לגלות את סלוניקי מחדש – 
סיור בעיר הנמל היפה
מאת: תמירה צדקיהו-חסון


לפני נסיעתי ליוון נשאלתי על ידי לא מעט אנשים: "סלוניקי? מה יש בסלוניקי?". אכן, במבט ראשון, באוטובוס משדה התעופה, העיר נראית כעוד עיר, גדולה וצפופה, אפילו ללא החן של ערי אירופה. אבל מי נוסע בשביל "מבט ראשון"?


סלוניקי היא עיר שקל להתחבר אליה, לחוש את חום האנשים, לאהוב אותה ולרצות לבקר ולגלות עוד ועוד. אחרי סיור בעיר הבנתי מדוע היא נבחרה על ידי האיחוד האירופי כבירת התרבות של אירופה לשנת 1997. אנסה להעביר לכם כמה מהסיבות.
 
1 / 7
2 / 7
3 / 7
4 / 7
5 / 7
6 / 7
7 / 7

המגדל הלבן - סמלה של סלוניקי (צילום: Emilia Babalau-Maghiar)
קשת גלריוס (צילום: Dimitris Vetsikas)
הרוטונדה - כנסייה שהפכה למסגד (צילום: Dimitris Vetsikas)
פסלו של אלכסנדר מוקדון (צילום: Herbert Frank)
תצפית על העיר מהמצודה של סלוניקי (צילום: Jaime Pérez)
כנסיית דימיטריוס הקדוש, פטרון העיר (צילום: Dan Lundberg)
לעת ערב בטיילת של סלוניקי (צילום: Dimitris Vetsikas)

אתרים חשובים לביקור בסלוניקי: כיכר אריסטוטלוס (A), המגדל הלבן (B), המצודה (C), 
כנסית דימיטריוס הקדוש (D), השוק והפורום הרומאי (E), שוק מודיאנו (F), המוזיאון היהודי (G)
בתי מלון מומלצים:

מלון הבוטיק S סלוניקי במרכז העיר  |  מלון מט ליד הנמל |  מלון מקדוניה פאלאס על הטיילת
 

 ברירת מחדל



נמל הבית סלוניקי

קסנדרוס המקדוני, שייסד את העיר סלוניקי בשנת 316 לפני הספירה, קרא לה בשמה של אשתו האהובה תסלוניקה, אחותו של אלכסנדר הגדול (אלכסנדר מוקדון). את שמה המחייב קיבלה תסלוניקה מאביה פיליפוס השני, שביום לידתה גבר על הברית של תסליה, חבל היסטורי בצפון יוון. אכן, דרך יפה להנציח את הניצחון, תסליה וניצחון, תסליה וניקה, אלת הניצחון במיתולוגיה היוונת. נראה שבעלה אף הוא מצא דרך להנציח את ניצחונו, כשקרא לעיר על שמה. אכן, בעל אוהב.
 
סלוניקי, או ת'סלוניקי (Thessaloniki) כפי שהיוונים מבטאים את שמה, שומרת מאז ועד עתה על מקומה כעיר השניה בגודלה ביוון ועיר הנמל העיקרית שלה. עבורנו, קבוצת מדריכי טיולים, ותיקים ומנוסים, בטיול הכנה, היתה סלוניקי גילוי מחדש של עיר מרתקת. אותה עיר מרתקת גם שימשה כ"נמל הבית" שלנו  ממנה יצאנו ואליה חזרנו מהסיורים היומיים בצפון-מזרח יוון.
 
תהפוכות רבות עברה העיר סלוניקי בשנים שלאחר הקמתה. זמן קצר לאחר נפילת הממלכה המקדונית היא הפכה לחלק מהאימפריה הרומית. בהמשך, בתקופה הביזנטית, הייתה סלוניקי לעיר השניה בחשיבותה באימפריה, לאחר קונסטנטינופול (איסטנבול) הבירה. שנים רבות מאוחר יותר, בימי העות'מאנים, שכבשו את העיר בשנת 1430, נשארה סלוניקי עיר חשובה ביותר. היא הפכה לעיר קוסמופוליטית והיהודים היוו כמחצית מאוכלוסייתה. רק בשנת 1912, לאחר מלחמת הבלקן הראשונה, הפכה סלוניקי לחלק מיוון.

מפת האימפריה ההלניסטית
מפת האימפריה ההלניסטית  בירוק ממלכתו של קסנדרוס בה הקים את העיר סלוניקי
 

אז מה יש בה בסלוניקי?

סיור בעיר שנבחרה על ידי האיחוד האירופי כבירת התרבות של אירופה לשנת 1997, הוא סיור לאורך ההיסטוריה: שרידים רומיים, מבנים עות'מאנים ובתים המייצגים את סגנונות הבניה השונים. אך סיור בעיר הוא גם טיול בין שדרות עצי דולב רחבות ידיים, רחובות הומי אדם, סמטאות ושווקים. אנשים רבים האוחזים בידם כוס פראפה (Frappé), קפה נמס קר מוקצף, או עומדים ליד דוכני מאפים. סמטאות עם בתי אוכל וטברנות, שבצהרי היום מתמלאות סועדים, הנהנים ממאכלי ים, סלט יווני טרי ושאר מעדני המטבח היוני. לעת ערב שרים בכל טברנה לקול תזמורת, החל בנגן בודד ועד תזמורת שלמה. קהל מקומי ועליז, שמדי פעם מפסיק את לעיסתו ומצטרף לשירים, שותה ושר. חוויה אחרת היא "ארוחת ציפורו" (Tsipouro), משקה אלכוהולי בטעם אניס, הדומה בטעמו לראקי הטורקי. נהוג לשתות אותו בחברה, ועל כל הזמנת משקה מגיעים לשולחן מתאבנים טעימים. המשקה יוצר לראשונה בידי נזירים במאה ה-14 שחיו על הר אתוס (Athos) הסמוך לסלוניקי.
 
סיור בסלוניקי הוא גם סיור בחנויות ו- "מסע קניות", אבל גם ביקור בשוק מודיאנו (Modiano) המקורה, שהיה שייך למשפחת מודיאנו היהודית. בעבר היה זה שוק בשר והשוק היחיד בעיר, כיום, מלבד בשר נמצא בו שפע חנויות דגים, תבלינים, דוכנים מכל טוב ומסעדות "פועלים". 

השיטוט בעיר נעים וקל. מכיכר אריסטוטלוס (Aristotelous) הכיכר המרכזית, הכל במרחק הליכה. לפניכם סקירה של כמה מאתריה המרכזיים של סלוניקי.
בתי מלון במרכז סלוניקי
 
כיכר אריסטוטולוס בסלוניקי, יוון
כיכר אריסטוטלוס, הכיכר המרכזית של סלוניקי (צילום: Dimitris Vetsikas)

סלוניקי, חג המולד וראש השנה האזרחי
חגיגות השנה החדשה ועצי חג המולד בכיכר אריסטוטלוס (צילום: verve231)
 

המגדל הלבן - סמל העיר סלוניקי

אנחנו יוצאים לסיור בעיר, לאורך הטיילת שעל חוף הים. פה ושם דייג זורק את חכתו, תיירים ומקומיים מטיילים ונהנים ממשב הרוח. מגיעים לסמל העיר  המגדל הלבן (Lefkos Pyrgos). המבצר המעוגל, 33.90 מטר גובהו, נבנה על ידי העות'מאנים כחלק מחומת העיר, זמן קצר לאחר שכבשו את אותה בשנת 1430. הוא נבנה כהגנה על החזית הימית, ושימש הן כמבצר והן כחדר משמר ובית כלא. בשנת 1826 טבח כאן הסולטאן בחייליו והמבצר קיבל את הכינוי "מבצר הדמים". בשנת 1866 נהרסה חומת העיר, אך המגדל נותר על תילו. שמו הנוכחי – המגדל הלבן, ניתן לו בשנת 1890, כשאסיר יהודי שכנע את הרשויות לאפשר לו לצבוע את המגדל תמורת שחרורו מהכלא. בינתיים הצבע כבר אינו לבן, אבל שמו עוד נותר.
 
המגדל זכה גם לשיר בלדינו, שפתם של יהודי יוון:
 
En la mar hay una torre
en la torre una ventana
en la ventana una hija
ke a los marineros yama.
 
Dame la mano, paloma,
para subir a tu nido!
Maldicha ke duermes sola,
vengo a durmir kontigo!
 
Si la mar era de leche
yo m'haria un peskador
pescaria las mis dolores,
kon palabrikas d'amor
 
ליד הים יש מגדל,
ובמגדל חלון.
בחלון בחורה צעירה,
הקוראת למלחים.
 
תני לי ידך, יונתי
לטפס אל קינך.
זהו חטא שאת ישנה בודדה,
אבוא לשכב לצידך!
 
אם הים יהפוך לחלב,
אהפוך לדייג.
אדוג דגים למכאוביי,
עם מילות של אהבה.
 
 
המגדל הלבן, סלוניקי 
המגדל הלבן על הטיילת, היום כבר לא לבן (צילום: alexalf2)




פסל אלכסנדר מוקדון

בסמוך למגדל הלבן, ניצב על במת שיש פסלו של המצביא אלכסנדר מוקדון, הכובש הגדול ומייסד האימפריה והתרבות ההלנית. אלכסנדר רכוב על סוסו המפורסם בוצפאלוס (Bucephalus), שפירושו "ראש פר". האגדה מספרת שאלכסנדר הילד הצליח לאלף את הסוס, שאיש לא יכול היה לו. ואכן, בוצפאלוס הוביל את אדונו למסעות ניצחון, כפי שניבאה האורקל מדלפי: "זה שירכב על סוס ובראשו סימן שור, יכבוש את העולם". (האורקל מדלפי הוא אורקל שפעל בעיר דלפי, בו דיבר האל מפיה של פיתיה, כוהנת שהייתה ממלמלת דברי נבואה סתומים.)
 
פסל אלכסנדר מוקדון, סלוניקי
פסלו של אלכסנדר מוקדון על סוסו בוצפאלוס (צילום: CC Dimitris Vetsikas)
 

הפורום הרומאי ומסאז' לרגליים

בשנת 1960, בעת הכשרת קרקע לבניית בית משפט, נתקלו הפועלים בשרידי שוק (אגורה) של עיר יוונית עתיקה. בהמשך החפירות התגלה גם פורום רומאי בן שתי קומות, שנוסף בתקופה הרומית. האתר הארכיאולוגי של השוק והפורום הרומאי (Greek Agora and Roman Forum) מוקף בנייני מגורים, והיה לב ליבה של העיר היוונית והרומית. הממצא השמור ביותר הוא התיאטרון, המשמש להופעות גם כיום, אך גם שרידי בית מרחץ ובו גומחות המתאימות לרגליים. נראה שאת מכשיר המסאז' לרגליים לא המציאו היום...
 
בעת החפירות להתקנת קו מטרו באזור זה, התגלו ממצאים ארכיאולוגיים נוספים  מעל 12 אלף ממצאים מתקופות קדומות של העיר. יש למה לצפות. גם המוזיאון הארכיאולוגי בעיר נחשב לעשיר ביותר.
 
הפורום הרומאי, סלוניקי, צפון יוון
שרידי השוק והפורום הרומאי מוקפים בבתי דירות (צילום: CC Guillaume Speurt)
 

החומות, המבצר והעיר העליונה

החומה הראשונה נבנתה כבר עם ייסוד העיר, אך לאורך ההיסטוריה היא חוזקה שוב ושוב. בשנת 1869 נהרסה רוב החומה, לצורך בניית מזח חדש והתרחבות העיר. כיום רוב שרידיה של החומה הם מהתקופה הביזנטית, אך בחלקים רבים ניתן לראות שימוש משני, כלומר שימוש בחלקי מבנים עתיקים שהיו זמינים בעיר, כמו אבני שיש.
 
אנו נוסעים לאורך החומה אל העיר העליונה. ניכר שהחומות הן חלק מחיי העיר. הן משולבות בה בצורה הרמונית וחלק מהבתים אף נשענים על קירות החומה. בדרכנו אנו עוברים בבתי קברות עתיקים. בתי קברות לכל הזרמים בנצרות, לכל הקהילות שחיו בעבר בעיר, ואין בית קברות יהודי עתיק. כבר בדצמבר 1942 החלו הנאצים בהריסת בית הקברות היהודי, כדי להשתמש במצבות לבניית קירות ומדרכות. לקהילה שהייתה הגדולה ביותר והמשפיעה ביותר בעיר אין בית קברות! כמה מהמצבות ניתן לראות במוזיאון היהודי, המספר את תולדות יהודי סלוניקי.
 
אנו מגיעם לעיר העליונה  אנו פולי (Ano Poli), הממוקמת על הגבעות הצפוניות, במקום הגבוה ביותר בעיר, לרגלי מצודת שבעת המגדלים (Heptapyrgion). למעשה יש במצודה עשרה מגדלים. יש להניח שהיא קיבלה את שמה על שם המצודה המפורסמת באיסטנבול  ידיקולה (Yedikule), שהגנה על קונסטנטינופול, ובה אכן שבעה מגדלים. המצודה שימשה כנקודת המשמר העיקרית של העיר העליונה, מקום מושב חיל המשמר העות'ומאני. בסוף המאה ה- 19 הפכה המצודה לבית כלא, שהיה בשימוש עד שנות ה- 90 של המאה העשרים. מאז שנת 1973 מתבצעות במקום עבודות שחזור ושימור. התצפית מהמצודה מקסימה כל עין  בתי העיר העליונה עם גגותיהם האדומים, הנמל והים, ובאופק ההרים. כל העיר פרושה מול עינינו.
 
תצפית על סלוניקי מהמצודה
תצפית על העיר מהמצודה, הנמל והים באופק (צילום: CC Dan Lundberg)

תצפית על סלוניקי מהמצודה
מומלץ לעלות לתצפית ביום הכי בהיר, ואפשר גם לקראת שקיעה  (צילום: CC Andrey Khrobostov)
 

יהודי סלוניקי

ההיסטוריה היהודית של סלוניקי היא פרק חשוב ועצוב בתולדות העיר. היהודים הראשונים הגיעו למקום כבר בתקופה ההלניסטית, בסביבות שנת 140 לפני הספירה. היו אלה יהודים רומניוטים, שהגיעו מארץ ישראל. בהמשך, החל מגירוש ספרד, הצטרפו יהודים ממגורשי ספרד ומאסיה הקטנה, שבאו בעידוד הסולטאנים העות'מאנים.
 
אנו עומדים מול שלט הזיכרון בתחנת הרכבת, ממנה נשלחו היהודים ברכבות בקר לאושוויץ. שלט קטן עליו נכתב: "מוקדש כזיכרון קדוש ל- 50 אלף היהודים היוונים של סלוניקי, שממרץ עד אוגוסט 1943 הועמסו בידי הנאצים על קרונות בקר ונשלחו לאושוויץ-בירקנאו, שם מתו מות קדושים".
 
לפני מלחמת העולם השניה כונתה העיר סלוניקי מדרה דה ישראל (Madre de Israel), כלומר, עיר ואם בישראל. 60 אלף היהודים שחיו בה היוו את הקהילה הגדולה ביותר בעיר, מתוך 140 אלף תושבים. עיר שרוב העסקים בה שבתו בשבת, כולל הפעילות בנמל. היום יש בעיר קהילה יהודית קטנה בת כאלף איש, המנסים לשמור על הגחלת. פרט לשלט, לאנדרטה ולמוזיאון יהודי קטן, לא נשאר זכר לקהילה הגדולה והחשובה של סלוניקי.
 
אנדרטה ליהודי סלוניקי, צפון יוון
האנדרטה ליהודי סלוניקי, היוו מחצית מתושבי העיר (צילום: כרמית וייס)
 

המוזיאון היהודי

המוזיאון היהודי של סלוניקי שוכן בבניין מרשים, ששרד את השריפה שזרעה הרס עצום בשנת 1917. בעבר שימש הבניין את "בנק אתונה", שהיה שייך ליהודי, וכן מערכת של עיתון יהודי. הבניין שופץ בשנת 1997, השנה בה נבחרה סלוניקי כבירת התרבות של אירופה. בקומת הקרקע אבני מצבות ישנות, וסדרת תמונות של בית הקברות היהודי כפי שצולם בשנת 1914. בקומה מעל, מוצגים המלמדים על ההיסטוריה הארוכה של גלות חשובה זו.
בתי מלון בקרבת המוזיאון היהודי של סלוניקי
 
הנצחת יהודי סלוניקי בסלוניקי
שלט זיכרון בתחנת הרכבת לחמישים אלף יהודי סלוניקי שניספו בשואה (צילום: שלמה צדקיהו)
 

כנסיית דימיטריוס הקדוש

בסלוניקי כנסיות אורתודוכסיות רבות. אנו ביקרנו בכנסית דימיטריוס הקדוש (Hagios Demetrios), פטרון העיר. דימיטריוס נולד בסלוניקי, שהייתה עיר חשובה באימפריה הרומית, למשפחה רמת מעלה, במאה השלישית לספירה. הוא קיבל עליו את הנצרות שהייתה אסורה על ידי השליטים הפגאנים, ואף היו לו תלמידים. בהיותו בן למעמד הגבוה, הוא קיבל דרגה צבאית גבוהה ונבחר לשמש כמושל נפת תסיליה. עד מהרה התגלה סודו האסור והוא הושלך לכלא ושופד למוות. האגדה מספרת כי עוד לפני מותו הוא עשה נפלאות, אבל שנים לאחר מותו החלו להתחולל ניסים סביב קברו.
 
הכנסייה נבנתה על קברו כבר במאה הרביעית, במקום ששימש כבית מרחץ רומי. במשך השנים נבנו עוד ועוד נדבכים. הכנסייה הוכרזה על ידי אונסק"ו כאתר מורשת תרבות. היא עשירה בשכיות חמדה, עושר רב מכל עבר והרבה זהב. הכנסייה נהרסה מספר פעמים וניזוקה קשה בשריפה שפגעה בעיר ב-1917. בשנת 1948 נבנתה מחדש על פי התוכניות המקוריות. כמנהג הנוצרים האורתודוכסים, עוברים המאמינים בין תמונות הקדושים, ממלמלים דברי תפילה ורוכנים ומנשקים כל תמונה ותמונה. במרתף הכנסייה, החלק העתיק, מצאנו אבן עם מה שנראה לנו כאותיות בעברית, אולם יתכן כי הדמיון הוא בעיני המתבונן.
 
כנסיית דימיטריוס הקדוש, סלוניקי
כנסיית דימיטריוס הקדוש ואבן שנמצאה בה, עם כיתוב הנדמה כאותיות עבריות (צילום: שלמה צדקיהו)
 

בתי מלון מומלצים בסלוניקי

מלון הבוטיק S סלוניקי (S Hotel Boutique Thessaloniki) הוא מלון 5 כוכבים, הממוקם על הטיילת של סלוניקי, ליד הכיכר המרכזית. למלון חניה פרטית והסעות לשדה התעופה (בתשלום). החדרים גדולים ומפנקים, ולכולם מרפסת הצופה על הים.

מלון מומלץ במרכז סלוניקי, צפון יוון
מלון הבוטיק S סלוניקי 
- פינוק במרכז סלוניקי

 
מלון מט (The Met Hotel) הוא מלון 5 כוכבים, הממוקם מול הנמל של סלוניקי, ליד חנות הכלבו הענקית ג'מבו. חדרי המלון חדישים ומפנקים ולרשות האורחים בריכה חיצונית, בריכה פנימית, ספא, מסעדה מעולה, חנייה תת קרקעית ושירות הסעות למרכז העיר, מרחק של 2 ק"מ. למי שמחפש מלון ברמה גבוהה התמורה מצוינת למחיר.

מלון מט, סלוניקי
הבריכה על הגג עם נוף לים וחדר גדול ומפנק במלון מט - תמורה מצוינת למחיר
 
מלון מקדוניה פאלאס (Makedonia Palace) גם הוא מלון ברמת 5 כוכבים, הממוקם על חוף הים, כקילומטר דרומית למגדל הלבן, באזור שקט יותר של העיר. למלון בריכת שחיה, בנוסף לחוף, והחדרים ברובם פונים לעבר הים.

מלון מקדוניה בסלוניקי
מלון מקדוניה פאלאס - חדרים מרווחים הפונים לעבר הים

לחיי הביקור הבא בסלוניקי

עתה התפננו לשיטוט בעיר. מה שנראה במבט ראשון כעומס ללא סדר, מתגלה כבתים בשפע של סגנונות: ניאו-קלאסי, רנסאנס, בארוק, אר-נובו, בתים בסגנון עות'מאני, מסגד עם קווים בסגנון מורי, ועוד סגנונות אקלקטיים (עירוב של מספר סגנונות). הרבה מרפסות עם עציצים, פרחי בוגונוויליה וכביסה תלויה על חבלים. בקומות הקרקע שפע חנויות, חלקן נראות כאילו לא שינו את פניהן משנות ה- 50 של המאה הקודמת, חלקן מודרניות. כיכר אריסטוטל רחבת הידיים מוקפת בתי קפה, שולחנות ערוכים בחוץ ובחלון הראווה תצוגה מגרה של דברי מאפה. די לשבת בכיכר ולהביט על ההולכים ושבים.
 
סלוניקי היא ערב רב של סגנונות, רחובות רחבים, סמטאות צרות, שווקים ואתרים. סלוניקי היא עיר של אנשים מסבירי פנים, ששמחים לעזור, לשאול, לשתף, ואפילו "לתרום" לנו כרטיסי אוטובוס, כשהתברר שאין לנו מטבעות... כבר שכחנו את הזמנים שאנשים אינם משדרים ניכור. עתה, כשישאלו אותי "מה יש לך עם סלוניקי?", אוכל להבטיח בבטחה שמה שהיה לא הספיק ואני מצפה לבקר בה שוב!
 

מידע נוסף

השכרת רכב ביוון
בתי מלון בסלוניקי
מסעדה כשרה נמצאת במלון אסטוריה סלוניקי (Astoria Thessaloniki) ופתוחה גם למי שאינם אורחי המלון.
קושר לאדינו (Kosher Ladino) הוא מפעל קייטרינג כשר בסלוניקי, המקבל הזמנות ושולח אותן למקומות נוספים ביוון.
הדרכה בעברית ורוסית - Alana Ditsolas | דוא"ל: alanaditsolas@gmail.com

כתבות נוספות על צפון יוון


תמירה צדקיהו-חסון אודות הכותבת
תמירה צדקיהו-חסון ז"ל, הייתה בעלת תואר ראשון בהיסטוריה ובמזרחנות ותואר ראשון ושני בעבודה סוציאלית. במשך שנים הייתה גם מדריכת טיולים במקביל לעבודתה, וכתבה רבות על טיוליה, בעיקר לאתר ומגזין GoTravel ולמגזין טבע הדברים.







סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר