבר מקרי ביפן ואין יופי מקרי ביפן. הגנים מתוכננים בקפידה – כל פרט ממוקם בנקודה המיועדת לו. העיקרון התכנוני המנחה הוא שהיופי הוא צנוע, חבוי ומרומז – כתמי הצבע האביביים יציצו מפינות נסתרות מפתיעות ביופיין, יבלטו על רקע השיחים הירוקים או ישתקפו במי האגם. מתכנן הגן היפני יקפיד על שילוב מקבץ עצים הפורחים בחלקות נבחרות, לעיתים ישולבו מיני עצי דובדבן בעלי גווני פריחה שונים.
תכונה אחרת, חשובה לא פחות, היא ההערכות המוסדית/ארגונית בתכנון ועידוד תנועת תיירות ההמונים. היפנים מתכננים את חופשתם בהתאם לתחזיות הפריחה. הם נוהגים לצאת למספר ימים לאזור מומלץ ולשלב נופש ורחצה במעיינות חמים. הממשלה היפנית מודעת לערכה הכלכלי של תופעה תיירותית זו ומעוניינת לפתח ולעודד את תנועת ה "עלייה לרגל" של מיליוני יפנים לפריחת הדובדבן. מוסדות ממשלתיים ועירוניים משקיעים מאמצים ותקציבים רבים בתכנון ופיתוח אזורי תיירות בדגש פריחה, ובהקמת אטרקציות תיירותיות משלימות להמוני התיירים המקומיים הפוקדים את האזורים הפורחים.
הגעה לאביב היפני היא חוויה תרבותית. להסתופף עם ההמונים הנושאים כ-ו-ל-ם את עיניהם אל סכך הפריחה הסבוך והמלא. להיות עטופים בקריאות שמחה, ולעיתים בשקט של הוויה מרוגשת. להשתתף יחד עם הרבה יפנים בטקס תה עממי, המאורגן על ידי העירייה או חוגי מתנדבים בגן פורח.
פריחת הדובדבן לצידי תעלת מאג'ורו (Meguro) בלב טוקיו (צילום: SeanPavonePhoto)
באחד מביקוריי ביפן התיישבתי בקרב חבורת נשים מבוגרות שדיברו שיחת חולין. ישבנו על מרפסת גן הצופה על חלקת עצים פורחת. לפתע הרגשתי משב הרוח קל, והשתררה דממה. כל הנשים נשאו את עיניהן בתיאום מושלם לעבר חורשת העצים הפורחת ומתוך השקט שמעתי קריאת התפעלות. הרגשתי כאילו הזמן עמד מלכת, הנשים הביטו בדממה על עלי הכותרת שנישאו על גל הרוח, התעופפו באלגנטיות ונחתו בעצב על הקרקע. רק לאחר מכן הבנתי כי המחזה אליו נקלעתי באקראי היה בעל משמעות מאוד סמלית: עלי הכותרת מבטאים את נפשו החופשייה של היפני. הסבר אחר שקיבלתי הוא שהרוח ניתקה את עלי הכותרת מהעץ – סמל לפרידה מהחיים – צפינו למעשה במעבר חד מחיים של הנפש היפה והאצילית למוות.
אחת השאלות המועלות ע"י תיירים מערביים היא: ומה עושים עם הפירות של כל כך הרבה עצי דובדבן? התשובה פשוטה: אלה הם עצי נוי שאינם מניבים פרי. למרבית האירוניה, פרי הדובדבן היפני יקר בהשוואה לדובדבן מיובא. הסיבה נעוצה במיעוט חלקות גידול עצי דובדבן.
הפרחים נופלים לקרקע לפני שהם נובלים ויוצרים תמונה מושלמת (צילום: Michelle Andrews)
אתרי פריחת דובדבן ידועים ביפן
מאות אתרי פריחה פזורים ברחבי יפן. היפנים נוהגים לחזור מדי שנה בעונת האביב לפארק מסוים החביב עליהם. זהו מקום מפגש מסורתי עם חברים או משפחה לפיקניק האביבי. במפגש הם יסיירו בפארק, יבחנו את השינוי שחל בעצים וידונו ביופי הפריחה ועוצמתה בהשוואה לשנים קודמות. בשנים בהם חיינו בטוקיו אימצנו את פארק Shinjuku Gyo-en כמקום המפגש המסורתי של חבורת החברים שלנו. בשיטוטי בגן הבחנתי בקבוצת צלמים חובבים שהתנהלו בנתיבי הפארק שקועים בדיונים עמוקים. הבנתי שהם דנים במציאת זווית צילום מתאימה לעצים החביבים עליהם. סקרנותי נעורה ועקבתי אחריהם.
לאחר כחצי שעה הסכימו הצלמים על התמקמותם בסמוך לקבוצת שיחים. הם העמידו את החצובות והפנו את מצלמותיהם לעץ מיוחד עליו הייתה פריחה בשני גווני צבע שונים. כל תהליך הצילום היה מלווה בהתייעצויות מקצועיות. מאוד התרשמתי וחזרתי לחברי. באביב הבא שמחתי לפגוש בשנית את חברי הצלמים באותו הפארק, הבחנתי כי הם שידרגו את ציוד הצילום. חשבתי לתומי שהפעם ידעו בדיוק לאן לגשת ללא בזבוז זמן מיותר. לתדהמתי חזרה על עצמה אותה התנהלות איטית, מלווה בדיונים עמוקים עד הגעתם לאותה נקודת צילום שבחרו בשנה שעברה. חשבתי לעצמי: לא יכול להיות שהם לא זוכרים כלום! בשנת המעקב השלישית המחזה חזר על עצמו. הבנתי שהתנהלות זו הייתה טקסית, וביטאה את התפעלותם מיופייה של הפריחה האביבית.
אתרי הפריחה הידועים ביפן הם דווקא בתי הקברות, בהם נטועים אלפי עצים ושיחים פורחים ביניהם גם עצי סאקורה. באביב נוהגים היפנים לבקר עם משפחותיהם את קברות יקיריהם. הם מגיעים מצוידים בארוחה ארוזה מלאה כל טוב, יושבים לצידי הקברים תחת עץ הסאקורה, חוגגים עם נשמות יקיריהם את שמחת ההתחדשות הנפלאה ואוכלים יחדיו.
תצפית לעבר הר פוג'י בעת פריחת הדובדבן (צילום: together we watch's images)
על הר פוג'י בכתבה על טיול סתיו באזור טוקיו
תכנון טיול בדגש פריחת דובדבן ביפן
איך ניתן לתכנן טיול בדגש פריחה ביפן? או במילים אחרות: לאן כדאי לרוץ קודם?
לצערי לא אוכל להקל על החלטתכם. העצה הראשונה היא להגיע בזמן הנכון למקום הנכון בהתאם לתזמון ידוע מראש של גלי הפריחה. במקביל יש להתעדכן ברמה יומית בתחזית הפריחה ולמהר להגיע לאתרים המדווחים כ- 100 אחוזי פריחה.
כתבות על יעדי טיול ביפן
מידע נוסף
בתי מלון בטוקיו
בתי מלון בקיוטו
השכרת רכב ביפן
כתבות נוספות
חגיגות פריחת הדובדבן
מסלול טיול ביפן - טוקיו
עונת פסטיבלי הקיץ ביפן
צבעי הסתיו בטוקיו
אתרים לביקור ראשון וביקור חוזר בקיוטו
איי יפן הדרומיים
נדמה שהתשובה לשאלה טמונה בתכונות היסוד של העם היפני: תכנון, פרפקציוניזם, סדר וניקיון. כשאנו מתהלכים בגנים הפורחים ביפן, וחווים את החוויה הרב חושית של היופי, חשוב תמיד לזכור שאין דבר מקרי ביפן ואין יופי מקרי ביפן. הגנים מתוכננים בקפידה – כל פרט ממוקם בנקודה המיועדת לו. העיקרון התכנוני המנחה הוא שהיופי הוא צנוע, חבוי ומרומז
תכונה אחרת, חשובה לא פחות, היא ההערכות המוסדית/ארגונית בתכנון ועידוד תנועת תיירות ההמונים. היפנים מתכננים את חופשתם בהתאם לתחזיות הפריחה. הם נוהגים לצאת למספר ימים לאזור מומלץ ולשלב נופש ורחצה במעיינות חמים. הממשלה היפנית מודעת לערכה הכלכלי של תופעה תיירותית זו ומעוניינת לפתח ולעודד את תנועת ה "עלייה לרגל" של מיליוני יפנים לפריחת הדובדבן. מוסדות ממשלתיים ועירוניים משקיעים מאמצים ותקציבים רבים בתכנון ופיתוח אזורי תיירות בדגש פריחה, ובהקמת אטרקציות תיירותיות משלימות להמוני התיירים המקומיים הפוקדים את האזורים הפורחים.
פריחת הדובדבן לצידי תעלת מאג'ורו (Meguro) בלב טוקיו
אחת השאלות המועלות ע"י תיירים מערביים היא: ומה עושים עם הפירות של כל כך הרבה עצי דובדבן? התשובה פשוטה: אלה הם עצי נוי שאינם מניבים פרי. למרבית האירוניה, פרי הדובדבן היפני יקר בהשוואה לדובדבן מיובא. הסיבה נעוצה במיעוט חלקות גידול עצי דובדבן.
אתרי פריחת דובדבן ידועים ביפן
מאות אתרי פריחה פזורים ברחבי יפן. היפנים נוהגים לחזור מדי שנה בעונת האביב לפארק מסוים החביב עליהם. זהו מקום מפגש מסורתי עם חברים או משפחה לפיקניק האביבי. במפגש הם יסיירו בפארק, יבחנו את השינוי שחל בעצים וידונו ביופי הפריחה ועוצמתה בהשוואה לשנים קודמות. בשנים בהם חיינו בטוקיו אימצנו את פארק Shinjuku Gyo-en כמקום המפגש המסורתי של חבורת החברים שלנו. בשיטוטי בגן הבחנתי בקבוצת צלמים חובבים שהתנהלו בנתיבי הפארק שקועים בדיונים עמוקים. הבנתי שהם דנים במציאת זווית צילום מתאימה לעצים החביבים עליהם. סקרנותי נעורה ועקבתי אחריהם.
לאחר כחצי שעה הסכימו הצלמים על התמקמותם בסמוך לקבוצת שיחים. הם העמידו את החצובות והפנו את מצלמותיהם לעץ מיוחד עליו הייתה פריחה בשני גווני צבע שונים. כל תהליך הצילום היה מלווה בהתייעצויות מקצועיות. מאוד התרשמתי וחזרתי לחברי. באביב הבא שמחתי לפגוש בשנית את חברי הצלמים באותו הפארק, הבחנתי כי הם שידרגו את ציוד הצילום. חשבתי לתומי שהפעם ידעו בדיוק לאן לגשת ללא בזבוז זמן מיותר. לתדהמתי חזרה על עצמה אותה התנהלות איטית, מלווה בדיונים עמוקים עד הגעתם לאותה נקודת צילום שבחרו בשנה שעברה. חשבתי לעצמי: לא יכול להיות שהם לא זוכרים כלום! בשנת המעקב השלישית המחזה חזר על עצמו. הבנתי שהתנהלות זו הייתה טקסית, וביטאה את התפעלותם מיופייה של הפריחה האביבית.
אתרי הפריחה הידועים ביפן הם דווקא בתי הקברות, בהם נטועים אלפי עצים ושיחים פורחים ביניהם גם עצי סאקורה. באביב נוהגים היפנים לבקר עם משפחותיהם את קברות יקיריהם. הם מגיעים מצוידים בארוחה ארוזה מלאה כל טוב, יושבים לצידי הקברים תחת עץ הסאקורה, חוגגים עם נשמות יקיריהם את שמחת ההתחדשות הנפלאה ואוכלים יחדיו.
תצפית לעבר הר פוג'י בעת פריחת הדובדבן (צילום: together we watch's images)
על הר פוג'י בכתבה על טיול סתיו באזור טוקיו
תכנון טיול בדגש פריחת דובדבן ביפן
איך ניתן לתכנן טיול בדגש פריחה ביפן? או במילים אחרות: לאן כדאי לרוץ קודם?
לצערי לא אוכל להקל על החלטתכם. העצה הראשונה היא להגיע בזמן הנכון למקום הנכון בהתאם לתזמון ידוע מראש של גלי הפריחה. במקביל יש להתעדכן ברמה יומית בתחזית הפריחה ולמהר להגיע לאתרים המדווחים כ- 100 אחוזי פריחה.
כתבות על יעדי טיול ביפן
מידע נוסף
בתי מלון בטוקיו
בתי מלון בקיוטו
השכרת רכב ביפן
כתבות נוספות
חגיגות פריחת הדובדבן
מסלול טיול ביפן - טוקיו
עונת פסטיבלי הקיץ ביפן
צבעי הסתיו בטוקיו
אתרים לביקור ראשון וביקור חוזר בקיוטו
איי יפן הדרומיים
תצפית לעבר הר פוג'י בעת פריחת הדובדבן (צילום: together we watch's images)
על הר פוג'י בכתבה על טיול סתיו באזור טוקיו
לצערי לא אוכל להקל על החלטתכם. העצה הראשונה היא להגיע בזמן הנכון למקום הנכון בהתאם לתזמון ידוע מראש של גלי הפריחה. במקביל יש להתעדכן ברמה יומית בתחזית הפריחה ולמהר להגיע לאתרים המדווחים כ- 100 אחוזי פריחה.
מידע נוסף
בתי מלון בטוקיו
בתי מלון בקיוטו
השכרת רכב ביפן
כתבות נוספות
חגיגות פריחת הדובדבן
מסלול טיול ביפן - טוקיו
עונת פסטיבלי הקיץ ביפן
צבעי הסתיו בטוקיו
אתרים לביקור ראשון וביקור חוזר בקיוטו
איי יפן הדרומיים
מסלול טיול ביפן - טוקיו
עונת פסטיבלי הקיץ ביפן
צבעי הסתיו בטוקיו
אתרים לביקור ראשון וביקור חוזר בקיוטו
איי יפן הדרומיים