העיר טימישוארה: הפנינה של רומניה
מאת: כרמית וייס


הכינוי היוקרתי "וינה הקטנה" הודבק לעיר טימישוארה בשל דמיון הארכיטקטורה לבירת אוסטריה, ואכן יש דמיון כזה, אבל הכול בקטנה, ומבחינתי זהו דווקא יתרון. מוקסמת התהלכתי במרכז העיר, חוזרת שוב ושוב לאותם מקומות ומגלה זוויות שונות ופינות נסתרות.


עם טיסות ישירות לעיר טימישוארה (בחלק מימות השנה), וגם בלעדיהן, אני מזמינה אתכם להכיר את הפינה והפנינה המערבית והפחות מוכרת של רומניה. הפעם – רומניה קצת אחרת.

1 / 8
2 / 8
3 / 8
4 / 8
5 / 8
6 / 8
7 / 8
8 / 8

רחוב המטריות של טימישוארה, המכונה גם "רחוב האינסטגרם" (צילום: כרמית וייס)
הכיכר המרכזית - כיכר יוניון - באדום פורח  (צילום: כרמית וייס)
הכיכר המרכזית - באדום של נערות מחוללות בתלבושות מסורתיות  (צילום: כרמית וייס)
הכיכר המרכזית נצבעת באדום לעת שקיעה  (צילום: כרמית וייס)
גם ללילה יש קסם מיוחד בכיכר יוניון (צילום: כרמית וייס)
בית הכנסת השני והלא משופץ של העיר טימישוארה  (צילום: כרמית וייס)
אנדרטת החייל האלמוני בגן ליד הקתדרלה של טימישוארה (צילום: כרמית וייס)
הקתדרלה בעיר השכנה ארד  (צילום: כרמית וייס)


מפת יעדים לביקור בעיר טימישוארה המוזכרים בכתבה (A-J), ושני בתי מלון מומלצים:
מלון מרקיור טימישוארה  |  מלון איביס טימישורה סיטי סנטר
 

מי את טימישוארה?

בקצה המערבי של רומניה, מובלעת פיזית ותרבותית בין הונגריה לסרביה, העיר טימישוארה (Timișoara) קרובה הרבה יותר לבירותיהן של שתי שכנותיה – בלגרד (150 ק"מ) או בודפשט (300 ק"מ), מאשר לבירת רומניה בוקרשט (מעל 500 ק"מ). העיר השלישית בגודלה ברומניה, קרויה על שמו של נהר טימיש (Timiș), הזורם לא הרחק ממנה, אבל חוצה אותה דווקא תעלת בגה (Bega נחל שהיה עלוב מכדי לקרוא עיר על שמו, אך בתחילת המאה ה- 18 הפך לתעלה רחבה ועורק תחבורה חשוב, המקשר אל נהר הדנובה.
 
זוהי עיר צעירה וקוסמופוליטית, עם רחובות רחבים, בתים יפים, מספר אוניברסיטאות, והשפעה ניכרת של האוסטרים ששלטו כאן והשכנים ההונגרים והסרבים. האחרונים גם היו שותפים לחבל בנאט, שהעיר הייתה בירתו. גם גרמנים רבים הגיעו לכאן בתקופת האימפריה האוסטרית, ורבים מהם עדיין חיים כאן, לצד הקהילות האחרות.
 
בעיר שרדו מבנים היסטוריים במספר הגדול ביותר ברומניה, בסגנון בארוק, נאו-קלאסי ואר-נובו. היא התברכה במוזיאונים ומוסדות תרבות רבים, ולפיכך נבחרה כאחת משלוש בירות התרבות של אירופה לשנת 2023, אירוע שלכבודו היא אף עברה מתיחת פנים נוספת.

טימישוארה, רומניה, כיכר האיחוד
טימישוארה היא עיר קוסמופוליטית, המורכבת מבני לאומים שונים
בתמונה: חגיגה של אחת הקהילות בטימישוארה בכיכר המרכזית
 (צילום: כרמית וייס)



התמצאות והתניידות בטימישוארה

מרכז העיר נבנה במאות ה- 18 וה- 19, על חורבותיה של מצודה גדולה, והוא מכונה רובע המצודה (Cetate). השכונות החדשות נבנו במרחק מה מהמצודה, כדי שניתן יהיה להגן עליה, ונותרו שטחים ירוקים, פארקים וגנים. במרכזה של העיר העתיקה שלוש כיכרות, שהמרחק ביניהן הוא כ- 600 מ', והמרחב כולו שמור להולכי רגל.
 
את מרכז העיר חוצה אחד מקווי הטראם, המחברים גם לשכונות האחרות, עם קרונות חדישים וממוזגים שתענוג לנסוע בהם. תושבי "טימי", כך מכונה העיר בפי תושביה, גאים לספר שאחד מקווי הטראם הראשונים בעולם נחנך בעירם, והוא לא פעל על מסילה חשמלית אלא נגרר בידי סוסים. הם גאים גם בילידי העיר המפורסמים, השחקן ג'וני וייסמילר (טרזן), פרנצ'סקו איליי (ממציא מכונת האספרסו וקפה איליי) והשחקן בלה לוגוסי, שגילם את דרקולה בסרט המפורסם על השכן מטרנסילבניה.
 
אם אתם מגיעים לכאן עם ילדים, או שסתם בא לכם להתפנק, פארק המים אמזוניה (Aquapark Amazonia) מציע בריכות מים תרמיים מקורות וחיצוניות, מגלשות ומתקנים לילדים, סאונות שונות, מסאז'ים וטיפולי יופי.
בתי מלון בעיר טימישוארה
 
טימישוארה, רומניה, רחוב המטריות
"רחוב המטריות" מחבר שתיים משלוש הכיכרות המרכזיות של טימישוארה (צילום: כרמית וייס)
 

לגלות את טימישוארה

הרשו לי להתחיל דווקא במלון, ממנו צעדתי שוב ושוב, מרחק דומה (1.7 ק"מ) לכל אחת משלוש הכיכרות של מרכז העיר. הצעדה אפשרה לי להתחבר לחיים האמיתיים של תושבי העיר – לשכונות היפות שבדרך, עם בתים פרטיים מטופחים ובניינים משותפים לא מאוד גבוהים, כבישים רחבים והרבה ירוק (אפשר ומאוד נוח לעשות את הדרך גם עם הטראם).
 
ברשת מלונות אקור (Accor), שכל מלונות מרקיור שייכים אליה, מתגאים בתוכנית Discover Local, שמסייעת בידי אורחי המלון בתכנון הביקור שלהם במקום. ואכן, העמוד של Discover Local in Timișoara היה אחד המקורות החשובים להכנת הביקור שלי.

טימישוארה, רומניה, מלון מומלץ במרכז העיר
המלונות של רשת אקור שומרים כל אחד על יחודיות ואופי משל עצמו.
בתמונה: המלון שלי בטימישוארה, 
מלון מרקיור טימישוארה (צילום: Mercure Timisoara)
 

מלון מרקיור ואחיו הקטן מרשת איביס

מלון מרקיור טימישוארה (Mercure Timisoara), המדורג ברמת 4 כוכבים, הוא פנינה אמיתית. הוא אמנם לא ממוקם במרכז העיר העתיקה, אבל זה מאפשר הגעה נוחה ברכב וחניה צמודה. כבר בכניסה למלון אני מתרשמת מהעיצוב הייחודי, וכל יום עיניי מגלות פריט מקסים אחר, שאסף הבעלים של המלון במסעותיו בעולם. החדרים גם הם בעיצוב מודרני, מלא אווירה, והם מתגאים בכל חידושי הטכנולוגיה (קצת מבלבל בהתחלה, אבל מאוד נוח כשמתרגלים). מסעדת המלון נחשבת לאחת הטובות באזור, וכדאי להגיע אליה גם אם אינכם משתכנים בו (אל תפספסו את הסרמלה, כרוב ממולא בסגנון רומני) וארוחת הבוקר מפנקת במיוחד.
 
אחיו הצעיר לרשת אקור, מלון איביס טימישורה סיטי סנטר (ibis Timisoara City Center), המדורג ב- 3 כוכבים, ממוקם קרוב יותר (כ- 500 מ') לעיר העתיקה, ומציע מחיר נוח יותר ואווירה צעירה. הרבה אירועי מוסיקה מתקיימים במלון, שזהו המוטיב המרכזי בו.

טימישוארה, רומניה, מלון מרקיור טימישוארה
מלון מרקיור טימישוארה
  חדרים נעימים ומודרניים ומסעדה מצוינת (צילום: Mercure Timisoara)

טימישוארה, רומניה, מלון איביס טימישוארה
מלון איביס טימישורה סיטי סנטר
 – אופי צעיר, מחיר זול ומופעי מוסיקה (צילום: ibis Timisoara City Center)
 

כיכר האיחוד  הכיכר המרכזית של טימישוארה

הגדולה והתוססת מבין שלוש הכיכרות של מרכז העיר, היא כיכר האיחוד (Piața Unirii יוניון סקוור (Union Square‏), ממנה נתחיל את הסיור שלנו בעיר העתיקה, ואליה מומלץ לחזור שוב ושוב. בכל שעה היא משנה את פניה (אל תפספסו אותה בשקיעה!) וכמעט כל יום מתקיים בה אירוע מקומי אחר. באחד הביקורים מילאו אותה תלבושות מסורתיות ססגוניות של אחת הקהילות בעיר, שחגגה כאן אירוע כלשהו.
 
עם מבנים משופצים וצבעוניים בסגנון בארוק, הכיכר כולה שובת עין, אבל בולטים בה דווקא שלושה בניינים בסגנון אר-נובו, שכמו אומרים "תסתכלו עלינו". באחד מהם שוכן בית המרקחת עתיק (Pharmacy Catena), ששינה את התרופות שהוא מציע, אך לא את הריהוט, וכמו עסקים רבים בעיר היה שייך למשפחה יהודית.
 
סביב הכיכר בתי קפה ומסעדות רבות, שתענוג לשבת בהם. בפינה הצפון-מזרחית תמצאו את פאב Drunken Rat, בו זכינו לטעום משקה צויקה (Ţuica) מסורתי, העשוי בדרך כלל משזיפים ומכיל עד 40% אלכוהול, ואת אחותו פאלינקה (Pálinka), שעברה זיקוק כפול ומכילה אחוז אלכוהול גבוה עוד יותר. בפינה הצפון-מערבית תבחינו בבניין בעל ארכיטקטורה ייחודית (פינות מעוגלות, עיטורים בצבע תכלת), שבחזיתו סמל של כוורת דבורים, המסמלת שפע ומעידה על היותו בנק. גם הוא, כמו מרבית הבנקים בעיר, שתוכלו לזהותם לפי סמל הכוורת, היה שייך למשפחה יהודית.

טימישוארה, רומניה, כיכר האיחוד
שלושה בניינים בסגנון אר-נובו, שכמו אומרים "תסתכלו עלינו"...
יוניון סקוור, הכיכר הגדולה והיפה ביותר בטימישוארה
 (צילום: כרמית וייס)

טימישוארה, רומניה, יוניון סקוור
הכיכר לעת שקיעה, כדאי להגיע אליה שוב ושוב בכל שעות היום (צילום: כרמית וייס)
 

כיכר השחרור ומדרחוב המטריות

שמה של כיכר השחרור (Piața Libertății) ניתן לה בעקבות המצור על העיר בימי המרד ההונגרי נגד האימפריה האוסטרית (1848), כחלק מאביב העמים. במרכז הכיכר פסל מרשים, שבראשו הבתולה מריה והקדוש יאן מנפומוק (St. Nepomuk), ששמו אולי מוכר לכם מאחד הפסלים על גשר קארל, המפורסם בגשרים של פראג. הפסל מוקדש לקורבנות הרבים של מגפת הדבר (המוות השחור), שהכתה בעיר בשנת 1738.
 
כאן עובר קו הטראם החוצה את מרכז העיר, ומכאן גם יוצא המדרחוב הכי מפורסם בעיר (Alba Iulia– רחוב המטריות הכל כך פוטוגני, שהמקומיים מכנים "רחוב האינסטגרם". מטריות בשלל צבעים מצלות על הצועדים כאן בקיץ, בעוד שבימות החורף הוא מתקשט בשלל אורות צבעוניים לכבוד חג המולד, שנשארים עד בוא הקיץ. הרחוב הססגוני מביא אותנו אל הכיכר השלישית והאחרונה.

טימישוארה, רומניה, כיכר ליברטי
כיכר השחרור והמונומנט שבמרכזו, מכאן יוצא "רחוב המטריות" לעבר הכיכר השלישית (צילום: כרמית וייס)
 

כיכר ויקטורי והקתדרלה היפהפייה

כיכר הניצחון (Piața Victoriei) הוא שמה של הכיכר השלישית, הדרומית ביותר. כאן, בצורה כמעט ספונטנית, החלה ב- 20 בדצמבר 1989 ההתקוממות בשלטון הקומוניסטי בהנהגתו של ניקולאה צ'אושסקו. לפני כן היא נקראה כיכר האופרה, על שמו של אולם האופרה המרשים הניצב בה.
 
משני צידי הכיכר הארוכה, שתי שורות בתים היסטוריים מרשימים, שאולי הכי מצדיקים את הכינו "וינה הקטנה". במרכזה פסל קטן של הזאבה הקפיטולינית, זהה לזה של רומא, בו נראים התאומים רמוס ורומולוס יונקים מעטיניה. הפסל העשוי ברונזה ניתן לעיר במתנה מעיריית רומא, לציון הבסיס הלטיני שמאחד בין שני העמים.
 
בפינה הצפון-מזרחית ניתן להבחין בשרידי המצודה (Huniade Castle), שנבנתה באמצע המאה ה- 15, המבנה העתיק ביותר בעיר, שמשמש את המוזיאון של בנאט (National Museum of Banat). בקצה הדרומי של הכיכר ניצבת הקתדרלה האורתודוקסית היפהפייה, שהיא מרשימה מאוד גם מבפנים. תור ארוך של מתפללים, חלקם בבגדים מסורתיים, משתרך כאן לתפילת יום א', שאני זוכה לצפות בה.
 
ממערב לקתדרלה כדאי לבקר בגן Anton Scudier, שבו ממוקמת אנדרטה מרשימה לזכר החייל האלמוני, וממזרח לה פארק הוורדים, בו מתקיימים אירועים רבים. שני הפארקים גובלים מדרום בתעלת בגה, בה ניתן לצאת לשייט.
בתי מלון ודירות במרכז טימישוארה

טימישוארה, רומניה, כיכר ויקטורי
כיכר ויקטורי ובקצה הדרומי שלה הקתדרלה האורתודוקסית של טימישוארה (צילום: כרמית וייס)

טימישוארה, רומניה, הקתדרלה
תפילת יום א' בקתדרלה האורתודוקסית של טימישוארה (צילום: כרמית וייס)
 



עדויות מרגשות לקהילת יהודי טימישוארה

בעיר התקיימה קהילה יהודית מפוארת, שבשיאה הגיעה ל- 13 אלף איש. רוב היהודים שהתגוררו בה לפני מלחמת העולם השנייה שרדו את השואה. הם אמנם סבלו מגזירות שונות, אך רק מעטים מהם נשלחו למחנות עבודה ולא שבו מהם. רובם נטשו את העיר בימי השלטון הקומוניסטי, וכיום מתגוררת בעיר קהילה קטנה בת כמה מאות יהודים, שמשולבת היטב בעיר מרובת הלאומים והאמונות.
 
סיור בעיר בדגש יהודי, מגלה בתים רבים שהיו בבעלות יהודית ואחרים שתוכננו בידי אדריכלים יהודים. הבולט שבהם הוא בית הכנסת של המצודה (Cetate Synagogue), רק 200 מ' מכיכר השחרור, שנבנה באמצע המאה ה- 19 בסגנון מורי, המזכיר מאוד את בית הכנסת הגדול ברובע היהודי של בודפשט. זהו מבנה מרשים, שאסור לכם לפספס, שלצידו פועל קייטרינג המספק אוכל כשר ברמה בסיסית (בהזמנה מראש). אם תרחיקו ברגל או עם הטראם (כ- 2 ק"מ) עד בית הכנסת ברובע פבריק (Fabric‏), תגלו מבנה יפהפה, שנבנה בסוף המאה ה- 19, ומעוטר במספר מגדלים וכיפות בהשפעה ביזנטית. למרות, ואולי דווקא בגלל שטרם זכה לשיפוץ, הוא מרשים ומרגש.
 
אלכסנדרה (Alexandra Gids), מדריכה מקומית המתמחה בשורשי הקהילה היהודית, היא אוצר בלום של ידע בנושא. כך גם מדריכים נוספים העובדים איתה, כמו אלכסנדר, פרופסור לגאוגרפיה באוניברסיטה המקומית, שריתק אותנו בסיפוריו.
ליצירת קשר עם אלכסנדרה: 40-742-112174

טימישוארה, רומניה, בית הכנסת של טימישוארה
בית הכנסת ברובע המצודה, מזכיר את בית הכנסת של בודפשט (צילום: כרמית וייס)
 

העיר ארד – טיול יום למעוז יהודי נוסף

מספר דומה של יהודים (12 אלף) התגוררו גם בעיר ארד (Arad), היוו כמעט 20% מתוך 70 אלף תושביה, וגם הם עזבו בימי המשטר הקומוניסטי. שעה של נסיעה נעימה מביאה אותנו אל שיפולי הרי הקרפטים, בשוליו של חבל טרנסילבניה. גם היא הייתה חלק מהאימפריה האוסטרו-הונגרית, גם היא ידעה כיבוש טורקי, וגם בה חיים בשלום זה לצד זה רומנים, הונגרים, סרבים, גרמנים, בולגרים ויהודים, שכבר כמעט לא נותרו בה.
 
כנסיית השילוש הקדוש (Holy Trinity Cathedral) האורתודוקסית, שנפתחה רק בשנת 2006, בולטת למרחוק עם ארבע כיפותיה וגם נאה מאוד מבפנים. ממנה אנו צועדים דרומה, לאורך השדרה רחבת הידיים, ונכנסים לשוק המקומי, שפתוח כל יום ואליו מגיעים חקלאי האזור למכור את מרכולתם. התור הכי ארוך הוא מול דוכן לנגוש (lángos) – עיגול בצק שמרים, מטוגן בשמן עמוק, ועליו גבינות, נקניקים ושאר מטעמים.
 
אל מול בית העירייה המרשים (מומלץ לבקר בו, בתיאום מראש), ניצב בניין מרשים לא פחות, שהיה תקופה ארוכה הגדול ביותר בעיר. הוא נבנה על ידי משפחת ניימן (Neumann), משפחה יהודית עשירה שהגיעה מהעיר קושיצה בסלובקיה. בשנת 1892 הם פתחו במקום מפעל לזיקוק פאלינקה, בנוסף למפעלים נוספים שהיו בבעלותם, ובתקופת השואה הם פעלו להצלת עובדי המפעלים.
 
אם החלטתם ללון בעיר, אמליץ על מלון איביס סטיילס ארד (ibis Styles Arad), הממוקם בפאתי העיר ומציע חדרים זוגיים ומשפחתיים וחדרים נגישים.
בתי מלון נוספים בעיר ארד
 
רומניה, הקתדרלה של העיר ארד
הקתדרלה של העיר ארד, מרשימה מאוד מבפנים (צילום: כרמית וייס)

רומניה, הקתדרלה של העיר ארד
מבט מבית העירייה של ארד, במרכז נראה הבניין המרשים של משפחת ניימן היהודית (צילום: כרמית וייס)

 
סוף שבוע ארוך בטיסה ישירה, בסיס לטיולי כוכב באזור בנאט, שילוב בטיול ארוך יותר ברומניה – הכול הולך והכול כל כך נוח, נעים ויפה.
 

מידע נוסף

כתבות נוספות




סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר