טיולי יום מהעיר נאפפליו
מאת: אורלי פינקלמן


אם השתכנעתם לבלות יום או יומיים באזור נאפפליו, בעקבות הכתבה שהקדשנו לעיר היפה הזאת, ודאי תשמחו לקרוא גם על טיולי יום בסביבתה. ואכן, סביבתה של נאפפליו עשירה ומעניינת: עשרות יקבים, חופים יפים ואיים קסומים, וגם כמה מהאתרים הארכיאולוגיים החשובים ביותר ביוון.


1 / 8
2 / 8
3 / 8
4 / 8
5 / 8
6 / 8
7 / 8
8 / 8

תיאטרון אפידאוורוס – פלא אקוסטי מרהיב (צילום: Andrey Khrobostov)
שרידי מרכז הריפוי הסמוך לתיאטרון אפידאוורוס (צילום: Andrey Khrobostov)
העיירה טולו מציעה רצועת חוף יפהפייה (צילום: verve231)
באזור נמאה עשרות יקבים ישנים וחדשים (צילום: ollirg)
הנוף הנשקף מהאתר הארכיאולוגי מיקנה (צילום: Leonid Andronov)
שער האריות בכניסה למיקנה (צילום: Lefteris)
נמל האי הקסום הידרה (צילום: Freeartist)
באי ספצס עומדים לרשותכם שפע של חופים מופלאים (צילום: Fotofantastika)
מפת חצי האי פלופונס עם יעדי הטיול המוזכרים בכתבה, ובתי מלון מומלצים: 
מלון 3Sixty & מלון קארפה דיאם בעיר נאפפליו | מלון ג'ון & ג'ורג בעיירה טולו

 ברירת מחדל




האתר הארכיאולוגי מיקנה

מיקנה (Mycenae), המרוחקת כ-25 ק"מ צפונית לנאפפליו, היא הפנינה של האזור. זרי תהילה נקשרו לשמה בזכות המלך אגממנון, מגיבורי מלחמת טרויה. אבל התהילה לא נעצרה בימים קדומים, והמשיכה גם אל החוקר הגרמני היינריך שלימן, מגלה האתר. שלימן, בעל סיפור חיים ססגוני שכולל חלומות גדולים, נישואים לעלמה יוונייה ואהבה גדולה לשירתו של הומרוס, ניסה ואף הוכיח (גם אם חלקית) כי תיאוריו של הומרוס ב"אודיסיאה" וב"איליאדה" אינם רק סיפור.

שלימן איתר את טרויה בחוף המערבי של טורקיה, ועבר ליוון כדי למצוא את מיקנה, בירתו של אגממנון, שהומרוס אומר עליה: "מיקנה הבנויה לתלפיות, העשירה בזהב". הוא אכן גילה באתר אוצר זהב, שמשקלו 15 קילוגרם, המוצג כיום במקום של כבוד במוזיאון הלאומי באתונה. מלבד הזהב, נתגלו בעיר גם שרידי ארמון, שבאחד מחדריו נרצח אגממנון, סדנאות אומנים, קברים תת קרקעיים ושרידי בנייה קדומים יותר מזמנו של אגממנון, מהמאות ה-16 עד ה-12 לפני הספירה, אז הגיעה לשיאה התרבות המיקנית. בבית הקברות המלכותי נמצאו גם 19 שלדי אדם מהתקופה ההיא, ולאחת ממסכות הזהב שנמצאו שם היו דבוקים שרידים מפניו של המת שעליהן נחבשה.
 
האתר הארכיאולוגי מיקנה, צפונית לנאפפליו
האתר הארכיאולוגי מיקנה, כ-25 ק"מ צפונית לנאפפליו (צילום: Madzia71)


העיר כולה מוקפת חומה "קיקלופית" – עוביה שבעה מטרים והיא בנויה מאבני ענק המשולבות זו בזו בלי מלט כלל; נראה שרק ענק יכול היה להניף אותן, ואכן המיתולוגיה מספרת על הקיקלופים – ענקים אגדיים בעלי עין אחת במצח, שבנו את החומה. הכניסה לעיר עוברת דרך "שער האריות", הנקרא על שמן של שתי הלביאות המגולפות, שנחשבות ליצירות הפיסול הלא-פולחניות העתיקות ביותר באירופה. את גילופי הקירות מתוך האתר אפשר לראות במוזיאון הארכיאולוגי בנאפפליו.

גם לפני הכניסה לעיר נתגלו קברים מרתקים הבנויים מתחת לפני השטח. לכל אחד מהם מסדרון טקסי שאורכו עד ארבעים מטר. במפורסם שבהם – אוצר אטראוס (Treasury of Atreus), או בשמו העממי קבר אגממנון (שכלל אינו קברו, אלא קבר מתקופה מוקדמת יותר) – ישנו משקוף המורכב מאבן אחת בלבד שמשקלה 118 טונות! כיפתו הקמורה בנויה מ-33 שורות של מעגלי אבנים מלאכת מחשבת, בלי אף טיפת מלט. קשה לדעת אם אחד הקברים הוא קברו האמיתי של אגממנון, מה שלא מפחית כהוא זה מהחוויה.
כתבה מקיפה על האתר הארכיאולוגי מיקנה

שער האריות, האתר הארכיאולוגי מיקנה
שער האריות בכניסה למיקנה, יצירת הפיסול הלא-פולחנית העתיקה ביותר באירופה (צילום: אורלי פינקלמן)

קבר אגממנון, אוצר אטראוס, האתר הארכיאולוגי מיקנה
המסדרון המוביל אל קבר אגממנון, הידוע גם כאוצר אטראוס (צילום: walencienne)
 

תיאטרון אפידאוורוס

בשנת 1939, רגע לפני פרוץ מלחמת העולם השנייה, יצא הסופר האמריקאי הנרי מילר למסע של מספר חודשים ביוון. את חוויותיו הוא תיעד בספר הנפלא "הענק ממארוסי", וכך הוא התרשם מתיאטרון אפידאוורוס (Ancient Theatre of Epidaurus):

"אין לנו עניין במכשירי ניתוח משופרים, יש לנו עניין בחיים טובים יותר. אילו היה אפשר להרחיק מפעילותם את כל המנתחים, כל הפסיכואנליטיקנים, כל הרופאים, ולאסוף אותם יחד לתקופה קצרה באמפיתיאטרון הגדול באפידאוורוס, אילו הם יכלו לדון בשקט ובשלווה בצורך המיידי, העז, של האנושות בכללותה, התשובה הייתה זמינה ומהירה, והיא הייתה ניתנת פה אחד: מהפכה. [...] אין זה מאבק נגד חולי: החולי הוא תוצר לוואי. אויבו של האדם אינו החיידקים, אלא האדם עצמו, גאוותו, הדעות הקדומות שלו, אווילותו, יהירותו. [...] דבר לא יוכל להביא עולם חדש וטוב יותר מלבד כמיהתנו לזה. האדם הורג מתוך פחד – והפחד מרובה ראשים כהידרה. ברגע שאנחנו מתחילים לטבוח, אין לזה סוף. גם נצח לא יספיק כדי למגר את השדים המייסרים אותנו. מי הכניס את השדים לשם? כל אחד מאתנו צריך לשאול את עצמו שאלה זו. כל אחד יבחן את ליבו. לא אלוהים ולא השטן אחראים לזה, בוודאי לא מפלצות גמדיות כהיטלר, מוסוליני, סטלין, ואחרים. ובוודאי לא רוחות רעות כמו הקתוליות, הקפיטליזם, הקומוניזם. מי הושיב את השדים בליבנו כדי לענות אותנו? שאלה טובה, ואם הדרך היחידה לברר זאת היא ללכת לאפידאוורוס, הרי אני מפציר בכם, בכולכם גם יחד, לעזוב הכול וללכת לשם – מייד".

התלהבותו אינה משוללת יסוד: זהו אכן אחד האתרים הארכיאולוגיים המרהיבים ביוון, אליו תוכלו להגיע בנסיעה קצרה של כחצי שעה מזרחה מנאפפליו.
 
תיאטרון אפידאוורוס
תיאטרון אפידאוורוס, פלא הנדסי יפהפה (צילום: Andrey Khrobostov)


המבנה הבולט והמפורסם ביותר הוא תיאטרון עתיק (מאה רביעית לפנה"ס) וענק (12,000 צופים בלי להצטופף), עם נוף יפהפה מהשורות העליונות. זהו פלא הנדסי של יופי שפוגש הבנה עמוקה באקוסטיקה: עמדו במרכז האורקסטרה (העיגול התחתון) והשמיעו את קולכם. אלה שעלו לשורות העליונות ישמעו אתכם ללא כל מאמץ. המקום פעיל גם היום ומדי שנה מועלות בו הפקות ענק של מיטב המחזות היווניים הקלאסיים. נסו להשיג כרטיסים, זו חוויה אדירה (ההצגה ביוונית, עם כתוביות באנגלית).

אבל אם תשאלו אותי, האטרקציה האמיתית היא בכלל מרכז הריפוי הסמוך (Asclepieion of Epidaurus), שממחיש עד כמה הדרמה והתיאטרון היו חלק בלתי נפרד מתהליך הריפוי של החולים והסובלים. תוכלו לראות בו את כלי הניתוח של הרופאים מלפני כ-2,500 שנה, ולהתרשם מהתיקים הרפואיים החקוקים באבן, ובמרחק כמה עשרות מטרים תוכלו לראות את מתקני הספורט, שהרי ידוע כבר מהעת העתיקה כי נפש בריאה שוכנת בגוף בריא.
 
מרכז הריפוי הצמוד לתיאטרון אפידאוורוס
שרידי מרכז הריפוי הסמוך לתיאטרון אפידאוורוס (צילום: Andrey Khrobostov)
 

יקבים באזור נאפפליו

אזור נמאה (Nemea) שמצפון לנאפפליו הוא גן עדן לחובבי היין: עשרות יקבים ותיקים וחדשים, רובם המכריע מייצרים יין מזנים ייחודיים ליוון שהפכו בשנים האחרונות ללהיט ברחבי העולם. בהחלט שווה להקדיש זמן לביקור באחד או בשניים מהם, לדוגמה:
יקב פאפאדוניס (Papantonis Winery) – יקב קטן המייצר כ-30,000 בקבוקים בשנה, ומרוחק כ-15 דקות מנאפפליו.
יקב קורוניוטיס (Koroniotis Winery) – יקב בינוני, כ-60,000 בקבוקים בשנה, כ-30 דקות מנאפפליו.
יקב סקוראס (Domaine Skouras) – יקב גדול מאוד במונחי יוון, כ-800,000 בקבוקים בשנה, כ-30 דק' מנאפפליו.
כתבה על סיור יקבים בצפון יוון
 
כרמים באזור נמאה
אזור נמאה שמצפון לנאפפליו הוא גן עדן לחובבי היין (צילום: Charalambos Andronos)
 



גן העדן של טולו

טולו (Tolo) היא עיירה קטנה יותר מנאפפליו, והחופים שלה הם גן עדן אמיתי. מומלץ לנסוע אליה (כ-10 ק"מ דרומה) אם רוצים לצאת לשייט במפרץ ארגוליס (Argolic Gulf). הנוף שיתגלה לעיניכם מהסירה יהיה קסום. אם תרצו לצאת לשייט, מומלץ להיעזר במארחים במלון בו תשהו, כדי לקבל המלצות ולהסתייע בתיאום.

חופי העיירה טולו
החוף היפהפה של טולו, דרומית לנאפפליו (צילום: verve231)

העיירה טולו לחופי מפרץ ארגוליס
מהעיירה טולו תוכלו לצאת לשייט קסום במפרץ ארגוליס (צילום: D2020)
 

מלון מומלץ בעיירה טולו

יש סיכוי טוב שגם אתם תתאהבו בטולו, וכשזה יקרה אולי תרצו להישאר כאן ללילה, והמקום הטוב ביותר הוא מלון ג'ון & ג'ורג (John & George). ממרפסות חדרי המלון נשקף המפרץ הפסטורלי של טולו, ובנוסף יש כאן 2 בריכות שחיה, שגם מהן נשקף המפרץ, והחוף במרחק צעדים לא רבים. ארוחת הבוקר מפנקת מאד, הצוות שירותי ואדיב, ואם תגלו מי הם ג'ון וג'ורג, ספרו לי...
בתי מלון נוספים בעיירה טולו
 
מלון מומלץ בעיירה טולו, פלופונז
מלון 
ג'ון & ג'ורג - גן עדן קטן בתוך גן העדן של טולו
 

שייט לאיים הידרה וספצס

הידרה (Hydra) וספצס (Spetses) הם שני איים המשתייכים לקבוצת האיים הארגו-סרוניים, משום שהם נמצאים באמצע הדרך בין מפרץ ארגוליס (שנאפפליו שוכנת לחופו) למפרץ הסרוני (המפרץ הגדול שפיראוס שוכנת לחופו). אל שניהם קל מאוד להגיע בסירות מונית מהנמל של העיירות פורטו חלי (Porto Heli) או ארמיוני (Ermioni) – שתיהן נמצאות במרחק נסיעה של כשעה וחצי בלבד מנאפפליו.

באי ספצס ניתן להתנייד ברגל, או בקטנועים איתם תגיעו לחופים המרוחקים. יש גם כרכרות רתומות לסוסים, ממש כמו פעם בימי הזוהר של האי. מומלץ להגיע לאי עד השעה 10:00 לכל המאוחר, לאחר מכן יקשה עליכם להשיג קטנוע. את האי הידרה אני מחבבת במיוחד, משום שהוא נראה כאילו יד הזמן לא נגעה בו, ומלבד כבאית מיניאטורית, אמבולנס מיניאטורי ומשאית אשפה קטנטונת, אין בו כלל מכוניות. בהידרה תוכלו להתנייד ברגל בלבד, או לקחת טיול על גבי חמורים ופרדות.

אלה בדיוק המקומות שבהם תענוג לשוטט, ללכת לאן שהרגליים יובילו אתכם, למצוא טברנה מקומית מענגת, לשבת קרוב לחוף על כוס יין... חלום! מחיר ההפלגה אינו אמור להיות יותר מ-20 יורו לאדם. למידע על שעות ההפלגה, בקשו את עזרת המלון בו אתם מתארחים.
לינה בעיירה פורטו חלי  |  לינה בעיירה ארמיוני
לינה באי הידרה  |  המדריך המלא לאי הידרה
 
האי הידרה
נמל האי הידרה, שנראה כאילו יד הזמן לא נגעה בו (צילום: Gatsi)

האי ספצס
את האי ספצס תוכלו לתור ברגל, בקטנוע, או... בכרכרה (צילום: akarelias)


בתי מלון מומלצים בנאפפליו

מלון 3Sixty (3Sixty Hotels & Suites) שוכן בבניין נאו-קלאסי משופץ מסוף המאה ה-19, הממוקם בלב המרכז ההיסטורי של נאפפליו, במרחק הליכה קצר מהנמל ומכיכר סינדגמה. החדרים והסוויטות גדולים ומרווחים, ממוזגים ומעוצבים בסגנון אלגנטי עם הרבה אור טבעי. ארוחת בוקר מצוינת מוגשת מדי יום, ובערב פועלת כאן מסעדת גריל ים תיכונית הנחשבת לאחת הטובות בעיר, לצד בר יין עם מבחר יינות וקוקטיילים.

מלון קארפה דיאם (Carpe Diem Boutique Hotel) מרוחק כדקה הליכה ממלון 3Sixty וגם הוא מלון בוטיק במיקום מצוין בעיר העתיקה. הצוות האדיב והיחס החם זוכים לשבחים רבים, וכך גם ארוחת הבוקר העשירה. במלון שתי סוויטות מרווחות ו-7 חדרים קטנים יחסית, אך נוחים ומודרניים עם מרפסת פרטית. בקרבת המלון מבחר גדול של מסעדות, בתי קפה וחנויות.
 
מלון 3Sixty, נאפפליו
מלון קארפה דיאם, נאפפליו
מלונות בוטיק מומלצים באזור העיר העתיקה של נאפפליו: מלון 3Sixty (למעלה) ומלון קארפה דיאם
 

מידע נוסף

כתבות נוספות


אורלי פינקלמן אודות הכותבת
אורלי פינקלמן, מדריכת טיולים בחברה הגיאוגרפית ומרצה על תרבות יוון. מטיילת לבד, בקבוצות, ברגל, בג’יפים ועל סוסים. חרשה את הארץ לאורכה ולרוחבה וחרשה מדינות רבות בעולם. אוהבת להדריך, ליצור חוויות, לרגש ולהתרגש. אוהבת אנשים ונוטה להתאהב בקלות בתרבויות ובאנשים חדשים, סביב העולם. האתר של אורלי
 

אורלי עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות






סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר