האתר הארכיאולוגי מיקנה
והקשת הראשונה בהיסטוריה
מאת: ד"ר ענת אביטל


יוון העתיקה, תקופת הברונזה. על רקע סיפורי מיתולוגיה ושירה אפית, צומחת לה התרבות המיקנית. באתר הארכיאולוגי מיקנה, שבצפון-מזרח חצי האי פלופונס, עדויות מרתקות לתרבות מפותחת ששקעה אל בין דפי ההיסטוריה.  


כשיצאתי לטייל ביוון הבטחתי לעצמי שאני חייבת, אבל ממש חייבת להגיע ולראות את פלאי הארכיטקטורה המיקנית בחצי האי פלופונס. מאז שנחשפתי לארכיטקטורה הייחודית של המיקנים הקדומים, ארבתי להזדמנות לחזות בה במו עיניי. ההזדמנות הגיעה לא מזמן  בעת שיצאתי ליוון "לצוד" תמונות של פסיפסים לצורכי מחקר, הגעתי לחצי האי ואל העיר ארגוס, הסמוכה לאתר מיקנה.
 
1 / 8
2 / 8
3 / 8
4 / 8
5 / 8
6 / 8
7 / 8
8 / 8

שער האריות בכניסה למיקנה (צילום: Ava Babili)
האריות יושבים על קורת אבן אדירה הנמתחת מעל למשקוף הענק של הפתח הראשי (צילום: Edoardo Forneris)
מעגל הקברים A באתר הארכיאולוגי מיקנה (צילום: Andy Montgomery)
הכניסה למערת הקבורה המפורסמת "האוצר של אטראוס" (צילום: Tony Fernandez)
כלים שונים שנמצאו במערות הקבורה במיקנה (צילום: Gary Todd)
פרסקו מהאקרופוליס של מיקנה (צילום: Andy Hay)
מצודת האי מול חופי העיירה נאפפליו הסמוכה לארגוס (צילום: jjmusgrove)
הנוף של מפרץ נאפפליו הנשקף ממרומי מצודת פלמידי (צילום: Elizabeth Thomas)


מפת חצי האי פלפונס ועליה אתר מיקנה (A), יעדים נוספים המוזכרים בכתבה,
ושני בתי מלון מומלצים בעיירה נאפפליו (C): 
מלון לטו נובו  |  מלון הדירות מברוגנוס
 

 ברירת מחדל



מי היו המיקנים?

לפני יותר מ- 3000 שנה התקיימה בחצי האי פלופונס (Peloponneseתרבות מיקנית פרהיסטורית, מפוארת ומרתקת, שנשלטה על ידי אריסטוקרטיה של לוחמים. אנשיה, המיקנים, כבשו את טרויה והקימו מאחזים גם באיים בים האגאי, בקפריסין, על חופי אנטוליה ובכרתים  בחריצות ובנחישות רבה. רבות מהתרחשויות אותה תקופה מוזכרות באפוסים האדירים של הומרוס  הם האילאידה והאודיסאה, שם מתואר גם ניצחונם של הלוחמים המיקנים האדירים על אנשי התרבות המינואית, שיישבו לפניהם את כרתים.

שם האי ביוונית הוא פֶּלוֹפּוֹנסוֹס, ומשמעו: "האי של פלופס" (Pelopos), על שם הגיבור המיתולוגי שנחשב למי שכבש את האי לפני המיקנים. לפי הממצאים, המיקנים שלטו באזור במשך כ- 400 שנה והותירו אחריהם מבני אבן, יצירות אומנות, כלי מלחמה וכלי עבודה מתוחכמים. מניחים שדעיכת התרבות המיקנית, שהחלה בסוף המאה ה- 12 לפנה"ס, נבעה מסדרה של אסונות טבע ואי סדר פנימי שגרמו להרס המדינה המיקנית. חורבנה של התרבות המיקנית היה כר נוח לעלייתה של התרבות הדורית המפוארת בתקופת הברזל, וצאצאיו של הרקלס יישבו את האזור.

התרבות המיקנית קיבלה את שמה מהעיר המרכזית והחשובה – מיקנה (Mycenae), שכיום מהווה אתר ארכיאולוגי מעניין, שמור היטב ומאוד נוח ומומלץ לביקור. היא התגלתה בסוף המאה ה- 19 על ידי היינריך שלימן (Heinrich Schliemann איש עסקים גרמני ורומנטיקן עקשן, שהחליט להוכיח שהסיפורים מהאיליאדה נכתבו על בסיס אמיתי.

האתר הארכיאולוגי מיקנה, פלופונס, יוון
התרבות המיקנית לא הותירה אחריה כתבים, וניתן ללמוד על אודותיה מממצאים ארכיאולוגיים 
(צילום: CC Andy Montgomery)
 

מארגוס למיקנה

נקודת המוצא הטובה ביותר לטיול באתר מיקנה היא העיירה הקטנה והציורית ארגוס (Argos), ממנה ניתן גם להמשיך ולטייל באתרים סמוכים נוספים, ובמוזיאון הפסיפס שנמצא בתחומה. הלינה בארגוס היא במלונות נקיים, חדישים ונעימים שרמתם טובה עד בינונית. גם המסעדות שהעיירה מציעה משובחות, טעימות ומשביעות.

הנסיעה הקצרה מהעיירה אל האתר, כרבע שעה, עוברת בכבישים טובים ונוחים, על רקע נוף יפהפה. הכניסה אליו בתשלום והסיור בו אורך כשעה וחצי. האתר הארכיאולוגי עבר שימור ושיפוץ, והוא מרשים ומסביר פנים למבקר. שבילי ההליכה בו נוחים ומסודרים, ועוברים דרך נקודת תצפית טובה על כל הסביבה. מומלץ לבקר גם במוזיאון שבמקום (Mycenae Museum).

מיקנה העתיקה, "העיר הקיקלופית המבוצרת והעשירה בזהב" (הומרוס), ממוקמת על גבעה המתנשאת מעל סביבתה. הגבעה תצפתה על כל העמקים החקלאיים והפוריים, הפזורים סביבה ודרומה אל מפרץ ארגוליס (Argolis) שבים התיכון. בכך היא העניקה לעיר יתרון אסטרטגי חשוב. בנוסף, כדי להגן על העיר מפני אויבים, הוקמה סביבה חומה עבה ומגדלי שמירה. כשמבקרים במקום אין מנוס מלטפס את העלייה המתונה אך העקבית, מן החנייה אל רום הגבעה עליה יושבת האקרופוליס המבוצרת.
כתבה עם מסלול טיול בחצי האי פלופונס

שער האריות באתר הארכיאולוגי מיקנה
שער האריות המפורסם שמקבל את פני המבקרים באתר מיקנה (צילום: CC Konstantin Malanchev)
 

סודות המיקנים הקדמונים

מייד עם תחילת הטיפוס, בכניסה לאתר הארכיאולוגי, מתגלה לעיני המטיילים שער האריות המפורסם של העיר, העשוי מאבני ענק קיקלופיות, ללא חומר מליטה ביניהן. כבר בשלב זה אפשר לראות את גדולתם של המהנדסים המיקנים: צורתו ההנדסית המשולשת של סלע האריות, הוא הסוד הארכיטקטוני הקדום של המיקנים. המהנדסים המיקנים הקדמונים היו הראשונים לייצר קשת באמצעות אבן ראשה. אבן ראשה מוכרת לנו מהקשתות הרומיות, הביזנטיות והצלבניות, ומשמשת גם בקשתות בנות ימינו. זו האבן המשולבת בראש הקשת, צורתה טרפזית, והיא המפתח לעוצמתה ההנדסית של הקשת. מאבן הראשה יורד לחץ משקל המבנה שמעל לקשת אל צדדי הקשת ואל בסיסה, וכך נמנע עומס על ראשה ומרכזה.

בראש שער האריות משובצים כמובן אריות, היושבים על קורה אדירה של אבן, שנמתחת מעל למשקוף הענק של הפתח הראשי. האריות מסמלים שליטה ועוצמה  הם שמרו על העיר ואיימו על כל אויב שניסה לבוא בשעריה ללא רשות. מוטיב זה של אריות שומרים בכניסה, חזר פעמים רבות באותה התקופה גם אצל עמים אחרים. למשל אצל החיתים וכן בממלכות שישבו במסופוטמיה וסוריה, גולפו פסלים וצוירו ציורים של אריות מגנים.

מבחינה ארכיטקטונית, האבן האדירה עליה גולפו האריות, היא אבן הראשה של הקשת. אולם כאן מגיעה הטכנולוגיה המיקנית לידי ביטוי: האבן מונחת כשבסיס המשולש מופנה כלפי מטה ולא מעלה, כפי שאנו רגילים לראות בקשתות רומיות. אמנם הטכניקה הרומית, הנהוגה עד היום, היא המוצא האולטימטיבי להעברת משקל המבנה אל יסודות השער, אבל עוד לפני הרומאים, המיקנים עשו את פריצת הדרך הראשונה ויצרו פתח דמוי קשת. ומה חכם כל כך בשיטה המיקנית? ובכן, אבני הגזית הנשענות על האריות מסודרות כך שהן מעבירות את כובד המשקל החוצה ממרכז הפתח אל הצדדים. על כל אבן הנשענת על אבן הראשה יושבת נוספת מבחוץ  המקלה עליה דווקא, כי היא מעבירה את המשא לעבר החוץ, אל צדדי הפתח. כך נוספו עוד נדבכים של אבנים מסותתות המסירות עומס ממרכז הפתח, ומעבירות את הלחץ והכובד החוצה.
כתבה על האיים הקיקלאדיים
 
ארכיטקטורה מיקנית ביוון
הכותבת מתחת לגשר ארקדיקו המיקני, מצביעה על אבן הראשה של הקשת (צילום: ד"ר ענת אביטל)
 

סיור באתר הארכיאולוגי מיקנה

העלייה המתונה מובילה אל האתר הארכיאולוגי בו שכנה בעבר העיר מיקנה. ניתן לשוטט ברחובותיה המשוחזרים של העיר, בין הביצורים והבתים הפרטיים, כשברקע נוף חקלאי משגע מכל עבר ואוויר הרים צלול. מייד כשנכנסים בשער המונומנטלי, מבחינים מימין בממגורה. צועדים על מדרכות מרוצפות אריחי ענק חלקלקים, המשולבים זה בזה בשלמות. למרגלות האתר הארכיאולוגי, ניתן לראות בורות בדיקה של חפירות ארכיאולוגיות שנותרו בשטח. בהמשך העלייה, מימין לרחוב, נצפים מעגלי חומות  שרידי מערות קבורה של שליטים מיקניים, ולידם חדרי מגורים ומבני ציבור. בראש האתר מצויים שרידי ארמון גדול ומקדש. מן המקדש יורדים בשביל אל מאגר המים החפור בצפון-מערב התל.

הסיור מסתיים במוזיאון מרשים שנבנה למרגלות התל. במוזיאון אצורים ממצאים יפהפיים יקרי ערך של התרבות המיקנית. תמצאו בו פריטים מזהב, מתכות שונות, חרס ואבנים טובות 
 בהן צלמיות פולחן. בנוסף, מוצגים במוזיאון כלי פולחן, כלי נשק, כלי בישול והגשה, ריקועי זהב מרשימים, תכשיטים, כלי עבודה ועוד.

האתר הארכיאולוגי מיקנה, יוון, פלופונס
האתר ממוקם ברום הגבעה, כך שלטו המיקנים על כל השטחים הנמוכים שמסביב (צילום: CC Kristal Dale)
 

מערות הקבורה המתוחכמות בעולם

המיקנים היו יסודיים ולא הקלו ראש בבניית מערות הקבורה שלהם, הקרויות "טולוס", וגם כאן ניכרת גאונות ארכיטקטונית. בקרבת העיר הארכיאולוגית ישנן 9 מערות כאלה, דמויות כוורות. אל הגדולה שבהן ניתן להגיע אם ממשיכים לרדת עם השביל היוצא מן המוזיאון. מערכת קבורה זו מוכרת כקברו של אגממנון (Agamemnon), וידועה בשם האוצר של אטראוס (Treasury of Atreus). המערכת מתוחזקת היטב ונוחה לביקור. שביל גישה ארוך הקרוי דרומוס מוביל אל הפתח, ומזכיר מאוד את פתח הכניסה לעיר עצמה. בחלקו העליון, במקום האריות, עוצב חלל משולש גדול מעל לקורת הפתח הענקית. גם כאן הטכניקה זהה: אבני הגזית הארוכות מונחות זו על גבי זו, העליונה ארוכה מאחותה שמתחתיה. באופן זה אבני הגזית מעבירות את המשקל ממרכז הפתח אל הצדדים והחוצה. כל נדבך נוסף של אבנים מעביר את העומס ממרכז הפתח לצדדים, משום שאבנים יושבות עליהן מן החוץ.
 
הטולוס עצמו הוא מבנה עצום ממדים, עגול וחרוטי, היוצר חלל מרשים במיוחד. החלל הפנימי הענק של הטולוס בנוי כמעגל מושלם שהולך ונהיה צר יותר כלפי מעלה. בראשו של החרוט אבן ראשה חרוטית. ממנה יורד העומס והמשקל של האבנים כלפי חוץ וכלפי מטה. אבני הגזית היוצרות את הטולוס נשענות זו על זו, ועליהן מבחוץ מונחות כמויות אדירות של עפר, עד להיווצרותו של הר קטן, המחזק את האבנים כלפי חוץ. הרעיון הגאוני והחדשני שטכניקה זו משקפת הוא יצירת תמיכה חיצונית לקשתות ולכיפות הקדומות בעולם.

במערות הקבורה הללו, הטולוסים, נקברו המלכים המיקנים ובצמוד אליהם נטמנו אוצרות גדולים של כלים, חפצי ערך ותכשיטים, אותם ניתן לראות במוזיאון שבאתר.

טולוס במיקנה, חצי האי פלופונס
החלל הענק בטולוס "האוצר של אטראוס" (צילום: CC Vassilis Londos)


סרטון וידאו קצר  מבט מבפנים על חלל מערת הקבורה המרשימה, "האוצר של אטראוס"
 



טיולים נוספים בסביבת מיקנה

גשר ארקדיקו (Arkadiko Bridge) הוא גשר מיקני שמור היטב, שנמצא מצפון לעיקול דרך, על הכביש הראשי (מס' 70), כ-20 ק"מ דרום-מזרחית לעיר מיקנה וסמוך לכפר ארקדיקו (Arkadiko). על הגשר, שאורכו 22 מ' וגובהו 4 מ', עוברת דרך עפר, המשמשת עד היום את תושבי המקום והחקלאים. גם גשר זה בנוי באותה טכניקה ייחודית וראשונה בעולם ליצירת קשת. הגשר היה פתרון הנדסי מקורי למעבר מעל מכשול טבעי של ערוץ נחל קטן, והיווה חלק מדרך מיקנית ראשית שחיברה את מפרץ אפידאורוס (Epidaurus) בדרך יבשתית אל מפרץ נַא‏פְפְּלִיוֹ‏ (Nafplio).
כתבה על בתי המלון של ארקאדיה

העיר נאפפליו נמצאת כרבע שעה דרומית לארגוס, בראשו של מפרץ ארגוליס (Argolis). מומלץ ללכת על הטיילת לאורך הים, לבקר ברחובות הסמוכים, בהם מסעדות הצופות אל הים, חנויות יפות של מזכרות, מתנות, ביגוד והנעלה. מן הטיילת אפשר לצפות במצודת בורצי (Bourtzi), שנבנתה על אי מבודד מול החוף. 

מי שזמנו בידו יוכל גם לטפס ולבקר במצודת פאלאמידי (Palamidi Fortress) שמעל לעיר, אליה מגיעים בנסיעה או בטיפוס רגלי של 857 מדרגות. מצודה זו הוקמה על ידי הוונציאנים במהלך המאה ה-17 ותוכננה כל כך טוב, שעד ליוונים במאה ה-19, איש לא הצליח לכבוש אותה. באתר אפשר לראות מערת כלא קטנה ולבקר בכנסיית סנט אנדריאס. מהמצודה נוף יפה אל העיר נאפפליו, המפרץ, העמק הכפרי והחקלאי העוטף את העיר, ובמרחק, מצפון  העיר ארגוס ומצודתה.
בתי מלון בנאפפליו  |  כתבה על ביקור בנאפפליו  |  כתבה על טיולי יום מנאפפליו
 
מצודה מול חופי נאפפליו, יוון
מצודת בורצי מול חופי העיירה היפהפייה נאפפליו (צילום: bnikos54)


המלצה על שני בתי מלון בקרבת האתר הארכיאולוגי מיקנה

מלון לטו נובו (Leto Nuevo Hotel) הוא מלון 3 כוכבים הממוקם במרכז העיירה נאפפליו, במרחק הליכה קצר מהחופים, הטיילת והנמל. המלון מציע חדרים זוגיים וחדרים משפחתיים, שבכולם מיזוג אוויר, פינת קפה-תה ומקרר ולחלקם נוף לעבר העיירה והים.

מלון הדירות מברוגנוס (Mavrogenous Luxury Apartments) ממוקם לא הרחק ממנו ומציע דירות נופש משגעות, ברמה גבוהה מאוד, עם חדר שינה, מטבח הכולל מקרר ומדיח, פינת ישיבה ופינת אוכל ובחלק מהיחידות גם מכונת כביסה. עד 5 אורחים יכולים ללון כאן ברווחה ובמחיר מצוין.

מלון בעיירה נפפליון, הפלופונס
מלון לטו נובו - במרכז נפפליו, במרחק הליכה קצר מהחופים, הטיילת והנמל

מלון דירות מומלץ בנפפליון בפלופונז Mavrogenous Luxury Apartments
מלון הדירות מברוגנוס  דירות נופש משגעות, ברמה גבוהה מאוד


סיור באתר הארכיאולוגי והאקרופוליס של מיקנה יחשוף אתכם לארכיטקטורה ותרבות, שנעלמו והותירו אחריהן עדויות רבות ומרתקות. המרכיב הראשי והחשוב ביותר בביקור במיקנה הוא ההיכרות עם הקשת המיקנית הקיקלופית הקדומה – פלא הנדסי ראשון מסוגו בעולם כולו. ראוי לתת את הדעת גם על מבני הקבורה המונומנטליים האדירים שנבנו בטכנולוגיה ייחודית ויצירה של כיפות חרוטיות – גם הן הראשונות בעולם. אם אתם נמצאים באזור ארגוס – אל תחמיצו ביקור בעיר המיקנית העתיקה, להרחבת האופקים והעשרת הדעת.

מידע נוסף

השכרת רכב ביוון
לינה בחצי האי פלופונס
אפשרויות לינה נוספות ביוון

כתבות נוספות

מסלול טיול בחצי האי פלופונס
ארקאדיה – היהלום הנסתר של הפלופונס
נאפפליו - העיר היפה ביותר ביוון
ביקור בחבל מאני


ענת אביטל אודות הכותבת
ד"ר ענת אביטל היא בעלת תואר שלישי בלימודי ארץ ישראל וארכיאולוגיה, ותואר ראשון במדעי החיים. מומחית לתקופות הקלאסיות - הלניסטית, רומית וביזנטית, וכן לפסיפסים ולאמנות. מטיילת בנשמתה, אוהבת טבע וארכיאולוגיה. אוהבת להדריך, להרצות ולהנחיל את הידע לקהל הרחב. מטיילים עם ענת







סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר