רקע כללי למטיילים בטורקיה

רקע כללי למטיילים בטורקיה
צילום: Şinasi Müldür



במדור זה רוכזו כתבות העוסקות בהיסטוריה, גאוגרפיה, תרבות ושלטון בטורקיה.


טורקיה גובלת בדרום עם הים התיכון, סוריה ועיראק, במערב בים האגאי, בצפון-מערב עם יוון ובולגריה, בצפון בים השחור, בצפון-מזרח עם גאורגיה (גרוזיה) ובמזרח עם ארמניה ואיראן.
כל הכתבות על טורקיה
 

מפת טורקיה מחולקת לפי אזורים:
בסגול, ורוד וירוק 
 מערב טורקיה כולל איסטנבול ואנטליה 
בכתום 
 מרכז טורקיה
בגווני כחול וצהוב 
 מזרח טורקיה וחופי הים השחור
 

 ברירת מחדל





במהלך 83 השנים האחרונות נשמרה בקנאות מורשתו האידיאולוגית של מיסד הרפובליקה הטורקית החדשה – מוסטפא כמאל אטאטורק. בהיותו מנהיג פרגמאטי עם ראיה לטווח ארוך, הוביל את העם הטורקי לרפורמה נרחבת, שהשפעותיה ניכרות עד היום. כמאל אטאטורק הכיר את האופי התרבותי של האוכלוסייה הטורקית, וידע שאם ברצונו להנחיל מודרניזציה שתצעיד את המדינה לעידן המודרני, עליו לחולל סידרה של פעולות שירחיקו את ההמונים מהמנהגים הישנים.  פעולותיו הראשונות היו הפרדת הדת מהמדינה, שינוי הלבוש המסורתי ללבוש מודרני, ביטול מוסדות הדרווישים, שילוב נשים במוסדות השלטון, החלפת הכתיב הערבי ללטיני ועוד.
 

מוסטפא כמאל-אטאטורק

מחולל המודרניזציה בטורקיה שלאחר האימפריה העות'מאנית ומיסד את הרפובליקה הטורקית. נולד בסלוניקי (1881), למד בבית ספר קדם צבאי, ונשלח לשרת בדמשק. בשנת 1907 עבר לשרת בסלוניקי ושם התחבר למנהיגי מפלגת "הטורקים הצעירים". בשנים 1911-12 השתתף במלחמה בלוב כנגד הצבא האיטלקי ולאחר מכן לקח חלק במלחמת הבלקן (1912-13). למלחמת גליפולי נשלח כמפקד דיוויזיה, שם התגלתה יכולתו הצבאית, ויש לזקוף לזכותו את הניצחון על בנות הברית. השתתף במלחמה כנגד הרוסים בקווקז וכנגד הבריטים בצפון סוריה.  חילץ למעשה את הצבא העות'מאני ממפולת כללית בסתיו 1918. 
 
לאחר שראה את המישגים של ראשי השלטון, החליט לעורר תנועת מרד כנגד הסכמת הסולטן לחלוקת טורקיה בין המעצמות. במאי 1919 נחת צבא יווני באיזמיר וכבש אותה, וכמאל אטאטורק ניצל הזדמנות זו להקמת תנועת "ההתנגדות הלאומית". זו קראה לבחירות חדשות בה זכתה מפלגתו של אטאטורק ברוב גדול. הסולטן הכריז עליו בוגד ומורד. בינתיים חתמה הממשלה על "חוזה סוואר", בו חולקה טורקיה בין המעצמות. היוונים התקדמו מאיזמיר וכבשו את בורסה (1921) מתוך כוונה לכבוש את אנקרה.

כמאל אטאטורק, שארגן צבא של חיילים לא סדירים עם מספר יחידות צבאיות שהצטרפו אליו, משך את הצבא היווני למארב על גדת נהר הסקאריה ולאחר קרב של 22 ימים, נסוגו היוונים לעבר איזמיר. לאחר שכבש את העיר פנה לעבר 
איסטנבול. מאחר שהבריטים ניצבו בדרכו חתם עימם על הסכם "שלום לוזאן" בו הובטחו גבולות טורקיה באסיה הקטנה. או אז התפנה כמאל אטאטורק לבטל את מוסד הסולטנות ולהתחיל ברפורמות הנרחבות שהפכו את טורקיה למדינה מודרנית. כמאל אטאטורק נפטר בחדר עבודתו בארמון הדולמה-בחצ'ה באיסטנבול בשנת 1938 ואחריו שלט בטורקיה ידידו איסמט אינונו.
 
מוסטפא כמאל אטאטורק

מוסטפא כמאל אטאטורק – מחולל המודרניזציה בטורקיה
שלאחר האימפריה העות'מאנית ומייסד 
הרפובליקה הטורקית
 

המשטר בטורקיה

דמוקרטיה פרלמנטארית, בראש המדינה עומד נשיא נבחר. הפרלמנט נבחר כל 5 שנים ובו 550 צירים. כיום עומד בראש המדינה רג'פ טייפ ארדואן שנבחר במרץ 2003. רדואן נולד בשנת 1954 באיסטנבול, בשנת 1994 הפך לראש עירית איסטנבול מטעם "מפלגת הרווחה" האיסלמית.  בבחירות שהיו בשנת 2002 זכתה מפלגתו "מפלגת הצדק והפיתוח" (AKP) ברוב מוחלט בפרלמנט ובמרץ 2003 נבחר לראש ממשלת טורקיה. לראש הממשלה – ראש המדינה, נבחר הנשיא אהמט נג'דט סזר.
 

תורכיה או טורקיה?

כתיבת "טורקיה" בעברית היא נכונה וכך גם "תורכיה". 
ניתן לכתוב תורכיה על פי תעתיק מקור המילה בערבית (تركيا),, המילה נכתבת עם "תא" ועם "כאף" ובעברית נהוג לתעתק את האות "תא" לאות המקבילה בעברית: ת' וכך גם עם האות "כאף" המתועתקת ל- כ'.
הצורה "טורקיה" מבוססת על תעתיק השם מתוך צורת הכתיבה שלו באותיות לטיניות (Türkiye), שהיא צורת הכתיבה התקנית בטורקית מאז רפורמת הכתב שהנהיג אטאטורק ב- 1928, משום שנהוג לתרגם T ל- ט' ו- K  ל- ק'.
בטורקית עתיקה, משמעות המילה "טורקי" היא "חזק". ישנן עדויות על שימוש בשם זה כבר בסביבות המאה ה- 8, בכתובות האורחון של הגקטורקים מאסיה המרכזית.
בשפה המקומית קוראים הטורקים למדינתם: "הרפובליקה הטורקית" (Turkiye Cumhuriyeti).
 

מידע נוסף

כתבות נוספות


יהודה דגן
 
אודות הכותב
ד"ר יהודה דגן, ארכיאולוג, מדריך טיולים במדינות באגן הים התיכון: מצרים, מרוקו, ספרד, פורטוגל, צרפת, איטליה, קורסיקה, סרדיניה, יוון, כרתים ואיי הים התיכון, וכן באתיופיה, גאורגיה, ארמניה ואוזבקיסטן. חוקר את התרבויות שחיו בצלו של הר האררט ואת שפלת יהודה, עליה כתב מספר ספרים ומאמרים.







סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר