לגלות את דרום יוון:
מסלול טיול מעגלי בחצי האי פלופונס
מאת: ד"ר גלעד (גילי) חסקין
הפלופונס שבדרום יוון הוא חצי אי, שמאז נכרתה התעלה הקורינתית הפך לאי, המקושר כיום ליבשת עם גשרים. כאן פרחה התרבות המיקנית, כאן התרחשו מרבית האירועים המיתולוגיים. זהו למעשה גרעינה של יוון הקדומה, שאין בה מקום שהוא רחוק מהים יותר מחמישים קילומטרים.
יעדים מרכזיים במסלול סובב פלופונס, ומקומות לינה מומלצים:
העיר נאפפליו (A), מלון אמימונה אנד אדיאנדי בנאפפליו, פורטו הלי (B), ריזורט ניקי ביץ' בפורטו הלי,
מיקנה (C), אפידאורוס (D), מלון יאלאסי ליד אפידאורוס, חבל ארקאדיה (E), העיירה מונמבסיה (F), מלון מאלבסיה ב מונמבסיה,
הכפר ואטיה בחבל מאני (JG), מערת דירו (H), הרי טייגטוס (I), הכפר אנאוורטי (J), מיסטרס (K), מלון קיניסקה ליד מיסטרס,
הכפר ואטיה בחבל מאני (JG), מערת דירו (H), הרי טייגטוס (I), הכפר אנאוורטי (J), מיסטרס (K), מלון קיניסקה ליד מיסטרס,
העיירה פילוס (L), מלון קארליס ביץ' ו מלון קוסטה נאבארינו בחוף פילוס, אולימפיה (M),
העיר פאטראס (N), מלון מוקסי פאטרה בעיר פאטרס, דיאקופטו (O), קאלאווריטה (P)
העיר פאטראס (N), מלון מוקסי פאטרה בעיר פאטרס, דיאקופטו (O), קאלאווריטה (P)
דרכי הגעה לפלופונס
ניתן להגיע לפלופונס בנסיעה מאתונה, בכביש מהיר העובר על גשר מעל תעלת קורינתוס, המפרידה את הפלופונס מאתונה ומרכז יוון. גשר נוסף – גשר ריו-אנטיריו (Rio-Antirrio), גשר ארוך ומרשים העובר מעל מפרץ קורינתוס, מקשר את הפלופונס אל צפון-מערב יוון.
בקיץ בדרך כלל ניתן למצוא טיסות שכר ישירות ל שדה התעופה שליד העיר קלמטה ( Kalamata), בדרום הפלופונס, אך גם טיסות לאתונה בהחלט מתאימות (כשעה נסיעה לתעלת קורינתוס, כשעתיים לנאפפליו).
כתבה על בתי מלון מומלצים באזור קלמטה ומפרץ מסיניה
תעלת קורינתוס, מפרידה בין צפון יוון לפלופונס ומקצרת את הדרך מאתונה (צילום: כרמית וייס)
תחנה ראשונה: העיר היפה נאפפליו
העיר נאפפליו (Nafplion, Nafplio ) היא אחת היפות והרומנטיות בערי יוון. בתיה האלגנטיים בנויים על חצי אי צר ומצוקי, החודר אל מפרץ ארגוליס, ומשמרים את אווירת יוון של פעם. העיר היא בירת מחוז ארגוליס ושימשה כנמל חשוב מאז תקופת הברונזה. מיקומו של המפרץ הוא כה חשוב מבחינה אסטרטגית, עד שנבנו בו שלוש מצודות. היפה שבהם מתנשאת בהדר מעל העיר – המצודה הוונציאנית פלמידי ( Fortress of Palamidi ). מן המצודה נשקף נוף מרהיב של העיר, מפרץ ארגוליס מעברה האחד ורכס פארנון מעברה האחר. משני צידי רחובותיה הצרים בנויים בתים ונציאניים וארמונות קטנים בסגנון נאו-קלאסי.
לאחר קבלת העצמאות שימשה נאפפליו לזמן קצר כבירת יוון, אך לאחר ההתנקשות בראש הממשלה הראשון של יוון, הורחקה נאפפליו מאור הזרקורים והפכה להיות מקום מושבם של רומנטיקנים. נאפפליו היא מקום קסום, בעיקר בערבי הקיץ. כיכר העיר וסמטאותיה נקיות מכל רבב, והומות תיירים ומקומיים.
מצודת פלמידי והעיר נאפפליו למרגלותיה, מהיפות והרומנטיות בערי יוון (צילום: saiko3p)
מלון מומלץ במרכז נאפפליו
מלון אמימונה אנד אדיאנדי (Amymone and Adiandi) ממוקם בקרבת הנמל והטיילת, באזור עם שפע מסעדות, בתי קפה וחנויות. החדרים והסוויטות, וגם המרחב הציבורי, משופצים עם אבן ועץ ומשרים אווירת רוגע. ארוחת בוקר בסגנון יווני מוגשת בצורה מעוררת תיאבון. במקום חניה ללא תשלום.
נופש לחופי מפרץ ארגוליס
לפני שנעזוב את חצי האי ארגוליס (Argolis), האצבע המזרחית ביותר של הפלופונס, אציע לכם לרדת לקצהו הדרומי ביותר. מפרץ ארגוליס הוא אחד מאזורי הנופש הפופולריים ביותר ביוון, והוא מרוחק כשעתיים נסיעה מאתונה. העיירה פורטו הלי (Porto Heli) מרכזת אליה את מרבית הנופשים, אך ניתן למצוא גם חופים מבודדים, בהם תהיו כמעט לבד או עם איזו יאכטה שעגנה למספר שעות. ניתן לעלות כאן על מעבורת אל שני איים קרובים – האי ספצס (Spetses) והאי הידרה (Hydra).
המדריך המלא לאי הידרה | לינה באי ספצס
אם זמנכם בידכם, או אם החלטתם שאינכם רוצים להמשיך למסלול המלא בפלופונס, זה המקום לעצור למספר ימים של נופש, באחד הריזורטים הפזורים לחופיו הצלולים של מפרץ ארגוליס. אחד היפים והמומלצים שבהם הוא ריזורט ספא ניקי ביץ' (Nikki Beach Resort & Spa), הבוהק בלבן על קו חוף פרטי, בפאתי העיירה פורטו הלי. הוא מעוטר ב-5 כוכבים, ומציע חדרים מרווחים מאד וסוויטות ענקיות, שלחלקן בריכה פרטית, בנוסף לבריכת המלון, מסעדה ובר חוף.
בתי מלון נוספים בעיירת הנופש פורטו הלי
ריזורט ספא ניקי ביץ' – להתפנק לחופי אחד מהחופים היפים ביוון
עיירת הנופש פורטו הלי, מהחופים היפים ביוון ורק שעתיים מאתונה (צילום: Gatsi)
האתרים הארכיאולוגיים מיקנה ואפידאורוס
במרחק נסיעה קצר מנאפפליו שני אתרים ארכיאולוגיים מהחשובים ביוון. ראשון הוא האתר הארכיאולוגי מיקנה ( Mycenae ) הוא השריד הארכיאולוגי החשוב ביותר בארגוליס . שרידים גדולים אלו, מרשימים וקודרים מעט, הם מה שנותר מהעיר מיקנה, אחת הערים החשובות ביותר בתקופה המיקנית (1200-1550 לפנה"ס). מעבר לשרידים המרשימים, יש בביקור מעין עלייה לרגל ספרותית. מכאן למעשה יצאו האכאים במסעם המיתי אל טרויה המעתירה. זוהי נקודת מפתח באיליאדה, מבחינות רבות, ראשיתה של הספרות המערבית. העיר מיקנה, "עתירת הזהב", המוזכרת בסיפורי הומרוס, הציתה את דמיונם של חוקרים ורומנטיקנים. אחד מהם, הנריך שליימן, חשף בחורבותיה ממצאים מרשימים.
שיא הביקור באתר הוא החומות העבות ("קיקלופיות"), שער האריות המפורסם וקברי המלכים. במיקנה חשף שליימן את תגליתו המדהימה: שלדים של מלכי מיקנה ובני משפחותיהם, כשפניהם מכוסות ב"מסכות מוות" עשויות זהב. אחד הקברים – אוצר אטראוס, קיבל בטעות את הכינוי : " קבר אגממנון", למרות ששוכניו נטמנו כאן כ-400 שנה טרם מלחמת טרויה.
שער האריות, אחד הממצאים המרשימים של עתיקות מיקנה (צילום: Starcevic)
אפידאורוס ( Epidaurus ) הוא אחד האתרים היפים ביוון. הנרי מילר כתב: "מיקנה מקופלת בתוך עצמה, אך אפידאורוס פתוחה, חשופה ומוקדשת לרוח". עיקר פרסומה של העיר בא לה מתוך פולחן אָסְקְלֶפּיוּס, אל הרפואה, שנולד כאן ואפידאורוס שימשה לו מרכז ויעד לעולי רגל. האתר זכה לחשיבות פאן-הלנית החל מהמאה ה-4 לפנה"ס . במקום היה אסקלפיון: אחד מ-300 מרכזים רפואיים-מקדשים, שהוקמו לכבודו של אָסְקְלֶפּיוּס (פולחן אסקלפיוס נעלם עם התקדמות הנצרות ליוון). סביב המקדש התקבצו חשוכי מרפא, כדי לבקש ניסים. עם הזמן נהרו למקום גם רופאים והוא החל לקבל צביון של בית חולים. מקדש אסקלפיוס היה מוקף חומה, ומשני צידי הדרך הקדושה ניצבו קברים. המקדש המרובע נשען מכל צד על שורה של עמודים דוריים. במאה ה-4 לפנה"ס היה כאן מרכז רפואי ובו לבירינת לטיפול בהלם, חדרי ניתוח, חדרי הבראה, תיאטרון, בתי מרחץ ועוד.
כדאי לבקר גם בתולוס – מבנה מעוגל ששרידיו בצפון מערב המקדש, והוא נחשב לאחד מהבניינים היפים ביוון. המבנה כולל 26 עמודים חיצוניים בעלי כותרות דוריות ו-14 עמודים פנימיים בעלי כותרות קורינטיות. התולוס נבנה במאה ה-4 לפנה"ס, לא ברור למה שימש, אך הוא היה חלון הראווה של אפידאורוס, מפואר במבנהו ובפסליו. התיאטרון נבנה במאה ה-4 לפנה"ס, והיו בו 14,000 מקומות ואקוסטיקה יוצאת דופן. הוא נחשב לתיאטרון היווני השמור ביותר בעולם, ומדי שנה בחודשים יולי-אוגוסט מתקיים במקום פסטיבל אתונה ואפידאורוס (Athens Epidaurus Festival).
פסטיבל אתונה ואפידאורוס - האתר הרשמי
תיאטרון אפידאורוס, נחשב לתיאטרון היווני השמור ביותר בעולם (צילום: Giorgos Kristotakis)
מלון מומלץ ליד אפידאורוס
עם בריכת אינסוף המשקיפה למפרץ, מלון יאלאסי (Yialasi Hotel) הוא המקום שמומלץ לעצור בו בדרך מ/אל אתונה, וסביר להניח שלא תרצו לעזוב. מלון הבוטיק הקטן והמשפחתי מציע חדרים, סוויטות ודירות, עם מרפסת לים, מיזוג אוויר, מיני בר, מכונת קפה, ארוחת בוקר מפנקת ומסעדה מצוינת.
המחוז ההררי ארקאדיה – אל לב הפלופונס
לפני שנמשיך דרומה במסלול, שנושק ברובו לחופי הפלופונס, נמליץ להקדיש מספר ימים למחוז ההררי ארקאדיה (Arcadia). תופתעו למצוא כאן נופי הרים קסומים, עם יערות עצי אשוח שכמו הוצנחו לכאן מצפון אירופה, כפרים ציוריים הדבוקים למורדות ההרים, ומארחים חמים ששמחים עם כל אורח הנוטש את החופים ומגיע לגלות את האוצר שלהם. למי שמחפש מסלולי הליכה, רפטינג בנהר סוער, טיולי אופניים וטרקטורונים – זה המקום לעצור בו למספר ימים.
מנזר פרודרומוס על מצוקי קניון לוסיוס, המחוז ההררי ארקאדיה במרכז הפלופונס (צילום: כרמית וייס)
רפטינג על נהר לוסיוס, חוויה רטובה בנופים הקסומים של חבל ארקאדיה (צילום: Trekking Hellas)
עתיקות מיסטרס – בין ביזנטיון למערב
מיסטרס ( Mystras ) הייתה בירתה של ממלכה ביזנטית עצמאית, אשר ממנה לא שרד כמעט דבר. היא נמצאת 7 ק"מ מערבית לחורבותיה של ספרטה ( Sparta ), בשיפולי הר טאיגטוס. לאחר שכבשו הפראנקים את ספרטה בשנת 1248, הם הקימו כאן עיר חדשה ומבוצרת. מבצר מיסטרס נבנה ב-1249 על ידי הצלבנים. ב-1259 חזרו הביזנטים לאזור, שבו את המלך הפרנקי ואת אציליו, וקבעו בעיר החדשה את מושבם. עד מהרה אוכלס המקום על ידי תושבי המישורים, שנמלטו אליו מאימת הפולשים הסלאביים. בעוד האימפריה הביזנטית הולכת ושוקעת, שגשגה מיסטרס. בשנת 1834, עברו התושבים לספרטה.
מיסטרס משמרת חיים של עיר שנשלטה על ידי נסיך יווני, שנישא לשתי נשים ממערב אירופה, ושימשה כמפגש בין ביזנטיון לתרבות המערבית. בכנסיות מיסטרס תמצאו ציורי פרסקו מפורסמים בתולדות האמנות הביזנטית.
עתיקות מיסטרס, מפגש התרבות העות'מאנית והמערבית (צילום: elgreko)
מלון מומלץ ליד עתיקות מיסטרס
מלון קיניסקה פאלאס ( Kyniska Palace Conference ), מלון 5 כוכבים הממוקם 6 ק"מ ממיסטרס, ומציע סוויטות משגעות עם נוף קסום להרים. מומלץ להזמין כאן שני לילות לפחות, כי פשוט לא תרצו לעזוב!
העיר מונמבסיה – גיברלטר של יוון
פירוש השם מונמבסיה ( Monemvasia ) הוא " כניסה יחידה", משום שקיימת רק כניסה אחת לעיר זו, שנוסדה בימי הביניים. זוהי עיר הנמל והמרכז המסחרי הראשי של חבל מוראה – כפי שנקרא הפלופונס בתקופה הביזנטית, שהשלימה את מיסטרס – המרכז הרוחני. שמו של המקום התפרסם ברחבי אירופה בשל היין שיוצר בו. זוהי עיר ביזנטית שמורה היטב, משום שלא ננטשה מעולם. במאה ה-13 הפך המקום לעיר גדולה ונמל הומה.
מונמבסיה בנויה על סלע ענק, המזדקר בדרמטיות מהים. המקום, המכונ ה "גיברלטר של יוון", הוא למעשה אי, שהופרד מהיבשת ברעידת אדמה בשנת 375. אמנם המקום הומה תיירים, אך אסור לוותר על המראה המרהיב, כפי שכתב המשורר יאניסריצוס, שנולד וחי במקום: " נוף זה קשוח כמו השתיקה".
כדאי לטייל בסמטאות העיירה, שבתיה ניצבים כאן מאז ימי הביניים. ברחוב הראשי הצר והמרוצף תמצאו חנויות מזכרות וטברנות רבות. כדאי גם לטפס בגרם מדרגות אל המבצר ואל העיר העילית. למעט כנסיית איה סופיה (Agia Sophia) השוכנת על קצה מצוק תלול, נותרו במקום רק עיי חורבות, אך הנוף משכר חושים. הגישה היא בכביש הצר המחבר את הצוק לכפר החוף הקטן גפירה ( Gefira ), שגם בו ניתן למצוא בתי מלון חדרים להשכרה.
המראה המזומן למטפסים אל המבצר של מונמבסיה, שווה להתאמץ במדרגות (צילום: Nikos Moumouris )
מלון מומלץ בעיירה מונמבסיה
מלון מאלבסיה ( Malvasia Traditional Hotel ) הוא מלון בוטיק מקסים, במבנה אבן מסורתי, הממוקם למרגלות המבצר של מונמבסיה ומשקיף לעבר הים. במלון חדרים, סוויטות ודירות, שכולם ממוזגים ולכולם מרפסות, ורובם פונים לעבר הים. שימו לב שמהחניה נדרשת הליכה קצרה (כ-300 מ'), אך המאמץ שווה את הקסם של המקום!
חבל מאני והכפר ואטיה
הכפר ואטיה (Vathia או Vatheia ) הוא כפר מגדלים מהמם בראש גבעה, בדרומו של חבל מאני (Mani ) – חבל מוזר ומעניין, בין הרים תלולים במזרח וים במערב, שעשו אותו לבלתי חדיר. במשך מאות שנים נמלטו לכאן יוונים , מאימת נגישות ורדיפות. בין אם היו אלו הספרטנים, שנסו מפני הסלאבים, ובין אם היו אלו פליטי רדיפות העות'מאנים במאה ה-19.
אם האדם הוא תבנית נוף מולדתו, הרי ניתן לומר כי המצוקים התלולים והאדמה הטרשית עיצבו במהלך הדורות את רוחם העיקשת של ה"מאניוטים", בני חבל מאני. בגלל הבידוד והיעדר שלטון מרכזי, התפתחה בחבל חברה של איכרים-צמיתים, שנהגו להילחם זה בזה, על קרקעות ופרנסה. בעת מלחמה התבצרו הלוחמים במגדלים משפחתיים, שצמחו במהלך השנים לגובה של 4-5 קומות. חלק מבתי המגדלים העתיקים שופצו ומושכרים לתיירים .
מגדלי האבן של הכפר ואטיה, חבל מאני בדרום הפלופונס (צילום: CC Anetlanda )
מערת הנטיפים פירגוס דירו
מצפון לחבל מאני, על החוף המערבי, נמצאת מערת נטיפים יפהפייה – מערת דירו (Cave of Diros), שבעבר הרחוק יושבה על ידי בני התקופה הניאוליתית ונתגלתה מחדש בשנת 1900. נהר תת קרקעי עמוק (15 מ ' ) שחתר בסלעי הגיר, יצר כאן אולמות, מנהרות , נטיפים וזקיפים, המתגלים תוך כדי שייט בסירת משוטים. השייט אורך כחצי שעה ועובר בין אלפי אשכולות של נטיפים, שזכו לכינויים רומנטיים, כגון "שלושת החכמים " , "פרח הבדולח" ועוד. הכניסה למערה נמצאת לחוף הים ממש.
זהו אתר הטבע המפורסם ביותר בפלופונס ולטעמי גם אחת ממערות הנטיפים היפות באגן הים התיכון. כביש הגישה למערות פונה מערבה מהכפר פירגוס דירו (Pyrgos Dirou) , מדרום לכפר אריאופולי (Areopoli), הידוע בזכות מגדליו הנישאים. המערות פתוחות מדי יום ביומו, אך קחו בחשבו שבקיץ משתרך במקום תור ארוך.
סרטון קצר בו ניתן לחוות וללמוד על השייט במערת הנטיפים דירו
הרי טייגטוס – יערות אשוח ואורן שחור
רכס הרי טַייגֶטוֹס (Taygetus) החוצה את הפלופונס, מיתמר לגובה של 2,407 מ' מעל פני הים בפסגת פרופיטיס איליאס . זהו אחד האזורים היפים ביותר ביוון לטיול רגלי. המדרונות הנמוכים נטועים עצי חרוב וזית, מעליהם גדלים עצי אלון וערמון, והמדרונות העליונים מכוסים ביערות של אשוח ואורן שחור.
אמליץ כאן על טיול נחמד אל הכפר הה ררי אנאווריטי (Anavrití) הצופה על העיר ספרטה ( Sparta). הכפר הקסום שוכן בעמק מבודד ומעפילים אליו ברכב בפיתולים חדים. לאחר סיור בכפר ושיחה עם תושביו, הטוענים כי הם צאצאי העבריים, יורדים ל מנזר פאנרומני ( Faneromeni ). משם אין לרדת בדרך העפר, אלא להמשיך ברגל בשביל נסתר (לשאול את אחד הנזירים), עד לבתי הקפה ש במעיינות פארורי(Parori) , שליד מיסטרס .
העיר ספארטה למרגלות רכס הרי טייגטוס המושלג, 2,407 מ' מעל פני הים (צילום: Leonid Andronov)
העיירה פילוס ומפרץ נאווארינו
פילוס (Pylos), עיירת חוף בדרום-מערב הפלופונס , שוכנת בקצה הדרומי של מפרץ נאווארינו ( Navarino ) רחב הידיים. מפרץ זה היה זירת הקרב הימי נאווארינו, שבמהלכו הפגיזו הצי הבריטי, הרוסי והצרפתי את הצי של איברהים פאשה ממצרים, שנשלח על ידי אביו, מוחמד עלי, כדי לסייע לעות'מאנים במלחמת העצמאות היוונית. בהפגזה האירופאית טובעו 53 ספינות ונהרגו 6,000 איש.
פילוס היא עיירה ציורית, שנבנתה במאה ה-19 בהשפעה צרפתית, עם פלטיאה (כיכר מרכזית) יפה מוקפת עצים, שתי טירות ונמל טבעי ענק. מומלץ מאוד לצאת לשייט במפרץ, בין הצוקים העולים מן הים, ולבקר באי הקטן ספאקטריה (Sfaktiria) שממול. ניתן לצאת ולבקר בארמון נסטור (Nestor) המיקני, השוכן 17 ק"מ מצפון לפילוס ובמוזיאון הארכיאולוגי הקטן והמרתק שבכפר חורה. כדאי מאוד לראות את ציורי הקיר מחדר כס המלכות של ארמון נסטור.
מתוני (Methoni) , הנמצאת 12 ק"מ מדרום לפילוס, היא עיירה נחמדה בעלת חוף חולי שהאטרקציה העיקרית בה הוא מבצר ונציאני מפואר, הבנוי על צוק, מוקף משלושת עבריו בים ומופרד מהיבשה בתעלת מגן. המבצר יפה, רומנטי ושמור היטב. הכניסה ללא תשלום.
לינה בעיירת החוף פילוס
חוף ווידוקיליה ( Voidokilia ) מצפון לעיירת החוף פילוס (צילום: verve231)
המלצות ללינה בחוף המערבי של הפלופונס
באזור זה נמליץ על שני בתי מלון מקסימים, המתאימים לזוגות ומשפחות, במרחק של כשעה נסיעה משדה התעופה של קלמאטה (אליו יש טיסות שכר בקיץ).
הראשון – מלון קארליס ביץ' ( Karalis Beach ) הוא מלון 3 כוכבים, הממוקם לחופי העיירה פילוס, צופה על מפרץ נאווארינו. הוא מציע חדרים וסוויטות, כולם ממוזגים, עם שולחן, פינת ישיבה ומרפסת הצופה למפרץ. זהו מלון משפחתי קטן, עם יחס חם ואדיב.
השני – כפר הנופש קוסטה נאבארינו ( The Westin Resort Costa Navarino ) הוא מלון 5 כוכבים, הנמצא מעט צפונה לפילוס, ומציע חוף ים פרטי, בריכות שחייה (בחלק מהחדרים גם בריכה פרטית), מרכז ספא, מתקני שעשועים לילדים, מגרשי ספורט וגולף, מסעדה ובר.
מלון קארליס ביץ' – מלון משפחתי קטן הצופה על מפרץ נאווארינו
כפר הנופש קוסטה נאבארינו – פינוק 5 כוכבים לחופי מערב הפלופונס
אתר המשחקים האולימפיים של אולימפיה
אתר המשחקים האולימפיים אולימפיה (Olympia) שוכן בעמק ירוק ופורח למרגלות הר קרוניון, בחבל ליס ( Llis ) ההיסטורי. המסורת אומרת שכאן התקיים פולחן לקרונוס ולריאה, לפני הולדת זאוס. פלופס (Pelops) , נכדו של זאוס ומלך אולימפיה, היה הנערץ ביותר באזור. פולחן פלופס היה חשוב והוקצה לו מקום ליד מזבח האש של זאוס. פלופס היה הרוח הארצית בעוד שזאוס שמר על אופיו המלחמתי. מיקומה של אולימפיה באזור של שפע, והרוח שנשבה בה תכופות, היו אידיאלים לפולחן זאוס. העמק מושקה על ידי שני נהרות , שמתאחדים באולימפיה, אך השפעת הנהר הרסנית וחלק מהמבנים נהרסו על ידי האפיק.
המשחקים האולימפיים, שהחלו בשנית ב-776 לפנה"ס, התקיימו ברציפות מדי ארבע שנים והיו האירוע החברתי הפוליטי החשוב ביותר ביוון העתיקה, ואף היוו סיבה להפסקת אש כללית ברחבי יוון כולה.
עתיקות אולימפיה, העיר העתיקה בה נערכו המשחקים האוליפיים הראשונים (צילום: Leonid Andronov)
עיר הנמל פאטרס - בירת צפון הפלופונס
עיר הנמל פאטרס ( Patras, גם פאטרה Patra ) , השוכנת לחופי צפון הפלופונס, היא עיר גדולה ובסיס מצוין לטיולים בצפון חצי האי, למעבר על גשר ריו לצפון-מערב יוון ולשייט לאיי הים היוני, כמו קפלוניה. גשר ריו-אנטיריו (Rio–Antirrio Bridge) הוא גשר כבלים מרשים, שאורכו מעל 2 ק"מ, ואם זמנכם בידכם כדאי לפחות לתצפת לעברו. הסיבה הטובה ביותר להיכנס לעיר עצמה, מעבר לקניות, מסעדות ובילויים, היא המרינה שלה ומלון חמוד הצופה עליה.
מלון מוקסי פאטרה מרינה (Moxy Patra Marina) ממוקם על רציפי המרינה, ומעוצב בסגנון המודרני והצעיר של רשת מוקסי. החניה הצמודה היא יתרון, וגם הבריכה, המסעדה והבר. החדרים כולם ממוזגים וחלקם צופים לעבר הבריכה או המרינה.
הכפר דיאקופטו והרכבת לקאלאווריטה
הכפר דיאקופטו (Diakoftó) הוא כפר גדול למדי, השוכן על החוף הצפוני של הפלופונס . בתי הכפר טובלים בירק ופרדסים והוא מושך אליו נופשים יוונים. ספק אם היינו ממליצים כאן על הכפר החביב, אלמלא הטיול הנפלא ברכבת אל קאלאווריטה(Kalavrita) , לאורך קניון ווראיקוס (Vouraikos) שמדרום לכפר. אמנם, קטר הקיטור הנוסטלגי הוחלף זה מכבר בקטר דיזל מיניאטורי ובצמד קרונות מתכת, אך המסע שווה כל רגע. הנוף משתנה במהירות מפרדסים לחורשות אורן, עצי אלון ודולב.
הרכבת עוברת הפרשי גובה של 700 מ', לאורך 22.5 ק"מ. היא חולפת במהירות על פני גשרים, בין מפלי מים ולאורך קירות סלע זקופים. רכבת זו נבנתה על ידי חברה איטלקית בשנים 1895-1885, והיא יצירה הנדסית ראויה לציון. מומלץ לרכוש כרטיסים למחלקה הראשונה. המושבים בה זהים לאלו שבמחלקה השנייה, אך התצפיות הנשקפות ממנה, טובות לאין ערוך. הנסיעה אורכת כשעה וחצי. אפשר לוותר על הקטע האחרון של הנסיעה, העובר בעמק רחב יותר – אל קלאווריטה, ולהסתפק בכפר הקטן זאכלורו.
אפשר לטפס רגלית מהתחנה אל מנזר מגה ספיליו(Mega Spileion) , טיפוס האורך 45 דקות. זהו מבנה חסר השראה, שנבנה בשנות ה-30, לאחר שהמבנה הישן והיפהפה עלה באש. למרות זאת, כדאי לבקר במנזר ולצפות ממנו על הסביבה. אפשר גם לרדת חזרה לכפר זאכלורו, דרך המנהרות (בזהירות). לממשיכים לקלאווריטה – זוהי עיירה בעלת מראה אפרפר עם היסטוריה עגומה: בשנת 1943 טבחו הגרמנים ב-436 גברים ונערים בכיכר העירייה, כמעשה נקם על פעולות גרילה.
הטיול הנפלא ברכבת אל קאלאווריטה, לאורך קניון ווראיקוס (צילום: Charalambos Andronos )
מידע נוסף
כתבות נוספות
כתבה על בתי מלון מומלצים באזור קלמטה ומפרץ מסיניה
מצודת פלמידי והעיר נאפפליו למרגלותיה, מהיפות והרומנטיות בערי יוון (צילום: saiko3p)
מלון מומלץ במרכז נאפפליו
מלון אמימונה אנד אדיאנדי (Amymone and Adiandi) ממוקם בקרבת הנמל והטיילת, באזור עם שפע מסעדות, בתי קפה וחנויות. החדרים והסוויטות, וגם המרחב הציבורי, משופצים עם אבן ועץ ומשרים אווירת רוגע. ארוחת בוקר בסגנון יווני מוגשת בצורה מעוררת תיאבון. במקום חניה ללא תשלום.
נופש לחופי מפרץ ארגוליס
לפני שנעזוב את חצי האי ארגוליס (Argolis), האצבע המזרחית ביותר של הפלופונס, אציע לכם לרדת לקצהו הדרומי ביותר. מפרץ ארגוליס הוא אחד מאזורי הנופש הפופולריים ביותר ביוון, והוא מרוחק כשעתיים נסיעה מאתונה. העיירה פורטו הלי (Porto Heli) מרכזת אליה את מרבית הנופשים, אך ניתן למצוא גם חופים מבודדים, בהם תהיו כמעט לבד או עם איזו יאכטה שעגנה למספר שעות. ניתן לעלות כאן על מעבורת אל שני איים קרובים – האי ספצס (Spetses) והאי הידרה (Hydra).
המדריך המלא לאי הידרה | לינה באי ספצס
אם זמנכם בידכם, או אם החלטתם שאינכם רוצים להמשיך למסלול המלא בפלופונס, זה המקום לעצור למספר ימים של נופש, באחד הריזורטים הפזורים לחופיו הצלולים של מפרץ ארגוליס. אחד היפים והמומלצים שבהם הוא ריזורט ספא ניקי ביץ' (Nikki Beach Resort & Spa), הבוהק בלבן על קו חוף פרטי, בפאתי העיירה פורטו הלי. הוא מעוטר ב-5 כוכבים, ומציע חדרים מרווחים מאד וסוויטות ענקיות, שלחלקן בריכה פרטית, בנוסף לבריכת המלון, מסעדה ובר חוף.
בתי מלון נוספים בעיירת הנופש פורטו הלי
ריזורט ספא ניקי ביץ' – להתפנק לחופי אחד מהחופים היפים ביוון
עיירת הנופש פורטו הלי, מהחופים היפים ביוון ורק שעתיים מאתונה (צילום: Gatsi)
האתרים הארכיאולוגיים מיקנה ואפידאורוס
במרחק נסיעה קצר מנאפפליו שני אתרים ארכיאולוגיים מהחשובים ביוון. ראשון הוא האתר הארכיאולוגי מיקנה ( Mycenae ) הוא השריד הארכיאולוגי החשוב ביותר בארגוליס . שרידים גדולים אלו, מרשימים וקודרים מעט, הם מה שנותר מהעיר מיקנה, אחת הערים החשובות ביותר בתקופה המיקנית (1200-1550 לפנה"ס). מעבר לשרידים המרשימים, יש בביקור מעין עלייה לרגל ספרותית. מכאן למעשה יצאו האכאים במסעם המיתי אל טרויה המעתירה. זוהי נקודת מפתח באיליאדה, מבחינות רבות, ראשיתה של הספרות המערבית. העיר מיקנה, "עתירת הזהב", המוזכרת בסיפורי הומרוס, הציתה את דמיונם של חוקרים ורומנטיקנים. אחד מהם, הנריך שליימן, חשף בחורבותיה ממצאים מרשימים.
שיא הביקור באתר הוא החומות העבות ("קיקלופיות"), שער האריות המפורסם וקברי המלכים. במיקנה חשף שליימן את תגליתו המדהימה: שלדים של מלכי מיקנה ובני משפחותיהם, כשפניהם מכוסות ב"מסכות מוות" עשויות זהב. אחד הקברים – אוצר אטראוס, קיבל בטעות את הכינוי : " קבר אגממנון", למרות ששוכניו נטמנו כאן כ-400 שנה טרם מלחמת טרויה.
שער האריות, אחד הממצאים המרשימים של עתיקות מיקנה (צילום: Starcevic)
המדריך המלא לאי הידרה | לינה באי ספצס
אם זמנכם בידכם, או אם החלטתם שאינכם רוצים להמשיך למסלול המלא בפלופונס, זה המקום לעצור למספר ימים של נופש, באחד הריזורטים הפזורים לחופיו הצלולים של מפרץ ארגוליס. אחד היפים והמומלצים שבהם הוא ריזורט ספא ניקי ביץ' (Nikki Beach Resort & Spa), הבוהק בלבן על קו חוף פרטי, בפאתי העיירה פורטו הלי. הוא מעוטר ב-5 כוכבים, ומציע חדרים מרווחים מאד וסוויטות ענקיות, שלחלקן בריכה פרטית, בנוסף לבריכת המלון, מסעדה ובר חוף.
בתי מלון נוספים בעיירת הנופש פורטו הלי
ריזורט ספא ניקי ביץ'
עיירת הנופש פורטו הלי, מהחופים היפים ביוון ורק שעתיים מאתונה (צילום: Gatsi)
במרחק נסיעה קצר מנאפפליו שני אתרים ארכיאולוגיים מהחשובים ביוון. ראשון הוא האתר הארכיאולוגי מיקנה ( Mycenae ) הוא השריד הארכיאולוגי החשוב ביותר בארגוליס . שרידים גדולים אלו, מרשימים וקודרים מעט, הם מה שנותר מהעיר מיקנה, אחת הערים החשובות ביותר בתקופה המיקנית (1200-1550 לפנה"ס). מעבר לשרידים המרשימים, יש בביקור מעין עלייה לרגל ספרותית. מכאן למעשה יצאו האכאים במסעם המיתי אל טרויה המעתירה. זוהי נקודת מפתח באיליאדה, מבחינות רבות, ראשיתה של הספרות המערבית. העיר מיקנה, "עתירת הזהב", המוזכרת בסיפורי הומרוס, הציתה את דמיונם של חוקרים ורומנטיקנים. אחד מהם, הנריך שליימן, חשף בחורבותיה ממצאים מרשימים.
שיא הביקור באתר הוא החומות העבות ("קיקלופיות"), שער האריות המפורסם וקברי המלכים. במיקנה חשף שליימן את תגליתו המדהימה: שלדים של מלכי מיקנה ובני משפחותיהם, כשפניהם מכוסות ב"מסכות מוות" עשויות זהב. אחד הקברים – אוצר אטראוס, קיבל בטעות את הכינוי : " קבר אגממנון", למרות ששוכניו נטמנו כאן כ-400 שנה טרם מלחמת טרויה.
שיא הביקור באתר הוא החומות העבות ("קיקלופיות"), שער האריות המפורסם וקברי המלכים.
פסטיבל אתונה ואפידאורוס - האתר הרשמי
תיאטרון
מלון מומלץ ליד אפידאורוס
עם בריכת אינסוף המשקיפה למפרץ, מלון יאלאסי (Yialasi Hotel) הוא המקום שמומלץ לעצור בו בדרך מ/אל אתונה, וסביר להניח שלא תרצו לעזוב. מלון הבוטיק הקטן והמשפחתי מציע חדרים, סוויטות ודירות, עם מרפסת לים, מיזוג אוויר, מיני בר, מכונת קפה, ארוחת בוקר מפנקת ומסעדה מצוינת.
המחוז ההררי ארקאדיה – אל לב הפלופונס
לפני שנמשיך דרומה במסלול, שנושק ברובו לחופי הפלופונס, נמליץ להקדיש מספר ימים למחוז ההררי ארקאדיה (Arcadia). תופתעו למצוא כאן נופי הרים קסומים, עם יערות עצי אשוח שכמו הוצנחו לכאן מצפון אירופה, כפרים ציוריים הדבוקים למורדות ההרים, ומארחים חמים ששמחים עם כל אורח הנוטש את החופים ומגיע לגלות את האוצר שלהם. למי שמחפש מסלולי הליכה, רפטינג בנהר סוער, טיולי אופניים וטרקטורונים – זה המקום לעצור בו למספר ימים.
מנזר פרודרומוס על מצוקי קניון לוסיוס, המחוז ההררי ארקאדיה במרכז הפלופונס (צילום: כרמית וייס)
רפטינג על נהר לוסיוס, חוויה רטובה בנופים הקסומים של חבל ארקאדיה (צילום: Trekking Hellas)
עתיקות מיסטרס – בין ביזנטיון למערב
מיסטרס ( Mystras ) הייתה בירתה של ממלכה ביזנטית עצמאית, אשר ממנה לא שרד כמעט דבר. היא נמצאת 7 ק"מ מערבית לחורבותיה של ספרטה ( Sparta ), בשיפולי הר טאיגטוס. לאחר שכבשו הפראנקים את ספרטה בשנת 1248, הם הקימו כאן עיר חדשה ומבוצרת. מבצר מיסטרס נבנה ב-1249 על ידי הצלבנים. ב-1259 חזרו הביזנטים לאזור, שבו את המלך הפרנקי ואת אציליו, וקבעו בעיר החדשה את מושבם. עד מהרה אוכלס המקום על ידי תושבי המישורים, שנמלטו אליו מאימת הפולשים הסלאביים. בעוד האימפריה הביזנטית הולכת ושוקעת, שגשגה מיסטרס. בשנת 1834, עברו התושבים לספרטה.
מיסטרס משמרת חיים של עיר שנשלטה על ידי נסיך יווני, שנישא לשתי נשים ממערב אירופה, ושימשה כמפגש בין ביזנטיון לתרבות המערבית. בכנסיות מיסטרס תמצאו ציורי פרסקו מפורסמים בתולדות האמנות הביזנטית.
עתיקות מיסטרס, מפגש התרבות העות'מאנית והמערבית (צילום: elgreko)
מלון מומלץ ליד עתיקות מיסטרס
מלון קיניסקה פאלאס ( Kyniska Palace Conference ), מלון 5 כוכבים הממוקם 6 ק"מ ממיסטרס, ומציע סוויטות משגעות עם נוף קסום להרים. מומלץ להזמין כאן שני לילות לפחות, כי פשוט לא תרצו לעזוב!
העיר מונמבסיה – גיברלטר של יוון
פירוש השם מונמבסיה ( Monemvasia ) הוא " כניסה יחידה", משום שקיימת רק כניסה אחת לעיר זו, שנוסדה בימי הביניים. זוהי עיר הנמל והמרכז המסחרי הראשי של חבל מוראה – כפי שנקרא הפלופונס בתקופה הביזנטית, שהשלימה את מיסטרס – המרכז הרוחני. שמו של המקום התפרסם ברחבי אירופה בשל היין שיוצר בו. זוהי עיר ביזנטית שמורה היטב, משום שלא ננטשה מעולם. במאה ה-13 הפך המקום לעיר גדולה ונמל הומה.
מונמבסיה בנויה על סלע ענק, המזדקר בדרמטיות מהים. המקום, המכונ ה "גיברלטר של יוון", הוא למעשה אי, שהופרד מהיבשת ברעידת אדמה בשנת 375. אמנם המקום הומה תיירים, אך אסור לוותר על המראה המרהיב, כפי שכתב המשורר יאניסריצוס, שנולד וחי במקום: " נוף זה קשוח כמו השתיקה".
כדאי לטייל בסמטאות העיירה, שבתיה ניצבים כאן מאז ימי הביניים. ברחוב הראשי הצר והמרוצף תמצאו חנויות מזכרות וטברנות רבות. כדאי גם לטפס בגרם מדרגות אל המבצר ואל העיר העילית. למעט כנסיית איה סופיה (Agia Sophia) השוכנת על קצה מצוק תלול, נותרו במקום רק עיי חורבות, אך הנוף משכר חושים. הגישה היא בכביש הצר המחבר את הצוק לכפר החוף הקטן גפירה ( Gefira ), שגם בו ניתן למצוא בתי מלון חדרים להשכרה.
המראה המזומן למטפסים אל המבצר של מונמבסיה, שווה להתאמץ במדרגות (צילום: Nikos Moumouris )
מלון מומלץ בעיירה מונמבסיה
מלון מאלבסיה ( Malvasia Traditional Hotel ) הוא מלון בוטיק מקסים, במבנה אבן מסורתי, הממוקם למרגלות המבצר של מונמבסיה ומשקיף לעבר הים. במלון חדרים, סוויטות ודירות, שכולם ממוזגים ולכולם מרפסות, ורובם פונים לעבר הים. שימו לב שמהחניה נדרשת הליכה קצרה (כ-300 מ'), אך המאמץ שווה את הקסם של המקום!
חבל מאני והכפר ואטיה
הכפר ואטיה (Vathia או Vatheia ) הוא כפר מגדלים מהמם בראש גבעה, בדרומו של חבל מאני (Mani ) – חבל מוזר ומעניין, בין הרים תלולים במזרח וים במערב, שעשו אותו לבלתי חדיר. במשך מאות שנים נמלטו לכאן יוונים , מאימת נגישות ורדיפות. בין אם היו אלו הספרטנים, שנסו מפני הסלאבים, ובין אם היו אלו פליטי רדיפות העות'מאנים במאה ה-19.
אם האדם הוא תבנית נוף מולדתו, הרי ניתן לומר כי המצוקים התלולים והאדמה הטרשית עיצבו במהלך הדורות את רוחם העיקשת של ה"מאניוטים", בני חבל מאני. בגלל הבידוד והיעדר שלטון מרכזי, התפתחה בחבל חברה של איכרים-צמיתים, שנהגו להילחם זה בזה, על קרקעות ופרנסה. בעת מלחמה התבצרו הלוחמים במגדלים משפחתיים, שצמחו במהלך השנים לגובה של 4-5 קומות. חלק מבתי המגדלים העתיקים שופצו ומושכרים לתיירים .
מגדלי האבן של הכפר ואטיה, חבל מאני בדרום הפלופונס (צילום: CC Anetlanda )
מערת הנטיפים פירגוס דירו
מצפון לחבל מאני, על החוף המערבי, נמצאת מערת נטיפים יפהפייה – מערת דירו (Cave of Diros), שבעבר הרחוק יושבה על ידי בני התקופה הניאוליתית ונתגלתה מחדש בשנת 1900. נהר תת קרקעי עמוק (15 מ ' ) שחתר בסלעי הגיר, יצר כאן אולמות, מנהרות , נטיפים וזקיפים, המתגלים תוך כדי שייט בסירת משוטים. השייט אורך כחצי שעה ועובר בין אלפי אשכולות של נטיפים, שזכו לכינויים רומנטיים, כגון "שלושת החכמים " , "פרח הבדולח" ועוד. הכניסה למערה נמצאת לחוף הים ממש.
זהו אתר הטבע המפורסם ביותר בפלופונס ולטעמי גם אחת ממערות הנטיפים היפות באגן הים התיכון. כביש הגישה למערות פונה מערבה מהכפר פירגוס דירו (Pyrgos Dirou) , מדרום לכפר אריאופולי (Areopoli), הידוע בזכות מגדליו הנישאים. המערות פתוחות מדי יום ביומו, אך קחו בחשבו שבקיץ משתרך במקום תור ארוך.
סרטון קצר בו ניתן לחוות וללמוד על השייט במערת הנטיפים דירו
הרי טייגטוס – יערות אשוח ואורן שחור
רכס הרי טַייגֶטוֹס (Taygetus) החוצה את הפלופונס, מיתמר לגובה של 2,407 מ' מעל פני הים בפסגת פרופיטיס איליאס . זהו אחד האזורים היפים ביותר ביוון לטיול רגלי. המדרונות הנמוכים נטועים עצי חרוב וזית, מעליהם גדלים עצי אלון וערמון, והמדרונות העליונים מכוסים ביערות של אשוח ואורן שחור.
אמליץ כאן על טיול נחמד אל הכפר הה ררי אנאווריטי (Anavrití) הצופה על העיר ספרטה ( Sparta). הכפר הקסום שוכן בעמק מבודד ומעפילים אליו ברכב בפיתולים חדים. לאחר סיור בכפר ושיחה עם תושביו, הטוענים כי הם צאצאי העבריים, יורדים ל מנזר פאנרומני ( Faneromeni ). משם אין לרדת בדרך העפר, אלא להמשיך ברגל בשביל נסתר (לשאול את אחד הנזירים), עד לבתי הקפה ש במעיינות פארורי(Parori) , שליד מיסטרס .
העיר ספארטה למרגלות רכס הרי טייגטוס המושלג, 2,407 מ' מעל פני הים (צילום: Leonid Andronov)
העיירה פילוס ומפרץ נאווארינו
פילוס (Pylos), עיירת חוף בדרום-מערב הפלופונס , שוכנת בקצה הדרומי של מפרץ נאווארינו ( Navarino ) רחב הידיים. מפרץ זה היה זירת הקרב הימי נאווארינו, שבמהלכו הפגיזו הצי הבריטי, הרוסי והצרפתי את הצי של איברהים פאשה ממצרים, שנשלח על ידי אביו, מוחמד עלי, כדי לסייע לעות'מאנים במלחמת העצמאות היוונית. בהפגזה האירופאית טובעו 53 ספינות ונהרגו 6,000 איש.
פילוס היא עיירה ציורית, שנבנתה במאה ה-19 בהשפעה צרפתית, עם פלטיאה (כיכר מרכזית) יפה מוקפת עצים, שתי טירות ונמל טבעי ענק. מומלץ מאוד לצאת לשייט במפרץ, בין הצוקים העולים מן הים, ולבקר באי הקטן ספאקטריה (Sfaktiria) שממול. ניתן לצאת ולבקר בארמון נסטור (Nestor) המיקני, השוכן 17 ק"מ מצפון לפילוס ובמוזיאון הארכיאולוגי הקטן והמרתק שבכפר חורה. כדאי מאוד לראות את ציורי הקיר מחדר כס המלכות של ארמון נסטור.
מתוני (Methoni) , הנמצאת 12 ק"מ מדרום לפילוס, היא עיירה נחמדה בעלת חוף חולי שהאטרקציה העיקרית בה הוא מבצר ונציאני מפואר, הבנוי על צוק, מוקף משלושת עבריו בים ומופרד מהיבשה בתעלת מגן. המבצר יפה, רומנטי ושמור היטב. הכניסה ללא תשלום.
לינה בעיירת החוף פילוס
חוף ווידוקיליה ( Voidokilia ) מצפון לעיירת החוף פילוס (צילום: verve231)
המלצות ללינה בחוף המערבי של הפלופונס
באזור זה נמליץ על שני בתי מלון מקסימים, המתאימים לזוגות ומשפחות, במרחק של כשעה נסיעה משדה התעופה של קלמאטה (אליו יש טיסות שכר בקיץ).
הראשון – מלון קארליס ביץ' ( Karalis Beach ) הוא מלון 3 כוכבים, הממוקם לחופי העיירה פילוס, צופה על מפרץ נאווארינו. הוא מציע חדרים וסוויטות, כולם ממוזגים, עם שולחן, פינת ישיבה ומרפסת הצופה למפרץ. זהו מלון משפחתי קטן, עם יחס חם ואדיב.
השני – כפר הנופש קוסטה נאבארינו ( The Westin Resort Costa Navarino ) הוא מלון 5 כוכבים, הנמצא מעט צפונה לפילוס, ומציע חוף ים פרטי, בריכות שחייה (בחלק מהחדרים גם בריכה פרטית), מרכז ספא, מתקני שעשועים לילדים, מגרשי ספורט וגולף, מסעדה ובר.
מלון קארליס ביץ' – מלון משפחתי קטן הצופה על מפרץ נאווארינו
כפר הנופש קוסטה נאבארינו – פינוק 5 כוכבים לחופי מערב הפלופונס
אתר המשחקים האולימפיים של אולימפיה
אתר המשחקים האולימפיים אולימפיה (Olympia) שוכן בעמק ירוק ופורח למרגלות הר קרוניון, בחבל ליס ( Llis ) ההיסטורי. המסורת אומרת שכאן התקיים פולחן לקרונוס ולריאה, לפני הולדת זאוס. פלופס (Pelops) , נכדו של זאוס ומלך אולימפיה, היה הנערץ ביותר באזור. פולחן פלופס היה חשוב והוקצה לו מקום ליד מזבח האש של זאוס. פלופס היה הרוח הארצית בעוד שזאוס שמר על אופיו המלחמתי. מיקומה של אולימפיה באזור של שפע, והרוח שנשבה בה תכופות, היו אידיאלים לפולחן זאוס. העמק מושקה על ידי שני נהרות , שמתאחדים באולימפיה, אך השפעת הנהר הרסנית וחלק מהמבנים נהרסו על ידי האפיק.
המשחקים האולימפיים, שהחלו בשנית ב-776 לפנה"ס, התקיימו ברציפות מדי ארבע שנים והיו האירוע החברתי הפוליטי החשוב ביותר ביוון העתיקה, ואף היוו סיבה להפסקת אש כללית ברחבי יוון כולה.
עתיקות אולימפיה, העיר העתיקה בה נערכו המשחקים האוליפיים הראשונים (צילום: Leonid Andronov)
עיר הנמל פאטרס - בירת צפון הפלופונס
עיר הנמל פאטרס ( Patras, גם פאטרה Patra ) , השוכנת לחופי צפון הפלופונס, היא עיר גדולה ובסיס מצוין לטיולים בצפון חצי האי, למעבר על גשר ריו לצפון-מערב יוון ולשייט לאיי הים היוני, כמו קפלוניה. גשר ריו-אנטיריו (Rio–Antirrio Bridge) הוא גשר כבלים מרשים, שאורכו מעל 2 ק"מ, ואם זמנכם בידכם כדאי לפחות לתצפת לעברו. הסיבה הטובה ביותר להיכנס לעיר עצמה, מעבר לקניות, מסעדות ובילויים, היא המרינה שלה ומלון חמוד הצופה עליה.
מלון מוקסי פאטרה מרינה (Moxy Patra Marina) ממוקם על רציפי המרינה, ומעוצב בסגנון המודרני והצעיר של רשת מוקסי. החניה הצמודה היא יתרון, וגם הבריכה, המסעדה והבר. החדרים כולם ממוזגים וחלקם צופים לעבר הבריכה או המרינה.
הכפר דיאקופטו והרכבת לקאלאווריטה
הכפר דיאקופטו (Diakoftó) הוא כפר גדול למדי, השוכן על החוף הצפוני של הפלופונס . בתי הכפר טובלים בירק ופרדסים והוא מושך אליו נופשים יוונים. ספק אם היינו ממליצים כאן על הכפר החביב, אלמלא הטיול הנפלא ברכבת אל קאלאווריטה(Kalavrita) , לאורך קניון ווראיקוס (Vouraikos) שמדרום לכפר. אמנם, קטר הקיטור הנוסטלגי הוחלף זה מכבר בקטר דיזל מיניאטורי ובצמד קרונות מתכת, אך המסע שווה כל רגע. הנוף משתנה במהירות מפרדסים לחורשות אורן, עצי אלון ודולב.
הרכבת עוברת הפרשי גובה של 700 מ', לאורך 22.5 ק"מ. היא חולפת במהירות על פני גשרים, בין מפלי מים ולאורך קירות סלע זקופים. רכבת זו נבנתה על ידי חברה איטלקית בשנים 1895-1885, והיא יצירה הנדסית ראויה לציון. מומלץ לרכוש כרטיסים למחלקה הראשונה. המושבים בה זהים לאלו שבמחלקה השנייה, אך התצפיות הנשקפות ממנה, טובות לאין ערוך. הנסיעה אורכת כשעה וחצי. אפשר לוותר על הקטע האחרון של הנסיעה, העובר בעמק רחב יותר – אל קלאווריטה, ולהסתפק בכפר הקטן זאכלורו.
אפשר לטפס רגלית מהתחנה אל מנזר מגה ספיליו(Mega Spileion) , טיפוס האורך 45 דקות. זהו מבנה חסר השראה, שנבנה בשנות ה-30, לאחר שהמבנה הישן והיפהפה עלה באש. למרות זאת, כדאי לבקר במנזר ולצפות ממנו על הסביבה. אפשר גם לרדת חזרה לכפר זאכלורו, דרך המנהרות (בזהירות). לממשיכים לקלאווריטה – זוהי עיירה בעלת מראה אפרפר עם היסטוריה עגומה: בשנת 1943 טבחו הגרמנים ב-436 גברים ונערים בכיכר העירייה, כמעשה נקם על פעולות גרילה.
הטיול הנפלא ברכבת אל קאלאווריטה, לאורך קניון ווראיקוס (צילום: Charalambos Andronos )
מידע נוסף
כתבות נוספות
מנזר פרודרומוס על מצוקי קניון לוסיוס, המחוז ההררי ארקאדיה במרכז הפלופונס (צילום: כרמית וייס)
רפטינג על נהר לוסיוס, חוויה רטובה בנופים הקסומים של חבל ארקאדיה (צילום: Trekking Hellas)
רפטינג על נהר לוסיוס, חוויה רטובה בנופים הקסומים של חבל ארקאדיה (צילום: Trekking Hellas)
מיסטרס משמרת חיים של עיר שנשלטה על ידי נסיך יווני, שנישא לשתי נשים ממערב אירופה, ושימשה כמפגש בין ביזנטיון לתרבות המערבית. בכנסיות מיסטרס תמצאו ציורי פרסקו מפורסמים בתולדות האמנות הביזנטית.
מלון מומלץ ליד עתיקות מיסטרס
העיר מונמבסיה – גיברלטר של יוון
פירוש השם מונמבסיה ( Monemvasia ) הוא " כניסה יחידה", משום שקיימת רק כניסה אחת לעיר זו, שנוסדה בימי הביניים. זוהי עיר הנמל והמרכז המסחרי הראשי של חבל מוראה – כפי שנקרא הפלופונס בתקופה הביזנטית, שהשלימה את מיסטרס – המרכז הרוחני. שמו של המקום התפרסם ברחבי אירופה בשל היין שיוצר בו. זוהי עיר ביזנטית שמורה היטב, משום שלא ננטשה מעולם. במאה ה-13 הפך המקום לעיר גדולה ונמל הומה.
מונמבסיה בנויה על סלע ענק, המזדקר בדרמטיות מהים. המקום, המכונ ה "גיברלטר של יוון", הוא למעשה אי, שהופרד מהיבשת ברעידת אדמה בשנת 375. אמנם המקום הומה תיירים, אך אסור לוותר על המראה המרהיב, כפי שכתב המשורר יאניסריצוס, שנולד וחי במקום: " נוף זה קשוח כמו השתיקה".
כדאי לטייל בסמטאות העיירה, שבתיה ניצבים כאן מאז ימי הביניים. ברחוב הראשי הצר והמרוצף תמצאו חנויות מזכרות וטברנות רבות. כדאי גם לטפס בגרם מדרגות אל המבצר ואל העיר העילית. למעט כנסיית איה סופיה (Agia Sophia) השוכנת על קצה מצוק תלול, נותרו במקום רק עיי חורבות, אך הנוף משכר חושים. הגישה היא בכביש הצר המחבר את הצוק לכפר החוף הקטן גפירה ( Gefira ), שגם בו ניתן למצוא בתי מלון חדרים להשכרה.
המראה המזומן למטפסים אל המבצר של מונמבסיה, שווה להתאמץ במדרגות (צילום: Nikos Moumouris )
מלון מומלץ בעיירה מונמבסיה
מלון מאלבסיה ( Malvasia Traditional Hotel ) הוא מלון בוטיק מקסים, במבנה אבן מסורתי, הממוקם למרגלות המבצר של מונמבסיה ומשקיף לעבר הים. במלון חדרים, סוויטות ודירות, שכולם ממוזגים ולכולם מרפסות, ורובם פונים לעבר הים. שימו לב שמהחניה נדרשת הליכה קצרה (כ-300 מ'), אך המאמץ שווה את הקסם של המקום!
חבל מאני והכפר ואטיה
הכפר ואטיה (Vathia או Vatheia ) הוא כפר מגדלים מהמם בראש גבעה, בדרומו של חבל מאני (Mani ) – חבל מוזר ומעניין, בין הרים תלולים במזרח וים במערב, שעשו אותו לבלתי חדיר. במשך מאות שנים נמלטו לכאן יוונים , מאימת נגישות ורדיפות. בין אם היו אלו הספרטנים, שנסו מפני הסלאבים, ובין אם היו אלו פליטי רדיפות העות'מאנים במאה ה-19.
אם האדם הוא תבנית נוף מולדתו, הרי ניתן לומר כי המצוקים התלולים והאדמה הטרשית עיצבו במהלך הדורות את רוחם העיקשת של ה"מאניוטים", בני חבל מאני. בגלל הבידוד והיעדר שלטון מרכזי, התפתחה בחבל חברה של איכרים-צמיתים, שנהגו להילחם זה בזה, על קרקעות ופרנסה. בעת מלחמה התבצרו הלוחמים במגדלים משפחתיים, שצמחו במהלך השנים לגובה של 4-5 קומות. חלק מבתי המגדלים העתיקים שופצו ומושכרים לתיירים .
מגדלי האבן של הכפר ואטיה, חבל מאני בדרום הפלופונס (צילום: CC Anetlanda )
מערת הנטיפים פירגוס דירו
מצפון לחבל מאני, על החוף המערבי, נמצאת מערת נטיפים יפהפייה – מערת דירו (Cave of Diros), שבעבר הרחוק יושבה על ידי בני התקופה הניאוליתית ונתגלתה מחדש בשנת 1900. נהר תת קרקעי עמוק (15 מ ' ) שחתר בסלעי הגיר, יצר כאן אולמות, מנהרות , נטיפים וזקיפים, המתגלים תוך כדי שייט בסירת משוטים. השייט אורך כחצי שעה ועובר בין אלפי אשכולות של נטיפים, שזכו לכינויים רומנטיים, כגון "שלושת החכמים " , "פרח הבדולח" ועוד. הכניסה למערה נמצאת לחוף הים ממש.
זהו אתר הטבע המפורסם ביותר בפלופונס ולטעמי גם אחת ממערות הנטיפים היפות באגן הים התיכון. כביש הגישה למערות פונה מערבה מהכפר פירגוס דירו (Pyrgos Dirou) , מדרום לכפר אריאופולי (Areopoli), הידוע בזכות מגדליו הנישאים. המערות פתוחות מדי יום ביומו, אך קחו בחשבו שבקיץ משתרך במקום תור ארוך.
סרטון קצר בו ניתן לחוות וללמוד על השייט במערת הנטיפים דירו
הרי טייגטוס – יערות אשוח ואורן שחור
רכס הרי טַייגֶטוֹס (Taygetus) החוצה את הפלופונס, מיתמר לגובה של 2,407 מ' מעל פני הים בפסגת פרופיטיס איליאס . זהו אחד האזורים היפים ביותר ביוון לטיול רגלי. המדרונות הנמוכים נטועים עצי חרוב וזית, מעליהם גדלים עצי אלון וערמון, והמדרונות העליונים מכוסים ביערות של אשוח ואורן שחור.
אמליץ כאן על טיול נחמד אל הכפר הה ררי אנאווריטי (Anavrití) הצופה על העיר ספרטה ( Sparta). הכפר הקסום שוכן בעמק מבודד ומעפילים אליו ברכב בפיתולים חדים. לאחר סיור בכפר ושיחה עם תושביו, הטוענים כי הם צאצאי העבריים, יורדים ל מנזר פאנרומני ( Faneromeni ). משם אין לרדת בדרך העפר, אלא להמשיך ברגל בשביל נסתר (לשאול את אחד הנזירים), עד לבתי הקפה ש במעיינות פארורי(Parori) , שליד מיסטרס .
העיר ספארטה למרגלות רכס הרי טייגטוס המושלג, 2,407 מ' מעל פני הים (צילום: Leonid Andronov)
העיירה פילוס ומפרץ נאווארינו
פילוס (Pylos), עיירת חוף בדרום-מערב הפלופונס , שוכנת בקצה הדרומי של מפרץ נאווארינו ( Navarino ) רחב הידיים. מפרץ זה היה זירת הקרב הימי נאווארינו, שבמהלכו הפגיזו הצי הבריטי, הרוסי והצרפתי את הצי של איברהים פאשה ממצרים, שנשלח על ידי אביו, מוחמד עלי, כדי לסייע לעות'מאנים במלחמת העצמאות היוונית. בהפגזה האירופאית טובעו 53 ספינות ונהרגו 6,000 איש.
פילוס היא עיירה ציורית, שנבנתה במאה ה-19 בהשפעה צרפתית, עם פלטיאה (כיכר מרכזית) יפה מוקפת עצים, שתי טירות ונמל טבעי ענק. מומלץ מאוד לצאת לשייט במפרץ, בין הצוקים העולים מן הים, ולבקר באי הקטן ספאקטריה (Sfaktiria) שממול. ניתן לצאת ולבקר בארמון נסטור (Nestor) המיקני, השוכן 17 ק"מ מצפון לפילוס ובמוזיאון הארכיאולוגי הקטן והמרתק שבכפר חורה. כדאי מאוד לראות את ציורי הקיר מחדר כס המלכות של ארמון נסטור.
מתוני (Methoni) , הנמצאת 12 ק"מ מדרום לפילוס, היא עיירה נחמדה בעלת חוף חולי שהאטרקציה העיקרית בה הוא מבצר ונציאני מפואר, הבנוי על צוק, מוקף משלושת עבריו בים ומופרד מהיבשה בתעלת מגן. המבצר יפה, רומנטי ושמור היטב. הכניסה ללא תשלום.
לינה בעיירת החוף פילוס
חוף ווידוקיליה ( Voidokilia ) מצפון לעיירת החוף פילוס (צילום: verve231)
המלצות ללינה בחוף המערבי של הפלופונס
באזור זה נמליץ על שני בתי מלון מקסימים, המתאימים לזוגות ומשפחות, במרחק של כשעה נסיעה משדה התעופה של קלמאטה (אליו יש טיסות שכר בקיץ).
הראשון – מלון קארליס ביץ' ( Karalis Beach ) הוא מלון 3 כוכבים, הממוקם לחופי העיירה פילוס, צופה על מפרץ נאווארינו. הוא מציע חדרים וסוויטות, כולם ממוזגים, עם שולחן, פינת ישיבה ומרפסת הצופה למפרץ. זהו מלון משפחתי קטן, עם יחס חם ואדיב.
השני – כפר הנופש קוסטה נאבארינו ( The Westin Resort Costa Navarino ) הוא מלון 5 כוכבים, הנמצא מעט צפונה לפילוס, ומציע חוף ים פרטי, בריכות שחייה (בחלק מהחדרים גם בריכה פרטית), מרכז ספא, מתקני שעשועים לילדים, מגרשי ספורט וגולף, מסעדה ובר.
מלון קארליס ביץ' – מלון משפחתי קטן הצופה על מפרץ נאווארינו
כפר הנופש קוסטה נאבארינו – פינוק 5 כוכבים לחופי מערב הפלופונס
אתר המשחקים האולימפיים של אולימפיה
אתר המשחקים האולימפיים אולימפיה (Olympia) שוכן בעמק ירוק ופורח למרגלות הר קרוניון, בחבל ליס ( Llis ) ההיסטורי. המסורת אומרת שכאן התקיים פולחן לקרונוס ולריאה, לפני הולדת זאוס. פלופס (Pelops) , נכדו של זאוס ומלך אולימפיה, היה הנערץ ביותר באזור. פולחן פלופס היה חשוב והוקצה לו מקום ליד מזבח האש של זאוס. פלופס היה הרוח הארצית בעוד שזאוס שמר על אופיו המלחמתי. מיקומה של אולימפיה באזור של שפע, והרוח שנשבה בה תכופות, היו אידיאלים לפולחן זאוס. העמק מושקה על ידי שני נהרות , שמתאחדים באולימפיה, אך השפעת הנהר הרסנית וחלק מהמבנים נהרסו על ידי האפיק.
המשחקים האולימפיים, שהחלו בשנית ב-776 לפנה"ס, התקיימו ברציפות מדי ארבע שנים והיו האירוע החברתי הפוליטי החשוב ביותר ביוון העתיקה, ואף היוו סיבה להפסקת אש כללית ברחבי יוון כולה.
עתיקות אולימפיה, העיר העתיקה בה נערכו המשחקים האוליפיים הראשונים (צילום: Leonid Andronov)
עיר הנמל פאטרס - בירת צפון הפלופונס
עיר הנמל פאטרס ( Patras, גם פאטרה Patra ) , השוכנת לחופי צפון הפלופונס, היא עיר גדולה ובסיס מצוין לטיולים בצפון חצי האי, למעבר על גשר ריו לצפון-מערב יוון ולשייט לאיי הים היוני, כמו קפלוניה. גשר ריו-אנטיריו (Rio–Antirrio Bridge) הוא גשר כבלים מרשים, שאורכו מעל 2 ק"מ, ואם זמנכם בידכם כדאי לפחות לתצפת לעברו. הסיבה הטובה ביותר להיכנס לעיר עצמה, מעבר לקניות, מסעדות ובילויים, היא המרינה שלה ומלון חמוד הצופה עליה.
מלון מוקסי פאטרה מרינה (Moxy Patra Marina) ממוקם על רציפי המרינה, ומעוצב בסגנון המודרני והצעיר של רשת מוקסי. החניה הצמודה היא יתרון, וגם הבריכה, המסעדה והבר. החדרים כולם ממוזגים וחלקם צופים לעבר הבריכה או המרינה.
הכפר דיאקופטו והרכבת לקאלאווריטה
הכפר דיאקופטו (Diakoftó) הוא כפר גדול למדי, השוכן על החוף הצפוני של הפלופונס . בתי הכפר טובלים בירק ופרדסים והוא מושך אליו נופשים יוונים. ספק אם היינו ממליצים כאן על הכפר החביב, אלמלא הטיול הנפלא ברכבת אל קאלאווריטה(Kalavrita) , לאורך קניון ווראיקוס (Vouraikos) שמדרום לכפר. אמנם, קטר הקיטור הנוסטלגי הוחלף זה מכבר בקטר דיזל מיניאטורי ובצמד קרונות מתכת, אך המסע שווה כל רגע. הנוף משתנה במהירות מפרדסים לחורשות אורן, עצי אלון ודולב.
הרכבת עוברת הפרשי גובה של 700 מ', לאורך 22.5 ק"מ. היא חולפת במהירות על פני גשרים, בין מפלי מים ולאורך קירות סלע זקופים. רכבת זו נבנתה על ידי חברה איטלקית בשנים 1895-1885, והיא יצירה הנדסית ראויה לציון. מומלץ לרכוש כרטיסים למחלקה הראשונה. המושבים בה זהים לאלו שבמחלקה השנייה, אך התצפיות הנשקפות ממנה, טובות לאין ערוך. הנסיעה אורכת כשעה וחצי. אפשר לוותר על הקטע האחרון של הנסיעה, העובר בעמק רחב יותר – אל קלאווריטה, ולהסתפק בכפר הקטן זאכלורו.
אפשר לטפס רגלית מהתחנה אל מנזר מגה ספיליו(Mega Spileion) , טיפוס האורך 45 דקות. זהו מבנה חסר השראה, שנבנה בשנות ה-30, לאחר שהמבנה הישן והיפהפה עלה באש. למרות זאת, כדאי לבקר במנזר ולצפות ממנו על הסביבה. אפשר גם לרדת חזרה לכפר זאכלורו, דרך המנהרות (בזהירות). לממשיכים לקלאווריטה – זוהי עיירה בעלת מראה אפרפר עם היסטוריה עגומה: בשנת 1943 טבחו הגרמנים ב-436 גברים ונערים בכיכר העירייה, כמעשה נקם על פעולות גרילה.
הטיול הנפלא ברכבת אל קאלאווריטה, לאורך קניון ווראיקוס (צילום: Charalambos Andronos )
מידע נוסף
כתבות נוספות
מלון מומלץ בעיירה מונמבסיה
חבל מאני והכפר ואטיה
אם האדם הוא תבנית נוף מולדתו, הרי ניתן לומר כי המצוקים התלולים והאדמה הטרשית עיצבו במהלך הדורות את רוחם העיקשת של ה"מאניוטים", בני חבל מאני. בגלל הבידוד והיעדר שלטון מרכזי, התפתחה בחבל חברה של איכרים-צמיתים, שנהגו להילחם זה בזה, על קרקעות ופרנסה. בעת מלחמה התבצרו הלוחמים במגדלים משפחתיים, שצמחו במהלך השנים לגובה של 4-5 קומות. חלק מבתי המגדלים העתיקים שופצו ומושכרים לתיירים
זהו אתר הטבע המפורסם ביותר בפלופונס ולטעמי גם אחת ממערות הנטיפים היפות באגן הים התיכון.
סרטון קצר בו ניתן לחוות וללמוד על השייט במערת הנטיפים דירו
הרי טייגטוס – יערות אשוח ואורן שחור
העיירה פילוס ומפרץ נאווארינו
לינה בעיירת החוף פילוס
חוף ווידוקיליה (
המלצות ללינה בחוף המערבי של הפלופונס
מלון קארליס ביץ'
כפר הנופש קוסטה נאבארינו
אתר המשחקים האולימפיים של אולימפיה
המשחקים האולימפיים, שהחלו בשנית ב-776 לפנה"ס, התקיימו ברציפות מדי ארבע שנים והיו האירוע החברתי הפוליטי החשוב ביותר ביוון העתיקה, ואף היוו סיבה להפסקת אש כללית ברחבי יוון כולה.
עיר הנמל פאטרס - בירת צפון הפלופונס
עיר הנמל פאטרס ( Patras, גם פאטרה Patra ) , השוכנת לחופי צפון הפלופונס, היא עיר גדולה ובסיס מצוין לטיולים בצפון חצי האי, למעבר על גשר ריו לצפון-מערב יוון ולשייט לאיי הים היוני, כמו קפלוניה. גשר ריו-אנטיריו (Rio–Antirrio Bridge) הוא גשר כבלים מרשים, שאורכו מעל 2 ק"מ, ואם זמנכם בידכם כדאי לפחות לתצפת לעברו. הסיבה הטובה ביותר להיכנס לעיר עצמה, מעבר לקניות, מסעדות ובילויים, היא המרינה שלה ומלון חמוד הצופה עליה.
מלון מוקסי פאטרה מרינה (Moxy Patra Marina) ממוקם על רציפי המרינה, ומעוצב בסגנון המודרני והצעיר של רשת מוקסי. החניה הצמודה היא יתרון, וגם הבריכה, המסעדה והבר. החדרים כולם ממוזגים וחלקם צופים לעבר הבריכה או המרינה.
הכפר דיאקופטו והרכבת לקאלאווריטה
הכפר דיאקופטו (Diakoftó) הוא כפר גדול למדי, השוכן על החוף הצפוני של הפלופונס . בתי הכפר טובלים בירק ופרדסים והוא מושך אליו נופשים יוונים. ספק אם היינו ממליצים כאן על הכפר החביב, אלמלא הטיול הנפלא ברכבת אל קאלאווריטה(Kalavrita) , לאורך קניון ווראיקוס (Vouraikos) שמדרום לכפר. אמנם, קטר הקיטור הנוסטלגי הוחלף זה מכבר בקטר דיזל מיניאטורי ובצמד קרונות מתכת, אך המסע שווה כל רגע. הנוף משתנה במהירות מפרדסים לחורשות אורן, עצי אלון ודולב.
הרכבת עוברת הפרשי גובה של 700 מ', לאורך 22.5 ק"מ. היא חולפת במהירות על פני גשרים, בין מפלי מים ולאורך קירות סלע זקופים. רכבת זו נבנתה על ידי חברה איטלקית בשנים 1895-1885, והיא יצירה הנדסית ראויה לציון. מומלץ לרכוש כרטיסים למחלקה הראשונה. המושבים בה זהים לאלו שבמחלקה השנייה, אך התצפיות הנשקפות ממנה, טובות לאין ערוך. הנסיעה אורכת כשעה וחצי. אפשר לוותר על הקטע האחרון של הנסיעה, העובר בעמק רחב יותר – אל קלאווריטה, ולהסתפק בכפר הקטן זאכלורו.
אפשר לטפס רגלית מהתחנה אל מנזר מגה ספיליו(Mega Spileion) , טיפוס האורך 45 דקות. זהו מבנה חסר השראה, שנבנה בשנות ה-30, לאחר שהמבנה הישן והיפהפה עלה באש. למרות זאת, כדאי לבקר במנזר ולצפות ממנו על הסביבה. אפשר גם לרדת חזרה לכפר זאכלורו, דרך המנהרות (בזהירות). לממשיכים לקלאווריטה – זוהי עיירה בעלת מראה אפרפר עם היסטוריה עגומה: בשנת 1943 טבחו הגרמנים ב-436 גברים ונערים בכיכר העירייה, כמעשה נקם על פעולות גרילה.
הטיול הנפלא ברכבת אל קאלאווריטה, לאורך קניון ווראיקוס (צילום: Charalambos Andronos )
מידע נוסף
כתבות נוספות
מלון מוקסי פאטרה מרינה (Moxy Patra Marina) ממוקם על רציפי המרינה, ומעוצב בסגנון המודרני והצעיר של רשת מוקסי. החניה הצמודה היא יתרון, וגם הבריכה, המסעדה והבר. החדרים כולם ממוזגים וחלקם צופים לעבר הבריכה או המרינה.