חגיגות הסתיו והשלכת בחצי האי פלופונס
מאת: אורלי פינקלמן


תנו לי לבלות ביוון את הסתיו, ואני מאושרת. נו טוב, לא אשקר. גם האביב ביוון הוא תענוג אמיתי. וגם החורף. ובמקומות מסוימים, גם הקיץ. אז מה כל כך מיוחד בסתיו? זוהי עונה נהדרת לבקר בכל מקום ביוון – מהערים הגדולות אל הכפרים הנידחים, מהיבשת אל האיים ומההרים אל חופי הים.


בכתבה שלפניכם אתן רעיונות למסלול טיול סביב הר פרנון, באצבע השנייה של הפלופונס, מקום בו השלכת מרהיבה במיוחד.
 
1 / 8
2 / 8
3 / 8
4 / 8
5 / 8
6 / 8
7 / 8
8 / 8

עצי ערמונים בהר פרנון – גן עדן לטיול שלכת (צילום: jxydas)
נאפפליו נחשבת בעיני רבים ליפה בערי יוון (צילום: Kisa Markiza)
נוף העיר נאפפליו ממצודת פלמידי (צילום: milangonda)
הכפר ליאונידיו שוכן בין מצוקים אדומים אדירים למפרץ ארגוליס (צילום: k5hu)
העיירה מונמוואסיה חצובה למרגלות סלע על לשון יבשה (צילום: verve231)
מונמוואסיה היא קפסולת זמן רומנטית המשקיפה אל הים (צילום: Gatsi)
ממנזר אלונאס התלוי על מצוק נשקף נוף מרהיב (צילום: Joaquin Ossorio-Castillo)
באזור נמאה שמצפון לנאפפליו נמצאים עשרות יקבים (צילום: ollirg)

הסתיו – עונה מושלמת לטיול ביוון

יש משהו מענג במעבר בין הקיץ לסתיו, כשהמוני התיירים חוזרים לארצותיהם, הצפיפות והדוחק נעלמים, והכול נעשה הרבה יותר נינוח. יש משהו מרנין במעבר מהימים הלוהטים אל ימים שנעים בין חמימות לקרירות, לעיתים יורד גשם ששוטף הכול, והאור מלטף, בניגוד לאור המסמא של הקיץ. ויש משהו משמח בעונה הזאת, שבה החקלאים מתחילים לאסוף את התוצרת שלהם ולנו, כמטיילים, יש הזדמנות לחוות יחד איתם את התקופה, מבציר הענבים ועד לזיקוק הציפורו, ממסיק הזיתים אל שמן הזית, מאסיף הערמונים אל מאכלי החורף המנחמים.
 
עונת השלכת ביוון
הסתיו הוא העונה המושלמת לטיול ביוון (צילום: Ioannis Ioannidis)
 

טיול סתיו אולטימטיבי בפלופונס

חצי האי פלופונס שבדרום יוון הוא גן עדן בסתיו. בהיותו שופע אזורים חקלאיים וכרמים, הוא מזמין במיוחד לקראת סוף עונת הבציר. בחלק מהיקבים המקומיים ישמחו לאפשר לכם לקחת חלק בבציר הענבים (עד סוף ספטמבר), ובין סוף אוקטובר לאמצע נובמבר תוכלו להשתתף בחגיגות זיקוק משקה הציפורו המסורתי. אלה הן חגיגות עממיות ומקומיות, ועליכם לברר עם המארחים שלכם היכן הן מתקיימות בתקופה בה תבקרו באזור.

עם העלייה להרים, תפגשו תחילה את העצים רחבי העלים – אגוזי המלך, הערמונים, עצי האשור, הדולב ואלת המסטיק – שפוצחים במחול של אש וצובעים את המדרונות בצבעי שלכת מרהיבים. ככל שתעלו עוד בגובה, הנוף ישתנה ליערות אלפיניים ירוקי עד, ובהם עצים מחטניים כגון אשוח, אשוחית ואורן.

במרחק של כשלוש שעות בלבד מאתונה, הר פרנון (Parnon, או פרנונאס – Parnonas) הוא גן עדן למטיילים שמחפשים נופי הרים, שקט ושלווה. נופיו אינם פחות עוצרי נשימה מנופי ארקאדיה (Arcadia), וייתכן שהסיבה לכך שאזור זה פחות מתויר, נעוצה במרחק שלו מאתונה; אולי זה נובע מהעובדה שכפריו הקטנטנים מנומנמים ואין בהם אפשרויות בילוי מרובות בערב. בשבילי, אלה בדיוק התכונות שהופכות את האזור ליעד מושלם לחופשת סתיו רומנטית.
כתבה על מחוז ארקאדיה – היהלום של הפלופונס
 
עונת השלכת ביוון
חצי האי פלופונס הוא גן עדן בסתיו (צילום: Charalambos Andronos)
 

מסלול טיול מומלץ בפלופונס

לפניכם הצעה למסלול לטיול של חמישה לילות לפחות, המתחיל ומסתיים בנמל התעופה של אתונה (מספר הלילות בסוגריים הוא המינימום לשהייה מומלצת במקום):
אתונה – פולידרוסו (2-3 לילות) – מונמבסיה (לילה אחד) – קוסמאס (לילה אחד) – נאפפליו (לילה אחד) – אתונה.

הרכיבו לעצמכם את הטיול בהתאם לזמן העומד לרשותכם, ויש לי רק המלצה אחת חשובה לתת לכם: אל תאיצו בעצמכם. אם הזמן שבידיכם מועט, אל תרוצו ממקום למקום. יוון ראויה להשתהות שלכם בכל מקום אליו תגיעו, ואתם ראויים לחוות את יוון במיטבה, כי הדברים היפים באמת מתגלים לאיטם, ולא כשאנו נחפזים להגיע ממקום למקום.
 

מפת חצי האי פלופונס בדרום יוון, יעדי הטיול המוזכרים בכתבה לפי סדר הופעתם, ומקומות לינה מומלצים:
בית ההארחה פריטניו בכפר פולידרוסו (A) מלון מאלבסיה בעיירה מונמבסיה (C)
מלון גראנד ברטאן בעיר נאפפליו (G)  | 
מלון יאלאסי ליד אפידאוורוס (J)


 ברירת מחדל



פולידרוסו – בית הארחה רומנטי וטיולים רגליים

הכפר פולידרוסו (Polydroso, או כפי שהוא מכונה לעיתים – צינצינה Tsintzina), הוא נקודת האמצע המושלמת לטיולים בסביבה, ובזכות בית ההארחה האלפיני המקסים פריטאניו (Pritanio), הוא המועדף עליי לשהות של 2-3 לילות לפחות.

כשתגיעו לשם, תגלו שאינכם זקוקים ליותר מדי: נעים לשבת ליד האח בבר היפהפה, כשבידיכם כוס משקה, ולהתפעל מהאור הרך והזהוב הצובע את המדרונות בשעת ערב מוקדמת. אחרי רדת החשכה, בהנחה שלא תהיה עננות רבה מדי, הרימו את ראשכם אל השמיים וצפו בפלא של שביל החלב הזוהר באור נגוהות. אנדוניס פאפניקולאו, הבעלים של המקום, ישמח לסייע לכם בתכנון המסלול המתאים לכם ביותר ולהמליץ לכם גם על מסעדות נוספות באזור (טל' 0030-27310.269.82).

יום ראשון בבוקר, מטיילי סוף השבוע עוצרים ליד מזרקת השתייה בלב הכפר וממלאים בקבוקי מים. כיכר הכפר, הפלאטיה, משמשת כנקודת המוצא לתשעה שבילים מסומנים היטב. כשביקרתי שם, שניים מהשבילים עדיין היו בפיתוח. המסלולים משתנים בדרגת הקושי, החל ממסלולים קלים יחסית שיארכו כשעה, ועד לטיולים ארוכים יותר, העוברים בין כפרים נוספים, מעיינות, אתרים היסטוריים ומנזרים.
בית ההארחה פריטניו  |  מקומות לינה נוספים בכפר פולידרוסו
 
בית ההארחה פריטאניו בכפר פולידרוסו

בית ההארחה פריטאניו בכפר פולידרוסו
בית ההארחה פריטניו
 בכפר פולידרוסו הוא נקודת מוצא מצוינת לטיולים בסביבה
 

קסטניצה – כפר הערמונים והצאקונים

הדרך ליעד הבא בטיול מתפתלת בין גבעות מוריקות ויערות מכושפים, כאשר כל קילומטר שעובר מגביר את קצב פעימות הלב, ופתאום... בדיוק כשנדמה שאולי הלכתם לאיבוד, בלב יער ערמונים משגע, קסטניצה (Kastanitsa) תגיח לעומתכם כמו תעתוע. הארכיטקטורה המסורתית והמבודלת של הכפר הקסום הזה הוכרה על ידי ממשלת יוון כנכס מורשת לשימור, עם בתים מסוידים לבן המזכירים את האסתטיקה של האיים הקיקלאדיים, וגגות צפחה המסגירים את העובדה שאנחנו נמצאים בהרים ולא בלב הים האגאי.

היערות היפים שסביבו נתנו לכפר את שמו (ערמונים ביוונית – "קסטנה"), והמטבח המסורתי עושה שימוש מרובה בפרי זה. מדי חודש אוקטובר (לרוב, בסוף השבוע האחרון) מתקיים כאן פסטיבל הערמונים השנתי, בו חוגגים הכפריים עם תוצרת הערמונים השנתית ועם תבשילים שלא דמיינתם להכין מהם, וכמובן שכל זה מלווה במוזיקה ובהרבה אלכוהול. בכל זאת, יוון.
 

בסרטון: הכפר קסטניצה היפהפה עם הבתים הלבנים בעלי גגות הצפחה
 
 
אך הערמונים אינם הסיבה היחידה לבקר בקסטניצה. בכניסה לכפר ניצב שלט בשתי שפות שונות, שרק הכתב היווני משותף ביניהן. ומה כתוב בשלט? בתרגום חופשי: "שפתנו היא צאקונית. בקש אנשים שידברו בה באוזניך". זהו אחד מ- 13 כפרים שתושביהם צאקונים (Tsakonians), מוצאם משבטים דוריים עתיקים ושפתם היא דיאלקט יווני שיש הטוענים שהוא זהה לזה שדיברו הספרטנים בעת העתיקה. היום נותרו באזור כולו פחות מ-2,000 איש שדוברים את השפה.

זהו גם אחד הכפרים העתיקים בסביבה: הוא מוזכר לראשונה בכתובים במאה ה- 13, אך יש הטוענים כי המתיישבים הראשונים קבעו בו את ביתם במאה ה- 11, כשהביזנטים עדיין שלטו ביוון. במרכז המידע שבלב הכפר ישמחו לספר לכם על ההיסטוריה המיוחדת של הכפר ושל אנשיו. סביב קסטניצה יש שבילי הליכה שמהם אפשר להשקיף אל הנוף, ומגדל קפסבלי (Kapsabeli) הוא נקודת תצפית טובה שקל להגיע אליה ממרכז הכפר. מעל לשרידי טירה ביזנטית שנחרבה זה מכבר, מתנוסס דגל יוון ומסמן את הנקודה הגבוהה בכפר.

הכפר קסטניצה, חצי האי פלופונס
הכפר קסטניצה מוקף ביערות ערמונים שהעניקו לו את שמו (צילום: CC Jean-François Renaud)
 

מונמבסיה – קפסולת זמן רומנטית

"מעבר יחיד", זהו פירוש שמה של העיירה מונמבסיה (Monemvasia), שהיא למעשה מבצר הבנוי על לשון יבשה שנראית כאילו התפרצה אל הים וקפאה במקומה. הסתיו הוא העונה המושלמת לבקר כאן, משום שבחוץ כבר לא חם מדי ועדיין לא קר מדי.

במרחק של כשעתיים נסיעה מפולידרוסו, מונמבסיה היא קפסולת זמן רומנטית המשקיפה על הים, חצובה למרגלות סלע המזדקר אל הים, מבוצרת ומסתירה את הלב הפתוח והחמים שלה. כאן אני הולכת לאט, מתאימה את עצמי לזמן שכאילו קפא מלכת, נהנית מטברנות, ברים ובתי קפה ציוריים, מעברים סודיים, תצפיות, והמון ים מסביב.
עוד על מונמבסיה בכתבה: מסלול טיול בפלופונס

העיירה מונמוואסיה, חצי האי פלופונס
העיירה מונמבסיה היא קפסולת זמן רומנטית החצובה בלשון יבשה (צילום: Gatsi)
 

בסרטון: סיור וירטואלי במונמבסיה


מלון מומלץ בעיירה מונמבסיה

מלון מאלבסיה (Malvasia Traditional Hotel) הוא מלון בוטיק מקסים, במבנה אבן מסורתי, הממוקם למרגלות המבצר של מונמבסיה ומשקיף לעבר הים. במלון חדרים, סוויטות ודירות, שכולם ממוזגים ולכולם מרפסות, ורובם פונים לעבר הים. שימו לב שמהחניה נדרשת הליכה קצרה (כ- 300 מ'), אך המאמץ שווה את הקסם של המקום!
מקומות לינה נוספים במונמבסיה
 
המלצה על מלון בפלופונז, יוון
מלון מאלבסיה בעיר העתיקה של מונמבסיה  מבנה אבן מסורתי הפונה לעבר הים הפתוח


קוסמאס – "המרפסת של קינוריה"

בדרך שתחזיר אתכם ממונמבסיה לכיוון נאפפליו ואתונה, עצרו להתפעל מאחד הכפרים המפורסמים באזור, הלא הוא קוסמאס (Kosmas). הכפר, היושב בגובה 1,150 מ', זכה לכינוי "המרפסת של קינוריה" על שום הנופים המרהיבים הנשקפים ממנו. הוא התפרסם גם בזכות הארכיטקטורה המסורתית, הפלאטיה היפהפייה עטויית עצי הערמונים, ואיך לא – גאוות התושבים על התפקיד אותו מילאו אבות אבותיהם במלחמת העצמאות היוונית. הטברנות המסורתיות מציעות מטבח הרים משובח.

הדרך המוליכה ממונמבסיה לכיוון נאפפליו עוברת ממש בתוך הכפר והופכת אותו לנקודת עצירה מועדפת על המטיילים באזור. אומנם, הוא אינו רחוק מאוד ממונמבסיה (כשעה וחצי בלבד), אך הדרך מכאן לנאפפליו תארך לא פחות מחמש שעות עם כל העצירות שבדרך, ואני ממליצה בחום ליהנות מלילה אחרון בהרים, בטרם תחזרו אל המישור.
לינה באזור הכפר קוסמאס

הכפר קוסמאס, חצי האי פלופונס
הכפר קוסמאס  נקודת עצירה מועדפת על המטיילים באזור (צילום: CC Egosmio)
 

מנזר אלונאס

הדרך היורדת מקוסמאס לכיוון ליאונידיו, מההרים אל הים, היא דרך מפותלת ויפהפייה, שמאחורי כל עיקול בה תחסירו פעימה אל מול הנוף המרהיב. בין המצוקים הנישאים והצמחייה המגוונת, כמעט מרחף באוויר, מנזר אלונאס (Elonas Monastery) תלוי על המצוק וכדאי לבקר בו. החנו את הרכב במגרש החניה ולכו במעלה הכביש, כחמש דקות, עד למנזר. מהמרפסת התלויה שלו נשקף נוף ששווה את המאמץ, ויש בו גם שירותים נוחים ונקיים, שתמיד טוב לפגוש באמצע הדרך.
 
מנזר אלונאס, חצי האי פלופונס
הנוף המרהיב הנשקף ממנזר אלונאס (צילום: Joaquin Ossorio-Castillo)




ליאונידיו ומפרץ ארגוליס

ליאונידיו (Leonidio) הוא כפר נעים השוכן לרגלי המצוקים האדומים שהפכו להיות ה"מכה" של מטפסי ההרים ביוון. עצרו שם בכל מקרה, ולו רק כדי להעיף מבט אל עבר המצוקים האדירים שלפני רגע נסעתם ביניהם, ואולי גם כדי לעקוב אחרי האמיצים שמטפסים עליהם. יש בו גם טברנות מוצלחות בקרבת החוף, מה שהופך אותו לנקודה מומלצת לעצירה בשעת הצהריים.

קצת אחרי ליאונידיו, הדרך ההררית מתחלפת בדרך חופית ההולכת לאורך הגדה המערבית של מפרץ ארגוליס (Gulf of Argolis), ומתפתלת בתוואי מלא מפרצונים קטנטנים. קריאות ההתפעלות ימשיכו ללוות אתכם כשמאחורי כל עיקול דרך יתגלה בפניכם מפרץ קסום חדש. בהמשך, הדרך תתרחק מקו החוף ותוביל אתכם דרך מטעי זיתים אינסופיים, עד שתחזור אל החוף ובהדרגה תתגלה בפניכם העיר נאפפליו, מעבר למפרץ ארגוליס.

הכפר ליאונידיו, חצי האי פלופונס
הכפר ליאונידיו למרגלות המצוקים האדומים  מוקד משיכה למטפסי ההרים ביוון (צילום: Jannick Tessier)
 

נאפפליו – היפה בערי יוון

נאפפליו (Nafplio), בירתה הראשונה של יוון בעת החדשה, נחשבת על ידי רבים, ובצדק רב, לעיר היפה ביותר ביוון. היא בנויה בשלושה מפלסים: בגובה 230 מ' מעל פני הים מתנוססת מצודת פאלאמידי (Palamidi), ממנה נשקף נוף עוצר נשימה; קצת למטה ממנה יש גבעה, ועליה מצודת אקרו-נאפפליו (Akronafplia Fortress) – המצודה הראשונה שנועדה להגן על העיר; וגולת הכותרת שוכנת בגובה פני הים – זוהי העיר החיה והתוססת, הבנויה רשת של רחובות שתי וערב, מלאים שיק וקסם, חנויות יפות, בתי קפה ומסעדות. שיטוט ברחובות אלו בחודשי הסתיו הוא תענוג אמיתי.

נאפפליו היא נקודת מוצא נהדרת לטיול בין אתרים היסטוריים – החל ממיקנה (Mycenae) ומתיאטרון אפידאוורוס (Epidaurus), ועד האיים הידרה (Hydra) וספצס (Spetses), אליהם ניתן להגיע בהפלגה קצרה בסירות מונית מהקצה הדרומי של האצבע המזרחית. ולחובבי היין, באזור נמאה (Nemea) שמצפון לנאפפליו תמצאו עשרות יקבים ותיקים וחדשים, רובם המכריע מייצרים יינות מזנים ייחודיים ליוון שהפכו בשנים האחרונות ללהיט עולמי.
כתבה על טיול בנאפפליו  |  כתבה על טיולי יום מנאפפליו
לינה בעיר נאפפליו  |  לינה בעיירה אפידאוורוס

העיר נאפפליו, חצי האי פלופונס
העיר נאפפליו, חצי האי פלופונס
העיר נאפפליו  נחשבת בעיני רבים ליפה ביותר ביוון (צילומים: Andrey Khrobostov, Kisa Markiza)


מלון מומלץ במרכז נאפפליו

ממש במרכז העיר, בקרבת הנמל וכיכר פיללניון ("אוהבי ההלנים"), נמצא מלון גראנד ברטאן (Grande Bretagne). יש בו חדרים יפים ונעימים, ארוחת בוקר מוצלחת וצוות ידידותי וקשוב. הוא מומלץ במיוחד למי שרוצה ליהנות מבילוי בתוך העיר.

מלון Grande Bretagne בעיר נאפפליו, חצי האי פלופונס
מלון 
גראנד ברטאן - במרכז העיר נאפפליו, למי שרוצה ליהנות מבילוי לילי

מלון מומלץ ליד העיר העתיקה אפידאוורוס

עם בריכת אינסוף המשקיפה למפרץ, מלון יאלאסי (Yialasi Hotel) הוא המקום שאתם רוצים לעצור בו בדרך מ/אל אתונה, וסביר להניח שלא תרצו לעזוב. מלון הבוטיק הקטן והמשפחתי מציע חדרים, סוויטות ודירות, עם מרפסת לים, מיזוג אוויר, מיני בר, מכונת קפה, ארוחת בוקר מפנקת ומסעדה מצוינת.

מלון מומלץ באפידוורוס, פלופונס
מלון יאלאסי  - כנראה שגם אתם לא תרצו לעזוב


רגע לפני שחוזרים הביתה

בסופי השבוע נאפפליו מתמלאת ביוונים שבאים לנפוש בה, ובימי ראשון הדרך חזרה לכיוון אתונה עלולה להיות עמוסה יחסית. קחו זאת בחשבון כשאתם מתכננים את שעת היציאה מהעיר. אם קיבלתם את עצתי ונמנעתם מלרוץ ממקום למקום, תנו לעצמכם ליהנות גם במקטע האחרון של הנסיעה: בנחת וברוגע, כמו החופשה שזה עתה נהניתם ממנה.
 

מידע שימושי

מומלץ להקדיש לביקור באזור 4 לילות לפחות, ורצוי 5-6.
נסיעה משדה התעופה באתונה אל פולידרוסו: 3-4 שעות, תלוי כמה פעמים תעצרו בדרך.
נסיעה מנאפפליו (התחנה המומלצת האחרונה) לשדה התעופה באתונה: כשעתיים וחצי. בימי ראשון, כאמור, קחו בחשבון תנועה ערה במיוחד עד כדי פקקים, וצאו לפחות 3.5 שעות לפני הזמן בו עליכם להתייצב לטיסה.
7 יעדי חובה באתונה
 

מידע נוסף

כתבות נוספות


אורלי פינקלמן אודות הכותבת
אורלי פינקלמן, מדריכת טיולים בחברה הגיאוגרפית ומרצה על תרבות יוון. מטיילת לבד, בקבוצות, ברגל, בג’יפים ועל סוסים. חרשה את הארץ לאורכה ולרוחבה וחרשה מדינות רבות בעולם. אוהבת להדריך, ליצור חוויות, לרגש ולהתרגש. אוהבת אנשים ונוטה להתאהב בקלות בתרבויות ובאנשים חדשים, סביב העולם. האתר של אורלי
 

אורלי עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות






סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר