אלבניה – ההיית או חלמתי חלום?

הו אלבניה, ההיית או חלמתי חלום?
מאת: עמרי אלמליח


בעידן בו רבים מאיתנו אצים רצים לכבוש יעדים רחוקים ואקזוטיים שטרם נכבשו על ידי גלגלי הגלובליזציה, נח לו בשלווה חבל ארץ קטן באגן הים התיכון, עטוף בטבע פראי ובלתי מתפשר, ביתם של קבוצת אנשים שעבורם האורח משול לאלוהים – זוהי אלבניה.


במשך שנים רבות היתה סגורה אלבניה על ידי חומות אבן וגדרות תודעתיות, שהפכו את המדינה הזעירה לתא גאוגרפי מבודד ומנותק במידה רבה מסביבתו. מסגרת החומות הללו, אותן התקין השלטון הקומוניסטי במחצית המאה העשרים, שימרה מרחב אתני שבלם כל ניסיון חדירה תרבותי ופוליטי-חברתי אשר עלול היה לכרסם באופיו המיוחד של העם האלבני. תוצר לוואי "מבורך" אחר של משטר האימים הקומוניסטי היה שימור רצועות טבע עוצרות נשימה, שמותירות גם את המטיילים הוותיקים ביותר פעורי פה, כשואלים: "אלבניה – איפה היית כל חיי?".
 
1 / 9
2 / 9
3 / 9
4 / 9
5 / 9
6 / 9
7 / 9
8 / 9
9 / 9

על גג העולם (צילום: דני ברששת)
הפארק הלאומי ת'ת'י  (צילום: Avisionn Photo)
"העין הכחולה"  (צילום: ImogenX)
אגם שנוצר על ידי סכר מלאכותי על נהר דרין  (צילום: Tobias Klenze)
מרחביה הירוקים של אלבניה (צילום: עידית אופיר)
אנשים טובים באמצע הדרך (צילום: עידית אופיר)
גם כשיורד גשם יש מצב רוח טוב (צילום: דני ברששת)
צמד נגנים שחושף בפנינו את המוסיקה האלבנית הנעימה (צילום: יפה לוין)
אפשר לטייל ברגל, בג'יפ וכמובן - רכובים על סוסים (צילום: חנה ערן)


מפת אלבניה ועליה האתרים המתוארים בכתבה, עפ"י סדר הופעתם, ומקומות לינה מומלצים: 

מלון דקו אימפריאל בעיר הבירה טירנה  מלון וידיס שאלה בעמק ת'ת'י
 (להגדלה לחצו על הפינה העליונה)


 ברירת מחדל



קצת היסטוריה...

אם כן, מי את אלבניה? בשלב זה נניח לגדול הסופרים האלבניים, אסמאעיל קדארה (Ismail Kadare) לפרוס בפנינו את ההיסטוריה האלבנית, בפסקה קצרה וקולעת:

"עם קטן שפירוש שמו 'ארץ הנשרים'. שבט עתיק בחצי האי הבלקני, מצאצאי האילירים, שאת שפתם הם ממשיכים לשמר. מדינה חדשה שצצה ועלתה בראשית המאה מתוך הריסות האימפריה העות'מאנית. עם תלת-דתי, קתולי, אורתודוכסי ומוסלמי, שהיה נתון תחת משטר מלוכני בראשות שליט גרמני (הנסיך וילהלם) שהשתייך לדת רביעית – פרוטסטנטית, בעלת משטר שנעשה בהמשך לרפובליקה, ובראשה - בישוף אלבני. זה האחרון הודח בעת מלחמת האזרחים בהנהגת המלך העתידי והפעם מדובר ביליד המקום (המלך זוג הראשון). הוא עצמו הודח בידי מלך אחר, איטלקי, שנטל את הכתר בחוזק יד ומיהר להכריז על עצמו 'מלך איטליה ואלבניה וקיסר אתיופיה' (מוסוליני). ולבסוף, אחרי אותו זיווג נלעג שבו נאלצו האלבנים להקים מדינה בשיתוף עם השחורים, באה פלישת הדיקטטורה הקומוניסטית".

טיול באלבניה
מים בגווני טורקיז משגעים, נהר דרין ליד העיר קוקס אליה נגיע בהמשך (צילום: CC Colin Skidmore)

 
כפי הנראה, עבור אלבניה המאה העשרים הייתה עמוסת אירועים ותהפוכות שהובילו להחלתו של משטר קומוניסטי – שהותיר את האלבנים, הרחק מאחור, במחצית המאה העשרים. בזמן שאלבניה נותרה חתומה ונצורה סביב, בחומות אבן הנושקות לשמיים, יתר ארצות אירופה שעטו לעבר קידמה וחד גוניות תרבותית.

דינו של כל דיכוי להסתיים ואכן, בשנת 1992 העם האלבני התיר את כבלי הקומוניזם וקם מתרדמתו ארוכת השנים, רק כדי לגלות שאלבניה דומה יותר לנפאל, הודו ובנגלדש מאשר לאיטליה, יוון ומונטנגרו המחשקות אותה.


כינון הדמוקרטיה באלבניה בתחילת שנות התשעים, הזניק שני תהליכים מקבילים אשר מהווים יחדיו את עמוד השדרה של החברה האלבנית המתחדשת, עם כניסתה לאלף השלישי. מצד אחד, נולד "מפעל" אדיר של החייאת התרבות והמסורת המקומית, שסולקה מהשיח הציבורי בכל עת שענן הקומוניזם ריחף מעליה. מצד שני, החורף הדיקטטורי פינה את מקומו לאביב דמוקרטי – שהביא עמו את מנעמי המערב לארץ הנשרים. חילוף משמרות המשטר והרנסנס האלבני ניכרים היטב בכל קצוות החברה ומאפשרים לנו, התיירים, להיות עדים לטרנספורמציה המרתקת, ויש שיאמרו – הטראגית, שמתרחשת במדינה קטנה אי שם בבלקן הדרומי.

טיול באלבניה
בתום עידן הקומוניזם החל מפעל אדיר להחייאת התרבות האלבנית  (צילום: עידית אופיר)
 

אלבניה, במרחק נגיעה מכאן...

בדברי המטיילים, שיעלו על כתב באחד מן הימים, עוד ייחרט המשפט: "עשרה קבין של יופי ירדו לעולם  תשעה נטלה אלבניה ואחד כל העולם כולו...". ואכן, התפאורה של הסיפור האנושי המרתק היא אחד מהנופים המרהיבים באירופה: חגורת ההרים התוחמת את אלבניה מכל כיווני היבשה הכוללת את האלפים הדינאריים הגובלים במונטגרו וקוסובו מצפון ומצפון מערב, רכס הרי קורב המשיקים עם מקדוניה בצפון מזרח ובמזרח, והרי פינדוס היווניים בדרום ובדרום-מזרח.

הדרך הטובה ביותר להעביר לכם את רשמי חוויותיי מפיסת אדמה זו, היא לקחת כמקרה בוחן את אחד הטיולים שלי באזור. "הקורבן" במקרה זה יהיה טיול משולב של הליכה וג'יפים, במשעולים הפראיים ובנבכי הכפרים הסודיים של אלבניה הקטנה.

כתבה על אתרים בדרום אלבניה

טיול באלבניה
כפרים ועיירות מנומנמות לרגליי ההרים (צילום: עידית אופיר) 
 

הקשר היהודי של אלבניה

מסענו מתחיל עם שחר, בצאתנו מהעיר אלבסן (Elbasan) צפונה לכיוון רכס הרים גדול, מרשים וללא שם (אלבניה היא אחד המקומות היחידים באירופה שרכסים ופסגות עתירי מימדים עומדים נטולי שם). ההליכה בנוף המרהיב חוצה בשלב מסוים כפר קטן ונידח בשם סן ג'רג' (Shëngjergj). כאן, מספרים בני המקום, משפחות מקומיות החביאו ילדי יהודים מפני ציפורני הנאצים. סיפור זה הוא רק בבואה למפעל ההצלה המפואר והאלמוני של יהודים רבים בידי אזרחים אלבנים.

אולי כאן המקום לספר שאלבניה – בה רוב התושבים הם מוסלמים – היא המדינה היחידה באירופה המדממת, בה מספר היהודים אחרי המלחמה היה גדול ממספרם לפני המלחמה. כל זאת תודות למנטליות האלבנית, ולכך שהאלבנים נותרו נאמנים ל"קוד הבסה" (
Besa העיקרון החברתי החשוב ביותר בקרב בני הארץ, לפיו הסטטוס של כל אדם המבקש את עזרתך ושוכן תחת קורת גגך הוא כשל אלוהים.
כתבה על הבקטשים - אסלאם של אהבה

טיול באלבניה
הרחוב הראשי בעיר אלבסן, תחילת המסלול בצפון אלבניה  (צילום: CC  Monika Kostera)
 

טיול בעמק הקסום

במהלך הימים הבאים התוודענו דרך הגלגלים, דרך הרגליים ובעיקר – דרך העיניים, ליופיים הדרמטי של העמקים המחורצים, באלפים הדינריים. גולת הכותרת היא עמק ת'ת'י (Thethi), הקרוי על שם הכפר הקטנטן שיושב בקודקודו. העמק מפורסם בראש ובראשונה בשל מנהג נקמת הדם, המבוסס על "קודקס הקאנון" עתיק היומין (ספר החוקים של צפון הרמה האלבנית), שעדיין רווח בקרב המקומיים.

לאחר ארוחת בוקר כפרית למהדרין עם הרבה חמאה שמנה, לחם, תירס ותה, למרגלות הרים המזדקרים אל-על כנוגעים בכיפת השמיים, מרגישים מוכנים לצאת לטיול רגלי. בדרך חולפים על פני מגדל נקמת הדם – בו היו מתחבאים נגאלי הדם מפני גואליהם. גשר עץ מרשים, גם הוא נטול שם, מהווה עצירה מרתקת להערכת הקניון הצר שנפער מטה. בסוף המסלול ממתין מפל מקומי בתולי.
לינה באזור עמק ת'ת'י  |  כתבה על שמורת הטבע ת'ת'י

טיול באלבניה
גשר עץ מקסים מעל הנהר (צילום: עידית אופיר)

טיול באלבניה, עמק ת'ת'י
יופיים הדרמטי של העמקים המחורצים, באלפים הדינריים, עמק ת'ת'י (צילום: CC Avisionn Photo)
 

העין הכחולה של ת'ת'י

סמוך לכפר הנטוש נדרליסה (Ndërlysa), בו כדאי לבקר במפלי השיש המבריקים, הלוא הם סדרה של מפלים מסלע שיש מקומי, עליהם זורמים בעדינות מים עשירים במינרלים, נגלה מראה מרהיב. הליכה פנימה לתוך הערוץ, בעיצומה של תחרות מתמדת על אור שמש בין אשורים ענקיים, אורנים מחטניים וצפצפות למכביר, מובילה אל פנינת טבע לא נורמלית – העין הכחולה של ת'ת'י (Syri i Kaltër). מדובר בבריכת טורקיז שסביבה חגיגה של ירוק.

בהגיענו למקום 
פקד גשם זלעפות את ראשינו החשופים, אך באלבניה כמו באלבניה – אתה אף פעם לא לבד... על גדת הבריכה גילינו להפתעתנו בחורה אלבנית צעירה שבאמתחתה סל קטן עם משקאות מוגזים לשמח ולהרוות את צימאונם של "המוני המטיילים הפוקדים את המקום".

טרק באלפים הדינריים, אלבניה
אגם העין הכחולה, בריכת טורקיז שסביבה חגיגה של ירוק  (צילום: ג'אן שי דניז)

מלון מומלץ בעמק ת'ת'י

מלון וידיס שאלה (Vidis Chalet Hotel) ממוקם בכפר ת'ת' אשר בלב עמק ת'ת'י, בפינה שקטה הצופה להרים הירוקים שסביב. החדרים ספוני עץ, ממוזגים (מאד נדיר בהרים) וכוללים פינת ישיבה ומרפסת. ארוחת הבוקר טובה ועשירה (בימים יפים נסו לסעוד בחוץ), ומסעדת המלון מצוינת. המארחים, משפחה מקומית, ידידותיים ונכונים להמליץ על מסלולי טיול ולסייע בכל בקשה.

מלון מומלץ בעמק ת'תי, עמק ת'תי, צפון אלבניה
מלון וידיס שאלה - מיקום מושלם מול הנוף ומארחים ידידותיים
 




העיר שמתחת למים

כשממשיכים דרומה מגיעים לעיר המנומנמת קוקס (Kukes עיר חדשה שאת מקבילתה ההיסטורית החליט הרודן אנוור חוג'ה (Enver Halil Hoxha) להטביע לטובת סכר הידרואלקטרי (Fierza dam). עד היום ניתן לראות את גגות הבניינים וצריחי המסגדים מבצבצים כאשר מפלס המים נמוך.

קוקס היא גם המקום בו נהר הדרין הגדול מאחד את שני מקורותיו (זרוע אחת מגיעה מקוסובו וזרוע שנייה – מאגם אוחריד שבמקדוניה), ומיד לאחר מכן מתפצל בשנית ל"דרין הלבן" ול"דרין השחור".

לינה בקוקס  |  כתבה על רצועת החוף שבדרום אלבניה

טיול באלבניה
סכר הידרואלקטרי ש"הטביע" עיר שלמה ויצר אגם יפהפה (צילום: CC Bjørn Christian Tørrissen)

טיול באלבניה
אחד מיובלי נהר הדרין (צילום: עידית אופיר)
 

הכנסת אורחים אלבנית בהפתעה

היי דרומה עם הדרין השחור, לעבר ארוחת צהריים עם מיטב מאכלי הגורמה של השוק האלבני, באחת מהתצפיות היפות ביותר על הנהר. איתרע מזלנו והגשם השוטף לא הותיר כר דשא יבש לרפואה. כשהייאוש כמעט ופקד את המטיילים, האלבנים הצילו את המצב: המדריך המקומי בדק אם יש נפש חיה בבית היחיד שנצפה ברדיוס של קילומטרים רבים בסביבה, והאם אותה נפש תהיה מוכנה לארח פריסה של 20 זרים בביתה הקטנטן...

וכך היה, מצאנו עצמנו מתארחים בבית כפרי בן סוף המאה ה- 19, זוללים את מרכולתנו יחד עם דרי הבית ושואלים עצמנו – האם גם אנחנו היינו מכניסים 20 זרים לסעוד בביתנו, רק משום שביקשו יפה...?

כתבה על הזרם הבקטשי

טיול באלבניה
האם גם אתם הייתם מכניסים לביתכם 20 זרים ביום גשם? (צילום: עידית אופיר)
 

נקודת המוצא לטיול באלבניה  טירנה

טיול באלבניה הוא קודם כל מרוץ נגד הזמן, שהרי אלבניה עוברת כל העת תהליכי שינוי וחלון ההזדמנויות קטן. הדבר הנפלא הוא שבמרוץ זה, מסלולי הריצה הם נופי אלבניה המטריפים ונקודת הזינוק היא העיר טירנה (Tiranë) – בירת אלבניה.

שדה התעופה הבינלאומי על שם אמא תרזה (Aeroporti Nënë Tereza), הדומה יותר לבית אריזה בקיבוץ מאשר לשדה תעופה בינלאומי, נמצא כ- 25 ק"מ צפונית מערבית לבירה. טירנה – עיר קצרת ימים שעברה לא מעט תהפוכות ותמורות – היא הלב הפועם של אלבניה. כ- 600 אלף איש מנסים ליצור שגרת חיים נורמלית בעיר מזוהמת, ללא תשתיות ראויות (ללא כביש טבעתי ועם פקקי ענק שהפכו לחלק מהחיים בכרך האלבני). עבור אלבנים רבים מגורים בטירנה הם המפתח להצלחה, אך המציאות טופחת על פני רובם. עבור המטייל – טירנה היא מוזיאון חי שמציג לנו את עברה המודרני של אלבניה, במיוחד במאה העשרים. סיור בכיכר סקנדרברג (Sheshi Skënderbej) – על שם הגיבור הלאומי של האלבנים, שנלחם בעוז בכובש העות'מאני במאה ה-15  פותח צוהר לתקופות השונות, דרך מגוון המבנים המקיפים אותו. בין היתר בולטים מסגד אטהם ביי ומגדל השעון, וביטויים לכובשים השונים, כמו משרדי הממשלה האיטלקיים, שנבנו בתקופתו של מוסוליני.

שדרת אמא תרזה (אלבנית במקורה  מקור גאווה לכל אלבני ואלבנית) היוצאת מהכיכר, היא העורק הראשי. לאורכה מבנים מעניינים כמו "הפירמידה" – המאוזולאום של הרודן אנוור הוג'ה (Enver Halil Hoxha), בית הפרלמנט, האוניברסיטה על שם האם תרזה, ורובע הבלוק (Ish-Blloku), שהיה מרכז המפלגה הקומוניסטית. יש שטוענים שקרקעית הרובע עמוסה לעייפה בעשרות ק"מ של מחילות, תעלות ובונקרים, שנבנו בזמן השיגעון הקומוניסטי.
בתי מלון בטירנה  |  כתבה על טירנה בירת אלבניה

טיול באלבניה
בשוק המקומי ניתן למצוא עבודות יד, כלי נגינה, תיקים, פסלים ושלל מזכרות (צילום: עידית אופיר)


מלון מומלץ במרכז טירנה

מלון דקו אימפריאל (Xheko Imperial Luxury Hotel) הוא מלון 4 כוכבים מפואר, הממוקם בין מרכז טירנה לפארק הגדול ולאגם. למלון מסעדה מצוינת על טרסת הגג, בה מוגש אוכל מקומי לצד אוכל איטלקי, ובר יין בו ניתן לטעום יינות מקומיים. במלון גם בריכה מקורה, מרכז ביראות וספא וחדרים מרווחים וממוזגים, שלחלקם מרפסת או פאטיו. המלון נקי והשירות מעולה.
מלון מומלץ במרכז טירנה, אלבניה
מלון דקו אימפריאל - מלון מפואר ומפנק במרכז טירנה


חוויית הטיול באלבניה היא מרתקת ומסתורית, אדמתה בתולית וטרם הותשה ממטיילים. הטיול מאפשר להתרווח ולהתענג על שלל עמקים מחורצים, נהרות אין סופיים, יערות-עד ופנינות טבע נסתרות, ברחבי "ארץ העיטים" היפהפייה.
 

 

עמרי אלמליח
עמרי אלמליח הוא מדריך טיולים וטרקים, בארגנטינה, צ'ילה וברזיל, מדינות אגן הים התיכון והבלקן – אלבניה, מקדוניה, קוסובו, ירדן וספרד. בנוסף, בהכשרתו הוא גם מורה דרך מוסמך ומדריך בכל רחבי הארץ. אוהב ללכת, לנווט בשטח ולהוביל קבוצות בנופים פראיים, תוך מתן דגש לטבע ולתרבות המקומית. בימים אלו עובד על מחקר במסגרת לימודי דוקטורט, שעוסק בקהילות מיעוטים שחיות על מפגש הגבולות בדרום אמריקה. ליצירת קשר עם עמרי במייל












סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר