קניוני אבן עצומים בהם נהרות זורמים ומפלי מים שוצפים, אגמים אלפיניים, כפרים קטנים ועתיקים, ספורט אתגרי ומפגש עם סיפורים מרגשים מהעבר היהודי. טיולים בהם משולבים מסלולי הליכה בפירינאים הספרדיים והצרפתיים מזמינים אותנו לחוות כל זאת מקרוב, צעד אחר צעד.
אספר כאן על מסלולים וחוויות מתוך טיולי ההליכה בהרי הפירנאים אותם אני מדריך. אך הרשו לי תחילה כמה מילים על המפגש הראשון עם אותם הרים, שהיה דווקא בטיול משפחתי.
נקודות ציון ומקומות לינה המתוארים בכתבה: מלון אלוחמיינטו איינזה, הפארק הלאומי אורדסה (A), קרקס גווארני (B), העיירה ויאייאה (C), פאראדור ויאיה, הכפר מונטגרי (D), שמורת אגוואסטורטס (E), עמק פאיירסה(F), הכפר טור (G)
להגדלת המפה - לחצו על הפינה העליונה
אהבה ראשונה לא שוכחים... את הפעם הראשונה בה צעדתי ברכס הרי הפירנאים לא אשכח לעולם. היה זה במסגרת טיול משפחתי בן שלושה שבועות, שכלל גם ביקור במדריד ובדרום ספרד. ביום הטיול האחרון, בעודי פוסע עם ילדיי בין הפסגות, המפלים והאגמים של רכס הפירנאים, הם סיכמו את הטיול באוזניי: "ספרד היא אכן מדינה יפה, אך אין כמו טיול רגלי בהרי הפירינאים".
מאז תכננתי והדרכתי עשרות טיולי הליכה להרי הפירנאים, ואני מתרגש לחזור אליהם כל פעם מחדש. הספקתי לבדוק עוד מספר גדול של מסלולי הליכה נפלאים, מה שמאפשר לי להתאים אותם לכל דרגת קושי, בהתאם ליכולות המטיילים, אך באופן כללי המסלולים אותם אני בונה ומדריך הם בדרגת קושי קלה עד בינונית. חלק מהמסלולים אינו מעגלי ומחייב הקפצה של רכבים או לוגיסטיקה אחרת.
הפירנאים הספרדים – פעילות בכל עונה
רכס הרי הפירנאים (Pyrenees) מהווה את הגבול הטבעי שבין צרפת לספרד, ומשתרע על פני כ- 450 ק"מ, בין האוקיינוס האטלנטי לים התיכון. תושבי ההרים באים ממגוון תרבויות נרחב, בהן תרבויות שנותרו מבודדות במהלך השנים, בזכות ההרים שהקיפו אותן. מקור ההכנסה העיקרי של תושבי האזור כיום הוא תיירות.
העיירה ויאיה (Vielha), בירתו של עמק אראן (Val d'Aran), הפכה למרכז של תיירות חורף וסקי, וכיום רוב בתיה הוסבו לבתי הארחה, בתי מלון ודירות נופש. באזור ההררי ישנם אגמים ומפלים ציוריים, ושמורות טבע רבות שמושכות אליהן שוחרי טבע, מטיילים רגליים, מטפסי הרים וחובבי ספורט אתגרי, לאורך כל השנה. החודשים המומלצים לטיולי הליכה באזור הם החל מאמצע יוני ועד ספטמבר. מלון מומלץ: פאראדור ויאיה (Parador de Vielha), מלון 4 כוכבים, הממוקם מעל העיירה ויאיה ומשקיף אל עבר נופים משגעים. המלון מציע מסעדה, ארוחת בוקר טובה וספא מפנק.
העיירה ויאיה, בירתו של עמק אראן, הפכה מרכז של תיירות חורף וסקי (צילום: Rafel Miro)
מתחילים לצעוד - הפארק הלאומי עמק אורדסה בשנת 1918, לאחר שוך קרבות מלחמת העולם הראשונה, הוכרז שטח בגודל של כ- 21 קמ"ר, באזור עמק אורדסה שבמחוז אראגון (Aragón), בתור הפארק הלאומי אורדסה (Parque Nacional de Ordesa). מאז, הפארק הרחיב את גבולותיו ללא הפסק וצבר לעצמו קהל מטיילים נלהב ומאוהב. גם אנחנו, בין חובבי הפארק, בחרנו להתחיל את המסלול בעמקים היפהפיים שלו, שסללו את דרכם בסלע הגיר.
להתעורר בבוקר ולפגוש בנופי עמק אורדסה המרהיבים, זו חוויה שאולי רק תמונות יוכלו להעביר. המצוקים הנישאים, הכפרים הקסומים הפזורים סביבנו, הצמחייה המשתנה בהתאם לגובה ההר, וריח הקפה של הבוקר - הם שילוב מנצח.
טיול הליכה בקניון אניסקולו (Anisclo), שנמצא בשמורת אורדסה, הוא חוויה מיוחדת. מים צלולים, מפלים ציוריים וגשר הפרדות העתיק, הם חלק מהנופים שיש לנחלי השמורה להציע. אל הנחלים מגיעים במסלול הליכה יפהפה.
הליכה על גשר הפרדות העתיק שבקניון אניסקולו (צילום: Etienne Valois)
מלון מומלץ: מלון אלוחמיינטו איינזה (Alojamientos Ainsa Sanchez), ממוקם בעיר איינזה (Ainsa), כ- 20 דקות נסיעה מהכניסה לשמורת אורדסה, ומציע סוויטות ודירות ממוזגות, מסעדה והיצע רב של מסעדות, בתי קפה וברים באזור.
קפיצה קטנה לצד הצרפתי במשך כל השנים בהן טיילתי והדרכתי בפירנאים, הדהד בראשי כל הזמן קול קטן ששאל "מה עם הצד הצרפתי?". התשובה הייתה - קרקס גווארני, ממש מעבר לגבול, בצד הצרפתי.
קרקס? קרקסים אפשר למצוא בכל מקום... אבל לא קרקס כזה! קרקס גווארני (Cirque de Gavarnie) הוא אחד העמקים הקרחונים העצומים ביותר בעולם כולו והגדול בפירנאים. הקרחון שיצר את העמק, חרט בו מצוקים עצומים, מהם נופל מפל המים הגבוה ביותר באירופה, 300 מטר גובהו. הוא זורם רוב ימות השנה ובחורף מימיו קופאים למפל קרח מרשים.
כשנכנסים לעמק לוכדים את עיננו המצוקים העצומים, הנמתחים לכיוון ספרד. הליכה רגלית מהעיירה גברני אל תוך השמורה, בלב העמק העצום ודרך משטחי האחו המוריקים, הם רק הפרומו. רעש המים של הדובדבן שבקצפת – מפל גברני, אותו אנו מבקרים בצד הזה של הפירנאים, הוא השיא. כתבה על קרקס גווארני והפירנאים הצרפתים
קרקס גווארני, עמק קרחוני ענק ומרשים בצד הצרפתי של הרי הפירנאים (צילום: Kevin Veau)
הכפר מונטגרי וסיפור יהודי מרגש מעשה שהיה כך היה: לאחד מטיולי ההליכה בעמק אראן (Val d'Aran) התלווה אלי מדריך חדש ונמרץ, אמיר פתר שמו. בשיחה מזדמנת התברר לי לפתע, שמדובר בלא אחר מהנין של חסיד אומות העולם, יופ וסטרוויל, שהציל כ- 300 נערים ונערות יהודים, על ידי הברחתם מהולנד דרך בלגיהלצרפת, ולאחר מכן במעבר הפירנאים לספרד. הקשר המשפחתי עורר בי התרגשות עזה, משום שבין יעדי הטיול שלנו ביום העוקב היה מנזר בכפר מונטגרי (Montgarri), הכפר שבו התרחשה הברחת היהודים מצרפת לספרד - ממוות ודאי לסיכוי לחיים.
הגיע יום המחרת, יצאנו לטיול ההליכה לכיוון הכפר מונטגרי, כשלפתע, על אם הדרך נעצר רכב שחסם את המעבר ועיכב את הקבוצה. תוך כדי שאני מעיר בבדיחות הדעת כי רק ישראלים יכולים לחסום כך את השביל, יוצאות מהרכב שתי אחיות ישראליות, ששאלו אותנו כיצד מגיעים למנזר מונטגרי. לאחר שהסברתי להן, שאלתי אותן מה מטרת הטיול שלהן, ותשובתן הותירה אותי פעור פה. מסתבר, שהן בנותיהן של ניצולי שואה יוצאי צרפת והולנד, שהוברחו על ידי אנשי המקום. לא היה גבול להתרגשות כאשר אמיר קפץ וסיפר להן מי היה סב-סבו. מיותר לציין שהבנות המשיכו את הטיול איתנו וסיפרו לקבוצה כולה את סיפור הבריחה וההצלה הבלתי יאומן. לינה בעמק אראן
המנזר בכפר מונטגרי - דרכו הוברחו בני הנוער היהודיים בשואה (צילום: PiulasVerdes)
הפוגה בהליכה – רפטינג בנהר פאיירסה
עמק נהר נוגוארה פאיירסה (Noguera Pallaresa) הוא יעד שאסור לפספס כשמתכננים טיול לפירנאים. מעבר לנופים המטריפים, ולמגוון מסלולי ההליכה וטיולי הג'יפים שאפשר לעשות בו, חוצה אותו נהר גועש ומפותל, המהווה את אחד ממסלולי הרפטינג והחתירה הטובים ביותר באירופה. הנהר, ששמו כשם העמק, ניזון ממי השלגים הנמסים בפסגות הפירינאים. הרפטינג בנהר הוא אחת מגולות הכותרת של כל טיול, גם עבור מי שבדרך כלל אינם נמשכים לספורט הימי.
חוויית הרפטינג מתחילה למעשה עוד לפני שנכנסים לנהר, כשמגיעים למועדון. כל המטיילים מצוידים בחליפות הצלה, במשוטים ובקסדות, ומקבלים הסבר מקצועי ויסודי לגבי עבודת הצוות במהלך הרפטינג, השימוש במשוטים, כיצד להתנהג במקרים שונים, וכללים נוספים שנועדו להפוך את השייט לבטוח ולמהנה במיוחד. לאחר ההכנות, קופצים למים למעט תרגולים ויוצאים לדרך, מלווים במדריכים חייכניים ומנוסים. כתבה על טיול "אקשן" משפחתי בהרי הפירינאים
לשתות קפה על הדרך בכפר טור
אחד היתרונות בטיול הליכה באזור עמק פאיירסה הוא ההזדמנות להיכנס לכפרים נידחים, להציץ לחיי התושבים המקומיים, ולנוח בבתי קפה המקומיים. כמובן שבמהלך הטיול שלנו לא דילגנו על ההזדמנות ותכננו מסלול הליכה לכפר טור (Tor), שנמצא בין עמק פאיירסה לבין אנדורה.
מדובר בכפר קטלני עתיק, היושב על אחת מדרכי המבריחים לאנדורה. הכפר נטוש בכל ימות החורף, אבל בקיץ עולות אליו כמה משפחות של רועים, המפיחות במקום חיים ומתפעלות בית קפה קטן וקסום. מקום מושלם לעצור בו ולתת לרגליים לנוח מההליכה.
מסלול הליכה בכפר הקסום טור - נוף מושלם להפסקת קפה (צילום: צחי גלובין)
הדובדבן שבקצפת - שמורת אגוואסטורטס
פירוש שמה של שמורתאגוואסטורטס(Parc Nacional d'Aigüestortes) הוא "המים המתפתלים". כפי ששמה מעיד עליה, היא מלאה בפלגי נחלים, מפלים קטנים, תעלות וכל הטוב שמביאים איתם המים הזורמים – צמחייה עשירה ובעלי חיים.
בפארק ישנם מעל 200 אגמים וריבוי של פסגות גבוהות, חלקן מעל ל- 2,700 מ'. במהלך מסלול ההליכה פוגשים בגאיות ירוקים, קרקסים קרחוניים (עמק שצורתו דמוית אמפיתיאטרון) ותצורות נוף מיוחדות נוספות. הנוף נוצר תודות לתהליכי התרוממות הקרקע (לפני 65–25 מיליוני שנים) והמסת קרחונים בתום עידן הקרח. במהלך מסלול ההליכה אנו עוברים דרך כפרים עתיקים וציוריים, שפזורים באופן מקרי לכאורה על פני הגבעות. מדי פעם אנחנו חוצים את פלגי המים על פני גשרי עץ עתיקים ויפים. לינה בקרבת שמורת אגוואסטורטס
מעל 200 אגמים יפהפיים בשמורת אגוואסטורטס, לרובם ניתן להגיע רק ברגל (צילום: צחי גלובין)
גם אחרי שהדרכתי עשרות קבוצות בהרי הפירנאים, תמיד אזכור את הטיול הראשון עם משפחתי.
בתמונה זו אנו חוצים את אחד הגשרים מעל לפלג מים בשמורת אגוואסטורטס (צילום: צחי גלובין)