אגם אוחריד – פנינה בבלקן

אגם אוחריד – הפנינה של הבלקן
מאת: זאב בן אריה 


אגם אוחריד והעיר אוחריד שלחופיו, הם אתר התיירות המרכזי של מקדוניה הצפונית. עשרות אלפי תיירים מגיעים בטיסות שכר אל שדה התעופה של העיר, ולנים בעשרות בתי מלון לחופי האגם ובמאות בתי הארחה ברחבי העיר. לא בכדי נקראת העיר פנינת הבלקן, והדבר בא לידי ביטוי בפנינים הייחודיות הנמכרות במקום, עשויות מקשקש של דג החי רק באגם זה.


נמליץ כאן על מספר אתרים סביב אגם אוחריד, בהם כדאי לבלות לפחות יומיים-שלושה, בנוסף לגילוי צפונות העיר.
 
1 / 8
2 / 8
3 / 8
4 / 8
5 / 8
6 / 8
7 / 8
8 / 8

העיר אוחריד לחופי אגם אוחריד (צילום: Andrey Khrobostov)
אגם אוחריד נשקף ממצודת הצאר סמואל (צילום: Andrey Khrobostov)
כנסיית יוחנן הקדוש בקנאו על שפת האגם (Andrey Khrobostov)
התיאטרון העתיק של אוחריד (צילום: zm_photo)
כנסיית מרים הבתולה (צילום: Leonid Andronov)
הכפר הנאוליתי המשוחזר במפרץ העצמות (צילום: Kisa_Markiza)
כנסיית נחום הקדוש (צילום: Andrey Khrobostov)
כנסיית הקדושים קלמנט ופנטלימון על גבעת פלאושניק (צילום: Andrey Khrobostov)

אוחריד – עיר 365 הכנסיות

בדרום-מערב מקדוניה צפונית (שמטעמי פשטות תיקרא כאן מקדוניה) נמצא אחד האגמים העתיקים בעולם, המגיע לעומק של 300 מטר, ובו מערכת אקולוגית ייחודית. אגם אוחריד (Ohrid), שגודלו כ-350 קמ"ר (כפול מהכנרת), שוכן בין הרים יפים ומחולק בין אלבניה ומקדוניה, כשרובו במקדוניה.
 
לחופי אגם אוחריד שוכנת העיר אוחריד – עיר עתיקה שנוסדה לפני יותר מ- 3,000 שנה על ידי הפיניקים. מאז שלטו בה יוונים, רומאים, ביזנטים, ומי לא. אלא שעיקר חשיבותה היה בזמן האימפריה הבולגרית הראשונה (מאות 9-11), אז הייתה מרכז התרבות והדת הסלאבית ולפרקים אף בירת האימפריה. מכאן שלט הצאר האחרון סמואל, כאן הומצא הכתב הקירילי, כאן התחילה הנצרות הסלאבית וכאן גם הוקמה האוניברסיטה הסלאבית הראשונה באירופה. במשך דורות רבים נשארה העיר מרכז נוצרי חשוב ונקראה "עיר 365 הכנסיות".

העיר אוחריד (A) ויעדים סביב אגם אוחריד, לפי סדר הופעתם בכתבה (להגדלת המפה לחצו למעלה משמאל)

העיר אוחריד לחופי אגם אוחריד
אגם אוחריד והעיר אוחריד שלחופיו (צילום: Andrey Khrobostov)
 

 ברירת מחדל



מעיינות אגם אוחריד והמנזר של נחום הקדוש

מנזר נחום הקדוש (Sveti Naum) שוכן באזור של מעיינות גדולים, המזינים את אגם אוחריד ויוצרים שמורה אקולוגית מדהימה. נחום הקדוש, הקבור במנזר העתיק, הוא אחד משני האחים שהביאו את הנצרות לאימפריה הבולגרית. הוא היה מחנכם של השליטים (צאר שמעון), רופא ואינטלקטואל. הוא ואחיו – קלמנט (Clement), המציאו את הכתב הקירילי. בסוף חייו רצה להתבודד ובחר במעיינות בדרום האגם.
 
גן עדן אקולוגי זה ניזון ממימיו של אגם פרספה (Prespa), המחלחלים לאזור דרך חללים תת-קרקעיים. אגם פרספה גבוה ב-150 מטר מאגם אוחריד ונמצא ממזרח לו, מופרד על ידי רכס הרים גבוה. ניתן לשוט בין הנביעות, לראות את המים מבעבעים מרצפת החול, ולהינות מהטבע והציפורים. המנזר היפה בנוי על גבעה, וכולל בית הארחה ושוק קטן, בו מוכרים בעיקר פניני אוחריד. החלק הקדום של המנזר הוא מהמאה ה-11, וחלקים נוספים שבו מהמאות ה-14 וה-18. יש בו פרסקאות יפות, אדריכלות מעניינית, וכמובן, קברו של הקדוש. מומלץ לטעום מהראקי (העראק המקומי) שמייצרים במקום, לפי מתכונים שפותחו ושומרו במשך מאות שנים.
 
מנזר נחום הקדוש במקדוניה הצפונית
מנזר הקדוש נחום, בלב מעיינות אגם אוחריד (צילום: Andrey Khrobostov) 
 

הכפר הנאוליתי במפרץ העצמות

לפני אלפי שנים היה אגם אוחריד מיושב על ידי אנשים שחיו בבקתות בוץ, שנבנו על כלונסאות ומשטחים מעל המים. באחד ממפרצי האגם  מפרץ העצמות (Bay of Bones), נתגלו שרידים של כפר כזה, והוחלט לשחזרו. ליד הכפר אלשאני (Elšani) ניתן לבקר בשחזור מרשים, המראה את חיי התושבים. בכניסה לכפר מוזיאון ולאחר מכן עוברים בגשר אל משטחים מעל המים, שעליהם יש בקתות מקש וחימר. בתוך הבקתות שחזור של החיים בהן ומלאכות היד, כפי שהיו בתקופה הנאוליתית.
 
מקדוניה, אגם אוחריד, כפר נאוליטי
הכפר הנאוליתי המשוחזר במפרץ העצמות שבאגם אוחריד (צילום: CC gregoriosz) 
 

פסטיבל המשוררים על הגשר

עיר המשוררים סטרוגה (Struga) היא עיר גדולה יחסית במונחים מקדוניים (20,000 תושבים). היא שוכנת במוצא נהר דרין (Drin) מאגם אוחריד. הנהר מנקז את האגם, ולאורכו טיילת יפה עם בתי קפה. בסטרוגה גם מספר בתי מלון, טיילת רחצה ומדרחוב קניות שוקק. בנקודת היציאה של הנהר מהאגם יש גשר להולכי רגל, עליו מתקיים פעם בשנה פסטיבל המשוררים השנתי. משוררים מכל העולם מקריאים כאן את שיריהם, בנוף האגם הנפלא. ומעל המים השוצפים.
בתי מלון בעיר סטרוגה
 
העיר סטרוגה במקדוניה הצפונית
נהר דרין בעיר סטרוגה (צילום: Violetastock) 

 

המנזר הנושק למי האגם

בצידו הצפון-מזרחי של האגם נמצא מנזר גדול  מנזר קלישטה (Kališta Monastery), המשמש מושב הפטריארך המקדוני בחודשי הקיץ. במקום יש בית הארחה, כנסייה גדולה וחדשה, כנסייה קטנה ועתיקה ומשטח יפה המגיע אל המים. שבילי הליכה במצוקים שמדרום למנזר, מובילים אל מערות התבודדות של נזירים. מבני המנזר משולבים במצוקים, ובהם מערה של מתבודד קדוש, שסביבה התפתח האתר. ניתן להיכנס למנזר, למערה ולכנסיות ולטייל לחופי האגם. במקום גם חנות של יינות ומוצרי המנזר. הנוף מכאן מקסים ונותן זווית אחרת של האגם והעיר אוחריד.
 
מנזר קלישטה במקדוניה הצפונית
מנזר קלישטה – מושב הפטריארך המקדוני בקיץ (צילום: CC Ivan.trpkov) 




כפר דייגים על גבול אלבניה

כפר הדייגים רדוז'דה (Radozhda) הוא אחד המקומות היחידים ששמרו על אווירה אותנטית, מסביב לאגם העמוס בתיירים. הכפר נמצא בצד המזרחי של האגם, על גבול אלבניה, שמר על המראה המקורי. יש בו מספר דייגים ומזח דיג. שני בתי קפה, הנמצאים ממש על שפת המים, הם בסגנון ומראה מסורתי ולא תיירותי. להשלמת התמונה מצוקים גדולים מתנשאים ממזרח לכפר, ובהם מערות מתבודדים חשובות וקדושות. ניתן להגיע לכאן בכביש משטרוגה והיתרון הגדול הוא שכמעט ולא תמצאו כאן תיירים.
 
כפר הדייגים רדוז'דה לחופי אגם אוחריד
כפר הדייגים רדוז'דה לחופי אגם אוחריד (צילום: julianpetersphotography) 
 

העיר אוחריד – הפנינה של מקדוניה

אין ספק שהעיר אוחריד היא הפנינה של מקדוניה, ואולי גם של הבלקן כולו. השם אוחריד משמעו "גבעה", ואכן העיר העתיקה ממוקמת על גבעה הצופה אל האגם. במרומי הגבעה מצודה מהמאה ה-11, שנבנתה על ידי הצאר סמואל (Tsar Samuel), שליט נאור שבנה את אוחריד כבירת האימפריה הבולגרית הראשונה. המקדונים רואים בו שליט מקדוני ולא בולגרי. גם חומות העיר הן מתקופה זו, למרות שבסיסן עתיק יותר.
 
העיר אוחריד הוקמה על ידי היוונים, אך לפי האגדה היה זה קדמוס – נסיך פיניקי שהגיע מצור. היא הייתה עיר חשובה בתקופה הרומאית והביזנטית, בשל מיקומה על ויה אגנטיה (Via Egnatia), הדרך הראשית המחברת את רומא וביזנטיון. לשיא חשיבותה הגיעה בימי האימפריה הבולגרית הראשונה (מאות 9-11 לספירה). כאן הקימו האחים קלמנט ונחום, שהגיעו מסלוניקי, את האוניברסיטה הסלאבית הראשונה באירופה.

אוחריד מכונה גם "ירושלים של הבלקן" ו- "ירושלים הסלאבית"  מכאן יצאו זרעי התרבות שנבטו ברוסיה, סרביה ומקומות נוספים. מאז הפכה אוחריד מרכז נוצרי חשוב, מושב הארכיבישוף, מקום עלייה לרגל, וגם כיום זהו המקום הקדוש ביותר במקדוניה.
 
העיר אוחריד במקדוניה הצפונית
העיר אוחריד לחופי אגם אוחריד, יעד התיירות המוביל במקדוניה (צילום: Jovep305) 
 

המצודה והגבעה המערבית

מצודת הצאר סמואל (Samuel's Fortress) וחומות אוחריד, הנראים למרחוק ושולטים על נוף העיר אוחריד, נבנו בתחילת המאה ה-11. את הביקור בעיר מומלץ להתחיל במצודה, לתצפיות יפות במיוחד, וממנה לרדת לכיוון חופי האגם (מחנים את הרכב במגרש החניה העליון, ליד שער החומה, וממשיכים ברגל). מהמצודה העגולה שרדו רק החומות, שלאחר סיבוב עליהן כדאי לרדת בשביל אל הכנסייה הגדולה והיפה שלרגלי המצודה.
 
גבעת פלאושניק (Plaošnik) היא אחת משתי הגבעות של העיר, הגדולה והחשובה ביניהן, והמקום הקדוש ביותר למקדונים. הגבעה נמצאת למרגלות מצודת סמואל, ועליה שרידים של בזיליקה ביזנטית מרשימה מתקופת יוסטיניאנוס (מאה 6), ובה פסיפסים ואגן טבילה עתיק. כאן נבנתה האוניברסיטה שהקים סנט קלמט, בה למדו 3,500 תלמידים, ואת שרידיה ניתן לראות בחפירות. ממשלת מקדוניה בונה אוניברסיטה חדשה באותו אתר, משולבת בעתיקות.
 
על הגבעה ניצבת כיום כנסיית הקדושים קלמנט ופנטלימון (Church of Saints Clement and Panteleimon), שהוקמה במאה ה-9 על ידי סנט קלמנט, הקבור במקום. פנטלימון היה רופא ומלומד רומאי, שחי במאה ה-3. יום אחד הוא הבין שכל הידע שלו ברפואה לא עוזר לו לפתור את בעיות הזקנה והמוות והפך להיות דתי. העות'מאנים הרסו את המקום, ורק בשנות ה-90 של המאה העשרים הוא שוחזר (ניתן לראות את קו השחזור). מאות אלפי מקדונים עולים לרגל כל שנה לאתר הנחשב לקדוש במקדוניה. ברקע מתנגנת מוזיקה כנסייתית מקומית.
 
מצודת הצאר סמואל בעיר אוחריד
תצפית אל העיר אוחריד ממצודת הצאר סמואל (צילום: goceris)

כנסיית הקדושים קלמנט ופנטלימון, מקדוניה הצפונית
כנסיית הקדושים קלמנט ופנטלימון על גבעת פלאושניק (צילום: goceris)
 

התיאטרון הרומי והגבעה המזרחית

מהכנסייה מובילים רחובות ציורים אל התיאטרון העתיק של אוחריד (Ancient theatre of Ohrid), החבוי בין גבעת פלאושניק והגבעה המזרחית. התיאטרון הרומי-יווני הוקם כנראה על ידי פיליפוס השני, אביו של אלכסנדר מוקדון, שכבש וייסד מחדש את העיר. לאחר מכן הוא נבנה מחדש על ידי הרומאים. כמו בקיסריה, גם תיאטרון זה משמש להופעות, במיוחד בימי הקיץ, אז נערכים באוחריד מספר פסטיבלים מוזיקליים חשובים. התיאטרון נשען על ההר וצופה אל האגם, והמושבים שבו שופצו או נשארו שלמים.
 
על הגבעה המזרחית של העיר העתיקה, ניצבת כנסיית מרים הבתולה (Bogorodica Perivlepta אתר חובה למבקרים באוחריד. לידה מקום מושב הארכיבישוף ומוזיאון לאיקונות. הכנסיה העתיקה הייתה פעילה במשך כל התקופה העות'מאנית, בזמן שכנסיית פנטלימון הייתה הרוסה. במקום יש אוצרות תרבות ואומנות, אדריכלות מעניינית ואווירה מיוחדת. הפריט היפה והמרתק בכנסייה הם ציורי הקיר, שצוירו במאה ה-14 ומהווים אסכולה חדשה בציור – רנסנס מקומי לפני זה של איטליה. הציורים מקסימים ומסודרים כך שיהוו עולם ומלואו.
 
התיאטרון העתיק של אוחריד, מקדוניה הצפונית
התיאטרון העתיק של אוחריד (צילום: frankix)

כנסיית מרים הבתולה, מקדוניה הצפונית
כנסיית מרים הבתולה, אוצרות תרבות ואומנות (צילום: Leonid Andronov) 
 

העיר התחתית והטיילת של אוחריד

רחובות ציורים יורדים מהגבעה המזרחית אל הרחובות התחתונים וחוף האגם. שם נמצאים שני אתרי חובה נוספים: כנסיית יוחנן הקדוש (כנסיית קנאו) וכנסיית סופיה. לאורך החוף טיילת מרשימה ויפה. מומלץ להתחיל בכנסיית סופיה וללכת בגשרים התלויים מעל המים, אל כפר הדייגים של קנאו ומשם לכנסיית קנאו.
 
כנסיית סופיה (Church of St Sophia) היא קתדרלה גדולה הנמצאת בחלק הנמוך של העיר, שנבנתה במאה ה-11 על ידי הצאר סמואל. בהמשך היא הפכה למסגד אבל המבנה לא נפגע, וחזר להיות כנסייה עם שחרור מקדוניה. זהו אחד המקומות היחידים בעולם בו נשמרו ציורי קיר מהמאה ה-11, ימי האימפריה הבולגרית הראשונה. המבנה והחצרות מרשימים.
 
כנסיית יוחנן הקדוש בקנאו (Church of St John at Kaneo) היא כנסייה קטנה ויפהפייה, המככבת בצילומי פרסום של מקדוניה. הכנסייה נבנתה במאה ה-14 על ידי הסרבים, במיקום בולט – על סלע המשקיף אל האגם. הארכיטקטורה של הכנסייה משתלבת באופן יוצא דופן עם הסביבה. מכאן יוצאים בסירות אל הטיילת של העיר או בשבילי הליכה רגליים. לידה כפר דייגים קטן בשם קנאו, שכיום הוא מרכז של בתי קפה ודיסקוטקים, ובתחתית הסלע מערה מקודשת.
 
כנסיית יוחנן הקדוש בקנאו, על שפת אגם אוחריד
כנסיית יוחנן הקדוש, המככבת בפרסומי לשכת התיירות של מקדוניה (צילום: Andrey Khrobostov) 


מלון מומלץ לחופי אגם אוחריד

מלון אלכסנדר וילה & ספא (Aleksandar Villa & Spa) הוא מלון בוטיק יפהפה ברמת 4 כוכבים, הממוקם באזור שקט, הצופה על אגם אוחריד, במרחק של כחצי ק"מ מהאגם ו-3 ק"מ מהעיר. חדרי המלון גדולים וממוזגים וכוללים מיטה גדולה, פינת ישיבה ופינת קפה, אמבט ספא ומרפסת. במלון ספא, חדר כושר, בריכה פנימית וחיצונית וצוות שירותי ואדיב. תמורה מעולה למחיר!
 
מלון מומלץ באגם אוחריד, מקדוניה
מלון בוטיק אלכסנדר וילה  מיקום מעולה ותמורה מצוינת למחיר



מעבר לאתרים השונים – אוחריד היא אווירה, שלווה, יופי ונעימות. כל מי שמבקר במקום מתאהב בעיר הזו. בימי הקיץ מתנהלים כאן פסטיבלים של מוזיקה, אך גם בשאר השנה, ואפילו בחורף, הביקור באוחריד מומלץ מאוד. 

מידע נוסף

בתי מלון באזור אגם אוחריד
בתי מלון במקדוניה
השכרת רכב במקדוניה

כתבות נוספות

עשרת הגדולים של מקדוניה
טיול במערב מקדוניה
טיול במרכז מקדוניה
טיול במזרח מקדוניה


זאב בן אריה
 
אודות הכותב
זאב בן אריהמורה דרך, מדריך ומרצה, בעל חברת תרבויות עולמי. מתמחה בטיולי תרבות, טיולים גיאוגרפיים וטיולי שטח בבלקן וברחבי העולם. כותב הספר "אור מיסטי בבלקן" - מסע בעקבות נצרות אחרת, ומספר ספרים על המיסטיקה הסופית ואדריכלות מקודשת. דוקטורנט למדעי הדתות באוניברסיטת חיפה. יועץ לאתר GoTravel ביעדים: מקדוניה, סרביה, אלבניה, בולגריה, מונטנגרו, קוסובו, טג'יקיסטן, אוזבקיסטן ואתיופיה. טלפון במשרד 1-700-50-9992








0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר