יעדי טיול בדרום אלבניה – חלק א':
אזור אפירוס הצפוני
מאת: זאב בן אריה 


חלקה הדרומי של אלבניה הוא למעשה המשך של חבל זגוריה ביוון, המוכר למטיילים רבים, ולא פחות יפה ממנו. יש כאן הרים גבוהים, נהרות, ערים עתיקות וכפרים נידחים. האוכלוסייה ברובה נוצרית אלבנית אורתודוקסית, או סוג של אסלאם מיסטי מתון בשם בקטשים.


למרות יופיה של דרום אלבניה, היא כמעט ואינה מתוירת. אני בטוח שתהנו לגלות חבל ארץ מקסים זה, עליו יסופר כאן.

ג'ירוקסטרה, דרום אלבניה
העיר ג'ירוקסטרה, מוזיאון חי לתרבות אלבניה (צילום: CC pixabay)
 

העיר ג'ירוקסטרה (A) ויעדי טיול בדרום אלבניה המוזכרים בכתבה זו
 ובכתבת ההמשך על אתרים בדרום אלבניה
מלון פנטסי בעיר ג'ירוקסטרה  |  מלון פלאזה בראט בעיר בראט

אירופה



העיר ג'ירוקסטרה – מורשת עולמית ושליט מטורף

העיר העתיקה של ג'ירוקסטרה (Gjirokastra או Gjirokastër) היא אחד משלושה אתרי מורשת תרבות עולמית באלבניה, ולא בכדי. מדובר בעיר מוזיאון שהשתמרה היטב, שהבתים והרחובות בחלק העתיק שלה נשארו כפי שהיו לפני מאות בשנים. את התואר המכובד היא חולקת עם העיר בראט (Berat), עליה יסופר בחלק השני בסדרת הכתבות על אתרים בדרום אלבניה, והשניים הנוספים הם: האתר הארכיאולוגי בוטרינט (Butrint), עליו מסופר בכתבה על הריביירה של אלבניה, ואזור אגם אוחריד, אותו חולקת אלבניה עם מקדוניה הצפונית.
לינה בעיר ג'ירוקסטרה
 
העיר שוכנת על גבעה הצופה על עמק גדול ופורה, המתמשך עד לעיר יואנינה (Ioannina) ביוון, מעין "עמק הירדן" מקומי. במרכז העיר ג'ירוקסטרה מצודה נישאה, ששימשה את עלי פאשה, השליט העצמאי של דרום אלבניה בתחילת המאה ה-19. ג'ירוקסטרה מפורסמת באלבניה גם בזכות היותה מקום היוולדו של אנוואר הוג'ה (Enver Hoxha), השליט המטורף ששלט בה ללא מצרים, החל ממלחמת העולם השנייה ועד לסוף שנות ה-80. הבית שבו גר הפך למוזיאון אתנוגרפי, המשמר את אורח החיים באותה תקופה.

ג'ירוקסטרה, דרום אלבניה
מהמצודה החולשת על העיר ג'ירוקסטרה נשקף נוף קסום (צילום: כרמית וייס)

העיר ג'ירוקסטרה, דרום אלבניה
רחובות העיר העתיקה של ג'ירוקסטרה מרוצפי אבן (צילום: CC pixabay)

 
בעמק המשתרע למרגלות ג'ירוקסטרה ניתן לראות את עקבות הטירוף: אלפי בונקרים עגולים ותעלות נגד טנקים מפריעים את נופו של העמק היפה. אנוואר הוג'ה שסבל מתסביך רדיפה, ציווה לבנות בכל רחבי אלבניה מאות אלפי בונקרים, כהכנה לפלישה שמעולם לא קרתה.
 
העיר ג'ירוקסטרה היא תזכורת לתקופה העות'ומאנית. גגות הצפחה והרחובות הצרים, מרוצפי האבן, מקנים לעיר אווירה מיוחדת. אחת לארבע שנים מתקיים בעיר פסטיבל מחולות גדול, על המשטח העליון של המצודה הצופה על נוף מרהיב. בעיר מספר בתי הארחה מקומיים אותנטיים, לצד מספר בתי מלון בכיכר שלרגלי המצודה. מומלץ לטייל בין הרחובות היפים ולשתות כוס קפה עם המקומיים, הם ישמחו לשיחה, וישמחו גם לדעת שאתם מישראל.
עוד על ג'ירוקסטרה בכתבה מסלול בדרום אלבניה וחופי הריביירה
 
גירוקסטרה, דרום אלבניה
גירוקסטרה, דרום אלבניה
העיר ג'ירוקסטרה, בתים בסגנון מסורתי עם גגות צפחה (צילום: CC ImogenX)

המלצות לינה בעיר ג'ירוקסטרה

למרות שהעיר ג'ירוקסטרה מרוחקת רק כשעה וחצי מהעיר סרנדה וכשעתיים העיר ולורה, שתיהן על הריביירה של אלבניה, מומלץ בחום להישאר בה לילה או שניים, לחוות אותה בנחת גם לעת ערב, כאשר היא מוארת והופכת אפילו יפה עוד יותר. הלינה גם תאפשר טיול נינוח ביעדים בסביבה, כמו העין הכחולה (Blue Eye, Syri i Kaltër), מאתרי התיירות הפופולריים ביותר באלבניה, רק שעה מכאן, אתר שגם עליו נכתבה בכתבה על הריביירה של אלבניה. את הביקור ברחובות העיר העתיקה והשוק הססגוני שלה, מומלץ לעשות בנחת, ומי שאוהב קניות של פריטים יפים ומיוחדים (שטיחים, תכשיטים, כלי בית ועוד) יחגוג כאן.

מלון פנטסי (Hotel Fantasy) ממוקם למרגלות המצודה והעיר העתיקה של ג'ירוקסטרה, במרחק 700 מ' מכל אחד מהם, במיקום המאפשר גישה נוחה עם רכב (רחובות העיר העתיקה קשים לנהיגה) וחניה נוחה. זהו מלון 4 כוכבים, המציע גינה נעימה, טרסה, מסעדה ובר, חדרים וסוויטות בגדלים שונים, שחלקם מתאימים למשפחות. הצוות ידידותי ואדיב ביותר.
בתי מלון נוספים בעיר ג'ירוקסטרה

המלצה על מלון בעיר ג'ירוקסטרה בדרום אלבניה
מלון פנטסי  מיקום נוח בקרבת העיר העתיקה והמצודה
 

העיר טפלן – מעיינות מינרליים ושליט אכזר

לא הרחק מג'ירוקסטרה נמצאת עיר נוספת בשם טפלן (Tepelenë). במקום מעיינות גדולים, המשמשים לתעשיית מים מינרלים הגדולה מסוגה באלבניה. בכיכר העיר שרידי מצודה, לא מרשימה כגון זו של ג'ירוקסטרה, אבל לידה פסל של עלי פאשה.
 
בסוף המאה ה-18 שלט עלי פאשה מטעם העות'ומאנים בחבל אפירוס, חבל ארץ ביוון העתיקה, מרד בהם והקים מעין ממלכה עצמאית, שכללה את צפון יוון ודרום אלבניה. כוחו ועוצמתו היו כה גדולים שהוא נתן השראה למרד היווני שבא לאחר מכן. עלי פאשה תמך בנוצרים ובכת האסלאמית המיסטית של הבקטשים. הוא היה שליט סובלני ונבון, אך גם אכזרי וערמומי. בימי שלטונו התפתח מאד אזור דרום אלבניה, המבצרים שופצו והערים הפכו מרכזי מסחר שוקקים.
לינה בעיר טפלן  |  כתבה על הבקטשים באלבניה
 
טפלן , דרום אלבניה
פסלו של עלי פאשה בעיר טפלן (צילום: זאב בן אריה)
 

ההדרים של דרום אלבניה

ממזרח לבקעת ג'ירוקסטרה מתנשא רכס הרים גבוה, המגיע לגבהים המתקרבים ל- 3,000 מטר. זהו המשך של חבל זגוריה ביוון ודווקא החלק הכי יפה של הרכס. המיוחד ברכס שהוא מתנשא בתלילות מצידו המזרחי, בשיפוע חד היוצר מראה של סכין, כתוצאה משבר גיאולוגי שיצר את הבקעות וקווי הרכסים. לורד ביירון הבריטי, שבא לבקר את עלי פאשה, אהב לטייל בהרים אלו וציין את יופיים.
כתבה על חבל זגוריה
 
ממזרח לרכס ההרים משתרעת בקעה פוריה, שבמרכזה העיר פרמט (Përmet), ומצפון לה גושי הרים נוספים ובראשם הר תומור (Mount Tomorr) שנחשב ל"אולימפוס של דרום אלבניה". בבקעת פרמט זורם נהר גדול בשם ויוסה (Vjosa) המגיע מיוון, נהר זה חותך את הרכס בקניון אדיר ויפה ומגיח מצידו השני ליד פרמט. בתוך הקניון יש התחתרות משנית של הנהר, לקניון נוסף, עם קירות סלע בגובה עשרות מטר משני צדי הנהר. ניתן לחצות מצד אחד לשני על כמה גשרי חבלים התלויים לאורכו, ובאמצע הדרך נביעה גדולה ולידה בית קפה ומלון, הממוקמים בין הפלגים הנשפכים לנהר בסדרת מפלים מרהיבה.
 
הר תומור, דרום אלבניה
הר תומור, האולימפוס של דרום אלבניה (צילום: CC squacco)

נהר ויוסה, דרום אלבניה
גשר חבלים על נהר ויוסה, יעד לחובבי הרפטינג בכל ימות השנה (צילום: זאב בן אריה)
 

רפטינג על נהר ויוסה

נהר ויוסה (Vjosë) הוא מועמד ראוי מעין כמוהו לרפטינג במשך כל ימות השנה. כמויות המים שבו אדירות והזרם חזק. הקירות שהוא מתחתר בהם משני הצדדים נותנים תחושה מיוחדת. המעוניינים ברפטינג צריכים להסדיר את הדברים עם חברות תיירות מקומיות.

ניתן לצאת למסלולי טרקים בהרים וגם לטיולי ג'יפים. חבלי ארץ אלו כמעט ולא מוכרים ולא מתוירים ולכן צריך להסתמך על לינה בבתים של מקומיים בכפרים, ואין הכוונה לחדרי הארחה אלא לבתים עצמם. כדאי כמובן להזמין את הרפטינג מראש.
הזמנת רפטינג על נהר ויוסה כל ימות השנה


רפטינג על נהר ויוסה – חוויה של תיירת מופתעת

נהר ויוסה, דרום אלבניה
פיתול של נהר ויוסה ליד הכפר קניקול (Kanikol) ולמרגלות ההרים המושלגים (צילום: Mathias Calabotta)




העיר פרמט – מסורת שירי הרועים

העיר פרמט (Përmet) היא למעשה עיירה עם כמה אלפי תושבים. היא שוכנת על גדות נהר ויוסה, והסמל שלה הוא סלע מרובע ענק, הנמצא על אי בלב הנהר. במרכז העיירה מספר בתי מלון מקומיים סבירים.
 
פרמט שוכנת בגובה 1,000 מטר, ומסביבה נוף נפלא  רכס הסכין מתנשא מדרום, ומצפון הרים המגיעים לשיא בהר תומור. העמקים סביב פרמט, ובהמשך הנהר, מרהיבים ביופיים. זהו אזור גידול התפוחים של אלבניה. בנוסף לכך פרמט ידועה במסורת המוזיקלית שלה  שירה פוליפונית במספר קולות, המשך לשירי הרועים האילירים מלפני 3,000 שנה.
בתי מלון בעיר פרמט
 
פרמט, אלבניה
העיר פרמט ונהר ויוסה, סלע ענק בלב הנהר (צילום: CC Rob Hogeslag)
 

אזור פטראן – להשתכשך עם האלבנים

באזור פטראן (Petran), כ-15 ק"מ מצפון מזרח לפרמט, נמצא קניון יפה ובו מעיינות חמים טבעיים, הפורצים לבריכות משני צדדיו. הקניון מתחתר בגבעות אבן חול, בתחילתו גשר עות'מאני מקושת ענק  Kadiut Bridge, שנשאר שלם. זהו אחד הגשרים היפים בבלקן ולגמרי לא ידוע. אפשר ליהנות מבריכות השכשוך החמות, המפוזרות פה ושם לאורך הערוץ, וגם להתערבב עם אלבנים מקומיים היודעים את סוד המקום ובאים לכאן עם המשפחה.

גשר עות'מני, דרום אלבניה
גשר עות'מני, דרום אלבניה
הגשר העות'מני המרשים Kadiut Bridge (צילומים: Mathias Calabotta, adiut bridge_Sabina Kallari)
 
 
מהעיר פרמט ממשיכה הדרך במעלה הנהר, לכיוון חבל זגוריה ביוון. ככל שמתקדמים מתגלים נופים דרמטיים יותר של הרים, ירוק, מפלים ונהרות. המים נאספים אל הנהר, המתחיל מעבר לגבול עם יוון. במקום להמשיך ליוון פונים צפונה בכפר Çarshovë ומטפסים למעלה עד לעיירה היפה לסקוביק (Leskovik), הצופה אל יוון מגובה רב. משם תיקח אותנו הדרך, במשך כמה שעות, אל העיר קורצ'ה (Korçë) ואזור האגמים של אגם אוחריד ואגמי פרספה במזרח אלבניה.
כתבה על חבל זגוריה  |  כתבה על אגמי פרספה בצד היווני   |  כתבה על אגם אגם אוחריד

קורצה, דרום אלבניה
הקתדרלה בעיר קורצ'ה, השער לאזור האגמים של אלבניה (צילום: CC John Quine)


בחלק השני בסדרת הכתבות על אתרים בדרום אלבניה נבקר בעיר העתיקה בראט, הר תומור וקניון נהר אוסומי.
 

מידע נוסף

כתבות נוספות

אתרים בדרום אלבניה ב' - בראט, הר תומור וקניון אוסומי
הריביירה של אלבניה  - רצועת החוף של דרום אלבניה
טירנה – בירת אלבניה
האלפים האלבנים - עמק ת'ת'
מסלול מקיף באלבניה: צפון אלבניה והאלפים האלבניים
מסלול מקיף באלבניה: דרום אלבניה וחופי הריביירה

זאב בן אריה
 
אודות הכותב
זאב בן אריהמורה דרך, מדריך ומרצה, בעל חברת תרבויות עולמי. מתמחה בטיולי תרבות, טיולים גיאוגרפיים וטיולי שטח בבלקן וברחבי העולם. כותב הספר "אור מיסטי בבלקן" - מסע בעקבות נצרות אחרת, ומספר ספרים על המיסטיקה הסופית ואדריכלות מקודשת. דוקטורנט למדעי הדתות באוניברסיטת חיפה. יועץ לאתר GoTravel ביעדים: מקדוניה, סרביה, אלבניה, בולגריה, מונטנגרו, קוסובו, טג'יקיסטן, אוזבקיסטן ואתיופיה. טלפון במשרד 1-700-50-9992

זאב עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות






סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר