זודיאק אסיאתי - גרמי השמים והמזלות בתרבות אסיה
כתב וצילם: יובל נעמן


את כוכבי השמים במסלולם הכירו במזרח טוב יותר מבכל מקום בעולם העתיק. חכמי סין ידעו לחזות בדיוק את ליקויי החמה והירח, את אורך השנה, את הניווט הימי בעזרת כוכבים, ואת הזמן. מצפי כוכבים הוקמו על ידי מנהיגים וראשי מדינות, שמצאו בצפייה בכוכבים דרך נפלאה להוכיח את תמיכת השמיים, כשניבאו לעם תופעות שאכן אירעו.


מאולג-בק באוזבקיסטן, דרך קיסרי מינג בסין ועד לג'יי-סינג השני בהודו, הקימו מלכי אסיה מצפי כוכבים מרהיבים - מהגדולים שיש בעולם. אביא לכם כאן צד אחר של מבני הכוכבים ויישומם על חיי היום-יום ברחבי אסיה.

מזל מאזניים – יאנגשואו, סין
באזורי הרוב של בני האן בסין עדיין קיימים כללי "מדיניות הילד האחד". אולם באזורי המיעוטים האתניים לא חלים כללים אלה ולמשפחה יכולים להיות מספר ילדים. אם הרוצה לשאת את ילדיה שלא במנשא קש על הגב, יכולה להשתמש בכלי השינוע המקובלים לירקות, פירות ושאר מוצרים, כדי לשאת את הילדים. מוט הבמבוק, הקרוי "אסל", סופג את הזעזועים וממתן את העומס על כתפי הנושא.
 
דרך נשיאת ילדים בסין היא כדרך נשיאת כל משא: אסל ודליים
דרך נשיאת ילדים בסין היא כדרך נשיאת כל משא: אסל ודליים
 

המזרח הרחוק




 
מזל עקרב – בייג'ינג, סין
יש האומרים כי בסין אוכלים כל דבר שעף ואינו מטוס, כל שנע במים ואינו סירה, כל בעל ארבע רגליים ואינו שולחן, וכל בעל שתי רגליים שאינו אדם (אם כי יש הטוענים כי החלק האחרון לא תמיד נכון). לאכול יצור בעל ארס חזק כמו נדל, נחש או עקרב, הוא מתכון בטוח לאון רב. הביקור בשוק הלילה של בייג'ינג, מגלה כי הוא סובל מ"באגים" רבים במערכת...
עוד על שוק הלילה של בייג'ינג בכתבה בייג'ינג העיר הקסומה
 
שוק הלילה בבייגין
בשוק הלילה מוכרים מיני מאכל מוזרים וביניהם עקרבים, המשופדים על מקלות עץ וזועקים מרה לפני שנטבלים בשמן רותח
 
מזל קשת – שילונג, הודו
הספורט הלאומי של בני שבט קהאסי בהודו הוא הקליעה בחץ וקשת. זהו מקצוע עם מסורת ארוכה ומשמעות דתית, המוכר כספורט הלאומי של מגהלאיה. למעשה הספורט הלאומי הוא הימור על תוצאות הקליעה! מעבר להיותו ספורט וסיבה להימורים, יש לקשתות גם משמעות חברתית ודתית. כשבן זכר נולד לבני הקהאסי, נהוג להניח שלושה חיצים לצד מיטתו, לסימון זכרותו ואחריותו לחברה. חיצים אלה מסמלים את ברכת האם והאב הקדמונים של השבט. בפסטיבלים, שלושה חיצי כסף בנרתיק כסף, הם מפריטי הלבוש המסורתי של אנשי קהאסי.

מתחרים במגרש הקשתות, מתכוננים לתחרות
מתחרים במגרש הקשתות, מתכוננים לתחרות
 
מזל טלה – גובי, מונגוליה
הדיאטה המונגולית מבוססת על חלב, חמאה, גבינה יבשה ובשר מחיות הבית. מגוון סוגי החלב כוללים חלב צאן, מקנה ובקר, המוכרים לנו. אולם כשמקבלים כוס חלב זה יכול להיות גם חלב יאק - אותה בהמת מסע טיבטית מהתשבצים, שמסתבר שלא קראה את תשבצי הלל הרשושנים... ולכן נפוצה גם במרחב שבין קירגיסטאן וקזחסטאן לבין מונגוליה וסין, וכמובן גם בנפאל והודו. חלב אחר ושמן ביותר הוא חלב נאקה, אותה חולבים בעמידה על רגל אחת, כשהדלי מונח על רגל שנייה, המונפת אל-על ומוצלבת על הברך. חלב נצרך אחר הוא חלב סוסות מותסס, המעורב באלכוהול. זהו סם החיים של מונגולים רבים, בעזרתו כבר עם שחר מתחיל העולם לקיים את תחזיתו של גלילאו גליליי: "אף על פי כן נוע תנוע..."
 
חולבת בשעת עבודתה
חולבת בשעת עבודתה
 
מזל דלי – מייוואר, ראג'סטן, הודו
ברחבי מייוואר המדבריים מי התהום גבוהים יחסית, ובארות מהן נשאבים המים במערכת רצועת פחים, המונעת על ידי צמד שוורים, פזורות בכל מקום. את המים היקרים מביאות נערות הכפר בעלות הלבוש הצבעוני, כשהן צועדות בקבוצות, ברגליים יחפות על הכביש הלוהט, ולצידן גמלים הנושאים חמרי בערה ומזון לחיות הבית.
עוד אודות בארות המים במייוואר בכתבה ראג'סטן  - ארץ המלכים הגאים
 
נושאות דליים יחפות, ההולכות קילומטרים להביא מים לכפרן
נושאות דליים יחפות, ההולכות קילומטרים להביא מים לכפרן

 




 
מזל דגים – סרי-לנקה
צורת הדיג המסורתית בסרי-לנקה היא ישיבה על צלב סנדות בלב ים, מצוידים בשתי חכות. צורה אחרת היא דיג ים בדוגית מגזע חלול, הנתמכת במוט עץ צידי למניעת התהפכות. כרישים נטולי שלד עצמות צפוף ובעלי בשר שרירי, הם המעדן המקומי, כשדגת ים מכל סוג, על פי המצאי היומי, היא מקור הבשר העיקרי בחופי אי אבני-החן הזה.
כתבות על סרי לנקה

דרך מכירה ייחודית של דגים היא במעבר מבית לבית עם הסחורה, בדוכן נייד או על סבל של אופניים
דרך מכירה ייחודית של דגים היא במעבר מבית לבית עם הסחורה, בדוכן נייד או על סבל של אופניים
 
מזל גדי – גובי, מונגוליה
בכל דרכי מונגוליה, בראשי הגבעות וההרים ובמעברי ההרים, ניצבים תילי אבנים ועצים, שעליהם וסביבם פזורים ראשי איילים, וקשורים מאות בדי משי בצבעי כחול או לבן. לא, זה אינו סמל דגל ישראל. אלו הם תילי האובו (Ovoo, "גל" במונגולית). האובו מוצבים בדרך כלל בנקודה אנרגטית על פני הקרקע, כדוגמת מעברי הרים ומקומות גבוהים. האובו בנוי מגל אבנים ומענפים גבוהים, הנוטים לכיוון השמיים. המבנה הזה מתעל את האנרגיה הקדושה כלפי השמיים, והמונגולים עוטפים את הענפים בצעיפים, לאות כבוד, ומניחים מנחה לכוחות הטבע בין האבנים. המנחה יכולה להיות שטרות כסף או בקבוקי וודקה ואפילו מקלות הליכה. במונגוליה יש אלפי תילים כאלה. בהתאם למסורת, נהוג לעצור ולהקיף אובו שלוש פעמים, או לפחות לצפור שלוש פעמים כשעוברים עם מכונית לצידו.
עוד אודות גלי האובו בסדרת הכתבות אודות מונגוליה
 
בראש תל אובו מוצבת גולגולת של צאן או מקנה כאנטנה אנרגטית לשמים
בראש תל אובו מוצבת גולגולת של צאן או מקנה כאנטנה אנרגטית לשמים
 
מזל שור – חובסגול, מונגוליה
בערבות סיביר, המשתפלות לעבר מונגוליה, רועים מיני בקר, צאן, מקנה וסוסים. כל חיות הבית הרועות במדשאות הענק, הפרוסות מאופק לאופק במונגוליה, הם המקור לחלבון, אך גם לצמר, חלב, שומן, ואחד מהמרכיבים החשובים ביותר: צואה. גללי חיות הבית הם ממרכיבי החימום העיקריים של ימי החורף הקפואים של מונגוליה, כמו גם מקור האנרגיה לבישול.
עוד אודות גללי הבקר והשימוש בהם בכתבה נקודת מבט אחרת על "בולשיט"
 
קרב פרים שלא רואים עין בעין דבר כלשהו
קרב פרים שלא רואים עין בעין דבר כלשהו
 
מזל תאומים – בהארטפור, הודו
שמורת בהארטפור, הסמוכה לג'אייפור ולאגרה, נוסדה בשטח ביצות, כשמורת ציד למלכים הראג'פוטים. ממקום לציד חיות הפכה השמורה לפנינת שימור בחסות אונסק"ו, אליה מגיעים עופות רבים לקנן או להעביר את החורף. בין החורפים הקבועים ישנם זוגות של עגורים, המגיעים מסיביר הרחוקה להודו החמימה.
על ג'אייפור בכתבה ראג'סטאן - ארץ המלכים הגאים

על שמורות הציפורים בהודו בכתבה עופות המים של דרום הודו
 
צמד עגורים שאינם נפרדים זה מזה, וחורפים קבוע בשמורה זעירה בהודו
צמד עגורים שאינם נפרדים זה מזה, וחורפים קבוע בשמורה זעירה בהודו
 
מזל סרטן – נפאל
את מנת החלבון מהחי משיגים אנשי ההרים בנפאל, מדגה וסרטנים המצויים בנהרות הרחבים. לאורך נהרות הגאנדאקי, הטריסולי ואחרים, רבים הכפרים שמתמחים בדיג ברשתות ובמכות חשמל. לצידי הכבישים מטגנים ומיבשים את פירות הנחל בתנורי חמר מעוגלים, הנבנים ביד, על פי תכנון המפעילים.
עוד על חיי הנהר בנפאל בכתבה
שפלת הטראי והפארק הלאומי צ'יטוואן

חסילונים של מי נהר מתוקים, מטוגנים בקארי
חסילונים של מי נהר מתוקים, מטוגנים בקארי
 




 
מזל אריה – בייג'ינג, סין
בשער השלווה הנצחית - טיאנאנמן - ניצבים אריות אבן, השומרים על שערו של מייסד המדינה מאו דזהדונג. לאמיתו של דבר, תמונתו הנצחית של היו"ר מייצגת את מקום הכרזת המדינה באוקטובר 1949. אולם גוויתו של מאו נמצאת מזוגגת בחמרי שימור, כשלוש מאות מטר מאחורי הצלם, כש"נחש" של אנשים זוחל לאיטו להציץ במנהיג החנוט - מי כדי להביע הערכה ומי כדי לוודא שהאריה האמיתי של סין, שוכב דומם בארון הזכוכית ולא יקום ויגרום עוד נזקים, בתהליך המהפכה המתמדת אותה עשה במהלך חייו.
כתבה על המחאה בכיכר 
טיאנאנמן

אריה מאבן והאריה המת
אריה מאבן והאריה המת
 
מזל בתולה – קטמנדו, נפאל
האלה החיה קומארי משרתת במשרת התגלמות של אלה, עד הדימום של המחזור הראשון. הקומארי, שמשמע שמה "בתולה", אוצרת על פי האמונה את רוחה של האלה טאלג'ו, וזאת לאחר שנבחרה והוכיחה את שלמותה ועוז רוחה, ולפני שנפרץ סכר הדם שבגופה.
עוד אודות פולחן הבתולה הנפאלי בכתבה
פולחן הקומארי

האלה החיה בנפאל, קומארי
האלה החיה בנפאל בימי החשיפה הבודדים שלה לקהל
 

יובל נעמן אודות הכותב
יובל נעמןצלם גיאוגרפי, מדריך טיולים, בונה מסלולים, יועץ טיולים אישיים ומרצה על ארצות העולם השלישי. בעל תואר שני בלימודי אסיה, מכיר את אסיה על בוריה וכן חלקים נרחבים של אפריקה ואמריקה, מעשרות ביקורים ולמעלה משלושים שנות טיולים עם התרמיל על הגב.





יובל עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות






סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר