ביקור בחבל מאני – בעקבות הסרט "לפני חצות"
מאת: אורלי פינקלמן


תוך כדי צפייה בסרט "לפני חצות", בעודי מתפעלת מנופי דרום יוון המהווים רקע לסיפור, הכרזתי: החופשה הבאה שלנו תהיה בחצי האי פלופונס. אותו חבל ארץ פרוע, יפהפה ומפתיע, שיש בו הכול – הרים נישאים, חופי זהב, מים צלולים, אתרים ארכיאולוגיים מרתקים ועיירות תוססות. זהו חבל ארץ שאני חוזרת אליו שוב ושוב גם כמטיילת וגם כמדריכה.


ג'סי וסלין, גיבורי הסרט המגולמים על ידי איתן הוק וג'ולי דלפי, הם אנשים מושכים ועוצמתיים. היא וגם הוא שאפתניים, מזהים את עצמם עם מסעות, הרפתקנות וסקרנות. המסע שלהם מתרחש בתוך האהבה, אליה וממנה. "לפני חצות" של ריצ'רד לינקלייטר (2013) הוא הסרט השלישי בטרילוגיה קולנועית, בה המצלמה תמיד צמודה אליהם, אל השיחות האינסופיות שלהם, אל הדיאלוגים החכמים, העמוקים ומלאי הרגש.
 
1 / 8
2 / 8
3 / 8
4 / 8
5 / 8
6 / 8
7 / 8
8 / 8

כפר מגדלים אופייני לחבל מאני  (צילום: Amphithoe)
הנמל הציורי של עיירת הנופש גית'יו (צילום: Gary Bembridge)
חלום לים התיכון...  (צילום: Porto Vitilo Boutique Hotel Mani)
מפרצונים בקצה היבשת - כף טנארו  (צילום: Antonio Fassina)
המגדלור בכף טנארו (צילום: Flitshans)
מערת הנטיפים פירגוס-דירוס  (צילום: Dimitris Karagiorgos)
כנסייה אורתודוקסית משקיפה לים  (צילום: Christos Loufopoulos)
כפר הדייגים ג'רולימנאס  (צילום: Joseph Bryars)

הלילה האחרון של ג'סי וסלין

אחרי שבסרט הראשון הם נפגשו באקראי ונפרדו, ואחרי שבסרט השני הם נפגשים שוב, כאשר הוא כבר נשוי ובכל זאת הוא מחליט להישאר איתה בפריז, הסרט השלישי – זה שמתרחש בדרום יוון – פוגש אותם בצומת דרכים, בה הם כבר חיים יחד. יש להם תאומות, הם אוהבים ועדיין מלאים ספקות האם עליהם להמשיך במסע הזה ביחד או לחוד. הם מבלים בעיירת חוף עם מארחיהם היוונים, מנהלים שיחות עמוקות עם היוונים ובינם לבין עצמם.

הסרט מתרחש במהלך 24 השעות האחרונות של חופשתם. הם הולכים ברגל אל העיר הסמוכה כדי לבלות את הלילה האחרון של החופשה לבדם במלון, בעוד מארחיהם משגיחים על התאומות. חלק משמעותי מהסרט מצולם בחוץ ומאפשר לנו לנשום את נופי הפלופונס, שאחרי תחקיר קצר הבנתי שהם למעשה נופי חבל מאני (Mani), חלק קטן אך משמעותי מהפלופונס ואחד האזורים המסעירים ביותר ביוון כולה.


נעים להכיר, ג'סי וסלין – מתוך הסרט "לפני חצות"
 

צומת הדרכים של הסרט – צומת הדרכים של יוון

יוון היא מטאפורה מושלמת לצומת הדרכים שג'סי וסלין נמצאים בה, בהיותה צומת דרכים כלכלית ותרבותית שהשפעתה על המערב דרמטית במיוחד. לינקלייטר מביא לידי ביטוי מיטבי את הפואטיקה של אריסטו, הפילוסוף המהולל בן המאה ה-4 לפנה"ס: אחדות המקום, אחדות העלילה ואחדות הזמן. באחד הראיונות גילה מדוע החליט למקם את עלילת הסרט ביוון, והתוודה כי הוא אוהב את המסגרת הפואטית הזאת. ואכן, כל הסרטים בטרילוגיה מתרחשים במקום אחד, על פני כ-24 שעות, העלילה ממוקדת בסיפורם של ג'סי וסלין, ואינה מתפצלת לעלילות משנה. 

אחת הסיבות שגרמו לי להתאהב בסרט, היא שבניגוד לקולנוענים מערביים רבים, שבחרו ביוון כאתר צילומים במטרה לספר סיפור על המפגש בין המערבי הקפוץ והצדקני לבין היווני השמח ונטול הדאגות (ראו זורבה היווני, רק בימי חול, מאמא מיה, שירלי ולנטיין ודומיהם), לינקלייטר חותר להבין את המהות העמוקה של יוון, והיא אינה משמשת רק כתפאורה שטחית לסיפורו. למרבה ההפתעה, זה קורה דווקא משום שהוא אינו שואף לעסוק במפגש בין תרבויות, אלא במפגש בין אנשים ובאהבה ביניהם. 
 

יעדי טיול בחבל מאני שבחצי האי פלופונס (1-11), לפי סדר הופעתם בכתבה, ובתי מלון מומלצים: 

מלון בוטיק פורטו ויטילו & מלון אליקסיריון במפרץ איטילו
מלון פנדורה ליד מערת דירו  |  מלון מרגו ביץ' בעיירה גית'יו
 

 ברירת מחדל



חבל מאני – הדרום הפרוע של יוון

ובכן, מה כל כך קסם לי בנוף שבו מתרחש הסיפור?
יש משהו רומנטי ומזמין בנוף הצחיח של חבל מאני בדרום יוון, ה"אצבע" השלישית מבין ארבע של חצי האי פלופונס (Peloponnesos), כשסופרים אותן ממזרח למערב. השילוב בין הסלעים, הזיתים, החורבות, האור הבוהק והים, מין נוף של מערב פרוע שבו הכל אפשרי.

ואכן, מאחורי הפסטורליה הזאת נמצא חבל הארץ הכי פראי של יוון, כזה שאפילו העות'מאנים פחדו מיושביו ולכן העניקו להם אוטונומיה. זה לא עזר להם, לעות'מאנים, כי בסופו של דבר, כשליוונים נמאס מ-400 שנות כיבוש, המאניוטים היו בין הראשונים שהתמרדו נגדם והובילו למלחמת העצמאות, דווקא בהנהגתו של פטרוס מברומיכאליס, שליט החבל מטעם העות'מאנים. עד היום אפשר לראות את האנדרטה המנציחה אותו בעיירה אריאופולי (Areopoli), הממוקמת על המצוק בחבל מאני.
חבל מאני, פלופונז, יוון
נמל הדייגים של העיירה גית'יו בחבל מאני, מטעי זיתים ובתים ציוריים נושקים למים (צילום: CC Ava Babili)
 

המגדלים של חבל מאני

400 שנים תחת הכיבוש העות'מאני גרמו ליוונים להיות מבודלים זה מזה, לחיות במקומות קשים לגישה ולסמוך רק על בני החמולה או הכנופיה שלהם. הם התקשו להפגין חזית אחידה במלחמה נגד העות'מאנים, ונלחמו זה בזה בנחישות לא פחותה מזו שהפגינו מול האויב החיצוני. כפרים נטושים בדרום חבל מאני, עם מגדלים בכל בית, מנציחים את הזמנים בהם נאלצו להתמודד מול הפיראטים מהים ומול הכנופיה של הכפר השכן מהיבשה.
 
המלחמות הפנימיות התעצמו תוך כדי מלחמת העצמאות והפכו למלחמת אזרחים, ובסופו של דבר נדרשה התערבות של המעצמות כדי לשים סוף לכל המלחמות הללו. הקרב המכריע התרחש בשנת 1827 לא הרחק מכאן, במפרץ נאווארינו (Navarino), והוא נתן השראה לשמו של הסרט המפורסם "תותחי נבארון".
חבל מאני, פלופונז, יוון
המגדלים של חבל מאני, להתמודד עם הפיראטים מהים והכפר השכן מהיבשה (צילום: CC Aris Gionis)
 

להיכבש בקסם של מפרץ איטילו

אחרי תכנונים, מחקר מעמיק ובירורים (להפתעתי, לא היו הרבה מקורות מידע בעברית, מכך הסקתי שהמקום עדיין לא "נכבש" על ידי ישראלים), החלטנו שנקודת המוצא שלנו לטיולים בחבל מאני תהיה מפרץ איטילו (Oitylo), בנקודה המושלמת ביותר ממנה אפשר לנסוע צפונה, דרומה ומזרחה.

הדרך משדה התעופה של אתונה אורכת קצת למעלה משלוש שעות ורוב הנסיעה בתוך גלויה של כרמי זיתים, כפרים קטנים ומדי פעם מפרצון מציץ מאי-שם. ואז, לאחר שעברנו את ספרטה (Sparta) ואת גית'יו (Gythion), בירידה מההר אל החוף, לפתע הופיע מולנו הים, מנצנץ במלוא הדרו. כמה שאני רוצה להיכנס ע-כ-ש-י-ו למים! המים של מפרץ איטילו – הלב שלי נכבש בקסמם מייד.

בחוף לא היו כסאות ולא שמשיות, אבל לי לא היה אכפת. הייתי בפלופונס, בחבל מאני, ישבתי על החוף וצפיתי בשמש השוקעת לאיטה. בהמשך גיליתי עוד יתרונות של המפרץ הקטן והאינטימי הזה: החופים בו אינם עמוסי תיירים, המים צלולים, והטברנות המקיפות אותו משובחות. 
7 יעדי חובה באתונה

מלון מומלץ, פלופונז, יוון
חלום לים התיכון, מבט על מפרץ איטילו ממלון בוטיק פורטו ויטילו (צילום: Porto Vitilo Boutique Hotel Mani)
 

המלצות על בתי מלון וטברנות במפרץ איטילו

מלון בוטיק פורטו ויטילו (Porto Vitilo Boutique Hotel Mani) ברמת 3 כוכבים, מקסים, נוח ומלא אווירה, אך יקר יחסית לחבל מאני. החדרים גדולים ומכולם נשקף נוף לים או להר, והבריכה צופה לים.
מלון אליקסיריון (Elixirion Guest House) מדורג אמנם רק בשני כוכבים, אבל זהו מלון משפחתי מקסים עם הכנסת אורחים חמימה במיוחד. לכל החדרים מרפסות הפונות אל הים. החדרים והסוויטות בנויים על הטראסה ולגבוהים שבהם הגישה היא עם מדרגות, ללא מעלית.
בתי מלון נוספים במפרץ איטילו

מלון מומלץ, פלופונז, יוון

מלון מומלץ, פלופונז, יוון
כל הכחול הזה...
למעלה 
 מלון בוטיק פורטו ויטילו  |  למטה  מלון אליקסיריון
 

איפה כדאי לאכול

המסעדות באזור זה מתבססות, כמובן, על מה שמגיע מהים. בכל אחת מהן תוכלו לראות תצוגה של היבול שנתן הים ממש בשעות האחרונות, ולבחור מה יעלה על צלחתכם. שתיים מומלצות במיוחד: את מסעדת הדגים של פאדלי (O psaros tou Panteli) תמצאו במרחק צעדים ספורים ממלון אליקסיריון. מסעדת הפיראט השחור (Mavros Piratis) ממוקמת בצדו השני של המפרץ, ליד הכפר לימני, וקל להגיע אליה ברכב או בהליכה נעימה של 20-30 דקות מאזור המלונות.
 
מסעדת דגים פאדלי יוון חבל מאני פלופונס
מסעדת הדגים של פאדלי, היבול שנתן הים בשעות האחרונות (צילום: אורלי פינקלמן)
 

חבל מאני  לא כדאי לפספס

המרחקים לא גדולים ותוכלו לטייל בקצב שלכם. אני ממליצה להתחיל עם מערת דירו (Spilia Dirou), מערכת של מערות נטיפים וזקיפים שהתגלתה בצמוד לחוף הים, בקרבת הכפר פירגוס דירו (Pýrgos Diroú‏). האטרקציה העיקרית היא שייט בסירת משוטים בתוך המערה, במסלול קסום שבו לעיתים צריך לכופף את הראש כדי לא להיפגע מנטיף גדול במיוחד. יש להזמין מראש מקום לשייט, אחרת תיאלצו לוותר על החלק היפה באמת. אני יודעת, זה קרה לי בפעם הראשונה שהייתי שם, ומזל שהיו עוד פעמים ויכולתי לחוות את החוויה במלואה.
מערות דירוס חבל מאני יוון פלופונס
סירות ממתינות לתיירים במערת הנטיפים דירו (צילום: CC debstah1)


מלון מומלץ באזור מערת דירו

מלון פנדורה (Pandora) ממוקם באזור הכפר פירגוס דירו ומציע מגוון דירות מקסימות עם נוף פנורמי לים. הדירות המרווחות מוקפות במגדלים ובחורבות מימי הביניים, וכוללות מרפסות מקורות פרטיות. כולן ממוזגות וכוללות מטבח מאובזר, וברבות מהן ישנו גם אזור ישיבה עם אח. ארוחת בוקר עשירה במוצרים מקומיים מתוצרת בית, מוגשת בפטיו המוקף בערוגות פרחים ובשבילים מרוצפים. במלון תמצאו גם חדר כושר ובר קפה הפתוח לאורך כל היום.
 
מלון פנדורה, חבל מאני, יוון
מלון פנדורה באזור הכפר פירגוס דירו – דירות מקסימות עם נוף פנורמי לים


עד הקצה – המגדלור בסוף היבשת

הקיצוניות של החבל היא גם גיאוגרפית: הקצה הדרומי שלו, המכונה כף מטפאן (Cape Matapan) או כף טנארו (Cape Tenaro), הוא הנקודה הדרומית ביותר באירופה היבשתית. במיתולוגיה, מזוהה הקצה הזה עם סוף הדרך, פשוטו כמשמעו: כאן, על פי היוונים הקדמונים, נמצא השער לממלכתו של האדס, אל השאול, אותו שער שכדי להגיע אליו צריך לחצות במעבורת את נהר כארון ואז להתייצב בפני קרברוס, הכלב בעל שלושת הראשים ששמר עליו. בקרב יורדי הים המקום היה ידוע כמועד לפורענות – שרטונים, סערות ושלל סכנות שיש להיזהר מפניהן.
 
הכביש מסתיים בכפר הזעיר קוקינוגיה (Kokkinogia) שם תשאירו את הרכב ותלכו בעקבות השילוט דרומה. מדובר בהליכה מאתגרת בחלקה, השביל כבוש אך לעיתים יש בו סלעים ומהמורות שיתבעו את תשומת לבכם. בדרך תראו את הפסיפס שנותר מהמקדש לכבוד פוסידון, אל הים. המשיכו דרומה בשביל, עד שתגיעו אל המגדלור הנמצא בקצה היבשת. שם, תמצאו את עצמכם מוקפים ים כמעט מכל עבר. חיזרו לקוקינוגיה באותה הדרך בה באתם. בדרך חזרה, תוכלו להיכנס לים במקום בו השביל עובר בקרבת החוף והמים רדודים, צלולים ומזמינים. משך ההליכה – כשעה לכל כיוון, תלוי בקצב שלכם.

כף טנארו חבל מאני פלופונס יוון
הנקודה הדרומית ביותר באירופה, המגדלור בכף טנארו (צילום: אורלי פינקלמן)




ים צלול, עיירות וכפרי דייגים

מרבית עלילת הסרט "לפני חצות" מתרחשת בעיירה קרדמילי (Kardamyli), עיירת נופש מעט גדולה יותר, הנמצאת בדרך מקלמטה לחבל מאני. מעליה מתנשא רכס הרי טייגטוס (Taygetus), שבו שלל מסלולי הליכה ברגל, ובסביבתה יש שפע אטרקציות.

בשמה של העיירה הזאת קשור עוד סיפור מעניין: כאשר ניקוס קזנצאקיס, הסופר היווני המהולל, פגש את יורגוס זורבאס (הלא הוא זורבה המקורי), הם נסעו יחד לסטופה, מעט דרומית לקרדמילי, וניהלו בה מכרה פחם. זורבה המקורי מעולם לא דרך על אדמת כרתים! מאוחר יותר, כשקזנצאקיס כתב את הספר, הוא החליט למקם את העלילה בכרתים, ככל הנראה עקב היותו יליד גאה של האי.
כתבה על בתי מלון מומלצים בקלמטה וסביבתה
 
קרדמילי, חבל מאני, פלופונז, יוון
העיירה קרדמילי ומעליה רכס הרי טייגטוס המכוסים לבן.
בנוף הנפלא הזה מתרחשת מרבית עלילת הסרט 
(צילום: CC ElGreko)

 
העיירה גית'יו (Gytheio), היושבת לחופי המפרץ המפריד בין האצבע השנייה והשלישית של הפלופונס, גם היא עיירת נופש מקסימה. הנמל שלה מפורסם בכך שבעת העתיקה שימש את הספרטנים, ובו המתינה הספינה שהבריחה את פאריס והלנה לטרויה, מה שהוביל למלחמת הכול בכול הנוראה ביותר בעת העתיקה.

כפר הדייגים ג'רולימנאס (Gerolimenas) הפך לאתר נופש מבוקש בקרב יוונים ושאר תושבי אירופה. יש בו נמל קטן, מים צלולים, מלונות נעימים ומקומות לשבת בהם ולשתות תוך כדי בהייה במים הזכים.
בתי מלון בכפר ג'רולימנאס
 
ג'רולימנאס חבל מאני דרום יוון פלופונס
כפר הדייגים המופלא ג'רולימנאס (צילום: CC Gabriela Fab)


מלון מומלץ בעיירה גית'יו

מלון מרגו ביץ' (Margo Beach Hotel) במיקום מושלם על חוף הים של גית'יו, מציע סוויטות לזוגות ומשפחות, שלכולן מטבחון קטן, פינת אוכל ופינת ישיבה, ומרפסות הפונות לים או לגינה. המלון חדש ומתוקתק, מאפשר פרטיות ושקט, הצוות שירותי ביותר, ואין כמו כוס קפה לאור הזריחה!

מלון מומלץ בחבל מאני בפלופונס
מלון מרגו ביץ' - חדש, יפהפה ומתוקתק לחופי גית'יו
 
אריאופולי (Areopoli) היא עוד עיירה מקסימה על הצוק מעל מפרץ איטילו, והיא מקום נהדר לצאת אליו כדי להסתובב במדרחוב בשעות הערב וליהנות מכוסית משקה או גלידה.

פורטו קאגיו (Porto Kagio) הוא כפר זעיר במפרץ נידח, פשוט לשבת על כוסית ציפורו או אוזו ולהתענג על הים, הסירות והיופי המהפנט. 

גיתיו חבל מאני יוון חצי האי פלופונס
מבט על הנמל במפרץ גית'יו, מכאן הוברחו פאריס והלנה לטרויה (צילום: CC Discover Peloponnese) 

על חינוך ספרטני ודיבור לקוני

חבל מאני הוא חלק ממחוז לקוניה שבפלופונס, המחוז שספרטה משתייכת אליו. זוכרים שבילדות, בבית הספר, למדנו על ספרטה, על החינוך הספרטני והדיבור הלקוני המאפיין את אנשיה? המושג הזה מתייחס לדיבור קצר מאוד, הכי קצר שאפשר, והוא לקוח משמו של החבל בה נמצאת העיר.

חבל מאני הוא רק חלק מלקוניה, ומומלץ בחום שלא להמעיט ולא לקצר בביקור בו. קחו את הזמן, תנו לעצמכם ליהנות מהים, מההרים, מהאוכל, מהאנשים, ואל תמעיטו בשבחים לאחר שובכם. מגיע לאנשים האלה שיבואו אליהם עוד הרבה תיירים.

מידע שימושי

נסיעה משדה התעופה של אתונה אל מפרץ איטילו: 3.5-4.5 שעות, תלוי כמה פעמים תעצרו בדרך.
נסיעה למפרץ איטילו מהעיר קלמטה (אשר גם בה יש שדה תעופה): 1.5-2 שעות.
מומלץ להקדיש לביקור בחבל מאני 3-4 ימים לפחות, ולעשות גיחות גם לכיוון גית'יו ורכס טייגטוס.
 

מידע נוסף

כתבות נוספות


אורלי פינקלמן אודות הכותבת
אורלי פינקלמן, מדריכת טיולים בחברה הגיאוגרפית ומרצה על תרבות יוון. מטיילת לבד, בקבוצות, ברגל, בג’יפים ועל סוסים. חרשה את הארץ לאורכה ולרוחבה וחרשה מדינות רבות בעולם. אוהבת להדריך, ליצור חוויות, לרגש ולהתרגש. אוהבת אנשים ונוטה להתאהב בקלות בתרבויות ובאנשים חדשים, סביב העולם. האתר של אורלי
 

אורלי עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות






סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר