איסטנבול – תריסר אתרי חובה
מאת: אלי עמ ר
איסטנבול היא העיר הגדולה והחשובה ביותר בטורקיה, היא עיר תוססת, דינמית וזולה מאוד בהשוואה לערים באירופה והביקור בה הוא חוויה לכל החושים. היא מציעה עושר תרבותי רב לצד פיסות היסטוריה מרתקות ואין ספור מקומות בילוי.
מפת העיר איסטנבול עם 12 האתרים שאסור לפספס:
ארמון טופקאפי (A), כנסיית איה סופיה
מוזיאון איסטנבול לארכיאולוגיה (D), הבזאר הגדול (E), ההיפודרום (F), מגדל גלאטה
1. ארמון טופקאפי – ארמון שער התותח
ארמון טופקאפי (Topkapı Sarayı) ממוקם בעיר העתיקה, בצידה האירופי של איסטנבול. הארמון שימש בעבר כמבנה המגורים הרשמי של הסולטאנים העות'מאנים, ובשיאו גרו ועבדו בו כחמשת אלפים איש. בין השנים 1465-1853 שימש הארמון כמרכז האדמיניסטרטיבי של האימפריה העות'מאנית. בארמון נמצא מגדל הצדק – פביליון בו נשמרים שרידיו של הנביא מוחמד ושל החליפים הראשונים. כיום, משמש ארמון טופקאפי כמוזיאון. מומלץ להקדיש לסיור בו בין שעתיים לשלוש .
בתי מלון באזור ארמון טופקאפי
ארמון טופקאפי – מבפנים ומבחוץ (צילומים: Andrey Khrobostov, RuslanKaln)
בסרטון: סיור קצר בארמון טופקאפי המרהיב
2. איה סופיה – כנסיית החוכמה הקדושה
אל תתנו למראה האפרורי החיצוני של כנסיית איה סופיה ( Hagia Sophia ) להטעות אתכם. כבר מרגע הכניסה בדלתות הענק נעתקת הנשימה למראה הכנסייה מבפנים. איה סופיה, שנבנתה במקור ככנסיה יוונית אורתודוכסית, נחשבת לאחת הדוגמאות הבולטות של ביטויי האומנות והאדריכלות של האימפריה הביזנטית.
למעשה, מאחר שהכנסייה נהרסה במהלך המאה השישית, השיפוץ והשימור שלה הצריך שימוש בטכניקות שפותחו באופן ייעודי במהלך הבנייה, ועל כן היא נחשבת להישג החשוב ביותר של האדריכלות הביזנטית. עם התפרקות האימפריה, הפכה הכנסייה למסגד, וכיום היא משמשת כמוזיאון. מול מסגד איה סופיה ניצבת אבן המסמנת את נקודת האפס. אבן זו, מהתקופה הביזנטית, שימשה כנקודה לציון מרכז היקום הידוע אז, וממנה סומנו מרחקים באבני מייל.
בתי מלון בקרבת כנסיית אייה סופיה | כתבה על אנטליה - בירת הריביירה הטורקית
3. המסגד הכחול – מסגד סולטן אחמט
המסגד הכחול, הקרוי כך בשל קישוטי המוזאיקה הכחולים שמעטרים את קירותיו, ידוע גם בשם מסגד סולטאן אחמט ( Sultanahmet Camii ). הוא נבנה בין השנים 1609-1616 בפקודת הסולטאן אחמט הראשון, שעל שמו קרוי המסגד ובו גם נמצא מקום קבורתו.
המסגד נמצא בעיר העתיקה של איסטנבול, בקרבת ארמון טופקאפי. הוא נבנה במכוון אל מול כנסיית איה סופיה, ובסגנון הדומה לה, על מנת להראות כי בנייה אסלאמית יכולה להתעלות על בנייה נוצרית. כיום משמש המסגד כמקום תפילה פעיל, ועל כן הוא סגור לכניסת מבקרים בשעות התפילה.
המסגד הכחול שבעיר העתיקה של איסטנבול (צילום: Adli Wahid)
4. מוזיאון איסטנבול לארכיאולוגיה
מוזיאון איסטנבול לארכיאולוגיה ( İstanbul Arkeoloji Müzeleri ) נמצא בסמוך לארמון טופקאפי. המוזיאון משלב בתוכו שלושה מוזיאונים: המוזיאון הארכיאולוגי, מוזיאון המזרח הקדום ומוזיאון לאומנות אסלאמית. במוזיאון מוצג אחד האוספים העשירים בעולם של חפצים ואוצרות היסטוריים, ביניהם ארון הקבורה, שמאמינים שהוכן עבור אלכסנדר מוקדון, וכן טבלת קודש בה נחתם הסכם בין רעמסס לבין האימפריה החיתית.
במוזיאון איסטנבול לארכיאולוגיה נמצא אחד האוספים העשירים בעולם של חפצים ואוצרות היסטוריים
(צילומים: Andrey Khrobostov)
5. רובע הבזאר הגדול
הבזאר הגדול ( Kapalıçarşı ) הוא בעצם רובע עיר עצמאי שנחשב לאחד השווקים המקורים הגדולים בעולם. הוא ממוקם בתוך העיר איסטנבול המוקפת חומה, בשכונה הנקראת על שמו – הבזאר הגדול ( Kapalıçarşı ). הוא משתרע ממערב למזרח, על פני כשישים רחובות, בין מסגד בייזיט ( Beyazit ) לבין המסגד של נורוסמאניה ( Nuruosmaniye ). יש בו מעל 3,000 חנויות וכעשרה מסגדים, ומבקרים בו כרבע מיליון אנשים מדי יום. את הבזאר הקים הסולטאן מהמט השני במאה החמישית, והוא הורחב באופן משמעותי במהלך המאה ה- 16 על ידי סולימאן הראשון.
השוק ידוע בעיקר בשל החנויות המיוחדות, בהן נמכרים תכשיטים, קדרות, תבלינים, שטיחים ועוד. רבות מהחנויות בשוק מיועדות כיום לתיירים, ועליהן נוספו מסעדות ובתי קפה רבים. הישראלים נחשבים לקונים טובים בבזאר הטורקי וסוחרים רבים למדו לדבר ולהתמקח בעברית. ניתן להגיע בקלות לבזאר באמצעות חשמליות.
ריחות, צבעים וטעמים בבזאר הגדול (צילום: Andrey Khrobostov, Turker Minaz, Subodh Agnihotri)
6. ההיפודרום והאובליסק המצרי
ההיפודרום (Hippodrome of Constantinople), שנמצא ליד המסגד הכחול, תופס שטח עצום, בגודל של 480 מטר על 117 מטר, ומסוגל להכיל כ- 100,000 איש. ההיפודרום שימש גם כאמפיתיאטרון ובשל גודלו העצום היה בעל חשיבות רבה בתקופה הביזנטית. בתקופה הרומית התקיימו בו מרוצי מרכבות ואירועים חברתיים מרכזיים. בתקופה העות'מאנית, אירח ההיפודרום משחקי פולו ושימש כמקום מרכזי לטקסי ברית המילה של נסיכי הכתר.
במרכז ההיפודרום ניצב אובליסק מצרי שהובא לעיר בשנת 390 לספירה, במהלך התקופה הרומית. הקיסר תיאודוסיוס, מיקם את האובליסק על הדום בצורת ריבוע במרכז ההיפודרום. בבסיס העמוד יש תבליטים המתארים את הקיסר תיאודוסיוס צופה במרוצים בהיפודרום. על העמוד עצמו חרוטים הירוגליפים מצריים, המספרים על קורבנות פרעה לאל אמון-רה.
האובליסק המצרי שבמרכז ההיפודרום הובא לעיר בשנת 390 לספירה (צילום: scaliger)
7. מגדל גלאטה
מגדל גלאטה ( Galata Kulesi ) הינו אחד המבנים הבולטים בקו הרקיע הצפוני של איסטנבול. המגדל הוקם בתקופה הביזנטית, כחלק מביצורי העיר, נהרס ונבנה מחדש במאה הרביעית. אגדות הפולקלור מספרות על הזארפן אהמט צ'לבי, שבמאה ה- 17 עף מהמגדל אל צידו השני של הבוספורוס, לאזור אוסקודר, תוך שימוש בכנפיים מלאכותיות. המגדל שופץ מספר פעמים במהלך תקופת האימפריה העות'מאנית. בשנת 1990 שוקם המגדל ונפתח לציבור הרחב כמגדל תצפית ממנו ניתן לראות את הנוף המדהים של איסטנבול, וכן כמסעדה ובית קפה.
מגדל גלאטה – אחד המבנים הבולטים בקו הרקיע הצפוני של העיר ( צילום: ugurhan)
8. ארמון דולמאבהצ'ה – הגן המלכותי
ארמון דולמאבהצ'ה ( Dolmabahçe Sarayı ) שמעוצב בסגנון הרנסנס הטורקי, נבנה על ידי עבדול מגי'ט בשנת 1854. הארמון שימש כמקום מגוריהם העיקרי של הסולטנים עד שנת 1918, וכיום הוא משמש כמוזיאון וכמעון קבלת הפנים של השלטון הטורקי. הארמון מפואר ומעוטר בשפע קריסטלים, רהיטים ושטיחים. המפורסם שבחדרי הארמון הוא מבואת הבדולח – בו כל מעקות המדרגות והמנורות עשויים מבדולח מרשים.
ארמון דולמאבהצ'ה – עיצוב בסגנון הרנסנס הטורקי (צילום: HHakim)
9. מסגד אורטאקוי
מסגד אורטאקוי ( Büyük Mecidiye Camii או Ortaköy Camii ) שוכן בשכונת אורטאקוי ( Ortaköy ) שברובע בשיקטש ( Beşiktaş ). הוא נבנה במאה ה- 18 בהוראת הסולטאן אבדילמג'יט הראשון, בשנים 1854-1856. המסגד הוקם על גדת הבוספורוס, והוא מהווה יעד תיירותי פופולרי בעיר. האדריכל הטורקי ממוצא ארמני, ניגואוס בליאן (בנו של האדריכל אשר תכנן את ארמון דולמאבהצ'ה), תכנן את המסגד בסגנון הבארוק.
פנים המסגד מקושט, בין היתר, ברישומי קליגרפיה מעשי ידיו של הסולטאן אבדילמג'יט הראשון, אשר היה אומן בתחום זה. המסגד תוכנן כך שחלונותיו הרחבים והגדולים יקלטו את השתקפות האור המגיעה ממימי הבוספורוס. בשעת התפילה אסור למי שאינם מוסלמים להיות במסגד, לכן מומלץ להגיע למקום לפני התפילה ולהתבונן בהכנות המיוחדות לתפילה.
מסגד אורטאקוי על גדת הבוספורוס ( צילום: HHakim )
10. בית הכנסת האיטלקי
אי אפשר לקיים סיור באיסטנבול ללא הזווית היהודית. בית הכנסת נווה שלום ( Neve Şalom Sinagogu ) הוא הגדול והמוכר ביותר מבין בתי הכנסת באיסטנבול. בית הכנסת ממוקם בקצה הצפוני של קרן הזהב במרכז איסטנבול. אולמו המרכזי נחשב ליפה ולמפואר ביותר בהשוואה לאולמות שביתר בתי הכנסת בעיר. בית הכנסת נוסד בשנת 1885 על ידי הקהילה היהודית האיטלקית של איסטנבול. בפרעות כנגד היהודים בשנות השלושים, בתקופת המרד הערבי של המאה שעברה, נהרס מבנה בית הכנסת המקורי ובמקומו נבנה בית כנסת חדש. בית הכנסת האיטלקי היווה בעבר את אחד מבתי הכנסת החשובים של איסטנבול.
בתי מלון בקרבת בית הכנסת נווה שלום
בית הכנסת נווה שלום נוסד בשנת 1885 על ידי הקהילה היהודית האיטלקית של איסטנבול (צילומים: Izzet Safer)
11. שדרות איסתיקלאל – שדרות העצמאות וסמטת הפרחים
שדרות איסתיקלאל ( Istiklal Caddesi ) הן מדרחוב ברובע בייאואולו ( Beyoğlu ) בחלק האירופי של איסטנבול. שדרות איסתיקלאל מובילות מתחנת הטונל (מעין כרמלית) העליונה שבגלאטה ( Karaköy ), לכיוון צפון-מזרח, ומסתיימות בכיכר טקסים, שנמצאת בשכונה הנושאת את אותו שם. השדרה נמשכת לאורך כ- 1,600 מ', וכיום היא משלבת מגורים ומסחר אלגנטי. לאורכה מסעדות, חנויות, קונסוליות, כנסיות ובתי מגורים בעלי חזיתות מרשימות. לאורך השדרה עובר קו החשמלית הנוסטלגית המקשר בין שני קצותיה.
במאה ה- 19 נחשבה השדרה לאזור היוקרתי ביותר באיסטנבול ושימשה מרכז לאוכלוסייה הזרה שהתגוררה בה. לאחר עצמאות טורקיה ב- 1923 שונה שמה של השדרה והיא איבדה מחשיבותה. רק לקראת סוף המאה ה- 20 החלה לשוב השדרה לימי הזוהר שלה ותפסה בחזרה את מעמדה המרכזי בחיי העיר. בשנת 1990 חודשה פעילותה של החשמלית הנוסטלגית לאורכה.
סמוך לארמון גלאטה, מצידה השני של השדרה, נמצאת סמטת הפרחים ( Çiçek Pasajı ), אשר במאה ה- 19 שימשה למגורים וכרחוב מסחרי מקורה. כיום הסמטה מאוכלסת בצפיפות במסעדות, ובסמוך לה שוכן שוק הדגים ( Balık Pazarı ). השדרה מסתיימת בכיכר הטקסים, שהינה אחד מהאתרים המרכזיים בעיר.
בתי מלון בשדרות איסתיקלאל
שדרות איסתיקלאל – המדרחוב התוסס של איסטנבול (צילום: davidf)
12. כיכר טקסים
כיכר טקסים ( Taksim Meydanı ) היא כיכר מרכזית ומרכז תחבורתי, שנמצא באזור הנושא את אותו שם, ברובע בייאואולו בחלקה האירופי של איסטנבול. הכיכר מהווה את הלב של המרכז המסחרי ויש בה חנויות פאר, מלונות, משרדי נסיעות ומסעדות. בכיכר נמצא גם מרכז אטאטורק לתרבות ( Atatürk Kültür Merkezi, AKM ).
במרכז הכיכר העגולה ניצבת אנדרטת הרפובליקה (Taksim Cumhuriyet Anıtı) המנציחה את הקמת הרפובליקה הטורקית. האנדרטה, מעשה ידיו של הפסל האיטלקי פייטרו קנוניקה ( Pietro Canonica ), מתנשאת לגובה של כ- 11 מ' ועשויה מאבן ומברונזה. לאנדרטה יש ארבע חזיתות, שכל אחת מהן עוסקת בנושא אחר. בפינה הדרום-מערבית של הכיכר מתחילות שדרות העצמאות ( İstiklal Caddesi ), המדרחוב המרכזי ברובע ואחד החשובים בעיר כולה. מצפון לכיכר העגולה שוכן גן הטקסים ( Taksim Gezi Parkı ), המשתרע לאורך שדרות הרפובליקה ( Cumhuriyet Caddesi ), הדרך הראשית המובילה צפונה.
אנדרטת הרפובליקה בכיכר טקסים (צילום: Gagliardi Photography)
מלונות מומלצים במרכז איסטנבול
מלון מרמרה טקסים ( The Marmara Taksim ) הוא מלון 5 כוכבים המתנשא מעל כיכר טקסים ( Taksim ) התוססת, ומציע חדרי יוקרה עם טלוויזיה בכבלים, אינטרנט אלחוטי בחינם ונוף נהדר לבוספורוס ולעיר. החדרים והסוויטות מרווחים, ממוזגים וכוללים רצפת פרקט, ארון בגדים, שולחן עבודה וחדר רחצה משיש. במלון חניה חינם, בריכת שחייה, מרכז ספא עם חמאם טורקי, שתי מסעדות המציעות נופים נפלאים וארוחות בוקר, צהריים וערב, טרקלין ובר בהם תוכלו ליהנות ממגוון עשיר של משקאות ומתאבנים, וחנות שוקולד ובה מבחר של שוקולדים בעבודת יד ומאפים.
מלון מרמרה טקסים – 5 כוכבים בחלק האירופאי של איסטנבול
מלון דוסו דוסי אולד סיטי (Dosso Dossi Hotels Old City) הוא מלון 4 כוכבים הממוקם ברובע סולטן-אחמט, במרחק הליכה קצר מאתרים חשובים, כמו כנסיית איה סופיה והמסגד הכחול. המלון מציע חמאם טורקי, סאונה, מרכז כושר וארוחות בוקר עשירות לצד מגוון חדרים, סוויטות וחדרי משפחה שכולם ממוזגים אטומים לרעש. המלון מצוין עבור משפחות עם ילדים, ומציע חדרי משפחה, תפריטים מיוחדים לילדים, כיסאות מוגבהים, עגלות תינוק ועוד. מסעדת המלון ( Tulip ) מגישה מגוון מנות טורקיות ומנות צמחוניות, ובבר הלובי תוכלו ליהנות מנשנושים ומשקאות.
מידע נוסף
כתבות נוספות
בתי מלון באזור ארמון טופקאפי
ארמון טופקאפי
בסרטון: סיור קצר בארמון טופקאפי המרהיב
למעשה, מאחר שהכנסייה נהרסה במהלך המאה השישית, השיפוץ והשימור שלה הצריך שימוש בטכניקות שפותחו באופן ייעודי במהלך הבנייה, ועל כן היא נחשבת להישג החשוב ביותר של האדריכלות הביזנטית. עם התפרקות האימפריה, הפכה הכנסייה למסגד, וכיום היא משמשת כמוזיאון. מול מסגד איה סופיה ניצבת אבן המסמנת את נקודת האפס. אבן זו, מהתקופה הביזנטית, שימשה כנקודה לציון מרכז היקום הידוע אז, וממנה סומנו מרחקים באבני מייל.
בתי מלון בקרבת כנסיית אייה סופיה | כתבה על אנטליה - בירת הריביירה הטורקית
3. המסגד הכחול – מסגד סולטן אחמט
המסגד הכחול, הקרוי כך בשל קישוטי המוזאיקה הכחולים שמעטרים את קירותיו, ידוע גם בשם מסגד סולטאן אחמט ( Sultanahmet Camii ). הוא נבנה בין השנים 1609-1616 בפקודת הסולטאן אחמט הראשון, שעל שמו קרוי המסגד ובו גם נמצא מקום קבורתו.
המסגד נמצא בעיר העתיקה של איסטנבול, בקרבת ארמון טופקאפי. הוא נבנה במכוון אל מול כנסיית איה סופיה, ובסגנון הדומה לה, על מנת להראות כי בנייה אסלאמית יכולה להתעלות על בנייה נוצרית. כיום משמש המסגד כמקום תפילה פעיל, ועל כן הוא סגור לכניסת מבקרים בשעות התפילה.
המסגד הכחול שבעיר העתיקה של איסטנבול (צילום: Adli Wahid)
4. מוזיאון איסטנבול לארכיאולוגיה
מוזיאון איסטנבול לארכיאולוגיה ( İstanbul Arkeoloji Müzeleri ) נמצא בסמוך לארמון טופקאפי. המוזיאון משלב בתוכו שלושה מוזיאונים: המוזיאון הארכיאולוגי, מוזיאון המזרח הקדום ומוזיאון לאומנות אסלאמית. במוזיאון מוצג אחד האוספים העשירים בעולם של חפצים ואוצרות היסטוריים, ביניהם ארון הקבורה, שמאמינים שהוכן עבור אלכסנדר מוקדון, וכן טבלת קודש בה נחתם הסכם בין רעמסס לבין האימפריה החיתית.
במוזיאון איסטנבול לארכיאולוגיה נמצא אחד האוספים העשירים בעולם של חפצים ואוצרות היסטוריים
(צילומים: Andrey Khrobostov)
5. רובע הבזאר הגדול
הבזאר הגדול ( Kapalıçarşı ) הוא בעצם רובע עיר עצמאי שנחשב לאחד השווקים המקורים הגדולים בעולם. הוא ממוקם בתוך העיר איסטנבול המוקפת חומה, בשכונה הנקראת על שמו – הבזאר הגדול ( Kapalıçarşı ). הוא משתרע ממערב למזרח, על פני כשישים רחובות, בין מסגד בייזיט ( Beyazit ) לבין המסגד של נורוסמאניה ( Nuruosmaniye ). יש בו מעל 3,000 חנויות וכעשרה מסגדים, ומבקרים בו כרבע מיליון אנשים מדי יום. את הבזאר הקים הסולטאן מהמט השני במאה החמישית, והוא הורחב באופן משמעותי במהלך המאה ה- 16 על ידי סולימאן הראשון.
השוק ידוע בעיקר בשל החנויות המיוחדות, בהן נמכרים תכשיטים, קדרות, תבלינים, שטיחים ועוד. רבות מהחנויות בשוק מיועדות כיום לתיירים, ועליהן נוספו מסעדות ובתי קפה רבים. הישראלים נחשבים לקונים טובים בבזאר הטורקי וסוחרים רבים למדו לדבר ולהתמקח בעברית. ניתן להגיע בקלות לבזאר באמצעות חשמליות.
ריחות, צבעים וטעמים בבזאר הגדול (צילום: Andrey Khrobostov, Turker Minaz, Subodh Agnihotri)
6. ההיפודרום והאובליסק המצרי
ההיפודרום (Hippodrome of Constantinople), שנמצא ליד המסגד הכחול, תופס שטח עצום, בגודל של 480 מטר על 117 מטר, ומסוגל להכיל כ- 100,000 איש. ההיפודרום שימש גם כאמפיתיאטרון ובשל גודלו העצום היה בעל חשיבות רבה בתקופה הביזנטית. בתקופה הרומית התקיימו בו מרוצי מרכבות ואירועים חברתיים מרכזיים. בתקופה העות'מאנית, אירח ההיפודרום משחקי פולו ושימש כמקום מרכזי לטקסי ברית המילה של נסיכי הכתר.
במרכז ההיפודרום ניצב אובליסק מצרי שהובא לעיר בשנת 390 לספירה, במהלך התקופה הרומית. הקיסר תיאודוסיוס, מיקם את האובליסק על הדום בצורת ריבוע במרכז ההיפודרום. בבסיס העמוד יש תבליטים המתארים את הקיסר תיאודוסיוס צופה במרוצים בהיפודרום. על העמוד עצמו חרוטים הירוגליפים מצריים, המספרים על קורבנות פרעה לאל אמון-רה.
האובליסק המצרי שבמרכז ההיפודרום הובא לעיר בשנת 390 לספירה (צילום: scaliger)
7. מגדל גלאטה
מגדל גלאטה ( Galata Kulesi ) הינו אחד המבנים הבולטים בקו הרקיע הצפוני של איסטנבול. המגדל הוקם בתקופה הביזנטית, כחלק מביצורי העיר, נהרס ונבנה מחדש במאה הרביעית. אגדות הפולקלור מספרות על הזארפן אהמט צ'לבי, שבמאה ה- 17 עף מהמגדל אל צידו השני של הבוספורוס, לאזור אוסקודר, תוך שימוש בכנפיים מלאכותיות. המגדל שופץ מספר פעמים במהלך תקופת האימפריה העות'מאנית. בשנת 1990 שוקם המגדל ונפתח לציבור הרחב כמגדל תצפית ממנו ניתן לראות את הנוף המדהים של איסטנבול, וכן כמסעדה ובית קפה.
מגדל גלאטה – אחד המבנים הבולטים בקו הרקיע הצפוני של העיר ( צילום: ugurhan)
8. ארמון דולמאבהצ'ה – הגן המלכותי
ארמון דולמאבהצ'ה ( Dolmabahçe Sarayı ) שמעוצב בסגנון הרנסנס הטורקי, נבנה על ידי עבדול מגי'ט בשנת 1854. הארמון שימש כמקום מגוריהם העיקרי של הסולטנים עד שנת 1918, וכיום הוא משמש כמוזיאון וכמעון קבלת הפנים של השלטון הטורקי. הארמון מפואר ומעוטר בשפע קריסטלים, רהיטים ושטיחים. המפורסם שבחדרי הארמון הוא מבואת הבדולח – בו כל מעקות המדרגות והמנורות עשויים מבדולח מרשים.
ארמון דולמאבהצ'ה – עיצוב בסגנון הרנסנס הטורקי (צילום: HHakim)
9. מסגד אורטאקוי
מסגד אורטאקוי ( Büyük Mecidiye Camii או Ortaköy Camii ) שוכן בשכונת אורטאקוי ( Ortaköy ) שברובע בשיקטש ( Beşiktaş ). הוא נבנה במאה ה- 18 בהוראת הסולטאן אבדילמג'יט הראשון, בשנים 1854-1856. המסגד הוקם על גדת הבוספורוס, והוא מהווה יעד תיירותי פופולרי בעיר. האדריכל הטורקי ממוצא ארמני, ניגואוס בליאן (בנו של האדריכל אשר תכנן את ארמון דולמאבהצ'ה), תכנן את המסגד בסגנון הבארוק.
פנים המסגד מקושט, בין היתר, ברישומי קליגרפיה מעשי ידיו של הסולטאן אבדילמג'יט הראשון, אשר היה אומן בתחום זה. המסגד תוכנן כך שחלונותיו הרחבים והגדולים יקלטו את השתקפות האור המגיעה ממימי הבוספורוס. בשעת התפילה אסור למי שאינם מוסלמים להיות במסגד, לכן מומלץ להגיע למקום לפני התפילה ולהתבונן בהכנות המיוחדות לתפילה.
מסגד אורטאקוי על גדת הבוספורוס ( צילום: HHakim )
10. בית הכנסת האיטלקי
אי אפשר לקיים סיור באיסטנבול ללא הזווית היהודית. בית הכנסת נווה שלום ( Neve Şalom Sinagogu ) הוא הגדול והמוכר ביותר מבין בתי הכנסת באיסטנבול. בית הכנסת ממוקם בקצה הצפוני של קרן הזהב במרכז איסטנבול. אולמו המרכזי נחשב ליפה ולמפואר ביותר בהשוואה לאולמות שביתר בתי הכנסת בעיר. בית הכנסת נוסד בשנת 1885 על ידי הקהילה היהודית האיטלקית של איסטנבול. בפרעות כנגד היהודים בשנות השלושים, בתקופת המרד הערבי של המאה שעברה, נהרס מבנה בית הכנסת המקורי ובמקומו נבנה בית כנסת חדש. בית הכנסת האיטלקי היווה בעבר את אחד מבתי הכנסת החשובים של איסטנבול.
בתי מלון בקרבת בית הכנסת נווה שלום
בית הכנסת נווה שלום נוסד בשנת 1885 על ידי הקהילה היהודית האיטלקית של איסטנבול (צילומים: Izzet Safer)
11. שדרות איסתיקלאל – שדרות העצמאות וסמטת הפרחים
שדרות איסתיקלאל ( Istiklal Caddesi ) הן מדרחוב ברובע בייאואולו ( Beyoğlu ) בחלק האירופי של איסטנבול. שדרות איסתיקלאל מובילות מתחנת הטונל (מעין כרמלית) העליונה שבגלאטה ( Karaköy ), לכיוון צפון-מזרח, ומסתיימות בכיכר טקסים, שנמצאת בשכונה הנושאת את אותו שם. השדרה נמשכת לאורך כ- 1,600 מ', וכיום היא משלבת מגורים ומסחר אלגנטי. לאורכה מסעדות, חנויות, קונסוליות, כנסיות ובתי מגורים בעלי חזיתות מרשימות. לאורך השדרה עובר קו החשמלית הנוסטלגית המקשר בין שני קצותיה.
במאה ה- 19 נחשבה השדרה לאזור היוקרתי ביותר באיסטנבול ושימשה מרכז לאוכלוסייה הזרה שהתגוררה בה. לאחר עצמאות טורקיה ב- 1923 שונה שמה של השדרה והיא איבדה מחשיבותה. רק לקראת סוף המאה ה- 20 החלה לשוב השדרה לימי הזוהר שלה ותפסה בחזרה את מעמדה המרכזי בחיי העיר. בשנת 1990 חודשה פעילותה של החשמלית הנוסטלגית לאורכה.
סמוך לארמון גלאטה, מצידה השני של השדרה, נמצאת סמטת הפרחים ( Çiçek Pasajı ), אשר במאה ה- 19 שימשה למגורים וכרחוב מסחרי מקורה. כיום הסמטה מאוכלסת בצפיפות במסעדות, ובסמוך לה שוכן שוק הדגים ( Balık Pazarı ). השדרה מסתיימת בכיכר הטקסים, שהינה אחד מהאתרים המרכזיים בעיר.
בתי מלון בשדרות איסתיקלאל
שדרות איסתיקלאל – המדרחוב התוסס של איסטנבול (צילום: davidf)
12. כיכר טקסים
כיכר טקסים ( Taksim Meydanı ) היא כיכר מרכזית ומרכז תחבורתי, שנמצא באזור הנושא את אותו שם, ברובע בייאואולו בחלקה האירופי של איסטנבול. הכיכר מהווה את הלב של המרכז המסחרי ויש בה חנויות פאר, מלונות, משרדי נסיעות ומסעדות. בכיכר נמצא גם מרכז אטאטורק לתרבות ( Atatürk Kültür Merkezi, AKM ).
במרכז הכיכר העגולה ניצבת אנדרטת הרפובליקה (Taksim Cumhuriyet Anıtı) המנציחה את הקמת הרפובליקה הטורקית. האנדרטה, מעשה ידיו של הפסל האיטלקי פייטרו קנוניקה ( Pietro Canonica ), מתנשאת לגובה של כ- 11 מ' ועשויה מאבן ומברונזה. לאנדרטה יש ארבע חזיתות, שכל אחת מהן עוסקת בנושא אחר. בפינה הדרום-מערבית של הכיכר מתחילות שדרות העצמאות ( İstiklal Caddesi ), המדרחוב המרכזי ברובע ואחד החשובים בעיר כולה. מצפון לכיכר העגולה שוכן גן הטקסים ( Taksim Gezi Parkı ), המשתרע לאורך שדרות הרפובליקה ( Cumhuriyet Caddesi ), הדרך הראשית המובילה צפונה.
אנדרטת הרפובליקה בכיכר טקסים (צילום: Gagliardi Photography)
מלונות מומלצים במרכז איסטנבול
מלון מרמרה טקסים ( The Marmara Taksim ) הוא מלון 5 כוכבים המתנשא מעל כיכר טקסים ( Taksim ) התוססת, ומציע חדרי יוקרה עם טלוויזיה בכבלים, אינטרנט אלחוטי בחינם ונוף נהדר לבוספורוס ולעיר. החדרים והסוויטות מרווחים, ממוזגים וכוללים רצפת פרקט, ארון בגדים, שולחן עבודה וחדר רחצה משיש. במלון חניה חינם, בריכת שחייה, מרכז ספא עם חמאם טורקי, שתי מסעדות המציעות נופים נפלאים וארוחות בוקר, צהריים וערב, טרקלין ובר בהם תוכלו ליהנות ממגוון עשיר של משקאות ומתאבנים, וחנות שוקולד ובה מבחר של שוקולדים בעבודת יד ומאפים.
מלון מרמרה טקסים – 5 כוכבים בחלק האירופאי של איסטנבול
מלון דוסו דוסי אולד סיטי (Dosso Dossi Hotels Old City) הוא מלון 4 כוכבים הממוקם ברובע סולטן-אחמט, במרחק הליכה קצר מאתרים חשובים, כמו כנסיית איה סופיה והמסגד הכחול. המלון מציע חמאם טורקי, סאונה, מרכז כושר וארוחות בוקר עשירות לצד מגוון חדרים, סוויטות וחדרי משפחה שכולם ממוזגים אטומים לרעש. המלון מצוין עבור משפחות עם ילדים, ומציע חדרי משפחה, תפריטים מיוחדים לילדים, כיסאות מוגבהים, עגלות תינוק ועוד. מסעדת המלון ( Tulip ) מגישה מגוון מנות טורקיות ומנות צמחוניות, ובבר הלובי תוכלו ליהנות מנשנושים ומשקאות.
מידע נוסף
כתבות נוספות
המסגד נמצא בעיר העתיקה של איסטנבול, בקרבת ארמון טופקאפי. הוא נבנה במכוון אל מול כנסיית איה סופיה, ובסגנון הדומה לה, על מנת להראות כי בנייה אסלאמית יכולה להתעלות על בנייה נוצרית. כיום משמש המסגד כמקום תפילה פעיל, ועל כן הוא סגור לכניסת מבקרים בשעות התפילה.
המסגד הכחול שבעיר העתיקה של איסטנבול (
במוזיאון איסטנבול לארכיאולוגיה נמצא אחד האוספים העשירים בעולם של חפצים ואוצרות היסטוריים
(
5. רובע הבזאר הגדול
הבזאר הגדול ( Kapalıçarşı ) הוא בעצם רובע עיר עצמאי שנחשב לאחד השווקים המקורים הגדולים בעולם. הוא ממוקם בתוך העיר איסטנבול המוקפת חומה, בשכונה הנקראת על שמו – הבזאר הגדול ( Kapalıçarşı ). הוא משתרע ממערב למזרח, על פני כשישים רחובות, בין מסגד בייזיט ( Beyazit ) לבין המסגד של נורוסמאניה ( Nuruosmaniye ). יש בו מעל 3,000 חנויות וכעשרה מסגדים, ומבקרים בו כרבע מיליון אנשים מדי יום. את הבזאר הקים הסולטאן מהמט השני במאה החמישית, והוא הורחב באופן משמעותי במהלך המאה ה- 16 על ידי סולימאן הראשון.
השוק ידוע בעיקר בשל החנויות המיוחדות, בהן נמכרים תכשיטים, קדרות, תבלינים, שטיחים ועוד. רבות מהחנויות בשוק מיועדות כיום לתיירים, ועליהן נוספו מסעדות ובתי קפה רבים. הישראלים נחשבים לקונים טובים בבזאר הטורקי וסוחרים רבים למדו לדבר ולהתמקח בעברית. ניתן להגיע בקלות לבזאר באמצעות חשמליות.
ריחות, צבעים וטעמים בבזאר הגדול (צילום: Andrey Khrobostov, Turker Minaz, Subodh Agnihotri)
6. ההיפודרום והאובליסק המצרי
ההיפודרום (Hippodrome of Constantinople), שנמצא ליד המסגד הכחול, תופס שטח עצום, בגודל של 480 מטר על 117 מטר, ומסוגל להכיל כ- 100,000 איש. ההיפודרום שימש גם כאמפיתיאטרון ובשל גודלו העצום היה בעל חשיבות רבה בתקופה הביזנטית. בתקופה הרומית התקיימו בו מרוצי מרכבות ואירועים חברתיים מרכזיים. בתקופה העות'מאנית, אירח ההיפודרום משחקי פולו ושימש כמקום מרכזי לטקסי ברית המילה של נסיכי הכתר.
במרכז ההיפודרום ניצב אובליסק מצרי שהובא לעיר בשנת 390 לספירה, במהלך התקופה הרומית. הקיסר תיאודוסיוס, מיקם את האובליסק על הדום בצורת ריבוע במרכז ההיפודרום. בבסיס העמוד יש תבליטים המתארים את הקיסר תיאודוסיוס צופה במרוצים בהיפודרום. על העמוד עצמו חרוטים הירוגליפים מצריים, המספרים על קורבנות פרעה לאל אמון-רה.
האובליסק המצרי שבמרכז ההיפודרום הובא לעיר בשנת 390 לספירה (צילום: scaliger)
7. מגדל גלאטה
מגדל גלאטה ( Galata Kulesi ) הינו אחד המבנים הבולטים בקו הרקיע הצפוני של איסטנבול. המגדל הוקם בתקופה הביזנטית, כחלק מביצורי העיר, נהרס ונבנה מחדש במאה הרביעית. אגדות הפולקלור מספרות על הזארפן אהמט צ'לבי, שבמאה ה- 17 עף מהמגדל אל צידו השני של הבוספורוס, לאזור אוסקודר, תוך שימוש בכנפיים מלאכותיות. המגדל שופץ מספר פעמים במהלך תקופת האימפריה העות'מאנית. בשנת 1990 שוקם המגדל ונפתח לציבור הרחב כמגדל תצפית ממנו ניתן לראות את הנוף המדהים של איסטנבול, וכן כמסעדה ובית קפה.
מגדל גלאטה – אחד המבנים הבולטים בקו הרקיע הצפוני של העיר ( צילום: ugurhan)
8. ארמון דולמאבהצ'ה – הגן המלכותי
ארמון דולמאבהצ'ה ( Dolmabahçe Sarayı ) שמעוצב בסגנון הרנסנס הטורקי, נבנה על ידי עבדול מגי'ט בשנת 1854. הארמון שימש כמקום מגוריהם העיקרי של הסולטנים עד שנת 1918, וכיום הוא משמש כמוזיאון וכמעון קבלת הפנים של השלטון הטורקי. הארמון מפואר ומעוטר בשפע קריסטלים, רהיטים ושטיחים. המפורסם שבחדרי הארמון הוא מבואת הבדולח – בו כל מעקות המדרגות והמנורות עשויים מבדולח מרשים.
ארמון דולמאבהצ'ה – עיצוב בסגנון הרנסנס הטורקי (צילום: HHakim)
9. מסגד אורטאקוי
מסגד אורטאקוי ( Büyük Mecidiye Camii או Ortaköy Camii ) שוכן בשכונת אורטאקוי ( Ortaköy ) שברובע בשיקטש ( Beşiktaş ). הוא נבנה במאה ה- 18 בהוראת הסולטאן אבדילמג'יט הראשון, בשנים 1854-1856. המסגד הוקם על גדת הבוספורוס, והוא מהווה יעד תיירותי פופולרי בעיר. האדריכל הטורקי ממוצא ארמני, ניגואוס בליאן (בנו של האדריכל אשר תכנן את ארמון דולמאבהצ'ה), תכנן את המסגד בסגנון הבארוק.
פנים המסגד מקושט, בין היתר, ברישומי קליגרפיה מעשי ידיו של הסולטאן אבדילמג'יט הראשון, אשר היה אומן בתחום זה. המסגד תוכנן כך שחלונותיו הרחבים והגדולים יקלטו את השתקפות האור המגיעה ממימי הבוספורוס. בשעת התפילה אסור למי שאינם מוסלמים להיות במסגד, לכן מומלץ להגיע למקום לפני התפילה ולהתבונן בהכנות המיוחדות לתפילה.
מסגד אורטאקוי על גדת הבוספורוס ( צילום: HHakim )
10. בית הכנסת האיטלקי
אי אפשר לקיים סיור באיסטנבול ללא הזווית היהודית. בית הכנסת נווה שלום ( Neve Şalom Sinagogu ) הוא הגדול והמוכר ביותר מבין בתי הכנסת באיסטנבול. בית הכנסת ממוקם בקצה הצפוני של קרן הזהב במרכז איסטנבול. אולמו המרכזי נחשב ליפה ולמפואר ביותר בהשוואה לאולמות שביתר בתי הכנסת בעיר. בית הכנסת נוסד בשנת 1885 על ידי הקהילה היהודית האיטלקית של איסטנבול. בפרעות כנגד היהודים בשנות השלושים, בתקופת המרד הערבי של המאה שעברה, נהרס מבנה בית הכנסת המקורי ובמקומו נבנה בית כנסת חדש. בית הכנסת האיטלקי היווה בעבר את אחד מבתי הכנסת החשובים של איסטנבול.
בתי מלון בקרבת בית הכנסת נווה שלום
בית הכנסת נווה שלום נוסד בשנת 1885 על ידי הקהילה היהודית האיטלקית של איסטנבול (צילומים: Izzet Safer)
11. שדרות איסתיקלאל – שדרות העצמאות וסמטת הפרחים
שדרות איסתיקלאל ( Istiklal Caddesi ) הן מדרחוב ברובע בייאואולו ( Beyoğlu ) בחלק האירופי של איסטנבול. שדרות איסתיקלאל מובילות מתחנת הטונל (מעין כרמלית) העליונה שבגלאטה ( Karaköy ), לכיוון צפון-מזרח, ומסתיימות בכיכר טקסים, שנמצאת בשכונה הנושאת את אותו שם. השדרה נמשכת לאורך כ- 1,600 מ', וכיום היא משלבת מגורים ומסחר אלגנטי. לאורכה מסעדות, חנויות, קונסוליות, כנסיות ובתי מגורים בעלי חזיתות מרשימות. לאורך השדרה עובר קו החשמלית הנוסטלגית המקשר בין שני קצותיה.
במאה ה- 19 נחשבה השדרה לאזור היוקרתי ביותר באיסטנבול ושימשה מרכז לאוכלוסייה הזרה שהתגוררה בה. לאחר עצמאות טורקיה ב- 1923 שונה שמה של השדרה והיא איבדה מחשיבותה. רק לקראת סוף המאה ה- 20 החלה לשוב השדרה לימי הזוהר שלה ותפסה בחזרה את מעמדה המרכזי בחיי העיר. בשנת 1990 חודשה פעילותה של החשמלית הנוסטלגית לאורכה.
סמוך לארמון גלאטה, מצידה השני של השדרה, נמצאת סמטת הפרחים ( Çiçek Pasajı ), אשר במאה ה- 19 שימשה למגורים וכרחוב מסחרי מקורה. כיום הסמטה מאוכלסת בצפיפות במסעדות, ובסמוך לה שוכן שוק הדגים ( Balık Pazarı ). השדרה מסתיימת בכיכר הטקסים, שהינה אחד מהאתרים המרכזיים בעיר.
בתי מלון בשדרות איסתיקלאל
שדרות איסתיקלאל – המדרחוב התוסס של איסטנבול (צילום: davidf)
12. כיכר טקסים
כיכר טקסים ( Taksim Meydanı ) היא כיכר מרכזית ומרכז תחבורתי, שנמצא באזור הנושא את אותו שם, ברובע בייאואולו בחלקה האירופי של איסטנבול. הכיכר מהווה את הלב של המרכז המסחרי ויש בה חנויות פאר, מלונות, משרדי נסיעות ומסעדות. בכיכר נמצא גם מרכז אטאטורק לתרבות ( Atatürk Kültür Merkezi, AKM ).
במרכז הכיכר העגולה ניצבת אנדרטת הרפובליקה (Taksim Cumhuriyet Anıtı) המנציחה את הקמת הרפובליקה הטורקית. האנדרטה, מעשה ידיו של הפסל האיטלקי פייטרו קנוניקה ( Pietro Canonica ), מתנשאת לגובה של כ- 11 מ' ועשויה מאבן ומברונזה. לאנדרטה יש ארבע חזיתות, שכל אחת מהן עוסקת בנושא אחר. בפינה הדרום-מערבית של הכיכר מתחילות שדרות העצמאות ( İstiklal Caddesi ), המדרחוב המרכזי ברובע ואחד החשובים בעיר כולה. מצפון לכיכר העגולה שוכן גן הטקסים ( Taksim Gezi Parkı ), המשתרע לאורך שדרות הרפובליקה ( Cumhuriyet Caddesi ), הדרך הראשית המובילה צפונה.
אנדרטת הרפובליקה בכיכר טקסים (צילום: Gagliardi Photography)
מלונות מומלצים במרכז איסטנבול
מלון מרמרה טקסים ( The Marmara Taksim ) הוא מלון 5 כוכבים המתנשא מעל כיכר טקסים ( Taksim ) התוססת, ומציע חדרי יוקרה עם טלוויזיה בכבלים, אינטרנט אלחוטי בחינם ונוף נהדר לבוספורוס ולעיר. החדרים והסוויטות מרווחים, ממוזגים וכוללים רצפת פרקט, ארון בגדים, שולחן עבודה וחדר רחצה משיש. במלון חניה חינם, בריכת שחייה, מרכז ספא עם חמאם טורקי, שתי מסעדות המציעות נופים נפלאים וארוחות בוקר, צהריים וערב, טרקלין ובר בהם תוכלו ליהנות ממגוון עשיר של משקאות ומתאבנים, וחנות שוקולד ובה מבחר של שוקולדים בעבודת יד ומאפים.
מלון מרמרה טקסים – 5 כוכבים בחלק האירופאי של איסטנבול
מלון דוסו דוסי אולד סיטי (Dosso Dossi Hotels Old City) הוא מלון 4 כוכבים הממוקם ברובע סולטן-אחמט, במרחק הליכה קצר מאתרים חשובים, כמו כנסיית איה סופיה והמסגד הכחול. המלון מציע חמאם טורקי, סאונה, מרכז כושר וארוחות בוקר עשירות לצד מגוון חדרים, סוויטות וחדרי משפחה שכולם ממוזגים אטומים לרעש. המלון מצוין עבור משפחות עם ילדים, ומציע חדרי משפחה, תפריטים מיוחדים לילדים, כיסאות מוגבהים, עגלות תינוק ועוד. מסעדת המלון ( Tulip ) מגישה מגוון מנות טורקיות ומנות צמחוניות, ובבר הלובי תוכלו ליהנות מנשנושים ומשקאות.
מידע נוסף
כתבות נוספות
במרכז ההיפודרום ניצב אובליסק מצרי שהובא לעיר בשנת 390 לספירה, במהלך התקופה הרומית. הקיסר תיאודוסיוס, מיקם את האובליסק על הדום בצורת ריבוע במרכז ההיפודרום. בבסיס העמוד יש תבליטים המתארים את הקיסר תיאודוסיוס צופה במרוצים בהיפודרום. על העמוד עצמו חרוטים הירוגליפים מצריים, המספרים על קורבנות פרעה לאל אמון-רה.
האובליסק המצרי ש
7. מגדל גלאטה
מגדל גלאטה ( Galata Kulesi ) הינו אחד המבנים הבולטים בקו הרקיע הצפוני של איסטנבול. המגדל הוקם בתקופה הביזנטית, כחלק מביצורי העיר, נהרס ונבנה מחדש במאה הרביעית. אגדות הפולקלור מספרות על הזארפן אהמט צ'לבי, שבמאה ה- 17 עף מהמגדל אל צידו השני של הבוספורוס, לאזור אוסקודר, תוך שימוש בכנפיים מלאכותיות. המגדל שופץ מספר פעמים במהלך תקופת האימפריה העות'מאנית. בשנת 1990 שוקם המגדל ונפתח לציבור הרחב כמגדל תצפית ממנו ניתן לראות את הנוף המדהים של איסטנבול, וכן כמסעדה ובית קפה.
מגדל גלאטה – אחד המבנים הבולטים בקו הרקיע הצפוני של העיר ( צילום: ugurhan)
8. ארמון דולמאבהצ'ה – הגן המלכותי
ארמון דולמאבהצ'ה ( Dolmabahçe Sarayı ) שמעוצב בסגנון הרנסנס הטורקי, נבנה על ידי עבדול מגי'ט בשנת 1854. הארמון שימש כמקום מגוריהם העיקרי של הסולטנים עד שנת 1918, וכיום הוא משמש כמוזיאון וכמעון קבלת הפנים של השלטון הטורקי. הארמון מפואר ומעוטר בשפע קריסטלים, רהיטים ושטיחים. המפורסם שבחדרי הארמון הוא מבואת הבדולח – בו כל מעקות המדרגות והמנורות עשויים מבדולח מרשים.
ארמון דולמאבהצ'ה – עיצוב בסגנון הרנסנס הטורקי (צילום: HHakim)
9. מסגד אורטאקוי
מסגד אורטאקוי ( Büyük Mecidiye Camii או Ortaköy Camii ) שוכן בשכונת אורטאקוי ( Ortaköy ) שברובע בשיקטש ( Beşiktaş ). הוא נבנה במאה ה- 18 בהוראת הסולטאן אבדילמג'יט הראשון, בשנים 1854-1856. המסגד הוקם על גדת הבוספורוס, והוא מהווה יעד תיירותי פופולרי בעיר. האדריכל הטורקי ממוצא ארמני, ניגואוס בליאן (בנו של האדריכל אשר תכנן את ארמון דולמאבהצ'ה), תכנן את המסגד בסגנון הבארוק.
פנים המסגד מקושט, בין היתר, ברישומי קליגרפיה מעשי ידיו של הסולטאן אבדילמג'יט הראשון, אשר היה אומן בתחום זה. המסגד תוכנן כך שחלונותיו הרחבים והגדולים יקלטו את השתקפות האור המגיעה ממימי הבוספורוס. בשעת התפילה אסור למי שאינם מוסלמים להיות במסגד, לכן מומלץ להגיע למקום לפני התפילה ולהתבונן בהכנות המיוחדות לתפילה.
מסגד אורטאקוי על גדת הבוספורוס ( צילום: HHakim )
10. בית הכנסת האיטלקי
אי אפשר לקיים סיור באיסטנבול ללא הזווית היהודית. בית הכנסת נווה שלום ( Neve Şalom Sinagogu ) הוא הגדול והמוכר ביותר מבין בתי הכנסת באיסטנבול. בית הכנסת ממוקם בקצה הצפוני של קרן הזהב במרכז איסטנבול. אולמו המרכזי נחשב ליפה ולמפואר ביותר בהשוואה לאולמות שביתר בתי הכנסת בעיר. בית הכנסת נוסד בשנת 1885 על ידי הקהילה היהודית האיטלקית של איסטנבול. בפרעות כנגד היהודים בשנות השלושים, בתקופת המרד הערבי של המאה שעברה, נהרס מבנה בית הכנסת המקורי ובמקומו נבנה בית כנסת חדש. בית הכנסת האיטלקי היווה בעבר את אחד מבתי הכנסת החשובים של איסטנבול.
בתי מלון בקרבת בית הכנסת נווה שלום
בית הכנסת נווה שלום נוסד בשנת 1885 על ידי הקהילה היהודית האיטלקית של איסטנבול (צילומים: Izzet Safer)
11. שדרות איסתיקלאל – שדרות העצמאות וסמטת הפרחים
שדרות איסתיקלאל ( Istiklal Caddesi ) הן מדרחוב ברובע בייאואולו ( Beyoğlu ) בחלק האירופי של איסטנבול. שדרות איסתיקלאל מובילות מתחנת הטונל (מעין כרמלית) העליונה שבגלאטה ( Karaköy ), לכיוון צפון-מזרח, ומסתיימות בכיכר טקסים, שנמצאת בשכונה הנושאת את אותו שם. השדרה נמשכת לאורך כ- 1,600 מ', וכיום היא משלבת מגורים ומסחר אלגנטי. לאורכה מסעדות, חנויות, קונסוליות, כנסיות ובתי מגורים בעלי חזיתות מרשימות. לאורך השדרה עובר קו החשמלית הנוסטלגית המקשר בין שני קצותיה.
במאה ה- 19 נחשבה השדרה לאזור היוקרתי ביותר באיסטנבול ושימשה מרכז לאוכלוסייה הזרה שהתגוררה בה. לאחר עצמאות טורקיה ב- 1923 שונה שמה של השדרה והיא איבדה מחשיבותה. רק לקראת סוף המאה ה- 20 החלה לשוב השדרה לימי הזוהר שלה ותפסה בחזרה את מעמדה המרכזי בחיי העיר. בשנת 1990 חודשה פעילותה של החשמלית הנוסטלגית לאורכה.
סמוך לארמון גלאטה, מצידה השני של השדרה, נמצאת סמטת הפרחים ( Çiçek Pasajı ), אשר במאה ה- 19 שימשה למגורים וכרחוב מסחרי מקורה. כיום הסמטה מאוכלסת בצפיפות במסעדות, ובסמוך לה שוכן שוק הדגים ( Balık Pazarı ). השדרה מסתיימת בכיכר הטקסים, שהינה אחד מהאתרים המרכזיים בעיר.
בתי מלון בשדרות איסתיקלאל
שדרות איסתיקלאל – המדרחוב התוסס של איסטנבול (צילום: davidf)
12. כיכר טקסים
כיכר טקסים ( Taksim Meydanı ) היא כיכר מרכזית ומרכז תחבורתי, שנמצא באזור הנושא את אותו שם, ברובע בייאואולו בחלקה האירופי של איסטנבול. הכיכר מהווה את הלב של המרכז המסחרי ויש בה חנויות פאר, מלונות, משרדי נסיעות ומסעדות. בכיכר נמצא גם מרכז אטאטורק לתרבות ( Atatürk Kültür Merkezi, AKM ).
במרכז הכיכר העגולה ניצבת אנדרטת הרפובליקה (Taksim Cumhuriyet Anıtı) המנציחה את הקמת הרפובליקה הטורקית. האנדרטה, מעשה ידיו של הפסל האיטלקי פייטרו קנוניקה ( Pietro Canonica ), מתנשאת לגובה של כ- 11 מ' ועשויה מאבן ומברונזה. לאנדרטה יש ארבע חזיתות, שכל אחת מהן עוסקת בנושא אחר. בפינה הדרום-מערבית של הכיכר מתחילות שדרות העצמאות ( İstiklal Caddesi ), המדרחוב המרכזי ברובע ואחד החשובים בעיר כולה. מצפון לכיכר העגולה שוכן גן הטקסים ( Taksim Gezi Parkı ), המשתרע לאורך שדרות הרפובליקה ( Cumhuriyet Caddesi ), הדרך הראשית המובילה צפונה.
אנדרטת הרפובליקה בכיכר טקסים (צילום: Gagliardi Photography)
מלונות מומלצים במרכז איסטנבול
מלון מרמרה טקסים ( The Marmara Taksim ) הוא מלון 5 כוכבים המתנשא מעל כיכר טקסים ( Taksim ) התוססת, ומציע חדרי יוקרה עם טלוויזיה בכבלים, אינטרנט אלחוטי בחינם ונוף נהדר לבוספורוס ולעיר. החדרים והסוויטות מרווחים, ממוזגים וכוללים רצפת פרקט, ארון בגדים, שולחן עבודה וחדר רחצה משיש. במלון חניה חינם, בריכת שחייה, מרכז ספא עם חמאם טורקי, שתי מסעדות המציעות נופים נפלאים וארוחות בוקר, צהריים וערב, טרקלין ובר בהם תוכלו ליהנות ממגוון עשיר של משקאות ומתאבנים, וחנות שוקולד ובה מבחר של שוקולדים בעבודת יד ומאפים.
מלון מרמרה טקסים – 5 כוכבים בחלק האירופאי של איסטנבול
מלון דוסו דוסי אולד סיטי (Dosso Dossi Hotels Old City) הוא מלון 4 כוכבים הממוקם ברובע סולטן-אחמט, במרחק הליכה קצר מאתרים חשובים, כמו כנסיית איה סופיה והמסגד הכחול. המלון מציע חמאם טורקי, סאונה, מרכז כושר וארוחות בוקר עשירות לצד מגוון חדרים, סוויטות וחדרי משפחה שכולם ממוזגים אטומים לרעש. המלון מצוין עבור משפחות עם ילדים, ומציע חדרי משפחה, תפריטים מיוחדים לילדים, כיסאות מוגבהים, עגלות תינוק ועוד. מסעדת המלון ( Tulip ) מגישה מגוון מנות טורקיות ומנות צמחוניות, ובבר הלובי תוכלו ליהנות מנשנושים ומשקאות.
מידע נוסף
כתבות נוספות
מגדל גלאטה – אחד המבנים הבולטים בקו הרקיע הצפוני של העיר
9. מסגד אורטאקוי
מסגד אורטאקוי ( Büyük Mecidiye Camii או Ortaköy Camii ) שוכן בשכונת אורטאקוי ( Ortaköy ) שברובע בשיקטש ( Beşiktaş ). הוא נבנה במאה ה- 18 בהוראת הסולטאן אבדילמג'יט הראשון, בשנים 1854-1856. המסגד הוקם על גדת הבוספורוס, והוא מהווה יעד תיירותי פופולרי בעיר. האדריכל הטורקי ממוצא ארמני, ניגואוס בליאן (בנו של האדריכל אשר תכנן את ארמון דולמאבהצ'ה), תכנן את המסגד בסגנון הבארוק.
פנים המסגד מקושט, בין היתר, ברישומי קליגרפיה מעשי ידיו של הסולטאן אבדילמג'יט הראשון, אשר היה אומן בתחום זה. המסגד תוכנן כך שחלונותיו הרחבים והגדולים יקלטו את השתקפות האור המגיעה ממימי הבוספורוס. בשעת התפילה אסור למי שאינם מוסלמים להיות במסגד, לכן מומלץ להגיע למקום לפני התפילה ולהתבונן בהכנות המיוחדות לתפילה.
מסגד אורטאקוי על גדת הבוספורוס ( צילום: HHakim )
10. בית הכנסת האיטלקי
אי אפשר לקיים סיור באיסטנבול ללא הזווית היהודית. בית הכנסת נווה שלום ( Neve Şalom Sinagogu ) הוא הגדול והמוכר ביותר מבין בתי הכנסת באיסטנבול. בית הכנסת ממוקם בקצה הצפוני של קרן הזהב במרכז איסטנבול. אולמו המרכזי נחשב ליפה ולמפואר ביותר בהשוואה לאולמות שביתר בתי הכנסת בעיר. בית הכנסת נוסד בשנת 1885 על ידי הקהילה היהודית האיטלקית של איסטנבול. בפרעות כנגד היהודים בשנות השלושים, בתקופת המרד הערבי של המאה שעברה, נהרס מבנה בית הכנסת המקורי ובמקומו נבנה בית כנסת חדש. בית הכנסת האיטלקי היווה בעבר את אחד מבתי הכנסת החשובים של איסטנבול.
בתי מלון בקרבת בית הכנסת נווה שלום
בית הכנסת נווה שלום נוסד בשנת 1885 על ידי הקהילה היהודית האיטלקית של איסטנבול (צילומים: Izzet Safer)
11. שדרות איסתיקלאל – שדרות העצמאות וסמטת הפרחים
שדרות איסתיקלאל ( Istiklal Caddesi ) הן מדרחוב ברובע בייאואולו ( Beyoğlu ) בחלק האירופי של איסטנבול. שדרות איסתיקלאל מובילות מתחנת הטונל (מעין כרמלית) העליונה שבגלאטה ( Karaköy ), לכיוון צפון-מזרח, ומסתיימות בכיכר טקסים, שנמצאת בשכונה הנושאת את אותו שם. השדרה נמשכת לאורך כ- 1,600 מ', וכיום היא משלבת מגורים ומסחר אלגנטי. לאורכה מסעדות, חנויות, קונסוליות, כנסיות ובתי מגורים בעלי חזיתות מרשימות. לאורך השדרה עובר קו החשמלית הנוסטלגית המקשר בין שני קצותיה.
במאה ה- 19 נחשבה השדרה לאזור היוקרתי ביותר באיסטנבול ושימשה מרכז לאוכלוסייה הזרה שהתגוררה בה. לאחר עצמאות טורקיה ב- 1923 שונה שמה של השדרה והיא איבדה מחשיבותה. רק לקראת סוף המאה ה- 20 החלה לשוב השדרה לימי הזוהר שלה ותפסה בחזרה את מעמדה המרכזי בחיי העיר. בשנת 1990 חודשה פעילותה של החשמלית הנוסטלגית לאורכה.
סמוך לארמון גלאטה, מצידה השני של השדרה, נמצאת סמטת הפרחים ( Çiçek Pasajı ), אשר במאה ה- 19 שימשה למגורים וכרחוב מסחרי מקורה. כיום הסמטה מאוכלסת בצפיפות במסעדות, ובסמוך לה שוכן שוק הדגים ( Balık Pazarı ). השדרה מסתיימת בכיכר הטקסים, שהינה אחד מהאתרים המרכזיים בעיר.
בתי מלון בשדרות איסתיקלאל
שדרות איסתיקלאל – המדרחוב התוסס של איסטנבול (צילום: davidf)
12. כיכר טקסים
כיכר טקסים ( Taksim Meydanı ) היא כיכר מרכזית ומרכז תחבורתי, שנמצא באזור הנושא את אותו שם, ברובע בייאואולו בחלקה האירופי של איסטנבול. הכיכר מהווה את הלב של המרכז המסחרי ויש בה חנויות פאר, מלונות, משרדי נסיעות ומסעדות. בכיכר נמצא גם מרכז אטאטורק לתרבות ( Atatürk Kültür Merkezi, AKM ).
במרכז הכיכר העגולה ניצבת אנדרטת הרפובליקה (Taksim Cumhuriyet Anıtı) המנציחה את הקמת הרפובליקה הטורקית. האנדרטה, מעשה ידיו של הפסל האיטלקי פייטרו קנוניקה ( Pietro Canonica ), מתנשאת לגובה של כ- 11 מ' ועשויה מאבן ומברונזה. לאנדרטה יש ארבע חזיתות, שכל אחת מהן עוסקת בנושא אחר. בפינה הדרום-מערבית של הכיכר מתחילות שדרות העצמאות ( İstiklal Caddesi ), המדרחוב המרכזי ברובע ואחד החשובים בעיר כולה. מצפון לכיכר העגולה שוכן גן הטקסים ( Taksim Gezi Parkı ), המשתרע לאורך שדרות הרפובליקה ( Cumhuriyet Caddesi ), הדרך הראשית המובילה צפונה.
אנדרטת הרפובליקה בכיכר טקסים (צילום: Gagliardi Photography)
מלונות מומלצים במרכז איסטנבול
מלון מרמרה טקסים ( The Marmara Taksim ) הוא מלון 5 כוכבים המתנשא מעל כיכר טקסים ( Taksim ) התוססת, ומציע חדרי יוקרה עם טלוויזיה בכבלים, אינטרנט אלחוטי בחינם ונוף נהדר לבוספורוס ולעיר. החדרים והסוויטות מרווחים, ממוזגים וכוללים רצפת פרקט, ארון בגדים, שולחן עבודה וחדר רחצה משיש. במלון חניה חינם, בריכת שחייה, מרכז ספא עם חמאם טורקי, שתי מסעדות המציעות נופים נפלאים וארוחות בוקר, צהריים וערב, טרקלין ובר בהם תוכלו ליהנות ממגוון עשיר של משקאות ומתאבנים, וחנות שוקולד ובה מבחר של שוקולדים בעבודת יד ומאפים.
מלון מרמרה טקסים – 5 כוכבים בחלק האירופאי של איסטנבול
מלון דוסו דוסי אולד סיטי (Dosso Dossi Hotels Old City) הוא מלון 4 כוכבים הממוקם ברובע סולטן-אחמט, במרחק הליכה קצר מאתרים חשובים, כמו כנסיית איה סופיה והמסגד הכחול. המלון מציע חמאם טורקי, סאונה, מרכז כושר וארוחות בוקר עשירות לצד מגוון חדרים, סוויטות וחדרי משפחה שכולם ממוזגים אטומים לרעש. המלון מצוין עבור משפחות עם ילדים, ומציע חדרי משפחה, תפריטים מיוחדים לילדים, כיסאות מוגבהים, עגלות תינוק ועוד. מסעדת המלון ( Tulip ) מגישה מגוון מנות טורקיות ומנות צמחוניות, ובבר הלובי תוכלו ליהנות מנשנושים ומשקאות.
מידע נוסף
כתבות נוספות
פנים המסגד מקושט, בין היתר, ברישומי קליגרפיה מעשי ידיו של הסולטאן אבדילמג'יט הראשון, אשר היה אומן בתחום זה. המסגד תוכנן כך שחלונותיו הרחבים והגדולים יקלטו את השתקפות האור המגיעה ממימי הבוספורוס. בשעת התפילה אסור למי שאינם מוסלמים להיות במסגד, לכן מומלץ להגיע למקום לפני התפילה ולהתבונן בהכנות המיוחדות לתפילה.
מסגד אורטאקוי על גדת הבוספורוס
בתי מלון בקרבת בית הכנסת נווה שלום
בית הכנסת נווה שלום נוסד בשנת 1885 על ידי הקהילה היהודית האיטלקית של איסטנבול (
11. שדרות איסתיקלאל – שדרות העצמאות וסמטת הפרחים
שדרות איסתיקלאל ( Istiklal Caddesi ) הן מדרחוב ברובע בייאואולו ( Beyoğlu ) בחלק האירופי של איסטנבול. שדרות איסתיקלאל מובילות מתחנת הטונל (מעין כרמלית) העליונה שבגלאטה ( Karaköy ), לכיוון צפון-מזרח, ומסתיימות בכיכר טקסים, שנמצאת בשכונה הנושאת את אותו שם. השדרה נמשכת לאורך כ- 1,600 מ', וכיום היא משלבת מגורים ומסחר אלגנטי. לאורכה מסעדות, חנויות, קונסוליות, כנסיות ובתי מגורים בעלי חזיתות מרשימות. לאורך השדרה עובר קו החשמלית הנוסטלגית המקשר בין שני קצותיה.
במאה ה- 19 נחשבה השדרה לאזור היוקרתי ביותר באיסטנבול ושימשה מרכז לאוכלוסייה הזרה שהתגוררה בה. לאחר עצמאות טורקיה ב- 1923 שונה שמה של השדרה והיא איבדה מחשיבותה. רק לקראת סוף המאה ה- 20 החלה לשוב השדרה לימי הזוהר שלה ותפסה בחזרה את מעמדה המרכזי בחיי העיר. בשנת 1990 חודשה פעילותה של החשמלית הנוסטלגית לאורכה.
סמוך לארמון גלאטה, מצידה השני של השדרה, נמצאת סמטת הפרחים ( Çiçek Pasajı ), אשר במאה ה- 19 שימשה למגורים וכרחוב מסחרי מקורה. כיום הסמטה מאוכלסת בצפיפות במסעדות, ובסמוך לה שוכן שוק הדגים ( Balık Pazarı ). השדרה מסתיימת בכיכר הטקסים, שהינה אחד מהאתרים המרכזיים בעיר.
בתי מלון בשדרות איסתיקלאל
שדרות איסתיקלאל – המדרחוב התוסס של איסטנבול (צילום: davidf)
12. כיכר טקסים
כיכר טקסים ( Taksim Meydanı ) היא כיכר מרכזית ומרכז תחבורתי, שנמצא באזור הנושא את אותו שם, ברובע בייאואולו בחלקה האירופי של איסטנבול. הכיכר מהווה את הלב של המרכז המסחרי ויש בה חנויות פאר, מלונות, משרדי נסיעות ומסעדות. בכיכר נמצא גם מרכז אטאטורק לתרבות ( Atatürk Kültür Merkezi, AKM ).
במרכז הכיכר העגולה ניצבת אנדרטת הרפובליקה (Taksim Cumhuriyet Anıtı) המנציחה את הקמת הרפובליקה הטורקית. האנדרטה, מעשה ידיו של הפסל האיטלקי פייטרו קנוניקה ( Pietro Canonica ), מתנשאת לגובה של כ- 11 מ' ועשויה מאבן ומברונזה. לאנדרטה יש ארבע חזיתות, שכל אחת מהן עוסקת בנושא אחר. בפינה הדרום-מערבית של הכיכר מתחילות שדרות העצמאות ( İstiklal Caddesi ), המדרחוב המרכזי ברובע ואחד החשובים בעיר כולה. מצפון לכיכר העגולה שוכן גן הטקסים ( Taksim Gezi Parkı ), המשתרע לאורך שדרות הרפובליקה ( Cumhuriyet Caddesi ), הדרך הראשית המובילה צפונה.
אנדרטת הרפובליקה בכיכר טקסים (צילום: Gagliardi Photography)
מלונות מומלצים במרכז איסטנבול
מלון מרמרה טקסים ( The Marmara Taksim ) הוא מלון 5 כוכבים המתנשא מעל כיכר טקסים ( Taksim ) התוססת, ומציע חדרי יוקרה עם טלוויזיה בכבלים, אינטרנט אלחוטי בחינם ונוף נהדר לבוספורוס ולעיר. החדרים והסוויטות מרווחים, ממוזגים וכוללים רצפת פרקט, ארון בגדים, שולחן עבודה וחדר רחצה משיש. במלון חניה חינם, בריכת שחייה, מרכז ספא עם חמאם טורקי, שתי מסעדות המציעות נופים נפלאים וארוחות בוקר, צהריים וערב, טרקלין ובר בהם תוכלו ליהנות ממגוון עשיר של משקאות ומתאבנים, וחנות שוקולד ובה מבחר של שוקולדים בעבודת יד ומאפים.
מלון מרמרה טקסים – 5 כוכבים בחלק האירופאי של איסטנבול
מלון דוסו דוסי אולד סיטי (Dosso Dossi Hotels Old City) הוא מלון 4 כוכבים הממוקם ברובע סולטן-אחמט, במרחק הליכה קצר מאתרים חשובים, כמו כנסיית איה סופיה והמסגד הכחול. המלון מציע חמאם טורקי, סאונה, מרכז כושר וארוחות בוקר עשירות לצד מגוון חדרים, סוויטות וחדרי משפחה שכולם ממוזגים אטומים לרעש. המלון מצוין עבור משפחות עם ילדים, ומציע חדרי משפחה, תפריטים מיוחדים לילדים, כיסאות מוגבהים, עגלות תינוק ועוד. מסעדת המלון ( Tulip ) מגישה מגוון מנות טורקיות ומנות צמחוניות, ובבר הלובי תוכלו ליהנות מנשנושים ומשקאות.
מידע נוסף
כתבות נוספות
במאה ה- 19 נחשבה השדרה לאזור היוקרתי ביותר באיסטנבול ושימשה מרכז לאוכלוסייה הזרה שהתגוררה בה. לאחר עצמאות טורקיה ב- 1923 שונה שמה של השדרה והיא איבדה מחשיבותה. רק לקראת סוף המאה ה- 20 החלה לשוב השדרה לימי הזוהר שלה ותפסה בחזרה את מעמדה המרכזי בחיי העיר. בשנת 1990 חודשה פעילותה של החשמלית הנוסטלגית לאורכה.
בתי מלון בשדרות איסתיקלאל
שדרות
מלונות מומלצים במרכז איסטנבול
מלון מרמרה טקסים – 5 כוכבים בחלק האירופאי של איסטנבול