יעדי טיול בדרום אלבניה – חלק ב':
העיר בראט, הר תומור וקניון אוסומי
מאת: זאב בן אריה 


מעטים הם המטיילים המכירים את חלקה הדרומי של אלבניה, שהוא בעל טבע מופלא, מורשת תרבותית עשירה ונקודת עניין יהודית.


לאחר שביקרנו באזור אפירוס הצפוני בכתבה הראשונה בסדרה על יעדי טיול בדרום אלבניה, המסלול שלנו הפעם ייקח אותנו לעיר העתיקה של בראט, שהיא הנקודה העתיקה, המרתקת, ולפי דעתי גם היפה באלבניה.

 
1 / 6
2 / 6
3 / 6
4 / 6
5 / 6
6 / 6

קניון נהר אוסומי (צילום: זאב בן אריה)
העיר בראט (צילום: valeyoshino)
העיר בראט (צילום: Jason Rogers)
הר תומור (צילום: זאב בן אריה)
שוק בבראט (צילום: tpierce)
העיר בראט (צילום: Martijn.Munneke)

מורשת עולמית והסבא של אלבניה

במרחק שלוש שעות נסיעה מבירת אלבניה טירנה נמצא אחד מאתרי המורשת העולמית של אלבניה – העיר העתיקה של בראט (Berat), שהיא אחד המקומות המעניינים והיפים ביותר במדינה. מעליה מתנשא "האולימפוס של אלבניה"  הר תומור (Mali i Tomorrit), הר שולחן צר, המתרומם בחדות מעל סביבותיו ומגיע לגובה 2,800 מטר. בחלקים גדולים של השנה "סבא תומור", כפי שמכנים אותו המקומיים, מכוסה בלבן. ההר נחשב למקודש עוד בימי קדם וניתן לראות את פסגתו כמעט מכל מקום בדרום אלבניה.
 
לרגלי ההר זורם נהר אוסומי (Osumit), האוסף את מימיו מהשלגים שעל ההר. נהר אוסומי יוצר את אחד הקניונים היפים בעולם, ובמשך כמה עשרות קילומטרים הוא זורם בין קירות סלע תלולים, המגיעים לעיתים לגובה 100 מטר. בנקודת היציאה שלו מההרים אל המישור, על גבעה נישאה, נבנתה מצודה כבר בתקופה האילירית (לפני 3,000 שנה), שלימים הפכה לעיר בראט.
 
בראט, דרום אלבניה
העיר בראט לחופי נהר אוסומי (צילום: CC godo godaj)
 

יעדים בדרום אלבניה המוזכרים בכתבה זו
 

 ברירת מחדל



בראט – צייר נוצרי ומשיח שקר יהודי

בראט הייתה במשך תקופות ארוכות הבירה התרבותית של דרום אלבניה. בימי האימפריה הבולגרית הראשונה (מאות 9-11) היא נקראה "העיר הלבנה" והפכה מרכז נוצרי חשוב, מקום מושב הבישוף, וכך נשארה עד היום. ניתן למצוא בה עשרות כנסיות המכילות אוצרות אומנות. במאה ה- 17 חי כאן הצייר הלאומי האלבני – אוניפרי (Onufri), שצייר סוג מיוחד של איקונות שהושפעו ממסורת הרנסאנס האירופאי. הוא פיתח כאן בית ספר עצמאי לציור, ובנו ותלמידיו המשיכו את הדרך אחריו. אוניפרי השתמש בצבע אדום בהיר, שלא הצליחו לייצר אחריו. ציוריו חיים ודרמטיים, הפרופורציות רחוקות מאד מהתבנית הביזנטית הקלאסית ומה שעומד מאחריהן הוא אמנות הרנסאנס וכן מיסטיקה קבלית נוצרית. בכנסיה העתיקה המרכזית של בראט יש מוזיאון של ציוריו והוא בעל חשיבות רבה לחובבי האמנות בעולם.
 
במאה ה- 17 חיה בבראט אישיות יהודית חשובה בשם שבתאי צבי, מי שהיה למשיח שקר והמיר את דתו לאסלאם. שבתאי צבי בילה את שנותיו האחרונות בעיר ביחד עם חסידיו, ויש אומרים שהוא קבור מתחת למבנה של מיסטיקנים אסלאמיים, בחלקה התחתון של העיר.
לינה בעיר בראט
 

בראט, דרום אלבניה
בעיר בראט חי שבתאי בן צבי, יש אומרים שהוא קבור במקום (צילום: CC Imir Kamberi)

בראט, דרום אלבניה
העיר בראט למרגלות ההר המכוסה לבן (צילום: CC kaveman743)
 

בראט – עיר אלף החלונות

בראט בנויה על שתי גבעות משני צדיו של נהר אוסומי, מצפון לנהר נמצאת המצודה העתיקה של העיר ובתוכה שכונה נוצרית. החלקים התחתונים של המצודה הם מהתקופה האילירית, לפני 2500 שנה. למרגלות המצודה, לחופי הנהר, נמצאים החלקים המוסלמים – המסגד העתיק וכן מרכז של מיסטיקנים שנקרא טקה. זהו בניין מרשים ששימש כבית ספר, מקום ריקוד ושירה, וכן אכסניה לדרווישים. תקרת האולם המרכזי בנויה מעץ ועליה מצויירים צמחים הגדלים בישראל. לפי הסברי המקומיים זאת הוכחה לכך ששבתאי צבי קבור מתחת לרצפת החדר. גרסה זו מופיעה גם בספריו של גרשום שלום. ליד ה"טקה" נמצא המסגד העתיק של בראט ולידו מסגד חדש. מהצד השני של הנהר שכונה נוצרית נוספת.
 
בראט מאופיינת באדריכלות מיוחדת  הבתים משתרעים על מדרונות הגבעות משני צידי נהר אוסומי, כשהם מחוברים זה לזה. הם בעלי חלונות גדולים וגגות מיוחדים, ולכן העיר נקראת "עיר אלף החלונות". מרתק להסתובב בין הסמטאות ולהיכנס לבתים העתיקים, ביניהם מסגדים מצויירים, כנסיות, ולאחרונה גם בתי הארחה מקומיים.

בראט, דרום אלבניה
אורותיה של העיר בראט לעת ערב (צילום: CC kaveman743)
 
בראט, דרום אלבניה
העיר בראט מוארת בלילה (צילום: CC kaveman743)
 



הר תומור – האולימפוס של אלבניה

מעל העיר בראט מתנשאת פסגתו המושלגת של הר תומור – "האולימפוס של דרום אלבניה". ההר נראה מכל מקום וכיום יש מסביבו שמורת טבע. ישנה דרך עפר המטפסת אל ההר, והמראה מלמעלה מרהיב. על פסגתו נמצא אתר קדוש לכת הבקטשים, קבוצה מוסלמית מקומית הדומה באופיה לדרוזים, ולה מאפיינים שיעים מיסטיים.
 
הבקטשים מהווים כ- 10-20% מאוכלוסיית אלבניה ומרוכזים בעיקר בדרום. לפי אמונתם עבאס עלי – אחיהם החורג של חסן וחוסיין השיעים, הביא לאלבניה את האמונה השיעית כבר במאה -7 לספירה. בקרב כרבלא בעיראק, הוא היה נושא הדגל וראשו נכרת. זה לא הפריע לו להרים את הראש בידיו, לרכב כך עד אלבניה ולתקוע את הדגל על פסגת הר תומור. אחת לשנה בחודש אוגוסט מתרחשת עלייה לרגל המונית לאתר זה.
כתבה על הבקטשים באלבניה
 
הר תומור, דרום אלבניה
טיפוס לפסגת הר תומור  (צילום: זאב בן אריה)
 

קניון אוסומי – בסירות או ברגל

העיר בראט שוכנת משני צדי נהר אוסומי, אלא שזה מתחיל הרחק בהרים ומקיף את הר תומור. בדרכו הוא יוצר את אחד הקניונים המרהיבים באירופה.
 
מבראט ממשיכה דרך אספלט, שהנסיעה בה עורכת כשעתיים וחצי, עד שהיא מגיעה אל עיירה תעשייתית אפרורית בשם קורוודה (Çorovodë) הנמצאת בתחילת הקניון של נהר אוסומי. כאן היה מרכז ייצור נשק של אנוואר הוג'ה, שהעביר לכאן בכוח אוכלוסיות ממקומות אחרים ברחבי המדינה. משם ממשיכה דרך עפר לתחילת הקניון. הנהר מתחתר כאן בין קירות אבן זקופים לאורך כ- 15 קילומטר. ניתן להיכנס לקניון מצד אחד ולצאת מהצד השני בעזרת סירות בלבד, אפשרות אחרת היא ללכת בשביל מעליו. במשך רוב השנה ניתן לעשות כאן רפטינג, אך רק בתיאום מראש.

במידה ותרצו לבקר בהר תומור או קניון אוסומי, תאלצו לחזור לבראט הנמצאת בפתח יציאת הנהר מההרים. מכאן אפשר להמשיך לאזור החוף היפים של דרום אלבניה – מפרץ וולורה, או לעיר מורשת עולמי נופת הנמצאת כשלוש שעות נסיעה דרומה מכאן – ג'ירוקסטרה.
על ג'ירוקסטרה בכתבה הראשונה בסדרה

קניון אוסומי, דרום אלבניה
קניון נהר אוסומי, בילוי רטוב לימי הקיץ (צילום: זאב בן אריה)

מידע נוסף

כתבות נוספות

המרפסת של אירופה  - רצועת החוף של דרום אלבניה
טירנה – בירת אלבניה
הבקטשים – איסלאם של אהבה

זאב בן אריה
 
אודות הכותב
זאב בן אריהמורה דרך, מדריך ומרצה, בעל חברת תרבויות עולמי. מתמחה בטיולי תרבות, טיולים גיאוגרפיים וטיולי שטח בבלקן וברחבי העולם. כותב הספר "אור מיסטי בבלקן" - מסע בעקבות נצרות אחרת, ומספר ספרים על המיסטיקה הסופית ואדריכלות מקודשת. דוקטורנט למדעי הדתות באוניברסיטת חיפה. יועץ לאתר GoTravel ביעדים: מקדוניה, סרביה, אלבניה, בולגריה, מונטנגרו, קוסובו, טג'יקיסטן, אוזבקיסטן ואתיופיה. טלפון במשרד 1-700-50-9992

זאב עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות






סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר