בין שתי מצודות:
מצודת וישהראד ומצודת פראג
מאת: ד"ר רמי דברת


כאשר הוקמו במאה התשיעית לספירה שתי מצודות מבוצרות, במרחק מספר קילומטרים זו מזו, איש לא שיער כי בין שתי המצודות תתפתח עיר, אשר לימים תהפוך לאחת הערים האהובות על התיירים.


בכתבה זו יסופר על שתי המצודות שבינהן נבנתה פראגמצודת וישהראד (Vyšehrad), שפירוש שמה "המצודה הגבוהה", ומצודת פראג (Pražský hrad), אשר מסביבה התפתח בהדרגה רובע הראדצ'אני (Hradcany), המכונה גם "רובע המצודה".
 
טירת פראג
מצודת פראג, אחת משתי המצודות עליהן יסופר בכתבה (צילום: Al Case)


שתי המצודות של פראג 
 מצודת וישהראד ומצודת פראג – והאתרים שבהן
 

העיר פראג והנסיכה היפה ליבושה

במשך רוב שנותיה לא הייתה צ'כיה מדינה עצמאית. שתי המצודות שימשו במשך שנים כמשכנם של שליטי פראג העצמאים והכובשים כאחד. שתיהן קשורות לגרסאות שונות של אותה אגדה, המספרת על הנסיכה היפה ליבושה (Libuše), רעייתו של הנסיך לבית פשמיסל (Přemysl). בעקבות חלום אשר חלמה, ציוותה הנסיכה על בניית עיר, בסמוך למפתן בית, אשר לידו חורש איכר. בעודה עומדת על צוק המשקיף על נהר ולטאבה (Vltava), היא הורתה באצבעה על גבעה מיוערת מעברו השני של הנהר, שם תיבנה העיר.

פרהה (
Praha) הוא שמה של העיר פראג בצ'כית, והמילה práh פירושה מפתן.
 
מצודת וישהראד, פראג
מצודת וישהארד, המצודה הפחות מפורסמת של פראג, מעל נהר ולטאבה (צילום: Espiegle)


 ברירת מחדל



מצודת וישהראד – המצודה שנוצחה

את הסיור בפראג נתחיל במצודה הפחות מפורסמת בין השתיים, מצודת וישהראד (Vyšehrad), הממוקמת בדרום העיר. היא שוכנת במקום גבוה ואסטרטגי, החולש על נהר ולטאבה. בימיה הראשונים של העיר נאבקה מצודת וישהראד עם מצודת פראג על הבכורה, כמרכז השלטוני של העיר, ונוצחה במאבק. כבר במאה ה-11 היא הייתה מבוצרת, וגם היום ניתן לראות שרידי ביצורים בגבולותיה. מאותה תקופה נותרה הכנסייה הרומנסקית הקטנה, בעלת החזית המעוגלת, הרוטונדה של מרטין הקדוש (Rotunda svatého Martina), שהיא כיום הבניין העתיק ביותר בפראג.
* רוטונדה הוא מבנה הבנוי בצורת גליל, לרוב מקורה על ידי כיפה או גג חרוט, המדגיש את מרכזיותו.
 
המבנה המרכזי במתחם הוא כנסיית פטרוס ופאולוס הקדושים (Svatého Petra a Pavla), אשר את בנייתה החלו במאה ה-11. זמן רב היא עמדה מוזנחת, בעקבות ההרס במלחמות ההוסיסטים, וצורתה הניאו-גותית עוצבה רק במאה ה-19.
 
 
מצודת וישהראד, פראג
הרוטונדה של מרטין הקדוש וכנסיית פטרוס ופאולוס הקדושים במצודת וישהראד (צילום: Karl Stipek, Lisa Alison)

מצודת וישהראד, פראג
הרוטונדה של מרטין הקדוש, הבניין העתיק ביותר בפראג (צילום: MBudnikov)
 

בית הקברות ועמוד השטן

התחייה הלאומית הצ'כית עוררה עניין מחודש במצודת וישהראד. בית הקברות וישהראד (Vyšehradský hřbitov), השוכן על אדמות הטירה, אשר היה עד אז אתר קטן וצדדי, הוסב לשמש כבית קברות מרכזי לדמויות חשובות של האומה הצ'כית. קבורים בו בין השאר, המלחינים אנטונין דבוז'אק ובדז'יך סמטנה, הסופרים יאן נרודה וקארל צ'אפק ואחרים.

בית הקברות וישהראד, פראג
בית הקברות וישהראד, דמויות חשובות של האומה הצ'כית (צילום: Maria Domnina)
 
מחוץ לבית הקברות מראה מעורר סקרנות. העמוד השבור - שלושה שברים של עמוד אבן, המכונים בשם "עמוד השטן". האבנים קשורות לסיפור ציורי במיוחד. בחורף קשה במאה ה 17, יצא אדם עני לקושש עצים להסקה ולחפש מזון למשפחתו. בעודו מסתובב מיואש הוא פגש בצייד, אשר אמר שיעזור לו בתמורה לחתימה על נייר, בו נכתב שהשטן יקבל את מה שאשתו מחזיקה באותו רגע. האיש הרהר, אך אמר לעצמו, "מה יש לי כבר להפסיד?". כאשר הגיע לבית קיבלה אשתו את פניו כשהיא מחזיקה את תינוקם, אשר נולד לא מכבר. האיש הבין שיש לו עסק עם השטן, אך ביקש רחמים. "הפעם אוותר לך", אמר השטן, "אך אחזור במועד ובצורה שארצה".
 
יום אחד סיפר האיש את הסיפור לשכנו החכם. זה ייעץ לו לקרוא לילד פטר, ואכן פטר הקדוש התגלה לו בחלום והבטיח לפרוש חסותו על הילד. לאחר שבגר נשלח הנער פטר לבית ספר לכמרים. ביום בו נשא את דרשתו הראשונה בכנסייה, הופיע השטן ודרש את מה שהובטח לו. פטר ניסה להתמקח עם השטן, אך כשראה שאפסו סיכוייו הציב בפניו תנאי אחד: אם יספיק השטן להביא לכנסיה עמוד מכנסיית סנט פטרוס ברומא, לפני שפטר הצעיר יסיים את המיסה, נשמתו של הצעיר שלו היא.
 
בתוך הכנסייה, נושא פטר את הדרשה ואביו שומע את משק כנפי השטן, מודאג ומתחנן שהבן יסיים את הדרשה. ואכן, שנייה לפני שהשטן נכנס, אמר פטר "אמן". בכעסו זרק השטן את העמוד ונעלם. הפסל השבור בגן והציור בתוך הכנסייה (המתאר את הסיפור), מזכירים לנו לקרוא גם את האותיות הקטנות, ולהיזהר לפני שחותמים על מסמך מחייב.
 
שלושת עמודי השטן, בית הקברות וישהראד (צילום: ד"ר רמי דברת)
 

ארבעה זוגות בבית הקברות

בגן לפני הכנסייה ניצבים ארבעה פסלים גדולים של זוגות מסיפורי עם צ'כיים, שפיסל הפסל Josef Václav Myslbek. הפסלים הועברו לכאן אחרי שעמדו על גשר Palacký, שהופצץ במלחמת העולם השנייה. מול פסליהם של ליבושה ופשמיסל ( מלך צ'כיה הראשון), גיבורי האגדה מתחילת הכתבה, ניצב פסלם של שרקה וצטיראד (Šárka & Ctirad).
 
שרקה היא גיבורת סיפור עם בוהמי, על מרד הנשים נגד פשמיסל, לאחר מותה של ליבושה. היא קשרה עצמה לעץ, בכדי לפתות את צטיראד וחבורת הגברים שעמו. לאחר שהם משחררים אותה היא משקה אותם במי דבש, בהם מהלה סם שינה. אז היא תוקעת בקרן, לקרוא לחברותיה המורדות, והן הורגות את הגברים. מאוחר יותר נתפסות הנשים ויש האומרים ששרקה התאהבה בצטיראד והתאבדה.
כתבה על הגשרים של פראג
 
פסל שרקה וצטיראד, מתוך סיפור עם צ'כי (צילום: Miaow Miaow)
 

מצודת פראג בספר השיאים של גינס

טוענים כי מצודת פראג (Pražský hrad), המכונה גם בשם "הטירה", היא המצודה העתיקה ביותר בעולם, המיושבת ברציפות עד היום. לפי ספר השיאים של גינס זוהי הטירה העתיקה הגדולה בעולם. הטירה ממוקמת על גבעה גבוהה, אותה רואים כמעט מכל נקודה בעיר. זהו האתר החשוב ביותר בהיסטוריה של צ'כיה בכלל ושל פראג בפרט. מרבית שליטי צ'כיה ישבו בה, ממלכי בית פשמיסל ועד לנשיאי צ'כיה כיום.
 
אין מדובר במבנה אחד, אלא במתחם גדול ובו מבנים רבים, כולל ארמון, כנסיות, מוזיאונים וגנים. שכיות החמדה של הטירה דורשות הרבה יותר תשומת לב מאשר ביקור אחד קצר, בכדי לעמוד על מלוא ההיקף והחשיבות ולהבין את תולדות העם הצ'כי. כבר בכניסה למתחם, לא נוכל להתעלם מחיילי המשמר הנשיאותי, הניצבים על משמרתם. אולי אין זה מקרה, ששני המבנים החשובים ביותר במתחם, האחד דתי  הקתדרלה ע"ש ויטוס הקדוש (St. Vitus Cathedral), והשני חילוני  ארמון המלוכה הישן (Starý královský palác).
 
הקתדרלה ע
הקתדרלה ע"ש ויטוס הקדוש במצודת פראג (צילום: milanvachal)

בית הקברות וישהראד, פראג
מבט על מתחם מצודת פראג ממגדל פטרין 
(צילום: Petr Polak)




הארמון, הקתדרלה והבזיליקה

ארמון המלוכה הישן (Starý královský palác) ניבנה במאה ה-13, על חורבות ארמון ישן יותר. בולט בגודלו אולם לדיסלאב (Vladislavský sál), אחד מאולמות בתי המלוכה הגדולים של אירופה במאה ה-16. גם כיום זהו אולם חשוב, בו מושבעים נשיאי צ'כיה.
 
הארמון אמנם מרשים, אך אין ספק כי המבנה המרכזי במתחם הוא הקתדרלה ע"ש ויטוס הקדוש (Katedrála svatého Víta). יופייה החיצוני של הקתדרלה, הבנויה בסגנון גותי טיפוסי, ממריץ את המתבונן להחיש צעדיו ולהיכנס בשעריה. הנכנס בפתחה נפעם מהחלל הענק של הכנסייה ומעושר עבודות הזהב, הכסף, הפסלים והויטראז'ים אשר בה. לאחר זמן קצר ודאי ישאל את עצמו המבקר: מדוע נקראת הקתדרלה על שם ויטוס, ומדוע היא חשובה כל כך?
 
ויטוס היה איש סיציליה, מראשוני הנוצרים אשר נרדפו על ידי הרומאים במאה הרביעית. ויטוס זה מעולם לא ביקר בצ'כיה, אך המלך ואצלב (Václav), אשר כונה גם הנסיך וצלב, שליטה הנוצרי הראשון של צ'כיה, הניח את ידו על אחד משרידי גופתו של ויטוס ובנה לזכרו רוטונדה* במקום, במאה ה-10. לימים, על הריסות הרוטונדה, החלה להיבנות במאה ה-14 הכנסייה. הקפלה המרכזית בכנסייה קרויה על שם אותו ואצלב, שבינתיים הפך ואצלב הקדוש (Svatý Václav), אשר שילם בחייו, על נטייתו אחר הנצרות. בקפלה נמצא קברו של ואצלב וציורי קיר המנציחים סצנות מחייו.
 
הקתדרלה של מצודת פראג
הקתדרלה ע"ש ויטוס הקדוש, המבנה המרכזי במתחם מצודת פראג (צילום: Kate Jonnal)

הקתדרלה של מצודת פראג
יפהפייה גם מבפנים, הקתדרלה ע"ש ויטוס הקדוש (צילום: sedmak)

 
כנסייה חשובה אחרת במתחם מצודת פראג, היא בזיליקת יז'י (ג'ורג') הקדוש (Bazilika svatého Jiří). החזית בסגנון בארוק מהמאה ה-17, אך הפנים בסגנון רומנסקי מהמאה ה-10. לפי המסורת קבורה כאן לודמילה – סבתו של ואצלב.
 
בזיליקת יז'י (ג'ורג') הקדוש, מצודת פראג
בזיליקת ג'ורג' הקדוש חזית בסגנון בארוק  (צילום: Vrabelpetre1)

מה עושה ברבי במצודת פראג?

אל לנו לחשוב כי המתחם כולל אך ורק אתרים בעלי "מטען כבד". אתר נחמד המצוי בסמוך לקתדרלה, הוא סמטת הזהב (Zlata Ulicka). שורה של בתים קטנים, אשר ניבנו במאה ה 16 עבור צלפי המצודה, ולאחר מכן שימשו את צורפי הזהב של הארמון. במאות 18-19 שימשו אותם בתים עבור חסרי בית. במאה ה-20 התגוררו בהם דיירים רגילים, בהם גם פרנץ קפקא, אשר התגורר תקופה קצרה בבית מספר 22 בסמטה. בקצה המערבי של הסמטה נמצא המגדל הלבן, בו נכלא אלכימאי אירי על ידי רודולף השני, כי לא גילה באוזניו את סוד הזהב.
 
ילדים בכל הגילאים ישמחו בוודאי לבקר במוזיאון הצעצועים, אשר נמצא מצידה האחר של הקתדרלה. במוזיאון אוסף מרשים של צעצועים מהמאות 18-20, מגוון של רכבות, חיילים, בובות, דובונים ושאר צעצועים. כתוספת מעניינת מוצגות באגף ניפרד כל סוגי בובות הברבי, אשר יוצרו בעשרות השנים האחרונות. אולי אין זה מאפיין מובהק של צ'כיה דווקא, אך זהו מוזיאון חביב, מעניין ומרענן.
 
סמטת הזהב, מצודת פראג
סמטת הזהב במתחם מצודת פראג  שורה של בתים קטנים אשר נבנו עבור
צלפי המצודה ולאחר מכן שימשו את צורפי הזהב של הארמון (צילום: Jerzy Strzelecki)

סמטת הזהב, מצודת פראג
במאה ה-20 התגוררו בהם דיירים רגילים, בהם גם פרנץ קפקא (צילום: Jerzy Strzelecki)

 
לקינוח הביקור במצודת פראג, במיוחד ביום שמש נאה, כדאי לבקר בגני ארמון הקיץ של המלכה אן (הנקרא גם ארמון בלוודר nazývaný též Belvedere ). הארמון המרהיב, אשר יש אומרים כי הוא ארמון הרנסאנס היפה ביותר מחוץ לאיטליה, והגנים סביבו, תוכננו והוקמו במאה ה-16. הכניסה לגנים חופשית, אך להיכנס בשערי הארמון אפשר רק אם מתקיימת בו תערוכה הפתוחה לציבור.

ארמון הקיץ של הנסיכה אן, ארמון בלוודר, מצודת פראג
ארמון הקיץ של המלכה אןהכניסה לגנים חופשית (צילום: Palickap)


מלון מומלץ במרכז פראג

מלון לאונרדו (Hotel Leonardo Prague) הוא מלון 4 כוכבים, במיקום מושלם במרכז פראג, בנגישות גבוהה ברגל לכל האתרים של העיר העתיקה, העיר החדשה והרובע היהודי (דקה מהנהר, 5 דקות מגשר קארל), אך יחד עם זאת באזור שקט ונעים. במלון חדרים וסוויטות מרווחים ונקיים, היכולים להתאים לזוגות ומשפחות, עם מיזוג אוויר, פינת ישיבה, שולחן כתיבה ומרפסת. במלון מסעדה, בר וארוחת בוקר מגוונת (לא חוזרת על עצמה כל יום!), אותה ניתן לסעוד גם במרפסת הפנימית היפה והנעימה. צוות המלון שירותי ואדיב, נכון לכל עזרה, כולל המלצות על יעדי ביקור. תמורה מצוינת למחיר.
 
המלצה על מלון במרכז פראג
מלון לאונרדו
 
 מלון מצוין במיקום מושלם במרכז פראג


מידע נוסף

מערב צ'כיה: על טירות, מכרות ואוצרות

רמי דברת אודות הכותב
ד"ר רמי דברת, חורש את העולם עם מצלמה ומעביר הרצאות חוויתיות על מסעות, תרבויות וטיולים בעולם. ניסיון עשיר בהרצאות למגוון של קהלים, מוסדות וגופים. מעביר קורסים בבית הספר המרכזי להשתלמויות של הסתדרות המורים. דוא"ל: ramidov@zahav.net.il

רמי עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות







0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר