טיול ג'יפים בפירנאים הספרדיים:
עמקים נידחים ושמורות מוכרות
מאת: אלי מגל
במשחקי המונדיאל אל תצפו לראות את דגלי ספרד מתנוססים בהרי הפירנאים. אל תתפלאו לשמוע שריקות בוז בוקעות מהבר המקומי, בעת עלייתה של נבחרת ספרד למגרש. אתם לא בספרד... אתם בפירנאים!
בין כרי הדשא של צרפת והשמש של ספרד
מיליוני שנים עומדים הפירנאים כגבול, בין כרי הדשא הירוקים של צרפת , ל ספרד שטופת השמש. מתנשאים לגובה 3,400 מטר, הם מהווים מחסום, המונע מהקרירות והגשם לחדור דרומה, ולרוחות החמות ממדבריות אפריקה לעלות צפונה. פני השטח תלולים, וואדיות עמוקים חורצים את ההרים וגולשים דרומה. על המדרונות התלולים נחבאים כפרים קטנים, בנויים אבן צפחה מקומית, משתלבים היטב בנוף ההררי. אל חלקם ניתן להגיע רק בשבילי הליכה צרים.
האדם, כמו בכל מקום, הוא תבנית נוף מולדתו. בדלנים וקשוחים, מחזיקים שני עמים – הבאסקים ממערב והקטאלנים במזרח – את רכס ההרים הזה, מביטים בבוז על השלטון המרכזי במדריד. דוברים שפות יחודיות לחבל ארץ זה, מתעקשים לקיים את תרבותם גם תחת "שלטון זר".
כתבות על חבל הבאסקים | כתבות על קטלוניה והרי הפירנאים
מפת היעדים המרכזיים במסלול טיול הג'יפים בפירנאים, ומקומות לינה מומלצים:
מלון טראדטס לגדות אגם טראדטס (C) | מלון אלוחמיינטו איינזה ליד שמורת אורדסה (F)
מלון רוקה בלאנקה ליד שמורת אגוואסטורטס (H)
המגדל של המורים
כבר ביום הראשון לטיול הג'יפים בפירנאים, אנו עולים דרך אחד מאותם עמקים. פייארס ( Pallars ), שפירושו "קערה", הוא עמק עגול בלב הפירנאים, אותו אנו חוצים בדרכנו מערבה, לעבר מחוז אראגון ( Aragón ). בגבול בין שני המחוזות – קטלוניה ואראגון – אנו עוצרים לתצפית, תחת מגדל אבן עתיק ומרשים, בשם קסטל דל מור (Castell de Mur) שפירושו "מבצר המורים".
המורים הם אותם שבטים צפון אפריקאים, המנסים במאה השמינית לחצות את הפירנאים אל הארץ העשירה פרנקיה (צרפת), במטרה לבזוז את אוצרותיה ולאסלם את תושביה. פעם אחר פעם הם נהדפים על ידי קרל הגדול, הכורת בריתות עם תושבי ההרים ומבטיח להם עצמאות שלטונית. אחת מאותן הבטחות מתקיימת עד היום בדמות הנסיכות הזעירה אנדורה .
עוצרים לתצפית תחת מגדל אבן עתיק ומרשים בשם קסטל דל מור (צילום: Jorge Franganillo)
כבשים, סוסים והמון ירוק
עם כל הכבוד להיסטוריה המרתקת של הפירנאים, הג'יפים מובילים אותנו אל נהרות טורקיז קרירים, הזורמים בוואדיות, ואגמים כחולים, המסתתרים בלב ההרים הגבוהים. הירוק שנפרש לכל עבר, מוכתם רק על ידי עדרים עצומים של כבשים וצהלות עדרי הסוסים, המשוטטים חופשי על המדרונות. אנו נמשכים אל השקט והשלווה, מנוחה מבורכת מהמרדף היום-יומי אחר כסף וקריירה.
בצפון אראגון נמצאת שמורת אורדסה (Parque nacional de Ordesa y Monte Perdido ). מצוקי סלע אדירים מקיפים אותנו מכל עבר, ומעליהם מתנשאת פסגתו הכפולה של מונטה פרדידו ( Monte Perdido ), עם קרחון עד, המזרים מים קרים כקרח אל קניון אניסקלו ( Cañon de Añisclo ) האדיר, יעדנו ביום הבא.
קניון אניסקולו בשמורת אורדסה (צילום: Joan)
מלון אלוחמיינטו איינזה (Alojamientos Ainsa Sanchez), מלון מקסים הממוקם בעיר העתיקה של איינזה, על גדות נהר ארא, כ- 20 דקות נסיעה מהכניסה לשמורת אורדסה, מציע סוויטות ודירות, כולן עם מיזוג אוויר וחלקן עם מרפסת ואח. במלון יש מסעדה וסביבו עוד היצע רב של מסעדות, בתי קפה וברים.
כתבה על הפארק הלאומי אורדסה | בתי מלון ליד שמורת אורדסה
בתי העיירה איינזה, בסיס לטיולים אל שמורת אורדסה (צילום: טל דרומי)
סקי בחורף, מפלט מהחום בקיץ
עם הגיפים אנו חוצים רכסי הרים, ודרך מנהרה מגיעים אל ואל דה ארן ( Val d'Aran ), עמק מבודד בלב הרי הפירנאים. תושביו של העמק מדברים שפה בשם ארנס ( Aranese ), שהיא השפה הרשמית השלישית בקטלוניה, בנוסף לספרדית וקטלונית.
עמק ארן פונה צפונה, אל עבר צרפת, ולפיכך הוא אחד האזורים הבודדים בספרד המושפע מהאקלים האטלנטי ולא מהאקלים הים תיכוני. משם הוא מקבל בחורף סופה אחר סופה, ועל המדרונות מצטברים כל שנה כחמישה מטרים (!) של שלג. בעבר גרמו תנאים אלו לבידודו של העמק משאר ספרד, אולם כיום הם מושכים המוני ספרדים לחופשת סקי באתרים הפזורים כאן. בקיץ שפע המים והאוויר הקריר, הופכים את העמק לאבן שואבת למטיילים ספרדים, הנמלטים מהחום.
לינה בעמק ואל דה ארן
ואל דה ארן , עמק מבודד בלב הרי הפירנאים (צילום: llansades)
הארוחות הכי טעימות שאכלתי מעודי
ביום השלישי אנו ממשיכים בדרכי השטח לכיוון גבול צרפת-ספרד, ואל קמינו דה לה ליברטאד ( Camino de la Libertad ) – "דרך החופש". אלו הם אותם מעברי הרים צרים, דרכם נמלטו אלפי יהודים מצרפת לספרד, מאימת המשטר הנאצי.
כתבה על טיול הליכה בהרי הפירנאים (עם אחד מסיפורי הבריחה הללו)
אנו יורדים חזרה אל עמק פיארס ועומדים משתאים, מול בעלת החנות בכפר הקטן, הסוגרת את דלתה בדיוק כשהגיעה קבוצה גדולה מישראל. השעה כבר שתיים, והגיע הזמן לעלות במדרגות הביתה ולאכול ארוחת צהריים טובה עם המשפחה, לפטפט על בקבוק יין, עד שתגיע השעה חמש ותיגמר הסיאסטה. כאן לדברים כמו איכות חיים, משפחה וחופשה, יש ערך מקודש. כאן לשבת על כוס קפה עם חבר כל היום, לא נחשב בזבוז זמן.
הירקות ושמן הזית מדרום ספרד, יחד עם בשר הציד מההרים, מתחברים באזורים אלו לכלל שלמות. מסעדות משפחתיות קטנות, מגישות את הארוחות הכי טובות שאכלתי מעודי. הכול בשפע ונשטף בכמויות אדירות של יין איכותי, המוגש בכל ארוחה, בין אם תרצה ובין אם לא.
גם המסעדה של מלון טראדטס ( Hotel Terradets) לא מאכזבת, שלא לדבר על הבריכה הנהדרת והנוף לאגם ולהרים.
מצדה של הפירנאים
ביום החמישי לטיול לוקחים אותנו הג'יפים בדרכי ההרים לעבר אנדורה . דרך העפר מתחילה בין יערות אורנים, וככל שעולים בגובה מתמעטים העצים ונחשפים נופי ההרים, פסגותיהם הלבנות מתנוצצות בשמש. מכל וואדי קטן נמשך חוט כסוף של מים, הנשפכים במפל אל הפלג המרכזי. כל כך שליו, שקשה להאמין שעד לפני שלושים שנה, היה זה הגבול בין הדמוקרטיה המערבית בצרפת, לדיקטטורה של פרנקו בספרד.
כתבות על אנדורה
קצת לפני שאנו עוזבים את עמק פיארס, אנו עולים אל צוק סלע נישא, המשקיף על העמק. שם, בינות לתעלות קשר ובונקרים ישנים, אני מספר למטיילים את הסיפור העצוב והמרתק על הקרב האחרון בין הרפובליקנים הנואשים לכוחות הפשיסטים של פרנקו – "מצדה" שלהם. לא לחינם השקיע פרנקו את כל כוחו בכיבוש המבצר, החולש על העמק. כמויות המים והפרשי הגובה נוצלו כאן להקמת תחנות כוח הידרו-אלקטריות, שהוקמו בשנות העשרים והשלושים. אלו סיפקו חשמל לעיר התעשייתית ברצלונה, מעוז הקטאלנים והכוחות הרפובליקנים הנלחמים בפשיסטים. עם נפילת העמק בידי פרנקו, נותקה אספקת החשמל לעיר ברצלונה, מפעלי הנשק נדמו ודרכו של פרנקו לשליטה בחצי האי האיברי נסללה בבטחה.
גם בימי מלחמת העולם השנייה, עד לנפילתו של הרודן ב- 1976, התושבים שחיים כאן מזה דורות לעולם לא נכנעו. הם המשיכו להיאבק ולדבר בשפתם – הקטאלנית, למרות האיסור לדבר בשפה זו, כחלק מנסיונו של פרנקו לדכא את שאיפותיהם של תושבי קטלוניה לעצמאות. בעמק זוכרים בדיוק איזו משפחה לחמה נגד הרודנות, ומי שיתפו איתם פעולה, והמשקעים מאותם ימים אפלים צפים ועולים גם בימינו.
כתבה על טיול בברצלונה
ככל שעולים בגובה מתמעטת הצמחייה ונחשפים הנופים (צילום: עומר בריקמן)
מלון משפחתי פשוט ומזמין
הגיפים מדלגים בקלילות מעל הסלעים, חוצים פלג מים עמוק, לידו אנו חונים, פורשים מפה ועליה מכל טוב. החרוצים שבחבורה עולים ברגל, לאורכו של הפלג, בתוך אחו אלפיני זרוע פרחים, עד למפל. האמיצים גם נכנסים אל מתחת למים הקרים. כך נהפך חום היום לכיף אדיר. משתרעים על הדשא, כי אין לאן למהר, בכל זאת אנחנו בספרד, כאן הכול יותר רגוע.
לעת ערב מגיעים למלון. הגברת בקבלה התחילה לעבוד לא מזמן, לפני עשרים שנה... במקרה היא גם נשואה לאיש האחזקה, אז אין ברירה וגם הילדים נמצאים בסביבה. הסבתא שיושבת ליד האח היא בעלת המלון, שירשה אותו מאביה, אי שם בשנות השישים. בשביל המלצרים המקום אינו עבודה זמנית של אחרי צבא, אלא מקום העבודה הקבוע. הכל משפחתי ונעים, פשוט ומזמין. החדרים פשוטים ונקיים ותמיד אפשר לרדת למטה לשתות איזו בירה קרה, תוך צפייה במשחק כדורגל. בעצם, רוב בתי המלון כאן הם כאלו.
כזה הוא גם מלון רוקה בלאנקה ( Roca Blanca ), מלון משפחתי קטן וחביב בעיירה אספוט, בכניסה אל שמורת אגוואסטורטס.
בתי מלון בהרי הפירנאים
מלון רוקה בלאנקה בעיירה אספוט, מלון משפחתי קטן וחביב
שמורת אגוואסטורטס, בטיול ג'יפים לא חייבים להיות מיטיבי לכת (צילום: טל דרומי)
הנופים, הצבעים וצלם אחד אמיץ
בטיול בפירנאים הנופים "מתנפלים" עליך מכל עבר:
מלווים אותך דרך חלונות הג'יפ, בדרך לנסיכות אנדורה.
נשקפים מחלון חדר המלון בעיירה אסקלונה ( Escalona ) ליד שמורת אורדסה.
חולפים מולך במהירות, כשאתה שקוע בחתירה מאומצת בנהר סוער, ברפטינג בעמק פיארס.
מקיפים אותך כשאתה הולך לתומך בעיירה סורט ( Sort ), כדי לקנות מתנה הביתה.
אתה עף בתוכם בגלישה במגלשת ההרים הארוכה באירופה, במתקני פארק ההרפתקאות של אנדורה ( Naturland ) .
לעוף בתוך הנוף, מגלשת ההרים הארוכה באירופה וכפר טיפוסי באנדורה (צילום: טל דרומי)
רפטינג על נהר פיארס, חוויה שכולם מחכים לה (צילום: rocroi)
והצבעים – לכל עונה בפירנאים גוון משלה:
הלבן של חודש מאי, כאשר גם בעמקים עדיין נותר קצת שלג, וגולשי סקי יורדים במדרונות ואל דה ארן.
הירוק הכהה של יוני-יולי, מנוקד במיליוני פרחים סגולים בשמורת אלטו פירנאו ( Parc Natural de l'Alt Pirineu ).
הירוק צהבהב של אוגוסט, התקופה בה נכנעים ההרים לרוחות אפריקה החמות, והיערות מתמלאים אינספור תותי יער, שצבעם אדום עם נקודות שחורות.
הכתום של ספטמבר, עם הבשלת האוכמניות בהרים.
שלל גווני השלכת, המתחילה לקראת סוף ספטמבר, יחד עם השלגים הראשונים.
בטיול שכזה, אלו המשפטים שאני כמדריך שומע כל הזמן מאחורי: "כמה מים אני לא מאמין", "איזה יופי אני חייב לעצור לצלם", "איזה צבע מדהים יש לאגם הזה".
והמדריך תמיד עסוק, כי אחד המטיילים גילה את אדמונית החורש, דווקא בקצה דרדרת אבנים אימתנית, בעלייה לשמורת אגוואסטורטס ( Aigüestortes ), והוא מטפס לשם כמטורף כדי לצלם.
"כמה מים אני לא מאמין"... "איזה יופי אני חייב לעצור לצלם"... (צילום: עומר בריקמן)
ברצלונה של התיירים וברצלונה של המקומיים
ביום השביעי, עם החזרה לברצלונה, אנחנו חוטפים הלם למראה אלפי התיירים, מכל מדינות העולם, ההולכים מיוזעים בשדרת לה רמבלה ( La Rambla ). הם כנראה לא מודעים לכך, שבמרחק שעתיים נסיעה מכאן נמצא עולם ירוק ושקט, מלא פסטורליה.
אך למרות אלפי התיירים המיוזעים, העיר ברצלונה סוחפת אותנו מהר מאוד לקצב המהיר שלה. לשווקים ומופעי הרחוב, לרובע העתיק, עם בית הכנסת מהמאה השלישית לספירה, לגנים ולבתי הקפה. אם נעז ונתרחק קצת מהמרכז התיירותי, נגיע גם אל הרבעים בהם גרים המקומים, ואל מסעדות הטאפס , המלאות בתושבי השכונה, משוחחים בקולניות, צוחקים ומדברים. כי זו היא נשמת העיר הצעירה הזו ותושביה, כמו כל עיר תוססת אחרת לחופי הים התיכון - מבלים כמה שיותר זמן בחוץ, כשהערב יורד וחום היום מתפוגג.
חזרה לציוויליזציה... פארק גואל והמוני התיירים של ברצלונה (צילום: Frank Kresin)
יש הרבה דרכים לבנות טיול ג'יפים עצמאי בהרי הפירינאים, כולן טובות – בתנאי שהן מתאימות לזמן העומד לרשותכם ולאופי הרכב הקבוצה. בנוסף לחוויות המתוארות בכתבה, ניתן לשלב כחלק מהמסלול את הפירנאים הצרפתים ובטיול ארוך יותר – ניתן לתבל בחבל הבסקים המרתק, הכולל טיול לאורך החוף האטלנטי, בערים סאן סבסטיאן ופמפלונה – שם נערכים מרוצי השוורים המפורסמים בספרד.
מידע נוסף
כתבות נוספות
ברצלונה בשלושה ימים
כתבות על חבל הבאסקים
כתבות על קטלוניה והרי הפירנאים
כתבות על אנדורה
כתבות על חבל הבאסקים | כתבות על קטלוניה והרי הפירנאים
מפת היעדים המרכזיים במסלול טיול הג'יפים בפירנאים, ומקומות לינה מומלצים:
כבשים, סוסים והמון ירוק
עם כל הכבוד להיסטוריה המרתקת של הפירנאים, הג'יפים מובילים אותנו אל נהרות טורקיז קרירים, הזורמים בוואדיות, ואגמים כחולים, המסתתרים בלב ההרים הגבוהים. הירוק שנפרש לכל עבר, מוכתם רק על ידי עדרים עצומים של כבשים וצהלות עדרי הסוסים, המשוטטים חופשי על המדרונות. אנו נמשכים אל השקט והשלווה, מנוחה מבורכת מהמרדף היום-יומי אחר כסף וקריירה.
בצפון אראגון נמצאת שמורת אורדסה (Parque nacional de Ordesa y Monte Perdido ). מצוקי סלע אדירים מקיפים אותנו מכל עבר, ומעליהם מתנשאת פסגתו הכפולה של מונטה פרדידו ( Monte Perdido ), עם קרחון עד, המזרים מים קרים כקרח אל קניון אניסקלו ( Cañon de Añisclo ) האדיר, יעדנו ביום הבא.
קניון אניסקולו בשמורת אורדסה (צילום: Joan)
מלון אלוחמיינטו איינזה (Alojamientos Ainsa Sanchez), מלון מקסים הממוקם בעיר העתיקה של איינזה, על גדות נהר ארא, כ- 20 דקות נסיעה מהכניסה לשמורת אורדסה, מציע סוויטות ודירות, כולן עם מיזוג אוויר וחלקן עם מרפסת ואח. במלון יש מסעדה וסביבו עוד היצע רב של מסעדות, בתי קפה וברים.
כתבה על הפארק הלאומי אורדסה | בתי מלון ליד שמורת אורדסה
בתי העיירה איינזה, בסיס לטיולים אל שמורת אורדסה (צילום: טל דרומי)
סקי בחורף, מפלט מהחום בקיץ
עם הגיפים אנו חוצים רכסי הרים, ודרך מנהרה מגיעים אל ואל דה ארן ( Val d'Aran ), עמק מבודד בלב הרי הפירנאים. תושביו של העמק מדברים שפה בשם ארנס ( Aranese ), שהיא השפה הרשמית השלישית בקטלוניה, בנוסף לספרדית וקטלונית.
עמק ארן פונה צפונה, אל עבר צרפת, ולפיכך הוא אחד האזורים הבודדים בספרד המושפע מהאקלים האטלנטי ולא מהאקלים הים תיכוני. משם הוא מקבל בחורף סופה אחר סופה, ועל המדרונות מצטברים כל שנה כחמישה מטרים (!) של שלג. בעבר גרמו תנאים אלו לבידודו של העמק משאר ספרד, אולם כיום הם מושכים המוני ספרדים לחופשת סקי באתרים הפזורים כאן. בקיץ שפע המים והאוויר הקריר, הופכים את העמק לאבן שואבת למטיילים ספרדים, הנמלטים מהחום.
לינה בעמק ואל דה ארן
ואל דה ארן , עמק מבודד בלב הרי הפירנאים (צילום: llansades)
הארוחות הכי טעימות שאכלתי מעודי
ביום השלישי אנו ממשיכים בדרכי השטח לכיוון גבול צרפת-ספרד, ואל קמינו דה לה ליברטאד ( Camino de la Libertad ) – "דרך החופש". אלו הם אותם מעברי הרים צרים, דרכם נמלטו אלפי יהודים מצרפת לספרד, מאימת המשטר הנאצי.
כתבה על טיול הליכה בהרי הפירנאים (עם אחד מסיפורי הבריחה הללו)
אנו יורדים חזרה אל עמק פיארס ועומדים משתאים, מול בעלת החנות בכפר הקטן, הסוגרת את דלתה בדיוק כשהגיעה קבוצה גדולה מישראל. השעה כבר שתיים, והגיע הזמן לעלות במדרגות הביתה ולאכול ארוחת צהריים טובה עם המשפחה, לפטפט על בקבוק יין, עד שתגיע השעה חמש ותיגמר הסיאסטה. כאן לדברים כמו איכות חיים, משפחה וחופשה, יש ערך מקודש. כאן לשבת על כוס קפה עם חבר כל היום, לא נחשב בזבוז זמן.
הירקות ושמן הזית מדרום ספרד, יחד עם בשר הציד מההרים, מתחברים באזורים אלו לכלל שלמות. מסעדות משפחתיות קטנות, מגישות את הארוחות הכי טובות שאכלתי מעודי. הכול בשפע ונשטף בכמויות אדירות של יין איכותי, המוגש בכל ארוחה, בין אם תרצה ובין אם לא.
גם המסעדה של מלון טראדטס ( Hotel Terradets) לא מאכזבת, שלא לדבר על הבריכה הנהדרת והנוף לאגם ולהרים.
מצדה של הפירנאים
ביום החמישי לטיול לוקחים אותנו הג'יפים בדרכי ההרים לעבר אנדורה . דרך העפר מתחילה בין יערות אורנים, וככל שעולים בגובה מתמעטים העצים ונחשפים נופי ההרים, פסגותיהם הלבנות מתנוצצות בשמש. מכל וואדי קטן נמשך חוט כסוף של מים, הנשפכים במפל אל הפלג המרכזי. כל כך שליו, שקשה להאמין שעד לפני שלושים שנה, היה זה הגבול בין הדמוקרטיה המערבית בצרפת, לדיקטטורה של פרנקו בספרד.
כתבות על אנדורה
קצת לפני שאנו עוזבים את עמק פיארס, אנו עולים אל צוק סלע נישא, המשקיף על העמק. שם, בינות לתעלות קשר ובונקרים ישנים, אני מספר למטיילים את הסיפור העצוב והמרתק על הקרב האחרון בין הרפובליקנים הנואשים לכוחות הפשיסטים של פרנקו – "מצדה" שלהם. לא לחינם השקיע פרנקו את כל כוחו בכיבוש המבצר, החולש על העמק. כמויות המים והפרשי הגובה נוצלו כאן להקמת תחנות כוח הידרו-אלקטריות, שהוקמו בשנות העשרים והשלושים. אלו סיפקו חשמל לעיר התעשייתית ברצלונה, מעוז הקטאלנים והכוחות הרפובליקנים הנלחמים בפשיסטים. עם נפילת העמק בידי פרנקו, נותקה אספקת החשמל לעיר ברצלונה, מפעלי הנשק נדמו ודרכו של פרנקו לשליטה בחצי האי האיברי נסללה בבטחה.
גם בימי מלחמת העולם השנייה, עד לנפילתו של הרודן ב- 1976, התושבים שחיים כאן מזה דורות לעולם לא נכנעו. הם המשיכו להיאבק ולדבר בשפתם – הקטאלנית, למרות האיסור לדבר בשפה זו, כחלק מנסיונו של פרנקו לדכא את שאיפותיהם של תושבי קטלוניה לעצמאות. בעמק זוכרים בדיוק איזו משפחה לחמה נגד הרודנות, ומי שיתפו איתם פעולה, והמשקעים מאותם ימים אפלים צפים ועולים גם בימינו.
כתבה על טיול בברצלונה
ככל שעולים בגובה מתמעטת הצמחייה ונחשפים הנופים (צילום: עומר בריקמן)
מלון משפחתי פשוט ומזמין
הגיפים מדלגים בקלילות מעל הסלעים, חוצים פלג מים עמוק, לידו אנו חונים, פורשים מפה ועליה מכל טוב. החרוצים שבחבורה עולים ברגל, לאורכו של הפלג, בתוך אחו אלפיני זרוע פרחים, עד למפל. האמיצים גם נכנסים אל מתחת למים הקרים. כך נהפך חום היום לכיף אדיר. משתרעים על הדשא, כי אין לאן למהר, בכל זאת אנחנו בספרד, כאן הכול יותר רגוע.
לעת ערב מגיעים למלון. הגברת בקבלה התחילה לעבוד לא מזמן, לפני עשרים שנה... במקרה היא גם נשואה לאיש האחזקה, אז אין ברירה וגם הילדים נמצאים בסביבה. הסבתא שיושבת ליד האח היא בעלת המלון, שירשה אותו מאביה, אי שם בשנות השישים. בשביל המלצרים המקום אינו עבודה זמנית של אחרי צבא, אלא מקום העבודה הקבוע. הכל משפחתי ונעים, פשוט ומזמין. החדרים פשוטים ונקיים ותמיד אפשר לרדת למטה לשתות איזו בירה קרה, תוך צפייה במשחק כדורגל. בעצם, רוב בתי המלון כאן הם כאלו.
כזה הוא גם מלון רוקה בלאנקה ( Roca Blanca ), מלון משפחתי קטן וחביב בעיירה אספוט, בכניסה אל שמורת אגוואסטורטס.
בתי מלון בהרי הפירנאים
מלון רוקה בלאנקה בעיירה אספוט, מלון משפחתי קטן וחביב
שמורת אגוואסטורטס, בטיול ג'יפים לא חייבים להיות מיטיבי לכת (צילום: טל דרומי)
הנופים, הצבעים וצלם אחד אמיץ
בטיול בפירנאים הנופים "מתנפלים" עליך מכל עבר:
מלווים אותך דרך חלונות הג'יפ, בדרך לנסיכות אנדורה.
נשקפים מחלון חדר המלון בעיירה אסקלונה ( Escalona ) ליד שמורת אורדסה.
חולפים מולך במהירות, כשאתה שקוע בחתירה מאומצת בנהר סוער, ברפטינג בעמק פיארס.
מקיפים אותך כשאתה הולך לתומך בעיירה סורט ( Sort ), כדי לקנות מתנה הביתה.
אתה עף בתוכם בגלישה במגלשת ההרים הארוכה באירופה, במתקני פארק ההרפתקאות של אנדורה ( Naturland ) .
לעוף בתוך הנוף, מגלשת ההרים הארוכה באירופה וכפר טיפוסי באנדורה (צילום: טל דרומי)
רפטינג על נהר פיארס, חוויה שכולם מחכים לה (צילום: rocroi)
והצבעים – לכל עונה בפירנאים גוון משלה:
הלבן של חודש מאי, כאשר גם בעמקים עדיין נותר קצת שלג, וגולשי סקי יורדים במדרונות ואל דה ארן.
הירוק הכהה של יוני-יולי, מנוקד במיליוני פרחים סגולים בשמורת אלטו פירנאו ( Parc Natural de l'Alt Pirineu ).
הירוק צהבהב של אוגוסט, התקופה בה נכנעים ההרים לרוחות אפריקה החמות, והיערות מתמלאים אינספור תותי יער, שצבעם אדום עם נקודות שחורות.
הכתום של ספטמבר, עם הבשלת האוכמניות בהרים.
שלל גווני השלכת, המתחילה לקראת סוף ספטמבר, יחד עם השלגים הראשונים.
בטיול שכזה, אלו המשפטים שאני כמדריך שומע כל הזמן מאחורי: "כמה מים אני לא מאמין", "איזה יופי אני חייב לעצור לצלם", "איזה צבע מדהים יש לאגם הזה".
והמדריך תמיד עסוק, כי אחד המטיילים גילה את אדמונית החורש, דווקא בקצה דרדרת אבנים אימתנית, בעלייה לשמורת אגוואסטורטס ( Aigüestortes ), והוא מטפס לשם כמטורף כדי לצלם.
"כמה מים אני לא מאמין"... "איזה יופי אני חייב לעצור לצלם"... (צילום: עומר בריקמן)
ברצלונה של התיירים וברצלונה של המקומיים
ביום השביעי, עם החזרה לברצלונה, אנחנו חוטפים הלם למראה אלפי התיירים, מכל מדינות העולם, ההולכים מיוזעים בשדרת לה רמבלה ( La Rambla ). הם כנראה לא מודעים לכך, שבמרחק שעתיים נסיעה מכאן נמצא עולם ירוק ושקט, מלא פסטורליה.
אך למרות אלפי התיירים המיוזעים, העיר ברצלונה סוחפת אותנו מהר מאוד לקצב המהיר שלה. לשווקים ומופעי הרחוב, לרובע העתיק, עם בית הכנסת מהמאה השלישית לספירה, לגנים ולבתי הקפה. אם נעז ונתרחק קצת מהמרכז התיירותי, נגיע גם אל הרבעים בהם גרים המקומים, ואל מסעדות הטאפס , המלאות בתושבי השכונה, משוחחים בקולניות, צוחקים ומדברים. כי זו היא נשמת העיר הצעירה הזו ותושביה, כמו כל עיר תוססת אחרת לחופי הים התיכון - מבלים כמה שיותר זמן בחוץ, כשהערב יורד וחום היום מתפוגג.
חזרה לציוויליזציה... פארק גואל והמוני התיירים של ברצלונה (צילום: Frank Kresin)
יש הרבה דרכים לבנות טיול ג'יפים עצמאי בהרי הפירינאים, כולן טובות – בתנאי שהן מתאימות לזמן העומד לרשותכם ולאופי הרכב הקבוצה. בנוסף לחוויות המתוארות בכתבה, ניתן לשלב כחלק מהמסלול את הפירנאים הצרפתים ובטיול ארוך יותר – ניתן לתבל בחבל הבסקים המרתק, הכולל טיול לאורך החוף האטלנטי, בערים סאן סבסטיאן ופמפלונה – שם נערכים מרוצי השוורים המפורסמים בספרד.
מידע נוסף
כתבות נוספות
ברצלונה בשלושה ימים
כתבות על חבל הבאסקים
כתבות על קטלוניה והרי הפירנאים
כתבות על אנדורה
קניון אניסקולו בשמורת אורדסה (צילום: Joan)
מלון אלוחמיינטו איינזה (Alojamientos Ainsa Sanchez), מלון מקסים הממוקם בעיר העתיקה של איינזה, על גדות נהר ארא, כ- 20 דקות נסיעה מהכניסה לשמורת אורדסה, מציע סוויטות ודירות, כולן עם מיזוג אוויר וחלקן עם מרפסת ואח. במלון יש מסעדה וסביבו עוד היצע רב של מסעדות, בתי קפה וברים.
כתבה על הפארק הלאומי אורדסה | בתי מלון ליד שמורת אורדסה
כתבה על הפארק הלאומי אורדסה
בתי העיירה איינזה, בסיס לטיולים אל שמורת אורדסה (צילום: טל דרומי)
לינה בעמק ואל דה ארן
הארוחות הכי טעימות שאכלתי מעודי
ביום השלישי אנו ממשיכים בדרכי השטח לכיוון גבול צרפת-ספרד, ואל קמינו דה לה ליברטאד ( Camino de la Libertad ) – "דרך החופש". אלו הם אותם מעברי הרים צרים, דרכם נמלטו אלפי יהודים מצרפת לספרד, מאימת המשטר הנאצי.
כתבה על טיול הליכה בהרי הפירנאים (עם אחד מסיפורי הבריחה הללו)
אנו יורדים חזרה אל עמק פיארס ועומדים משתאים, מול בעלת החנות בכפר הקטן, הסוגרת את דלתה בדיוק כשהגיעה קבוצה גדולה מישראל. השעה כבר שתיים, והגיע הזמן לעלות במדרגות הביתה ולאכול ארוחת צהריים טובה עם המשפחה, לפטפט על בקבוק יין, עד שתגיע השעה חמש ותיגמר הסיאסטה. כאן לדברים כמו איכות חיים, משפחה וחופשה, יש ערך מקודש. כאן לשבת על כוס קפה עם חבר כל היום, לא נחשב בזבוז זמן.
הירקות ושמן הזית מדרום ספרד, יחד עם בשר הציד מההרים, מתחברים באזורים אלו לכלל שלמות. מסעדות משפחתיות קטנות, מגישות את הארוחות הכי טובות שאכלתי מעודי. הכול בשפע ונשטף בכמויות אדירות של יין איכותי, המוגש בכל ארוחה, בין אם תרצה ובין אם לא.
גם המסעדה של מלון טראדטס ( Hotel Terradets) לא מאכזבת, שלא לדבר על הבריכה הנהדרת והנוף לאגם ולהרים.
מצדה של הפירנאים
ביום החמישי לטיול לוקחים אותנו הג'יפים בדרכי ההרים לעבר אנדורה . דרך העפר מתחילה בין יערות אורנים, וככל שעולים בגובה מתמעטים העצים ונחשפים נופי ההרים, פסגותיהם הלבנות מתנוצצות בשמש. מכל וואדי קטן נמשך חוט כסוף של מים, הנשפכים במפל אל הפלג המרכזי. כל כך שליו, שקשה להאמין שעד לפני שלושים שנה, היה זה הגבול בין הדמוקרטיה המערבית בצרפת, לדיקטטורה של פרנקו בספרד.
כתבות על אנדורה
קצת לפני שאנו עוזבים את עמק פיארס, אנו עולים אל צוק סלע נישא, המשקיף על העמק. שם, בינות לתעלות קשר ובונקרים ישנים, אני מספר למטיילים את הסיפור העצוב והמרתק על הקרב האחרון בין הרפובליקנים הנואשים לכוחות הפשיסטים של פרנקו – "מצדה" שלהם. לא לחינם השקיע פרנקו את כל כוחו בכיבוש המבצר, החולש על העמק. כמויות המים והפרשי הגובה נוצלו כאן להקמת תחנות כוח הידרו-אלקטריות, שהוקמו בשנות העשרים והשלושים. אלו סיפקו חשמל לעיר התעשייתית ברצלונה, מעוז הקטאלנים והכוחות הרפובליקנים הנלחמים בפשיסטים. עם נפילת העמק בידי פרנקו, נותקה אספקת החשמל לעיר ברצלונה, מפעלי הנשק נדמו ודרכו של פרנקו לשליטה בחצי האי האיברי נסללה בבטחה.
גם בימי מלחמת העולם השנייה, עד לנפילתו של הרודן ב- 1976, התושבים שחיים כאן מזה דורות לעולם לא נכנעו. הם המשיכו להיאבק ולדבר בשפתם – הקטאלנית, למרות האיסור לדבר בשפה זו, כחלק מנסיונו של פרנקו לדכא את שאיפותיהם של תושבי קטלוניה לעצמאות. בעמק זוכרים בדיוק איזו משפחה לחמה נגד הרודנות, ומי שיתפו איתם פעולה, והמשקעים מאותם ימים אפלים צפים ועולים גם בימינו.
כתבה על טיול בברצלונה
ככל שעולים בגובה מתמעטת הצמחייה ונחשפים הנופים (צילום: עומר בריקמן)
מלון משפחתי פשוט ומזמין
הגיפים מדלגים בקלילות מעל הסלעים, חוצים פלג מים עמוק, לידו אנו חונים, פורשים מפה ועליה מכל טוב. החרוצים שבחבורה עולים ברגל, לאורכו של הפלג, בתוך אחו אלפיני זרוע פרחים, עד למפל. האמיצים גם נכנסים אל מתחת למים הקרים. כך נהפך חום היום לכיף אדיר. משתרעים על הדשא, כי אין לאן למהר, בכל זאת אנחנו בספרד, כאן הכול יותר רגוע.
לעת ערב מגיעים למלון. הגברת בקבלה התחילה לעבוד לא מזמן, לפני עשרים שנה... במקרה היא גם נשואה לאיש האחזקה, אז אין ברירה וגם הילדים נמצאים בסביבה. הסבתא שיושבת ליד האח היא בעלת המלון, שירשה אותו מאביה, אי שם בשנות השישים. בשביל המלצרים המקום אינו עבודה זמנית של אחרי צבא, אלא מקום העבודה הקבוע. הכל משפחתי ונעים, פשוט ומזמין. החדרים פשוטים ונקיים ותמיד אפשר לרדת למטה לשתות איזו בירה קרה, תוך צפייה במשחק כדורגל. בעצם, רוב בתי המלון כאן הם כאלו.
כזה הוא גם מלון רוקה בלאנקה ( Roca Blanca ), מלון משפחתי קטן וחביב בעיירה אספוט, בכניסה אל שמורת אגוואסטורטס.
בתי מלון בהרי הפירנאים
מלון רוקה בלאנקה בעיירה אספוט, מלון משפחתי קטן וחביב
שמורת אגוואסטורטס, בטיול ג'יפים לא חייבים להיות מיטיבי לכת (צילום: טל דרומי)
הנופים, הצבעים וצלם אחד אמיץ
בטיול בפירנאים הנופים "מתנפלים" עליך מכל עבר:
מלווים אותך דרך חלונות הג'יפ, בדרך לנסיכות אנדורה.
נשקפים מחלון חדר המלון בעיירה אסקלונה ( Escalona ) ליד שמורת אורדסה.
חולפים מולך במהירות, כשאתה שקוע בחתירה מאומצת בנהר סוער, ברפטינג בעמק פיארס.
מקיפים אותך כשאתה הולך לתומך בעיירה סורט ( Sort ), כדי לקנות מתנה הביתה.
אתה עף בתוכם בגלישה במגלשת ההרים הארוכה באירופה, במתקני פארק ההרפתקאות של אנדורה ( Naturland ) .
לעוף בתוך הנוף, מגלשת ההרים הארוכה באירופה וכפר טיפוסי באנדורה (צילום: טל דרומי)
רפטינג על נהר פיארס, חוויה שכולם מחכים לה (צילום: rocroi)
והצבעים – לכל עונה בפירנאים גוון משלה:
הלבן של חודש מאי, כאשר גם בעמקים עדיין נותר קצת שלג, וגולשי סקי יורדים במדרונות ואל דה ארן.
הירוק הכהה של יוני-יולי, מנוקד במיליוני פרחים סגולים בשמורת אלטו פירנאו ( Parc Natural de l'Alt Pirineu ).
הירוק צהבהב של אוגוסט, התקופה בה נכנעים ההרים לרוחות אפריקה החמות, והיערות מתמלאים אינספור תותי יער, שצבעם אדום עם נקודות שחורות.
הכתום של ספטמבר, עם הבשלת האוכמניות בהרים.
שלל גווני השלכת, המתחילה לקראת סוף ספטמבר, יחד עם השלגים הראשונים.
בטיול שכזה, אלו המשפטים שאני כמדריך שומע כל הזמן מאחורי: "כמה מים אני לא מאמין", "איזה יופי אני חייב לעצור לצלם", "איזה צבע מדהים יש לאגם הזה".
והמדריך תמיד עסוק, כי אחד המטיילים גילה את אדמונית החורש, דווקא בקצה דרדרת אבנים אימתנית, בעלייה לשמורת אגוואסטורטס ( Aigüestortes ), והוא מטפס לשם כמטורף כדי לצלם.
"כמה מים אני לא מאמין"... "איזה יופי אני חייב לעצור לצלם"... (צילום: עומר בריקמן)
ברצלונה של התיירים וברצלונה של המקומיים
ביום השביעי, עם החזרה לברצלונה, אנחנו חוטפים הלם למראה אלפי התיירים, מכל מדינות העולם, ההולכים מיוזעים בשדרת לה רמבלה ( La Rambla ). הם כנראה לא מודעים לכך, שבמרחק שעתיים נסיעה מכאן נמצא עולם ירוק ושקט, מלא פסטורליה.
אך למרות אלפי התיירים המיוזעים, העיר ברצלונה סוחפת אותנו מהר מאוד לקצב המהיר שלה. לשווקים ומופעי הרחוב, לרובע העתיק, עם בית הכנסת מהמאה השלישית לספירה, לגנים ולבתי הקפה. אם נעז ונתרחק קצת מהמרכז התיירותי, נגיע גם אל הרבעים בהם גרים המקומים, ואל מסעדות הטאפס , המלאות בתושבי השכונה, משוחחים בקולניות, צוחקים ומדברים. כי זו היא נשמת העיר הצעירה הזו ותושביה, כמו כל עיר תוססת אחרת לחופי הים התיכון - מבלים כמה שיותר זמן בחוץ, כשהערב יורד וחום היום מתפוגג.
חזרה לציוויליזציה... פארק גואל והמוני התיירים של ברצלונה (צילום: Frank Kresin)
יש הרבה דרכים לבנות טיול ג'יפים עצמאי בהרי הפירינאים, כולן טובות – בתנאי שהן מתאימות לזמן העומד לרשותכם ולאופי הרכב הקבוצה. בנוסף לחוויות המתוארות בכתבה, ניתן לשלב כחלק מהמסלול את הפירנאים הצרפתים ובטיול ארוך יותר – ניתן לתבל בחבל הבסקים המרתק, הכולל טיול לאורך החוף האטלנטי, בערים סאן סבסטיאן ופמפלונה – שם נערכים מרוצי השוורים המפורסמים בספרד.
מידע נוסף
כתבות נוספות
ברצלונה בשלושה ימים
כתבות על חבל הבאסקים
כתבות על קטלוניה והרי הפירנאים
כתבות על אנדורה
כתבה על טיול הליכה בהרי הפירנאים (עם אחד מסיפורי הבריחה הללו)
גם המסעדה של מלון טראדטס (
כתבה על טיול בברצלונה
ככל שעולים בגובה מתמעטת הצמחייה ונחשפים הנופים (צילום: עומר בריקמן)
מלון משפחתי פשוט ומזמין
הגיפים מדלגים בקלילות מעל הסלעים, חוצים פלג מים עמוק, לידו אנו חונים, פורשים מפה ועליה מכל טוב. החרוצים שבחבורה עולים ברגל, לאורכו של הפלג, בתוך אחו אלפיני זרוע פרחים, עד למפל. האמיצים גם נכנסים אל מתחת למים הקרים. כך נהפך חום היום לכיף אדיר. משתרעים על הדשא, כי אין לאן למהר, בכל זאת אנחנו בספרד, כאן הכול יותר רגוע.
לעת ערב מגיעים למלון. הגברת בקבלה התחילה לעבוד לא מזמן, לפני עשרים שנה... במקרה היא גם נשואה לאיש האחזקה, אז אין ברירה וגם הילדים נמצאים בסביבה. הסבתא שיושבת ליד האח היא בעלת המלון, שירשה אותו מאביה, אי שם בשנות השישים. בשביל המלצרים המקום אינו עבודה זמנית של אחרי צבא, אלא מקום העבודה הקבוע. הכל משפחתי ונעים, פשוט ומזמין. החדרים פשוטים ונקיים ותמיד אפשר לרדת למטה לשתות איזו בירה קרה, תוך צפייה במשחק כדורגל. בעצם, רוב בתי המלון כאן הם כאלו.
כזה הוא גם מלון רוקה בלאנקה ( Roca Blanca ), מלון משפחתי קטן וחביב בעיירה אספוט, בכניסה אל שמורת אגוואסטורטס.
בתי מלון בהרי הפירנאים
מלון רוקה בלאנקה בעיירה אספוט, מלון משפחתי קטן וחביב
שמורת אגוואסטורטס, בטיול ג'יפים לא חייבים להיות מיטיבי לכת (צילום: טל דרומי)
הנופים, הצבעים וצלם אחד אמיץ
בטיול בפירנאים הנופים "מתנפלים" עליך מכל עבר:
מלווים אותך דרך חלונות הג'יפ, בדרך לנסיכות אנדורה.
נשקפים מחלון חדר המלון בעיירה אסקלונה ( Escalona ) ליד שמורת אורדסה.
חולפים מולך במהירות, כשאתה שקוע בחתירה מאומצת בנהר סוער, ברפטינג בעמק פיארס.
מקיפים אותך כשאתה הולך לתומך בעיירה סורט ( Sort ), כדי לקנות מתנה הביתה.
אתה עף בתוכם בגלישה במגלשת ההרים הארוכה באירופה, במתקני פארק ההרפתקאות של אנדורה ( Naturland ) .
לעוף בתוך הנוף, מגלשת ההרים הארוכה באירופה וכפר טיפוסי באנדורה (צילום: טל דרומי)
רפטינג על נהר פיארס, חוויה שכולם מחכים לה (צילום: rocroi)
והצבעים – לכל עונה בפירנאים גוון משלה:
הלבן של חודש מאי, כאשר גם בעמקים עדיין נותר קצת שלג, וגולשי סקי יורדים במדרונות ואל דה ארן.
הירוק הכהה של יוני-יולי, מנוקד במיליוני פרחים סגולים בשמורת אלטו פירנאו ( Parc Natural de l'Alt Pirineu ).
הירוק צהבהב של אוגוסט, התקופה בה נכנעים ההרים לרוחות אפריקה החמות, והיערות מתמלאים אינספור תותי יער, שצבעם אדום עם נקודות שחורות.
הכתום של ספטמבר, עם הבשלת האוכמניות בהרים.
שלל גווני השלכת, המתחילה לקראת סוף ספטמבר, יחד עם השלגים הראשונים.
בטיול שכזה, אלו המשפטים שאני כמדריך שומע כל הזמן מאחורי: "כמה מים אני לא מאמין", "איזה יופי אני חייב לעצור לצלם", "איזה צבע מדהים יש לאגם הזה".
והמדריך תמיד עסוק, כי אחד המטיילים גילה את אדמונית החורש, דווקא בקצה דרדרת אבנים אימתנית, בעלייה לשמורת אגוואסטורטס ( Aigüestortes ), והוא מטפס לשם כמטורף כדי לצלם.
"כמה מים אני לא מאמין"... "איזה יופי אני חייב לעצור לצלם"... (צילום: עומר בריקמן)
ברצלונה של התיירים וברצלונה של המקומיים
ביום השביעי, עם החזרה לברצלונה, אנחנו חוטפים הלם למראה אלפי התיירים, מכל מדינות העולם, ההולכים מיוזעים בשדרת לה רמבלה ( La Rambla ). הם כנראה לא מודעים לכך, שבמרחק שעתיים נסיעה מכאן נמצא עולם ירוק ושקט, מלא פסטורליה.
אך למרות אלפי התיירים המיוזעים, העיר ברצלונה סוחפת אותנו מהר מאוד לקצב המהיר שלה. לשווקים ומופעי הרחוב, לרובע העתיק, עם בית הכנסת מהמאה השלישית לספירה, לגנים ולבתי הקפה. אם נעז ונתרחק קצת מהמרכז התיירותי, נגיע גם אל הרבעים בהם גרים המקומים, ואל מסעדות הטאפס , המלאות בתושבי השכונה, משוחחים בקולניות, צוחקים ומדברים. כי זו היא נשמת העיר הצעירה הזו ותושביה, כמו כל עיר תוססת אחרת לחופי הים התיכון - מבלים כמה שיותר זמן בחוץ, כשהערב יורד וחום היום מתפוגג.
חזרה לציוויליזציה... פארק גואל והמוני התיירים של ברצלונה (צילום: Frank Kresin)
יש הרבה דרכים לבנות טיול ג'יפים עצמאי בהרי הפירינאים, כולן טובות – בתנאי שהן מתאימות לזמן העומד לרשותכם ולאופי הרכב הקבוצה. בנוסף לחוויות המתוארות בכתבה, ניתן לשלב כחלק מהמסלול את הפירנאים הצרפתים ובטיול ארוך יותר – ניתן לתבל בחבל הבסקים המרתק, הכולל טיול לאורך החוף האטלנטי, בערים סאן סבסטיאן ופמפלונה – שם נערכים מרוצי השוורים המפורסמים בספרד.
מידע נוסף
כתבות נוספות
ברצלונה בשלושה ימים
כתבות על חבל הבאסקים
כתבות על קטלוניה והרי הפירנאים
כתבות על אנדורה
בתי מלון בהרי הפירנאים
מלון רוקה בלאנקה בעיירה אספוט,
שמורת אגוואסטורטס, בטיול ג'יפים לא חייבים להיות מיטיבי לכת (צילום: טל דרומי)
לעוף בתוך הנוף, מגלשת ההרים הארוכה באירופה וכפר טיפוסי באנדורה (צילום: טל דרומי)
רפטינג על נהר פיארס, חוויה שכולם מחכים לה (צילום: rocroi)
"כמה מים אני לא מאמין"... "איזה יופי אני חייב לעצור לצלם"... (צילום: עומר בריקמן)
ברצלונה של התיירים וברצלונה של המקומיים
ביום השביעי, עם החזרה לברצלונה, אנחנו חוטפים הלם למראה אלפי התיירים, מכל מדינות העולם, ההולכים מיוזעים בשדרת לה רמבלה ( La Rambla ). הם כנראה לא מודעים לכך, שבמרחק שעתיים נסיעה מכאן נמצא עולם ירוק ושקט, מלא פסטורליה.
אך למרות אלפי התיירים המיוזעים, העיר ברצלונה סוחפת אותנו מהר מאוד לקצב המהיר שלה. לשווקים ומופעי הרחוב, לרובע העתיק, עם בית הכנסת מהמאה השלישית לספירה, לגנים ולבתי הקפה. אם נעז ונתרחק קצת מהמרכז התיירותי, נגיע גם אל הרבעים בהם גרים המקומים, ואל מסעדות הטאפס , המלאות בתושבי השכונה, משוחחים בקולניות, צוחקים ומדברים. כי זו היא נשמת העיר הצעירה הזו ותושביה, כמו כל עיר תוססת אחרת לחופי הים התיכון - מבלים כמה שיותר זמן בחוץ, כשהערב יורד וחום היום מתפוגג.
חזרה לציוויליזציה... פארק גואל והמוני התיירים של ברצלונה (צילום: Frank Kresin)
יש הרבה דרכים לבנות טיול ג'יפים עצמאי בהרי הפירינאים, כולן טובות – בתנאי שהן מתאימות לזמן העומד לרשותכם ולאופי הרכב הקבוצה. בנוסף לחוויות המתוארות בכתבה, ניתן לשלב כחלק מהמסלול את הפירנאים הצרפתים ובטיול ארוך יותר – ניתן לתבל בחבל הבסקים המרתק, הכולל טיול לאורך החוף האטלנטי, בערים סאן סבסטיאן ופמפלונה – שם נערכים מרוצי השוורים המפורסמים בספרד.
מידע נוסף
כתבות נוספות
ברצלונה בשלושה ימים
כתבות על חבל הבאסקים
כתבות על קטלוניה והרי הפירנאים
כתבות על אנדורה
חזרה לציוויליזציה... פארק גואל והמוני התיירים של ברצלונה (צילום: Frank Kresin)
מידע נוסף
כתבות על חבל הבאסקים
כתבות על קטלוניה והרי הפירנאים
כתבות על אנדורה