טירנה – בירת אלבניה    

טיול לטירנה – בירת אלבניה
מאת: ד"ר רמי דברת


אודה על האמת, הסתקרנתי מאוד כיצד נראית עיר הבירה של המדינה "הנידחת ביותר באירופה". סקרנותי זו הלכה והתעצמה במשך הנסיעה בת עשרים וחמשת הקילומטרים, משדה התעופה הבינלאומי "אמא תרזה" למרכז העיר טירנה.


טירנה – בירת אלבניה, היא עיר חדשה יחסית. היא נוסדה במאה ה- 17 על ידי הטורקים, אך שנים רבות היתה ישוב קטן ולא משמעותי במרכזה של המדינה. לבירת המדינה היא הפכה רק בשנת 1920, לאחר שאלבניה זכתה בעצמאותה שמונה שנים קודם לכן. בהמשך ניבנו בעיר מספר בניינים מרשימים על ידי האיטלקים, שהייתה להם השפעה במדינה עוד טרם כבשו אותה, בהם גם כאלה המשמשים עד היום את רשויות הממשלה.
 
מוזיאון ההיסטוריה, טירנה, אלבניה
את חזית המוזיאון ההיסטורי הלאומי בעיר טירנה, מעטר ציור קיר ענק, עשוי פסיפס, בסגנון קומוניסטי קלאסי.
הציור מתאר בסגנון ריאליסטי אופייני אירועים מרכזיים בחיי האומה האלבנית 
(צילום: hipokrat)


יעדים בעיר טירנה המתוארים בכתבה, ושני בתי מלון מומלצים:
מלון רוגנר בשדרה המרכזית |  מלון דקו אימפריאל במרכז העיר
 
 

טירנה למרגלות ההרים

מאז הפכה לעיר בירה צמחה טירנה במהירות. בשנת 1923 חיו בה רק 11 אלף תושבים, אך שלושים שנה מאוחר יותר כבר הגיע מספרם ל- 100 אלף. בעשורים האחרונים יש אל הבירה נהירה מסיבית של תושבים, אשר מנסים לחפש את מזלם בעיר הגדולה, ומספרים כיום (2010) מגיע ל- 620 אלף. העיר אינה ערוכה לכמות כזו של אנשים, כתוצאה מכך יש בה קשיים באספקת מים וחשמל וזיהום אויר גבוה יחסית.
 
טירנה שוכנת במישור בגובה 100 מטר, אך במרחק של עשרים קילומטרים ממנה מתנשאים הרים שגובהם מגיע עד 1,800 מטר. ההר הבולט והנגיש מכולם הוא הר דיטי (Dajti). הוא נמצא במרחק 25 קילומטרים ממזרח לטירנה (45 דקות נסיעה בתחבורה ציבורית מפאתי העיר). גובהו למעלה מ- 1,600 מטר מעל פני הים ובשטחו שמורת יער יפה ונופים פנורמיים לעיר ולסביבותיה.
 
הרושם הראשון של המבקר בטירנה הוא של ערבוביה מוזרה – מבנים שונים מאוד זה מזה, המייצגים את הכובשים של אלבניה. החל במבנים עות'מאנים (מהם כבר לא נותרו רבים), דרך מבנים איטלקים, שרידים מכוערים מהשלטון הקומוניסטי הממושך, ועד להתחלות בנייה של בניינים מודרניים פה ושם.
 
במידה רבה ניתן לומר כי האיטלקים היו אחראים לצביונה הנוכחי של העיר. כך לדוגמה, נוכל להבחין בבניין הפרלמנט אשר נבנה על ידי האיטלקים ב- 1924, והוא מוקף גנים אשר פעם עמד בהם המסגד הראשי של העיר. המסגד נהרס ב- 1944, כמו מסגדים רבים אחרים אשר נהרסו בעת שחרור העיר ובתקופת השלטון הקומוניסטי.
כתבה על טיול באלבניה - ההיית או חלמתי חלום?
 
הסגנון האיטלקי בטירנה, אלבניה  הסגנון האיטלקי בטירנה, אלבניה
 הסגנון האיטלקי בטירנה, אחד ממשרדי הממשלה (מימין) ובית העירייה שלצידו מסגד (משמאל)  (צילום: רמי דברת)


 ברירת מחדל



הכיכר המרכזית  כיכר סקנדרבג

עירוב הסגנונות בעיר בולט במיוחד בכיכר המרכזית, כיכר סקנדרבג (Sheshi Skënderbej). הכיכר נבנתה בתקופת שלטונו של בניטו מוסוליני, בימי מלחמת העולם השנייה, אז סופחה אלבניה לאיטליה הפשיסטית. זוהי כיכר גדולה מאוד, שנבנתה כך על מנת שיהיה אפשר לערוך בה מצעדים פשיסטיים.
 
במרכז הכיכר, כמו במקומות רבים נוספים ברחבי המדינה, ניצב פסל ברונזה של הגיבור הלאומי סקנדרבג רכוב על סוס. סקנדרבג הוא כינויו של גיירגי קסטריוטי (Gjergj Kastrioti), שהצליח במאה ה- 15 לאחד את השבטים האלבניים וכך להתגונן בהצלחה בפני הצבאות העות'מאנים ולמנועאת כיבושה המלא של אלבניה.
 
לפני שנעזוב את כיכר סקנדרבג נצייד את גופנו באנרגיה בדמות בורק (byrek) רווי פחמימות ושומנים. שנות השלטון הטורקי הממושך השאירו את רישומן על המדינה בתחומים רבים, אשר אחד הבולטים בהם הוא המטבח המקומי. הבורק באלבניה ממולא לרוב בבשר, גבינה, תרד או מילוי דלעת מתוק. וכך במחיר של כחצי שקל, נהניתי ממאפה עסיסי, מעין בורקס ממולא תרד.
 
כיכר סקנדברג, אלבניה
פסלו של הגיבור הלאומי סקנדרבג בכיכר המרכזית של טירנה, כיכר סקנדברג  (צילום: רמי דברת)
 

היסטוריה ותרבות בסגנון קומוניסטי

המבנה המרכזי בכיכר סקנדרבג הוא המוזיאון ההיסטורי הלאומי (Muzeu Historik Kombëtar), אשר נפתח בשנת 1981. את חזית הבניין מעטר ציור קיר ענק, עשוי פסיפס, בסגנון קומוניסטי קלאסי. הציור מתאר בסגנון ריאליסטי אופייני אירועים מרכזיים בחיי האומה האלבנית: מהאילירים ועד הפרטיזנים, שלחמו לשחרור אלבניה מהכובשים האיטלקים והגרמנים במלחמת העולם השנייה. המוזיאון ההיסטורי הוא המקום הטוב ביותר לקבל מושג מוחשי על ההיסטוריה של אלבניה ועל התרבויות אשר עיצבו את צביונה הנוכחי.
 
התצוגה במוזיאון מתארת את התקופות ההיסטוריות השונות בחייה של אלבניה: החל בתקופה הפרה-היסטורית, דרך הגעתם והתבססותם של השבטים האילירים, היוונים, הרומאים, הביזנטים, העות'מאנים ועד לתנועה הלאומית האלבניתשל סוף המאה ה- 19 ותחילת המאה העשרים, ותקופות השונות בחיי המדינה העצמאית. יש בעיר גם מוזיאונים אחרים, כמו המוזיאון הארכיאולוגי וגלריית האומנות הלאומית, אך ללא ספק, אם יש מוזיאון אחד שחובה לבקר בו – יהיה זה המוזיאון ההיסטורי.
 
הצילום במוזיאון אסור ואין אפשרות לרכוש תמונות או סרטים ממוצגיו. איסורהצילום פוגע אולי ב"שמחת הטיול" של טייל כמוני, אך אינו מונע את ההתרשמות מהתצוגה. אפרופו צילום, במהלך ביקורי ברחבי אלבניה, הסתבר לי כי קיים איסור גורף וחד משמעי על הצילום בכל המוזיאונים הציבוריים במדינה. ברוב המקומות לא ניתן להשיג חומר מצולם וגם אין אפשרות לשלם עבור השימוש במצלמה. פעמים רבות שאלתי מה פשר האיסור, אך אף לא אחד מעובדי המוזיאונים ידע להסבירו. מצד שני רמזו לי כי יתעלמו באם אצלם תמונה או שתיים במוזיאון שלהם.
 
בקצה המזרחי של כיכר סקנדרבג ניצב ארמון התרבות (Palace of Culture, באלבנית: Pallati i Kultures), הבוהק שיש לבן מהתקופה הקומוניסטית. אבן הפינה לבניין הונחה בשנת 1959, על ידי ניקיטה חרושצ'וב (Nikita Khrushchev), מזכיר המפלגה הקומוניסטית הסובייטית, ובנייתו הסתיימה בשנת 1963. המבנה מזכיר בניינים רבים אחרים דוגמתו שנבנו בתקופה הקומוניסטית במזרח אירופה. כיום הבניין הוא משכנה של הספרייה הלאומית של אלבניה והתיאטרון הלאומי לאופרה ובלט.
 
המוזיאון ההיסטורי בכיכר סקנדרבג, אלבניה
המוזיאון ההיסטורי, המבנה המרכזי בכיכר סקנדרבג (צילום: רמי דברת)

פסיפס על חזית המוזיאון ההיסטורי, אלבניה
פסיפס על חזית המוזיאון ההיסטורי, אירועים בחיי האומה האלבנית  (צילום: רמי דברת)
 

המסגד, השעון והחייל האלמוני

רוב האתרים הראויים לביקור בטירנה נמצאים באזור הכיכר המרכזית, כיכר סקנדרבג, ובמרחק הליכה ממנה. ממזרח לכיכר נמצא מסגד אטהם ביי (Et'hem Beut), שנבנה במאה ה- 18. המסגד הוא אחד המסגדים היחידים אשר לא נהרסו במהלך המהפכה האתאיסטית, בימי השלטון הקומוניסטי של שנות הששים. בחזית המסגד ובתוכו יש ציורי קיר, שהם נדירים באסלאם, ובהם מתוארים מראות טבע שונים. לצד המסגד מגדל השעון (Kulla e Sahatit), אשר נבנה גם הוא על ידי אטהם ביי, והוא מתנשא לגובה 35 מטר. 90 מדרגות לולייניות מוליכות לתצפית מראש המגדל.
 
מסגד אטהם ביי, אלבניה  מגדל השעון, אלבניה
  מסגד אטהם ביי ומגדל השעון (צילום: רמי דברת)

 
בניגוד מרשים וברור למסגד, נמצאת לא רחוק אנדרטת החייל האלמוני (Ushtari i panjohur). האנדרטה הוקמה לזכר הלוחמים הפרטיזנים, שנהרגו בקרבות לשחרור אלבניה מהכיבוש של איטליה הפשיסטית וגרמניה, במלחמת העולם השנייה. אלבניה היתה אחת המדינות הראשונות שנכבשו על ידי מדינות הציר, כבר באפריל 1939, והיא שוחררה כעבור למעלה מחמש שנים, בנובמבר 1944, בידי כוחות גרילה מקומיים וללא סיוע של בעלות הברית.
 
בעת ביקורי שיחקו זוג זקנים שש-בש לרגלי האנדרטה והזמינו אותי להצטרף אליהם. עקב קשיי שפה ויכולתי הדלה במשחק, לא מימשתי הזמנה זו והנחתי לצמד להתמודד זה מול זה.
 
אנדרטת החייל האלמוני, אלבניה
אנדרטת החייל האלמוני (צילום: רמי דברת)



 

מורשת טורקית, קומוניסטית וחמישה כוכבים

ליד אנדרטת החייל האלמוני נמצא הקבר של קפלן פשה (Tyrbja e Kapllan Pashës), שליט טירנה בתחילת המאה ה-19. זהו מבנה מתומן בעל שמונה עמודים וקשתות. מעט דרומה נמצא סראיה (Sarajet), מבנה בסגנון טורקי, אשר ניבנה במאה ה- 18 על ידי משפחה אלבנית עשירה וכיום הוא משמש כמסעדה.
 
במרחק מספר מאות מטרים משם, בניגוד ברור לסראייה, נבחין במלון דייטי (Dajti), מלון הפאר של טירנה הקומוניסטית, שירד מגדולתו ומשמש כיום משכן למשרד ממשלתי לא נחשב במיוחד. למלון זה, בדומה לבתי מלון מרכזיים אחרים במדינות הגוש הקומוניסטי, בתקופת ה"מלחמה הקרה", היה תפקיד כפול: אירוח האורחים החשובים ביותר של המדינה, אך גם מרכז למצלמות ומיקרופונים, אשר עקבו ללא הרף אחר האורחים הרשמיים שהתאכסנו במלון.
 
שלא תטעו לחשוב כי אין בטירנה מלונות מודרניים - יש כמה כאלה, כמו למשל מלון רוגנר (Rogner Hotel Tirana) – מלון 5 כוכבים בשדרה המרכזית של מרכז העיר, המציע סוויטות וחדרים ממוזגים, בריכת שחייה, גן גדול ומרכז בריאות וספא, במחיר שווה לכל נפש.
 
בתי מלון מומלצים בטירנה, אלבניה
מלון רוגנר – מלון 5 כוכבים בשדרה המרכזית של טירנה
 

הפירמידה ופעמון השלום

מדרום לכיכר סקנדרבג נמצא מבנה אחר מתקופת הקומוניזם, אשר גם הוא עומד לעת עתה בעליבותו. "הפירמידה" תוכננה להנציח את אנוור הודג'ה (Enver Hoxha), מנהיגה הקומוניסטי של אלבניה, עוד בחייו. הודג'ה שלט באלבניה לאחר שחרורה מהכיבוש, בסוף מלחמת העולם השנייה (1944), ועד למותו (1985). הוא כיהן כמזכ"ל מפלגת הפועלים, ותקופות מסוימות גם כראש ממשלה, שר פנים ושר חוץ. הודג'ה הוא האחראי העיקרי להובלתה של אלבניה למצבה כמדינה המבודדת והנידחת ביותר באירופה. 

הפירמידה תוכננה על ידי בתו של הודג'ה להיות מאוזוליאום לזכרו. אמנם מעת לעת מתקיימים במקום אירועי תרבות, אך רוב הזמן הוא נמצא בתהליך מתמשך של שיפוצים. לא הרחק הפירמידה נמצא פעמון, המכונה פעמון השלום (Peace Bell). הפעמון בנוי מתכת שהותכה מתרמילי כדורים, אשר נאספו על ידי בני נוער לאחר ההתקוממות של שנת 1997. בתקופה זו הייתה באלבניה מתיחות פנימית, על רקע משבר כלכלי והתקוממות האוכלוסייה כנגד הממשלה, אשר התבטאה הן בהפגנות והן בחילופי אש בין קבוצות יריבות, באלבניה בכלל ובטירנה בפרט.
 
הפירמידה להנצחת המנהיג הקומונויסטי האחראי לבידודה של אלבניה
הפירמידה להנצחת המנהיג הקומונויסטי האחראי לבידודה של אלבניה (צילום: רמי דברת)
 

אמא אלבניה שומרת על בניה

מונומנט אחר ומרשים, בסיורנו "הקומוניסטי" בטירנה, הוא אמא אלבניה (Nëna Shqipëri). זהו פסל אבן בן 12 מטרים, בקצהו של בית הקברות לקדושי אלבניה (National Martyrs' Cemetery of Albania), הנמצא הרחק ממרכז העיר, על גבעה מדרום-מזרח. במקום קבורים 28,000 פרטיזנים אלבנים, שלחמו באיטלקים ובגרמנים במלחמת העולם הראשונה. גם אנוור הוג'ה, אשר מת ב- 1985, נקבר כאן לפני שהועברה גופתו, שבע שנים מאוחר יותר, לבית קברות נחשב פחות. הפסל מסמל את "אמא אלבניה" השומרת על בניה, שנתנו את חייהם למענה ונחים כאן את מנוחתם האחרונה.
 
פסל אמא אלבניה בבית הקברות לקדושי אלבניה
פסל אמא אלבניה בבית הקברות לקדושי אלבניה
 

קפה לקינוח

באם עייפתם מהסיור בין אתרי העיר, אולי תשמחו לשמוע כי בעשר השנים האחרונות התפתחה מאוד סצנת בתי הקפה והברים בטירנה. בחלקיה המרכזיים תמצאו בקלות מקום להתרענן עם קפה, בירה או מסעדה בה תוכלו לסעוד את לבכם.
 
אחרי כוס קפה ולאחר שקיבלתי מושג ראשוני על אלבניה בכלל ועל טירנה בפרט, הרגשתי מוכן יותר "להפליג" למחוזות אחרים במדינה.
 

המלצה על מלון במרכז טירנה

מלון דקו אימפריאל (Xheko Imperial Luxury Hotel) הוא מלון 4 כוכבים מפואר, הממוקם בין מרכז טירנה לפארק הגדול ולאגם. למלון מסעדה מצוינת על טרסת הגג, בה מוגש אוכל מקומי לצד אוכל איטלקי, ובר יין בו ניתן לטעום יינות מקומיים. במלון גם בריכה מקורה, מרכז ביראות וספא וחדרים מרווחים וממוזגים, שלחלקם מרפסת או פאטיו. המלון נקי והשירות מעולה.
מלון מומלץ במרכז טירנה, אלבניה
מלון דקו אימפריאל - מלון מפואר ומפנק במרכז טירנה
 

מידע נוסף

כתבות נוספות

הו אלבניה - ההיית או חלמתי חלום?
המרפסת של אירופה  - רצועת החוף של דרום אלבניה
אתרים בדרום אלבניה א' – אזור איפירוס הצפוני
אתרים בדרום אלבניה ב' - בראט, הר תומור וקניון אוסומי

רמי דברת אודות הכותב
ד"ר רמי דברת מטייל בעולם עם מצלמה, ביקר עד כה ביותר מ-70 מדינות ברחבי העולם, והיד עוד נטויה...
מרצה באקדמיה בתחום הפסיכולוגיה הארגונית, בעל ניסיון עשיר בהרצאות למגוון קהלים, גופים ומוסדות
.
דוא"ל: 
ramidov@zahav.net.il

רמי עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות






סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר