מסלול סיור יקבים בצפון יוון
מאת: נתי נעים


ליוון חלק חשוב בהתפתחות והפצת היין בעולם. היא הייתה בין המדינות הראשונות שהפכו את ייצור היין לאומנות ולפולחן: אל היין דיוניסוס, גיתות בנות אלפי שנה, שירים, סיפורים ומלחמות סביב היין – הכול אפשר למצוא ביוון. אך עדיין היין היווני לא זוכה לכבוד הראוי לו כאן בארץ. כל זאת הולך להשתנות: השילוב של המסורת ארוכת השנים וצעדים פורצי דרך בעשור האחרון ממתגים את יוון כאימפריה של יין.


הקרבה הגאוגרפית והיצע הטיסות הגדול, יחד עם האירוח החם ביקבים והקולינריה הנהדרת הופכים את צפון יוון לאזור נפלא לטיולי יין.
 
כרמים באזור נאוסה בצפון יוון
הכרמים של יקב קיר-יאני באזור היין נאוסה בצפון יוון (צילום: Elpis Vardaka)
 

מפת צפון יוון, העיר סלוניקי (A), היעדים והיקבים המוזכרים בכתבה,
ושני בתי הארחה מומלצים:
גסטהאוס מיליצה  |  מלון וארוסי פור סיזנס


 ברירת מחדל



אזורי היין של צפון יוון

יוון היא מדינה גדולה ולכן כל אזור מתאפיין באקלים ונופים שונים, המשפיעים כמובן על סביבת הגידול (הטרואר). ניתן לחלק את יוון לארבעה אזורי יין עיקריים: צפון יוון הכולל את המחוזות אפירוס, מקדוניה ותראקיה; מרכז יוון הכולל את אטיקה ותסאליה; דרום יוון הכולל בעיקר את חצי האי פלופונס ואת האיים קפלוניה וכרתים; והאיים האגאיים, הכוללים בעיקר את לימנוס, סאמוס וסנטוריני.

בכתבה זו נתמקד בצפון יוון, שם ישנם עשרות תתי אזורים של ייצור יין, מתוכם שישה הזוכים למעמד גיאוגרפי מוגן (PDO = Protected Designation of Origin), בהם מתבצע תהליך הייצור כולו – מגידול הענבים ועד לבִקבוק. אזורים אלה כוללים את נאוסה (Naoussa), גומניסה (Goumenissa), אמינדאון (Amyndeon, Amyntaio), זיטסה (Zitsa), מדרונות הר מליטון (Meliton Slopes) ורפסני (Rapsani), שלעיתים משויך לאזור מרכז יוון. מבין תתי האזורים הללו, נאוסה נחשב לאיכותי ביותר.

שדה התעופה הקרוב ביותר לאזורי היין של צפון יוון נמצא בסלוניקי – עיר נפלאה ותוססת ממנה ניתן להמשיך לסיורים ברחבי האזור. ניתן לשהות בסלוניקי מספר ימים וכשנמאס מהעיר הגדולה – לצאת לכיוון הכפרים והיקבים המנקדים את העמקים ושיפולי ההרים. למי שיש זמן ואוהב לנסוע, ניתן לנחות באתונה ומשם להצפין: כך תרוויחו בדרך את מטאורה והמנזרים התלויים שנחשבים לאחד מפלאי תבל, או לבקר בחצי האי פיליון – יעד אהוב על תיירים ומקומיים כאחד.
כתבה על עיר הנמל סלוניקי  |  כתבה על מנזרי מטאורה – הפלא של צפון יוון
 

סרטון וידאו קצר על אזורי היין של צפון יוון עם כמה יקבים מומלצים, חלקם מופיעים בכתבה זו

 

היין היווני מחפש זהות

סיפור ענבי היין ביוון יכול למלא ספר שלם המתאר את כל הגלגולים והשינויים בגישות. לנו בישראל, כמדינת יין מתפתחת, יש הרבה מה ללמוד ממנו. בעבר הרחוק הייתה יוון אימפריה של יין, שהועבר לשאר מדינות האזור, אך עם השנים איבדו היוונים את הזהות של היין המקומי והחלו לייצר יינות מענבים בין-לאומיים (צרפתיים בעיקר). לפני כ-40 שנה הענבים המקומיים היו פחות נפוצים ואת מקומם תפסו הקברנה סוביניון, השרדונה ועוד זנים שאין כל ייחוד בגידולם ביוון. כמו כן, הדגש בעשיית היין היה על כמות ויינות מתובלים ופחות איכותיים.

בשנות ה-80 החלה מגמת הייחודיות של יוון, וייננים אמיצים החלו לאמץ גישה של קידום הזנים המקומיים. סיפורם של שני ייננים ושני זנים מעיד על המהפך שחל בעולם היין היווני: בשנת 1981 חזר ואנגליס גרובאסיליו (Vangelis Gerovassiliou) ליוון לאחר שלמד חקלאות בצרפת ועבד במגוון יקבים במקומות שונים בעולם. עם שובו גילה זן מקומי בשם מלאגוזיה (Malagousia) שעמד להיכחד, טיפח אותו, והיה הראשון לייצר ממנו יין. כך זכה לכינוי "אבי המלאגוזיה". כיום זהו אחד הזנים הנפוצים בצפון יוון והוא מיוצא לכל העולם. בזמן הביקור שלנו ביקב גרובאסיליו, בתו של ואנגליס, ליסה, אירחה אותנו בחום. היה ניתן לראות את התשוקה והרצון להמשיך בדרך לעשייה ייחודית שנותנת דגש לענב.

הזן שמייצג את צפון יוון ונחשב לשגריר האזור הוא קסינומאברו (Xinomavro). פירוש השם הוא שחור וחמוץ וזה בדיוק מה שתקבלו מהענב. היינן ששם את הזן הזה על המפה הוא יאניס בוטאריס (Yiannis Boutaris) שהצליח לייצא אותו לעולם כמותג איכות. היינות ניתנים ליישון ארוך, אבל אם נשתה אותם בגיל "צעיר" יחסית (עד 5 שנים) נתמלא בטעמים מיוחדים וחומצה גבוהה. רבים אף משווים אותו לברולו מצפון איטליה. שני הענבים הללו מצטרפים לעוד כ-100 זנים מקומיים שעוברים תחייה מחודשת בשנים האחרונות, בעשייה מדויקת, שיווק נכון והשקעה גדולה מצד הממשלה. כשתבקרו ביקבים תוכלו לראות את הגאווה בזמן הצגת הזנים המקומיים וההחלטה לשים אותם בפרונט של כל יקב.
 
יין קסינומאברו
המלאגוזיה והקסינומאברו הם חלק מכ-100 זנים מקומיים שעוברים תחייה מחודשת
ומהווים מקור גאווה עבור היקבים היווניים (צילום: Alexandra Torro)
 

מסורת מול חדשנות

כשמטיילים בצפון יוון אפשר לראות את הניגודים הללו מתקיימים זה לצד זה במגוון תחומים. הדבר מורגש במיוחד בעולם היין: יקבים שמייצרים לפי המסורת העתיקה, מנסים לשמור על זנים עתיקים, כרמים בני 80 שנה ומבני עץ ישנים; אל מול ציוד משוכלל וחדיש, יועצי יין שלמדו בכל העולם, שיטות חדשות לשיפור התהליך וטכנולוגיה מובילה. שילוב הניגודים האלו גורם לטיול יין כאן להיות אותנטי מצד אחד אך גם מדויק ומודרני מצד שני.




יקבים מומלצים בצפון יוון

קשה לבחור מבין עשרות היקבים באזור את המומלצים ביותר, אך בראייה לאחור ישנם מספר יקבים שיותר מאשמח לחזור ולבקר בהם בזכות היין המעולה, השירות המוקפד, היחס החם והסיפור מאחורי היקב.

Ktima Kir-Yianni – הוקם בשנת 1997 על ידי יאניס בוטאריס אותו פגשנו קודם, אחת הדמויות המפורסמות בעולם היין היווני, לאחר שפרש מתאגיד בוטארי. ליקב שבפאתי העיר נאוסה כרמים ברחבי צפון יוון, ולמרכז המבקרים נוף מדהים ומסעדה מפנקת. הסיור מלמד ביותר וכולל מגוון טעימות, והמתחם ששופץ בתקופת הקורונה מזמין מאוד. (המילה Ktima ביוונית משמעה יקב-אחוזה (Estate), ומשמעותה שהענבים גדלים בכרמים שבבעלות היקב ותהליכי העיבוד והייצור מתבצעים אך ורק על ידי היקב עצמו.)

Alpha Estate – ממוקם בצפון-מערב יוון באזור אמינדאון. היקב הזה שהוקם אף הוא ב-1997 וקוטף פרסים רבים מדי שנה, הרשים אותי מאוד בשל הדיוק והרצון ללמוד ולהשתפר באופן תמידי. תמצאו כאן יינות איכותיים, מקצוענות, דיוק וירידה לפרטים קטנים, ותפגשו אנשים שאוהבים לארח, ללמוד וללמד.
 
סיור יקבים בצפון יוון
טעימות יין ביקב קיר-יאני (צילום: נתי נעים)


Ktima Gerovassiliou – כפי שהזכרנו קודם, הוקם על ידי ואנגליס גרובסיליו ("אבי המלאגוזיה") בשנת 1981, באזור היין אפאנומי (Epanomi) הסמוך לסלוניקי. בביקור ביקב ניתן לטעום מספר סגנונות של מלאגוזיה, לדעתי הטובה ביותר ביוון ובעולם. מעבר לכך הנוף במרכז המבקרים והמסעדה המעולה הופכים אותו ליעד חובה. אם כל זה לא מספיק, גרובסיליו הוא חובב היסטוריה ואומנות, וניתן למצוא פריטי אומנות רבים בינות הכרמים. לקינוח, הביקור ביקב כולל גם כניסה למוזיאון היין הפרטי של ואנגליס ובו אוסף מדהים של מוצגים, ביניהם כלי עיבוד וייצור, בקבוקים וכדים, ותצוגה מרהיבה של מעל 2,600 (!) חולצי פקקים.

Domaine Dalamara – יקב קטן ומקסים באזור נאוסה, אותו מוביל היינן קוסטיס דלמארה הממשיך את המסורת המשפחתית בת 180 השנים – חמישה דורות של ייצור יין. הכרם אורגני משנת 1996 והדגש כאן הוא לתת לטרואר לדבר, עם מינימום התערבות. ניתן למצוא כאן אסרטיקו לצד מלאגוזיה וזנים צרפתיים, והאירוח משפחתי וחם.
 
סיור יקבים בצפון יוון
ביקב גרובסיליו פזורים פריטי אומנות רבים בינות הכרמים (צילום: נתי נעים)
 

מסלול טיול יין בצפון יוון

ההתחלה הטובה ביותר לטיול היא נחיתה ושהייה בסלוניקי. יש שימצו את העיר לאחר 24 שעות ויש שיכולים לבלות בה מספר ימים, הכול תלוי בכם ובזמן שעומד לרשותכם. סלוניקי מציעה מגוון אטרקציות מומלצות כמו המגדל הלבן והעיר העליונה, הכנסיות והשרידים העתיקים, הטיילת והשווקים ושפע המסעדות והטברנות. ברגע שהספיק לכם מהעיר הגדולה, ניתן לשכור רכב או נהג ולצאת לכיוון היקבים. אני ממליץ לקבוע בין 2-3 יקבים ביום ולתאם הגעה מראש.
בתי מלון בסלוניקי  |  כתבה על 10 תחנות מומלצות בביקור קצר בסלוניקי
 
יום 1: נסיעה של שעה וחצי מסלוניקי לעיר נאוסה, וביקור בשני יקבים הנמצאים בפאתי העיר – Domaine Dalamara ו- Kokkinos Winery.
יום 2: ביקור בשני יקבים נוספים באזור נאוסה: Kir-Yianni ו- Estate Chrisohoou, וסיור בעיירה הקטנה אדסה (Edessa) השוכנת במרחק 40 דקות נסיעה צפונה וידועה בעיקר בזכות המפלים היפים שבשטחה.
יום 3: נסיעה מערבה לכיוון אמינדאון (40 דקות מאדסה) וסיור בשני יקבים: Alpha Estate ו- Dimopoulos Estate.
לינה בעיר נאוסה  |  לינה בעיירה אדסה

מפלי אדסה, צפון יוון
מפלי אדסה  רק 40 דקות נסיעה מנאוסה (צילום: Alexander Shapovalov)


המלצות לינה בנאוסה ואדסה

באזור זה (כמו ברבים אחרים בצפון יוון) תמצאו בתי הארחה מקסימים – גסטהאוסים אותנטיים בנויי אבן ועץ עם עיצוב כפרי ואירוח חם, במיקומים פסטורליים מוקפי טבע ירוק. כזה הוא גסטהאוס מיליצה (Militsa Guesthouse), המרוחק 3 ק"מ מנאוסה ומציע דירות מרווחות עם נוף להרים, מיזוג אוויר, מטבחון עם מכונת קפה, ועוד. ארוחת הבוקר תוגש לחדרכם, ובמרחק נסיעה קצר נמצאות מספר מסעדות.

למרות שמו המזכיר מלונות פאר, מלון וארוסי פור סיזנס (Varosi 4 Seasons) הוא גסטהאוס מסורתי הבנוי באחוזה עתיקה אך שמורה באדסה. במלון 10 חדרים נוחים וממוזגים הפזורים על פני שלוש קומות, בחלקם מרפסות המשקיפות לעמק יפהפה. תמצאו כאן גם לובי עם פינת אח נעימה, בית קפה המשקיף אל העמק, וארוחת בוקר המבוססת על תוצרת מקומית וכוללת בין היתר ריבות תוצרת בית וחמאה טרייה. המלון מרוחק כ-10 דקות הליכה מהמפלים וכ- 300 מ' ממרכז העיירה, שם מחכה לכם מבחר גדול של מסעדות ובתי קפה.

גסטהאוס מיליצה, נאוסה
מלון וארוסי פור סיזנס, אדסה
בתי הארחה מומלצים: גסטהאוס מיליצה בנאוסה (למעלה) ומלון וארוסי פור סיזנס באדסה


לאן ממשיכים מכאן?

מכאן ניתן להדרים למנזרים התלויים במצוקי מטאורה ולחבל זגוריה (כשעתיים נסיעה), או לחלופין לחזור מזרחה לכיוון סלוניקי ולשלב ביקור ביקב גרובסיליו הנמצא באזור היין הנפלא אפאנומי (Epanomi), מרחק 40 דקות נסיעה דרומה מסלוניקי. אם בחרתם באופציה זו, המשיכו לחצי האי חלקידיקי (Halkidiki) המציע חופים מדהימים שניתן לטייל לאורכם או לנפוש בסגנון בטן-גב. בחלקידיקי (או כלקידיקי) שלוש לשונות יבשה, שתיים מהן נגישות לתיירים בעוד השלישית (המזרחית) מחייבת אישור מראש ורק גברים מורשים להיכנס אליה. זהו ביתה של הרפובליקה הנזירית של הר אתוס (The Monastic Republic of Mount Athos), ובה פזורים 20 מנזרים מרהיבים בני מאות שנים ושמורים היטב.
כתבה על הר אתוס בחלקידיקי  |  בתי מלון באזור חלקידיקי

חלקידיקי, צפון יוון
חופי חצי האי חלקידיקי  יעד נהדר לסיים בו את הטיול (צילום: Noyan Yilmaz)


מקווה שתיהנו בביקור שלכם באימפריית היין של יוון. השתמשו במסלול המוצג כאן כשלד, בחרו כמה יקבים שתרצו והוסיפו אטרקציות מותאמות לכם, ותחוו את הטיול בצורה הטובה ביותר.
 

מידע נוסף

כתבות נוספות


נתי נעים אודות הכותב
נתי נעים, כתב יין ואלכוהול, הבעלים של חברת MyYain שמתמחה באירועי יין, סיורי יקבים והדרכות יין. נתי מסקר יקבים ויינות בארץ ובעולם, הקים את קבוצת הפייסבוק "יין יקבים ומה שביניהם", ופועל רבות לקידום היין בארץ. ליצירת קשר עם נתי: myyaincom@gmail.com







סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר