פראג של זהב: 
היכרות עם בירת צ'כיה
מאת: אלי עמר 


פראג מזמנת למטייל בה שפע של אתרים – היסטוריים ומודרנים, ולמרות כובד ההיסטוריה זוהי עיר מקסימה, הנחצית על ידי נהר רחב ידיים, שנעים לשוטט בה שוב ושוב.


בחרתי להתחיל עם היכרות כללית של העיר, על הרבעים המרכזיים שלה, אתרי התיירות החשובים וגם קצת מידע על תחבורה ולינה בעיר.
 
1 / 8
2 / 8
3 / 8
4 / 8
5 / 8
6 / 8
7 / 8
8 / 8

מצודת פראג מוארת באור זהוב לעת ערב (צילום: Pierre Blaché)
גשר קארל – מהאתרים המתוירים ביותר בעיר הבירה (צילום: JÉSHOOTS)
קתדרלת טין וכיכר העיר העתיקה (צילום: adisa)
נהר ולטאבה החוצה את פראג (צילום: Givaga)
השעון האסטרונומי של פראג (צילום: a_Taiga)
מצודת פראג נישאת מעל רובע הראדצ'אני (צילום: Petr Polak)
פסל לזכרו של הסופר הצ'כי פרנץ קפקא (צילום: anibaltrejo)
בית הכנסת "ירושלים" ברובע היהודי (צילום: majaiva)

פראג – מרכז הרפובליקה הצ'כית

העיר פראג היא בירתה של הרפובליקה הצ'כית, ממוקמת בצפון צ'כיה ומתגוררים בה 1.3 מיליון תושבים. שורשיה של העיר לוקחים אותנו שנים רבות לאחור, לשנת 870 לספירה, אז הונחה אבן הפינה של מצודת פראג. שנה זו נחשבת לשנת הקמתה של העיר העתיקה של פראג, ממנה הלכה וצמחה העיר. בשנת 1918, עם סיום מלחמת העולם הראשונה, הוכרזה פראג כבירת המדינה הצעירה של הרפובליקה הצ'כוסלובקית, שנוצרה מאיחודן של צ'כיה וסלובקיה. 75 שנה מאוחר יותר, בשנת 1993 (ארבע שנים לאחר מהפיכת הקטיפה ונפילת השלטון הקומוניסטי), הופרדו שתי המדינות, ופראג נשארה בירתה של הרפובליקה הצ'כית.
 
פראג (Prague, בצ'כית: Praha) אינה רק עיר הבירה, היא גם המרכז הפוליטי, הכלכלי והתרבותי של המדינה. בעיר מרוכזים משכן הנשיא, מוסדות הממשל ושני בתי הפרלמנט. כמו כן מרוכזים בה מרכזי ההשכלה הגבוהה והמקצועית, עם 12 אוניברסיטאות ומכללות, בהן האקדמיה למדעים ומספר רב של מוסדות מחקר ומדע. במלחמת העולם השנייה סבלה פראג פחות הרס מערים אחרות דוגמתה באירופה, ונשמרו בה מבנים רבים בעלי חשיבות היסטורית ואדריכלית.


טעימה קטנה ממה שמחכה לכם בפראג – 3 דקות של סיור וירטואלי בעיר המוזהבת

טיולי אופניים



הרבעים של פראג

פראג היא אחת הערים המתוירות ביותר באירופה, והמרכז ההיסטורי שלה הוכרז כאתר מורשת עולמית על ידי אונסק"ו בשנת 1992. המרכז בנוי משני צידי נהר ולטאבה (Vltava), והוא כולל שישה רבעים החשובים לנו כתיירים.


ששת הרבעים של מרכז העיר פראג
 
להלן פירוט לפי סדר האותיות במפה

הרבעים על הגדה המזרחית:

A - רובע סטָארֶה מסטו (Staré Město) – העיר העתיקה -
בה החלה ההתיישבות בעיר ומכאן היא הורחבה, ובה נמצאים: גשר קאָרֶל (Charles Bridge), כיכר העיר העתיקה (כיכר סטארומצקה Staroměstské nám), עם בית העירייה והשעון האסטרונומי, קתדרלת טין (Church of Our Lady before Týn), כנסיית ניקולאי הקדוש (St. Nicholas' Church), ובית הכנסת הירושלמי (Jerusalem Synagogue).
 
B - רובע יוזפוב (Josefov) – הרובע היהודי של פראג -
בו נמצאים בית הקברות היהודי העתיק, בית הכנסת אלטנוישול (Altneuschul, ישן-חדש), בית הכנסת מייזל, בית הכנסת הספרדי, בית הכנסת פינקס, בית הכנסת קלאוזן והמוזיאון היהודי. מומלץ במיוחד להזמין כרטיסים לקונצרט בבית הכנסת הספרדי, אירוע מרגש עם מוסיקה קלאסית ויהודית.
 
C - רובע נובֶה מסטו (Nové Město) – שפירושו "העיר החדשה" -
הוא הרובע האחרון שצורף למרכז ההיסטורי של פראג. כיכר ואצלב (Wenceslas Square), ששימשה בעבר כשוק סוסים, היא כיום המרכז התיירותי של הרובע.
 
D - רובע וִישֵהרָאד (Vyšehrad) – רובע הקרוי על שמה של מצודת וישהראד -
אשר צורף לפראג בשנת 1883 ונמצא על גדת נהר ולטאבה. בתוך שטחה של הטירה נמצא בית הקברות וישהראד, בו קבורים אישים חשובים בתולדות צ'כיה.

בית הכנסת הירושלמי, פראג
בית הכנסת הירושלמי, נמצא ברחוב ירושלים ברובע סטָארֶה מסטו - העיר העתיקה   (צילום: Madzia71)
 

הרבעים על הגדה המערבית:

E - רובע מָאלָה סטרָאנָה (Malá Strana) – שפירושו "הרובע הקטן" -
נמצא בצידו המערבי של נהר ולטאבה, המחובר לרובע סטארה מסטו על ידי גשר קארל.
 
F - רובע הרָאדצָ'אנִי (Hradčany) – רובע המצודה -
בו נמצאים מצודת פראג, קתדרלת ויטוס הקדוש, קפלת הצלב הקדוש, גני המצודה, ארמון המלוכהארמון הקיץ של המלכה אן (הנקרא גם ארמון בלוודר nazývaný též Belvedere) וסמטת הזהב (Golden Lane).
בתי מלון במרכז פראג

המלצה: כדי למצות את הביקור ברובע המצודה הזמינו סיור מאורגן במצודת פראג - סיור עם מדריך קולי, שתוכלו לבצע בקצב שלכם, סיורים קבוצתיים עם מדריך, עם או בלי אתרים סמוכים, ומומלץ גם שייט לילי, למבט נוסף ואחר. שימו לב לציון אותו מקבל הסיור, לנקודת המפגש ולתנאי הביטול.

מצודת פראג ברובע הראדצ'אני
ברובע הראדצ'אני נמצאים מצודת פראג, ארמון המלוכה ועוד (צילום: emicristea)
 

יעדי טיול בפראג המוזכרים בכתבה (A-Q), ובתי מלון מומלצים:

מלון ליברטי  |  מלון הדירות אלמאנדין  |  מלון קיוב פראג  |  מלון כשר קינג דייויד 

טיול בפראג של זהב

הכינוי "פראג של זהב" (או "העיר הזהובה") ניתן לעיר כנראה בתקופת המלך הצ'כי והקיסר הגרמני קארל ה- 4, בזכות מגדלי מצודת פראג, שהיו מצופים בזהב. תיאוריה נוספת טוענת שפראג זכתה בכינוי "זהובה" בזמנו של רודולף ה- 2, שתמך באלכימאים מחפשי הזהב.

את מרכז פראג מאפיינות סמטאות מפותלות ומבנים בכל הסגנונות האדריכליים – רוטונדות בסגנון רומנסק, כנסיות גותיות, ארמונות מתקופת הבארוק והרנסנס, בתים קלאסיציסטיים, קוביסטים ופונקציונאליסטים, וכן מבנים מודרניים ביותר.
 
קתדרלת טין וקתדרלת סנט ניקולאס, פראג
קתדרלת סנט ניקולאס (מימין) וקתדרלת טין (משמאל) - בפראג ניתן למצוא סגנונות אדריכליים רבים 
(צילומים: 
Anita Bonita, RossHelen)

כיכר העירייה והשעון האסטרונומי

בניין העירייה הוקם כסמל לניהול עצמי תחת שלטון המלך יוהאן מלוקסמבורג, בשנת 1338. המגדל בקצהו שימש מושב למועצת העיר, וכן לתצפית ושמירה על העיר. בשנת 1410 הוקם בצמוד למגדל שעון אסטרונומי, שהיה מבוסס על המידע שהיה קיים אז. השעון האסטרונומי אינו מדויק במונחים מדעיים, אך יש לזכור את התקופה – עוד לפני גילוי אמריקה ושאר תגליות חשובות במדע. השעון מורכב משלושה אלמנטים: גלגל המזלות ועונות השנה, השעון האסטרונומי והדמויות בחלון.
 
ארבע דמויות יוצאות מהחלון בכל שעה עגולה. שלוש מהן משקפות את חטאי התאווה ואילו הדמות הרביעית הוא מלאך המוות, המחזיק בידו שעון חול, המסמן את קץ הזמן שנותר לאדם והצורך בתשובה. גם כיום השעון עובד עם מרבית חלקיו המקוריים.
 
השעון האסטרונומי בכיכר העירייה, פראג
השעון האסטרונומי בכיכר העירייה (צילומים: sorincolac, lemtal)
 



גשר קארל - 30 פסלי שליטים וקדושים

בתחילת המאה ה- 12 החלה העיר פראג לגדול ובמהרה היה צורך בבניית גשר מעל נהר ולטאבה, שיחבר בין חלקה העתיק של העיר, בצד המזרחי, לחלק החדש יותר, בצד המערבי. בתחילה היה זה גשר צר וצנוע בשם גשר יהודית (Juditin most), שנבנה ב- 1170 ונקרא על שמה של יהודית, אשת המלך ולאדיסלאב הראשון. בשנת 1342 עלה נהר ולטאבה על גדותיו והציף את הגשר הישן. המלך קארל הרביעי הניח את אבן הפינה לגשר החדש ואז החלו עבודות הבנייה. מי שניהל את עבודות הבנייה היה האדריכל הצ'כי פטר פארלר, ובניית הגשר הסתיימה בתחילת המאה ה- 15. עד המאה ה- 19, היה גשר קארל (Karlův most) אמצעי המעבר היחיד שחיבר בין שתי גדותיו של הנהר, מהעיר העתיקה (Staré Město) אל הרובע הקטן (Malá strana).

אורכו של הגשר, בין שני מגדליו, הוא 515 מטרים, ורוחבו 9 מטרים וחצי  רוחב שהספיק למעבר של ארבע כרכרות רתומות לסוסים. נהר ולטאבה הוא נהר רדוד יחסית, ועל כן הגשר אינו גבוה. כיום מהווה גשר קארל מוקד משיכה לכ- 18 מיליון תיירים הפוקדים את העיר פראג מדי שנה. לאורך הגשר, אשר סגור לתנועת כלי רכב, ניתן לראות 30 פסלים של שליטים וקדושים נוצריים, אשר נתרמו על ידי מוסדות ואנשים שונים. אחד הפסלים הבולטים הוא פסלו של ישו הצלוב, ועליו כתובות בעברית, באותיות זהב: "ה' צבאות" ו-"קדוש קדוש קדוש". מסופר כי הקהילה היהודית חויבה לתרום פסל זה.

אומנים רבים, בעיקר ציירים ומוזיקאים, מגיעים מדי יום לגשר קארל, וכן רוכלים הבאים למכור את מרכולתם. הגשר הוא נקודת תצפית מרהיבה על העיר ביום ובלילה, וניתן לראות ממנו אבני דרך רבות: מצודת פראג, קתדרלת ויטוס הקדוש, גבעת פטז'ין, מגדל פטרין (Petřínská rozhledna), שהוא העתק של מגדל אייפל בפריז (ביחס 5:1) ועוד.
כתבה על הגשרים של פראג

גשרים מעל נהר ולטאבה, פראג
במשך מאות שנים היה גשר קארל אמצעי המעבר היחיד שחיבר בין גדות נהר ולטאבה, עד שנוספו שאר 
הגשרים של פראג
(צילום: Michael Collection)

פסלים על גשר קארל, פראג
בין הפסלים הרבים על גשר קארל ניצב גם פסל ישו עם כיתוב בעברית 
(צילומים: 
MaxTopchij, PhotoFires)
 

פרנץ קפקא בפראג

לסופר פרנץ קפקא מקום חשוב בפנתאון הסופרים הצ'כים, והוא נחשב מגדולי הסופרים של המאה ה- 20. קפקא (1883-1924) היה יהודי, ואת ספריו כתב בגרמנית. הוא נולד בפראג וחי בה עם משפחתו רוב חייו, תוך שהוא מתגורר בכתריסר בתים שונים. על כל הבתים הללו וכן על בית הספר בו למד ועל חנות הספרים של אביו, הרמן קפקא, מצוין זמן שהותו באותו מקום. את קברו של פרנץ קפקא ניתן לראות בבית הקברות היהודי החדש (Nový židovský hřbitov).
 
פסלים לזכרו של פרנץ קפקא, פראג
פסלים לזכרו של הסופר פרנץ קפקא בפראג (צילומים: KT Paper Designs, Jaspe)
 

תחבורה בפראג

לנסיעה מהירה בתוך פראג ניתן להשתמש באוטובוסים, חשמליות או שלושה קווי מטרו. מספר ההחלפות אינו מוגבל. ניתן לקנות כרטיס חופשי יומי או דו-יומי במחיר כדאי. כל אחד משלושת קווי המטרו מסומן על ידי אות וצבע שונים (A ירוק, B צהוב וקו C אדום). המטרו מורכב מ- 54 תחנות, ושלוש מהן תחנות החלפה (מוסְטֶק, מוזֵאום ופְלורֶנְץ).

תעריפי המוניות בפראג נמצאים בפיקוח העירייה. בקשו תמיד קבלה מודפסת של המונה, הקבלה תבטיח שהמחיר לא יהיה מוגזם. רכבל מעלה תיירים אל גבעת פטרין (Petřín Hill), אשר מציעה נקודת תצפית עם נוף מרהיב של העיר. גם ברכבל ניתן להשתמש בכרטיסים הרגילים של התחבורה הציבורית.
כתבה על משולש עיירות הספא במערב צ'כיה

המלצה: ניתן להצטרף למגוון רחב של סיורי הליכה בפראג, אבל אם אתם "מהמתעייפים" אולי תעדיפו את סיורי התיירים באוטובוס הדו-קומתי, או סיורי אופניים (כולל אופניים חשמליות), ואי אפשר שלא לציין את סיורי השייט המודרכים, שמומלץ לצאת אליהם לקראת שקיעה וליהנות גם ממראה העיר עת נדלקים אורותיה.
  
תחבורה ציבורית בפראג
התחבורה הציבורית בפראג נוחה ומשתלמת (צילום: MarioGuti)
 

לינה בפראג

המרכז ההיסטורי של פראג הוא קומפקטי למדי, ואם תתמקמו נכון תוכלו להגיע ברגל לכל מקום (לחזור זה כבר סיפור אחר... ולכך נועד הפרק הקודם). מומלץ לחפש מלון במרכז העיר, שגם אם יעלה מעט יותר, יחסוך זמן ועלויות נסיעה. כמו כן, אני ממליץ בחום על בתי המלון הממוקמים במבנים היסטוריים, שרובם שופצו ברמה גבוהה, ולא על בתי המלון הגדולים והמודרניים.

2 בתי מלון ומלון-דירות מומלצים במרכז פראג

בתי המלון עליהם נמליץ כאן מדורגים ברמת 4 כוכבים וממוקמים בעיר העתיקה של פראג, במיקום נוח לביקור בכל אתרי העיר העתיקה והרובע היהודי ונגישות טובה גם לרובע הטירה, רובע וישהראד והעיר החדשה.

מלון ליברטי (Hotel Liberty) - מציע חדרים מרווחים וסוויטות, שלחלק מהן חדר שינה נפרד, חדרים נגישים ומיזוג אוויר נפרד לכל חדר.
מלון קיוב פראג (Hotel CUBE Prague) - מציע חדרים, סוויטות ודירות הכוללות מטבח, כולם עם מיזוג אוויר, ויש גם חדר כושר וחניה.
מלון הדירות אלמאנדין (Apartments Almandine) - מציע סוויטות ודירות עם 1-2 חדרי שינה, כאשר בדירות יש מטבח ופינת אוכל ובסוויטות מקרר, מיקרוגל וקומקום.

מלון מומלץ במרכז פראג
מלון ליברטי - מיקום מרכזי אך שקט מאד וסגנון קלאסי

מלון מומלץ במרכז פראג
מלון קיוב פראג - חדש ומודרני עם ארוחת בוקר נפלאה ונוף לעיר

מלון דירות מומלץ במרכז פראג
מלון הדירות אלמאנדין - סוויטות ללא מטבח ודירות עם מטבח מאובזר ופינת אוכל

המלצה על מלון כשר בפראג

מלון כשר קינג דייויד פראג (Kosher Hotel King David Prague) הוא מלון 5 כוכבים מקסים, עם בית כנסת ושתי ארוחות כשרות ביום (עשירות וברמה גבוהה). המלון ממוקם ליד תחנת הרכבת המרכזית, כך שנוח מאד להתנייד ממנו ליעדים נוספים בצ'כיה, ובמרחק הליכה לרובע היהודי ולמרכז העיר העתיקה של פראג. החדרים גדולים ומפנקים והם יכולים להתאים גם למשפחות.
 
מלון כשר בפראג עם בית כנסת ואוכל כשר
מלון כשר קינג דייויד פראג - רמה גבוהה של שירות וכשרות
 

כל מה שיש לעשות בפראג

כתבות נוספות 

 

אלי עמר
 
אודות הכותב
אלי עמראיש שיווק בחברת הייטק, בוגר האוניברסיטה העברית במדעי המדינה ויחסים בינלאומיים, עם התמחות בהיסטוריה של המאה העשרים.







סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר