מידע כללי למטיילים בליטא

מידע כללי למטיילים בליטא
מאת: כרמית וייס


ליטא היא אחת משלוש המדינות הבלטיות, יחד עם לטביה ואסטוניה, השוכנות לחופיו המזרחיים של הים הבלטי. היא ממוקמת בצפון-מזרח אירופה, מצפון לקלינינגרד (רוסיה), פולין ובלרוס, ומדרום ללטביה.


היכן ממוקמת ליטא, על מפת אירופה

וילנה, העיר הגדולה ביותר בליטא

הקתדרלה של עיר הבירה וילנה, העיר הגדולה בליטא  (צילום: כרמית וייס)
 
שטחה של ליטא 65,300 קמ"ר, גדול פי שלוש משטח מדינת ישראל, והוא מישורי ברובו. 294 מטר הוא גובהה של הנקודה הגבוהה ביותר במדינה, הנמצאת באזור אאוקסטייטיה (Aukštaitija), בצפון-מזרח המדינה. לאורך 99 ק"מ במערב, נושקת ליטא לים הבלטי, אותו היא חולקת עם לטביה, אסטוניה, פינלנד, שבדיה, דנמרק, גרמניה, פולין ורוסיה.
קרוב לשליש משטחה של ליטא מכוסה יערות, ועוד 4.5% מכוסים מים, עם 18 נהרות ו- 6,000 אגמים.
כל הכתבות על ליטא  |  10 סיבות לבקר בליטא
 
מפת ליטא, באירופה
מפת ליטא  (להגדלה יש ללחוץ על התמונה)
 

 ברירת מחדל




 

מזג האוויר בליטא

הקיץ בליטא נעים, עם טמפרטורה ממוצעת של 17 מעלות צלזיוס, שיכולה לטפס גם מעל 30 מעלות (37 מעלות צלזיוס היא הטמפרטורה הגבוהה ביותר שנמדדה). החורפים בליטא קרים ומושלגים, עם טמפרטורה ממוצעת של 5 מעלות צלזיוס - מתחת לאפס כמובן, שיכולה לצנוח גם עד מינוס 32.
 
קובנה, העיר השנייה בגודלה בליטא
 רחובות העיר קובנה בערב קיץ, החשיכה יורדת מאוחר ומזג האוויר נעים  (צילום: כרמית וייס)
 

התושבים בליטא

אוכלוסיית ליטא מונה 2.8 מיליון תושבים, והמספר יורד מאז ההצטרפות לאיחוד האירופי, עקב הגירה של תושבים למדינות מערב אירופה. העיר הגדולה ביותר היא עיר הבירה וילנה (Vilnius) בה מתגוררים כחצי מיליון תושבים. העיר השנייה בגודלה היא קובנה (Kaunas) עם 370 אלף תושבים, ושלישית היא עיר הנמל קלייפדה (Klaipėda) עם 200 אלף תושבים.
תושבי ליטא הם ברובם ממוצא ליטאי (84%), ויש בה מיעוטים של בני המדינות השכנות: פולנים (6%), בלרוסים (1%) ואחרים.
רוב הליטאים הם בני הדת הקתולית (79%), ובנוסף: אורתודוקסים רוסים (4%), פרוטסטנטים (2%) ואחרים. הקהילה היהודית בליטא מונה 4,500 איש, המתגוררים ברובם בוילנה.
השפה הרשמית בליטא היא ליטאית (Lithuanian), אך רבים דוברים גם את השפה הרוסית, זכר לימים בהם היתה ליטא שייכת לברית המועצות. לא נדיר לשמוע ברחבי ליטא גם פולנית וגרמנית, והשפה האנגלית הולכת ונעשית שגורה בפיהם של צעירים רבים.
כתבה על הקסם של וילנה |  בתי מלון בווילנה
כתבה על קובנה  | בתי מלון בקרובנה
 
תושבי ליטא
רוב הליטאים הם בני הדת הקתולית, צילום חתונה בנופי הרצועה הקורונית  (צילום: כרמית וייס)
 

הממשל בליטא

ב- 11 למרץ 1990 הכריזה ליטא על עצמאותה, אך העצמאות זכתה להכרה מצד ברית המועצות רק ב-6 לספטמבר 1991, תאריך שנחוג מאז כיום העצמאות הליטאי.
ליטא היא דמוקרטיה פרלמנטרית, כפי שנקבע בחוקה משנת 1992. הפרלמנט הליטאי נקרא סיים (Seimas), והוא מורכב מ- 141 חברים. בראש המדינה עומד נשיא, הנבחר בבחירות דמוקרטיות ישירות לחמש שנים. בידיו סמכויות בנושאי פנים וחוץ והוא ממנה את ראש הממשלה וחברי ממשלתו, מינוי הדורש את אישור הפרלמנט.
 
מבחינה מנהלתית מחולקת ליטא לעשרה מחוזות (apskritys), ששמותיהם:
Alytaus, Kauno, Klaipedos, Marijampoles, Panevezio, Siauliu, Taurages, Telsiu, Utenos, Vilniaus
 
דגל ליטא: צהוב - מסמל את השפע, ירוק – מסמל תקווה, אדום – מסמל את החיים סמלה הרשמי של ליטא: 'האביר' (Vytis), שהתנוסס על דגלה של הדוכסות הגדולה של ליטא
מימין, דגל ליטא: צהוב - מסמל את השפע, ירוק – מסמל תקווה, אדום – מסמל את החיים
משמאל, סמלה הרשמי של ליטא: 'האביר' (Vytis), שהתנוסס על דגלה של הדוכסות הגדולה של ליטא
 



  

חלוקה אתנוגרפית של ליטא

כתיירים יש סיכוי רב יותר שתיתקלו בחלוקה האתנוגרפית של ליטא, המגדירה טוב יותר את אופיו של כל אזור במדינה. עד היום קיים בין האזורים הללו שוני במבטא, אורח החיים, סגנון ההתנהגות, סגנון הלבוש וסגנון הבנייה. חלוקה זו מבוססת על ההתפתחות ההיסטורית של האזורים השונים בליטא – שיצרה שוני לשוני, תרבותי ואתני - והיא מחלקת את ליטא לחמישה אזורים:

חלוקה אתנוגרפית של ליטא: תושבי ליטא
חלוקה אתנוגרפית של ליטא  (מקור: WikiTravel)
 
אאוקסטייטיה (Aukštaitija) – שפירושו 'הרמה', נמצא בצפון-מזרח ליטא. כאן נולדה במאה ה-11 הדוכסות הליטאית, וכיום זהו האזור האתנוגרפי הגדול ביותר בליטא. את סגנון הבנייה הייחודי לאזור, עדיין ניתן לראות ב-40 כפרים בפארק הלאומי אאוקסטייטיה ובאזור האגמים מולטאי.
Žemaitija – שפירושו 'השפלה', הוא האזור האתנוגרפי השני בגודלו, בצפון-מערב המדינה. חלק מתושביו דוברים ניב שונה של ליטאית. העיר הגדולה ביותר באזור זה היא שיאוּלִיאַי (Šiauliai), העיר הרביעית בגודלה בליטא ובירתו של הצפון.
Dzūkija – בדרום ליטא, הוא האזור שאדמותיו הן הפחות פוריות בליטא, ולכן הוא מיושב בדלילות ומיוער מאד. יערנות היא מקור הכנסה משמעותי לרבים מהתושבים, וכן סחר בפטריות וגרגרי יער, אותם ניתן למצוא ברבות ממדינות אירופה.
Suvalkija (Sūduva) – האזור האתנוגרפי הקטן ביותר, נמצא בדרום-מערב ליטא, מצפון לנהר Nemunas. אדמותיו הפוריות הפכו את תושביו לעשירים ולמשכילים בתושבי ליטא במאות הקודמות.
Lithuania Minor – האזור המערבי ביותר, לחופי הים הבלטי, הוא בעל נופים וארכיטקטורה ייחודית. באזור זה נמצאות הערים פלאנגה וקלייפדה והרצועה הקורונית (Curonian Spit), חצי אי צר וחולי באורך של 98 ק"מ, החוצץ בין הים הבלטי והלגונה הקורונית, אתר מורשת העולמית של אונסק"ו.
כתבה על טיולי יום באזור וילנה
 
מולטאי
אזור האגמים מולטאי, האזור האתנוגרפי הגדול ביותר בצפון-מזרח ליטא  (צילום: כרמית וייס)
 
 

מידע נוסף

כתבות נוספות על ליטא


כרמית וייס אודות הכותבת
כרמית וייס (Carmit Weiss)מנסה להעביר את אהבתה לנופים דרך הצילום והכתיבה, מנהלת אתר Gotravel ואחת הכותבות המרכזיות בו. חרשה את אירופה וצפון אמריקה וטעמה גם את טעמן של היבשות האחרות. בעלת ניסיון רב בתכנון טיולים, גולשת סקי ואמא לארבעה גולשים צעירים.

כרמית עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות







0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר