אתר העתיקות דלפי - טבורו של העולם
מאת: ד"ר גלעד (גילי) חסקין


לפי אמונתם של היוונים דלפי היא טבורו של העולם. כאן שכן האורקאל של אפולו, כאן גם שכנו בתי האוצר של ערי המדינה היווניות. זהו, ללא ספק, היפה באתרי יוון הקלאסית! דלפי המודרנית, עם כ- 3000 תושבים, נמצאת 178 ק"מ מצפון לאתונה. האתר בנוי במדרון תלול, למרגלות המצוקים האדירים של הר פרנסוס.


עתיקות דלפי, צפון יוון
דלפי, היפה באתרי יוון הקלאסית  (צילום: Alisa)
 

דלפי (B), כשעתיים וחצי נסיעה צפון-מערבה לאתונה (A)


 ברירת מחדל





דלפי - ישן מול חדש

דלפי (Delphi) היא צומת דרכים חשוב במרכז יוון - בין מזרח יוון למפרץ קורינטוס, בין דרום-מערב לצפון, ומעבר חשוב בהרי פרנסוסהיא האתר החפור והמתועד ביותר ביוון. עד 1892 הייתה דלפי גל חורבות, תחת בתי הכפר קסטרו. החופרים הראשונים, מטעם ביה"ס הצרפתי לארכיאולוגיה, העבירו את הכפר, על כל תושביו, 1.5 ק"מ מערבה, לכפר החדש דלפי.
בתי מלון בקרבת אתר העתיקות דלפי

האגדה מספרת על שני נשרים ששלח זאוס, משני קצוות העולם, כדי למצוא את מרכזו והם נחתו בדלפי. לכן נחשב דלפי לטבור העולם (אומפלוס). האומפלוס בא לידי ביטוי בצורה פיסולית - צורה עגלגלה של מבנה המסמלת את טבור העולם. במרכזה של דלפי עמד המקדש לפולחן אפולו. בעבר היה כאן פולחן לגיאה, אלת האדמה, ולפיתון - אל נחש קדום. שבטי הדורים, שהגיעו בסביבות 1100 לפנה"ס, הביאו אתם את אל הרועים אפולו - אל האור, הכוח והאמת.

כתבות נוספות על מרכז יוון  |  כתבות נוספות על יוון
 
עתיקות דלפי, צפון יוון
האמפיתאטרון של דלפי טובל בנוף מרהיב  (צילום: Verity Cridland)
 

המשחקים הפיתיים בדלפי

הפסטיבל החשוב ביותר ביוון העתיקה, נערכו לציון ניצחון אפולו על פיתון. בתחילה היו אלו תחרויות מוסיקליות, שנערכו כל שמונה שנים, לציון גלותו בת שמונה השנים של אפולו. המשחקים הפיתיים נשאו אופי של תחרות פואטית, משמע תחרות ברוח ולא בכוח. פאוזאניאס מספר שהומרוס לא הורשה להשתתף בתחרויות בגלל עיוורונו והסיודוס, בגלל שלא ידע ללוות עצמו בגיטרה. מאז שנת 582 הוכרו המשחקים רשמית, והם התקיימו כל ארבע שנים. הם החלו בשירה לכבוד אפולו והמשיכו באתלטיקה ובמרוצי מרכבות. כחלק מהחגיגות הוצגו טרגדיות וקומדיות בתיאטרון, וחולקו פרסים לזוכים.
 
עתיקות דלפי, צפון יוון
לא רק עתיקות - גם נוף נהדר   (צילום: askii)






האורקולום של דלפי

את התהילה לדלפי הביא האורקל. מהרגע שהגיע אפולו, הייתה דלפי לאורקאל  (מלטינית - מקום הגדת עתידות) של אפולו. אנשים באו לבקש את עצת האלים והאורקולה (Oracula)  היו התשובות. האל  נתן את תשובותיו באמצעות הפיתיה - כוהנת שישבה בכוך נסתר במקדש (אנטרון), והייתה במצב של אקסטאזה, אם בהשפעת אדים משכרים שעלו מן האדמה ואם בהשפעת עלי דפנה שלעסה. קשה לקשר בין המציאות הארכיאולוגית לתיאור הספרותי. אין מעיינות גופרית שעשנם היה אמור לסמם את הפיתיה. כיום מניחים שהייתה פשוט במצב של טראנס. ראשי מדינות ופשוטי עם נהרו לכאן לקבל עצה מהפיתיה, שמלמלה מלמולים חסרי פשר, שתורגמו על ידי הכוהנים לתשובות המשתמעות לשתי פנים.

דלפי עוררה קנאה בגלל העושר שהצטבר סביב האורקאל.  מרבית הערים היווניות הגדולות רצו לקחת חלק בעסקי דלפי על מנת להגדיל את חשיבותן. השפעת המקדש הייתה גם על לודיה, מצרים ופריגיה. כשנהרס המקדש ב- 548, תרמו לשיקומו גם קרויסוס מלך לידיה ופרעה אמסוס. דלפי השפיעה על היוונים בזמן הקולוניזציה הגדולה בין המאות 6-8 על ידי האורקאל, שכיוון את המתיישבים לכל אזור הים התיכון והים השחור.

עתיקות דלפי, צפון יוון
דלפי עוררה קנאה בגלל העושר שהצטבר סביב האורקאל   (צילום: Ronny Siegel)
 
מדלפי הושפעו החלטות מדיניות כמו ייסוד מדינות וניהול מלחמות. בדלפי אושרו חוקי קלייסתנס ונבחרו עשרת הגיבורים. מצד שני, בתקופה החשובה שלפני הפלישה הפרסית, נכשל האורקאל. כוהני דלפי גילו עמדה מאד תבוסתנית. החלטת היוונים להתנגד עד הסוף לא בורכה על ידי האורקל. המשלחת האתונאית הוזהרה, שלא לצאת לקרב. אך לאחר ניצחון סלמיס והדיפת הפרסים, האתונאים סלחו לפיתיה ושלחו מתנות לדלפי.

ערי יוון התחרו זו בוז בבניית בתי אוצר מפוארים בדלפי, שבחזיתם הוצבו יצירות אומנות: פסלים, תבליטים, חצובות ארד וזהב. העושר משך לכאן חמדנים ובוזזים. המצביא הרומי סולה בזז את אוצרות דלפי כדי לממן מצור שהטיל על אתונה. ניירון קיסר החרים 500 פסלים ממקדש אפולו.

המסך ירד על דלפי בשנת 385 לספירה, כאשר הקיסר תיאודוסיוס (שהפך את הנצרות לדת המדינה), אסר על קיום האורקאל.

 
עתיקות דלפי, צפון יוון
המסך ירד על דלפי בשנת 385 לספירה   (צילום: Ronny Siegel)
 

תוכנית אתר העתיקות של דלפי

זהו מתחם הבנוי בשיפוע, כך שכל מבנה בנוי על גבי רמפות מלאכותיות עם קירות תמך. השיפוע מרשים. האתר לא גדול, מוקף חומה, ללא היבט ביטחוני.
במתחם עוברת ה- ויה סקרה  (via sacra), הדרך הקדושה, שהיא המסלול שכל עולה רגל חייב לעבור אותו. אחרי המקדש - מגיעים אל התיאטרון - המקום החשוב ביותר במשחקים הפיתיים.
באתר בניינים משלושה סוגים:
1. בתי האוצר - כאן כל עיר שמרה את האוצרות שהקדישה לאתר.
2. אתרים או מונומנטים בודדים, של אנשים פרטיים, שרצו להנציח אירוע ספציפי.
3. מתחמי פולחן ממש.
כמו כן יש לצידי האתר מתקני הארחה, שנועדו לשרת את האורחים.

עתיקות דלפי, צפון יוון
כל מבנה בנוי על גבי רמפות מלאכותיות עם קירות תמך  (צילום: Ronny Siegel)
 

מתחם מרמריה

המתחם נמצא כקילומטר וחצי ממזרח לאתר, שם היה מקדש אתנה, שהדלפיים העריצו כ "אתנה פרוניה" (Pronaya), כלומר, "אתנה שומרת המקדש" או "אתנה המבטיחה". כמה מהפסלים היפים ביותר נמצאו כאן. זהו מתחם פחות או יותר מלבני, עם קיר תמך שנשתמר בצורה גרועה. זה היה הגימנסיון.  במקום כמה בתי אוצר והתולוס המפורסם, שנבנה בשנים  390-400 לפנה"ס ולא ברור לכבוד מי נבנה, אולם יש הקושרים אותו לאתנה. זהו מבנה עגול, מוקף עמודים (פרופטרלי) ובתוכו עמודים אחוזים. העמודים האחוזים היו בסגנון קורינטי והעמודים הפריפטרליים בסגנון דורי.



בתי מלון מומלצים במרכז אתונה

מול כיכר סינטגמה שלושה מלונות יוקרה, הממוקמים במרחק 5 דקות הליכה מרובע הפלאקה. שניים מהם - מלון גראנד ברטאן (Hotel Grande Bretagne), המדורג 5 כוכבים דה-לקס, ומלון קינג ג'ורג' (King George, a Luxury Collection Hotel), המדורג 5 כוכבים, מעוצבים בסגנון קלאסי וחולקים קיר משותף. הקומפלקס היוקרתי, המשמש את שני המלונות, נבנה במאה ה- 19 ושימש בעבר כארמון. שני בתי המלון ממותגים תחת רשת luxury collection starwood והם יפים ומפנקים. המלון השלישי הוא מלון פלאזה אתונה (Hotel N.J.V. Athens Plaza), שגם הוא מדורג 5 כוכבים אך בנוי בסגנון מודרני מפואר. בכל אחד מהשלושה תוכלו לשבת על המרפסת ולהשקיף לעבר האקרופוליס.
 
אתונה בתי מלון
מלון גראנד ברטאן
  מלון 5 כוכבים בארמון מהמאה ה- 19

מלון מומלץ במרכז אתונה

מלון קינג ג'ורג'  5 כוכבים ותצפית מהבריכה לעבר האקרופוליס

מלון מומלץ במרכז אתונה
מלון פלאזה אתונה  5 כוכבים בסגנון מודרני




מידע נוסף

השכרת רכב ביוון
בתי מלון באזור דלפי

כתבות נוספות


גילי חסקין אודות הכותב
ד"ר גלעד (גילי) חסקין, PhD מהחוג ללימודי ארץ-ישראל באוניברסיטת חיפה ומורה דרך מוסמך. מדריך טיולים בחו"ל, בעיקר בארצות אקזוטיות, שימש מספר שנים כמנהל מחלקת ההדרכה בחברה הגיאוגרפית, ובעל ניסיון רב בהרצאות במכללות, במכונים פרטיים ובקורסים למלווי קבוצות. אתר הבית של גילי חסקין
 






סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר