מונגוליה – היכרות עם הארץ

היכרות עם מונגוליה
מאת: יובל נעמן


מונגוליה המכונה "ארץ השמיים הכחולים" היא מקום קסום בעל נופי עשב ירוק, צאן ומקנה. מאז פתיחתה למטיילים בשנות התשעים, היא יעד בעל תדמית רומנטית של נופי עד ודהרות סוסים. המציאות אף יפה מהתדמית.


בכתבה אציג סקירה קצרה של מאפייניה של הארץ המרתקת הזו, ומה היא מציעה למטיילים בה.
 
עוזניה שחורה בשמי מונגוליה הכחולים
עוזניה שחורה בשמי מונגוליה הכחולים (צילום: יובל נעמן)

 

המזרח הרחוק



40 מעלות מעל ומתחת לאפס

מונגוליה נמצאת בין רוסיה לסין, ומכסה כמיליון וחצי קמ"ר (כ- 71 פעם מדינת ישראל) וחיים בה כשלושה מליון איש בלבד, דבר הגורם למטייל להרגיש שהארץ בתולית וריקה. ימים אפשר לנסוע בדרכיה בלי לראות ישוב גדול או שדה מעובד, וגם בלי לראות כביש...

הטופוגרפיה של מרבית מונגוליה, מישורית-גבעית. את שליש שטח המדינה מכסה מדבר גובי, שחלקו מישורי וחלקו רצועה חולית מאורכת, 100 ק"מ אורכה, העשויה זיפזיף צהבהב בערמות של עד 400 מטר גובה. במישורי המדבר רועים להם גמלים דו-דבשתיים, המסוגלים לחיות באזור בו בקיץ ובחורף יש 40 מעלות צלזיוס, רק שבחורף המעלות הן מתחת לאפס ובקיץ מעליו...

מונגוליה היא מדינה בה העבר המפואר נקבר מתחת ערמות חול. מהאימפריה הגדולה בעולם, של הכובש צ'ינגיס חאן ונכדו קובלאי, שבמהלך המאה ה- 13 מתחו את ממלכתם מחופי יפן ועד הונגריה, ומווייטנאם עד ערבות סיביר, לא נשאר דבר. ההשפעה היחידה המורגשת היא השפעת המשטר הסטליניסטי של עשרות שנים. גם לכאן מחלחלת תרבות ה- MTV   כשבמועדוני הריקודים רוקדים למנגינת אותם שירים הנשמעים בדיסקוטקים בארץ, אם כי בצניעות, בעיגול, וכשמגיע שיר ה"סלואו" רק האמיצים נשארים על רחבת הריקודים.
 
אנשי המדבר המונגולי
אנשי המדבר המונגולי (צילום: יובל נעמן)

 

תרבות מונגולית

זוהי מדינתם של נוודים ורועים פסטורליים, החיים באוהל נייד, עגול, הנקרא "גר", המורכב תוך שעתיים. גר נראה תמיד אותו הדבר. מבנה מעוגל בקוטר שישה מטר עם דלת עץ קטנה הפונה תמיד דרומה, עטוי לבד-צמר, סביב גדר עץ, ושעון על שני עמודי גג מרכזיים עליהם מונח ואופן עץ, כשעשרות כלונסאות תומכות את גגו. גג הגר מסמל את ההרים המקיפים סביב. חישוק הגג מסמל את השמש המאירה מעל. קורות הגג הרבות הן קרני השמש, והחשוב מכל, הוא החבל המשתלשל תמיד מראש החישוק, כשהוא מתפתל בין קורות הגג ללבד שמעליו. הוא מסמל את חוט הטבור של האדם אל היקום, כשפיתוליו הם פיתולי הקארמה - אותו גורל עתידי של הבודהיסט המאמין.
בגר ישנן מספר מיטות בהיקף, בצפון הגר ארונית המשמשת מקדש, ועליה מראה, תמונות המשפחה, פסלוני בודהה, ולעיתים גם טלוויזיה ו-DVD  המחוברים למצבר מכונית ישן, ושבשבת חשמל או משטח פוטואלקטרי, ולרוב גם צלחת לווין גדולה. במרכז הגר תנור הפועל על ענפים, עצים, פחם או גללים של בקר, סוסים, או גמלים – בהתאם למצאי באזור בו ממוקמים. הגר מקושט בחלקו הפנימי ובהיקפו בשטיחים צבעוניים .פרטיות היא מושג זר למונגולי, והכניסה והיציאה מהגר נעשות ללא התראה.
 
אוהל גר מונגולי
גג אוהל גר מונגולי 
 שמש וקרניה (צילום: יובל נעמן)
 



איך לטייל במונגוליה

התנועה במונגוליה נעשית בחלקה הגדול בג'יפים רוסיים, בדרכי עפר, בנופים מישוריים בדרך כלל. לאורך הדרך עובר הנוסע על פני עדרי כבשים, עיזים, פרות, יאקים ומיליוני סוסים. הנוף מזכיר במקצת את הדימוי של המערב הפרוע האמריקני. מעט האנשים החיים במישורי העשב הללו, הם אנשים חברותיים ומכניסי אורחים, לפעמים חברותיים מדי ובעלי ריח אלכוהול מפיותיהם, המזמינים כל אורח לחלוק איתם את חלב הסוסות המותסס ואת שרידי המרמיטה, אותו מכרסם שהם מכרסמים כמו שאנו מפצחים גרעיני חמניות. התה שהם שותים עשוי מים חמים עם מעט עשבי תה סובייטי והרבה חלב נאקות או יאקים מלוח ושמנוני, המזכיר במידה מסוימת מרק. משארית החלב מכינים יוגורט מיובש, שטעמו הוא של אבן גיר חמצמצה. הלבוש נשאר מסורתי חיצונית ומודרני מתחת, כמו שגרת חייהם, המכבדת את המסורת כלפי חוץ, תוך התקדמות לעבר אופנות ונוהגים מסורתיים פחות מתחת פני השטח.
היום זוהי מדינה חופשית, עם אנשים מאושרים, שאינם חשים על בשרם את השלטון המרכזי, הנשלטת יותר על ידי עדרי הענק וחיות הבר, מאשר על ידי אוכלוסיית הנוודים הדלילה. זוהי מדינת הנופים הפראיים, כפי שרבים מאיתנו היו רוצים לראות. זוהי ארץ ניגודים ונופים, אגמים והרים, הרי געש ומדבריות, שלגים ויובש קיצוני, אוזבקים, קזחים, מונגולים וסינים, יאקים ואיילי הצפון, לצד נמרי שלג ודובי המדבר...
כתבה על אתרי טבע במרכז מונגוליה
 
גמל דוד דבשתי במונגוליה  דרך אופיינית במישורי מונגוליה
גמל באקטריה דו-דבשתי, שליט המדבר, מתכונן למנוחת לילה (צילום: יובל נעמן)
דרך אופיינית במישורי מונגוליה (צילום: יובל נעמן)
 

סרטים מומלצים על מונגוליה

"אורגה, מקום לאוהבים אורגה הוא מוט הלאסו המונגולי, הסרט מספר על חיי משפחה מונגולית ונהג רוסי מטורף בתקופת השילטון הסובייטי במונגוליה.
"דמעות של גמל" (2003) – הפקה גרמנית על חיי המונגולים, חיי גמל הבקטרה, והקשר ביניהם.
"מונגול" (2007) – סרטו של סרגיי בודורוב, 120 דקות.
"מערת הכלב הצהוב" (2005) – הפקה גרמנית מונגולית על חיי משפחה מונגולית והקשר בינה לכלב שמצאה ילדתם, 93 דקות.
"שני הסוסים של צ'ינגס חאן" (2009)
 

ספרים על מונגוליה

"הזאב המונגולי", ספר מאת הומריק (הוצאת כנרת)  רומן המתאר את חייו של צ'ינגיס חאן כפי שמספרם חברו הקרוב. הרבה מנהגים, אורחות חיים, ואהבה לסוסים.
"
מונגוליה מצ'ינגיס חאן ועד מרקו פולו "ספר מאת דן גולדנברג (הוצאת מפה) 
 תרבויות. בעיקר הפער התרבותי בין מזרח ומערב בימי האימפריה המונגולית הגדולה. 
 

מונגוליה - No man Land - ארץ של אף אחד...
3 דקות מנופי מונגוליה כי שהם משתקפים בעיניי מטיילים מישראל 
(צילום: אודי נעמן, עריכה: יובל נעמן)

 

מידע נוסף

כתבות נוספות

אתרי הטבע במרכז מונגוליה
שמורות טבע במרכז מונגוליה
טיולים במערב מונגוליה
מונגוליה - נדודים לנצח

יובל נעמן אודות הכותב
יובל נעמןצלם גיאוגרפי, מדריך טיולים, בונה מסלולים, יועץ טיולים אישיים ומרצה על ארצות העולם השלישי. בעל תואר שני בלימודי אסיה, מכיר את אסיה על בוריה וכן חלקים נרחבים של אפריקה ואמריקה, מעשרות ביקורים ולמעלה משלושים שנות טיולים עם התרמיל על הגב.





יובל עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות






סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר