הגשרים של פראג:
מסלול קסום לאורך נהר ולטאבה
מאת: כרמית וייס
כמו בכל הערים שנבנו לצידי נהר רחב ידיים, גם בעיר פראג הגשרים הם חלק חשוב מכל ביקור בעיר. סיור לאורך הנהר, בין חמשת הגשרים המרכזיים, יקח אותנו אל פינות חמד מקסימות, שרובן פחות מוכרות לתיירים.
הגשרים של פראג
15 גשרים חוצים את נהר ולטאבה ( Vltava ) בתחומי העיר פראג. סיפורם מספר את סיפורה של העיר הכל כך יפה הזו. אני בחרתי לצעוד לאורכם של חמישה מהם, שאינם רחוקים מדי ממרכזי התיירות של העיר, ויחד עם זאת, המסלול לאורכם מרגיש מספיק רחוק מהם.
בדרך בה צעדתי, מסלול מעגלי של 5-6 ק"מ, גיליתי פינות חמד הנסתרות מעיני מרבית התיירים, הגודשים בהמוניהם את גשר קארל. גיליתי להיכן "בורחים" תושבי פראג מאימת התיירים המציפים את עירם, ונהנים מכוס בירה (או כמה כוסות) בחצי מחיר.
5 גשרים מרכזיים בפראג (A-E), נקודות עניין במסלול לאורך נהר ולטאבה (1-14), מלון הבוטיק קלארוב
ארבעה מתוך חמשת הגשרים החשובים של מרכז פראג (צילום: MurderrousPass)
המיקום המושלם לטיול בפראג
נתחיל בגשר הצפוני מבין החמישה, מהסיבה הפרוזאית שכאן התמקמתי במלון קטן וחביב – מלון הבוטיק קלארוב ( Boutique Hotel Klarov ), ממש ליד הגשר המחבר את מצודת פראג לעיר העתיקה – גשר מאנס. המלון שהיה ביתי למשך מספר ימים, צופה לנהר ולמצודה, ואין כמו לפתוח את החלון בבוקר כשמצודת פראג משקיפה עליכם.
המלון ממוקם במרחק הליכה של 0.5-2 ק"מ מכל מקום בעיר, כמעט צמוד לתחנות הטראם והמטרו (אם חשוב לכם שקט, הזמינו חדר בצד הפונה לנהר).
בתי מלון נוספים במרכז פראג
גשר צ'ך והמטרונום של סטאלין
ארבע נשים, בדמות אלת הניצחון מניפה זר עלים מוזהב, ניצבות על עמודים גבוהים ושומרות על שתי הכניסות של גשר צ'ך ( Czech Bridge ), או כפי שהוא נקרא בשפה המקומית צ'כוב מוסט ( Čechův most ) . דמויות נשים נוספות, הפעם נושאות לפיד, שומרות על השטים בנהר ממרום עמודי האבן של הגשר. הוא נבנה בתחילת המאה ה- 20, היחיד בפראג ובצ'כיה כולה בסגנון אר-נובו, וקרוי על שמו של הסופר המשורר Svatopluk Čech . לידו נמצא מעגן הספינות עימן ניתן לצאת לשייט בנהר.
הגשר מחבר את הרובע היהודי של פראג אל פארק לטנה ( Letná Park ), שטח ירוק ורחב ידיים המשקיף על העיר ובו נמצא המטרונום של פראג. האחרון ניצב במקום בו במשך שנים רבות עמד פסלו של סטאלין, משגיח שאזרחי צ'כיה סרים למרותו של האח הגדול. בשנת 1991, שנתיים לאחר מהפכת הקטיפה, הוצב כאן המטרונום של פראג – 23 מ' גובהו, ואתם מוזמנים לדמיין את המשמעויות של צבעו האדום ותנועתו מצד לצד.
כתבה על הרובע היהוד של פראג
פסלי ברונזה של נשים מעטרים את גשר צ'ח, הצפוני מבין הגשרים של מרכז פראג (צילום: כרמית וייס)
גשר מאנס ושדרת הכוכבים
במרחק קצר דרומה, גשר מאנס ( Mánes Bridge ) מחבר את רובע סטָארֶה מסטו ( Staré Město ) – העיר העתיקה , עם רובע מָאלָה סטרָאנָה ( Malá Strana ) – "הרובע הקטן" שלמרגלות המצודה. הוא נפתח בשנת 1914 ונקרא על שם יוזף מאנס ( Josef Mánes ), צייר צ'כי בן המאה ה- 19. מספרים שעם שובו מלימודי האומנות במינכן, הוא ניהל רומן עם המשרתת של המשפחה, מעשה שגרם לשערוריה גדולה, ניתוק ממשפחתו ואולי גם למחלת הנפש ממנה סבל.
פרויקט שדרת הכוכבים ( Walk of Fame ), שהושק בשנת 2009, הוא שם קצת יומרני לכוכבים המנציחים את מלחיני צ'כיה החשובים על פינות התצפית שעל הגשר. המפורסם בהם הוא אנטונין דבוז'אק, שפסל שלו ניצב ליד הגשר, בחזית הרודולפינום ( Rudolfinum ) – אולם קונצרטים וגלריה לאמנות בסגנון נאו-רנסאנס. את קברו ניתן לראות בבית הקברות של מצודת וישֶהְראד ( Vyšehrad ), 4 ק"מ דרומה מכאן.
על מצודת וישֶהְראד בכתבה על שתי המצודות של פראג
מראה מצודת פראג מעל גשר מאנס, מחבר את רובע המצודה לעיר העתיקה (צילום: כרמית וייס)
הפתעות קטנות בצד המערבי של הנהר
אני צועדת במדרגות היורדות מהגשר, בצידו המערבי, לעבר פארק קטן בו יושבים זוגות אוהבים ומאכילים ברווזים. הצד המערבי של הנהר הוא הרגוע יותר, מרוחק מהמולת התיירים של העיר העתיקה ומזמן המון הפתעות. כאשר לא ניתן לדבוק בגדת הנהר, אני צועדת ברחובות הצדדיים ומגלה מקומות קטנים ומתוקים, גלריות מיוחדות, בתי קפה מקסימים והמון ברים, כמו בר Malostranská Pivnice שמחיר הבירה בו ממש מצחיק.
ליד מוזיאון פרנץ קפקא ( Franz Kafka Museum ), מוזיאון קטן להנצחת הסופר היהודי יליד פראג, מושך את העין דווקא המיצג שבחצר. שני גברים עשויים לוחיות ברונזה, שניתן לסובב אותן על צירן, משתינים לתוך בריכה שצורתה כמפת צ'כיה. האחראי ליצירה מעוררת החיוכים הוא האומן דויד צ'רני ( David Černý ), שיצירות רבות שלו מעטרות את פראג. יצירתו המפורסמת ביותר, "הראש של פרנץ קפקא" ( Hlava Franze Kafky ), פסל קינטי ענק שגם הוא עשוי שכבות המסתובבות על צירן, נמצאת בצידו השני של נהר ולטאבה.
אחד משני הגברים המשתינים, מיצג מעורר השתאות וחיוכים (צילום: כרמית וייס)
גשר קארל – המקום בו כל תיירי פראג נפגשים...
סוף סוף הגענו לגשר המפורסם, שדומה שכל תיירי פראג קבעו להיפגש בו בכל שעה משעות היום והלילה. גשר קארל ( Charles Bridge ) הוא גשר האבן הראשון שנבנה בפראג, והעתיק ביותר בצ'כיה כולה ששרד עד היום. במשך מאות שנים הוא היה הגשר היחיד בפראג, עד שבשנת 1841 נבנה הגשר שמדרום לו – גשר ליג'ן, וכיום הוא שמור להולכי רגל בלבד.
הוא קרוי על שם האיש שבנה אותו, המלך קארל הרביעי , קיסר האימפריה הרומית ומלך בוהמיה. לפניו עמד במקום גשר עץ, בשם גשר יהודית, אשר נהרס בשיטפון בשנת 1342. לא פחות מחמישים שנה ערכה בנייתו והוא נפתח רק בשנת 1402. קארל היה זה שבנה את העיר פראג לפי הדגם של פריז והקים את העיר החדשה ( Nové Město ). הוא יזם מפעלי בנייה רבים, שחלק מהם נושאים את שמו, כמו, אוניברסיטת קארל, גשר קארל, כיכר קארל וגם העיר קארלובי וארי ( Karlovy Vary ).
גם הוא, כמו קודמו, גשר מאנס, מחבר את העיר העתיקה עם רובע המצודה, ו על כל כניסה אליו שומרים מגדלים בסגנון גותי. לאורך 500 מ' הוא נתמך על ידי 16 קשתות ו- 15 עמודים, שעל כל אחד מהם ניצבים משני צידיו פסלי קדושים נוצרים. 30 הפסלים המרשימים בגודלם, נוספו לגשר רק במאה ה- 17 וכיום הם כולם העתק של המקור, שנשמר במוזיאון הלאומי בפראג.
כתבה על העיר החדשה של פראג
גשר קארל, 30 פסלים גדולים ומרשימים (צילום: כרמית וייס)
שני פסלים על גשר קארל ששווה להתעכב עליהם
הפסל הראשון שאני רוצה להתעכב עליו, השלישי בצד הצפוני, למגיעים מכיוון העיר העתיקה. אותיות עבריות זוהרות בראשו, מעל פסלו של ישו על הצלב: " קדוש קדוש קדוש יהוה צבאות", משפט שנלקח מספר ישעיהו ונאמר בתפילת קדושה . הכיתוב נוסף לפסל בשנת 1696, לאחר אישום בביזוי הצלב של אחד ממנהיגי הקהילה היהודית, שגם נאלצה לממן אותו, והוא נועד לרמוז שהיהודים רואים בישו את אלוהים.
פסל נוסף עליו שווה להתעכב, השמיני בצד הצפוני, הוא פסלו של יאן מנפומוק ( Jan Nepomucký ), קדוש צ'כי שנולד בעיר נפומוק ( Nepomuk ) שבמערב בוהמיה. האגדה מספרת שהוא מסר את נפשו על קדושת סוד הווידוי, כיוון שסירב למסור למלך את הסודות שסיפרה לו המלכה. פסלו מקשט גשרים רבים בבוהמיה וקברו המפואר נמצא בקתדרלת ויטוס הקדוש, אשר במצודת פראג. על פי האמונה, כל מי שיגע בפסל משאלותיו יתגשמו, ועל כך מעידות שתי נקודות מבריקות על הלוחות שלמרגלותיו.
על מצודת פראג בכתבה על שתי המצודות של פראג
קדוש קדוש קדוש יהוה צבאות – אותיות עבריות מעל ראשו של ישו הצלוב (צילום: כרמית וייס)
התעלה הרומנטית של פראג
מקצהו המערבי של גשר קארל יבחינו חדי העין בגלגל טחנת קמח, שעדיין מסתובב עם זרם המים של תעלה שמימיה זורמים במקביל לנהר. אם תרצו לראותו מקרוב יותר, לכו מעט דרומה לעבר גשר האוהבים ( Můstek na Čertovce ), ממנו תוכלו להבחין בשדון הקטן היושב ליד גלגל הטחנה. לאוהבים חדשים, אגב, כבר לא נותר מקום על סורגי הגשר, שכוסו כולם במנעולים של זוגות שנעלו כאן את אהבתם.
הטחנה היא היחידה שנותרה פעילה מבין טחנות רבות, שלמענן נחפרה התעלה וכמה מהן עדיין ניתן לראות לאורכה. בתא השטח בינה לבין הנהר נוצר האי קאמפה ( Kampa ), שבו גן ציבורי רחב ידיים. אני נמשכת בצלילי קסם אל תזמורת קטנה ועליזה, המנגנת בפני קהל קטן, קונה כוס בירה ומשלשלת כמה קרונות לכובע. ליד מוזיאון קאמפה לאומנות מודרנית, מיצג נוסף של האומן דויד צ'רני, והפעם אלו שלושה תינוקות ענק בצבע שחור בוהק. כאשר הם זוחלים גובהם כ- 2.5 מ', ובמקום תווי פנים יצר להם האומן פסים דמויי ברקוד. על קו המים מיצג פינגווינים צהובים, שלא זזים מהשורה מאז הוצבו כאן בשנת 2016.
מיצג התינוקות הזוחלים, ברקוד במקום פנים (צילום: כרמית וייס)
גשר ליג'ן והאיים בנהר
הגשר הרביעי במספר, גשר ליג'ן ( Legion Bridge ), גם הוא גשר אבן וקשתות, שנבנה בסגנון נאו-בארוק ואר-נובו ונפתח בשנת 1901. את פני הבאים מכיוון העיר העתיקה מקדמים שני מגדלים, ששימשו את השומרים המופקדים על גביית דמי האגרה. אבל הסיבה הטובה ביותר להגיע אליו היא האי הקטן שמתחתיו.
אם תהיתם היכן מבלים הצעירים של פראג, רדו במרכז הגשר עם מעלית קטנה או גרם מדרגות רחב אל האי סטרלצ'קי ( Střelecký ostrov ), ותגלו עשרות צעירים נהנים ממוסיקה חיה, אוכל מקומי והמון בירה. אירועי תרבות רבים מתקיימים כאן, בעיקר בקיץ, ובאמצע חודש יולי מתקיים במקום אירוע של פיקניק המוני, סדנאות ומופעים.
אי קטן נוסף, המכונה אי הילדים ( Dětský ostrov ), מעט דרומה מכאן, הוא חגיגה למשפחות עם ילדים. הסיבה הראשונה היא מתקני השעשועים הרבים וסירות הפדלים והמשוטים להשכרה, ואילו השנייה היא תאי השייט. לכאן נכנסות הספינות המשייטות על הנהר, כדי לעקוף סכר קטן ולעבור את הפרשי הגובה בנהר. מראה שערי תאי השייט הנסגרים ונפתחים חליפות, לאחר שהמים מרימים או מורידים את הספינה, הוא חוויה לכל ילד ומבוגר.
אם תהיתם היכן מבלים צעירי פראג, רדו לאי הקטן מתחת גשר ליג'ן (צילום: כרמית וייס)
הגשר של הבית הרוקד
בלי להרגיש הגענו לגשר האחרון, גשר יראסקוב ( Jiráskův most ), שבנייתו הסתיימה בשנת 1933. הוא נקרא על שם הסופר הצ'כי אלואיס יראסק ( Alois Jirásek ), שהתגורר בבניין ממול, במקום בו נמצאת כיום כיכר על שמו, שבמרכזה פסל עם דמותו.
אבל הסיבה שאני לוקחת אתכם עד לכאן היא לא הגשר, אלא הבית המיוחד שבקצהו המזרחי, בצד של העיר החדשה . "הבית הרוקד" ( Tančící dům ) הוא יצירה ארכיטקטונית נפלאה, בניין ששני חלקיו נראים כמו שני רקדנים, כאשר הגבר חובק את מותניה הצרות של האישה. במקור קרא לו האדריכל "ג'ינג'ר אנד פרד", על שם זוג הרקדנים ג'ינג'ר רוג'רס ופרד אסטר, וכיום זהו שמה של המסעדה הממוקמת בקומה השביעית של מלון דאנסינג האוז ( Dancing House – Tančící dům hotel ). המבנה המודרני הוקם במקום בו עמד בניין שנהרס בסוף מלחמת העולם השנייה, והוא בולט לצד הבתים שלצידו, שנבנו כולם בסגנונות נאו-בארוק, נאו-גותי ואר-נובו .
כתבה על העיר החדשה של פראג
הזוג הרוקד כאשר הגבר חובק את מותני האישה, והצצה מתחת לחצאית... (צילום: כרמית וייס)
לסעוד לצד הנהר
אם ההליכה עוררה בכם רעב, ואם אתם חובבי אוכל אסייתי כמוני, סורו למסעדה קטנה וצנועה, בשם ווק & סושי ( Wok & Sushi ), הממוקמת כ- 100 מ' צפונית לבית הרוקד. פראג מוצפת מסעדות ודוכני אוכל אסייתי נהדר, והאחראים לכך הם הווייטנאמים הרבים, שהוזמנו לכאן כפועלים בימי השלטון הקומוניסטי ורובם בחרו להישאר.
מכאן המשיכו חזרה לצידו המזרחי של הנהר, שגם בו לא מעט פינות תצפית, פינות ישיבה ועופות מים שמוצאים את מזונם בנהר. חזרו אל גשר קארל וצלמו אותו בלילה, עם המצודה המוארת שמעליו. אם תרצו לשתות משהו, מסעדת הספינה Marina Ristorante ליד גשר מאנס, היא מקום מושלם לסיים בו את המסלול בין הגשרים של נהר ולטאבה.
ציור קיר בכניסה לקפה-מסעדה לצד גשר קארל,
על גדות נהר ולטאבה תמצאו המון מקומות מקסימים ומיוחדים (צילום: כרמית וייס)
אלו רק שניים מבין בתי הקפה, המסעדות והברים הרבים לאורך הנהר. בכולם מה שמנצח הוא המיקום, כדברי המשורר: לוקיישן, לוקיישן, לוקיישן... אני בטוחה שתגלו עוד המון פינות קסומות לאורך הנהר, ומחכה שתספרו לי עליהן, כדי שתהיה לי סיבה לשוב אל אחת הערים המקסימות בעולם.
מידע נוסף
בתי מלון במרכז פראג
השכרת רכב בצ'כיה
פארקי מים ואטרציות לילדים בצפון צ'כיה
כתבות נוספות
היכרות עם העיר פראג
הרובע היהודי של פראג
טיול עם ילדים בצ'כיה
משולש עיירות הספא במערב צ'כיה
5 גשרים מרכזיים בפראג (A-E), נקודות עניין במסלול לאורך נהר ולטאבה (1-14), מלון הבוטיק קלארוב
ארבעה מתוך חמשת הגשרים החשובים של מרכז פראג (צילום: MurderrousPass)
גשר צ'ך והמטרונום של סטאלין
ארבע נשים, בדמות אלת הניצחון מניפה זר עלים מוזהב, ניצבות על עמודים גבוהים ושומרות על שתי הכניסות של גשר צ'ך ( Czech Bridge ), או כפי שהוא נקרא בשפה המקומית צ'כוב מוסט ( Čechův most ) . דמויות נשים נוספות, הפעם נושאות לפיד, שומרות על השטים בנהר ממרום עמודי האבן של הגשר. הוא נבנה בתחילת המאה ה- 20, היחיד בפראג ובצ'כיה כולה בסגנון אר-נובו, וקרוי על שמו של הסופר המשורר Svatopluk Čech . לידו נמצא מעגן הספינות עימן ניתן לצאת לשייט בנהר.
הגשר מחבר את הרובע היהודי של פראג אל פארק לטנה ( Letná Park ), שטח ירוק ורחב ידיים המשקיף על העיר ובו נמצא המטרונום של פראג. האחרון ניצב במקום בו במשך שנים רבות עמד פסלו של סטאלין, משגיח שאזרחי צ'כיה סרים למרותו של האח הגדול. בשנת 1991, שנתיים לאחר מהפכת הקטיפה, הוצב כאן המטרונום של פראג – 23 מ' גובהו, ואתם מוזמנים לדמיין את המשמעויות של צבעו האדום ותנועתו מצד לצד.
כתבה על הרובע היהוד של פראג
פסלי ברונזה של נשים מעטרים את גשר צ'ח, הצפוני מבין הגשרים של מרכז פראג (צילום: כרמית וייס)
גשר מאנס ושדרת הכוכבים
במרחק קצר דרומה, גשר מאנס ( Mánes Bridge ) מחבר את רובע סטָארֶה מסטו ( Staré Město ) – העיר העתיקה , עם רובע מָאלָה סטרָאנָה ( Malá Strana ) – "הרובע הקטן" שלמרגלות המצודה. הוא נפתח בשנת 1914 ונקרא על שם יוזף מאנס ( Josef Mánes ), צייר צ'כי בן המאה ה- 19. מספרים שעם שובו מלימודי האומנות במינכן, הוא ניהל רומן עם המשרתת של המשפחה, מעשה שגרם לשערוריה גדולה, ניתוק ממשפחתו ואולי גם למחלת הנפש ממנה סבל.
פרויקט שדרת הכוכבים ( Walk of Fame ), שהושק בשנת 2009, הוא שם קצת יומרני לכוכבים המנציחים את מלחיני צ'כיה החשובים על פינות התצפית שעל הגשר. המפורסם בהם הוא אנטונין דבוז'אק, שפסל שלו ניצב ליד הגשר, בחזית הרודולפינום ( Rudolfinum ) – אולם קונצרטים וגלריה לאמנות בסגנון נאו-רנסאנס. את קברו ניתן לראות בבית הקברות של מצודת וישֶהְראד ( Vyšehrad ), 4 ק"מ דרומה מכאן.
על מצודת וישֶהְראד בכתבה על שתי המצודות של פראג
מראה מצודת פראג מעל גשר מאנס, מחבר את רובע המצודה לעיר העתיקה (צילום: כרמית וייס)
הפתעות קטנות בצד המערבי של הנהר
אני צועדת במדרגות היורדות מהגשר, בצידו המערבי, לעבר פארק קטן בו יושבים זוגות אוהבים ומאכילים ברווזים. הצד המערבי של הנהר הוא הרגוע יותר, מרוחק מהמולת התיירים של העיר העתיקה ומזמן המון הפתעות. כאשר לא ניתן לדבוק בגדת הנהר, אני צועדת ברחובות הצדדיים ומגלה מקומות קטנים ומתוקים, גלריות מיוחדות, בתי קפה מקסימים והמון ברים, כמו בר Malostranská Pivnice שמחיר הבירה בו ממש מצחיק.
ליד מוזיאון פרנץ קפקא ( Franz Kafka Museum ), מוזיאון קטן להנצחת הסופר היהודי יליד פראג, מושך את העין דווקא המיצג שבחצר. שני גברים עשויים לוחיות ברונזה, שניתן לסובב אותן על צירן, משתינים לתוך בריכה שצורתה כמפת צ'כיה. האחראי ליצירה מעוררת החיוכים הוא האומן דויד צ'רני ( David Černý ), שיצירות רבות שלו מעטרות את פראג. יצירתו המפורסמת ביותר, "הראש של פרנץ קפקא" ( Hlava Franze Kafky ), פסל קינטי ענק שגם הוא עשוי שכבות המסתובבות על צירן, נמצאת בצידו השני של נהר ולטאבה.
אחד משני הגברים המשתינים, מיצג מעורר השתאות וחיוכים (צילום: כרמית וייס)
גשר קארל – המקום בו כל תיירי פראג נפגשים...
סוף סוף הגענו לגשר המפורסם, שדומה שכל תיירי פראג קבעו להיפגש בו בכל שעה משעות היום והלילה. גשר קארל ( Charles Bridge ) הוא גשר האבן הראשון שנבנה בפראג, והעתיק ביותר בצ'כיה כולה ששרד עד היום. במשך מאות שנים הוא היה הגשר היחיד בפראג, עד שבשנת 1841 נבנה הגשר שמדרום לו – גשר ליג'ן, וכיום הוא שמור להולכי רגל בלבד.
הוא קרוי על שם האיש שבנה אותו, המלך קארל הרביעי , קיסר האימפריה הרומית ומלך בוהמיה. לפניו עמד במקום גשר עץ, בשם גשר יהודית, אשר נהרס בשיטפון בשנת 1342. לא פחות מחמישים שנה ערכה בנייתו והוא נפתח רק בשנת 1402. קארל היה זה שבנה את העיר פראג לפי הדגם של פריז והקים את העיר החדשה ( Nové Město ). הוא יזם מפעלי בנייה רבים, שחלק מהם נושאים את שמו, כמו, אוניברסיטת קארל, גשר קארל, כיכר קארל וגם העיר קארלובי וארי ( Karlovy Vary ).
גם הוא, כמו קודמו, גשר מאנס, מחבר את העיר העתיקה עם רובע המצודה, ו על כל כניסה אליו שומרים מגדלים בסגנון גותי. לאורך 500 מ' הוא נתמך על ידי 16 קשתות ו- 15 עמודים, שעל כל אחד מהם ניצבים משני צידיו פסלי קדושים נוצרים. 30 הפסלים המרשימים בגודלם, נוספו לגשר רק במאה ה- 17 וכיום הם כולם העתק של המקור, שנשמר במוזיאון הלאומי בפראג.
כתבה על העיר החדשה של פראג
גשר קארל, 30 פסלים גדולים ומרשימים (צילום: כרמית וייס)
שני פסלים על גשר קארל ששווה להתעכב עליהם
הפסל הראשון שאני רוצה להתעכב עליו, השלישי בצד הצפוני, למגיעים מכיוון העיר העתיקה. אותיות עבריות זוהרות בראשו, מעל פסלו של ישו על הצלב: " קדוש קדוש קדוש יהוה צבאות", משפט שנלקח מספר ישעיהו ונאמר בתפילת קדושה . הכיתוב נוסף לפסל בשנת 1696, לאחר אישום בביזוי הצלב של אחד ממנהיגי הקהילה היהודית, שגם נאלצה לממן אותו, והוא נועד לרמוז שהיהודים רואים בישו את אלוהים.
פסל נוסף עליו שווה להתעכב, השמיני בצד הצפוני, הוא פסלו של יאן מנפומוק ( Jan Nepomucký ), קדוש צ'כי שנולד בעיר נפומוק ( Nepomuk ) שבמערב בוהמיה. האגדה מספרת שהוא מסר את נפשו על קדושת סוד הווידוי, כיוון שסירב למסור למלך את הסודות שסיפרה לו המלכה. פסלו מקשט גשרים רבים בבוהמיה וקברו המפואר נמצא בקתדרלת ויטוס הקדוש, אשר במצודת פראג. על פי האמונה, כל מי שיגע בפסל משאלותיו יתגשמו, ועל כך מעידות שתי נקודות מבריקות על הלוחות שלמרגלותיו.
על מצודת פראג בכתבה על שתי המצודות של פראג
קדוש קדוש קדוש יהוה צבאות – אותיות עבריות מעל ראשו של ישו הצלוב (צילום: כרמית וייס)
התעלה הרומנטית של פראג
מקצהו המערבי של גשר קארל יבחינו חדי העין בגלגל טחנת קמח, שעדיין מסתובב עם זרם המים של תעלה שמימיה זורמים במקביל לנהר. אם תרצו לראותו מקרוב יותר, לכו מעט דרומה לעבר גשר האוהבים ( Můstek na Čertovce ), ממנו תוכלו להבחין בשדון הקטן היושב ליד גלגל הטחנה. לאוהבים חדשים, אגב, כבר לא נותר מקום על סורגי הגשר, שכוסו כולם במנעולים של זוגות שנעלו כאן את אהבתם.
הטחנה היא היחידה שנותרה פעילה מבין טחנות רבות, שלמענן נחפרה התעלה וכמה מהן עדיין ניתן לראות לאורכה. בתא השטח בינה לבין הנהר נוצר האי קאמפה ( Kampa ), שבו גן ציבורי רחב ידיים. אני נמשכת בצלילי קסם אל תזמורת קטנה ועליזה, המנגנת בפני קהל קטן, קונה כוס בירה ומשלשלת כמה קרונות לכובע. ליד מוזיאון קאמפה לאומנות מודרנית, מיצג נוסף של האומן דויד צ'רני, והפעם אלו שלושה תינוקות ענק בצבע שחור בוהק. כאשר הם זוחלים גובהם כ- 2.5 מ', ובמקום תווי פנים יצר להם האומן פסים דמויי ברקוד. על קו המים מיצג פינגווינים צהובים, שלא זזים מהשורה מאז הוצבו כאן בשנת 2016.
מיצג התינוקות הזוחלים, ברקוד במקום פנים (צילום: כרמית וייס)
גשר ליג'ן והאיים בנהר
הגשר הרביעי במספר, גשר ליג'ן ( Legion Bridge ), גם הוא גשר אבן וקשתות, שנבנה בסגנון נאו-בארוק ואר-נובו ונפתח בשנת 1901. את פני הבאים מכיוון העיר העתיקה מקדמים שני מגדלים, ששימשו את השומרים המופקדים על גביית דמי האגרה. אבל הסיבה הטובה ביותר להגיע אליו היא האי הקטן שמתחתיו.
אם תהיתם היכן מבלים הצעירים של פראג, רדו במרכז הגשר עם מעלית קטנה או גרם מדרגות רחב אל האי סטרלצ'קי ( Střelecký ostrov ), ותגלו עשרות צעירים נהנים ממוסיקה חיה, אוכל מקומי והמון בירה. אירועי תרבות רבים מתקיימים כאן, בעיקר בקיץ, ובאמצע חודש יולי מתקיים במקום אירוע של פיקניק המוני, סדנאות ומופעים.
אי קטן נוסף, המכונה אי הילדים ( Dětský ostrov ), מעט דרומה מכאן, הוא חגיגה למשפחות עם ילדים. הסיבה הראשונה היא מתקני השעשועים הרבים וסירות הפדלים והמשוטים להשכרה, ואילו השנייה היא תאי השייט. לכאן נכנסות הספינות המשייטות על הנהר, כדי לעקוף סכר קטן ולעבור את הפרשי הגובה בנהר. מראה שערי תאי השייט הנסגרים ונפתחים חליפות, לאחר שהמים מרימים או מורידים את הספינה, הוא חוויה לכל ילד ומבוגר.
אם תהיתם היכן מבלים צעירי פראג, רדו לאי הקטן מתחת גשר ליג'ן (צילום: כרמית וייס)
הגשר של הבית הרוקד
בלי להרגיש הגענו לגשר האחרון, גשר יראסקוב ( Jiráskův most ), שבנייתו הסתיימה בשנת 1933. הוא נקרא על שם הסופר הצ'כי אלואיס יראסק ( Alois Jirásek ), שהתגורר בבניין ממול, במקום בו נמצאת כיום כיכר על שמו, שבמרכזה פסל עם דמותו.
אבל הסיבה שאני לוקחת אתכם עד לכאן היא לא הגשר, אלא הבית המיוחד שבקצהו המזרחי, בצד של העיר החדשה . "הבית הרוקד" ( Tančící dům ) הוא יצירה ארכיטקטונית נפלאה, בניין ששני חלקיו נראים כמו שני רקדנים, כאשר הגבר חובק את מותניה הצרות של האישה. במקור קרא לו האדריכל "ג'ינג'ר אנד פרד", על שם זוג הרקדנים ג'ינג'ר רוג'רס ופרד אסטר, וכיום זהו שמה של המסעדה הממוקמת בקומה השביעית של מלון דאנסינג האוז ( Dancing House – Tančící dům hotel ). המבנה המודרני הוקם במקום בו עמד בניין שנהרס בסוף מלחמת העולם השנייה, והוא בולט לצד הבתים שלצידו, שנבנו כולם בסגנונות נאו-בארוק, נאו-גותי ואר-נובו .
כתבה על העיר החדשה של פראג
הזוג הרוקד כאשר הגבר חובק את מותני האישה, והצצה מתחת לחצאית... (צילום: כרמית וייס)
לסעוד לצד הנהר
אם ההליכה עוררה בכם רעב, ואם אתם חובבי אוכל אסייתי כמוני, סורו למסעדה קטנה וצנועה, בשם ווק & סושי ( Wok & Sushi ), הממוקמת כ- 100 מ' צפונית לבית הרוקד. פראג מוצפת מסעדות ודוכני אוכל אסייתי נהדר, והאחראים לכך הם הווייטנאמים הרבים, שהוזמנו לכאן כפועלים בימי השלטון הקומוניסטי ורובם בחרו להישאר.
מכאן המשיכו חזרה לצידו המזרחי של הנהר, שגם בו לא מעט פינות תצפית, פינות ישיבה ועופות מים שמוצאים את מזונם בנהר. חזרו אל גשר קארל וצלמו אותו בלילה, עם המצודה המוארת שמעליו. אם תרצו לשתות משהו, מסעדת הספינה Marina Ristorante ליד גשר מאנס, היא מקום מושלם לסיים בו את המסלול בין הגשרים של נהר ולטאבה.
ציור קיר בכניסה לקפה-מסעדה לצד גשר קארל,
על גדות נהר ולטאבה תמצאו המון מקומות מקסימים ומיוחדים (צילום: כרמית וייס)
אלו רק שניים מבין בתי הקפה, המסעדות והברים הרבים לאורך הנהר. בכולם מה שמנצח הוא המיקום, כדברי המשורר: לוקיישן, לוקיישן, לוקיישן... אני בטוחה שתגלו עוד המון פינות קסומות לאורך הנהר, ומחכה שתספרו לי עליהן, כדי שתהיה לי סיבה לשוב אל אחת הערים המקסימות בעולם.
מידע נוסף
בתי מלון במרכז פראג
השכרת רכב בצ'כיה
פארקי מים ואטרציות לילדים בצפון צ'כיה
כתבות נוספות
היכרות עם העיר פראג
הרובע היהודי של פראג
טיול עם ילדים בצ'כיה
משולש עיירות הספא במערב צ'כיה
פסלי ברונזה של נשים מעטרים את גשר צ'ח, הצפוני מבין הגשרים של מרכז פראג (צילום: כרמית וייס)
מראה מצודת פראג מעל גשר מאנס, מחבר את רובע המצודה לעיר העתיקה (צילום: כרמית וייס)
הפתעות קטנות בצד המערבי של הנהר
אני צועדת במדרגות היורדות מהגשר, בצידו המערבי, לעבר פארק קטן בו יושבים זוגות אוהבים ומאכילים ברווזים. הצד המערבי של הנהר הוא הרגוע יותר, מרוחק מהמולת התיירים של העיר העתיקה ומזמן המון הפתעות. כאשר לא ניתן לדבוק בגדת הנהר, אני צועדת ברחובות הצדדיים ומגלה מקומות קטנים ומתוקים, גלריות מיוחדות, בתי קפה מקסימים והמון ברים, כמו בר Malostranská Pivnice שמחיר הבירה בו ממש מצחיק.
ליד מוזיאון פרנץ קפקא ( Franz Kafka Museum ), מוזיאון קטן להנצחת הסופר היהודי יליד פראג, מושך את העין דווקא המיצג שבחצר. שני גברים עשויים לוחיות ברונזה, שניתן לסובב אותן על צירן, משתינים לתוך בריכה שצורתה כמפת צ'כיה. האחראי ליצירה מעוררת החיוכים הוא האומן דויד צ'רני ( David Černý ), שיצירות רבות שלו מעטרות את פראג. יצירתו המפורסמת ביותר, "הראש של פרנץ קפקא" ( Hlava Franze Kafky ), פסל קינטי ענק שגם הוא עשוי שכבות המסתובבות על צירן, נמצאת בצידו השני של נהר ולטאבה.
אחד משני הגברים המשתינים, מיצג מעורר השתאות וחיוכים (צילום: כרמית וייס)
גשר קארל – המקום בו כל תיירי פראג נפגשים...
סוף סוף הגענו לגשר המפורסם, שדומה שכל תיירי פראג קבעו להיפגש בו בכל שעה משעות היום והלילה. גשר קארל ( Charles Bridge ) הוא גשר האבן הראשון שנבנה בפראג, והעתיק ביותר בצ'כיה כולה ששרד עד היום. במשך מאות שנים הוא היה הגשר היחיד בפראג, עד שבשנת 1841 נבנה הגשר שמדרום לו – גשר ליג'ן, וכיום הוא שמור להולכי רגל בלבד.
הוא קרוי על שם האיש שבנה אותו, המלך קארל הרביעי , קיסר האימפריה הרומית ומלך בוהמיה. לפניו עמד במקום גשר עץ, בשם גשר יהודית, אשר נהרס בשיטפון בשנת 1342. לא פחות מחמישים שנה ערכה בנייתו והוא נפתח רק בשנת 1402. קארל היה זה שבנה את העיר פראג לפי הדגם של פריז והקים את העיר החדשה ( Nové Město ). הוא יזם מפעלי בנייה רבים, שחלק מהם נושאים את שמו, כמו, אוניברסיטת קארל, גשר קארל, כיכר קארל וגם העיר קארלובי וארי ( Karlovy Vary ).
גם הוא, כמו קודמו, גשר מאנס, מחבר את העיר העתיקה עם רובע המצודה, ו על כל כניסה אליו שומרים מגדלים בסגנון גותי. לאורך 500 מ' הוא נתמך על ידי 16 קשתות ו- 15 עמודים, שעל כל אחד מהם ניצבים משני צידיו פסלי קדושים נוצרים. 30 הפסלים המרשימים בגודלם, נוספו לגשר רק במאה ה- 17 וכיום הם כולם העתק של המקור, שנשמר במוזיאון הלאומי בפראג.
כתבה על העיר החדשה של פראג
גשר קארל, 30 פסלים גדולים ומרשימים (צילום: כרמית וייס)
שני פסלים על גשר קארל ששווה להתעכב עליהם
הפסל הראשון שאני רוצה להתעכב עליו, השלישי בצד הצפוני, למגיעים מכיוון העיר העתיקה. אותיות עבריות זוהרות בראשו, מעל פסלו של ישו על הצלב: " קדוש קדוש קדוש יהוה צבאות", משפט שנלקח מספר ישעיהו ונאמר בתפילת קדושה . הכיתוב נוסף לפסל בשנת 1696, לאחר אישום בביזוי הצלב של אחד ממנהיגי הקהילה היהודית, שגם נאלצה לממן אותו, והוא נועד לרמוז שהיהודים רואים בישו את אלוהים.
פסל נוסף עליו שווה להתעכב, השמיני בצד הצפוני, הוא פסלו של יאן מנפומוק ( Jan Nepomucký ), קדוש צ'כי שנולד בעיר נפומוק ( Nepomuk ) שבמערב בוהמיה. האגדה מספרת שהוא מסר את נפשו על קדושת סוד הווידוי, כיוון שסירב למסור למלך את הסודות שסיפרה לו המלכה. פסלו מקשט גשרים רבים בבוהמיה וקברו המפואר נמצא בקתדרלת ויטוס הקדוש, אשר במצודת פראג. על פי האמונה, כל מי שיגע בפסל משאלותיו יתגשמו, ועל כך מעידות שתי נקודות מבריקות על הלוחות שלמרגלותיו.
על מצודת פראג בכתבה על שתי המצודות של פראג
קדוש קדוש קדוש יהוה צבאות – אותיות עבריות מעל ראשו של ישו הצלוב (צילום: כרמית וייס)
התעלה הרומנטית של פראג
מקצהו המערבי של גשר קארל יבחינו חדי העין בגלגל טחנת קמח, שעדיין מסתובב עם זרם המים של תעלה שמימיה זורמים במקביל לנהר. אם תרצו לראותו מקרוב יותר, לכו מעט דרומה לעבר גשר האוהבים ( Můstek na Čertovce ), ממנו תוכלו להבחין בשדון הקטן היושב ליד גלגל הטחנה. לאוהבים חדשים, אגב, כבר לא נותר מקום על סורגי הגשר, שכוסו כולם במנעולים של זוגות שנעלו כאן את אהבתם.
הטחנה היא היחידה שנותרה פעילה מבין טחנות רבות, שלמענן נחפרה התעלה וכמה מהן עדיין ניתן לראות לאורכה. בתא השטח בינה לבין הנהר נוצר האי קאמפה ( Kampa ), שבו גן ציבורי רחב ידיים. אני נמשכת בצלילי קסם אל תזמורת קטנה ועליזה, המנגנת בפני קהל קטן, קונה כוס בירה ומשלשלת כמה קרונות לכובע. ליד מוזיאון קאמפה לאומנות מודרנית, מיצג נוסף של האומן דויד צ'רני, והפעם אלו שלושה תינוקות ענק בצבע שחור בוהק. כאשר הם זוחלים גובהם כ- 2.5 מ', ובמקום תווי פנים יצר להם האומן פסים דמויי ברקוד. על קו המים מיצג פינגווינים צהובים, שלא זזים מהשורה מאז הוצבו כאן בשנת 2016.
מיצג התינוקות הזוחלים, ברקוד במקום פנים (צילום: כרמית וייס)
גשר ליג'ן והאיים בנהר
הגשר הרביעי במספר, גשר ליג'ן ( Legion Bridge ), גם הוא גשר אבן וקשתות, שנבנה בסגנון נאו-בארוק ואר-נובו ונפתח בשנת 1901. את פני הבאים מכיוון העיר העתיקה מקדמים שני מגדלים, ששימשו את השומרים המופקדים על גביית דמי האגרה. אבל הסיבה הטובה ביותר להגיע אליו היא האי הקטן שמתחתיו.
אם תהיתם היכן מבלים הצעירים של פראג, רדו במרכז הגשר עם מעלית קטנה או גרם מדרגות רחב אל האי סטרלצ'קי ( Střelecký ostrov ), ותגלו עשרות צעירים נהנים ממוסיקה חיה, אוכל מקומי והמון בירה. אירועי תרבות רבים מתקיימים כאן, בעיקר בקיץ, ובאמצע חודש יולי מתקיים במקום אירוע של פיקניק המוני, סדנאות ומופעים.
אי קטן נוסף, המכונה אי הילדים ( Dětský ostrov ), מעט דרומה מכאן, הוא חגיגה למשפחות עם ילדים. הסיבה הראשונה היא מתקני השעשועים הרבים וסירות הפדלים והמשוטים להשכרה, ואילו השנייה היא תאי השייט. לכאן נכנסות הספינות המשייטות על הנהר, כדי לעקוף סכר קטן ולעבור את הפרשי הגובה בנהר. מראה שערי תאי השייט הנסגרים ונפתחים חליפות, לאחר שהמים מרימים או מורידים את הספינה, הוא חוויה לכל ילד ומבוגר.
אם תהיתם היכן מבלים צעירי פראג, רדו לאי הקטן מתחת גשר ליג'ן (צילום: כרמית וייס)
הגשר של הבית הרוקד
בלי להרגיש הגענו לגשר האחרון, גשר יראסקוב ( Jiráskův most ), שבנייתו הסתיימה בשנת 1933. הוא נקרא על שם הסופר הצ'כי אלואיס יראסק ( Alois Jirásek ), שהתגורר בבניין ממול, במקום בו נמצאת כיום כיכר על שמו, שבמרכזה פסל עם דמותו.
אבל הסיבה שאני לוקחת אתכם עד לכאן היא לא הגשר, אלא הבית המיוחד שבקצהו המזרחי, בצד של העיר החדשה . "הבית הרוקד" ( Tančící dům ) הוא יצירה ארכיטקטונית נפלאה, בניין ששני חלקיו נראים כמו שני רקדנים, כאשר הגבר חובק את מותניה הצרות של האישה. במקור קרא לו האדריכל "ג'ינג'ר אנד פרד", על שם זוג הרקדנים ג'ינג'ר רוג'רס ופרד אסטר, וכיום זהו שמה של המסעדה הממוקמת בקומה השביעית של מלון דאנסינג האוז ( Dancing House – Tančící dům hotel ). המבנה המודרני הוקם במקום בו עמד בניין שנהרס בסוף מלחמת העולם השנייה, והוא בולט לצד הבתים שלצידו, שנבנו כולם בסגנונות נאו-בארוק, נאו-גותי ואר-נובו .
כתבה על העיר החדשה של פראג
הזוג הרוקד כאשר הגבר חובק את מותני האישה, והצצה מתחת לחצאית... (צילום: כרמית וייס)
לסעוד לצד הנהר
אם ההליכה עוררה בכם רעב, ואם אתם חובבי אוכל אסייתי כמוני, סורו למסעדה קטנה וצנועה, בשם ווק & סושי ( Wok & Sushi ), הממוקמת כ- 100 מ' צפונית לבית הרוקד. פראג מוצפת מסעדות ודוכני אוכל אסייתי נהדר, והאחראים לכך הם הווייטנאמים הרבים, שהוזמנו לכאן כפועלים בימי השלטון הקומוניסטי ורובם בחרו להישאר.
מכאן המשיכו חזרה לצידו המזרחי של הנהר, שגם בו לא מעט פינות תצפית, פינות ישיבה ועופות מים שמוצאים את מזונם בנהר. חזרו אל גשר קארל וצלמו אותו בלילה, עם המצודה המוארת שמעליו. אם תרצו לשתות משהו, מסעדת הספינה Marina Ristorante ליד גשר מאנס, היא מקום מושלם לסיים בו את המסלול בין הגשרים של נהר ולטאבה.
ציור קיר בכניסה לקפה-מסעדה לצד גשר קארל,
על גדות נהר ולטאבה תמצאו המון מקומות מקסימים ומיוחדים (צילום: כרמית וייס)
אלו רק שניים מבין בתי הקפה, המסעדות והברים הרבים לאורך הנהר. בכולם מה שמנצח הוא המיקום, כדברי המשורר: לוקיישן, לוקיישן, לוקיישן... אני בטוחה שתגלו עוד המון פינות קסומות לאורך הנהר, ומחכה שתספרו לי עליהן, כדי שתהיה לי סיבה לשוב אל אחת הערים המקסימות בעולם.
מידע נוסף
בתי מלון במרכז פראג
השכרת רכב בצ'כיה
פארקי מים ואטרציות לילדים בצפון צ'כיה
כתבות נוספות
היכרות עם העיר פראג
הרובע היהודי של פראג
טיול עם ילדים בצ'כיה
משולש עיירות הספא במערב צ'כיה
אחד משני הגברים המשתינים, מיצג מעורר השתאות וחיוכים (צילום: כרמית וייס)
גשר קארל, 30 פסלים גדולים ומרשימים (צילום: כרמית וייס)
שני פסלים על גשר קארל ששווה להתעכב עליהם
הפסל הראשון שאני רוצה להתעכב עליו, השלישי בצד הצפוני, למגיעים מכיוון העיר העתיקה. אותיות עבריות זוהרות בראשו, מעל פסלו של ישו על הצלב: " קדוש קדוש קדוש יהוה צבאות", משפט שנלקח מספר ישעיהו ונאמר בתפילת קדושה . הכיתוב נוסף לפסל בשנת 1696, לאחר אישום בביזוי הצלב של אחד ממנהיגי הקהילה היהודית, שגם נאלצה לממן אותו, והוא נועד לרמוז שהיהודים רואים בישו את אלוהים.
פסל נוסף עליו שווה להתעכב, השמיני בצד הצפוני, הוא פסלו של יאן מנפומוק ( Jan Nepomucký ), קדוש צ'כי שנולד בעיר נפומוק ( Nepomuk ) שבמערב בוהמיה. האגדה מספרת שהוא מסר את נפשו על קדושת סוד הווידוי, כיוון שסירב למסור למלך את הסודות שסיפרה לו המלכה. פסלו מקשט גשרים רבים בבוהמיה וקברו המפואר נמצא בקתדרלת ויטוס הקדוש, אשר במצודת פראג. על פי האמונה, כל מי שיגע בפסל משאלותיו יתגשמו, ועל כך מעידות שתי נקודות מבריקות על הלוחות שלמרגלותיו.
על מצודת פראג בכתבה על שתי המצודות של פראג
קדוש קדוש קדוש יהוה צבאות – אותיות עבריות מעל ראשו של ישו הצלוב (צילום: כרמית וייס)
התעלה הרומנטית של פראג
מקצהו המערבי של גשר קארל יבחינו חדי העין בגלגל טחנת קמח, שעדיין מסתובב עם זרם המים של תעלה שמימיה זורמים במקביל לנהר. אם תרצו לראותו מקרוב יותר, לכו מעט דרומה לעבר גשר האוהבים ( Můstek na Čertovce ), ממנו תוכלו להבחין בשדון הקטן היושב ליד גלגל הטחנה. לאוהבים חדשים, אגב, כבר לא נותר מקום על סורגי הגשר, שכוסו כולם במנעולים של זוגות שנעלו כאן את אהבתם.
הטחנה היא היחידה שנותרה פעילה מבין טחנות רבות, שלמענן נחפרה התעלה וכמה מהן עדיין ניתן לראות לאורכה. בתא השטח בינה לבין הנהר נוצר האי קאמפה ( Kampa ), שבו גן ציבורי רחב ידיים. אני נמשכת בצלילי קסם אל תזמורת קטנה ועליזה, המנגנת בפני קהל קטן, קונה כוס בירה ומשלשלת כמה קרונות לכובע. ליד מוזיאון קאמפה לאומנות מודרנית, מיצג נוסף של האומן דויד צ'רני, והפעם אלו שלושה תינוקות ענק בצבע שחור בוהק. כאשר הם זוחלים גובהם כ- 2.5 מ', ובמקום תווי פנים יצר להם האומן פסים דמויי ברקוד. על קו המים מיצג פינגווינים צהובים, שלא זזים מהשורה מאז הוצבו כאן בשנת 2016.
מיצג התינוקות הזוחלים, ברקוד במקום פנים (צילום: כרמית וייס)
גשר ליג'ן והאיים בנהר
הגשר הרביעי במספר, גשר ליג'ן ( Legion Bridge ), גם הוא גשר אבן וקשתות, שנבנה בסגנון נאו-בארוק ואר-נובו ונפתח בשנת 1901. את פני הבאים מכיוון העיר העתיקה מקדמים שני מגדלים, ששימשו את השומרים המופקדים על גביית דמי האגרה. אבל הסיבה הטובה ביותר להגיע אליו היא האי הקטן שמתחתיו.
אם תהיתם היכן מבלים הצעירים של פראג, רדו במרכז הגשר עם מעלית קטנה או גרם מדרגות רחב אל האי סטרלצ'קי ( Střelecký ostrov ), ותגלו עשרות צעירים נהנים ממוסיקה חיה, אוכל מקומי והמון בירה. אירועי תרבות רבים מתקיימים כאן, בעיקר בקיץ, ובאמצע חודש יולי מתקיים במקום אירוע של פיקניק המוני, סדנאות ומופעים.
אי קטן נוסף, המכונה אי הילדים ( Dětský ostrov ), מעט דרומה מכאן, הוא חגיגה למשפחות עם ילדים. הסיבה הראשונה היא מתקני השעשועים הרבים וסירות הפדלים והמשוטים להשכרה, ואילו השנייה היא תאי השייט. לכאן נכנסות הספינות המשייטות על הנהר, כדי לעקוף סכר קטן ולעבור את הפרשי הגובה בנהר. מראה שערי תאי השייט הנסגרים ונפתחים חליפות, לאחר שהמים מרימים או מורידים את הספינה, הוא חוויה לכל ילד ומבוגר.
אם תהיתם היכן מבלים צעירי פראג, רדו לאי הקטן מתחת גשר ליג'ן (צילום: כרמית וייס)
הגשר של הבית הרוקד
בלי להרגיש הגענו לגשר האחרון, גשר יראסקוב ( Jiráskův most ), שבנייתו הסתיימה בשנת 1933. הוא נקרא על שם הסופר הצ'כי אלואיס יראסק ( Alois Jirásek ), שהתגורר בבניין ממול, במקום בו נמצאת כיום כיכר על שמו, שבמרכזה פסל עם דמותו.
אבל הסיבה שאני לוקחת אתכם עד לכאן היא לא הגשר, אלא הבית המיוחד שבקצהו המזרחי, בצד של העיר החדשה . "הבית הרוקד" ( Tančící dům ) הוא יצירה ארכיטקטונית נפלאה, בניין ששני חלקיו נראים כמו שני רקדנים, כאשר הגבר חובק את מותניה הצרות של האישה. במקור קרא לו האדריכל "ג'ינג'ר אנד פרד", על שם זוג הרקדנים ג'ינג'ר רוג'רס ופרד אסטר, וכיום זהו שמה של המסעדה הממוקמת בקומה השביעית של מלון דאנסינג האוז ( Dancing House – Tančící dům hotel ). המבנה המודרני הוקם במקום בו עמד בניין שנהרס בסוף מלחמת העולם השנייה, והוא בולט לצד הבתים שלצידו, שנבנו כולם בסגנונות נאו-בארוק, נאו-גותי ואר-נובו .
כתבה על העיר החדשה של פראג
הזוג הרוקד כאשר הגבר חובק את מותני האישה, והצצה מתחת לחצאית... (צילום: כרמית וייס)
לסעוד לצד הנהר
אם ההליכה עוררה בכם רעב, ואם אתם חובבי אוכל אסייתי כמוני, סורו למסעדה קטנה וצנועה, בשם ווק & סושי ( Wok & Sushi ), הממוקמת כ- 100 מ' צפונית לבית הרוקד. פראג מוצפת מסעדות ודוכני אוכל אסייתי נהדר, והאחראים לכך הם הווייטנאמים הרבים, שהוזמנו לכאן כפועלים בימי השלטון הקומוניסטי ורובם בחרו להישאר.
מכאן המשיכו חזרה לצידו המזרחי של הנהר, שגם בו לא מעט פינות תצפית, פינות ישיבה ועופות מים שמוצאים את מזונם בנהר. חזרו אל גשר קארל וצלמו אותו בלילה, עם המצודה המוארת שמעליו. אם תרצו לשתות משהו, מסעדת הספינה Marina Ristorante ליד גשר מאנס, היא מקום מושלם לסיים בו את המסלול בין הגשרים של נהר ולטאבה.
ציור קיר בכניסה לקפה-מסעדה לצד גשר קארל,
על גדות נהר ולטאבה תמצאו המון מקומות מקסימים ומיוחדים (צילום: כרמית וייס)
אלו רק שניים מבין בתי הקפה, המסעדות והברים הרבים לאורך הנהר. בכולם מה שמנצח הוא המיקום, כדברי המשורר: לוקיישן, לוקיישן, לוקיישן... אני בטוחה שתגלו עוד המון פינות קסומות לאורך הנהר, ומחכה שתספרו לי עליהן, כדי שתהיה לי סיבה לשוב אל אחת הערים המקסימות בעולם.
מידע נוסף
בתי מלון במרכז פראג
השכרת רכב בצ'כיה
פארקי מים ואטרציות לילדים בצפון צ'כיה
כתבות נוספות
היכרות עם העיר פראג
הרובע היהודי של פראג
טיול עם ילדים בצ'כיה
משולש עיירות הספא במערב צ'כיה
מיצג התינוקות הזוחלים, ברקוד במקום פנים (צילום: כרמית וייס)
גשר ליג'ן והאיים בנהר
הגשר הרביעי במספר, גשר ליג'ן ( Legion Bridge ), גם הוא גשר אבן וקשתות, שנבנה בסגנון נאו-בארוק ואר-נובו ונפתח בשנת 1901. את פני הבאים מכיוון העיר העתיקה מקדמים שני מגדלים, ששימשו את השומרים המופקדים על גביית דמי האגרה. אבל הסיבה הטובה ביותר להגיע אליו היא האי הקטן שמתחתיו.
אם תהיתם היכן מבלים הצעירים של פראג, רדו במרכז הגשר עם מעלית קטנה או גרם מדרגות רחב אל האי סטרלצ'קי ( Střelecký ostrov ), ותגלו עשרות צעירים נהנים ממוסיקה חיה, אוכל מקומי והמון בירה. אירועי תרבות רבים מתקיימים כאן, בעיקר בקיץ, ובאמצע חודש יולי מתקיים במקום אירוע של פיקניק המוני, סדנאות ומופעים.
אי קטן נוסף, המכונה אי הילדים ( Dětský ostrov ), מעט דרומה מכאן, הוא חגיגה למשפחות עם ילדים. הסיבה הראשונה היא מתקני השעשועים הרבים וסירות הפדלים והמשוטים להשכרה, ואילו השנייה היא תאי השייט. לכאן נכנסות הספינות המשייטות על הנהר, כדי לעקוף סכר קטן ולעבור את הפרשי הגובה בנהר. מראה שערי תאי השייט הנסגרים ונפתחים חליפות, לאחר שהמים מרימים או מורידים את הספינה, הוא חוויה לכל ילד ומבוגר.
אם תהיתם היכן מבלים צעירי פראג, רדו לאי הקטן מתחת גשר ליג'ן (צילום: כרמית וייס)
הגשר של הבית הרוקד
בלי להרגיש הגענו לגשר האחרון, גשר יראסקוב ( Jiráskův most ), שבנייתו הסתיימה בשנת 1933. הוא נקרא על שם הסופר הצ'כי אלואיס יראסק ( Alois Jirásek ), שהתגורר בבניין ממול, במקום בו נמצאת כיום כיכר על שמו, שבמרכזה פסל עם דמותו.
אבל הסיבה שאני לוקחת אתכם עד לכאן היא לא הגשר, אלא הבית המיוחד שבקצהו המזרחי, בצד של העיר החדשה . "הבית הרוקד" ( Tančící dům ) הוא יצירה ארכיטקטונית נפלאה, בניין ששני חלקיו נראים כמו שני רקדנים, כאשר הגבר חובק את מותניה הצרות של האישה. במקור קרא לו האדריכל "ג'ינג'ר אנד פרד", על שם זוג הרקדנים ג'ינג'ר רוג'רס ופרד אסטר, וכיום זהו שמה של המסעדה הממוקמת בקומה השביעית של מלון דאנסינג האוז ( Dancing House – Tančící dům hotel ). המבנה המודרני הוקם במקום בו עמד בניין שנהרס בסוף מלחמת העולם השנייה, והוא בולט לצד הבתים שלצידו, שנבנו כולם בסגנונות נאו-בארוק, נאו-גותי ואר-נובו .
כתבה על העיר החדשה של פראג
הזוג הרוקד כאשר הגבר חובק את מותני האישה, והצצה מתחת לחצאית... (צילום: כרמית וייס)
לסעוד לצד הנהר
אם ההליכה עוררה בכם רעב, ואם אתם חובבי אוכל אסייתי כמוני, סורו למסעדה קטנה וצנועה, בשם ווק & סושי ( Wok & Sushi ), הממוקמת כ- 100 מ' צפונית לבית הרוקד. פראג מוצפת מסעדות ודוכני אוכל אסייתי נהדר, והאחראים לכך הם הווייטנאמים הרבים, שהוזמנו לכאן כפועלים בימי השלטון הקומוניסטי ורובם בחרו להישאר.
מכאן המשיכו חזרה לצידו המזרחי של הנהר, שגם בו לא מעט פינות תצפית, פינות ישיבה ועופות מים שמוצאים את מזונם בנהר. חזרו אל גשר קארל וצלמו אותו בלילה, עם המצודה המוארת שמעליו. אם תרצו לשתות משהו, מסעדת הספינה Marina Ristorante ליד גשר מאנס, היא מקום מושלם לסיים בו את המסלול בין הגשרים של נהר ולטאבה.
ציור קיר בכניסה לקפה-מסעדה לצד גשר קארל,
על גדות נהר ולטאבה תמצאו המון מקומות מקסימים ומיוחדים (צילום: כרמית וייס)
אלו רק שניים מבין בתי הקפה, המסעדות והברים הרבים לאורך הנהר. בכולם מה שמנצח הוא המיקום, כדברי המשורר: לוקיישן, לוקיישן, לוקיישן... אני בטוחה שתגלו עוד המון פינות קסומות לאורך הנהר, ומחכה שתספרו לי עליהן, כדי שתהיה לי סיבה לשוב אל אחת הערים המקסימות בעולם.
מידע נוסף
בתי מלון במרכז פראג
השכרת רכב בצ'כיה
פארקי מים ואטרציות לילדים בצפון צ'כיה
כתבות נוספות
היכרות עם העיר פראג
הרובע היהודי של פראג
טיול עם ילדים בצ'כיה
משולש עיירות הספא במערב צ'כיה
אם תהיתם היכן מבלים צעירי פראג, רדו לאי הקטן מתחת גשר ליג'ן (צילום: כרמית וייס)
הזוג הרוקד כאשר הגבר חובק את מותני האישה, והצצה מתחת לחצאית... (צילום: כרמית וייס)
לסעוד לצד הנהר
אם ההליכה עוררה בכם רעב, ואם אתם חובבי אוכל אסייתי כמוני, סורו למסעדה קטנה וצנועה, בשם ווק & סושי ( Wok & Sushi ), הממוקמת כ- 100 מ' צפונית לבית הרוקד. פראג מוצפת מסעדות ודוכני אוכל אסייתי נהדר, והאחראים לכך הם הווייטנאמים הרבים, שהוזמנו לכאן כפועלים בימי השלטון הקומוניסטי ורובם בחרו להישאר.
מכאן המשיכו חזרה לצידו המזרחי של הנהר, שגם בו לא מעט פינות תצפית, פינות ישיבה ועופות מים שמוצאים את מזונם בנהר. חזרו אל גשר קארל וצלמו אותו בלילה, עם המצודה המוארת שמעליו. אם תרצו לשתות משהו, מסעדת הספינה Marina Ristorante ליד גשר מאנס, היא מקום מושלם לסיים בו את המסלול בין הגשרים של נהר ולטאבה.
ציור קיר בכניסה לקפה-מסעדה לצד גשר קארל,
על גדות נהר ולטאבה תמצאו המון מקומות מקסימים ומיוחדים (צילום: כרמית וייס)
אלו רק שניים מבין בתי הקפה, המסעדות והברים הרבים לאורך הנהר. בכולם מה שמנצח הוא המיקום, כדברי המשורר: לוקיישן, לוקיישן, לוקיישן... אני בטוחה שתגלו עוד המון פינות קסומות לאורך הנהר, ומחכה שתספרו לי עליהן, כדי שתהיה לי סיבה לשוב אל אחת הערים המקסימות בעולם.
מידע נוסף
בתי מלון במרכז פראג
השכרת רכב בצ'כיה
פארקי מים ואטרציות לילדים בצפון צ'כיה
כתבות נוספות
היכרות עם העיר פראג
הרובע היהודי של פראג
טיול עם ילדים בצ'כיה
משולש עיירות הספא במערב צ'כיה
ציור קיר בכניסה לקפה-מסעדה לצד גשר קארל,
על גדות נהר ולטאבה תמצאו המון מקומות מקסימים ומיוחדים (צילום: כרמית וייס)
השכרת רכב בצ'כיה
פארקי מים ואטרציות לילדים בצפון צ'כיה