בהוטן – טיול בטבע      

בהוטן – טיול בטבע
מאת: פרץ גלעדי


בדרום אסיה, בין הודו לסין, נחבאת פנינה של טבע, נופים ובעלי חיים מיוחדים ונדירים – ממלכת בהוטן שמה.


לבהוטן הגעתי בעיקר בזכות הטבע והנופים, שקיימים בה בשפע עצום. עשרה פארקים לאומיים יש במדינה, והם שייכים למשרד החקלאות. כ- 500 פקחים שומרים בהם על הטבע ומדריכים את התיירים. את הטיול בממלכה לא פשוט לארגן, אך גם לא בלתי אפשרי. חשוב לעשות תיאום ציפיות לפני הנסיעה ולהבין את המנטליות המקומית ואת הגישה למטיילים.

1 / 5
2 / 5
3 / 5
4 / 5
5 / 5

רובה של אוכלוסיית בהוטן עוסק בחקלאות מסורתית (צילום: פרץ גלעדי)
כמה טאקינים נחים ומתאמנים בלהיות החיה הלאומית (צילום: פרץ גלעדי)
כפר מציץ מבין ההרים (צילום: פרץ גלעדי)
מכינים ארוחת צהריים בצוותא, במהלך הטרק (צילום: פרץ גלעדי)
שטחים בלתי נגמרים של חקלאות ירוקה (צילום: פרץ גלעדי)


מפת בהוטן עליה מצוינים האתרים המתוארים בכתבה
(להגדלה לחצו על הפינה השמאלית העליונה)


המזרח הרחוק



 

שיווי המשקל העדין של הטבע

בהוטן בורכה במגוון גדול של חיות בר, שחלקן נדירות ביותר. כך למשל, כ- 250 נמרי שלג נדירים חיים במדינה, כמה מאות טאקינים (עליהם יורחב בהמשך) וכ- 60 זאבים. בעבר הייתה אוכלוסייה גדולה יותר של זאבים, שטרפו את הפרות. החקלאים הרעילו אותם כדי לשלוט בתופעה, אך בשנת 1999 הם נעלמו כליל. כתוצאה מהיעלמות הזאבים, עלה מספר חזירי הבר ואוכלי העשב האחרים באופן משמעותי, עד שאלו הפכו למטרד. החקלאים הבינו שהם זקוקים לזאבים כדי לווסת את אוכלוסיית החזירים ובשנת 2006 יובאו הזאבים בחזרה למדינה. כיום, בכל אזור חקלאי שיש בו כ- 5 זאבים – בעיית החזירים כמעט שלא קיימת.

כיום, הפגיעה והירי בבעלי החיים אסורים בהחלט. הממשלה עושה מאמצים בכדי לעזור לאזרחים לשמור על החוק - בכל מקרה שפרה נטרפת על ידי זאב או נמר שלג, המדינה מפצה את החקלאים ב- 50 אחוז מערכה.
 
טיול בטבע של בהוטן
בכל שטח חקלאי שבו חיים לפחות 5 זאבים - אין בעיה של חזירי בר...  (צילום: פרץ גלעדי)
 

הטאקין – בעל החיים הלאומי

בנוסף לחיות הבר הטורפות, בבהוטן שלושה מיני נשרים, איילים, דובים, קופים ומגוון גדול של ציפורים. אך בעל החיים המסקרן ביותר, הוא באופן מפתיע דווקא מין של אוכל עשב, בשם טאקין בהוטני (Bhutan Takin), שנראה כמו שילוב של סוס, פרה ועז. הטאקין הנדיר הוא בעל החיים הלאומי של בהוטן. נותרו ממנו כ- 700 פרטים בסך הכל, וכולם מוגנים בשמורות הטבע ברחבי הממלכה. אוכלוסיות קטנות נוספות מתת-מין זה, אפשר לפגוש בצפון-מזרח הודו, מערב סין וטיבט.  

הטאקין חי בגבהים של 1000 עד 4500 מ', וניזון מעשבים ומעלים. זכר בוגר יכול להגיע למשקל של כ- 200 ק"ג. הטאקינים הם פעילי יום ומתנהלים בעדרים, המונים עד 15 פרטים בחורף, ועד כ- 100 פרטים בקיץ. בעבר הם הותקפו וניצודו, אך כיום הם מוגנים. כל מי שפוגע בטאקין צפוי לשבת בכלא כל ימי חייו. אותו הדין עבור מי שפוגע בנמר שלג, אייל סמבר (
Sambar deer) או דוב חום.
כתבה על קווים לדמותה של בהוטן

טאקין - בעל החיים הלאומי של בהוטן
הטאקין – בעל החיים הלאומי של בהוטן (צילום: פרץ גלעדי)
 
 

עגורים שחורי צוואר מבלים בבהוטן

נושא שמירת הטבע בכלל ושימור חיות הבר הנדירות בפרט, נתמך בבהוטן על ידי הקרן העולמית לשימור חיות הבר (World Wildlife Fund, או בקיצור WWF), שמקום מושבו בוושינגטון, ארצות הברית. מתנדבים מכל העולם פועלים בשמורות בבהוטן, בהגנה על חיות הבר.

אחד המקומות שבהם המתנדבים פעילים הוא שמורת הטבע של העגורים שחורי הצוואר (Black Necked Crane) שבאזור עמק פוביג'קה (Phobjikha Valley). השמורה נמצאת לאורך המדרונות המערביים של הפארק הלאומי "ההרים השחורים", ליד הכפר גאנגטי (Gangatey), והיא באחריות החברה המלכותית להגנת הטבע. כ- 500 עגורים מגיעים לשמורה בסוף אוקטובר ועוזבים את המקום באמצע פברואר. בשמורה מרכז מבקרים קטן ונקודת תצפית שבה יש משקפות וטלסקופים, בעזרתם ניתן לראות את העגורים אוכלים בשלווה בשדות הפתוחים. המראה בהחלט משובב נפש.

העגורים שחורי הצוואר שונים מהעגורים המוכרים לנו מעמק החולה. הם קטנים יותר, וכפי ששמם מרמז, צווארם וראשם שחורים. במהלך הביקור בשמורה אסור להתקרב אל העגורים וניתן לצלמם רק מרחוק (תכינו את עדשות הזום...). כמו כן, זוהי חוויה שמצריכה זמן וסבלנות רבה שכן לא תמיד העגורים מתלהקים במקום ולעיתים צריך להמתין זמן רב עד ש"תופסים" אותם במשקפת או במצלמה. עם זאת, עבור חובבי צפרות וצילום זהו יעד מצוין לשלב בביקור והזדמנות פז לפגוש בעוף נדיר ומרשים.

עגורים שחורי צוואר בבהוטן
עגורים שחורי צוואר בבהוטן עגורים שחורי צוואר בבהוטן
עגורים שחורי צוואר וראש, יפהפיים ומלכותיים (צילומים: פרץ גלעדי)
 

פארק למפלרי

ליד העיר פונקה (Punakha) נמצא הפארק הלאומי הקטן למפרי (Lamperi Precinct). שבילי ההליכה בפארק המקסים הזה משולטים בשילוט עץ פשוט וברור. ההליכה בו נעימה וקלה, וברקע מלווים את הטיול קריאות קופים מצמרות העצים וציוץ ציפורים. ניכר שהושקע רבות כדי להעניק למבקר את מלוא המידע על המקום, כך למשל לאורך המסלול מוצבים שלטי הסברה על החי, הצומח, המים ואיכות הסביבה. שלטים נוספים מספקים הסבר על ההתיישבות הקדומה בבהוטן ועל חיי הנוודים.  השלטים המיוחדים מכולם הם גזעי עצים כרותים, הפזורים לאורך השביל, עליהם מצוירות עקבות בעלי חיים ולצדן הסברים על אורח חייהם.
כתבה על טיול לבהוטן - הממלכה הנסתרת 

טיול בבהוטן
גזעי העצים הכרותים מספרים את סיפורה של ממלכת בהוטן למטיילים (צילום: פרץ גלעדי)
 



טרקים בבהוטן – אין מקום לספונטניות

ניתן לבצע טרקים שונים ומגוונים בבהוטן, עם לינה בכפרים על הדרך או באוהל בשטח. המגבלה העיקרית היא תכנון הטרק מראש וקבלת אישור על כל צעד ושעל בתוכנית, עוד לפני שמגיעים לבהוטן. בנוסף, כל טיול בבהוטן חייב להיות מלווה על ידי מדריך מקומי צמוד, שדואג למטייל ושומר עליו (ועל הטבע מפניו...). משמעות הדבר היא שאי אפשר לטייל במדינה לבד, לאן ולכמה ימים שרוצים. לא ניתן לשנות את המסלול שאושר ואין להקל בכך ראש - מי שינסה לטייל לבד עלול להיעצר ושהותו במדינה תופסק מייד.

כמי שרגיל לטייל ולתכנן טרקים לבד, התנאים המגבילים אתגרו אותי. כמו כן, קשה היה לי להסתגל לפמליה שליוותה אותנו. אמנם חברי הצוות שהצטרפו דאגו לכל צרכינו, החל מסחיבת הציוד והקמת המאהל וכלה בבישול המזון והתקנת שירותי שטח, אך עבורי היה זה "חיבוק דוב". בדיעבד אני תוהה איך נראה היה הטיול לו ויתרנו על אותן מותרות. מכל מקום, יצאנו אל המסלול עם תוכנית מאושרת וחיוך על הפנים.

כמנהגי בקודש, בחרתי במסלול מוכר פחות ואתגרי, בטרק שאורכו שלושה ימים, המתחיל מאזור גאנגטי (
Gangtey treks), בגובה של 2,700 מ'. ההליכה במסלול הייתה ברמה בינונית עד קלה, רובה בתוך יער עבות. הוקפנו בעצים בריאים וגדולים, האופייניים לתנאי החיים בגובה שכזה, בהם עצי ערער, רודודנדרון, אשוח, מגנוליה, במבוק, שרכים גדולים, תפוח בר, אלונים ואורנים כחולים. אל מעבר ההרים, המסומן בתורן ועליו דגלי תפילה, הגענו לאחר טיפוס לגובה 3,440 מ'. מסביבנו נפרשו עמקים מרהיבים ביופיים ונופים בתוליים. יעדנו הבא היה לרדת לעמק, דרך טרסות אורז וכפרים בודדים וקסומים.
 
טרקים בבהוטן
מנוחת הלוחם  כותב שורות אלו נח לצד הדרך בטרק גנגטי (צילום: פרץ גלעדי)


בהוטן היא מדינה בתולית ולא מוכרת עדיין למטיילים. יש בה נופים ובעלי חיים שמצדיקים את ההשקעה – הן מבחינת התכנון המדוקדק מראש וקבלת האישורים והן ברמה הכלכלית. על הסרבול המנהלתי מחפה תמורה הולמת ומשתלמת. אם יש באפשרותכם – צאו לטייל בבהוטן בהקדם, כל עוד היא שמורה, מרוחקת ובתולית. לא תתחרטו.   

 

מידע נוסף

כתבות נוספות 


פרץ גלעדי
 
אודות הכותב
פרץ גלעדי ז"ל, היה פקח רשות הטבע והגנים ומתנדב ביחידת החילוץ ברמת הגולן. הוא עסק רבות באקולוגיה ושימור טבע, ומסעותיו הרבים והמגוונים ברחבי העולם התמקדו בלימוד הטבע ובשימורו.







סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר