בדרכי שינג'יאנג – בקעת טורפן וסביבתה
מאת: יובל נעמן


למרגלות הרמה הטיבטית נגמר המדבר ומתרוממת החומה הבלתי עבירה של רכס הרי קונלון, אשר לאורכו עוברת דרך המשי הדרומית. כאן נמצאת בקעת טורפן - המקום הנמוך והחם ביותר בסין, והשני הכי נמוך בעולם, אחרי ים המלח שלנו.


דרך המשי ההיסטורית חוצה כאן את גבול המדבר ועוברת מצדו הצפוני דרך הערים: אקסו (Aksu)קוצ'ה (Kuqa)קורלה (Korla), וגולת הכותרת התרבותית והתיירותית – העיר טורפן (Turpan) שבשולי בקעת טורפן (Turpan Depression).

בקעת טורפון, שינג'יאנג
בקעת טורפן, גמלים כפולי דבשת הם אמצעי תחבורה רב שנים כאן  (צילום: Nutthavood)


 העיר טורפן (A) ויעדי טיול בסביבתה המוזכרים בכתבה
להגדלה לחצו על הפינה העליונה של המפה

העיר טורפן – עיר הגפנים

למרגלות הרי טיין שאן, במחוז שׂינְגְ'יָאנְג (Xinjiang) שבמערב סין, שוכנת העיר טורפן. למרות החום המדברי השורר סביבה, היא מהווה מקום מפלט ונווה מדבר, ובורכה בטבע ייחודי, נופים מרהיבים ואדמה פורייה. בעבר היא שימשה כאחת התחנות החשובות לאורכה של דרך המשי, וכיום חשיבותה היא בעיקר בערך התיירותי שלה, ביופייה ובעשרות סוגי הענבים שמשגשגים בכרמים שעל אדמתה.
העיר טורפן היא מרכז הביקור בעמק טורפן, והמקום היחיד בו אפשר להתגורר, לאכול, וגם לצפות בתרבות האויגורית. בעיר יש שדרות מוצלות בגפנים, יצירות אומנות ושווקים קטנים, לצד בתי מלון רבים. בעיר מתנוסס צריח מסגד אמין (Emin Minaret) מהמאה ה-18, המתנשא לגובה 44 מטרים ובולט בנוף. בעיר יש גם מוזיאונים, ובהם מוזיאון להדגמת שיטת ההשקיה המדברית, הנקראת קארז.
יש בעיר שוק נחמד וכמה מסגדים פזורים בה. מסביב לעיר ישנם כמה אתרים היסטוריים מעניינים, כגון מערות אלף הבודהות, מהן גנבו הטורקים והגרמנים את ציורי הפרסקו המרתקים.
 
"רק" 700 אלף איש מתגוררים בעיר, מספר נמוך במושגים סיניים, שהמספרים בה נמדדים במיליונים.
היא ממוקמת 150 ק"מ דרומית לעיר אורומצ'י (Ürümqi), בירת מחוז שינג'יאנג.
כתבות על דרך המשי  |  לינה בעיר טורפן
 
מסגד, העיר טורפון
המסגד בעיר טורפן, העיר הגדולה באזור המדברי של בקעת טורפן  (צילום: Travel Photography)


 


המזרח הרחוק



בקעת טורפן – המקום החם ביותר בסין

בקעת טורפן היא המקום בו נמצאת הנקודה הכי נמוכה בסין - Aydingkol  (Ayding Lake) - שהוא כיום אגם יבש, בגובה מינוס 154 מ' מתחת פני הים.
הבקעה היא המקום החם ביותר בסין , אך עם זאת – מאוד נעים בה. היא מהווה נווה מדבר והעיר הקטנה, עם המעניינת שבה, משופעת בגפנים שמספקים צל וקרירות.
בסביבה ישנן ערי מבצר עתיקות, עשויות לבני בוץ, שמעט הגשם מצליח בקושי להשיבן למצבן הטבעי כערמות חול חרסיתי.

האקלים כאן הוא מדברי - חם ויבש מאד.
יולי הוא החודש החם ביותר, עם טמפרטורה ממוצעת של 33 מעלות צלזיוס, שיכולה להגיע ל- 49 מעלות בשעות השיא.
ינואר הוא החודש הקר ביותר, אז צונחות הטמפרטורות בצורה חדה, עם ממוצע של מינוס 7 מעלות, שיכול להגיע למינוס 30 מעלות, שהוא השיא שנמדד כאן.
ביוני, שהוא החודש "הגשום" ביותר, יכולים לרדת כ- 3 מ"ממ גשם, וכמות המשקעים השנתית היא 15 מ"מ.

בקעת טורפון, המקום הנמוך ביותר בסין
נקודת הציון למקום הנמוך ביותר בסין והשני בעולם כולו  (צילום: Gruschke)

בקעת טורפון, מפת סין
בקעת טורפאן (באדום) ומחוז שינג'יאנג (בכתום) על מפת סין  (מקור: Joowwww)
 

עמק הגפנים - הצימוקים הכי טעימים בסין

הבילוי הנעים ביותר הוא בעמק הגפנים (Grape Valley) לצד בקעת טורפן. זהו עמק מדברי ובו עשרות כרמים ומסעדות בצל גפנים. בשל החום הרב בחודשי הקיץ, יוצר ריכוז הסוכר בענבים את הצימוקים הטעימים בסין. בחודשי החורף קוברים את ענפי הגפן באדמה למניעת קפיאתן.

לעמק זה, כמו למקומות נוספים באזור, מביאים מים בקארז - שיטת השקיה שהגיעה מתימן דרך פרס, והיא מבוססת על שורה של חפירות אנכיות, הנראות כחפירות חולד, המשרתות ניקוי, וכריית תעלה תת-קרקעית מאוזנת כמעט, המובילה את המים מההרים לעמק. את שיטת החפירה מדגימים אנשי עמק הגפנים בשני מוזיאונים בעיר טורפן עצמה.
כרטיס כניסה לעמק מקנה ביקור במוזיאון הקארז בעיר טורפן.

בקעת טורפון, יבוש ענבים לצימוקים
מזג האוויר היבש וההתאיידות הגבוהה, מושלם להכנת צימוקים  (צילום: double_p)

בקעת טורפון, יבוש ענבים לצימוקים
שיטה נוספת לייבוש צימוקים בחלל מוצל  (צילום: double_p)
 

ערים עתיקות בבקעת טורפן

מאוד מעניין לבקר בעיר העתיקה גאוצ'אנג (Gāochāng), שהייתה עיר הבירה במאה ה-9. עדיין ניתן לראות שהיא השתרעה על שטח של קילומטרים רבועים רבים. בעיר נותרו מבנים וערמות חול, שחלקן מהוות שאריות של  מבנים מהעבר.
 
העיר העתיקה היפה יותר היא ג'יאוחה (
Jiāohé), שפירושו "בין שני נהרות". גם היא עיר-חומה שנשתמרה היטב, הניצבת, כפי ששמה מעיד עליה, בין שני נהרות. ראשיתה לפני כאלפיים שנה ולמרות ההרס המונגולי, עדיין אפשר לסייר ברחובות ולראות רבים ממבני הבוץ ששרדו.
באתר ישנן דרכים רבות שניתן ללכת בהן, אך המבנים שמחוץ לדרכים אלו הם בסכנת קריסה. גולת הכותרת הוא המגדל שעדיין עומד על תילו, ומקדשים ששרדו בחלקם. כמו כן ישנם בתים רבים מלבני בוץ, שבמידה מסוימת השתמרו וניתן לראות איך היו החיים במקום.

גם ביקור בקברי אסטאנה 
(Astana) מהמאות 6-9 מומלץ, ולו רק כדי לראות את שכיות האומנות ואת הקיסרים החנוטים במקום.
 
בקעת טורפון, גאוצ'אנג
העיר העתיקה גאוצ'אנג, שהייתה עיר הבירה במאה ה-9  (צילום: Roy Berman)

בקעת טורפון, ג'יאוחה
ג'יאוחה גם היא עיר-חומה שנשתמרה היטב, הניצבת בין שני נהרות  (צילום: Richard Weil)
 

השוק של העיר קוצ'ה

אם תגיעו אל העיר קוצ'ה (Kuqa) ביום שישי, מומלץ לבקר בשוק. אין זה השוק של קאשגר, אבל הבזאר הצבעוני מתקיים, בשונה ממרבית הבזארים במרכז אסיה, ביום ו' (יום אל ג'מעה), וזאת בשל ההשפעה המוסלמית הגדולה. מיקום השוק כשני קילומטרים ממערב למרכז העיר, ואפשר למצוא בו חפצים מקוריים ואותנטיים. אפשר גם סתם להביט במקומיים עומדים על המקח, או להציץ במסגד הסמוך, השני בגודלו אחרי עיד-קיח בקאשגר.

בהמשך הדרך מזרחה, עוברים בקורלה(Kurla) , שגם היא עיר עתיקה על דרך המשי. העיר גבוהה יחסית ולכן קרירה ויבשה. בקיץ הטמפרטורה המדברית משפיעה היטב, ורבים מעדיפים לנסוע כשעה צפונית מהעיר לאגם בוסטן (Bosten),שהוא מאגר המים המתוקים הגדול במחוז שׂינְגְ'יָאנְג. ליד האזור הקרוי אגם לופ (Lop Nur), שכיום הוא שטח צחיח, נמצאת הממלכה העתיקה לואלן. לא הרבה נשאר ממנה, אבל מי שזמנו בידו יכול לבקר בלופ-נור ובחורבות לואלן.
כתבה על אגם לופ-נור

בקעת טורפון, העיר קוצ'ה
פנים המסגד בעיר קוצ'ה, השני בגודלו לאחר המסגד של קאשגר  (צילום: Peter Chou Kee Liu)
 

ההרים הבוערים

נופים יפים ישנם בנסיעה בכל אזור בקעת טורפן, ובמיוחד יפה מראה ההרים הבוערים (Flaming Mountains / Huoyan Mountain). זהו רכס הרים מאבן חול אדומה, הנראים כאש של מדורה, בשל החריצים האנכיים העמוקים באבן החול. בחודשי הקיץ הלוהטים, בהם הטמפרטורה מגיעה ל-49 מעלות בצל, וטמפרטורת האדמה ל-80 מעלות (!), יוצר האוויר החם אשליה של בערה, המודגשת על ידי היעדר חי או צומח על ההרים. ההרים נקראים על ידי הסינים ההרים הבוערים (HuoYan Shan) וההר האדום (Keziletage) על ידי האויגורים, בעיקר בשל המראה  שלהם.
 
רצועת ההרים היא ספח של התרוממות ההימלאיה מלפני 50 מיליון שנה, המגיעה לגובה של 831 מטר (מעל העמק השני הכי נמוך בעולם, מינוס 150 מטר). ההרים נמצאים כעשרה קילומטרים צפונית לטורפן, ונמשכים ממערב למזרח לאורך כמאה ק"מ.
מרכז המבקרים נראה כמו מסגד מוסלמי קטן, מוקף חומה ארוכה, ובו הסברים על ההרים.
ההרים והמסע לאורכם תוארו בספר המסע למערב.

בקעת טורפון, ההרים הבוערים
ההרים הבוערים, טמפרטורת הקרקע יכולה להגיע ל- 80 מעלות צלזיוס  (צילום: Colegota)
 
למרגלות ההרים חצובות בסלע מערות אלף הבודהות של בזקליק (Bezeklik Thousand Buddha Caves). הן נחצבו עם הגעת הבודהיזם לסין במאה השלישית, ובעיקר בפריחה הבודהיסטית בתקופת הטאנג (מאות 7-10).
גם ליד קוצ'ה יש מקום מרשים כזה, בו חצובות למעלה מ- 200 מערות בודהיסטיות בצלע ההר, שאת מרביתן הרסו המוסלמים והקומוניסטים בתורם.
 
בקעת טורפון, מערות אלף הבודהות של בזקליק, שינג'יאנג
מערות אלף הבודהות של בזקליק, אתרי התבודדות לנזירים בודהיסטים  (צילום: Travel Photography)




כיצד נוצרו ההרים הבוערים?

אגדות רבות נקשרו למקום, ביניהן האגדה ההאנית (סינית) על מלך הקופים שעשה בלגן בשמיים, כשהתפרע ליד התנור המייצר את עמודי חיי הנצח. כשנזרק מהמטבח נפלו חלקי העמודים, ואלו יצרו את ההרים הבוערים.

האגדה האויגורית יפה יותר, ולפיה הגיבור המקומי לחם שלושה ימים ושלושה לילות נגד הדרקון שהיה במקום, וכשניצח אותו הפכה הגווייה מכוסת הדם להרים הבוערים. שמונה מכות החרב הפכו לשמונת העמקים, ובכללם עמק הענבים הידוע.

גם מראה אגם המלח, ממנו עולה אוויר חם, המשבש את הראות ביוצרו חזיון תעתועים, הוא מראה נוף ייחודי ומרתק.
 


יובל נעמן אודות הכותב
יובל נעמןצלם גיאוגרפי, מדריך טיולים, בונה מסלולים, יועץ טיולים אישיים ומרצה על ארצות העולם השלישי. בעל תואר שני בלימודי אסיה, מכיר את אסיה על בוריה וכן חלקים נרחבים של אפריקה ואמריקה, מעשרות ביקורים ולמעלה משלושים שנות טיולים עם התרמיל על הגב.





יובל עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות






סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר