חבל זגוריה – קסם ההרים של צפון יוון
מאת: כרמית וייס


טיול בהרים תמיד מהלך עלי קסם. בחבל זגוריה, בצפון יוון, מצטרפות ל"קסם ההרים" שלוש סיבות נפלאות, ההופכות אותו לאהוב עלי במיוחד: הכפרים הקטנים, שבתי האבן שלהם נשמרו כמו לפני מאות בשנים, הגשרים העתיקים, כל אחד ציורי מחברו, ואחרון חביב קניון ויקוס, שספר השיאים של גינס מזכה אותו בתואר "הקניון העמוק בעולם".


1 / 9
2 / 9
3 / 9
4 / 9
5 / 9
6 / 9
7 / 9
8 / 9
9 / 9

הכפר המקסים מונדנדרי במרכז חבל זגוריה  (צילום: Julien Maury)
תצפית אוקסיה לעבר קניון ויקוס  (צילום: כרמית וייס)
תצפית מהכפר ויקוס לעבר  קניון ויקוס  (צילום: כרמית וייס)
רפטינג על נהר ויידומאטיס   (צילום: כרמית וייס)
מפל קטן בסיום הרפטינג   (צילום: כרמית וייס)
גשר קוקורי, אחד מהגשרים העות'מנים בחבל זגוריה  (צילום: Julien Maury)
בתי האבן של הכפר מונודנדרי  (צילום: Julien Maury)
מלון אברציו, מלון בוטיק אופייני לחבל זגוריה   (צילום: כרמית וייס)
המסעדה הנהדרת של מלון אברציו  (צילום: כרמית וייס)

העיר 
יואנינה (A), יעדים בחבל זגוריה המוזכרים בכתבה: 
קיפי (B), מונודנדרי (C), אריסטי (D), ויקוס (E), גשר קלידוניה (F), פאפינגו (G), מיקרו פאפינגו (H), קוניצה (I),
בתי מלון מומלצים: מלון מונודנדרי בכפר מונודנדרי, מלון בוראזני ליד קוניצה,
מלון אריסטי מאונטיין ריזורט 
& מלון גמילה רוקס & מלון בוטיק אברציו בכפר אריסטי
 
 
גם אם ההגדרה האחרונה לוקה בחוסר דיוק מסוים (את הסיבה תבינו בהמשך), נופיו של קניון ויקוס הם מהיפים שראיתי מעודי. את הנופים הדרמטיים של הקניון אשאיר לסוף, ובואו נצא קודם לסיור בכפרים ובגשרים של חבל זגוריה.
 
גשר קלידוניה בחבל זגוריה, יוון
גשר קלידוניה, אחד הגשרים העתיקים של חבל זגוריה (צילום: כרמית וייס)


 ברירת מחדל




 

הארץ שמעבר להרים של יוון

חבל זָגוֹרְיָה (Zagoria), או ביוונית זגורוחוריה (Zagorochoria), הוא אחת מ-18 רשויות מוניציפליות במחוז איפירוס (Epirus), בצפון מערב יוון. הוא מאגד 46 כפרים קטנים בהרי פינדוס (Pindus), הפזורים על פני אלף קילומטרים רבועים. רק 6,000 תושבים מתגוררים כאן, עובדה ההופכת אותו לאחד האזורים הפחות מיושבים ביוון (6 תושבים לקמ"ר, לעומת ממוצע של 73). כשמביטים על השטח - ההרים התלולים, העמקים והקניונים החורצים אותם - מבינים מדוע.
 
כיום הכבישים לכפרים נוחים למדי, גם אם צרים ומפותלים, אולם בעבר המצב היה שונה. עד אמצע המאה העשרים לא הגיע כביש לכפרים והתושבים נאלצו לכתת רגליהם ובהמותיהם על פני דרכי עפר ואבן. פירוש השם זגוריה - "הארץ שמעבר להרים", מתאר היטב את המצב באותם ימים.
גם כיום אוטובוסים מגיעים לכפרים אחת למספר ימים, וזה אינו מקום מגורים למי שזקוק להמולת העיר. זהו המצב אצל רוב הצעירים, שנוטשים את הכפרים גם בשל קשיי פרנסה.
כתבה נוספת על חבל זגוריה
 
הכפר מיקרו פפינגו בחבל זגוריה, יוון
הארץ שמעבר להרים, מצוקים מעל הכפר מיקרו פפיגו  (צילום: כרמית וייס)
 

תיירות במקום חקלאות

בתקופת השלטון העות'מאני (מאות 15-20) היו תושבי הכפרים באזור פטורים מתשלום מסים. רבים היגרו לערים, צברו ממון, וחזרו לכפרים לבנות בהם בתים גדולים. חלק מאותם בתים משמשים כיום בתי מלון קטנים ומקסימים. בכלל, תיירות הולכת ותופסת מקום מרכזי בפרנסתם של תושבי זגוריה, במקביל לחקלאות ההולכת ונעלמת. פני השטח קשים לחקלאות, וזו נסמכת בעיקר על גידול כבשים ועזים, שהבשר וגבינות הפטה שמכינים מהן מככבים בכל מסעדה מקומית. התשתית התיירותית בכפרים הקטנים והמבודדים מפתיעה אותנו לטובה. בתי המלון קטנים, נקיים ומטופחים. אמנם אין כאן מלונות חמישה כוכבים, אך הנוף הנשקף מהם שווה עשרה כוכבים. יש גם פנסיונים קטנים והרבה חדרים להשכרה בבתי המקומיים (דומטיה). טברנות קטנות ובתי קפה מציעים אוכל טוב ואווירה נעימה.

מלון אריסטי מאונטיין ריזורט (Aristi Mountain Resort) הוא אחד מבתי המלון המפנקים של חבל זגוריה. זהו מלון 4 כוכבים הממוקם בכפר אריסטי, במיקום נוח ומרכזי לטיולים בחבל זגוריה. הוא מציע חדרים וסוויטות מעוצבים בטוב טעם, כולם ממוזגים, בריכת שחייה, מרכז בריאות וספא ונוף משגע.

אריסטי מאונטיין ריזורט, מלון מומלץ בזגוריה
מלון אריסטי מאונטיין ריזורט  מלון ברמה גבוהה במיקום מרכזי ונוח

שמו של מלון גמילה רוקס (Gamila Rocks Mountain Hotel) נגזר משמה של הפסגה הגבוהה ביותר ברכס המרשים שמעל קניון ויקוס. במזג אוויר נאה תוכלו לסעוד את ארוחת הבוקר ממש למרגלותיה, באחד מבתי המלון הנפלאים בכפר אריסטי. חדרים מרווחים, היכולים לארח עד 3 אורחים, וגם סוויטות מקסימות, כולם מעוצבים בקפידה ומשדרים חמימות. אין אורח שיוצא מכאן ולא זוכה לטיפולו המסור של הבעלים, ואסילי, שיוצא מגדרו לעזור.

מלון מומלץ בזגוריה צפון יוון
מלון גמילה רוקס - עיצוב חם ומוקפד ומיקום נוח 
 

הזקנים ועץ הדולב של הכפר

בכל כפר ביוון תמיד תמצאו כיכר מרכזית, הנקראת מסוחורי (mesochori), שפירושו "מרכז הכפר". במרכז הכיכר תמיד יהיה עץ דולב עתיק ועב גזע, שענפיו מצילים על הכיכר כולה, ולצדו כנסייה קטנה. מספרים לנו שעצי הדולב נשתלו לפני שנבנה הכפר, ואם הם נקלטו ידעו המקומיים שאדמות המקום מתאימות להקמת כפר. מהכיכר המרכזית מתפתלות סמטאות אבן ציוריות אל בתי הכפר, הבנויים אבן גיר מקומית ומכוסים גגות צפחה. תמיד תמצאו גם כמה זקנים יושבים בכיכר, ואלו תמיד נעימי סבר, שמחים לאורחים.
 
הכפרים מפתיעים אותנו בניקיונם. פרחים בגינות ובעציצים מעטרים בצבע את סמטאות האבן הלבנה. לולא הגפנים המשתרגות על המרפסות, אפשר היה לחשוב שאנחנו בהרי האלפים ולא באגן הים התיכון.
כתבה על טיול ביוון בגיל הזהב
 
הכפר מונודנדרי, חבל זגוריה
בתי האבן של הכפר מונודנדרי, אחד מהיותר מרכזיים בזגוריה   (צילום: Julien Maury)

הכפר מונודנדרי, חבל זגוריה
עוד קצת מהכפר המקסים מונדנדרי, שפשטו אי אפשר להפסיק להתפעל מיופיו  (צילום: Julien Maury)





 

הכפרים של חבל זגוריה

קשה לשכוח את שמו של הכפר הראשון בו נבקר - קיפי (Kipi או Kipoi), שכאן הוא לא הקיפוד החביב מסדרת הטלביזיה, אלא "גנים" ביוונית. הוא נמצא 35 קילומטר צפונה ליואנינה (Ioannina), בירת מחוז איפירוס, ומתגוררים בו כמאה תושבים בלבד. הכפר מסמן את הפתח הדרומי לקניון ויקוס, ולא הרחק ממנו ניתן לראות שניים מהיפים בגשרים העתיקים, בהם נבקר בהמשך.
 
עוד מעט צפונה שוכן הכפר מונודנדרי (Monodendri), עם כ- 160 תושבים. במרכז הכפר מוזיאון קטן למלאכת יד מסורתית, אך הסיבה העיקרית לביקור כאן היא התצפית לקניון ויקוס מהמנזר הסמוך. תצפית מרהיבה נוספת מזומנת למצפינים לכפר ויקוס (Vikos), הנושא את שמו של הקניון שעל מצוקיו הוא משקיף. שני הכפרים הם נקודת יציאה למסלולי הליכה רבים, בהם גם כאלו העושים דרכם לאורכו של הקניון.
בתי מלון במונודנדרי  | 
כתבה על העיר יואנינה - בילויים וטיולי כוכב
 
מרכז הכפר מונודנדרי, קניון ויקוס, יוון
מרכז הכפר מונודנדרי, הליכה קצרה לתצפית על קניון ויקוס (צילום: כרמית וייס)

מלון מומלץ במונודנדרי, חבל זגוריה
שורה ראשונה אל הנוף במסעדה של מלון מונודנדרי בכפר מונודנדרי הצופה לעבר קניון ויקוס.
המסעדה מגישה אוכל יווני מסורתי והיא מומלצת בחום, וכך גם המלון המקסים, עם אירוח משפחתי וחם

(צילום: Hotel Monodendri)
 
ארוחה בצלו של עץ דולב עתיק, כשעל השולחן מונחים מטעמים בבישול מקומי פשוט, לוקחת בכיס הקטן כל מסעדת גורמה. לארוחה כזו זכינו במרכז הכפר אריסטי (Aristi), שפירוש שמו "מושלם". אכן מושלם! את התמונה משלימים שני בתי מלון קטנים ומקסימים בהם ביקרנו והתפעלנו, הן מהאיכות והן מהמחיר הזול.
 
כביש צר ומפותל מוביל אותנו צפון-מזרחה לעבר שני כפרים אחים - פפיגו הגדול (Megalo Papino) ובמרחק קצר ממנו פפיגו הקטן (Mikro Papigo)*. מעל שני הכפרים הציוריים מתנשאים בדרמטיות המצוקים המרשימים של פסגת גמילה (Gamila), שהיא הגבוהה באזור (2,497 מטר). הכפרים הם נקודת מוצא למסלולי הליכה רבים, בהם גם מסלול אל הפסגה, בקתת הרים ואגם הדרקון (מסלול 03). כביש בן שני קילומטר מקשר בין שני הכפרים האחים, ולצדו נחבאות בריכות טבעיות משובבות עין, בשם מעיינות רוגובו (Rogovo), שבמימיהן הצוננים טבלנו את רגלינו.
* את שמות הכפרים מבטאים גם פפינגו (Papino) ומיקרו פפינגו (Mikro Papingo)
בריכות רוגובו, זאגוריה, צפון יוון
מעיינות רוגובו - בריכות טבעיות ומים צוננים, בין שני הכפרים האחים פפיגו   (צילום: MNstudio)  
 

הגשרים של חבל זגוריה

הטופוגרפיה ההררית הקשה העניקה למטיילים בזגוריה מתנה נפלאה - גשרי אבן מקושתים, שנבנו במאות ה-18 וה-19, בסגנון העות'מאני של שליטי האזור באותה תקופה.
 
גשר קאלוגריקו (Kalogeriko), שפירושו "הנזיר", על שמו של נזיר מקומי שמימן את בנייתו, הוא אולי המפורסם בין הגשרים של חבל זגוריה. הוא נבנה במאה ה-18, ושלוש קשתות האבן שלו העבירו את הנוסעים מעל נהר וודיומטיס (Voidomatis). גשר נוסף הנמצא לא הרחק הוא גשר קוקורי (Kokori), שקשת האבן שלו מגשרת בין שני מצוקים מרשימים משני צדי הנהר. כיום עובר הכביש על גשר מודרני יותר, והמצוקים הם יעד פופולרי למטפסי צוקים. שני הגשרים נמצאים בקרבת הכפר קיפי.
 
גשר קאלוגריקו בחבל זגוריה, יוון
גשר קאלוגריקו בעל שלוש הקשתות, סגנון עות'מאני של שליטי האזור (צילום: Julien Maury)

גשר קוקורי בחבל זגוריה, יוון
גשר קוקורייעד פופולרי לטיפוס צוקים  (צילום: Julien Maury)
 
גשר קלידוניה (klidonia) הוא גשר אבן עתיק, שהקשת הרחבה שלו מגשרת גם היא מעל נהר וודיומאטיס, בקצהו הצפוני של קניון ויקוס. מפל קטן, מיד אחרי הגשר, מסיים בצהלות התרגשות שייט רפטינג על נהר ווידומאטיס (Voidomatis), הנחשב נהר רגוע. פניהם של השייטים, שתי משפחות ישראליות חביבות, מספרים לנו את כל הכיף. תחילתו של הרפטינג בגשר אריסטי (Aristi Bridge), וניתן גם ללכת לאורכו כ- 7 ק"מ, במסלול רגלי מוצל וקסום במיוחד המלווה את הנהר.

אני טובלת את רגליי במים הקפואים והצלולים של הנהר, מביטה בעצים שענפיהם נוגעים במים, ופשוט לא רוצה לזוז מהמקום הקסום הזה. אבל קניון ויקוס, שבפתחו הצפוני אנו נמצאים, קורא לנו לשוב וצאת לדרך.
 
גשר קלידוניה על נהר וודיומאטיס, יוון
גשר קלידוניה, נקודת סיום לרפטינג על נהר ווידומאטיס (צילום: כרמית וייס)

 
 

קניון ויקוס בספר השיאים של גינס

במשך מיליוני שנים חצב נהר וודיומאטיס באבן הגיר את קניון ויקוס (Vikos), ויצר את אחד הקניונים המרשימים בעולם. לאורך 20 קילומטר מתנשאים מצוקים תלולים על שתי גדותיו, לגובה המגיע עד 1,000 מטר. המקומיים, וכך גם השלט בכניסה, מתגאים שהוא הקניון העמוק בעולם, כך נרשם בספר השיאים של גינס, אך מי שטייל קצת בעולם יודע שיש קניונים עמוקים ממנו.
 
ובכן, האמת היא שבשנת 1997 נרשם קניון ויקוס בספר השיאים של גינס תחת ההגדרה "הקניון בעל יחס עומק-רוחב הגדול ביותר". הנקודה שנמדדה היא בעומק 900 מטר וברוחב 1,100 מטר. למי שעקב אחרי המתמטיקה... מדובר על יחס של 0.82, שהוא אכן יחס העומק-רוחב הגבוה בקניוני העולם.
 
כך או כך, קניון ויקוס מרשים ביופיו ובנופיו הדרמטיים. מצוקיו התלולים מכוסים ירוק של יער עבות, ממנו מזדקרים מצוקי אבן בהירים. בתחתית הקניון חותר את דרכו נהר וודיומאטיס, שמימיו נחשבים מהקרים והצלולים באירופה כולה. מסלול הליכה יפהפה מאפשר טיול לכל אורכו של הקניון, וניתן גם לקצר על ידי כניסה ויציאה בנקודות שונות בדרך.
 
נקודת תצפית טובה על קניון ויקוס מאפשר מנזר אגיה פאראסקווי (Aghia Paraskevi), מרחק הליכה קצר ממרכז הכפר מונודנדרי. המנזר הוקם במאה ה-15, אך כיום לא מתגוררים בו נזירים. נקודת תצפית נוספת, אולי הטובה ביותר, היא אוקסיה (Oxia), אליה מוליך כביש של כ- 3 ק"מ מאותו הכפר. הליכה קצרה על שפת תהום, הגורמת לנו לפיק ברכיים (אין גדר), רק מעצימה את יופיו של הנוף.
 
תצפית אוקסיה על קניון ויקוס, יוון
תצפית אוקסיה על קניון ויקוס, פיק ברכיים על פי התהום (צילום: כרמית וייס)

קניון ויקוס בחבל זגוריה, יוון
קניון ויקוס, אחת הסיבות הנפלאות להגיע לחבל זגוריה (צילום: כרמית וייס)   להגדלת התמונה לחצו עליה
 
אחילֶאָס (Achilleas Papaefthymiou), המדריך הנפלא שלנו, מסביר על מסלולי ההליכה והרפטינג בקניון. אחילאס הוא הבעלים של חברת AlpineZone המתמחה בכל מה שקשור בפעילות שטח ואתגר בצפון יוון. הוא מכיר את השטח כאת כף ידו, דובר אנגלית, והוא האיש הנכון להיעזר בו בכל מה שקשור לטיול באזור (info@alpinezone.gr +30-2651023222).
 
תצפית לקניון ויקוס, יוון
מכיר את האזור כאת כף ידו, אחילאס בתצפית לקניון ויקוס (צילום: כרמית וייס)
 

שני הדרקונים והאגם שעל ההר

קניון ויקוס נמצא במרכזה של שמורת הטבע ויקוס-אאוס (Vikos–Aoös) שבחבל זגוריה. בין בעלי החי בשמורה ניתן למצוא זאבים, שועלים, איילים, יעלים, 120 זני ציפורים ועופות, בהם גם נשרים, ואת אחרוני הדובים החומים באירופה. בשל הרוחות המגיעות מהים-היוני ומחסום הפסגות הגבוהות של הרי פינדוס, זוכים ההרים באזור זגוריה לכמויות משקעים גדולות (ממוצע שנתי של 1,100 מ"מ), שהופכות אותם למיוערים וירוקים במיוחד. בקיץ הטמפרטורות גבוהות עם מיעוט גשמים, ואילו החורף קר, גשום ומושלג. העונה הטובה ביותר לטייל כאן היא יוני עד ספטמבר, אם כי המקדימים (אפריל) יזכו למעטה לבן על ההרים, והמאחרים (אוקטובר) ייהנו מצבעי השלכת המרהיבים. החורף מציע מספר אתרי סקי קטנים, אך ספק אם הם עונים לצרכיי גולשי הסקי הישראלים.
 
הנהר השני בשמורה הוא נהר אאוס (Aoös), הזורם בתחומי יוון לאורך 80 קילומטר, מתוך 272 קילומטרים, שאת רובם הוא עושה בתחומי אלבניה השכנה מצפון.
בין שני הנהרות מתנשא הר טימפי (Tymfi), שאת פסגתו הגבוהה ביותר - פסגת גמילה (Gamila), ראינו כשביקרנו בכפרי פפיגו. על ההר מספר אגמים אלפיניים קטנים, שהגדול שבהם הוא בעל השם המבטיח "אגם הדרקון" – דרקולימני (Drakolimni). האגם הקרחוני, שנוצר לאחר נסיגת הקרחונים, שוכן בגובה 2,050 מטר. האגדה מספרת ששני דרקונים חיו באגם, ובמלחמתם זה בזה הם זרקו סלעים האחד על השני, וכך נוצר ההר בעל תצורות הסלע הדרמטיות. אגדה זו אגדה, והאמת היא שהאגם קרוי על שם סוג מיוחד של סלמנדרה החיה בו, המכונה ביוונית דרקקייה (drakakia). צריך דמיון מפותח במיוחד בשביל שהסלמנדרה הקטנה תזכיר דרקון, אבל תודו שהשם מפתה לצעוד בשביל העולה מהכפר מיקרו פאפינגו (כחמש שעות).
כתבה על טרק בהרי פינדוס וכפרי זגוריה
 
קניון ויקוס, תצפית ממנזר אגיה פאראסקווי
קניון ויקוס, תצפית ממנזר אגיה פאראסקווי (צילום: כרמית וייס)
 

קפיצה קטנה צפונה - חבל קוניצה

צפונית-מערבית לזגוריה, צמוד לגבול אלבניה, משתרע חבל קוניצה (Konitsa), שבירתו היא עיר באותו שם.  בסמוך לעיר, מעל נהר אאוס, גשר עתיק נוסף – גשר קוניצה, שהוא בעל קשת גבוהה במיוחד, יש אומרים הגבוה ביותר בבלקן. הגשר המרשים, בשילוב הנהר תחתיו והקניון מעליו, יוצרים מראה יפה במיוחד. מעט מערבה מכאן נשפכים מימיו של הוודיומטיס אל נהר אאוס, וממשיכים בזרימתם אל אלבניה.
 
עוד מעט מערבה, לאורך הנהר, נמצא פארק חיות הבר בוראזני (Bourazani Wild Life Resort), בו מטפחים עדרים של איילים, צבאים וחיות בר נוספות. נסיעה בדרך עפר של הפארק מזמנת לנו אתגר צילום של החיות המקסימות, שמכוניות כנראה כבר לא מפחידות אותן יותר מידי. את היום העמוס אנו מסיימים בחוויה מקומית אותנטית. ליד מבנה אבן מסורתי, המשמש את מלון בוראזני, שוצפים מי מעיין לתוך אמבטיית עץ גדולה. בתנועתם הסיבובית הם משמשים כמכבסת השטיחים של כל תושבי האזור. לולא המים הקפואים היינו גם אנו קופצים לג'קוזי הנפלא הזה של הטבע.
 
פארק חיות הבר בוראזני, קוניזה, יוון
פארק חיות הבר בוראזני ומכבסת השטיחים האותנטית ליד מלון בוראזני   (צילום: כרמית וייס)
 

מלון ומסעדה שכדאי להכיר

הכפר אריסטי (Aristi) הוא אחד הכפרים המרכזיים בחבל זגוריה, וסביר להניח שתחלפו מספר פעמים במרכזו. אך דווקא בשולי הכפר נחבאים מסעדה ומלון בוטיק שבהחלט שווה להכיר, והמיקום אינו מקרי – אל מול המצוקים המרשימים של קניון ויקוס. הנוף הנשקף לאורחיו של מלון בוטיק אברציו (Aberratio Boutique Hotel) הוא רק סיבה אחת להגיע אליו. שלושת מבני האבן היפהפיים, בהם פזורים תשעה חדרים גדולים ומרווחים, מרוהטים בטוב טעם, הלובי ופינות הישיבה הנעימות והמסעדה המשובחת (מומלץ להגיע ולטעום, גם אם אינכם מתארחים), גם הם סיבות טובות.
 
עבורי, שהאנשים ביוון בכלל, ובחבל זגוריה בפרט, הם חלק גדול בחווית הביקור, פנלופה - בעלת המלון, היא עוד סיבה. אני מתאהבת בה ברגע שאני רואה את פנייה המחייכות בחום, והאירוח המשובח בהמשך מצדיק את התחושה הראשונית.

מלון אברציו בכפר אריסטי, אחילס   
פנלופה מקבלת את פנינו במלון בוטיק אברציו, ואחילאס המדריך הנפלא שלנו (צילום: כרמית וייס)
 

כתבות נוספות אזור זה בצפון יוון

 
* הכותבת היתה אורחת לשכת התיירות של יוון.

כרמית וייס אודות הכותבת
כרמית וייס (Carmit Weiss)מנסה להעביר את אהבתה לנופים דרך הצילום והכתיבה, מנהלת אתר Gotravel ואחת הכותבות המרכזיות בו. חרשה את אירופה וצפון אמריקה וטעמה גם את טעמן של היבשות האחרות. בעלת ניסיון רב בתכנון טיולים, גולשת סקי ואמא לארבעה גולשים צעירים.

כרמית עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות






סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר