מערבה מסין - דרכי הסחר מסין, חלק ב'
מאת: יותם יעקבסון
בסמוך לעיירה המודרנית דונהואנג נמצא הר החולות המזמרים (בסינית: Mingsha-Shan ) שבהם נחבא אגם הסהר (Yuèyá Quán) . בלב הדיונות ישנו שקע שבו אגם טבעי שמקורותיו נביעה. לצד האגם פגודה פולחנית. אני מתחלחל מכמות התיירים וממידת המסחור של האתר, משלם דמי כניסה, נרדף אחר נוהגי גמלים ומוכרי שתייה ובוחר לצאת לגלות מרצון, אל עומק הדיונות ואל אלו שמעברן האחר לא נראית נפש חיה.
החולות המזמרים
החולות המזמרים
נאת טורפן
תחנתם הבאה של ההולכים בדרך המקיפה את המדבר מצפון, הנמשכת למרגלות הרי הטיאן-שן, היא נאת המדבר טורפן (Tǔlǔfān) המחזיקה בשיא המפוקפק של המקום בו שורר משרע הטמפרטורות הגדול ביותר בסין – בין 50 מעלות בקיץ למינוס 40 בחורף, המעורר מיד את השאלה למה ואיך חיים פה? בסמוך לנאת המדבר נמצאת מלחה, המהווה את המקום השני הכי נמוך בעולם (154 מטר מתחת לפני הים). בעבר היה האזור פורה יותר, אולי בשל כמות משקעים גדולה יותר שירדה על ההרים מצפון. עדויות לכך הן ערים ענקיות (למשל יבחול, הקרויה בסינית ג'יאוחה , Jiaohe , והעיר גאוצ'אנג Gāochāng שהייתה בירת אוייגוריה), בנויות לבני בוץ, שננטשו והפכו לערי רפאים, שמקיפות את העיירה המודרנית מכל עבריה. בכמה מקומות נמצאו שרידי מנזרים נוצרים נסטוריאניים, בני אותו פלג שניתק ונרדף על ידי הקיסרות הביזאנטית בשנת 431 לסה"נ המצא כאן, במרכז אסיה מפלט בטוח.

ריקוד אויגורי (צילום: יובל נעמן)

אויגוריה
טורפן נמצאת בתחומי אויגוריה. העם הנקרא כיום אויגורי הוא עם תורכי שקיבל על עצמו את האמונה המוסלמית והגיע לכאן מהערבות הצפוניות במאה ה- 12 לסה"נ. אנשיו התפרנסו מסחר בסוסים, בבדים ובג'ייד. את האויגורים מייחד לבוש מיוחד, ובעיקר כיפה רקומה הקרויה Dopa. עם זאת תווי הפנים שלהם מגוונים מאד. יש מהם בהירים וכהים, יש בעלי עיניים עגולות ורחבות ויש בעלי עיניים מלוכסנות, ערב רב של כל העמים השונים ששלטו וחלפו במרחב. עם השתלטותם על האזור נטלו לעצמם את שמו של עם קדום שישב במרחב כדי לתת תוקף לאחיזתם בקרקע. האויגורים המקוריים החזיקו אימפריה בין המאה 10-8 לסה"נ וכדי לבדל עצמם מיצר עמי הסביבה היו העם היחיד שבחר בדת ה מניכאית כדתו. מכיוון שדתם של האויגורית היא אסלאם סוני, רבים כאן המסגדים. המסגד היפה ביותר נמצא בקצה המערבי של העיירה.
במאה ה- 18 שלט באזור טורפן שליט בשם אמין חוג'ה שכרת ברית עם סין וכבש עבורה את האזור. בתמורה הותר לבנו להקים לזכרו מגדל הנצחה שנקרא אמין-מינאר (Sūgōng Tǎ) . זוהי דוגמא מובהקת לארכיטקטורה מוסלמית אפגאנית קדומה. על המגדל מופיעים צירופים גיאומטריים שונים של דוגמאות לבנים. בסמוך למגדל הזיכרון ניצב מסגד טיט יפיפה שבו אסטלת אבן מעוטרת דרקונים - ברכת קיסר צ'ינג לסיום הבנייה. מאחורי המסגד משתרע בית קברות ציורי ביותר. הדבר הבולט ביותר בטורפן הוא שפע הירק וכרמי הגפנים שחובקים את העיר העתיקה וסביבתה. בגינו של גידול זה, שתוצרתו העיקרית צימוקים, מפורסמת טורפן בכל סין. כדי לאפשר את החיים במקום נחפרו כאן מאות נקבות האוספות אליהן את המים המחלחלים במורדות הרי הטיאן-שן ומעבירות אותן תת קרקעית אל פני השטח באזור נאת המדבר המלאכותית. מדובר בשיטת חקלאות פרסית קדומה, המוכרת גם מהערבה שלנו בעין עברונה, ומכונה פוגארות, אלא שכאן מכנים את הנקבות והתעלות קארז (Kerez). נאמר שאורכן הכולל של התעלות הוא למעלה מ- 2,500 קילומטר. החללים התת-קרקעיים הצוננים מאפשרים מפלט הכרחי בימות הקיץ החמים. רק בשעות הערב ניתן לשוב ולצאת החוצה. על פני השטח זורמים המים בתעלות אל החלקות החקלאיות. בנקודות רבות מציבים מיטות עץ מעל התעלות ותחת עצים ושם מעבירים את הזמן – בקריאת קוראן, באכילת אבטיחים ובמשחק שחמט. את הענבים בוצרים ותולים על ווי עץ המותקנים בתוך מבני לבנים אווריריים שנועדו במיוחד לצורך זה. תוך ימים ספורים הם הופכים לצימוקים.

הדרכים הסובבות את המדבר הגדול
בניגוד לתיאור הרומנטי המקובל, סוחרים מעולם לא גמעו את 8,000 הקילומטרים המפרידים בין בירת סין לרומא, אלא אם כן ביקשו לפתוח בעצמם נתיבי סחר או לבחור סחורות באופן קפדני. בדרך כלל הועברו הסחורות מיד ליד, שכן לא היו סוחרים שהיו נכונים לעזוב את בתיהם למשך תקופות כה ממושכות, מה גם שכל סוחר החזיק בדרך כלל בסוג מסוים של בעל חיים שהתאים לאזור גיאוגרפי מסוים. הגמלים הדו-דבשתיים התאימו ביותר לצליחת המדבריות, אולם לא ניתן היה לחצות בעזרתם רכסי הרים סלעיים ותלולים. שם היו נחוצות פרדות, שלא יכלו בשום אופן להתמודד עם קשיי המדבר. הסוחרים נהגו לעשות קטעים מהדרך, גם אם ארוכים, להעביר את הסחורה למוביל הבא וכך הלאה. העברת הידיים הרבות תרמה כמובן להתייקרותן העצומה של הסחורות במערב. כל סוחר שמכר את מרכולתו הלאה עשה זאת תמורת שלשול רווח נאה לכיסו.
מרוץ עגלות חמורים (צילום: יובל נעמן)
בתיה הישנים של
כתבה על ש'ינג'יאנג - מחוז האויגורים
קאשי - גן עדן של סחורות וצבעים (צילום: יובל נעמן)
השוק של קאשגאר
'פוש, פוש', 'הצידה, הצידה', באויגורית, נשמעות הקריאות מכל עבר, כשבעלי העגלות ונושאי התוצרת מפלסים דרכם בהמון. המולת השוק נמזגת בדמיוני לבליל של מראות ושיחות ואמונות. בליל של שפות וסמלים, שנמזגים בסופו של דבר אל קלחת אחת עשירה ומרתקת, שאת תכולתה כלל לא ניתן להקיף – סיפורן של דרכי הסחר הקדומות באסיה.