מידע וטיפים למטייל בבהוטן

מידע וטיפים למטייל בבהוטן
מאת: פרץ גלעדי


מידע חיוני מספרי טלפון חירום

אשרה (ויזה): יש צורך בהנפקתה מראש   משטרה: 113
חשמל: HZ50, V220   מכבי אש: 110
שעון: GMT+6 (מקדים את שעון ישראל בארבע שעות)   עזרה רפואית: 112
מטבע: נגולטורם (Ngultrum)      
קידומת בי"ל: 975+      
סיומת אינטרנט: bt      

חשמל בבהוטן

מתח החשמל בבהוטן הוא 220 וולט, 50 הרץ.
השקעים בבהוטן הם מדגם C, D, F, G, M (דגם C קיים במרבית מכשירי החשמל המודרניים בישראל).
כתבה על חיבורי חשמל בעולם
שקע אתיופיה
שקעים לחיבורי החשמל באתיופיה - דגם C, D, F, G, M
(מקור:  ARTol)

שעון בהוטן

הזמן בבהוטן אמנם נע לאיטו אך קיים...
בהוטן נמצאת באזור זמן GMT+6, השעון בבהוטן מקדים את שעון ישראל ב- 4 שעות. בשמונה בבוקר בישראל יראה השעון בבהוטן 12:00 בצהריים (כשבישראל מונהג שעון קיץ, הפער הוא 3 שעות). 


השעה בהוטן


המזרח הרחוק




אשרת כניסה (ויזה) לבהוטן

בהוטן נוהגת לשמור על מינון נמוך של מבקרים כדי לא לפגוע בסגנון החיים המסורתי ובאיכות חיי התושבים. אי לכך, מספר המטיילים השנתי מוגבל לאלפים בודדים. כדי "לתפוס מקום" צריך לתכנן את הטיול לפרטי פרטים עוד מהארץ, דרך חברת טיולים ומדריך מקומי. מקומות הלינה, התשלומים השונים ומסלולי הטיול חייבים להיקבע מראש לפני הנסיעה, ולאחר שמתקבלת החלטה לגבי הפרטים הללו, קשה מאוד לשנותם. רק לאחר שתוכנית הטיול מתומחרת על ידי החברה המקומית, בעלות של מינימום 200$ ליום, ומתקבל התשלום עבור כל הטיול – מנפיקים ויזה. התשלום כולל לינה, אוכל, מדריך מלווה, רכב ובעצם הכול. המחיר הסופי נקבע על פי רמת השירותים ואופי הטיול שהמטייל מזמין (מלון, טרק, מוזיאון וכו') אבל לא יהיה בכל מקרה פחות מ- 200$ ליום. ניתן לטייל בממלכה עם קבוצה מאורגנת שיוצאת מהארץ, לבד או כזוג, ובכל מקרה – רק עם מדריך מקומי ובתיאום הכול מראש.


בהוטן - מידע וטיפים
כדי לבקר בממלכה המשגעת הזו, צריך לתכנן הכל מראש, גם מה אוכלים ולאן מטיילים בכל יום...  (צילום: פרץ גלעדי)
 

גאוגרפיה של בהוטן

בהוטן היא מדינה הררית ברובה, כאשר ההר הגבוה ביותר מתנשא לכ- 7,500 מ'. כשני שליש מהממלכה מכוסה ביערות עד  וכך זה מעוגן בחוק. הנוף המיוער מלא בעצי אשוח, מגנוליה ושיחי רודודנדרון. בצפון הממלכה בגבול עם טיבט קיימים הרים גבוהים ומושלגים המתנשאים לגבהים של כ- 7000 מ'. במרכז המדינה קיימים "הרים שחורים" שיוצרים אגן של שתי מערכות גדולות של נהרות. אזור זה משופע ברובו ביערות. דרום הממלכה עשיר באדמות סחף, המגיעות מהנהרות ומהרים אשר בגובה 1500 מ'. אזור זה עשיר באדמה חקלאית פורייה ואפילו בערבות סוואנה ובג'ונגל טרופי, שנמצא בגבול עם הודו. רוב האוכלוסייה מרוכזת ברמות המרכזיות ובערים טהימפהו, פארו, ופונקה

בבהוטן אין פשע, אבטלה וזיהום אוויר, הכל נקי ובתולי. מדינה בעלת נופים מרהיבים, עם אוכלוסייה המונה פחות ממיליון תושבים, שרק בשנים האחרונות מתחילה להיפתח לעולם ולאפשר למבקרים מבחוץ ליהנות ממנה. אין בבהוטן "מדד תצרוכת לאומית גולמית" (תל"ג), כמקובל, אלה אל"ג – אושר לאומי גולמי – שנקבע על ידי המלך. האושר בבהוטן חשוב יותר מכל הישג חומרי, והוא אינו נמצא במתאם עם רמת ההכנסה.

בהוטן היא בעיקר ארץ של נופים וטבע מדהימים, אנשים חייכניים ומכנסי אורחים, תרבות עשירה ועתיקת יומין, כפרים שכוחים שנראים כאילו שיצאו מציור. ממלכה עתיקה שעצרה מלכת. מי שמתחבר למשפטים אלה צריך לבקר בבהוטן הקסומה. כדי לעזור לתכנן את הביקור במדינה, אציג מספר נתונים חשובים. 
כתבה על בהוטן - טיול בטבע

טיול בבהוטן
טרסות מסורתיות מציצות בין רכסי ההרים  (צילום: פרץ גלעדי)
 

לינה בבהוטן

בבהוטן קיימים כ- 200 בתי מלון סבירים, במחיר של כ- 200$ ללילה, המסווגים לפי 3 שלוש רמות: A, B, C . אפשר כמובן גם למצוא מלונות מפוארים ויקרים יותר, אך לא ניתן למצוא בה בתי הארחה או אכסניות פשוטות. מכיוון שהכול צריך להיות מטופל ומוזמן מראש, הלינה אינה יכולה להיות ספונטנית. מצד שני יש בזה יתרון, שכן הכל משולם מהארץ ולמטייל אין הוצאות נוספת בטיול מלבד קניות, מזכרות וכו'.
בתי מלון בבהוטן 

בתי מלון בבהוטן
לא ניתן ללון במקדש זה, אך בהחלט מומלץ לבקר  (צילום: פרץ גלעדי)

כסף, בנקים וכספומטים בבהוטן

הדולר מקובל מאוד במדינה וניתן לשלם באמצעותו בכל מקום. רצוי לפרוט דולרים לכסף מקומי כבר בבנק בשדה התעופה עם הנחיתה. אני לא הצלחתי לראות כספומטים בערים הגדולות (טהימפהו ופארו) ואני מסופק האם הם קיימים.

שפה מדוברת בבהוטן

השפה הרשמית בבהוטן היא דזונגקה ויש בה כ- 20 ניבים שונים. התושבים המקומיים אינם דוברים אנגלית, אך בבהוטן כאלפיים מורי דרך ממשלתיים שמלווים את התיירים, ורובם דוברי אנגלית טובה. גם בבתי המלון ניתן למצוא עובדים דוברי אנגלית. מכיוון שבבהוטן מטיילים אך ורק עם מורה דרך' אין למעשה בעיית שפה.
כתבה על מנהגי החיזור בבהוטן

תושבי בהוטן
אחד מענפי הספורט האהובים על תושבי בהוטן - חץ וקשת, בלבוש מסורתי כמובן  (צילום: פרץ גלעדי)
 

נהיגה בבהוטן 

הנהיגה בבהוטן היא בצד ימין של הכביש (כמו אצלנו). מעט מכוניות נוסעות על הכביש היחיד שחוצה את הממלכה עם פיתולים רבים. הנהיגה נעשית רק על ידי נהג מלווה/מורה דרך ברכב של החברה שהוזמן ממנה הטיול. המסלול והעצירות כאמור נקבעים מראש. אין בבהוטן רמזורים והמטייל אינו יכול לנסוע באוטובוסים, הכל נעשה בנחת. לא תשמעו צפירות רבות במהלך שהותכם בממלכה. 

מזג האוויר ומתי כדאי לבקר בבהוטן

האקלים בבהוטן שונה בין צפון המדינה (ההימלאיה) לדרומה. הגבול הצפוני, עם נפאל וטיבט מאופיין באקלים קוטבי קר ומושלג. ברמות ההרריות, במרכז ובמזרח המדינה, האקלים ממוזג, נוח וסוב-טרופי, בדרום לעומת זאת – חם יחסית. אפשר לטייל בבהוטן כל השנה, אך מומלץ פחות להגיע בעונת המונסון הגשומה (בין יוני לאוגוסט), אז גשום ויש סכנת מפולות.
 
בחודשים נובמבר-דצמבר מזג האוויר סביר וזהו הזמן הקלאסי לעשות טרקים בטבע. הלילות בשטח קרים ומעט מושלגים, אך עם הכנה ולבוש מתאימים ניתן לעבור הכול בקלות. בחודשים מרץ-אפריל (חודשי האביב) ישנה פריחה מקסימה ומתקיימים פסטיבלים שונים. זמן טוב לחובבי הפסטיבלים הוא באפריל-מאי ובספטמבר-אוקטובר. בכל מקרה, יש לקחת בחשבון שבבהוטן יכול לרדת גשם בכל השנה.
 
תכנון טיול בבהוטאן
בצפון - הררי וקריר, בדרום - מישורי וחם, בסתיו מזג אוויר נעים לטיול ובאביב - פסטיבלים   (צילום: פרץ גלעדי)
 

איך מגיעים לבהוטן?

לבהוטן מגיעים בטיסות דרך נפאל (קטמנדו), דרך הודו (דלהי או כלכתה) או דרך תאילנד (בנגקוק). זוהי מדינה הררית ללא כל מוצא לים לכן לא ניתן להגיע אליה בהפלגה. הטיסה בדרך כלל מתבצעת עם חברת DRUKAIR. מאחר שאת כל הטיול מתכננים ומזמינים מהארץ, לא ניתן להגיע אליה באופן ספונטני, במהלך ביקור באזור.

טיסה לבהוטן
על זנב המטוס דגל בהוטן: "דרקון הרעם" (דרוק שמו, מהמיתולוגיה הבהוטנית) הוא גם אחד מסמליה הלאומיים
(צילום: פרץ גלעדי) 

תשר לנותני שירות

המסעדות בבהוטן עממיות וביתיות, אין מסעדות גורמה. מקובל לתת תשר של בין 10% ל- 20% מהמחיר, למלצרים ולנותני השירותים. הנהגים והמדריכים מקבלים כ- 10$ עבור כל יום.

נגישות לנכים

מכיוון שהתיירות בבהוטן עדיין בחיתוליה, אין סידורים לנכים ויהיה קשה להם לטייל במדינה.

שגרירות ישראל בבהוטן

אין בבהוטן שגרירות ישראלית (אפילו נציגות חב"ד לא הגיעה לשם עדיין...). במקרה של בעיה יוצרים קשר עם השגרירות הישראלית בדלהי שבהודו:
כתובת: 3, Aurangzeb Road, New Delhi
מספר טלפון: 91-11-3041-4500+
מספר פקס: 91-11-3041-4555+
דוא"ל: cao-sec@newdelhi.mfa.gov.il
ימי ושעות פעילות: שני- שישי 09:30-12:30
אתר אינטרנט: embassies.gov.il/delhi

 

מידע נוסף

כתבות נוספות 


פרץ גלעדי
 
אודות הכותב
פרץ גלעדי ז"ל, היה פקח רשות הטבע והגנים ומתנדב ביחידת החילוץ ברמת הגולן. הוא עסק רבות באקולוגיה ושימור טבע, ומסעותיו הרבים והמגוונים ברחבי העולם התמקדו בלימוד הטבע ובשימורו.







סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר