העיר יואנינה - בירת מחוז איפירוס שבצפון יוון
מאת: כרמית וייס


עיר מנומנמת בחום הקיץ מקבלת את פנינו בשעת צהריים של חודש יולי. אך כשנעלמות קרני השמש האחרונות מאחורי ההרים, מתעוררת העיר יואנינה לחיים, עם המוני צעירים הממלאים את המסעדות, הברים ובתי הקפה על הטיילת. ככה זה בעיר שכרבע מתושביה הם סטודנטים בשנות העשרים לחייהם, ולילות הקיץ הנעימים מזמינים לצאת לאוויר הפתוח. 


יואנינה (Ioannina), בירת מחוז איפירוס בצפון-מערב יוון, היא עיר חביבה, אך בעיקר בסיס לצאת ממנו לטיולים באזור. אנו, כיאה למשלחת שהגיעה מארץ הקודש, יצאנו קודם כל לביקור בבית הכנסת המקומי.
 
1 / 9
2 / 9
3 / 9
4 / 9
5 / 9
6 / 9
7 / 9
8 / 9
9 / 9

הטיילת לחוף האגם שוקקת חיים כל היום ובעיקר בערב  (צילום: כרמית וייס)
 פרופ. אליסאף, ראש הקהילה היהודית ביואנינה  (צילום: כרמית וייס)
גירוס - השווארמה המקומית בגודל מרשים  (צילום: כרמית וייס)
גירוס עם ציזיקי - לא כשר אבל טעים!  (צילום: כרמית וייס)
שלכת ביואנינה   (צילום: כרמית וייס)
בית קפה לחופי האגם - תמיד מלא...  (צילום: כרמית וייס)
טעימה מחבל זגוריה - הכפרים  (צילום: כרמית וייס)
טעימה מחבל זגוריה - הטבע  (צילום: כרמית וייס)
פריחה במבצר של יואנינה  (צילום: כרמית וייס)


יעדים בכתבה:
העיר יואנינה (1), מערת פראמה (
2), חבל זגוריה (3), מוזיאון השעווה (4), עתיקות דודונה (5)
בתי מלון מומלצים:

מלון בוטיק אילנה בעיר העתיקה  |  מלון סאג' סיטי לייף ליד העיר העתיקה

קהילה יהודית הנאבקת על חייה

בתי כנסת בניכר תמיד מעוררים בי התרגשות, בעיקר כשמדובר בקהילות שנכחדו או כאלו הנאבקות על חייהן. את פנינו מקבל פרופ. משה אליסאף (Moses Elisaf), נשיא הקהילה היהודית המקומית, רופא, מרצה באוניברסיטה המקומית וחבר מועצת העיר*. כשעצב בעיניו הוא מספר על מאבק ההישרדות של הקהילה היהודית הקטנה, שכיום נותרו בה פחות מחמישים איש, לאחר שהצעירים, כולל ילדיו שלו, עזבו למחוזות מבטיחים יותר. מספר אירועים של פגיעה בבית הקברות היהודי, אירעו כאן בשנים האחרונות, אך בסך הכל הקהילה חייה את חייה בביטחון ומשולבת בחיי העיר. תפילות נערכות בבית הכנסת רק בחגים הגדולים, בניהולו של רב המגיע מאתונה.
* פרופ. אליאסף נבחר בשנת 2019 כראש העיר יואנינה, ונפטר בשנת 2022.
 
בית הכנסת העתיק של יואנינה, יוון
בית הכנסת העתיק של יואנינה, ביקור מרגש (צילום: כרמית וייס)


אירופה




 
יהודים הגיעו ליואנינה לאחר חורבן בית שני. לאחר גירוש ספרד הצטרפו אליהם יהודים דוברי לאדינו, אך בניגוד לשאר קהילות יוון שעברו לדבר ולהתפלל בלדינו, כאן שמרו על ניב רומניוטי של יוונית ונוסח תפילה ייחודי. כאלפיים יהודים התגוררו בעיר לפני מלחמת העולם השנייה. כמעט כולם נשלחו לאושוויץ, בתאריך 25 למרץ 1944 - יום העצמאות של יוון, ורק כ-150 נותרו בחיים.
 
את הכיבוש הגרמני שרד רק אחד משני בתי הכנסת של יואנינה, "בית הכנסת הישן", שנבנה בשנת 1829. הוא נמצא בין חומות העיר העתיקה, בתחומי המבצר (Ioustinianou 16). אליסאף מראה לנו בגאווה את ספרי התורה העתיקים, שה"זקן" שבהם גילו 400 שנה. על לוח שיש לבן חקוקים שמות הנספים בשואה.
 
ספרי תורה עתיקים בבית הכנסת של יואנינה, יוון   רשימת הנספים בשואה בבית הכנסת של יואנינה, יוון
ספרי תורה עתיקים ורשימת הנספים בשואה בבית הכנסת של יואנינה (צילום: כרמית וייס)
 

איפירוס – שוויץ של יוון

לפני שנמשיך ונסייר בעיר, בואו נכיר את מחוז איפירוס (Epirus), שהעיר יואנינה היא בירתו. אחד היפים והפחות מוכרים ב-13 מחוזות יוון, משתרע בפינה הצפון-מערבית של המדינה, לחופי הים-היוני (ממערב) ואלבניה (מצפון). את רוב שטחו מכסים הרי פינדוס (Pindus), המאופיינים במדרונות תלולים, אותם חורצים קניונים מהעמוקים בעולם. הר סמוליקאס (Smolikas), המתנשא בצפון איפירוס לגובה 2,637 מטר, הוא ההר השני בגובהו ביוון (אחרי הר האולימפוס). משקעים בכמויות גדולות מגיעים לכאן עם רוחות מהים-היוני, והופכים אותו לירוק ומיוער ברמה המזכירה מדינות צפוניות בהרבה. לי הזכירו ההרים את האלפים השוויצריים, עם בתי אבן מקסימים במקום בקתות אלפיניות, אוכל ים-תיכוני נהדר ואנשים נפלאים.
 
בתי אבן עתיקים באיפירוס, יוון
אווירה אלפינית, את הבקתות מחליפים בתי אבן עתיקים (צילום: כרמית וייס)
 
בשל אופיו ההררי של האזור רק מעטים עוסקים בחקלאות, בעיקר בגידול כבשים ועזים, המספקות קרוב למחצית מתצרוכת הבשר של יוון, וכמובן את גבינת הפטה המפורסמת. בעמקים, בעיקר סביב יואנינה, מגדלים טבק. תיירות קיץ וחורף, בעיקר תיירות פנים, מהווה כאן מקור הכנסה חשוב. בזמן ביקורנו, ימי משבר כלכלי קשה ביוון, היוונים אינם מרבים לנפוש ומעט התיירים הזרים זוכים למחירים נמוכים להפליא.
 
חבל איפירוס על מפת יוון
 
 

1,650 גשרים על כביש אגנטיה

אל יואנינה אנו מגיעים בנסיעה מסלוניקי, באוטוסטרדה נוחה ומודרנית, עתירת מנהרות וגשרים מרשימים, שהולכים ומתארכים ככל שאנו מתקרבים אל ההרים. בעבר היה המחוז מבודד בשל קשיי הנסיעה בתוואי ההררי. המצב השתנה בשנת 2009, אז נפתח פרויקט התחבורה הגדול ביותר שידעה יוון מעודה, ויש הטוענים גם אחד הגורמים לקריסתה הכלכלית.
 
כביש מהיר A2 (90E), כביש וייה אגנטיה (Via Egnatia), חופף בחלקו לדרך רומית עתיקה באותו שם, שהוליכה מאלבניה לאיסטנבול (אז ביזנטיון). הוא עושה דרכו לאורך 670 ק"מ, מהעיר איגומיניצה (Igoumenitsa) לחופי הים-היוני, דרך סלוניקי, עד לגבול עם טורקיה. בדרכו הוא עובר במחוזות ההרריים מקדוניה ואיפירוס, תוך שהוא חוצה את הרי פינדוס. הנוסעים לכל אורכו חולפים דרך לא פחות מ-76 מנהרות ו- 1,650 גשרים.
 
סמטאות יואנינה, בשל הריחוק נשמרה האותנטיות
סמטאות יואנינה, בשל הריחוק נשמרה האותנטיות (צילום: כרמית וייס)





 

יואנינה על גדות האגם

70 אלף תושבי העיר יואנינה (Ioannina), וכך גם בני המקום הפזורים ברחבי העולם, מכנים אותה בחיבה יאנינה (Jannena). העיר, השוכנת על הגדה הדרום-מערבית של אגם פאמבוטיס (Pamvotis), מתנהלת בשלווה ים-תיכונית יוונית אופיינית, אך מתעוררת לחיים לעת ערב, בזכות 20 אלף הסטודנטים הלומדים באוניברסיטה המקומית.
 
את שיא פריחתה ידעה העיר בתחילת המאה ה-13, בימי מסע הצלב הרביעי, בעקבותיו ברחו אליה משפחות עשירות מקונסטנטינופול (איסטנבול) הכבושה. במשך למעלה מארבע מאות שנה - מהמאה ה-15 ועד תחילת המאה ה-20 - היתה העיר תחת שלטון עות'מאני, שגילה סובלנות דתית כלפי תושביה היוונים והיהודים.
יואנינה והאי הקטן על אגם פביוטיס, יוון
אורות העיר יואנינה והאי הקטן על אגם פביוטיס (צילום: כרמית וייס)
 

טורקים ויהודים במבצר של יואנינה

את ההשפעה העות'מאנית רבת השנים ניתן לראות בצורה הטובה ביותר במבצר של יואנינה, המוקף חומה וצופה על האגם. כאן נמצא גם בית הכנסת בו ביקרנו מוקדם יותר, אך רוב רובו של המבצר משקף השפעה עות'מאנית חזקה.
 
מסגד שנבנה בתקופת שלטונו של אסלאן פאשה (Aslan Pasha), בתחילת המאה ה-17, הוא כיום משכנו של המוזיאון האתנוגרפי. המוזיאון מציג תלבושות, תכשיטים, ריהוט, כלי נשק, וחפצים המייצגים את התרבות היוונית, המוסלמית והיהודית. במבצר מוזיאון נוסף – המוזיאון הביזנטי, המציג ממצאים מאותה תקופה.

היכרות עם הטעמים של יואנינה: אני ממליצה בחום על סיור קולינרי בעיר העתיקה של יואנינה - להיכרות עם הגבינות המקומיות, דוכני הגירוס (כמו שווארמה) והסובלקי (כמו שיפודים), וקינוחים מקומיים.
 
אחד משערי המבצר של יואנינה, יוון
אחד משערי המבצר של יואנינה, יהודים לצד מוסלמים (צילום: כרמית וייס)
 

השליט האכזר עלי פאשה

בתוך המבצר נמצא גם ביתו של השליט עלי פאשה (Ali Pasha) והקבר שלו. סיפורו של עלי פאשה, אחד משליטיה העות'מאנים של יואנינה, שזור באתרים רבים בעיר. בשנת 1789 הוא קבע בה את מרכז שלטונו באזור, שכלל חלקים נרחבים מיוון ואלבניה. הוא נודע כשליט אכזר ביותר, שהחזיק הרמון עם למעלה מ-300 נשים, אך אלו כנראה לא סיפקו את תאבונו... כאשר פילגשו של בנו סירבה לחיזוריו, כך מספרים, היא נכבלה יחד עם 17 נערות מקומיות וכולן נזרקו אל מימי האגם (גרסה אחרת מספרת את אותו סיפור על אשת סוחר מקומי).
 
חילוקי דעות עם השלטון המרכזי בקונסטנטינופול הביאו לסיום שלטונו של העריץ, לאחר למעלה משנה בה צרו העות'מאנים על העיר. פאשה הסתתר במנזר St Panteleimon, על האי בלב אגם פאמבוטיס, ושם השיגו אותו כדוריהם של שני סוכני חרש שהתגנבו לאי. על רצפת הקומה השנייה במנזר, שהוא כיום מוזיאון לתקופה העות'מאנית, ניתן להבחין בסימני הכדורים.
 
מסגד עתיק במבצר של יואנינה, יוון
קברו של עלי פשה ומסגד עתיק במבצר של יואנינה (צילום: כרמית וייס)
 

שייט על אגם פאמבוטיס

מזועזעים מהסיפור על הנשים שנזרקו לאגם, אנו יוצאים להפלגה על אגם פאמבוטיס ואל האי הקטן שבלבו. האי הקטנטן, שכמאה תושבים מתגוררים עליו, מכונה בפי כל ניסאקי (Nisaki), שפירושו "אי קטן". נעים לשוטט בין סמטאות האבן, הבתים העתיקים והדוכנים, או פשוט לשבת באחת הטברנות על החוף. בנוסף למנזר בו נרצח עלי פאשה, על האי מספר מנזרים קטנים נוספים, בהם מנזר פילנתרופינון (Philanthropinon), שקירותיו הפנימיים מכוסים ציורי קיר מהמאה ה-13.
 
כשאנו שטים חזרה לעיר, נופלת השמש אל מאחורי ההרים ואורות העיר המנצנצים מספרים לנו שהעיר מתעוררת לחיים. גם אם הגענו לכאן אחרי ליל טיסות ללא שינה, אין לנו ברירה - האוכל הנפלא, המוסיקה היוונית ומזג האוויר הנעים, קוראים לצאת ולבלות.
 
שייט לאי הקטן על אגם פביוטיס, יוון
שייט לאי הקטן על אגם פביוטיס (צילום: כרמית וייס)
 

עוד באזור יואנינה

מוזיאון הכסף של יואנינה מייצג את אחד ממקורות הפרנסה החשובים של העיר. ניתן לראות בו בעלי מלאכה בפעולה ולקנות כלי כסף ותכשיטים במחירים טובים.
מוזיאון השעווה להיסטוריה של יוון הוא כל כולו עבודה של פסל בשם פאבלו וורליס (Pavlos Vrellis), שבעזרת 150 דמויות שעווה מספר בתמציתיות את ההיסטוריה של יוון בעידן המודרני. התצוגה מרשימה מאד, אך אם אינכם מכירים את ההיסטוריה או קוראים יוונית, מומלץ להיעזר במדריך של המוזיאון. המוזיאון שוכן בבניין שתוכנן על ידי האמן ומייצג ארכיטקטורה שהייתה אופיינית לאזור במאה ה-18, ליד הכפר Bizani, כ-11 ק"מ דרומית ליואנינה.

מערת נטיפים יפה מסתתרת בלב הכפר פראמה (Perama), במרחק  3 קילומטר צפונית ליואנינה. המערה התגלתה במקרה בזמן מלחמת העולם השנייה, כשתושבי הכפר חיפשו מקלט מההפצצות. זוהי מערת הנטיפים הגדולה ביוון ואורכו של המסלול בה הוא כקילומטר וחצי.

אתר העתיקות דודונה (Dodona) נמצא 22 ק"מ דרומית ליואנינה. העיר העתיקה ביותר באיפירוס היתה משכנו של אורקל חשוב, ונשתמר בה אמפיתאטרון מרשים, אחד הגדולים ביוון.

חבל זגוריה (Zagoria) נמצא מצפון ליואנינה ובו 45 כפרים השומרים על צביונם המקורי, ונופים מרהיבים של קניונים מהעמוקים בעולם. לדעתי זהו ביקור חובה לכל מי שמטייל באזור. אפשר להגיע עם רכב שכור או בסיור יומי מהעיר יואנינה לחבל זגוריה.

חבל צומרקה (Tzoumerka) נמצא מדרום ליואנינה והוא מזכיר מאד את חבל זגוריה, עם כפרים ציוריים ונופי הרים דרמטיים, אבל הוא פחות מתוייר והרבה יותר בתולי. אפשר להגיע עם רכב שכור או בסיור יומי מיואנינה לחבל צומרקה.
 
צורף במוזיאון הכסף של יואנינה, יוון
צורף בפעולה במוזיאון הכסף של יואנינה (צילום: כרמית וייס)
 

עזרה בארגון טיול ביואנינה והאזור

♦ לתיאום ביקור בבית הכנסת של יואנינה יש ליצור קשר עם אלגרה מצא, מזכירת הקהילה היהודית. אלגרה דוברת עברית והיא גם מדריכה סיורים בעיר ובאזור  (30265127008 allegramas@gmail.com).
אחילֶאָס פאפאפת'ימיו (Achilleas Papaefthymiou) הוא הבעלים של חברת אלפיין זון Alpine Zone המארגנת רפטינג, קניונינג, מסלולי טיול, טרקים, אופניים, סוסים, טיפוס צוקים, מצנחי רחיפה, טיולי ג'יפים ואם הגעתם בחורף – גם סקי. אחילאס, המכיר את השטח כאת כף ידו, דובר אנגלית, אדיב וחביב בצורה בלתי רגילה, הוא האיש הנכון להיעזר בו בכל מה שקשור לטיול באזור. מומלץ בחום!
 

לינה ביואנינה

ביואנינה בתי מלון גדולים ומפוארים, לצד בתי מלון קטנים, בתי הארחה, דומטיה (חדרים בבתים פרטיים) וקמפינג אחד על שפת האגם.
את אווירת העיר העתיקה של יואנינה משקף בצורה מופלאה מלון בוטיק אילנה (IALNA Boutique Hotel), הממוקם בבית אחוזה מסורתי, שנבנה במאה ה-19 והיה שייך למשפחה יהודית שעסקה בריקמה וסחר בבדים. הוא ממוקם בינות חומות העיר העתיקה, למרגלות המבצר, לא הרחק מבית הכנסת. לאחרונה הוא עבר שיפוץ יסודי, תוך שימוש באבן, עץ ומתכת, עם חדרים וסוויטות הפונים לחצר פנימית שקטה ונעימה.
אם תהיתם לגבי השם - הוא אינו ישראלי - זהו השם שנתן לעיר גיאוגרף ערבי שביקר בה במאה ה-12.
 
מלון בוטיק בעיר העתיקה של יואנינה
מלון בוטיק אילנה בעיר העתיקה של יואנינה, בקרבת האגם ומרכז הבילוי
 

מלון המוסיקה במרכז יואנינה

במרכז יואנינה, ברחוב הקניות הראשי (28 באוקטובר), בקרבת הרחוב היורד לאגם, הוקם מלון חדש ומפנק – מלון סאג' סיטי לייף (SAZ City Life Hotel). במלון המעוטר ב- 4 כוכבים, 23 חדרים מרווחים וסוויטות, חנייה (מצרך נדיר במרכז העיר), בריכת שחיה מקורה (קטנה) וספא. במסעדת המלון (ZAMOS Cafe Bar Resto), אליה יש גם כניסה נפרדת מהרחוב, מגישים ארוחות (מעולות) ושתייה כל שעות היום. גולת הכותרת היא גינת הגג, בה מוגשות ארוחות קלות, עם תצפית ממרומי הקומה השישית על העיר, האגם וההרים הסובבים, שבימי ביקורי בסוף מרץ מכוסים עדיין לבן בוהק.
המלון בנוי מחומרים המשרים תחושת רוגע ומקטינים רעש, העיצוב יוקרתי (אם כי לא מנקר עיניים), השירות אדיב ומהחדרים בקומות הגבוהות (5 קומות) נשקף נוף נפלא. פירוש שמו של המלון הוא "מוסיקה", ואכן בכל החדרים ניתן להאזין למוסיקה, וגם במסעדת המלון מושמעת מוסיקה נעימה.

מלון סאג', יואנינה, צפון יוון
מלון סאג' סיטי לייף המפנק ביואנינה – מסעדת הגג והנוף מהחדרים הפונים לאגם
 

איך מגיעים ליואנינה

מאתונה: נסיעה בדרך הקצרה ביותר (דרך Patra) אורכת 5 שעות. במסלולים ארוכים יותר ניתן לשלב ביקור בדלפי, חצי האי פיליון ובמנזרים של מטאורה.
מסלוניקי: נסיעה על הכביש המהיר אורכת 3 שעות.
בשני הקווים פועלים אוטובוסים חדישים, ממוזגים ונוחים.
טיסות פנים מגיעות מאתונה לשדה התעופה של יואנינה (IOA), הצמוד לעיר.
 

מידע נוסף

כתבות נוספות על מחוז איפירוס בצפון יוון

 
* הכותבת היתה אורחת לשכת התיירות של יוון.

כרמית וייס אודות הכותבת
כרמית וייס (Carmit Weiss)מנסה להעביר את אהבתה לנופים דרך הצילום והכתיבה, מנהלת אתר Gotravel ואחת הכותבות המרכזיות בו. חרשה את אירופה וצפון אמריקה וטעמה גם את טעמן של היבשות האחרות. בעלת ניסיון רב בתכנון טיולים, גולשת סקי ואמא לארבעה גולשים צעירים.

כרמית עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות






סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר