פסטיבלי הקיץ של יפן
מאת: אילה דנון


בחודשי הקיץ, במקביל לעונת הגשמים, שוטפים את ארץ השמש העולה עשרות פסטיבלים. למרות קשיי האקלים ההביל והחם, מיליוני יפנים יוצאים לרחובות ונהנים מחגיגות שמחות ואנרגטיות.


במשך שלוש השנים בהן חיינו ביפן, לא זכינו לחוות מחזור קייצי שלם. התושבים הזרים ביפן משתדלים לצאת לחופשותיהם מיוני ועד אוגוסט ומשאירים את היפנים להסתתר מהגשמים הטורדניים ולהזיע בחום הבלתי נסבל. היפנים מצידם משקיעים מאמץ רב בעשיית פעילויות "מצננות": תופסים מחסה בחדרים ממוזגים, מציפים את חופי הרחצה ובריכות השחייה, אוכלים מאכלים צוננים וקלים, וחשוב מכול  לא שוכחים לחגוג! רוב תושביה הזרים של יפן לא נהנים מחגיגת הקיץ הגדולה, וחבל. על חגיגות הקיץ הללו אספר כאן.
 
1 / 8
2 / 8
3 / 8
4 / 8
5 / 8
6 / 8
7 / 8
8 / 8

העיר טוקטשימה כולה שרה ורוקדת במשך 4 ימים ולילות בפסטיבל אווה אודורי (צילום: George N)
רקדניות בלבוש מסורתי בפסטיבל אווה אודורי (צילום: Jose Cruz)
מרכבות אלים בגובה שתי קומות חוצות את קיוטו בפסטיבל גיון (צילום: Xavi)
כחלק מפסטיבל בון מדליקים פנסי נייר לכבוד המתים שבאים לביקור בעולם הגשמי (צילום: Jeff Laitila)
ריקוד בון אודורי קורא לנשמות המתים להגיע ולבקר את אהוביהם (צילום: Guilhem Vellut)
בפסטיבל הטנאבטה כותבים היפנים משאלות על ניירות צבעוניים וקושרים אותם לענפי במבוק (צילום: Patrick Vierthaler)
מרכבות אלים עטורות דמויות ענקיות ומוארות נישאות בפסטיבל נפוטה (צילום: Shinya ICHINOHE)
מופעי זיקוקים נערכים בכל רחבי יפן לקראת סוף יולי (צילום: kazuphotos)


מפת יפן והערים המרכזיות בהן נחגגים הפסטיבלים:
אאומורי (A), הירוסאקי (B), סנדאי (C), קיוטו (D), טוקיו (E) וטוקושימה (F)

מקומות לינה מומלצים:
מלון גוד נייצ'ר בקיוטו  מלון שיבויה סטרים אקסל בטוקיו
(להגדלה לחצו על הפינה העליונה)

המזרח הרחוק



הקיץ ביפן חם ולח מאוד, ויורד בו ה-ר-ב-ה גשם

גלי הפריחה האחרונים של האביב השוטפים את יפן עד סוף מאי, מפנים את מקומם לצבע הירוק החזק של הקיץ. בסוף מאי שולט צבעם הבהיר של העלים המלבלבים המתחלף לצבע ירוק חזק והומוגני. הקיץ לא מגיע בבת אחת. הטמפרטורות ורמות הלחות מטפסות בהדרגה ומגיעות לשיאים בלתי נסבלים. לקראת מחצית חודש יוני השמיים מתכסים בעננת לחות דביקה וגשמים יורדים ללא הפוגה. זוהי עונת הגשמים, ה- Bayu, המקדימה את הקיץ הרשמי ביפן. במשך כחודש ימים, עד מחצית יולי, מתכסה יפן בעננות כבדה, ויורדים גשמים יומיומיים בלתי פוסקים. היפנים אוהבים להצהיר על סיומה של עונת הגשמים ותחילת הקיץ לקראת 23 ביולי.

הטמפרטורות באי המרכזי של יפן מטפסות עד ל-31 מעלות ורמת הלחות מגיעה ל-100 אחוזים. האוויר עומד וקולות החרקים נשמעים בכל מקום. כך מתקדמת עונת הקיץ במשך כחודש עד מחצית אוגוסט. מהמחצית השנייה של אוגוסט נוחתת על יפן צרה נוספת: הטייפונים. רוחות חזקות מלוות בחזית גשם כבדה הולמות ביפן. עד לפני כשנתיים ידעו היפנים לומר בוודאות שעונת הטייפונים מסתיימת לקראת סוף ספטמבר. כיום, בעקבות התחממות כדור הארץ, נמשכת עונה זו גם בשבוע הראשון והשני של אוקטובר. 

 
פסטיבל קיץ ביפן
אפילו הגשמים לא מרתיעים את החוגגים מלצאת אל הרחובות (צילום: CC Ville Misaki) 

פסטיבלי הקיץ ביפן

בתקופה זו של השנה שוטפים את יפן עשרות פסטיבלים. למרות קשיי האקלים ההביל והחם נהנים היפנים מחגיגות שמחות. חלקן קשורות בדת השינטו הקדומה, הקשורה במחזוריות הטבע. בעונה זו מתפללים היפנים לשנה פורייה ולכן עוסקים בפיוס האלים. חלק אחר קשור באירועים היסטוריים, כמו טקסי האש. סוג אחר קשור בפולחן האבות, הוא חג ה- Bon. 

אפרט מעט על מספר פסטיבלים גדולים הנערכים בעונת הקיץ, אך אנא שימו לב לכך שאלה מהווים רק חלק מזערי מחגיגות הקיץ האנרגטיות המתקיימות בארץ השמש העולה.

פסטיבל נפוטה (בשבוע הראשון של אוגוסט)

אל פסטיבל נפוטה (Neputa Matsuri) הססגוני נוהרים יותר מ- 3.5 מיליון אנשים. הפסטיבל נערך בצפון יפן בערים אאומורי (Aomori) והירוסאקי (Hirosaki). במלך ימי הפסטיבל, נושאים תושבי העיר עשרות מרכבות אלים, מקושטות בדמויות נייר ענקיות ומוארות, המתנשאות לגובה של 5 מטרים. זוהי תפילה ובקשה לברכות האלים לעונה חקלאית ברוכה. המרכבות נישאות עד לים על מנת לגרש את הכוחות הרעים העלולים לחבל בתנובת הים.
כתבה על טיול בצפון יפן ועל פסטיבל האש

 
פסטיבל קיץ ביפן
מרכבות האלים המוארות והצבעוניות בפסטיבל נפוטה בעיר הירוסאקי (צילום: CC Rosino)
 

פסטיבל טנבאטה (7 ביולי)

הטנבאטה (Tanabata Matsuri) הוא פסטיבל שמקורו באמונה סינית עממית. המנהג קשור בסיפור אהבתם של בת הקיסר אוריהימה (Orihime) לבן הזוג שייעדו לה  קנגיו (Kengyu). עד שהכירה אוריהימה את קנגיו, עסקה בחריצות בפיוס האלים וטוותה עבורם בגדים. לאחר שהכירה את אהובה, זנחו שניהם את מחויבותיהם ושקעו באהבתם. הקיסר זעם על בתו מכיוון שהאלים נותרו ללא כסות. הוא נידה את קנגיו והפריד בין האוהבים. את קנגיו שלח הרחק משם, אל "צידו השני של שביל החלב". שני האוהבים בכו מרה, עתה הפריד ביניהם שביל החלב העצום והם לא יוכלו להיפגש. הקיסר ריחם עליהם ואמר: "אם תעבדו קשה אאפשר לכם להיפגש פעם בשנה". ואכן האוהבים עמלו כל השנה. מדי שנה, בליל 7 ביולי מתרחש הפלא הגדול: גשר נמתח מעל שביל החלב ושני הכוכבים נפגשים. 

פסטיבל הטנאבטה נחוג בכל רחבי יפן. ביום זה קושרים לענף עץ במבוק (מסמל אריכות ימים והתחדשות) משאלות הכתובות על ניירות צבעוניים ארוכים (הנקראים Tanzaku). חג זה אהוב על ילדי יפן. ה- Sendai Tanabata Matsuri הוא מהמפורסמים מפסטיבלי הטנאבטה. בין 6-8 באוגוסט מקושטים רחובותיה של העיר הצפונית סנדאי בניירות צבעוניים הנשאים על מוטות ענק. 
כתבה על הטנבאטה - חג האוהבים
 
פסטיבל קיץ ביפן
בפסטיבל הטנאבטה כותבים היפנים משאלות על ניירות צבעוניים וקושרים אותם לענפי במבוק (צילום: CC Yuki Yaginuma) 
 

פסטיבל בון – פסטיבל נשמות המתים (13 ביולי עד 15 באוגוסט)

פסטיבל בון (Bon) נערך בתאריכים שונים ברחבי יפן, החל מאמצע יולי ועד מחצית אוגוסט. מנהג דתי הקשור לאמונה הבודהיסטית שנשמות אבותינו המתים חוזרות לעולם הגשמי לביקור אצל אהוביהם. פעם אחת בקיץ, מתכנסת כל המשפחה. כולם נערכים לבואן של נשמות יקיריהם ועורכים "סדר פסח" בבית: מנקים, צובעים, משפצים. בערבים רוקדים לכבודן את ריקוד ה- Bon Odori וקוראים להן להגיע. מדליקים אש על ראשי הגבעות, ומציבים תאורה בכניסה לבתים. במהלך הימים האלה נוסעים היפנים לכפרים לבתי ההורים על מנת לכבד את נשמות אבותיהם. סעודה חגיגית נערכת בחברת הנשמות האורחות. לאחר מספר ימים נערך טקס של ליווי נשמות המתים חזרה לעולמן.
כתבה על צבעי הסתיו בטוקיו
 
פסטיבל קיץ ביפן
בימה מרכזית בפסטיבל בון, למרגלותיה רוקדים החוגגים (צילום: CC Guilhem Vellut) 
 

פסטיבל אווה אודורי (12 עד 15 באוגוסט)

אווה אודורי (Awa Odori) הוא אחד מהפסטיבלים המפורסמים ביפן, המושך אליו אלפי חוגגים. נערך בעיר טוקושימה (Tokushima) שבאי שיקוקו (Shikoku). כל העיר שרה ורוקדת במשך 4 ימים ולילות. מקורו של הפסטיבל בהוקרתם ושמחתם של התושבים על בניית טירת העיר בשנת 1587.
 
פסטיבל קיץ ביפן
במשך 4 ימים ולילות רוקדים אלפי החוגגים בפסטיבל אווה אודורי בעיר טוקושימה (צילום: CC Ville Misaki) 
 

פסטיבל גיון (1 עד 29 ביולי)

פסטיבל גיון (Gion Matsuri) הוא פסטיבל ותיק, בן מאות שנים, הנערך במקדש יסאקה (Yasaka) בקיוטו (Kyoto). תהלוכה מרהיבה של כ-30 מרכבות אלים בנות שתי קומות הנקראות Yamaboko המתנשאות לגובה של כ-6 מטרים. התהלוכה מתקדמת לאורך הרחוב הראשי. יש המוצאים את מקורותיו לפני 1,100 (!) שנים, אך הוא נחגג כפי הנראה רק החל מהמאה ה-17. בימי הפסטיבל נוהגים תושבי קיוטו לפתוח את בתיהם ולהציג בפני הציבור את חפצי האומנות המצויים ברשותם. 
פסטיבל קיץ ביפן  פסטיבל קיץ ביפן
תהלוכה מרהיבה של מרכבות אלים גבוהות בפסטיבל גיון הוותיק (צילומים: CC Patrick Vierthaler, mrhayata)


מלון מומלץ במרכז קיוטו

מלון גוד נייצ'ר קיוטו (Good Nature Hotel Kyoto) הוא מלון 5 כוכבים מקסים, הממוקם במרכז קיוטו, במרחק הליכה קצר מתחנת הרכבת המרכזית ומרכז הכנסים. חדרי המלון גדולים ומעוצבים בגוונים בהירים ונעימים, לחלקם יש מרפסת ויש גם חדרים היכולים להתאים למשפחות. במלון בר ומסעדה והלובי בחלל הגבוה שבין החדרים הוא מזמין ונעים.
 
מלון מומלץ ליד תחנת הרכבת של קיוטו
מלון גוד נייצ'ר קיוטו  עיצוב נעים ורמת 5 כוכבים
 



מופעי ראווה של זיקוקי דינור 

השתתפות במופע הראווה של זיקוקי הדינור בטוקיו היא חוויה בלתי נשכחת! המופעים (הנקראים Hanabi Taikai) נערכים בכל רחבי יפן לקראת סוף יולי, והן החגיגות של כבאי האש. בשבת האחרונה של יולי נוהרים מיליוני אנשים לנהר סומידה (Sumida) שברובע אסקוסה (Asakusa), למופע הראווה הגדול של זיקוקי הדינור. 

זיקוקי דינור מאירים את שמי טוקיו בפסטיבל על נהר סומידה


מלון מומלץ במרכז טוקיו  ליד תחנת שיבויה

מלון שיבויה סטרים אקסל טוקיו (Shibuya Stream Excel Hotel Tokyu) ממוקם מול תחנת הרכבת שיבויה, מיקום מעולה להתניידות בעיר. הוא מציע חדרים בגדלים שונים, היכולים להתאים גם למשפחות, שבכולם יש מיזוג אוויר, מקרר, כספת ואמצעים להכנת שתיה חמה. למלון חניה פרטית, מסעדה, בר ושירותי כביסה.
בתי מלון נוספים במרכז טוקיו
 
מלון מומלץ במרכז טוקיו, לי דתחנת שיבויה
מלון שיבויה סטרים אקסל טוקיו – ליד תחנת הרכבת שיבויה, ממנה נוח להגיע לכל מקום בעיר


קיץ ביפן – חוויה תרבותית

למרות מזג האוויר הקשה בעונת הקיץ ביפן, מציעה עונה זו מגוון מרשים של חגיגות מסורתיות. השבועיים האחרונים ביולי ועד לשבוע השני באוגוסט, הינם השבועות שהיפנים ימליצו בהסתייגות לתיירים הזרים להגיע ליפן. היפנים חוששים מחוסר יכולת הסתגלותם של הזרים לאקלים הקשה. בשבועות אלה יש פחות גשמים מצד אחד, אך הטמפרטורות מאוד גבוהות והלחות מגיעה לרמות גבוהות מאוד. כיום, לאחר שנים בהן העמקתי היכרותי עם התרבות היפנית, הייתי שמחה לחזור ולשוטט בפסטיבלים הצבעוניים והמרהיבים, למרות מזג האוויר החם.
 

מידע נוסף

כתבות נוספות 


כרמית וייס
 
אודות הכותבת
אילה דנון, גיאוגרפית, בוגרת תואר שני בגיאוגרפיה כלכלית. התגוררה ביפן, חיה את ההוויה היפנית ודוברת השפה. מייסדת יפן חוויה אחרתהמתמחה בארגון והדרכת טיולי עומק וייעוץ למטיילים ביפן. מרצה ומעבירה סדנאות עסקיות לחברות המעוניינות להעמיק את היכרותן עם תרבות העסקים ביפן.







סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר