העיר קסטוריה בלב האגם -
העיר היפה ביותר ביוון
מאת: תמירה צדקיהו-חסון


היוונים מכתירים את העיר קסטוריה כעיר היפה ביותר בארצם, ולא בכדי. יופיה אכן עוצר נשימה, מכל נקודת תצפית. אנו באנו מתוך מחשבה לשהות בעיר לילה אחד, נשארנו חמישה, ולו יכולנו, היינו נשארים עוד.


שעתיים נסיעה מערבה מסלוניקי, אין כמו קסטוריה, כנקודת מוצא לטיולים בחבל מערב מקדוניה של יווןאפשר לטייל בחלקים רבים של צפון יוון, ולחזור לעיר המקסימה מדי ערב.

1 / 10
2 / 10
3 / 10
4 / 10
5 / 10
6 / 10
7 / 10
8 / 10
9 / 10
10 / 10

בתי קסטוריה חודרים אל האגם ויוצרים שני מפרצים מרהיבים  (צילום: trabantos)
הטיילת לחופי אגם קסטוריה  (צילום: trabantos)
מראה מהטיילת לעת ערב  (צילום: כרמית וייס)
סימטאות אבן ציוריות   (צילום: כרמית וייס)
מערת נטיפים קטנה וחביבה   (צילום: כרמית וייס)
כנסיות ביזנטיות בכל פינה   (צילום: כרמית וייס)
חותרים באגם קסטוריה   (צילום: כרמית וייס)
כרמים ויקבים בפאתי העיר   (צילום: כרמית וייס)
ציורי קיר על כנסייה ביזנטית   (צילום: כרמית וייס)
אורות העיר לעת ערב   (צילום: כרמית וייס)

הנימפות והפרוות של קסטוריה

בנויה על גבעות היורדות אל חצי אי החודר אל לב האגם, העיר קסטוריה (Kastoria) יוצרת שני מפרצים. בתיה גולשים אל גדות אגם אורסטידה (Orestida), הנקרא על שם הנימפות האורסטידות, נימפות ההרים והעמקים, ונחשב לאחד היפים ביוון. האגם הוא בית לעשרות שקנאים, ברבורים ועופות מים אחרים. יופיו עוצר נשימה מכל נקודת תצפית. באופק, משני צידי העיר, חובקים אותה הרי גראמוס (Gramos) והר ויצ'י (Vitsi), שעדיין מלבינים ונוצצים בשלג האביבי, שיפשיר רק בקיץ.
 
העיר נקראת על שם קסטוראס, בונה ביוונית (Beaver באנגלית), המכרסם בעל הפרווה החי על גדות האגם, שדורות רבים התפרנסו ממנו והביאו לעיר את עושרה. הבונה נכחד, אך קסטוריה ממשיכה במסורת ייצור הפרוות, ומיבאת את הבונה מחוות גידול ברוסיה. בזכות הרמה הגבוהה של הפרוות, באים תיירים מרוסיה רק כדי לרכוש אותן, ומדי שנה מתקיימת תערוכה גדולה ותצוגות אופנה, המביאה מבקרים מכל העולם. קבוצת נשים מאוקרינה שפגשנו במקום, הגיעה לקסטוריה לשלושה ימים על חשבון הפרוונים, בתנאי שכל אחת תרכוש סחורה בלא מפחות מ- 2,000 אירו. 
 
בעיר שבמשך מאות בשנים התפרנסה והתפרסמה מתעשיית הפרוות, כמעט חובה לבקר במרכז הגדול ובו עשרות חנויות. נגעתי בפרוות, מיששתי ואפילו נהניתי למגע, התפעלתי מהדוגמאות, מהצבעים ומהמוצרים הרבים, ואפילו השתכנעתי לקנות... תיק עור מקסים. 
בתי מלון בעיר קסטוריה

תצפית על קסטוריה, צפון יוון
תצפית על קסטוריה מהגדה הדרומית של האגם, ליד מלון לימנון ריזורט  (צילום: כרמית וייס)
 

העיר קסטוריה (A) וחלק מהיעדים אליהם ניתן לטייל ממנה ומוזכרים בכתבה:
נסטוריו (B),
 אגמי פרספה (C), נימפאו (D), מצובו (E), מנזרי מטאורה (F)
בתי מלון מומלצים:

מלון דולצו  |  מלון אורלוגופולוס  |  מלון לימנון ריזורט  |  מלון בוטיק אפקוס גארמוס


 ברירת מחדל




 
כיבושי קסטוריה
לחוף האגם התגלה ישוב נאוליתי, ובו ממצאים מהאלף ה-6 עד האלף ה- 3 לפנה"ס. התגליות מלמדות על ישוב חקלאי שעסק בדיג. בין הממצאים התגלתה סירה, כזו המייחדת רק את קסטוריה, וחליל, הקדום ביותר מסוגו שהתגלה בחפירות באירופה. את הממצאים העבירו למוזיאונים, אך במקום נבנה מוזיאון פתוח ובו העתקים של מבני המגורים והכלים ששימשו את תושבי המקום.
 
בשנת 200 נכבשה קסטוריה על ידי הרומאים, אך נהרסה על ידי פולשים אחרים. בהמשך נכבשה העיר ונבנתה מחדש על ידי הביזנטים, והייתה לעיר חשובה. עדות לכך הן 52 מתוך 72 כנסיות ביזנטיות, שנותרו בעיר.
 
במהלך ימי הביניים ניטשו מאבקי שליטה על העיר, והיא נכבשה על ידי הממלכה הבולגרית ולאחר מכן על ידי האימפריה העות'מאנית, ששלטה בה משנת 1385 ועד 1912. בתקופה העות'מאנית הייתה העיר מרכז פרוונות, שפרץ גם מחוץ לגבולות האימפריה העות'מאנית. היהודים היו אלה שהובילו את התעשייה והמסחר בפרוות, וייצואן לרחבי אירופה ולרחבי האימפריה העות'מנית. העיר הייתה ידועה בעושרה, ופעלו בה אומנים, צורפים, חייטים, ציירים ואדריכלים. העיר הייתה מחולקת לרבעים, שנקראו על שם הכנסייה שברובע, על פי מקצועות - רובע הצורפים, רובע הסוחרים, או על פי דתם של התושבים - רובע הטורקים ורובע היהודים.

קסטוריה, צפון יוון
חצי האי עליו בנויה העיר יוצר שני מפרצים יפהפיים   (צילום: שלמה צדקיהו)

קסטוריה, צפון יוון
במזג אוויר מתאים תזכו להשתקפות מרהיבה על אגם קסטוריה   (צילום:John Nature Photos)
 

יהודי קסטוריה – קהילה שנכחדה

הקהילה היהודית של קסטוריה הגיעה למקום לאחר חורבן בית שני, אך כיום כמעט לא נותר ממנה זכר. חלק מתוך תשע מאות אנשי הקהילה, ערב פלישת הגרמנים לצפון יוון, הצליחו לברוח להרים, להצטרף לפרטיזנים או להסתתר אצל כפריים, ובעיר נותרו 763 יהודים. עוד 40 יהודים הוסתרו בכנסייה, על ידי ניקופורוס, מטרופוליט הכנסייה היוונית האורתודוקסית בעיר, שגם עודד מספר משפחות נוצריות לסייע בהסתרת עוד מספר משפחות יהודיות.
 
ב- 24 למרץ 1944, רוכזו כל היהודים במבנה נטוש של בית ספר לבנות. יש עדויות על התעללות ואונס צעירות בידי חיילים נאצים. לאחר מספר ימים הועברו כולם במשאיות לסלוניקי ומשם ברכבות לאושוויץ, שם הושמדו רובם, למעט כשלושים ששרדו. במקום איסופם של היהודים נבנתה אנדרטה קטנה, והיא העדות היחידה שמזכירה שבעיר חיו פעם יהודים.
 
אנדרטה ליהודי קסטוריה, צפון יוון
האנדרטה ליהודי קסטוריה, במקום ממנו הם נשלחו למחנות ההשמדה   (צילום: כרמית וייס)
 

סגנונות הבנייה של קסטוריה

שוב ושוב טיילנו בנחת בסמטאות הצרות, מרוצפות האבן, העולות במעלה הגבעה. הבתים כמעט נוגעים זה בזה, ובכל קרן זווית כנסיה ביזנטית קטנה ועתיקה. תמהיל מושך עין של בתי אחוזה, בתים עתיקים, בתים משופצים ובתים הרוסים. הבתים הישנים בנויים בצורה האופיינית לארכיטקטורה המקדונית: הקומה הראשונה בנויה אבן ומעליה קומה או שתיים בנויות עץ ורחבות יותר, שפע חלונות מעוטרים בגילופי עץ.
 
כדי לקבל תמונה אמיתית, נכנסנו לסיור במוזיאון הפולקלור, השוכן בבית האחוזה של סוחר עשיר, שנבנה במאה ה-16 או ה-17, והוא אחד הבתים הישנים ביותר בעיר. כל הפריטים מקוריים, והביקור נותן תחושה שהנה עוד רגע יבואו הגרים בו.
חדרי מלאכה, מרתפי אחסון השמן והיין, המטבח שמחוץ לבית ולידו מקום סגור לסירה, חדרי המגורים לחורף ולקיץ, חדרי השינה וחדרי קבלת האורחים. בחדר ההסבה נבנו חרכי הצצה, המיועדים לרווקות שלא יכולות להשתתף בהמולה הכללית, ולאלו שרווקים הגיעו לבקש את ידיהן מאבי המשפחה. לצעירות אלה היה סימן מוסכם עם האם, ולאם היה סימן מוסכם עם האב, כך שאם הצעיר מצא חן בעיני הכלה, אפשר היה לעבור לשלב הבא, ואם לא, למהר ולקצר את הפגישה.
 
תמונה של כפר ובו תעלה וסירות, מעלה בנו חיוך. סוחר שביקר בוונציה והתפעל מיופייה, הזמין צייר מקומי שיצייר את עיר התעלות. מה שהצייר צייר הוא פרי דמיונו, שהרי הוא מעולם לא יצא מגבולות ארצו.

מוזיאון הפולקלור בקסטוריה, צפון יוון
מוזיאון הפולקלור, הנשים הציצו על הגברים דרך חלון קטן וחיוו דעתן על החתן המיועד  (צילום: כרמית וייס)
 

מלונות בוטיק באחוזות עשירי קסטוריה

שחרור יוון מהשלטון העות'מאני הביא עמו סגנון אדריכלי חדש, הסגנון הניאו קלאסי, שהיה מעוטר בעושר רב יותר, כניסות מפוארות יותר ומרפסות בכל בית. בניינים רבים הופכים היום למלונות בוטיק, כמו המלון בו התארחנו אנו.

מלון דולצו (
Doltso Luxury Hotel) בחלק ההיסטורי של העיר, ובסמוך לאגם, נבנה על ידי אבי סבו של הבעלים, סוחר פרוות ואב ל- 13 ילדים. המלון נפתח לאחר שיפוץ קפדני ביותר, המשמר את האווירה של אותם ימים. לא למשפחות, אבל פינוק אמיתי לזוגות, בעיקר המיטה המשוחזרת וכלי המיטה מפוך.

מלון מומלץ בקסטוריה, צפון יוון
מלון דולצו - מלון 4 כוכבים בעיר העתיקה, פינוק אמיתי לזוגות
 




קסטוריה של ימי הביניים

עשרות כנסיות מהתקופה הביזנטית וכנסיות פוסט-ביזנטיות, מהתקופה שלאחר הכיבוש העות'מאני, מעטרות את העיר קסטוריה. רוב הכנסיות קטנות וצנועות למראה, בעלות חלל אחד, אך עשירות קישוטים ועיטורים. הכנסייה העתיקה ביותר שנשתמרה, היא מהמאה ה-10. בעבר היו בעיר מעל 70 כנסיות, אך כיום נותרו בה "רק" 52 ובכולן ציורי קיר מושכי עין.
 
לא ויתרנו על ביקור במוזיאון הביזנטי, שבו אוסף של 700 איקונות של קדושים, ופריטים שונים שנאספו מהכנסיות בעיר. האיקונין החשוב ביותר, בן המאה ה-12, הוא אליהו הנביא עטור בפרווה על צווארו. מסתבר שאליהו הוא הפטרון של הפרוונים.
 
מדי שנה, בסוף השבוע האחרון של אוגוסט, חוגגת קסטוריה את "חגיגות ימי הביניים", בשלושה ימים של פסטיבל אלקסאידה (Alexiada). מי שיגיע לעיר בימים אלו, יזכה לחגוג עם מוסיקה ביזנטית, תלבושות, תהלוכות, מחזות רחוב וקונצרטים.

 
המוזיאון הביזנטי קסטוריה, צפון יוון   המוזיאון הביזנטי קסטוריה, צפון יוון
ציורי קיר מרשימים על לוחות עץ מקוריים, המוזיאון הביזנטי   (צילום: כרמית וייס)
 

טיול סביב אגם קסטוריה

העיר קסטוריה מחלקת את אגם אורסטידה לשני חלקים - החלק הגדול בצפון, והקטן בדרום. מדי בוקר, לאחר ארוחת הבוקר, יצאנו לשוטט סביב האגם, לצפות בדייגים, הן באלה המשליכים חכות, והן באלה השטים בסירות הקסטוריניות וסביבם שקנאים הממתינים לקבל את מנחתם. טיילת "קצרה" באורך 9 קילומטר מקיפה את העיר, בצידו הדרומי של האגם, (הסיבוב הגדול הוא בן 24 ק"מ), על חלקה טברנות ובחלקה האחר שדרת עצים. לא היינו ההולכים היחידים, צעדנו עם עוד הולכי רגל, רצים ורוכבי אופניים, שהשביל לחוף האגם הוא חלק משיגרת היום-יום שלהם. בערב יצאנו לראות את הקורמורנים נוחתים על קני הסוף, ואת הדייגים שעדיין יושבים בחברותא.
 
הסירות באגם שטוחות בסיס וישרות פנים, אופייניות רק לאגם זה שאינו עמוק, ולא שינו צורתן מהעת העתיקה. הסירות הן חלק בלתי נפרד מהנוף, הצמחייה העשירה ועצי שקד הבר בפריחתם הלבנה המרהיבה. גן עדן.
כתבה על טיול רגוע ביוון - גם בגיל הזהב

קסטוריה, צפון יוון
שקנאים נמצטופפים סביב סירות הדייגים באגם, מחכים לסעודה   (צילום:John Nature Photos)

קסטוריה, צפון יוון
מכל נקודת תצפית נשקף מראה מרהיב של בתי העיר הנושקים לאגם   (צילום: כרמית וייס)
לחצו על התמונה להגדלה
 

הדרקון שומר מערת הנטיפים

גם המיתולוגיה משחקת תפקיד בקסטוריה, ב"מערת הדרקון", מערת נטיפים מרשימה וקטנה לחוף האגם. המערה אינה גדולה, וסיבוב בה אינו עולה על 20 דקות, אך יש בה אגמים קטנים תת-קרקעיים וכל הצורות שמערת נטיפים צוברת לאורך מיליוני שנים. המערה התגלתה רק בשנת 1940, וביוון כמו ביוון, חייבים לקשור את המיתולוגיה, ולכן אומצו אגדות עתיקות יותר על מערת זהב הנשמרת על ידי דרקון שלעולם אינו ישן.

מערת נטיפים קסטוריה, צפון יוון
מערת הנטיפים ליד קסטוריה, נטיפים מרשימים מעל אגמי מים קטנים   (צילום: כרמית וייס)
 

לסעוד בקסטוריה

אגם פירושו מאכלי ים, וזה מה שאכלנו. לשם הגילוי הנאות אספר שאין אנו אכלנים גדולים, אבל המשקל העודף עמו שבנו הביתה, מלמד שחרגנו ממנהגינו, מאד חרגנו.
בבוקר השתדלנו להמעיט באכילה, אך על צהריים וערב לא ויתרנו. מאחר ומדי יום יצאנו לטיולים, ומאחר וכל המקומות הם במרחק של לא יותר משעה וחצי נסיעה, הקדשנו את הבקרים לעיר ויצאנו רק לאחר שסעדנו צהריים. העיקר לא להפסיד.
 
ליד המלון, בתחילת רחוב דולצו (Doltso) על שפת האגם, מסעדת צ'יפורו (Tsipouro), משקה בטעם אניס ששותים עם מים וקרח. על השולחן מוגשות מנות מגוונות וכד קטן של המשקה. דאגנו שתמיד יגיעו מאכלי ים מגוונים, והשתדלנו להמעיט בשתיה. המסעדה זולה להפליא, הבעלים, איש נמוך ונמרץ בשם גרגוריס, שלא איבד את האופטימיות, למרות ש"פעם עמדו אנשים בחוץ וחיכו לשולחן, והיום המצב קשה".

למסעדה נפלאה נוספת, גם היא "אוזורייה" עם אוכל זול וגם היא על האגם, הגענו פעמיים, בזכות האוכל ותצפית אל השקנאים הרבים שבסביבתה. המסעדה, La Kupata (טלפון 246728887), נמצאת מאחורי שוק הדגים.

קסטוריה, צפון יוון   קסטוריה, צפון יוון
לסעוד על שפת האגם, גבינה מטוגנת או צלויה על הגריל היא בגדר חובה...   (צילום: כרמית וייס)
 
כמנהג היוונים, ארוחות הערב החלו בשעה עשר בלילה, מלוות בשתייה לרוב. פעם הייתה זו מסעדה יוקרתית ליד המלון, שאף נקראת כמוהו – דולצו, פעם מסעדה עם מוסיקה ופעם בבית מלון גדול ומקסים בשם מלון לימנון ריזורט (Limneon Resort & Spa), אחד מבתי המלון הגדולים והמפנקים. בכל המקומות, אוכל נפלא וחברה עליזה ורעשנית.

מלון מומלץ בקסטוריה, צפון יוון
מלון לימנון ריזורט - אחד מבתי המלון הגדולים והמפנקים בקסטוריה, וגם ארוחת ערב נהדרת

מלון מומלץ בקסטוריה, צפון יוון
הבריכה של מלון לימנון ריזורט נושקת לאגם, מלון 5 כוכבים עם תמורה מעולה למחיר
 

פסטיבל מוסיקה לצד הנהר

והנה עוד סיבה למהר ולנסוע לקסטוריה. מדי שנה, בתחילת אוגוסט, מתקיים פסטיבל מסיבת הנהר (River Party), בסמוך לכפר נסטוריו (Nestorio) הנמצא בהרי גארמוס,  50 דקות נסיעה דרום-מערבה לקסטוריה. פסטיבל הרוק מושך מדי שנה כ-50,000 מבקרים, מכל רחבי אירופה, ההופכים את עמק נהר אליאקמון (Aliákmon) לחגיגה ענקית של אוהלים ובמות, הופעות רוק, ומוסיקה יוונית. הפסטיבל הוא אחד הותיקים באירופה ונמשך חמישה ימים. רבים בוחרים לחזור ללון בקסטוריה, מרחק של פחות מ-30 ק"מ, או באחד מבתי המלון הקטנים שבסביבה.
 
באשר לי, הייתי בוחרת במלון בוטיק אפקוס גארמוס (Afkos Grammos Boutique Hotel Resort), הנמצא בנסטוריו. אמנם רק זכיתי לשתות בו קפה מצוין, אבל הנוף לעמק, לנהר ולהרים הוא פיתוי מלבב.

המלצה על מלון בקסטוריה, צפון יוון
מלון בוטיק אפקוס גארמוס בכפר נסטוריו - נוף מרהיב לעמק ולהרים וקפה מצוין
 

טיולי כוכב סביב קסטוריה

יעדי טיול רבים יש סביב קסטוריה, והיא היהלום שבכתר. בחמשת הימים בהם שהינו בעיר הנפלאה, יצאנו לטיולים אל:
העיירה מצובו (Metsovo), שוויץ של יוון, כשעה ורבע נסיעה.
מנזרי מטאורה (Meteora), המנזרים התלויים, מעט יותר משעתיים (מסלוניקי מעל 3 שעות).
אגמי פרספה (Prespa), גן עדן של עופות מים, כשעה נסיעה.
הכפר נסטוריו (Nestorio), כ-30 דקות נסיעה, ומשם להמשיך בטיול להרי גראמוס.
הכפר נימפאו (Nimfeo), כ- 40 דקות נסיעה, ומקלט הדובים, המיועד ל"דובים מרקדים" שנאספו או הוחרמו מבעליהם. במקלט יש 13 דובים שמטופלים במסירות עד יום מותם.
כתבה על מצובו  כתבה על מנזרי מטאורה  |  כתבה על אגמי פרספה

שקנאים, אגמי פרספה, צפון יוון
זוג אחד מתוך כ- 2,000 זוגות שקנאים המקננים במושבות הקינון של אגמי פרספה  (צילום: vasilis-caravitis)

מנזרי מטאורה, יוון
מנזרי מטאורה, כשעתיים נסיעה מהעיר קסטוריה  (צילום: כרמית וייס)
 


מלון מומלץ נוסף בעיר העתיקה של קסטוריה

מלון אורלוגופולוס (Orologopoulos Mansion Luxury Hotel) הוא מלון בוטיק ברמת 4 כוכבים, הממוקם במרכז העיר העתיקה של קסטוריה, מרחק הליכה קצר מהאגם. הבניין היפה, בארכיטקטורה מסורתית מקומית, מציע חדרים וסוויטות גדולות (מתאים גם למשפחות), עם מיזוג, אינטרנט אלחוטי חינם, טלוויזיה בלווין וכבלים. מזנון ארוחת הבוקר עשיר ולמלון חניה חינם.

מלון מומלץ בקסטוריה, צפון יוון
מלון אורלוגופולוס - מיקום מעולה ליד אגם קסטוריה וחדרים מעוצבים ומפנקים


 

מידע נוסף

השכרת רכב ביוון
בתי מלון בעיר קסטוריה
מדריך מומלץ לקסטוריה והאזור - רומילוס (Romylos Mantzours), דוא"ל: romilosm@hotmail.com
 

כתבות נוספות על צפון יוון



תמירה צדקיהו-חסון אודות הכותבת
תמירה צדקיהו-חסון ז"ל, הייתה בעלת תואר ראשון בהיסטוריה ובמזרחנות ותואר ראשון ושני בעבודה סוציאלית. במשך שנים הייתה גם מדריכת טיולים במקביל לעבודתה, וכתבה רבות על טיוליה, בעיקר לאתר ומגזין GoTravel ולמגזין טבע הדברים.







סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר