מידע כללי למטיילים לרוסיה

מידע כללי למטיילים לרוסיה


עם שטח של 17 מיליון קמ"ר, רוסיה היא המדינה בעלת השטח הגדול בעולם, כמעט כפול מהבאות אחריה ברשימה (קנדה, ארה"ב וסין). אולם מרבית שיטחה של המדינה הענקית הזו אינו מיושב, עם צפיפות ממוצעת של 8.3 תושבים לקמ"ר, אחת הנמוכות בעולם. רובה של ההתיישבות, התעשייה והחקלאות מרוכזת בחלקה האירופאי, שממערב להרי אורל. כה גדולה היא רוסיה, שאם תיסעו ממערבה למזרחה, לאורך 6,600 קילומטרים, תצטרכו לשנות את הזמן בשעונכם 11 אזורי זמן שונים.


הר אלברוס, הקווקז, הפסגה הגבוהה באירופה
מעפילים אל הפסגה הגבוהה של רוסיה וגם של אירופה, פסגת הר אלברוס   (צילום: חזי שקד)

 ברירת מחדל




 

שכנותיה של רוסיה

רוסיה גובלת עם 14 מדינות, ששמונה מהן לא היו מדינות עצמאיות עד לפירוק ברית המועצות – קזחסטןאסטוניה, לטביה, ליטא, בלרוס, אוקראינה, גאורגיה ואזרבייג'ן
עוד היא גובלת: מצפון עם נורווגיה ופינלנד, בדרום עם צפון קוריאה, סין ומונגוליה, ובמערב עם פולין (גובלת בפרובינציית קלינינגרד). במזרח מפרידים רק 86 קילומטרים של מיצר ברינג בין רוסיה לאלסקה של ארה"ב, ומרחק דומה בין האי סחאלין ליפן.
הגיאוגרפיה והטופוגרפיה של רוסיה
הפדרציה הרוסית משתרעת על שטחים נרחבים מיבשת אירואסיה [1]. שטחה הוא כשליש מכלל יבשת אסיה, וכתשיעית מכלל יבשות העולם כולו.
בגלל הרצף הטריטוריאלי בין אירופה לאסיה, נוצרו בגבול ביניהן מספר מדינות טרנס-יבשתיות ששטחן מתחלק בין אירופה במערב לאסיה במזרח. הבולטת בהן היא רוסיה, שמשתרעת על מרבית אירואסיה (מדינות נוספות הן קזחסטן, גאורגיה, אזרבייג'ן וטורקיה).
 
שטחה של רוסיה מחולק לחמישה אזורי נוף:
טונדרה (ערבה קפואה), טייגה (ערבה של עצי מחט), ערבה (אזורים מישוריים), אזור צחיח וההרים.
רוב שטחה של רוסיה הוא מישורים ענקיים - בדרום השטח הוא ערבה (אזור מישורי-גבעי מכוסה בצמחייה עשבונית) ואילו הצפון מכוסה יערות, עם צמחיית טונדרה ליד החופים הצפוניים.
השעה במוסקבה ומידע נוסף למטיילים ברוסיה
אזורי טונדרה ברוסיה וצפון אירופה
אזורי טייגה ברוסיה וצפון אירופה
אזורי טונדרה (כתום) וטייגה (ירוק) ברוסיה וצפון אירופה
 

אוקיינוסים, ימים וימות ברוסיה

שני שלישים מגבולה של רוסיה הם חופים, מעל 37,000 קילומטרים, הגובלים באוקיינוס הקרח הצפוני (הארקטי), האוקיינוס האטלנטי והאוקיינוס השקט, וכן במספר ימים, בהם: ים בארנץ, הים הלבן, ים קארה, ים לאפטייב והים הסיבירי הצפוני (שהם חלק מהאוקיינוס הצפוני), ים ברינג, ים אוחוצק והים היפני (שהם חלק מהאוקיינוס השקט).
מספר איים גדולים שייכים לרוסיה, בהם: נוביה זמליה, אדמתו של פרנץ-יוזף, האיים הסיביריים החדשים, אי ורנגל, האיים הקוריליים והאי סחאלין.
 
ברוסיה במספר ימים פנימיים - הים השחור, הים הבלטי והים הכספי, ומספר ימות גדולות - ימת באיקל, ימת לאדוגה וימת אונגה.
ימת באיקל שבדרום סיביר, מצפון לגבול רוסיה-מונגוליה. היא אגם המים המתוקים העתיק והגדול ביותר בעולם (בנפח). מעט מאוד היה ידוע על האגם וסביבותיו עד אשר החלה העבודה על מסילת הברזל הטרנס-סיבירית, בסוף המאה ה- 19. לשם עקיפת הימה נדרשו 200 גשרים ו-33 מנהרות.
מתחת לקרקעית האגם ישנה שכבה של משקעי סחף בעומק של כ-7 קילומטרים, שהצטברו במהלך השנים. משמעות הדבר היא שתחתית בקע הבאיקל היא בעומק של כ-9-8 קילומטרים מפני האגם, וזהו הבקע היבשתי העמוק ביותר בקליפת כדור הארץ. בקע זה הוא צעיר במונחים גיאולוגיים ומתרחב בכ-2 סנטימטרים מדי שנה.
כתבה על ביקור בסנט פטרסבורג בקרוז על הים הבלטי
 
הכיר האדומה, מוסקבה
הכיכר האדומה בלב העיר מוסקבה  (צילום:  Nellmac)
 

נהרות רוסיה

ברוסיה זורמים כמה עשרות נהרות גדולים, בהם וולגה, דון, דנייפר, מוסקבה, אוב, אורל ואחרים.
נהר הווֹלגה הוא הנהר הארוך ביותר באירופה. אורכו 3,692 קילומטרים, והוא מרכזה של מערכת הנהרות הגדולה באירופה. תחילתו צפונית מערבית למוסקבה, משם הוא זורם מזרחה ודרומה, עד שהוא נשפך אל הים הכספי.
יובלי הוולגה מנקזים שטח של כ 1.38 מיליון קמ"ר באזור המאוכלס ביותר ברוסיה. הנהר קופא ברובו במשך שלושה חודשים בשנה, ועם זאת הוא מהווה נתיב תחבורה חשוב, כמו גם מקור מי השקיה וכוח הידרואלקטרי. תעלת הוולגה-דון, תעלת מוסקבה-וולגה ותעלת מרינסק, מהוות מערכת נתיבי מים המחברת את מוסקבה, הים הלבן, הים הבלטי, ים אזוב, הים השחור והים הכספי.
 
נהר הוולגה ואגן הניקוז שלו לים הכספי
נהר הוולגה ואגן הניקוז שלו לים הכספי





 

הרים ברוסיה

ברוסיה מספר רכסי הרים, שהבולטים שבהם הם: הרי הקווקז והרי אורל.
רכס הרי הקווקז אותו חולקת רוסיה עם גאורגיה, אזרבייג'ן, ארמניה ואירן, משתרע בדרום-מערב המדינה, בין הים השחור במערב לים הכספי במזרח, והוא חלק משרשרת ההרים הגדולה שייצר "הקימוט האלפיני" (הכוללת גם את ההימלאיה והאלפים). בהרי הקווקז נמצאת הנקודה הגבוהה ביותר ברוסיה וביבשת אירופה כולה - הר אלברוס (Elbrus), המתנשא לגובה 5,642 מטר, שהוא הר געש רדום מזה כאלפיים שנה.
 
רכס הרי אוּרָל, אותו חולקת רוסיה עם קזחסטן, משתרע בכיוון צפון-דרום, והוא מחלק את רוסיה למזרח ומערב ואת אירואסיה לאירופה ואסיה. הרכס נמשך לאורך 2,498 קילומטרים, מהים הארקטי בצפון עד קזחסטן בדרום. הפסגה הגבוהה ביותר ברכס היא ההר נָרוֹדָה (1,895 מ'). סחף טבעי בהרי אורל חשף עושר של מרבצי מינרלים, ובהם גם אבני חן כטופז וברקת. יערות קוֹמי בצפון הרי אורל הוכרו כאתר מורשת עולמית.
 
רכס הקווקז מלמעלה
תמונת לווין של רכס הקווקז בין הים הכספי והים השחור
 

חלוקה פנימית של רוסיה

כדי לאפשר שליטה במדינה הגדולה בעולם, מחולקת הפדרציה הרוסית למספר רב של יחידות אדמיניסטרטיביות, הכפופות לשלטון הפדרלי, ונקראות סובייקטים פדרליים (Federal subjects).
מאז אומצה החוקה החדשה, בשנת 1993, רוסיה היא פדרציה המורכבת מ- 83 סובייקטים פדרליים, אשר מיוצגים באופן שווה במועצה הפדרלית (הבית העליון של הפרלמנט הרוסי), אולם נבדלים ברמת האוטונומיה לה הם זוכים.
מתך הסובייקטים הפדרלים: 21 רפובליקות, 46 פרובינציות (Oblast), 9 טריטוריות (Krai), פרובינציה אוטונומית אחת, 4 מחוזות אוטונומיים (okrug) ושתי ערים פדרליות (מוסקבה וסנט פטרבורג).
כתבה על סנט פטרבורג | 
בתי מלון בסנט פטרסבורג
כתבה על מוסקבה בתי מלון במוסקבה
 
בנוסף מחולקת רוסיה לשבעה מחוזות פדרליים, מהם ארבעה נמצאים בתחומי אירופה ושלושה באסיה. החלוקה למחוזות התבצעה בשנת 2000, כחלק מתוכנית רחבה יותר, שנועדה לחזק את השליטה הפדרלית ולהקטין את כוחו של השלטון המקומי.
כל מחוז פדרלי מכיל מספר "סובייקטים פדרליים" ובראשו עומד שליח פדרלי, הממונה על ידי השלטון הפדרלי. 
 
חלוקה למחוזות פדראליים ולסובייקטים פדראליים
 
חלוקה למחוזות פדראליים ולסובייקטים פדראליים
 

התושבים ברוסיה

למרות שרוסיה שוכנת על יבשות אירופה ואסיה, מבחינה תרבותית היא נטתה תמיד לכיוון אירופה והמערב. קרוב ל 80% מ- 140 מיליון תושביה חיים בחלק האירופאי. צפיפות האוכלוסין הממוצעת היא מהנמוכות בעולם, 8.3 תושבים לקמ"ר.
 
הרוסים, כמו גם קבוצות אתניות אחרות במזרח אירופה, שייכים למשפחת העמים הסלאביים, שהיא הקבוצה האתנית הגדולה ביותר באירופה, שיש בה למעלה מ- 160 קבוצות אתניות נוספות.
כ- 84% שייכים למשפחת העמים ההינדו-אירופאים (מתוכם כ-99% הם סלאבים), כ- 8.5% הם ממשפחת העמים הטורקים, 3.5% ממשפחת העמים הקווקזים, 2% פינו-אוגרים, 0.5% מונגולים.
 
מספר היהודים, על פי הערכת משרד החוץ הישראלי, הוא 717 אלף, כאשר מחציתם מתגוררים במוסקבה וכחמישית בסנט פטרבורג.
בשנת 1970 נאמד מספר היהודים בברית המועצות ב־ 2.15 מיליון, הריכוז השלישי בעולם אחרי ארצות הברית וישראל. אך בעקבות התפרקות ברית המועצות עזבו את רוסיה מיליוני אירופאים ויהודים (בעיקר לארצות הברית, ישראל וגרמניה).
 
השפה הרוסית היא השפה הרשמית היחידה, אך רפובליקות אוטונומיות מכניסות לעתים קרובות את השפות האתניות כשפה רשמית שנייה. האלפבית הקירילי הוא היחיד המשמש לקריאה וכתיבה.
 
רוב הרוסים הם חילונים, רק 15%-20% הם נוצרים, שרובם משתייכים לכנסייה הפרבוסלבית (רוסית אורתודוקסית), ועוד 10%-15% הם מוסלמים.
 
תוחלת החיים ברוסיה, במיוחד זו של הגברים, נמוכה במושגים מערביים, ואף נמוכה מזו ששררה בברית המועצות. ב-2007 היתה תוחלת החיים במדינה 67.7 שנים (גברים 61.5, נשים 73.9), כעשר שנים פחות מאשר במדינות האיחוד האירופי. 
 
סנט פטרבורג - כנסיית המושיע
כנסיית המושיע המרהיבה והצבעונית בסנט פטרבורג  (צילום: CC Alexx Malev)
 
1] אירואסיה הוא שם כולל ליבשות אירופה ואסיה, שהן באופן פיזי יבשת אחת. ההפרדה בין היבשות נעשית מטעמים תרבותיים ומנקודת מבט אירופוצנטרית, על אף שההבדלים בין אזורים שונים בתוך אסיה גדולים לא פחות מן ההבדלים בין אסיה לאירופה, ועל אף שמבחינות רבות מהוות אסיה ואירופה רצף אחד. גישה זו נתמכת גם על ידי ממצאים גיאולוגיים, מכיוון שאירופה ואסיה נמצאות על אותו הלוח. לאורך ההיסטוריה נמתח הגבול בין היבשות בקווים שונים, כיום מקובל להתייחס להרי אורל כגבול בין אסיה לאירופה.
 




 

מידע נוסף

כתבות נוספות על רוסיה


כרמית וייס אודות הכותבת
כרמית וייס (Carmit Weiss)מנסה להעביר את אהבתה לנופים דרך הצילום והכתיבה, מנהלת אתר Gotravel ואחת הכותבות המרכזיות בו. חרשה את אירופה וצפון אמריקה וטעמה גם את טעמן של היבשות האחרות. בעלת ניסיון רב בתכנון טיולים, גולשת סקי ואמא לארבעה גולשים צעירים.

כרמית עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות






סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר