מהו ההר הגבוה ביותר באמריקה?
מאת: מיכה יניב


הר אקונקגווה, עם פסגה בגובה 6,956 מ' מעל פני הים, נחשב להר הגבוה ביותר בשתי האמריקות. אך מטפסי הרים צ'יליאנים העירו את הוויכוח על מי הגבוה ביותר באמת, והם טוענים כי האקונקגווה הוא רק השני בגובהו. לפי "מגזין האנדים", ההר הגבוה ביותר הוא הר אוחוס דל סאלאדו, שפירושו "עיני המלח". הם טוענים שהוא לא רק גבוה מהאקונקגווה , אלא גם ההר היחיד ביבשות אמריקה הצפונית ואמריקה הדרומית, שגובהו עובר את 7,000 המטרים.


הר אקונקגווה
טיפוס על הר אקונקגווה (צילום: Clube Trekking Santa Maria RS Brasil)

דרום אמריקה



הדילמה של מטפסי שבע הפסגות

הטענה, שעדיין לא הוכחה ללא עוררין, מציגה דילמה בפני כל "מטפסי שבע הפסגות" – תואר המציין טיפוס על כל הפסגות הגבוהות ביותר בשבע היבשות, ואולי יש מהם השוקלים עכשיו לצאת למשלחת נוספת, כדי לשמור על התואר שלהם...


אקונקגווה (A) ואוחוס דל סאלאדו (B) – מי גבוה יותר?
 

מדידות הגובה בהר אוחוס דל סאלאדו

אוחוס דל סאלאדו (Ojos del Salado), הוא הר געש גדול, המתנשא בצפון גבול ארגנטינה-צ'ילה, כ-600 ק"מ צפונית לאקונקגווה (Cerro Aconcagua). בתחילת המאה ה-20 נמדד גובהו בשיטות גיאודזיות על ידי משלחת ארגנטינאית-צ'יליאנית ונקבע כ- 6,853 מ' מעל פני הים. 40 מ' פחות מהאקונקגווה.
 
במדידה הראשונה שנערכה על ידי צ'ילה, בשנת 1956, נמצא כי הגובה הוא 7,084 מ'. כלומר, עבור הצ'יליאנים הוא גבוה ב-200 מ'. מדידה זו נערכה על ידי המשלחת הצ'יליאנית הראשונה (ללא ארגנטינאים) בהנהגת קולונל רנה גאחארדו (Colonel René Gajardo). 
 
באותה שנה, קבוצת מטפסים של המועדון האלפיני האמריקאי, שהוביל אדאמס קרטר (Adams Carter), מדדה את גובהו של האוחוס דל סאלאדו, וקבעה כי גובהו 6,885 מ'. הגובה הזה התקבל כמדויק, בגלל המוניטין הטוב של ה- AAC, למרות שקבוצתו של קרטר לא הצליחה להגיע לפסגה.
 
מגזין האנדים יצר קשר עם הקולונל גאחארדו, שהוא כיום בן 84, ולטענתו של הקולונל יש ספק סביר לגבי הנושא. בנוסף, גאחארדו מאמין כי קרטר טעה בזיהוי הפסגה הראשית של אוחוס דל סאלאדו ומדד פסגה אחרת במקומה.
 
המטפס הצרפתי פיליפ רויטר (
Philippe Reuter) ערך מדידות על מפות אוויריות של חיל האוויר האמריקאי והוא טוען שגובהו של ההר הוא 23,240 רגל, שהם 7,083 מ'.
 
מגזין האנדים פנה בקריאה נרגשת למטפסים וחוקרים לארגן משלחת למדידה מדויקת של הפסגה, ובכך לישוב את חילוקי הדעות אחת ולתמיד. הם מתעלמים מכך שכבר היו מספר משלחות מדידה לאוחוס דל סאלאדו שביצעו מדידות כאלו. 
בשנת 1989 יצאה משלחת מהאוניברסיטה של פאודה  (Pauda) באיטליה, שנעזרה בגיאולוגים ומטפסים צ'יליאנים. המשלחת מיפתה את אזור האקונקגווה והאוחוס דל סאלאדו. המיפוי והמדידה של הפסגות נערכו בעזרת GPS.
 
על פי מדידה זו, גובהו של האוחוס דל סאלאדו הוא 6,900 מ' ( 22,637 רגל) ושל האקונקגווה 6,962 מ' (22,841 רגל), עם טעות מדידה של 5 מ'±. אף אחת מן המדידות לא נחשבת מדויקת, כך שאין עדיין פתרון לויכוח.
כתבות נוספות על יעדי טיול בצ'ילה

הר אקונקגווה
הר אקונקגווה משתקף באחת הלגונות סביבו  (צילום: François Bianco)
 



כמה מילים על הר אוחוס דל סאלאדו

זהו הר געש מן התקופה ההולוקנית (Holocene, בן פחות מ 10,000 שנה), והוא הגבוה בעולם מתקופה זו. אוחוס דל סאלאדו, או בתרגום חפשי "עיני מלח", נמצא על גבול ארגנטינה-צ'ילה. למעשה הוא לא הר ממש אלא מערכת של לועות געשיים וכיפות בזלתיות, עם מספר פסגות משניות. אין התפרצויות מתועדות של ההר, למרות שהוא פעיל באופן חלקי ויש בו פעילות פומארולית (פליטה של גזים, לרוב גפריתיים, בקרבת הר געש).
 
על ההר השוכן באזור שחון, האקלים יבש מאוד ויש בו שלג רק באזור הפסגה, ורק בחורף. האקלים היבש על ההר קשור, כפי הנראה, לקרבה שלו למדבר אטאקמה (Atacama). הטיפוס עליו הוא בעיקרו טרק ארוך, עם קטע אחד תלול, ממש לפני הפסגה, שאולי מצריך שימוש בחבלים. הפסגה נכבשה לראשונה בשנת 1937 על ידי זוג מטפסים פולנים יאן אלפרד שצ'פנסקי (Jan Alfred Szczepañski) ו-ג'וסטין ווז'ניץ (Justyn Wojsznis).

הר אוחוס דל סאלאדו
הנוף מפסגת הר אוחוס דל סאלאדו (צילום: sergejf)
 


מיכה יניב, טיפוס
 
אודות הכותב
מיכה יניב - מדריך טיפוס בכיר ומאמן טיפוס. מדריך מחנות טיפוס וקורסי מדריכים בארץ ובחו"ל מזה 16 שנים. טיפס על פסגות רבות ובהן הפסגה הגבוהה מכולן - פסגת האוורסט.







סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר