צוהר לטבע  מוזיאון אדאצ'י לאומנות
מאת: אילה דנון


זהו סיפורו של מקום קסום באחד האזורים הנחבאים של ארץ השמש העולה, הידוע בקרב אוהבי האומנות והאסתטיקה ביפן כאחד האתרים החשובים לעליה לרגל. מוזיאון אדאצ'י לאומנות ידוע באוסף העשיר של יצירות אומנות יפניות מודרניות. ניתן לומר כי ייחודו של המקום בא לידי ביטוי בשילוב המרתק בין אסתטיקת הגנים המרהיבים העוטפים אותו לבין המיצגים האומנותיים.


מוזיאון אדאצ'י לאומנות
(צילום: אילה דנון)


 ברירת מחדל



הגנים האסתטיים ביותר ביפן!

בטיולנו הסתווי ליפן ערכנו הכרות עם אתריו היפים של מחוז שימאנה (Shimane הממוקם בדרום מערב האי הונשו (Honshu), ונושק לים יפן שבמערב. במהלך ביקורנו באתרי הטבע והמורשת של המחוז זכינו להכיר את מוזיאון אדאצ'י, שהיה החוויה האסתטית החזקה ביותר של טיולנו.

לאחר בדיקה בספרות מקצועית בנושא תכנון גנים יפנים גיליתי כי הגנים העוטפים את מוזיאון אדאצ'י דורגו במקום ראשון על ידי המגזין המוביל של הגינון היפני – Sukiya Living Magazine. מומחי המגזין בדקו סדרת איכויות של 693 גנים מובילים ביפן, מתוכם נבחרה רשימה של 25 גנים. הגן הזוכה הנבחר היה מוזיאון אדאצ'י. אם נתחשב בעובדה שגני מוזיאון אדאצ'י מצליחים לשמור על הכתר לאורך תקופה של 30 שנים (!) ואף זכו ב- 3 כוכבים במדריך מישלן, קרוב לוודאי שגני מוזיאון אדאצ'י 
(Adachi Museum of Art) הם הגנים האסתטיים והאיכותיים ביותר בעולם.

בפסיעותינו הראשונות במתחם המוזיאון, הממוקם בעיר יאסוגי (Yasugi), נכנסנו מיידית לעולם של יופי בלתי נתפס. תגובתנו המיידית היתה: "זה ממש עוצר נשימה", מייד לאחר מכן ההרגשה היתה יותר ברורה, כי המקום הזה "מרחיב את הנשימה ואת הנשמה". לאורך נתיב ההליכה קורצים לנו חלונות ענק ומסמנים את דרכינו. כל חלון מאיר את מתחם התצוגה באור חיצוני ומציע מבטים בזוויות משתנות על ששה גנים מופלאים: גן הטחב, גן המפל, הגן היבש, הגן הרטוב, גן החצץ והאורן, וגן "ג'וריו-אן" (Juryu An Garden).
בתי מלון בעיר יאסוגי  |  בתי מלון במחוז שימאנה

מוזיאון אדאצ'י לאומנות
(צילום: אילה דנון)

תמונת טבע פראי ממוסגרת בחלון

התפיסה התכנונית המנחה את בניית המקום היא היכולת להעניק לנו, המבקרים, חוויה חזקה של נוכחות בתוך השתנות בלתי נפסקת של יופי. המבקר במוזיאון 'נע עם היופי' במרחבי תצוגה ומרגיש את ארעיותו של היופי החולף. הגנים מציעים אסתטיקה יפנית מסורתית במיטבה ומדמים את הטבע בזעיר אנפין. יופי טבעי זה המדמה מפלים, אגמים, גשרים, נחלים יערות ועולם ומלואו, מובא כ- 'תמונות' הניבטות מחלונות הענק. חלונות אלה מהווים מסגרת ליופי מתחלף. בתכנון הגנים השתתפו מעצבים מובילים כמו: נקאנה (Kinsaku Nakane), וסאיצ'י קוג'ימה (Saichi Kojima).
העננים, השמש והשמיים מהווים את התפאורה ל"תמונות" הגנים החודרות מחלונות הענק. התמונות והמיצגים האומנותיים משנים את משמעותם ויופיים עם השתנות האור הנכנס מנופי הגנים העוטפים. כל עונה מציעה חוויה אסתטית אחרת במוזיאון: בקיץ הגנים מקבלים את הצבע הירוק החזק, בסתיו הגנים מנוקדים באדום וכתום, באביב הפריחה משנה את צבעי הגנים והחורף מביא את לובנו של השלג הטהור.
 
מוזיאון אדאצ'י לאומנות
(צילום: אילה דנון)

 
במרחב המוזיאון מוצגות יותר מ- 1,500 יצירות אומנות יפניות מודרניות המשתלבות עם "ציורי הגנים" המופלאים. עוצמתו של המקום היא בשילוב יפי הטבע, אותו מסמלים הגנים, עם יצירה אנושית מודרנית במיטבה. רוב התיירים הבאים ליפן משתאים מהיופי המרתק של המוזיאון הפתוח בהאקונה (Hakone), ממוזיאונים אסתטיים מגוונים ומגניה המרהיבים של קיוטו המרגשים אותנו ביופיים הפשוט. מוזיאון האומנות של אדאצ'י מוכר מאוד בקרב היפנים ובקרב קהיליית מתכנני הגנים בעולם. מקום קסום זה כמעט אינו מוכר בקרב התיירים הפוקדים את יפן, זאת בשל ריחוקו מהציר המרכזי של מוקדי התיירות.
 
מוזיאון אדאצ'י לאומנות
(צילום: אילה דנון)
 



מסבל פחם לפטרון אומנות

אי אפשר להתייחס למקום ייחודי זה ללא היכרות עם מייסדו: אדאצ'י זנקו (Adachi Zenko). אדאצ'י, שנולד בסוף המאה ה- 19 בכפר קטן במחוז שימאנה (Shimane) אשר במערב יפן , הבין כבר בילדותו שעבודה בחווה חקלאית היא עבודה קשה ללא תכלית. בני משפחתו שניהלו את החווה המשפחתית זיהו את חוסר כישרונו בעבודה קשה, ושלחו אותו לעבודות שירות כמו סחיבת פחם עץ מהכפר לנמל של העיר יאסוגי (Yasugi). הנער הצעיר מצא פתרון פשוט: במקום לסחוב את עצי הפחם הכבדים בחר למכור אותם ולקנות סחורות רווחיות. מהר מאוד מצא את דרכו לעיר הגדולה לקידום עסקים ובהמשך דרכו הצליח מאוד כסוחר טקסטיל בעיר אוסאקה (Osaka). אדאצ'י אהב לעסוק בעסקיו חובקי העולם, אך במקביל מימש את אהבתו לאומנות. יותר נכון לומר – אדאצ'י לא אהב את האומנות, הוא חי אותה! השתוקק לה ועטף את חייו בה.
כתבה על אוסקה ויעדי טיול בסביבתה

אדאצ'י איננו עימנו עוד, אך אהבתו והחתירה הבלתי נלאית ליופי חתומה במוזיאון שהקים ונקרא על שמו: אדאצ'י מוזיאון אומנות (Adachi Museum of Art). המוזיאון הוקם בשנת 1980, כשאדאצ'י כבר היה בגיל 81. זו היתה דרכו להביע את הערכתו ואהבתו לעיירת ילדותו ולמחוז הולדתו. הוא רצה להפוך את העיר הקטנה והלא מוכרת בה נולד, לאבן דרך תרבותית ואומנותיות וכמקום עליה לרגל.

 מוזיאון אדאצ'י לאומנות
(צילום: אילה דנון)

 

ציוריו של יוקויאמה טייקן

במוזיאון הייחודי שילב אדאצ'י את שתי אהבותיו הגדולות: אהבתו לגן היפני והערצתו לצייר יוקויאמה טייקן (Yokoyama Taikan)  שאת יצירותיו אסף באובססיביות במשך חייו. אדאצ'י כותב ביומנו: "איסוף ציורים לא קשור לכסף, זה גם לא קשור למחיר. כשציור נפלא עומד למכירה אתה אמור לעצום את עיניך ולסחוב אותו".

במוזיאון בולטות הן בכמותן והן במרחב הניתן להן  ציוריו של האומן יוקויאמה יליד המאה ה-19, שיצר סגנון חדש בציור היפני. יוקויאמה חי ונהנה יותר משישים שנות יצירה ברוכה. יוקויאמה נולד בשנת 1868 צפונית לטוקיו, במחוז איבראקי (Ibaraki). היה בין בוגריו של ביה"ס לאומנות של טוקיו. חיפש את הרוח האמיתית ודגל בסגנון חדש בציור היפני. למעשה טייקן הטביע את חותמו על אומנות וטכניקת הציור היפני במשך שלושה דורות. בשנת 1937 קיבל טייקו מענק מהממשלה היפנית כהוקרה על תרומתו לציור היפני המודרני. יוקויאמה נפטר בשנת 1958 והוא בן 90. יש האומרים כי אדאצ'י ויוקויאמה מזכירים זה את זה ברוח שלהם, בחופש המחשבה ובמגוון הרעיונות היצירתיים שהיו יוצאי דופן לתקופות בהן חיו ויצרו.
כתבה על מסלול טיול ביפן המתחיל בטוקיו

מספרים על מייסד המוזיאון אדאצ'י כי טייל בכל יפן ואסף עצי אורן וסלעים לגני הנופים. השקיע את ליבו, נשמתו וממון רב ביצירת הגנים. במוזיאון שישה גנים המשתרעים על שטח של 165,000 מטר מרובע. הגנים משקפים את הטבע בעונות המשתנות ומעניקים לצופה הרמוניה מושלמת והנאה צרופה. בשונה מגנים פתוחים רבים ביפן, במוזיאון אדאצ'י המבקרים צופים אל הגנים אך לא משוטטים בהם. ניתן לצפות בגנים מתוך המבנה דרך חלונות ענק, או לצאת לנקודות נבחרות בגן ממרפסות ומנקודות תצפית חיצוניות לאורך הסיור. כל נקודת מבט מהווה עולם ומלואו והאצבע לא יכולה להרפות מהמצלמה.
 
מוזיאון אדאצ'י לאומנות
(צילום: אילה דנון)

אתם מוזמנים להעמיק ביצירות האומנות המוערכות המוצגות במוזיאון, ובסיפור העומד מאחורי כל אחד מששת הגנים בו באתר האינטרנט של מוזיאון אדאצ'י לאומנות. המציע סיור וירטואלי מרהיב. ממליצה בחום לכל מטייל שזמנו בידו להוסיף זמן איכות בארץ השמש העולה ולבקר במעוז האסתטיקה היפנית של "מוזיאון אדאצ'י לאומנות".
 
 

מידע נוסף

כתבות נוספות


כרמית וייס
 
אודות הכותבת
אילה דנון, גיאוגרפית, בוגרת תואר שני בגיאוגרפיה כלכלית. התגוררה ביפן, חיה את ההוויה היפנית ודוברת השפה. מייסדת יפן חוויה אחרתהמתמחה בארגון והדרכת טיולי עומק וייעוץ למטיילים ביפן. מרצה ומעבירה סדנאות עסקיות לחברות המעוניינות להעמיק את היכרותן עם תרבות העסקים ביפן.








0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר